Απαγόρευση συλλογής βοτάνων

Απαγόρευση συλλογής βοτάνων

Απαγόρευση για τη διάσωση των αρωματικών βοτάνων της Κρήτης

Σε πενταετή απαγόρευση συλλογής μιας ποικιλίας από άγρια κρητικά βότανα προχώρησαν οι αρχές, καθώς κινδυνεύουν με εξαφάνιση...
Η αστυνομική διάταξη εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Δασών με σκοπό να ανακοπεί ο ρυθμός με τον οποίο μαζεύεται η μαλοτήρα -αυτό το μοναδικό τσάι του βουνού της Κρήτης- αλλά και άλλα αρωματικά φυτά όπως η ρίγανη και η μαντζουράνα και οι παραβάτες θα τιμωρούνται αυστηρά, όπως αντιμετωπίζονται οι λαθροκυνηγοί:
έκτος από την κατάσχεση των ποσοτήτων θα δημεύονται αυτοκίνητα και άλλα μεταφορικά μέσα και θα οδηγούνται και στο δικαστήριο!

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη επικαλείται την ανάγκη ελέγχου συλλογής των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης “λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των πολιτών για δευτερεύουσες καρπώσεις με σκοπό την εμπορία τους αλλά και την ικανοποίηση των ατομικών αναγκών των πολιτών στα ανωτέρω φυτικά είδη, με γνώμονα την προστασία τους και την διατήρηση της βιοποικιλότητας”.

Η μαλοτήρα είχε αρχίζει τα τελευταία χρόνια έτσι κι αλλιώς να εξαφανίζεται, εξαιτίας της μαζικής συλλογής και της υπερβόσκησης- οι δρόμοι πλέον οδηγούν παντού- ενώ το πρόβλημα οξύνθηκε όταν Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν σε τρία ελληνικά τσάγια του βουνού της οικογένειας sideritis (ανάμεσα τους και στη μαλοτήρα sideritis syriaca) κάποια συστατικά που έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία της άνοιας και την ενίσχυση της μνήμης.

Ακολούθησε... φρενίτιδα για τη συλλογή της από Έλληνες, αλλά και από αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Κρήτη και τώρα είναι είδος προς εξαφάνιση! Από τον μεν Ψηλορείτη έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τα Λευκά Όρη έχει μείνει το 10% των πληθυσμών που υπήρχαν πριν από μια γενιά, σύμφωνα με τον ερευνητή Κώστα Οικονομάκη.

Ειδικότερα, η Δασική Υπηρεσία εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγορεύει τη μαζική συλλογή μαλοτήρας μέχρι το 2018 τουλάχιστον στα Χανιά και αναφέρει:

I. Απαγορεύουμε
α) την εκρίζωση ή την ολοκληρωτική αποκοπή των βλαστών παντός είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού και διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρυγάνου ή πόας,
β) την συλλογή για εμπορία μαλοτήρας ματζουράνας, (φασκόμηλου και ρίγανης σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο προστασίας ΝΑΤΟΥΡΑ 2000.

II. Επιτρέπουμε, ατελώς και άνευ εγκρίσεως της δασικής υπηρεσίας και μόνο νια την κάλυψη ατομικών αναγκών, τη συλλογή μαλοτήρας, ματζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης.

1. την εποχή ανθοφορίας-ωρίμανσης, με χρήση ψαλίδας ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί κάθε φυτού ώστε να είναι ασφαλής η αναπαραγωγή αυτών, σε όλη την περιφερειακή ενότητα Χανίων,
2. και κατ’ ανώτατη ποσότητα 500 γραμμαρίων για κάθε άτομο και για κάθε ένα από τα παραπάνω είδη,

II. Επιτρέπουμε, σε περιοχές εκτός του δικτύου ΝΑΤΟΥΡΑ 2000, τη συλλογή για εμπορία μόνο με άδεια της δασικής υπηρεσίας, η οποία θα εκδίδεται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου με καταβολή του αντίστοιχου μισθώματος του ισγύοντος πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων.

1. Η ποσότητα που εγκρίνεται για κάθε άδεια εξαρτάται από τις διαθέσιμες ποσότητες των φυτών στη συγκεκριμένη περιοχή και τις ζητούμενες ποσότητες συλλογής βοτάνων.
2. Η εκδιδόμενη άδεια είναι προσωπική και η συλλογή θα γίνεται αποκλειστικά από τον κάτοχο της άδειας απαγορευόμενης της χρησιμοποίησης συνεργείου, με χρήση ψαλίδας ή μαχαιριού και χωρίς να αποκόπτονται όλοι οι βλαστοί κάθε φυτού ώστε να είναι ασφαλής η αναπαραγωγή αυτών.
3. Η διακίνηση θα γίνεται με βάση την εκδοθείσα άδεια συλλογής.

• Σημειώνουμε ότι το φυτικό είδος δίκταμος ( δεν δύναται να αντιμετωπιστεί με τις σχετικές περί δευτερευουσών καρπώσεων εγκύκλιες διαταγές διότι ως υπαγόμενο, μεταξύ άλλων, στον Πίνακα Α' άρθρου 1 του Π.Δ. 67/1981(ΦΕΚ 23 τ.Α'/ 30-1-81 και όπως αυτό διορθώθηκε στο ΦΕΚ 43 τ.Α718-2-1981) “κηρύσσεται προστατευτέο” και δυνάμει του άρθρου 2 ανωτέρω Π.Δ. “Απαγορεύεται καθ' άπασαν της Επικράτειαν και καθ' όλην την διάρκεια του έτους, η συλλογή, η μεταφύτευσις, η εκρίζωσις, η κοπή, η μεταφορά, η πώλησις και η αγορά ή εξαγωγή εκ της Χώρας ως και η δια παντός τρόπου καταστροφή του..., επιφυλασσόμενων των εξαιρέσεων των άρθρων 6.
Οι παραβάτες αυτής της Δασικής Διάταξης, συλλέκτες, πωλητές και γενικώς εμπορευόμενοι τα ανωτέρω είδη τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες ποινικές διατάξεις των άρθρων 268, 271 και 287 του Ν.Δ 86/69 «Περί Δασικού Κώδικα», άρθρου 28 του Ν. 1650/86 «Για την προστασία του Περιβάλλοντος» ως και άρθρου 57 του Ν. 2637/98 «Σύσταση Οργανισμού Πιστοποίησης κ.λ.π».

Οι δε παρανόμως συλλεχθείσες ποσότητες σε οποιαδήποτε φάση της συλλογής, της μεταφοράς, της πώλησης, της αγοράς ή της τυποποίησής τους, κατάσχονται, δημεύονται και εκποιούνται ή διατίθενται με απόφαση της Δ/νσης Δασών Χανίων. Ομοίως κατάσχονται και δημεύονται τα κάθε είδους εργαλεία ή μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνται από τους παραβάτες.

Να θυμίσουμε ότι τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το μέλλον της μαλοτήρας -αυτού του μοναδικού τσαγιού του βουνού της Κρήτης- έκρουσε εδώ και καιρό ο Διδάκτωρ Γεωπονίας Κώστας Οικονομάκης, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων στην έρευνα για την καλλιέργεια των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών. Τα φυτά μας απειλούνται με αφανισμό ενώ οι Γερμανοί προσπαθούν να Κάνουν καλλιέργειες στη Βουλγαρία.

Πηγή: Skai.gr

Διαβάστε ακόμη:>Εποχή συγκομιδής αρωματικών φυτών και βοτάνων

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/8/13, 12:22 μ.μ.

    Ε κάποια στιγμή θα γινόταν και αυτό .
    Στην κατοχή κόβαμε τα δεντρά για να κάνουμε κάρβουνα που πωλούνταν και έτσι επιβίωναν οικογένειες .
    Σεβαστό απολύτως .
    Αλλά μετά δεν φροντίσαμε να επαναφέρουμε την ισορροπία . Αντιθέτως, επαίρνανε τα ζώα οι βοσκοί και δεν άφηναν ούτε φιλαράκι στα βουνά ...
    Πουλούσαν και πουλάνε ακόμα δλδ το γάλα και τα λοιπά λαμβάνουν επιδοτήσεις και επαίρνανε και τα λεφτά, όλα στην τσέπη και κατεβαίνανε στη χώρα να τα φάνε , να πάρουνε 4x4 ή να παραστήσουν τους επιτυχημένους επιχειρηματίες .
    Ούτε λόγος για να συντηρήσουν τον τόπο που τους έθρεφε ...
    Που ήταν τότε η διεύθυνση των δασών ;
    Που έρχεται τώρα να δράσει μονομερώς και ως εκ τούτου αναποτελεσματικα αφοί ούτε η υπερβόσκηση σταματά ούτε γίνονται δεντροφυτεύσεις συστηματικά.
    Εγώ τουλάχιστον δεν έχω ακούσει για την δράση της.
    Ας σταματήσω εδώ γιατί το θέμα είναι τεράστιο και δεν θέλω να κουράσω . Άπλα πρέπει να συνειδητοποιησουμε πως έχει η κατάσταση.
    Ευχαριστώ
    Κώστας Βασιλακάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/8/13, 7:33 μ.μ.

    Τα βοτανα ειναι θησαυρος της Ελληνικης γης και ανηκει σε ολους μας. Δυστυχως διαφοροι εχουν ξαμολυσει αλλοδαπους που τα μαζευουν και τα εμπορευονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/8/13, 9:08 π.μ.

    Οταν η συλλογη γινεται με την τσαπα και αφαιρουν ολοκληρο το φυτο απο τις ριζες και οχι με το χερι, για εμπορικη εκμεταλλευση στα καταστηματα για τους τουριστες και οχι μονο, λογικο ειναι να εξαφανιζοντε αυτα τα ειδη. Ειμαι περιεργος να το δω στην εφαρμογη του το μετρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα