Τα κατσίκια

Τα κατσίκια

Οι γίδες οι τράγοι και τα κατσίκια

Οι γίδες ευχαριστούνται πολύ στα ορεινά μέρη. Μοιάζουν δε σε πολλά με τα πρόβατα. Ζευγαρώνουν την ίδια εποχή και εγκυμονούν 5 μήνες όπως και τα πρόβατα. Οι γίδες κάνουν συνήθως δίδυμα και τα τρέφουν και δίνουν αρκετό εισόδημα, από το γάλα το τυρί και το κρέας, επίσης δε και από τις τρίχες.
Οι τρίχες της κατσίκας είναι χρήσιμες για να φτιάχνουμε σκοινιά και σάκους και τα όμοια τους καθώς και για τους ναυτικούς. Γιατί τα είδη που γίνονται από τρίχα γίδας ούτε κόβονται εύκολα ούτε σαπίζουν, εκτός εάν κανείς τα παραμελήσει εντελώς.

Πως διαλέγουμε τις κατσίκες

Πρέπει να διαλέγουμε από τις γίδες όσες έχουν καλοδεμένο κορμί και είναι μεγαλόσωμες και γεμάτες μυς και το δέρμα τους είναι λείο και έχουν πυκνές τρίχες και μαστάρια μεγάλα και ογκώδη. Οι γίδες όταν είναι τέτοιες είναι καλύτερες να τις διατηρήσουμε. Γιατί το ζώο αυτό δύσκολα υποφέρει από το κρύο και αυτό φαίνεται, από το ότι εκ φύσεως έχει πάντα πυρετό και αν καμιά φορά τους λείψει ο πυρετός ψοφούν.

Από τα τραγιά διαλέγουν τα μεγαλόσωμα και όσα έχουν γερά πλευρά και μεγάλους γοφούς και είναι πυκνότριχα και έχουν μακριές και άσπρες τρίχες και σβέρκο και λαιμό κοντό και παχύ και λαρύγγι πιο μακρύ. Η καλύτερη εποχή για το βάτεμα των τράγων είναι κατά την χειμερινή τροπή. Το τραγί δεν φεύγει αν του κουρέψουμε το γένι.

Το κοπάδι από γίδια

Τα κατσίκια τα φροντίζουμε με τον ίδιο τρόπο όπως και τα πρόβατα και στην τροφή τους και στις αρρώστιες. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τα δικά τους ιδιώματα. Τα γίδια δεν βόσκουν μαζί όπως τα πρόβατα, αλλά πηδούν και τρέχουν μακριά το ένα από το άλλο και βόσκουν σε μεγάλη έκταση. Ευχαριστιούνται δε σε απόκρημνα μέρη. Ότι έχει περισσότερη αντίληψη το γίδι από τα άλλα ζώα φαίνεται από το εξής. Όταν αρχίσει και χάνει το φως του, χώνεται μέσα σε βούρλα και πετιέται μόνο του και έτσι γιατρεύεται.

Για να κάνουν οι γίδες πολύ γάλα

Δίνουμε στις γίδες επί 5 ημέρες να τρώνε πεντάφυλλο πριν τις ποτίσουμε. Οι γίδες κάνουν πολύ γάλα, αν τους βάλουμε για φυλαχτό γύρω από την κοιλιά δίκταμο.

Πηγή::Γεωπονικά-Κασσιανού Βάσσου

Διαβάστε ακόμη:Πόσο γάλα κάνουν το χρόνο διάφορα ζώα

17 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/1/11, 4:31 μ.μ.

    ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΝΤΑΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΤΡΙΦΥΛΛΟΚΛΑΔΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. to podi tis katsika mou pristke apo to sfiximo tou skiniou ke den mpori na to patisi....xeri kapios ti na kano?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. που τα βρηκες αυτα τα παραμυθεια εχεις δει γιδα στη ζωη σου οτι γραφεις ειναι λαθος ΝΙΚΙΓΙΑΜΑΛΑΚΙ ΤΗΝ ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΗ ΔΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΜΕ ΛΟΥΡΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος5/2/11, 11:03 μ.μ.

    τη κατσικα τη δενουν απο τα ΚΕΡΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/2/11, 4:07 μ.μ.

    Τις γυναίκες σας να δένετε απ τα κέρατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος7/2/11, 7:29 μ.μ.

    Φαινεται η φιλη μας εξ ιδιων κρινει τα αλλοτρια.Τις γυναικες τις προσφερουν λουλουδια και οχι καπιστρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να μη βασανιζεις τη κατσικα να πας σε καταστημα που πουλανε ζωοτροφες και παρε ενα καπιστρι[7 ΕΥΡΩ] παρε και τριχια και κανενα προβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εσενα απο τα κερατα σε δενουν γιαυτο σε ποναει το κεφαλι, μου αρεσουν αυτες οι εμπειριες ,για πες μας κιαλλα,οχι τιποτε αλλο βρε αδελφε να ξερουμε και εμεις να μη παντρευτουμε γιατι ποτε δε ξερεις τη σε περιμενει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος8/2/11, 3:13 π.μ.

    Το καπίστρι για τις κατσίκες
    Και τα λουλούδια για τις γυναίκες.
    Την ίδια δουλειά κάνουν και τα δύο!

    Ανώνυμος 4:07

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος24/3/11, 10:39 μ.μ.

    KANENAS SAS DEN KSEREI OUTE APO GIDIA OUTE APO GYNAIKES!!!!NA ERTHEI FTWXIA NA GELAW ME TA XALIA SAS!!!!!!KALOMATHIMENA PAIDAKIA!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για την ανωνυμη φιλη που μας λεει βουτηροπαιδα και πριν γελασεις σου λεω.Λαβε ταυτα Ελισσαβετ και ποιησε τα επι πλαισιου.Αγγελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος30/3/11, 10:20 π.μ.

    Τόση μιζέρια πια?μπαίνετε στα blogs για να καυγαδίζετε? Κάτι πιο εποικοδομητικό στη ζωή σας? έλεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. egw tis exw eleyteres tis gides kai boskane exw omos dyo tsopanoskyla kala to brady mpainoyn mones sto staylo kai kanena problima den eixa pote!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος6/11/11, 8:05 μ.μ.

    Αγορασα 2 κατσικακια για θυληκα αλλα δεν φαινεται για θηλυκο το ενα.λετε να υπαρχει προβλημα; μου ειπε ενας οτι ειναι σερνικοθηλυκο.τι να κανω λετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος28/12/11, 11:45 μ.μ.

    Na ritual Kati giati vazoume dIktamo stin koilia tis katsikas?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος13/8/12, 9:19 μ.μ.

    ta airmafrodita katsikia vgenoun apo aimomixies....simvouli taiseto kala kana 3mines k sfaksto na to efxaristithis me tin oikogenia sou....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος13/8/12, 9:28 μ.μ.

    gianni 36 etsi ta exo k ego k exo to kefali mou isixo...kanoun oti goustaroun...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα