Τριγωνίσκος (μοσχοσίταρο): σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Τριγωνίσκος-μοσχοσίταρο: καλλιέργεια

Πως γίνετε η καλλιέργεια μοσχοσίταρου (τριγωνέλλας)

Σκοπός καλλιέργειας
Το μοσχοσίταρο καλλιεργείται σε όλη την βόρειο Αφρική, την Αίγυπτο και μερικά μέρη παραμεσόγεια της Ευρώπης για τους σπόρους του, τετραγωνικούς και αρωματικούς, που χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική για μαλακτικό, για τον πονοκέφαλο και για την κτηνιατρική. Από τους σπόρους αυτούς, φτιάχνουν ένα είδος μπύρας. Επίσης τους τρώνε και οι άνθρωποι ή τους δίνουν στα ζώα για την παραγωγή λίπους. Τα τρυφερά βλαστάρια του τρώγονται ωμά η βραστά. Τέλος όλο το φυτό δίνει πρώτης γραμμής χόρτο για τα ζώα.

Στην Ελλάδα καλλιεργείτο κατά την αρχαιότητα και ξαναήρθε η καλλιέργειά του με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες.
Καλλιεργείται με το όνομα «τσιμένι» σε μερικά μέρη της Μακεδονίας και χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στην παρασκευή του «παστουρμά».
Βρίσκεται αυτοφυής στην Κεφαλλονιά, στη Μεσσηνία και την Κρήτη, γνωστός με τα ονόματα μοσχοσίταρο, τήλι, ή τηντιλίδα.

Βοτανικά χαρακτηριστικά
Ο τριγωνίσκος (Trigonella foenum graecum) είναι φυτό μονόχρωμο, με ορθό βλαστό, λίγο χνουδάτο, με παράφυλλα τριγωνικά μυτερά, με μακρουλά ωοειδή φυλλίδια, οδοντωτά στην άκρη, με άνθη μοναχικά ωχρόλευκά 15 χιλιοστών μήκους, που βγαίνουν από το Μάρτη ως τον Μάη. Τα λουβιά λίγο καμπυλωτά, ζουλιγμένα στα πλάγια, με σπέρματα τετράγωνα, αρωματικά.

Τριγωνίσκος-μοσχοσίταρο: καλλιέργεια

Κλίμα, έδαφος, καλλιέργεια μοσχοσίταρου (τριγωνέλλας)

Ο τριγωνίσκος (μοσχοσίταρο) αντέχει στη ζέστη και την ξέρα σχετικώς καλά. Δεν αντέχει πολύ στα μεγάλα κρύα, για αυτό η καλλιέργειά του προκόβει μάλλον στα μέρη, που δεν κάνει βαρύ χειμώνα. Αντέχει όμως περισσότερο από πολλά άλλα όσπρια το χειμώνα.
Σπέρνεται τον Οκτώβρη, στα πεταχτά σε αναλογία 3-4 οκάδες στο στρέμμα.
Για έδαφος προτιμάει τα μέτρια άργιλλοασβετώδη η άργιλλοαμμώδη χωράφια. Καμία περιποίηση δε θέλει ως τη συγκομιδή.
Αν καλλιεργείται για το χόρτο του θερίζεται μόλις δέσει τον καρπό. Αν καλλιεργείται για τον καρπό θερίζεται άμα ωριμάσει καλά. Το στρέμμα δίνει 250 ως 350 οκάδες ξερό χόρτο.

Πηγή:Τα όσπρια-Ν.Η. Αναγνωστόπουλου/Παράρτημα Γεωργικού δελτίου Μαρτίου 1939

Διαβάστε ακόμη:Σπορά και καλλιέργεια λιναριού

7 σχόλια:

  1. Γεια σας, μήπως γνωρίζετε που μπορούμε να βρούμε σπόρους από το τσιμένι, με σκοπό τη σπορά του.
    Ευχαριστώ,
    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στέφανος Παπαστεφάνου7/3/15, 3:08 μ.μ.

    Εκανα παραγγελία σπόρων πιπεριας,ντομάτας μελιτζανας με αντικαταβολή πριν απο 3 βδομάδες περίπου και ακόμη δεν έχω λάβει τίποτα. γιατί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγνώμη σε ποιόν κάνατε παραγγελία και γιατί το αναφέρετε εδώ; Στην ιστοσελίδα εμείς δεν πουλάμε ούτε σπόρους ούτε κάτι άλλο, άρθρα γράφουμε μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολυμνια8/3/15, 9:28 μ.μ.

    Στην Κρήτη η λαϊκή φαντασία είδε με άλλο μάτι τις ρίζες του ταραξακου, και τα λένε βυζοσιριδες λόγω του σχήματος που έχουν. Εξαιρετικά σαν σαλάτα κατά τη δική μου γνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επισκεπτης6/5/15, 4:14 π.μ.

    Ειπατε οκαδες? Δραμια? Καλα ποτε γραφτηκαν αυτες οι γραμμες? Πριν απ το !953?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι. Λεει στο τελος του κειμενου οτι ειναι γραμμενο το 1941...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος8/3/20, 12:57 μ.μ.

    Καλημερα!
    Γνωριζει καποιος ελληνες παραγωγους τριγωνελλας τσιμενι

    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα