Το ξύδι των 4 κλεφτών

Το ξύδι των 4 κλεφτών

Πως φτιάχνεται το ξύδι των 4 κλεφτών

Βότανα για το ξύδι των 4 κλεφτών
Παίρνεις τις κορυφές του ροσμαρίνου, του δεντρολίβανου, της αψιθιάς, της φασκομηλιάς (αλισφακιάς, ελελισφάκο), του δυόσμου και του απήγανου ανά 12 δράμια, λάδανο 10 δράμια, άνθη λεβάντας 16 δράμια, καλάμι αρωματικό, κανέλα, γαρύφαλλα, μοσχοκάρυδα και σκελίδες σκόρδου ανά 16 δράμια, καμφορά 4 δρ, ξύδι δυνατό 800 δράμια.

Το ξύδι των 4 κλεφτών

Παρασκευή του ξυδιού των τεσσάρων κλεφτών

Χοντροκοπανίζουμε τα βότανα, τα βάζουμε μέσα σε γυάλινο βάζο για να μείνουν στον ήλιο ή σε μέτρια θερμοκρασία για 20 ή 30 μέρες. Ανακινούμε το βάζο δυο ή τρεις φορές την ημέρα, μετά στραγγίζουμε δυνατά με κάποιο πανί και πάλι το ξαναστραγγίζουμε με χαρτί και προς το τέλος προσθέτουμε την κάμφορα, διαλυμένη σε λίγο ζεστό οινόπνευμα κρασιού και το φυλάμε σε βάζο καλά κλεισμένο.

Χαρακτηριστικά: Ρευστό, μελαχρινό και εύοσμο.

Δύναμ.: Κεντηστικό, αντιλοιμικό και δυναμοτικό.

Χρήση: Σε λιποθυμία, υστερία, αποπληξία, αδυναμία, ψυχασθένειες, στην πανούκλα, σε μολυσμένη ατμόσφαιρα στην κεφαλαλγία και στην σκοτούρα.

Δόση: όσο μπορεί να μυρίσει ο πάσχων συνεχώς ή να βρέξει πανιά και να τα τοποθετήσει στους κροτάφους και στα μηνίγγια του.

Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Πηγή: Εγκόλπιον των ιατρών-Διονύσιος Πύρρος ο Θετταλός-Τόμος δεύτερος §752

Διαβάστε ακόμη:Το αντιμικροβιακό λάδι των 4 κλεφτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα