Αψιθιά-Artemisia Absinthium

Αψιθιά: φαρμακευτικές ιδιότητες Αψιθιά:  φαρμακευτικές ιδιότητες

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις της αψιθιάς

Επιστημονική ονομασία: Artemisia Absinthium-Αρτεμισία το αψίνθιο
Οικογένεια: Σύνθετα(Compositae)
Άλλα ονόματα: αψιθιά, αρτεμισία, αγριαψιθιά, πέλινο, απιστιά, πισιδία, λεβιθόχορτο, τραχούρι, δρακόντιο, μελιτίνη, μυρμηγκοβότανο

Περιγραφή
Πολυετές φυτό που φθάνει μέχρι ένα μέτρο ύψος με γκριζοπράσινους μίσχους και φύλλα. Το στέλεχος και τα φύλλα καλύπτονται από άσπρο αρργυρόχρωμο χνούδι.Τα άνθη σχηματίζουν μικρά κίτρινα κεφάλια.

Αψιθιά: φαρμακευτικές ιδιότητες

Φυσικό περιβάλλον και καλλιέργεια
Η αψιθιά φύεται στις περιοχές της Μεσογείου και σε όλα τα εύκρατα μέρη. Καλλιεργείται επίσης σαν καλλωπιστικό και προστατευτικό φυτό των κήπων αλλά και ως φαρμακευτικό φυτό. Τα υπέργεια μέρη συλλέγονται το καλοκαίρι. Η αψιθιά φυτρώνει από σπόρους την άνοιξη αλλά πιο εύκολο είναι να κόψουμε ένα κλωνάρι με τη ρίζα της και το μεταφυτέψουμε το φθινόπωρο.

Χρησιμοποιούμενα μέρη
Στη βοτανοθεραπευτική χρησιμοποιούνται τα φύλλα, οι ανθισμένες κορυφές που συλλέγονται το καλοκαίρι και οι ρίζες το φθινόπωρο.

Αψιθιά: φαρμακευτικές ιδιότητες

Συστατικά
Πτητικό έλαιο που περιέχει σεσκιτερπενικές λακτόνες (αρταβισίνη, αναψινθίνη), θυϊόνη, αζουλένια, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, λιγνάνες

Ιστορία και παράδοση
Το όνομά της Artemisia το πήρε από τη θεά Άρτεμη, σε αναγνώριση των πολύτιμων ιδιοτήτων της.
Ο Διοσκουρίδης την ονόμαζε βαθύπικρον και τη σύστηνε κατά της ανορεξίας και των ίκτερων, σε αφέψημα και σε έγχυμα. Έλεγε ακόμα ότι ανακατεύοντας το μελάνι με έγχυμα αψιθιάς τα ποντίκια δεν αγγίζουν τους πάπυρους.

O Θεσσαλός (1ος αι. μ.Χ.) και ο Γαληνός (130-199), χρησιμοποιούσαν από τότε την Αρτεμισία για τη θεραπεία του τριταίου και του τεταρταίου πυρετού, δηλ. της ελονοσίας.
Από την αψιθιά παράγονταν το αψέντι, ένα δημοφιλές ποτό στη Γαλλία το 19ο αιώνα.

Το αψέντι είναι τοξικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και η παρατεταμένη χρήση του προκαλεί εκφυλισμό των νεύρων (αψεντισμό), για αυτό και το ποτό αυτό έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες. Ο αψεντισμός προκαλείτε από ένα αιθέριο έλαιο του αψινθίου, το θούιον, που είναι δηλητηριώδες.
Κατά το παρελθόν, η αψιθιά ήταν ένα από τα κύρια αρωματικά συστατικά του βερμούτ (το wermut προέρχεται από τη γερμανική λέξη για την αψιθιά.

Σαν λαϊκό φάρμακο, η αψιθιά έχει μεγάλη φήμη ως τονωτικό, εναντίον της φυματίωσης, της αναιμίας, της αρθρίτιδας και των σκωλήκων των εντέρων και από αυτό πήρε το αγγλικό όνομα wormwood-σκουληκόξυλο.
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε κατά της χολικής ανεπάρκειας και κατά του σακχαρώδη διαβήτη.

Σήμερα από την αρτεμισίνη παράγουν το φάρμακο κατά της ελονοσίας. http://www.msf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1042&Itemid=235

Αψιθιά: Θεραπευτικές χρήσεις

  • Είναι διεγερτικό του πεπτικού, δηλαδή εξαιρετικά χρήσιμο φάρμακο για αυτούς που έχουν κακή πέψη. Αυξάνει την οξύτητα του στομάχου και την παραγωγή της χολής και βελτιώνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, βοηθώντας έτσι σε άλλες παθήσεις.
  • Γενικά, το φυτό, σε μέτριες δόσεις, ερεθίζει το στομάχι, αυξάνει την όρεξη, διευκολύνει την πέψη, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί εκκρίσεις, συντελεί στο αδυνάτισμα και χωνεύει τα λίπη.

Άλλες χρήσεις της αψιθιάς

Οι φρέσκοι ή αποξηραμένοι βλαστοί αποκρούουν τα έντομα και τα ποντίκια.
Τα ξεραμένα φύλλα τους όταν τοποθετηθούν στα ρούχα αποκρούουν τους σκώρους. Αποθαρρύνει τους γυμνοσάλιαγκες και τα έντομα και για αυτό σήμερα χρησιμοποιείται στην παρασκευή εντομοαπωθητικών.

Δοσολογία
Έγχυμα με 1-2 κουταλάκια του γλυκού ξηρό βότανο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
Εσωτερικά, χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης 0,5-2 γρ. ως στομαχικό και 4-10 γρ. ως σκωληκοκτόνο.
Σε περιπτώσεις επιληψίας και σπασμών χρησιμοποιείται σκόνη από τις θρυμματισμένες ρίζες της αψιθιάς, από 1 - 3 κουταλάκια του καφέ την ημέρα, μόνη της ή με λίγη ζάχαρη.

Προφυλάξεις:
Να λαμβάνετε σε μικρές δόσεις και όχι για πάνω από 2 εβδομάδες κάθε φορά.
Να μη λαμβάνετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Διάφορα άρθρα για το αψέντι και την αψιθιά:
http://www.in2life.gr/delight/bonviveur/article/141043/apsenti-to-apagorevmeno.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Absinth_Wormwood
http://www.botanical.com/botanical/mgmh/w/wormwo37.html

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω βιολογικό εντομοκτόνο με αψιθιά

10 σχόλια:

  1. Μπράβο πολύ καλή έρευνα! Το βρήκα πολύ χρήσιμο! Θέλω να κάνω ένα ζωμό για τη βαμβακάδα (αφίδες) στις ελιές , λέτε να κάνει δουλειά?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mitsss δεν ξέρω αν το διάλυμα με αψιθιά μπορεί να καταπολεμήσει την ψύλλα (βαμβακάδα της ελιάς). Χρειάζεται δοκιμή και αρκετή ποσότητα του φυτού.Ένας βιολογικός και φτηνός τρόπος καταπολέμησης είναι με παραφινικό λάδι στις αρχές της ανθοφορίας.
    Αν κάνεις κανά πείραμα ενημέρωσέ μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εννοείτε Θεόδωρος, αρκεί να βρω πρώτα το φυτό... Έφαγα τη γη.
    Έχεις καμιά ιδέα που φύεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος16/11/10, 10:06 μ.μ.

    Μετά απο πολυ ψάξιμο βρήκα ενα φυτο σε φυτώριο στη Κόρινθο κοντα στο Βραχάτι.Οπου αλλου κι αν ρώτησα δεν.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε την αψιθιά θα τη πετύχεις σε μεγάλο φυτώριο. Πάντως και η καλλιέργεια της αψιθιάς από σπόρους είναι πολύ εύκολη και γρήγορη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος3/1/11, 8:03 π.μ.

    ΑΨΙΘΙΑ ΘΑ ΒΡΗΤΕ ΣΕ ΑΦΘΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΦΙΛΕΡΙΜΟΥ(ΙΑΛΥΣΟΥ)ΡΟΔΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος4/1/11, 8:27 μ.μ.

    Θεοδωρε και σπορους που μπορουμε να βρουμε ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σπόρους αψιθιάς και συγκεκριμένα atremisia absinthium (που είναι και η φαρμακευτική) έχω αγοράσει από horizon herbs. Ελλάδα δεν ξέρω αν θα βρεις. Πάντως από τη πρώτη χρονιά από σπόρους αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και ανθίζει, κάτι που μας ενδιαφέρει γιατί αυτό το μέρος χρησιμοποιούμε. Αυτή που είχα αγοράσει πριν χρόνια από φυτώριο εδώ δεν έχει ανθίσει ποτέ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ενδειαφέρον το site παιδιά, είμαι γεωπόνος απο Χανιά, εδω φύεται η Artemisia arborescens, τυχαίνει κ έχω κάνει εργασία πάνω στο λάδι της, είναι μπλέ λόγο μεγάλης συγκέντρωσης χαμαζουλένιου, έχει εξερετική αντιφλεγμονώδη δράση, σε μελανιές και πονεμένα πόδια, άλλωσται λέγεται ότι οι σταυροφόροι τη διέδοσάν γιατι την έβαζαν στα σανδάλια τους κ περπατουσαν 50χμ τη μέρα χωρίς πόνους, αυτή την εποχή μάλιστα είναι γεμάτες άνθοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΗΝ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΨΙΘΙΑ ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΓΗΛΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα