Φυσικές λύσεις για τον πονοκέφαλο

Φυσικές λύσεις για τον πονοκέφαλο

Φυσικά μέσα αντιμετώπισης του πονοκεφάλου

  • Μασάζ στον αυχένα: Το νευραλγικό σημείο που συνδέει τη βάση του λαιμού με το κεφάλι είναι συχνά τεταμένο και πονά όταν έχουμε πονοκέφαλο.
    Πώς μπορείτε να κάνετε μόνοι σας σωστό μασάζ στην περιοχή του αυχένα: Απλώστε στην περιοχή μία σταγόνα λάδι για μασάζ ή φυτικό λάδι (όπως αμυγδαλέλαιο) και κάντε ήπιες, κυκλικές κινήσεις με δύο δάχτυλα. Επιμείνετε για μερικά λεπτά.
  • Γυμνάστε τον αυχένα: Για την αποφυγή τυχόν εντάσεων χρειάζεται να χαλαρώσετε τους μύες της αυχενικής περιοχής, ακολουθώντας το σχήμα του κεφαλιού. Ξεκινήστε λυγίζοντας το κεφάλι δεξιά και αριστερά, εμπρός και πίσω. Στη συνέχεια, κάντε μερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών: Βάλτε ένα χέρι στη μια πλευρά του κεφαλιού σας και πιέστε το κεφάλι σας στο χέρι σας, προσπαθώντας να το λυγίσετε πλάι, κρατήστε για μερικά δευτερόλεπτα κι επαναλάβετε 3 φορές. Κάντε το ίδιο πράγμα, προσπαθώντας να πιέσετε το κεφάλι προς τον ώμο, αλλάζοντας πλευρές. Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα χέρι στο μέτωπο, σπρώχνοντας προς τα εμπρός. Ένα χέρι στο κεφάλι πιέζοντας προς τα πάνω. Ένα χέρι στο πίσω μέρος του κεφαλιού πιέζοντας προς τα πίσω. Προσοχή: Δεν πρέπει ποτέ να κάνετε απότομες κινήσεις και πάντα να προσπαθείτε να δουλεύετε με την ίδια ένταση προς όλες τις κατευθύνσεις.
  • Κάντε πιεσοθεραπεία: Όταν νοιώθετε ότι το κεφάλι σας θα «εκραγεί», δοκιμάστε το εξής: Τρίψτε δύο συγκεκριμένα σημεία που βρίσκονται στον καρπό, με την παλάμη στραμμένη προς τον ουρανό. Το πρώτο σημείο βρίσκεται εκεί όπου ενώνεται ο βραχίονας με το χέρι, στην εξωτερική πλευρά του καρπού (στην πλευρά του αντίχειρα), ενώ το δεύτερο βρίσκεται 3 εκ. κάτω από την πτυχή του καρπού, προς τον βραχίονα, πάντα προς την εξωτερική άκρη. Μόλις εντοπίσετε τα σημεία, κάντε κυκλικές κινήσεις, αντίθετα προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού, για πάνω από 5 λεπτά, στον καρπό και στην πλευρά που πονά, ή και στους δύο καρπούς αν ο πόνος είναι διάχυτος.
  • Οραματιστείτε...: Πρώτα από όλα, πρέπει οπωσδήποτε να χαλαρώσετε! Απομονωθείτε για 5 λεπτά και, αν είναι δυνατόν, ξαπλώστε σε κάποιον σκοτεινό χώρο μακριά από θόρυβο. Χαλαρώστε τα ρούχα σας (π.χ. χαλαρώστε τη ζώνη, το φουλάρι ή τη γραβάτα σας, ανοίξτε τα πάνω κουμπιά του πουκάμισου κ.λπ.) και εισπνεύστε ήρεμα, νοιώθοντας την κοιλιά σας να γεμίζει με αέρα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθείτε να φανταστείτε ότι ο πονοκέφαλος υποχωρεί. Μελέτες έδειξαν ότι αυτό το είδος των ασκήσεων διαλογισμού μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του πόνου.

Φυσικά λάδια για μασάζ στο κεφάλι*

  • 5 ml ελαφρύ λάδι (π.χ. ηλιελαιο, αμυγδαλέλαιο κ.άλ.), 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
  • 15 ml ελαφρύ λάδι (π.χ. ηλιελαιο, αμυγδαλέλαιο κ.άλ.), 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαύρο πιπέρι, 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
  • Κατά της ημικρανίας: Αναμειγνύετε 10 ml ελαφρύ λάδι (π.χ. ηλιελαιο, αμυγδαλέλαιο κ.άλ.) με 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λουίζα και κάνετε μασάζ στους κροτάφους.

Πηγή: * Συνταγές από την κοσμετολόγο-βοτανοθεραπεύτρια Μαρίνα Σεραφειμίδου, συγγραφέα του βιβλίου “Μαγειρεύω Καλλυντικά”

Διαβάστε ακόμη:Πυρετός: βότανα και φυσικά γιατροσόφια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα