Διατροφή σκύλων: Λαχανικά στην τροφή του σκύλου

Διατροφή σκύλων: Λαχανικά στην τροφή του σκύλου

Από την Κλέα Μοριανού

Αν προσθέτουμε λαχανικά στην ξηρά τροφή που δίνουμε στο σκύλο μας τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα μειώνουμε κατά 90% την πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο.

Ο κύριος λόγος που αποφασίσαμε να βάλουμε τους σκύλους στη ζωή μας είναι το γεγονός ότι τους αγαπάμε, σωστά; Για αυτό, άλλωστε, προσπαθούμε να τους προσφέρουμε τη διατροφή που θεωρούμε καλύτερη για αυτούς.

Συνήθως, επιλέγουμε την ξηρά τροφή, καθώς μας την προτείνουν ως ιδανική αρκετοί κτηνίατροι και -προφανώς- όλα τα καταστήματα που την πουλάνε και οι εταιρίες που τις παρασκευάζουν. Είναι, άλλωστε, εξαιρετικά βολικό και εύκολο να έχουμε στο σπίτι ένα σακί τροφή. Με μια μεζούρα και μια κίνηση μεταφέρουμε το φαγητό κατευθείαν στο πιάτο του και το γεύμα του είναι έτοιμο σε λίγα δευτερόλεπτα. Πόσο πιο τέλειο, αφού όλοι οι κατασκευαστές υπόσχονται ότι η δική τους ξηρά τροφή είναι ιδανική για το σκύλο μας, έχει φτιαχτεί ειδικά για τις ανάγκες του και είναι πλήρως ισορροπημένη.

Άλλωστε πού να ξέρουμε εμείς, οι κοινοί θνητοί, τις διατροφικές ανάγκες του σκυλίσιου οργανισμού (εδώ που τα λέμε, δεν ξέρουμε καλά καλά τι κάνει καλό σε εμάς τους ίδιους, κι ακόμα κι αν το γνωρίζουμε συνήθως δεν το τηρούμε). Άρα, εκτός από βολικό, είναι και λογικό να πιστεύουμε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο με σπιτική δίαιτα να του προσφέρουμε όλα τα συστατικά που έχει ανάγκη η σκυλίσια φύση του. Εύλογο, λοιπόν, να εμπιστευόμαστε τη διατροφή τους στους ειδικούς. Αρκετοί μάλιστα εξ ημών δηλώνουν ότι ζηλεύουν το σκύλο τους -καθώς αυτός βρίσκει πάντα φαγητό στο σπίτι- και εύχονται να υπήρχε μια αντίστοιχη (εξίσου εύκολη, γρήγορη και υγιεινή) λύση και για εμάς.

Πάντως, παρά τον επιστημονικό τρόπο που τρέφονται οι σκύλοι μας δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα ακόλουθα στοιχεία:

  • 40% των σκύλων είναι υπέρβαροι
  • 46% των σκύλων, πλέον, πεθαίνουν από καρκίνο
  • Καρδιακά, νεφρικά και υπατικά προβλήματα στην σκυλίσια κοινότητα έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας

Για να μην αναφερθούμε στην υγεία των δοντιών τους...

Μήπως, τελικά, η φροντίδα και το φαγητό που τους προσφέρουμε δεν είναι τόσο καλή όσο νομίζαμε;

Σύμφωνα με νέες έρευνες, μπορούμε να βελτιώσουμε τη διατροφή και την υγεία τους -ακόμα κι αν δεν έχουμε το χρόνο και τις εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνται για να ετοιμάζουμε σπιτικό φαγητό για σκύλους- με μια απλή κίνηση: Προσθέτοντας φρέσκα πράσινα λαχανικά στο γεύμα τους.

Όπως υποστηρίζει ο διατροφολόγος ζώων συντροφιάς Rodney Habib:

Προσθέτοντας στην ξηρά τροφή που τους δίνουμε φυλλώδη πράσινα φρέσκα λαχανικά τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα μειώνουμε κατά 90% την πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο. Επίσης, αν συμπληρώσουμε το σιτηρέσιο με κίτρινα και πορτοκαλί φρέσκα λαχανικά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, οι πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο μειώνονται στο 70%.

Ειδικά για την αποφυγή του καρκίνου της ουροδόχου κύστης –που παρουσιάζεται συχνά σε φυλές όπως Scottish terriers, West Highland white terriers, Wire hair fox terriers, Shetland sheepdogs, Beagles- το Πανεπιστήμιο Purdue των Η.Π.Α. προτείνει:

  • Αποφυγή αντιπαρασιτικών προϊόντων παλαιάς τεχνολογίας, όπως αντιπαρασιτικά λουτρά (που αφήνουμε πάνω στο σκύλο χωρίς ξέπλυμα)
  • Αποφυγή πρόσβασης σε χώρους πρασίνου/ γκαζόν που έχουν ραντιστεί με ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα
  • Προσθήκη λαχανικών στη διατροφή των σκύλων, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα

Τους αναγκάζουμε να συμβιβαστούν με το δικό μας τρόπο ζωής, να ακολουθούν τους δικούς μας κανόνες, το πρόγραμμα που μας βολεύει, να ακούν τη μουσική που μας αρέσει και να τρώνε το φαγητό που τους δίνουμε. Και αυτοί συμβιβάζονται, γιατί θέλουν να μας βλέπουν χαρούμενος. Δεν είναι τόσο δύσκολο να προσθέσουμε λίγα φρέσκα λαχανικά στην διατροφή των σκύλων.

Ποια λαχανικά είναι κατάλληλα για το σκύλο μας;

Λαχανικά στην τροφή του σκύλου

Τα λαχανικά και τα φρούτα αποτελούν εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής για το σκύλο μας. Μάλιστα, αν επιχειρούμε να τον αδυνατίσουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις λιχουδιές εμπορίου με λαχανικά, καθώς προσφέρουν ελάχιστες θερμίδες. Επίσης, για να μετριάσουμε την πείνα του μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος του φαγητού του με λαχανικά. Αλλά πρέπει να ξέρουμε ποια λαχανικά του κάνουν καλό και ποια είναι ακατάλληλα ή επικίνδυνα.

Τα λαχανικά τού κάνουν καλό. Περιέχουν:

  • Πολλά αντιοξειδωτικά
  • Ένζυμα και φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη
  • Νερό (και κάποιοι σκύλοι δεν πίνουν αρκετό)
  • Πρόσθετα μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες
  • Βοηθούν στη θεραπεία και αποφυγή ασθενειών

Τα Ναι. Λαχανικά κατάλληλα για το σκύλο μας

Αγγούρι, Άνηθος, Αρακάς, Γλυκοπατάτα, Δυόσμος, Καρότα, Κολοκύθα, Κολοκυθάκια, Λαχανάκια Βρυξελών, Μαϊντανός, Μαρούλι, σαλάτα, Μπρόκολο, Ντομάτες (επιτρέπονται μόνο τα κόκκινα μέρη), Σέλερι, Σέλινο, Σπανάκι, Φασολάκια πράσινα

Καλύτερα να αποφεύγονται
Δυσκολεύτηκα πολύ με τη λίστα των λαχανικών που πρέπει να αποφεύγει καθώς υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις για τα ακόλουθα:

Αβοκάντο (Επικίνδυνη η φλούδα και το κουκούτσι)
Κουνουπίδι (δώστε το σε περιορισμένες ποσότητες)
Λάχανο (δώστε το σε περιορισμένες ποσότητες)
Μανιτάρια (δεν ξέρουμε ποια κάνουν και ποια όχι)
Πατάτες (τα μέρη που δεν περιέχουν σολανίνη είναι βρώσιμα, άλλωστε πατάτες περιέχουν πολλές τροφές εμπορίου)
Σκόρδο (επιτρέπεται σε περιορισμένες ποσότητες, έχει αντιπαρασιτικές ιδιότητες)
Σπαράγγια

Τα Όχι. Ο σκύλος μας ΔΕΝ πρέπει να τρώει:

Άγρια μανιτάρια (δεν είναι όλα τοξικά αλλά καλύτερα να τα αποφεύγουμε), Κρεμμύδια, Μελιτζάνες, Πιπεριές, Πράσινες ντομάτες, τα φύλλα και τα κοτσάνια της ντομάτας, Ραβέντι, Σταφύλια και σταφίδες (δεν είναι λαχανικό, αλλά ας το επαναλάβουμε).

Ιδέες για να προσθέσουμε λαχανικά στη διατροφή του σκύλου
Μην πετάς τα κοτσάνια από άνιθο, σέλινο, μαϊντανό, τις φλούδες από το αγγούρι και το καρότο. Αφού τα ψιλοκόψεις μπορείς να τα προσθέσεις στο φαγητό του
Κάποιοι σκύλοι διασκεδάζουν να ροκανίζουν ένα καρότο. Παρότι κάνει καλό στην υγεία των δοντιών τους, δυσκολεύονται να τα χωνέψουν. Βοηθά να τα ψιλοκόψουμε πριν τους τα δώσουμε.
Βάλε στο μούλτι/ πολυκόπτη μια ποικιλία λαχανικών. Φρόντισε να συμπεριλάβεις αρωματικά, ρίζες και πράσινα λαχανικά. Αφού τα ψιλοκόψεις μπορείς να τα διατηρήσεις στο ψυγείο για 4-5 μέρες και να προσθέτεις καθημερινά τη συνιστώμενη ποσότητα στο φαγητό τους. Εναλλακτικά, μπορείς να τα χωρίσεις σε μερίδες και να τα διατηρήσεις στην κατάψυξη.

Πόσα φρούτα και λαχανικά;
Καθημερινά δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα. Αρκεί 0,003-0,005% του βάρους του (αναλογία 15-25% του γεύματος).

Ενδεικτική Ημερήσια δόση για έναν ενήλικο σκύλο

Βάρος ζώου-Λαχανικά & Φρούτα
2.5kg 7.5 – 12.5gr
5kg 15 – 25gr
10kg 30 – 50gr
15kg 45 – 75gr
20kg 60 – 100gr
25kg 75 – 125gr
30kg 90 – 150
35kg 105 – 175gr
40kg 120 – 200gr
45kg 135 – 225gr
50kg 150 – 250gr

Πηγή: Πρόσθεσε λαχανικά στην ξηρά τροφή του & μείωσε την πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο έως και 90%!/

Διαβάστε ακόμη: Χορτοφάγος σκύλος ζει 27 χρόνια

1 σχόλιο:

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα