Καλλιέργεια πατάτας σε υπόγεια

Καλλιέργεια πατάτας σε υπόγεια

Μέθοδος καλλιέργειας πατατών σε υπόγειο

Τα φυτά μπορούν να ζήσουν και να αυξηθούν χωρίς φως, πλην γίνονται και η γεύσης των καρπών τους είναι άνοστος. Πέρα από αυτό μια δοκιμή η οποία έγινε πρόσφατα στη Γερμανία, κάνει εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα.
Γερμανός ο οποίος είχε το υπόγειό του άχρηστο, σκέφτηκε να το φυτέψει με πατάτες για να δει εάν αποτυχαίνουν. Έφερε λοιπόν από έξω λίγη άργιλο και αφού την ανακάτωσε με άμμο του υπογείου, φύτεψε πατάτες κατά τον Απρίλιο.

Μετά από μερικές ημέρες τα βλαστάρια τους φάνηκαν πάνω από τη γη, αλλά ο Γερμανός δεν τα άγγιξε έως τον Νοέμβριο. Τότε ξεσκάπτοντας βρήκε σε κάθε ρίζα πλήθος φουσκωμάτων μετρίου μεγέθους. Τα δοκίμασε και η σάρκα τους ήταν τρυφερή και νόστιμη.
Αυτές οι πατάτες κάθισαν όπως είδαμε επτά ή οκτώ μήνες στη γη και αυξήθηκαν χωρίς φως και το αναγκαίο δούλεμα. Η δοκιμή αυτή μας δίνει ελπίδες η πατάτα μπορεί να καλλιεργηθεί και σε υπόγεια και σκοτεινά μέρη.
Τι καταφύγιο για τους πολιορκούμενους!!!

Διατήρηση των πατατών

Οι πατάτες, όσες θέλεις να φυλάξεις για τον χειμώνα, πρέπει πρώτα να είναι ώριμες, να στεγνώσουν έπειτα δύο ή τρεις ημέρες είτε στο χωράφι είτε στην αποθήκη, να ξεχωριστούν οι λαβωμένες που χαλάνε τις γερές και να τις βάλουν μετά σε ένα μέρος, όπου ούτε αέρας. Ούτε πάγος, ούτε ζέστη, ούτε υγρασία, ούτε ποντίκια ή αλλά ζώα μπορούν να τα βλάψουν.
Αυτές οι προφυλάξεις είναι περισσότερες αναγκαίες, όταν οι πατάτες είναι για φύτεμα, επειδή ο παραμικρός πάγος, καθώς και η υπερβολική ζέστη τον βλαστό τους.Οι πατάτες φυλάγονται σε κιβώτια, σε βαρέλια ή απλώς συσσωρευμένες, σε αποθήκες ή σε υπερώα.

Αυτοί που καλλιεργούν μεγάλη ποσότητα πατατών αγρονόμοι της Ευρώπης όταν δεν έχουν αρκετές αποθήκες για να τις φυλάξουν, τις στοιβάζουν σε στεγνό και ψηλό μέρος των χωραφιών, είτε απλώς στην επιφάνεια της γης ή και σκάβοντας μακρύ λάκκο με το οποίο σκεπάζουν έπειτα τη στοίβα. Μεταξύ αυτής και του σκεπάσματος, καθώς και από κάτω και από τα πλάγια βάζουν στεγνό άχυρο, αραβοσιτόφυλλα και τα τοιαύτα, για να μη βλαφτεί ο καρπός από την υγρασία. Με αυτό τον τρόπο φυλάνε τις πατάτες έως την άνοιξη.

Μέθοδος διατήρησης πατατών στο χώμα

Με δοκιμές που έγιναν πρόσφατα στη Γαλλία, αποδείχτηκε ότι οι πατάτες παραχωμένες σε βάθος πέντε ποδιών και σε στεγνό έδαφος μπορούν να φυλαχτούν δύο χρόνια χωρίς να φυτρώσουν ή να χαλάσουν. Αυτό προέρχεται από την απουσία του αέρος, ο οποίος δεν μπορεί να διαπεράσει σε αυτό το βάθος και χωρίς του οποίου κανένας καρπός δεν μπορεί να βλαστίσει ούτε να φθαρεί. (τύφλα να έχουνε οι mylar bags...).
Οι δοκιμές αυτές άρχισαν πριν λίγα χρόνια μόνο και είναι πολύ πιθανό ότι οι πατάτες μπορούν να διατηρηθούν με τον ίδιο τρόπο και περισσότερο καιρό. Έφαγα από φυλαγμένες σε βαθιούς λάκκους καλοσκεπασμένες πατάτες οι οποίες η γεύση ήταν όπως των άλλων πατατών.

Ένας γεωπόνος είχε δημοσιεύσει προ τεσσάρων χρόνων στην εφημερίδα των πρακτικών γνώσεων μία άλλη μέθοδο περί της διατήρησης πατατών.
Όταν φοβάστε λέει ο εφευρέτης μην παγώσουν, ανάψουν ή φυτρώσουν οι πατάτες σου, βάλτες σε βραστό νερό, από το οποίο δεν πρέπει να τις βγάλεις πάρα όταν αρχίσει να κρυώνει. Αφήνοντας τες έπειτα να στεγνώσουν καλά, βάλτες ανακατωμένες με άμμο σε βαρέλια. Με αυτό τον τρόπο τις φυλάς γερές μέχρι το επόμενο Φθινόπωρο.

Πηγή: Γεωργική και οικιακή οικονομία-Τόμος 1

Διαβάστε ακόμη:Αποθήκευση και διατήρηση πατάτας

2 σχόλια:

  1. Τον Νοέμβριο που έβγαλα πατάτες αποπειράθηκα για πρώτη φορά να τις διατηρήσω και να κρατήσω πατατόσπορο.
    Τις έβαλα σε μία χοντρή χαρτόκουτα σε στρώσεις να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και τα κενά τα γέμισα με χαρτί από καταστροφέα εγγράφων.
    Έτσι δεν είχαν ούτε υγρασία, ούτε φωτισμό και μία σχετική μόνωση από το κρύο.
    Οι πατάτες που ήταν χτυπημένες έμειναν εκτός κούτας και καταναλώθηκαν πρώτες.
    Δεν μου χάλασε ούτε μια πατάτα με αυτή τη μέθοδο και μάλιστα σήμερα έβγαλα και τον πατατόσπορο για προβλάστηση να φυτέψω σε 20-25 μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/3/13, 2:24 μ.μ.

    ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΤΙΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΒΡΑΣΤΟ ΝΕΡΟ
    ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΒΑΡΕΛΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΕ ΣΤΡΩΣΕΙς ΑΜΜΟΥ, ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ? ΚΑΙ ΠΟΣΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα