Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου, 9-10 Μαϊου 2015 στις Σταγιάτες Πηλίου

Σας προσκαλούμε στην φετινή 6η γιορτή παραδοσιακού σπόρου και Οικολογικού Κήπου Μπαξέ που διοργανώνει ο ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ και η Ομάδα ΑΠΟ. Δράσης Πηλίου στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαϊου 2015

Για έκτη χρονιά η Ανεξάρτητη Πηλιορείτικη Ομάδα Δράσης - Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας (Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία) συνδιοργανώνουν τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ό,τι έχει απομείνει από τους παραδοσιακούς σπόρους και να διαδώσουν την ιδέα του οικολογικού κήπου.

Το θέμα της φετινής γιορτής, που θα γίνει στις Σταγιάτες 9 και 10 Μαΐου είναι "Παγκόσμιες προκλήσεις και τοπικές δράσεις για τα κοινά αγαθά και την αυτάρκεια".

Θεωρώντας ότι η ποιότητα της ζωής μας είναι αδιαπραγμάτευτη κι έχει άμεση σχέση με την τροφή, το νερό, το περιβάλλον, αγωνιζόμαστε γι' αυτά κι ενώνουμε τη φωνή μας με το κίνημα των σπόρων και της βιοποικιλότητας, το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και με τις φωνές πολλών ακόμη πολιτών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ενάντια στον εκφασισμό της καθημερινότητας μας και στη βίαιη αρπαγή των φυσικών και κοινών αγαθών.

Το πρόγραμμα της Γιορτής Παραδοσιακού Σπόρου:

Σάββατο 9/5, 12:00 Εργαστήρι παρασκευής σβώλων φυσικής καλλιέργειας για μικρό λαχανόκηπο με τον Παναγιώτη Μανίκη.
Ο Παναγιώτης Μανίκης εδώ και χρόνια συντηρεί και αναπτύσσει με επιτυχία ένα αγρόκτημα σε περιοχή της Έδεσσας με βάση τις αρχές της φυσικής καλλιέργειας τις οποίες εφαρμόζει και στο βίο του. Ταξιδεύει και μιλά για αυτές σε όλο τον κόσμο ελπίζοντας η «σπορά» του να πιάσει τόπο.
Επίσης είναι υπεύθυνος του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας που βρίσκεται στο Κλησοχώρι Έδεσσας.

Σάββατο 9/5, 16:00 Εργαστήρι παρασκευής θεραπευτικών κεραλοιφών

Σάββατο 9/5, 18:30 Συζήτηση με θέμα "Παγκόσμιες προκλήσεις και τοπικές δράσεις για τα κοινά αγαθά και την αυτάρκεια". Ο Κώστας Νικολάου, Δρ. Χημικός Περιβαλλοντολόγος, Καθηγητής-Σύμβουλος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Πόλεων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, θα μας ενημερώσει για τις Διατλαντικές Συμφωνίες. Συγκεκριμένα η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία «ελεύθερου» / ληστρικού εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, η λεγόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤTIP), αποτελεί την ισχυρότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια να επιβληθεί παγκοσμίως η «ορθοδοξία» του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή η πλήρης απελευθέρωση της ασυδοσίας των αγορών και των εταιρειών κόντρα στις ανάγκες των κοινωνιών και στην προστασία της φύσης. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν συλλογικότητες για τους σπόρους (Αιγίλοπας), για το νερό (Κίνηση Κατοίκων Πηλίου και Βόλου για το Νερό) καθώς και άλλες πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Σάββατο 9/5, 21:00 Συναυλία για το Νερό με τους Ζωή Τάχα

Κυριακή 10/5, 10:30 Εργαστήρι φύτευσης και καλλιέργειας λαχανόκηπου για παιδιά

Κυριακή 10/5, 11:00 Συζήτηση με θέμα "Αλλαγή πορείας, στροφή στη φυσική ζωή" με τον Γιάννη Μακριδάκη, φυσικό καλλιεργητή - συγγραφέα,από την Βολισσό της ΒΔ Χίου. Εκεί, στράφηκε προς την φυσική καλλιέργεια της γης και έγινε παρατηρητής της αργής αβίαστης φυσικής ανάπτυξης. Ίδρυσε το Απλεπιστήμιο Βολισσού, μέσα από το οποίο διοργανώνει σεμινάρια φυσικής καλλιέργειας, αλκαλικής διατροφής και πολιτικής στάσης ζωής με γνώμονα τον αντικαταναλωτισμό και την αποανάπτυξη.

Κυριακή 10/5, 12:00 Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων και φυτών

Κυριακή 10/5, 13:00 Εργαστήριο παρασκευής γιαούρτης.

Στην πλατεία του χωριού θα λειτουργήσει έκθεση - παζάρι παραδοσιακών και οικολογικών προϊόντων της περιοχής του Πηλίου.

Πηγή: http://www.aegilops.gr

Διαβάστε ακόμη:Γιάννης Μακριδάκης: Να αποδομήσουμε το σύστημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα