Εργαστήριο Περμακουλτούρας 8 έως 19 Ιουλίου 2019

Εργαστήριο Περμακουλτούρας 8 έως 19 Ιουλίου 2019

Προσπαθώντας να κάνουμε την γνώση της Περμακουλτούρας (Permaculture) όσο περισσότερο διευρυμένη και προσιτή γίνεται, φιλοξενούμε ένα δύο εβδομάδων Εργαστήριο Σχεδιασμού με Περμακουλτούρα (Permaculture Design Course/ PDC) στο αγρόκτημά μας στον Νέσσωνα.

Το εργαστήριο αυτό είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο 72ωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που καταλήγει σε Πιστοποιητικό Σχεδιασμού με Περμακουλτούρα. Είναι μία εισαγωγή στον σχεδιασμό Περμακουλτούρας όπως έθεσε τα θεμέλια και το κίνημα ο Bill Mollison. Οι μαθητές θα συμμετέχουν σε μία θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σχεδιασμού στην περμακουλτούρα, δίνοντάς τους τα εργαλεία να δημιουργούν βιώσιμα συστήματα σε μία ποικιλία διαφορετικών τοπίων και κλιμάτων.

Οι αρχές της Περμακουλτούρες έχουν άμεση επίδραση στην καθημερινή ζωή μας και εφαρμόζονται στα διατροφικά συστήματα, στο σχεδιασμό των κατοικιών, στην παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, σε εναλλακτικές οικονομικές δομές και νομικές στρατηγικές που υποστηρίζουν λύσεις στην περμακουλτούρα. Αυτό το εργαστήριο PDC θα καλύψει θέματα όπως την επιστήμη και δημιουργία υγιούς εδάφους, σχεδιασμό βρώσιμων δασών, χωροταξικό σχεδιασμό, διαχείριση του νερού, μυκητολογία, εναλλακτικές διακυβερνητικές δομές και στρατηγικές, εναλλακτικά αγροδιατροφικά συστήματα, πολλαπλασιασμό δέντρων, σχεδιαστικές τεχνικές, κλίμα, κατανόηση μοτίβων και άμεση εφαρμογή της περμακουλτούρας.

Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα, παρατήρηση και σχεδιασμό και κυρίως πρακτική εφαρμογή. Η πλουσιότερη εμπειρία θα έρθει για όσους είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν ότι μαθαίνουν για την καλυτέρευση όλων - κατά την διάρκεια αλλά και μετά το σεμινάριο.

Θεματολογία Σεμιναρίου

  • Κατανόηση μοτίβων
  • Κλίμα
  • Εδαφολογία
  • Μυκητολογία
  • Βιοθεραπεία εδάφους
  • Διαχείριση νερού
  • Χωροταξικός σχεδιασμός
  • Εναλλακτικές διακυβερνητικές δομές
  • Σχεδιαστικές τεχνικές
  • Εισαγωγή στη φυσική δόμηση και τις τεχνικές της

Πρακτικό περιεχόμενο

  • Άμεση εφαρμογή των αρχών της περμακουλτούρας
  • Δημιουργία υγιών εδαφών
  • Κομπόστ
  • Φάρμα σκουληκιών
  • Πολλαπλασιασμός φυτών και δέντρων
  • Προετοιμασία για φύτευση δέντρων
  • Wicking beds
  • Εφαρμογή βρώσιμων δασών
  • Σχεδιασμός χώρου
  • Άρδευση και νερό
  • Εναλλακτικές διακυβερνητικές στρατηγικές
  • Νομικές στρατηγικές για την οργάνωση κοινωνιών
  • Πρακτική εφαρμογή τεχνικών φυσικής δόμησης

Πρόγραμμα σεμιναρίου

1η Εβδομάδα

1η Μέρα - Εισαγωγή στην Περμακουλτουρα, Γνωριμία, Δημιουργία κομπόστ, Πρότζεκτ σχεδιασμού
2η Μέρα - Σχεδιασμός και Μοτίβα στην Φύση, Πολλαπλασιασμός φυτών, Σχεδιαστικές τεχνικές και βασικές αρχές, Σχεδιασμός σπιτιού, κήπου, αγροκτήματος, πόλης και τοπίου, Κατανόηση μοτίβων.
3η Μέρα - Κλίμα, Υδρόβια φυτά, Διατήρηση κομπόστ - αναποδογύρισμα, Παγκόσμιο κλίμα - δεδομένα και προβλήματα, wicking beds και άλλες εγκαταστάσεις σχετικές με το κλίμα, παγκόσμιο κλίμα και στρατηγικές.
4η Μέρα - Δάση, Υδρόβια φυτά, Δέντρα και οι ενεργειακές τους ανταλλαγές, Διαδοχή: κατανοώντας ένα δάσος, Βρώσιμα δάση, Syntropic γεωργία, Σχεδιασμός του δικού σου βρώσιμου δάσους, Φύτεμα δέντρων.
5η Μέρα - Έδαφος, Υδρόβια φυτά, Έλεγχος/Γύρισμα κομποστ, Τι είναι και πως φτιάχνουμε το έδαφος;, Δημιουργία φάρμας σκουληκιών, Μύκητες, Βιοθεραπεία εδάφους, Δημιουργία μανιταρόκηπου.
6η και 7η Μέρα (Σαββατοκύριακο) - Φυσική Δόμηση, Πλιθιά, Cob, Συμπιεσμένη γη, Γαιόσακοι, Τσατμάς, Αχυροπηλός, Αχυρόμπαλες. Πρακτική εισαγωγή σε αυτές τις τεχνικές.
Σαββατοκύριακο - Εναλλακτικά οι συμμετέχοντες μπορούν να έχουν ελεύθερο χρόνο, και να επιλέξουν άλλες δραστηριότητες (κομπόστ, πότισμα φυτών, εκδρομή, κλπ.)

2η Εβδομάδα
8η Μέρα - Αρχιτεκτονική τοπίου: Νερό, Έργα με το χώμα και Ενυδρειοπονία, Υδρόβια φυτά, Παρατήρηση τοπίων, Υδρολογικός χάρτης, Δικαιώματα και αποκατάσταση νερού, Βιοζώνες, Κατασκευή και χρήση "A-frame" (Πλαισίου "Α")
9η, 10η και 11η Μέρα - Μέρες σχεδιασμού
Έξτρα δραστηριότητες και διαλέξεις είναι διαθέσιμες ανάλογα με το πόσο χρόνο η ομάδα αισθάνεται ότι έχει. Για παράδειγμα: Ζύμωση, ιστορίες από την Zaytuna farm, Πως θα σχεδίαζε έναν χώρο ο Sam, Διατήρηση παραδοσιακών σπόρων, ΚΥΓΕΩ (Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία), Ενέργεια, κ.α.
12η Μέρα - Η Επανάσταση μεταμφιεσμένη ως Κηπουρική, Οικονομία - Μεταβατική και Ανταλλακτική, Ιδανικές κοινωνίες και σχεδιασμός πόλεων, Μοτίβα κοινωνικής περμακουλτούρας, Κυβερνητικές δομές, Κοινοτικές συναντήσεις, Παρουσίαση Τελικών Σχεδίων και το παραδοσιακό ατάλαντο σόου.

Εργαστήριο Περμακουλτούρας 8 έως 19 Ιουλίου 2019

Γνωρίστε τον Δάσκαλο
Ο Sam Parker Davies θα είναι ο κύριος συντονιστής του PDC. Ο Sam είναι ένας γεωργός, δάσκαλος, και συμβουλευτής στην Αυστραλία στην περιοχή Northern Rivers του NSW. Έχοντας μπει σε συμβούλιο για πρώτη φορά όταν ήταν 18 χρονών, η ζωή του Sam είναι αφιερωμένη στην θετική αλλαγή και σε οποιαδήποτε σκοπό θα οδηγήσει καλύτερα στην ευτυχία όλων των ειδών ζωής.

Ως μέντορές του θεωρεί τον Geoff Lawton, την Rosemary Morrow, την Lis Bastion και τον Darren Hey.Ολοκλήρωσε το πρώτο του PDC το 2017 με την Rosemary Morrow και την Lis Bastian στο Blue Mountains Permaculture Institute. Το 2018 ακολούθησε με Εκπαίδευση Δασκάλου Περμακουλτούρας (Permaculture Teacher Training) με τους ίδιους δασκάλους. Επίσης, ολοκλήρωσε μία χρονιά εκμάθησης στην Zaytuna Farm πλάι στον Geoff και Nadia Lawton, και τον Darren Hey.

Οι σημαντικότερες εκπαιδευτικές γνώσεις του Sam έχουν γεννηθεί από άμεση εμπειρία, είτε μέσω των πολιτικών επιστημών και συμβουλίων, είτε μέσω της αυτάρκειας ζώντας σε φάρμες Περμακουλτούρας.
Περισσότερες πληροφορίες για τον Sam θα βρείτε στο υπο κατασκευή site του: https://samparkerdavies.weebly.com/

Πότε: Από την Δευτέρα το πρωί στις 8 Ιουλίου μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στις 19 Ιουλίου.

Που: Στο αγρόκτημά μας στον Νέσσωνα.

Εξοπλισμός
Εξοπλισμός Κάμπινγκ, ρούχα δουλειάς, αντηλιακό, αντικουνουπικό. Επίσης, τα προσωπικά σας προϊόντα υγιεινής (Σαπούνι, οδοντόπαστα, κλπ) θα πρέπει να είναι φυσικά, αλλιώς μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα δικά μας. Μουσικά όργανα επίσης θα εκτιμηθούν για τα δροσερά βράδια.

Διατροφή
Φυτική (Vegan) και νόστιμη

Για περισσότερες πληροφορίες
e-mail: christos@cob.gr Τηλέφωνο: 6973970075. (Χρήστος)

Διαβάστε ακόμη:Permaculture - ΠΕΡΜΑΚΟΥΛΤΟΥΡΑ (Μόνιμη Καλλιέργεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα