Σύμφυτο για λίπασμα

Σύμφυτο για λίπασμα

Σύμφυτο για λίπασμα

Το σύμφυτο είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό που το εκτιμούν για πολλούς διαφορετικούς λόγους, διαφορετικοί άνθρωποι. Ένας βοτανολόγος καλλιεργεί σύμφυτο για τις πολλές θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες του. Οι αγρότες το καλλιεργούν για ζωοτροφή, αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και μέταλλα. Οι κηπουροί καλλιεργούν το σύμφυτο επειδή είναι εξαιρετικό λίπασμα.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη και ποικιλίες σύμφυτου που καλλιεργούνται στους κήπους. Για παράδειγμα το Symphytum grandiflorum και το caucasicum, καλλιεργούνται για τα λουλούδια και το φύλλωμά τους και η ρωσική ποικιλία (Symphytum x uplandicum) είναι ο τύπος που καλλιεργείται για χρήση ως λίπασμα κήπων.
Το σύμφυτο παράγει μεγάλες ποσότητες φύλλων, πλούσια σε μέταλλα που αντλεί με το πολύπλοκο σύστημα ριζών που διαθέτει απ το έδαφος.

Συγκομίζοντας τακτικά το φύλλωμα του, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε με διάφορους τρόπους:

  • ως ενεργοποιητή του κομπόστ
  • να υγρή τροφή του θερμοκηπίου
  • για εδαφοκάλυψη
  • για την δημιουργία φυλλοχώματος

Στο κείμενο αυτό,. θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την καλλιέργεια σύμφυτου βιολογικά για να το χρησιμοποιείται ως λίπασμα.

Το άγρια σύμφυτο (Symphytum officinale) είναι ένα ελκυστικό βότανο, με ροζ λουλούδια και μεγάλα χνουδωτά φύλλα. Είναι εγγενές στην Βρετανία και ζιζάνιο στους κήπους. Εύκολα διασταυρώνεται με συγγενή είδη και σχηματίζουν πολλά διαφορετικά υβρίδια.

Το καλύτερο για την παραγωγή λιπάσματος είναι ρωσική ποικιλία σύμφυτου (Symphytum x uplandicum). Έχει επιλεγεί ως η πιο παραγωγική, δίνοντας υψηλές αποδόσεις του αφήνει όταν κοπεί αρκετές φορές, ενώ η καλύτερη ποικιλία απ τις ρώσικες είναι το το Bocking 14.

Tα φύλλα περιέχουν άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες απελευθερώνονται εύκολα όταν τα φύλλα αποσυντίθενται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των φυτών, τα οποία χρειάζονται άζωτο για υγιή βλαστό και κάλιο για την παραγωγή λουλουδιών, σπόρων και φρούτων.

Συγκριτική ανάλυση θρεπτικών στοιχείων του σύμφυτου, της κομπόστας και της κοπριάς

% νερό

% άζωτο (N)

% φώσφορο (P)

% κάλιο (K)

% άνθρακα/άζωτο(C/N)

Σύμφυτο

75

0,74

0,24

1,19

10-1

Κοπριά

76

0,64

0,23

0,32

14-1

Κομπόστα

76

0,50

0,27

0.81

20-1

Ο ανωτέρω πίνακας δείχνει ότι τα φύλλα του σύμφυτου περιέχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερο κάλιο από απ την κοπριά, ενώ έχουν μια σχετικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άνθρακα και άζωτο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να απορροφήσουν άζωτο όταν τα θάβουμε στο χώμα. Η χαμηλή περιεκτικότητα τους σε ίνες σημαίνει ότι το σύμφυτο αποσυντίθενται ταχέως και μετατρέπεται σε ένα σκούρο υγρό, απελευθερώνοντας τις θρεπτικές ουσίες για άμεση χρήση από τα φυτά.

Σύγκριση υγρού λιπάσματος σύμφυτου με εμπορικά υγρά λιπάσματα
Tomorite: Υγρό στοιχείο 0.1410, άζωτο 0.0130, κάλιο 0.0139, φώσφορο 0.0093
Marinure: Υγρό στοιχείο0.0480, άζωτο 0.0070, κάλιο 0.0019, φώσφορο 0.0001
Σύμφυτο: Υγρό στοιχείο 0.4090, άζωτο 0.0140, κάλιο 0.0340, φώσφορο 0.0059

Συγκομιδή
Η μέγιστη παραγωγή των φύλλων θα επιτευχθεί τον δεύτερο χρόνο. Μπορείτε στη συνέχεια να συγκομίζετε φύλλα 3-5 φορές ετησίως.

Τρόπος κοπής
Με ένα δρεπάνι θα κόψουμε το σύμφυτο περίπου 5cm πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Φοράμε γάντια αφού τα φύλλα και τα κοτσάνια καλύπτονται από σκληρές τρίχες που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα μας.

Πρώτη κοπή
Συνήθως τον Απρίλιο, όταν τα φυτά είναι περίπου 60 εκατοστά ψηλά και πριν αναπτύξουν ανθοφόρους βλαστούς. Η επόμενη κοπή θα γίνει όταν φτάσουν πάλι τα φυτά περίπου τα 60 εκατοστά. Γι αυτό χρειάζεται συνήθως τέσσερις έως πέντε εβδομάδες και μας επιτρέπει τέσσερις έως πέντε φορές να κόψουμε ανά σεζόν.
Μην κόβετε μετά τον Σεπτέμβριο, αν και τα φυτά μπορεί να συνεχίσουν να μεγαλώνουν μέχρι τον Νοέμβριο. Αυτό θα επιτρέπει στα φυτά να δημιουργήσουν αποθέματα ενέργειας για να ξεχειμωνιάσουν. Όταν τα φύλλα πεθάνουν, τα θρεπτικά συστατικά θα επιστρέφουν στις ρίζες για να αποθηκευτούν για την επόμενη χρόνια.

Παρασκευή υγρού λιπάσματος

Ένας από τις πιο δημοφιλείς τρόπους χρησιμοποίησης του σύμφυτου είναι να παραχθεί ένα οργανικό υγρό λίπασμα. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα φυτά, με όποιον τρόπο και αν καλλιεργούνται.
Υπάρχουν δύο διαφορετικές μέθοδοι. Ο ένα παράγει ένα έτοιμο προς χρήση υγρό λίπασμα και ο άλλος ένα συμπύκνωμα που μπορεί να αποθηκευτεί και πρέπει να αραιωθεί για να χρησιμοποιηθεί.

Μέθοδος 1η
• Γεμίστε ένα δοχείο -με καπάκι- με νερό
• Προσθέστε 1kg φύλλα σύμφυτου ανά 15 λίτρα νερού
• Κλείστε το καπάκι για να κρατήσει τη μυρωδιά και να τις μύγες

To λίπασμα θα είναι έτοιμο μετά από 4-6 εβδομάδες.

Μέθοδος 2η
Το συμπύκνωμα διαφέρει αφού γίνεται χωρίς νερό. Τα φύλλα comfrey αποσυντίθενται και ένα μαύρο υγρό συλλέγεται από τη βάση του δοχείου. Αποθηκεύουμε το συμπύκνωμα σε ένα δοχείο με χαλαρό πώμα και το φυλάσσουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως ή να αποθηκευτεί μέχρι για ένα έτος. Πάντα το αραιώνουμε πριν τη χρήση. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι μυρίζει πολύ λιγότερο από ό, τι το προηγούμενο.
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές για την παρασκευή του συμπυκνώματος, ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε να παράγουμε.

Η μέθοδος του βαρελιού ή κουβά
• Πλαστικό δοχείο περίπου 20 λίτρων. Κάνουν μια τρύπα στην βάση 4-6mm
• Τοποθετούμε από μέσα ένα κομμάτι κοτετσόσυρμα για να καλύψουμε τρύπα και να μην βουλώνει.
• Τοποθετούμε το δοχείο επάνω σε τούβλα ώστε το δοχείο συλλογής θα χωράει κάτω.
• ένα δοχείο συλλογής με στενό λαιμό περίπου 1 λίτρου
• αρκετά σύμφυτο για να γεμίσει το δοχείο

Η μέθοδος του πλαστικού μπουκαλιού
Η μέθοδος αυτή είναι ιδανική για μικρές ποσότητες φύλλων.
Θα χρειαστείτε:
• πλαστικό μπουκάλι χωρητικότητας 2 λίτρων
• δοχείο συλλογής - κατσαρόλα, κουπάκι γιαούρτι, κουτί παγωτού ή κάτι παρόμοιο

Κόψτε το κάτω μέρος του μπουκαλιού, γεμίστε το με φύλλα και βρείτε έναν τρόπο για να σταθεί το μπουκάλι ανάποδα μέσα στο δοχείο. Καλύψτε το ανοικτό άκρο με μια σακούλα. Κρατήστε την σακούλα στη θέση της με ένα λαστιχάκι, για να αποφευχθεί το στέγνωμα. Το υγρό θα στάζει μέσα στο δοχείο συλλογής. Χρησιμοποιήστε το αραιωμένο όπως αναφέρεται παραπάνω.

Πόσο συχνά μπορούμε να χρησιμοποιούμε το σύμφυτο για λίπασμα

  • ντομάτες και τις πιπεριές σε γλάστρες - τρεις φορές την εβδομάδα
  • ντομάτες και λοιπά κηπευτικά στον κήπο - δύο φορές την εβδομάδα
  • εσωτερικά και εξωτερικά φυτά σε γλάστρες / κρεμαστά καλάθια - μία φορά την εβδομάδα.

Ξεκινήστε να to δίνετε στις ντομάτες, μόλις δέσουν τα πρώτα άνθη. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αξιολογήσετε εσείς τις ανάγκες των φυτών σας, ανάλογα με το έδαφος και τις άλλες συνθήκες.

Πόσα φυτά χρειαζόμαστε
Για τις ανάγκες ενός μεγάλου κήπου, χρειαζόμαστε 15-20 φυτά και για έναν μικρό 4-8 είναι αρκετά. Αν διαπιστώσουμε οτι η παραγωγή είναι μικρότερη απ τις ανάγκες μας, εύκολα μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τα φυτά μετά τον πρώτο χρόνο.

Δύναμη / πυκνότητα
Το συμπύκνωμα του σύμφυτου ποικίλει σε ισχύ ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Για την λήψη της απόφασης σχετικά με την αραίωση ακολουθούμε τον εμπειρικό κανόνα:
Όταν το υγρό είναι παχύ και μαύρο είναι ισχυρότερη, έτσι αραιώνεται μέχρι 20:1. Όταν το υγρό είναι λεπτό και καστανό αραιό έως 10:1.

Άλλοι τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε το σύμφυτο

Το σύμφυτο ως χλωρή λίπανση
Η πρώτης περικοπή των σύμφυτου τον Απρίλιο το καθιστά ιδανικό για χρήση ως ένα πλούσιο λίπασμα κατά την φύτευση των κηπευτικών σας. Αφήστε τα φύλλα να μαραθούν και τοποθετείστε τα στο κάτω μέρος της τάφρου που πρόκειται να φυτέψετε. Καλύψτε με ένα λεπτό στρώμα χώματος και φυτέψτε ως συνήθως. Τα φύλλα διασπώνται εύκολα από τα βακτήρια του εδάφους για να παρέχουν πλούσια σε κάλιο λίπασμα, για τα αναπτυσσόμενα φυτά σας.

Το σύμφυτο ως εδαφοκάλυψη
Τοποθετήστε ένα στρώμα 5cm σύμφυτου στην επιφάνεια του εδάφους γύρω από τα φυτά σας. Θα σαπίσουν σιγά-σιγά και να απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά. Ένα επιπλέον στρώμα κομμένο γρασίδι από πάνω, θα κάνει τη λίπανση πιο αποτελεσματική και τον έλεγχο των ζιζανίων και επίσης να βοηθήσει να επιταχυνθεί η αποσύνθεση.
Μην το παρακάνετε με φυτά που αγαπούν όξινο έδαφος επειδή η αποσύνθεση του σύμφυτου παράγει ένα αλκαλικό υπόλειμμα. Όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες, αυτό μπορεί να αυξήσει το ρΗ του εδάφους.

Το σύμφυτο ως ενεργοποιητής του κομπόστ
Τοποθετούμε εναλλασσόμενα στρώματα σύμφυτου 5-8cm με άλλα υλικά του κήπου και της κουζίνας. Η αποσύνθεση του σύμφυτου ενθαρρύνει την βακτηριακή δράση που προκαλεί το σωρό να ζεσταθεί, επιταχύνοντας τη διαδικασία της κομποστοποίησης.

Το σύμφυτο για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών
Περικυκλώστε τα φυτά σας με φύλλα σύμφυτου. Ανανεώστε τα φύλλα κάθε εβδομάδα, (πιο συχνά αν είναι ξηρές οι καιρικές συνθήκες) και με τα παλιά θα παίρνετε και τα σαλιγκάρια.

Διαβάστε ακόμη:Σύμφυτο:σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα