Ψήφισμα για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι

Ψήφισμα για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι

Στις 11 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να ανοίξει την πόρτα της στα μεταλλαγμένα αν ψηφίσει υπέρ της καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Καλούμε τον υπουργό εξωτερικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, να διατηρήσει τη σταθερά αρνητική στάση της Ελλάδας.

Την ώρα που οι πολυεθνικοί κολοσσοί αγροτεχνολογίας Monsanto και BASF αποσύρονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να ‘σερβίρει’ τα μεταλλαγμένα από την πίσω πόρτα. Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 11ης Φεβρουαρίου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί εξωτερικών θα ψηφίσουν την πρόταση για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507 της εταιρείας Pioneer-DuPont.

Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών καλείται να ανταποκριθεί στην επιθυμία των Ελλήνων πολιτών που δεν θέλουν να καταναλώνουν μεταλλαγμένα και έχουν πρωτοστατήσει στις διεθνείς προσπάθειες για την απόρριψη τους και να καταψηφίσει την πρόταση έγκρισης του μεταλλαγμένου καλαμποκιού. Επιπλέον καλείται να ηγηθεί - με την ιδιότητά του ως προεδρεύων - ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την απόσυρση της πρότασης έγκρισης του μεταλλαγμένου καλαμποκιού.

Η ίδια η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων), ήδη από το 2011, εντόπισε επιπτώσεις της τοξίνης του συγκεκριμένου μεταλλαγμένου καλαμποκιού σε ωφέλιμα έντομα, ενώ επιπλέον δεν έχουν εκτιμηθεί επαρκώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκτενούς καλλιέργειάς του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που δόθηκε έγκριση για μεταλλαγμένο φυτό για καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν το 2010 για την μεταλλαγμένη πατάτα της εταιρείας BASF (περιείχε γονίδιο ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά). Τότε η Greenpeace είχε συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο υπογραφές από πολίτες που ζήταγαν να παγώσει η έγκριση της πατάτας αλλά και όλες οι εγκρίσεις των μεταλλαγμένων. Αυτή η πατάτα θεωρήθηκε μεγάλη εμπορική αποτυχία και η BASF αποφάσισε να την αποσύρει από την αγορά.

«Η Ευρώπη κινδυνεύει να “κυλήσει” στα μεταλλαγμένα, η Ελλάδα όμως έχει τη δύναμη να φωνάξει “Όχι στα μεταλλαγμένα” και μάλιστα έχει την ιδανική ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία του περιβάλλοντος, της τροφής μας και του μέλλοντος της γεωργίας. Περιμένουμε από τον κ. Βενιζέλο νακρατήσει τα μεταλλαγμένα μακριά από την Ελλάδα, αλλά και από την υπόλοιπη Ευρώπη!»,

είπε η Ελενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

Στην Ελλάδα, χάρη στη συνεχή κοινή μας προσπάθεια εδώ και 17 περίπου χρόνια, μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να κλείσουμε την πόρτα στα μεταλλαγμένα. Αυτό πρέπει να κάνουμε και τώρα!

Πηγή:Greenpeace

Διαβάστε ακόμη:Ένα παραμύθι για μεγάλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα