Πολλαπλασιασμός δέντρων

Πολλαπλασιασμός δέντρων

Πως πολλαπλασιάζουμε τα δέντρα

Το φύτεμα των δέντρων γίνεται με διάφορους τρόπους. Μερικά δέντρα πρέπει να τα φυτεύουμε με το σπόρο, άλλα με παραβλάσταρα, άλλα με βέργες και άλλα με κλάδους.

Ποια δέντρα πρέπει να φυτεύουμε με σπόρο, ποια με παραβλάσταρα και ποια με κλάδους ή με βέργες

Με το σπόρο φυτεύονται: Ο φιστικιές, οι λεπτοκαρυές (φουντουκιές), οι αμυγδαλιές, οι καστανιές, οι ροδακινιές, οι δαμασκηνιές, οι κουκουναριές, οι χουρμαδιές, τα κυπαρίσσια, οι δάφνες, οι μηλιές, τα σφεντάμια, τα έλατα, τα πεύκα. Όταν τα φυτέψουμε με σπόρο γίνονται καλύτερα.

Με παραβάσταρα φυτεύονται:
Οι ελιές και τα όμοια δέντρα (πυρηνόκαρπα) όπως οι κερασιές οι τζιτζιφιές οι λεπτοκαρυές, οι μυρτιές, οι μεσπιλιές (μουσμουλιές).
Παραβλάσταρα λέγονται όσα βλαστάρια είναι ενωμένα με το δέντρο και τα βγάζουμε μαζί με ένα μεγάλο κομμάτι από τη ρίζα. Και τα παραβλάσταρα πρέπει επίσης να τα μεταφυτεύουμε.

Με βέργες ή με τους κλάδους φυτεύονται:
Οι αμυγδαλιές, οι αχλαδιές, οι συκαμινιές (μουριές), οι κιτριές, οι μηλιές, οι ελιές, οι κυδωνιές, οι λεύκες, ο κισσός, οι τζιτζιφιές, οι μυρτιές, οι καστανιές. Και αυτά όταν τα μεταφυτεύσουμε γίνονται καλύτερα.

Τα δέντρα που μπορούν να φυτεύονται και με παραβλάσταρα και με τα κλαδιά ή τις βέργες είναι τα εξής: οι συκιές, οι συκαμινιές, οι κιτριές, οι ροϊδιές, οι ελιές, οι συκομουριές, οι λεύκες, οι αγριομερσίνες (λαγομηλιές), οι κυδωνιές.

Με τι βέργες και με τα κλαδιά μόνο (είναι αδύνατο να τα φυτέψουμε με παραβλάσταρα γιατί δεν βγαίνουν) φυτεύονται τα εξής: το κλήμα, οι ιτιές, τα πυζάρια, το τριφυλλόκλαδο.

Τα δέντρα που μπορούν να φυτεύονται με το σπόρο και τα παραβλάσταρα είναι τα εξής:
Οι βερικοκιές, οι δαμασκηνιές, οι αμυγδαλιές, οι χουρμαδιές, οι φιστικιές, ο πλάτανος και οι δάφνες.

Πηγή: Γεωπονικά-Κασσιανός Βάσσος

Διαβάστε ακόμη:Σπόροι δέντρων: Διάρκεια ζωής

23 σχόλια:

  1. Εύγε!
    Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως πάντα άκρως ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου.
    Καλή και γεμάτη ευτυχία χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/1/10, 12:14 π.μ.

    Καλή χρονιά σε όλους!
    (Υ.Γ: γιατί δεν επιτρέπεις την αντιγραφή των όντως πολύ αξιόλογων κειμένων σου; Αφού και εσύ δωρεάν έλαβες τις γνώσεις αυτές και απλά τις παραθέτεις με ευχάριστο τρόπο. Συγχαρητήρια αν δεν κινήσαι με υστεροβουλία. Θα χαιρόμουν να αντιγράφω και να επικολλώ ό,τι μου είναι ενδιαφέρον... καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε ανώνυμε σε ευχαριστώ για τα καλά και τα κακά σου λόγια(υστεροβουλία).
    Μου δίνετε έτσι η ευκαιρία να μιλήσω για αυτό αν και έχω αναφερθεί σε αυτό σε post στα νέα του blog.
    Υστεροβουλία έχει αυτός που αντιγράφει 1-2 κείμενά μου και μετά άλλα 10 στο blog του και δεν αναφέρει ποιος τα έγραψε ή από πού τα βρήκε.
    Υστεροβουλία έχει αυτός που όταν σχολιάζω στο blog του ότι τα κείμενα είναι δικά μου, διαγράφει το σχόλιο μου και κλειδώνει εντελώς τα σχόλια.
    Υστεροβουλία έχει αυτός που όταν του στέλνω email και του ζητώ ευγενικά να αναφέρει την πηγή των άρθρων με γράφει κανονικά και αντιγράφει και άλλα.
    Υστεροβουλία έχει αυτός που από τα άρθρα μου αυξάνει τις επισκέψεις στο blog του, αφού η google τον βρίσκει με τις ίδιες λέξεις που βρίσκει και μένα και αυτός, βγάζει λεφτά από το site του βάζοντας διαφημίσεις ενώ εγώ δεν έχω.
    Υστεροβουλία είναι όταν κατόπιν εορτής και με άλλα μέσα αναφέρει την πηγή των άρθρων μου.
    Υστεροβουλία είναι όταν εγώ αγοράζω βιβλία και δαπανάω χρόνο διαβάζοντας, ψάχνοντας, σημειώνοντας, μεταφράζοντας, γράφοντας, κάποιος τα εκμεταλλεύεται εμπορικά, κάτι που εγώ δεν κάνω.
    Ναι υστεροβουλία έχω για να μην γίνουν όλα αυτά…

    Με υστεροβουλία λοιπόν ανοίγω την αντιγραφή των κειμένων μου από το blog.
    Υστεροβουλία με 2 επιλογές

    1. Εσείς που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου να συμμετέχετε και να με στηρίξετε
    2. Εσείς που διαβάζετε την ιστοσελίδα μου να μην με στηρίξετε και να τα παρατήσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...χρονια πολλα
    καλη χρονια ...
    ευχαριστω για το υπεροχο εργο σου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε μου υπάρχει ένα ρητό που λέει:"Οι μεγάλες αλήθειες λέγονται ή ανώνυμα ή μετά θάνατον". Εγώ λοιπόν σου την λέω επώνυμα: Ονομάζομαι Δημητριάδης Απόστολος, είμαι 39 χρονών, και κατοικώ στον Πενταπλάτανο Γιαννιτσών Ν.Πέλλας. Ασχολούμαι με τη γεωργία (εγκατέστησα εδώ και 3 χρόνια έναν καρυδεώνα και θα ασχοληθώ επαγγελματικά ως νέος αγρότης, αν εγκριθούν τα μποκαρισμένα κονδύλια από τη νέα υπουργό). Χαίρομαι πολύ για την ιστοσελιδα σου (blog ας το δεχθούμε). Είσαι άνθρωπος με μεράκι και πολύ οργανωτικός καθώς και μεθοδικός. Είμαι αυτός που δεν σε ονόμασα υστερόβουλο αλλά σου έδωσα συγχαρητήρια αν δεν κινήσαι με υστεροβουλία. Σήμερα πολύ μα πάρα πολύ χάρηκα όταν διεπίστωσα ότι μπορώ να εφαρμόσω "αντιγραφή" κ "επικόλληση" κειμένων σου. Ο μόνος σκοπός μου είναι να δημιουργήσω ένα βιβλίο όπως το ονειρεύομαι εδώ και μερικά χρόνια για εντελώς προσωπική μου χρήση. Δύσκολο και άξια συγχαρητηρίων το έργο σου και όλοι διαπιστώνουν τον κόπο που καταβάλλεις!!! Άσε άλλους να σε αντιγράφουν...το άδικο από Θεού δεν ευλογείται...μη φοβάσε...αφού ασχολείσαι και με την παράδοση γιατί δεν πιστεύεις στη λαϊκή ρήση:"Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται". Θα ήθελα και πάλι να σε συγχαρώ και να σε ευχαριστήσω για την άδεια να αντιγράφουμε τα κείμενά σου... Και μία παράκληση ή πρόταση: Αν γίνεται να ασχοληθείς και με μεθόδους εμβολιασμούς δέντρων (κοντά είναι και η κατάλληλη εποχή). Άν ασχοληθείς και με αυτό το αντικείμενο θα αγγίξει η ιστοσελίδα σου το τέλειο!!!
    Υ.Γ: Δεν γίνεται η αλληλογραφία των αναγνωστών να ομαδοποιηθεί; Τι εννοώ; Εντάξει για κάθε άρθρο να υπάρχει από κάτω το σχόλιο του καθενώς. Αλλά να υπάρχει και ειδική υπερσύνδεση που να βλέπουμε τα σχόλια των αναγνωστών ή και να σου θέτουμε ερωτήσεις ή και σχόλια.
    Επιπλέον γράψε κάτι και για τον εαυτό σου. Μικρό βιογραφικό, ενδεικτική φωτογραφία σου και κάποιο e-mail σου για επιπλέον επικοινωνία. Καλή σου συνέχεια, με τις εγκάρδιες ευχές μας για το νέο έτος...Χαίρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Απόστολε, είμαι από Πάτρα και έχω ένα αγρόκτημα στην κάτω Αχαΐα. Πριν από 4-5 χρόνια ενώ ποτέ δεν πάταγα αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό, φαίνετε ότι αποφάσισα να μεγαλώσω… Το κτήμα έχει από όλα τα δέντρα από ελιές πορτοκαλιές λεμονιές ροδακινιές βερικοκιές αχλαδιές συκιές καρυδιές αμυγδαλιές αχλαδιές κυδωνιές βυσσινιές και πρόσφατα έχω φυτέψει από μηλιές μέχρι λοτούς… Δεν το κάνω για να μου επιφέρει οικονομικά το κάνω για δική μου κατανάλωση και ταυτόχρονα ευχαρίστηση. Το κτήμα από τότε που το έχω αναλάβει αποφάσισα να το καλλιεργήσω θα έλεγα ήπια χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα.
    Ταυτόχρονα του κάνω αγρανάπαυση και χλωρή λίπανση. Φυτεύω λουλούδια και βότανα για να το φέρω σε ισορροπία. Είναι πολύ δύσκολο στην περιοχή μου γιατί οι άλλοι δίπλα ψεκάζουν συνέχεια. Αυτά που γράφω εδώ είναι πράγματα που κάνω στο κτήμα π.χ. για την καλλιέργεια της ντομάτας, έγραψα το άρθρο γιατί μου πείρε 2-3 χρόνια να καλλιεργήσω σωστά ντομάτες και έμαθα από τα λάθη μου.
    Ταυτόχρονα κρατάω τους δικούς μου σπόρους και τους μοιράζαμε με φίλους μου που έχουν τις ίδιες ασχολίες.
    Τώρα για την αλληλογραφία των αναγνωστών δεν το έχω ψάξει μόλις βρω χρόνο ίσως το δω.
    Ξέρεις ότι αν κάθομαι και κοιτάω συνέχεια το blog θα έπρεπε να παρατήσω το κτήμα!
    Θα χρειαζόμουν την βοήθεια και άλλων που έχουν τις γνώσεις πάνω σε κάποια θέματα αν μπορούσαν να γράψουν ή να απαντήσουν. Αυτό θα σήμαινε εθελοντική εργασία. Εγώ λόγου χρόνου πολλές φορές δεν προλαβαίνω να γράψω αυτά που θέλω, βλέπεις όλοι μας έχουμε και προσωπική ζωή. Το blogging δεν είναι εταιρία και εγώ το ίδιο. Ευχαριστιέμαι όμως όταν κάποιοι διαβάζουν και βρίσκουν ενδιαφέροντες, αυτές τι λίγες πληροφορίες που παραθέτω.
    Μακάρι να τα πας και εσύ καλά με τις καρυδιές σου είναι από τα αγαπημένα μου και πιο χρήσιμα δέντρα. Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι σαν και σένα να ασχοληθούν με αγροτικές εργασίες και με τη φύση. Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους αγρότες, το βλέπω και στην περιοχή μου. Το email μου είναι ftiaxnw@gmail.com.
    Να σε καλά και καλή χρονιά να έχεις και εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θόδωρε, ἀπὸ ἐμένα ἔχεις τὶς καλύτερες εὐχές γιὰ νὰ συνεχίσεις τὸ ὑπέροχο blog σου. Μοῦ ἄνοιξες τὴν ὄρεξη καὶ δημιούργησα καὶ ἐγώ ἕνα πρόχειρο blog στὸ ὁποῖο πειραματίζομαι. Νὰ φθάσω τὴν ποιότητα ὕλης σου οὔτε κατὰ διάνοια... ἁπλὰ θὰ δημοσιεύω φωτογραφίες τοῦ κτήματός μου, τῆς γύρω περιοχῆς μου, γιὰ ἐλαιοκομικά θέματα, γιὰ μελισσοκομικά καὶ θέλω νὰ μοῦ δώσεις τὴν ἄδεια, ὅ,τι θεωρῶ χρήσιμο ἀπό τὴν σελίδα σου νὰ τὸ δημοσιεύω ἤ ὁλόκληρο ἤ ἀποσπασματικό ἤ σὲ παραλλαγή. Μιλάμε πῶς ἄν σὲ βοηθάμε ὅλοι μὲ ἰδέες ἤ καὶ μὲ τὶς γνώσεις του τὶς ἐμπειρικὲς, σὲ λίγο διάστημα το blog σου θὰ εἶναι ἀνεκτίμητης ἀξίας!!! Εἶμαι πολύ χαρούμενος γιὰ τὴν ὅλη ὑπόθεση. Δημοσίευσε κανονική φωτογραφία σου στο blog σου. Θὰ γίνει πιό φιλικό...Καθώς καὶ ἄν θέλεις δημοσίευσε καὶ φωτογραφίες τοῦ κτήματός σου. Θὰ χαρῶ ἐπίσης ἄν μοῦ στείλεις καὶ ἐσύ τὸ στίγμα τῆς περιοχῆς ποὺ δραστηριοποιήσαι στὸ Google Eart...
    Καλὴ δύναμη καὶ καλὸ κουράγιο...
    Υ.Γ
    Συγγνώμη ἄν γίνομαι κουραστικὸς ἀλλά εἶμαι ἀρκετά ἐνθουσιασμένος.
    Μὲ δύο τρεῖς φίλους θὰ ἀσχοληθοῦμε καὶ μὲ τὸ ἱπποφαές φέτος.
    Χαῖρε....
    Ἀπόστολος Δημητριάδης
    κιν.697.35.35.836
    Πενταπλάτανος
    Γιαννιτσῶν
    Ν.Πέλλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απόστολε συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό σου, έτσι ήμουν και εγώ στην αρχή, τώρα που μελετώ πράγματα που με ενδιαφέρουν δεν έχω αρκετό χρόνο να τα γράψω… για αυτό έχω και την ενότητα της βιβλιοθήκης και έχω βάλει συνδέσμους με τα βιβλία που θεωρώ βασικά για την Ελληνοβιοδυναμική γεωργία, βοτανολογία και ιατρική.
    Ερώτηση δική μου, γράφεις στη Δημοτική με τα αρχαία πως τας πας; έχω κάτι πολύ χρήσιμα βιβλία στη δημοτική και στα αρχαία που αξίζουν να τα διαβάσεις και να γράψεις πολλά αποσπάσματα από αυτά.
    Θα συνιστούσα σε σένα να αρχίσεις να ασχολείσαι και να μαθαίνεις περισσότερα για τα δέντρα και τα φυτά του κτήματός και της περιοχής σου.
    Πχ. Θα μπορούσες να έβγαζες από τις καρυδιές σου φυσική βαφή για τα μαλλιά (θα πουλούσες πολύ με τόσο τριχοφάγο που έχει πέσει), ή και φυσικό αντί μικροβιακό και εντομοκτόνο από αυτές, έχει και τρομερή φαρμακευτική και διατροφική αξία η καρυδιά…
    Θα μπορούσες να γράψεις ένα άρθρο για αυτές… θα μπορούσες να γράψεις και εδώ αν θέλεις να συμμετέχεις ενεργά… Οποιοσδήποτε έχει τις γνώσεις ή τη διάθεση μπορεί να γράψει εδώ αν μου το ζητήσει. Υλικό υπάρχει αρκετό σε μένα, χρόνος για να το μεταφράσω, συντάξω και να το γράψω δεν υπάρχει.
    Το θέμα δεν είναι να δημιουργήσω ένα υπέροχο blog αλλά να κεντρίσω στον άλλον το ενδιαφέρον να μαθαίνει είτε από μένα είτε από τα βιβλία και μετά να το εφαρμόζει.
    Ο απώτερος σκοπός να ευαισθητοποιηθούν οι άνθρωποι της εποχής μας και να δημιουργήσουν οίκο κοινότητες ή απλά ανθρώπινα χωριά ζώντας σε αρμονία με τη φύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος14/4/10, 1:34 μ.μ.

    Φίλε Θοδωρή θα μου επιτρέψεις να σου πω κάτι μιας και ασχολούμαι με το Intrenet 13 χώρια τώρα.
    Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός που αντιγράφει το site σου, αλλά εγώ εσένα βρήκα.
    Να ξέρεις ότι όποιος το κάνει δεν έχει και πολύ μέλλον γιατί.
    1) Δεν το κάνει με μεράκι και κάποια στιγμή θα κουραστεί
    2) 2) Δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε επισκέπτες που ρωτάνε και έτσι οι επισκέπτες απογοητεύονται και δεν ξανά -πάνε
    3) Σε έναν επισκέπτη φαίνεται ότι το κείμενο δεν το έχει γράψει αυτός και ότι γενικά δεν έχει κάποια ποιότητα. Ο επισκέπτης την ψυλλιάζεται και ψάχνει για κάποιο άλλο ποιο καλό
    4) Χρήματα δεν βγάζει από τις διαφημίσεις. Άντε να βγάλει 20 ευρώ τον χρόνο. Αυτό τον αποτρέπει να συνεχίσει να ψάχνει για κείμενα στο Inet και να τα προβάλει στο site του.

    Καλή συνέχεια και μην μασάς από τέτοια. Έτσι είμαστε οι άνθρωποι. Εκμεταλλευτές και απατεώνες. Αλλά μέσα από αυτή τη φύρα κάποιοι ξεχωρίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλε Θεοδωρε σε ονομαζω φιλο γιατι θα μου αρεσε πολυ να εχω φιλους ανθρωπους σαν και σενα. Συμφωνω με τον Ανωνυμο αλλα και τον Αποστολο.Και λιγα σου τα λενε.Αυτο που κανεις ειναι σπουδαιο.Δεν μπορω ,να σου εξηγησω την χαρα μου οταν διαβαζω για τα φυτα,τα δεντρα,τα βοτανα,ολα!Ονειρο μου ηταν αυτο που εχεις καταφερει εσυ ηδη!Ελπιζω να μην κουραστεις απο την αχαριστια ...δεν τους αξιζει και θα ειναι πολυ κριμα για μας τους υπολοιπους.Σε ευχαριστω πολυ για τους κοπους που κανεις.Βεβαια σε ζηλευω λιγο αλλα σε θαυμαζω περισσοτερο για τις σκεψεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος22/4/11, 11:11 π.μ.

    Καλημέρα και Καλό Πάσχα
    Συγχαρητήρια για το blog.Το διαβάζω καθημερινά. Θα ήθελα εάν μπορούσε κάποιος να γίνει σαφέστερος σχετικά με τον πολλαπλασσιασμό της Ελιάς. Μια σχετική έρευνά μου στο νετ δεν ήταν επιτυχής.
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
    Θεόδωρος Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος2/5/11, 11:17 π.μ.

    Εγώ έχω να πώ μόνο ότι το blog σου ειναι στην κορυφή από τους σελιδοδείκτες μου και το βλέπω καθημερινά. Απλά αγνόησε όλους τους άλλους που το κάνουν copy . Εξάλλου το original φαίνεται. Συγχαρητήρια και συνέχισε αυτό που κάνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος23/6/11, 7:35 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλους και συγχαρητηρια για ολες τις πληροφοριες. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής : έχω μια μανταρινιά στον κήπο και δεν βγάζει καρπούς και δεν γνωρίζα τι πρέπει να κάνω. Κάτι που σκέφτηκα είναι η συγκαλιέργεια με ένα άλλο που δεν ξέρω ποιό πάει μαζί του. Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον μπορεί να με βοηθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γειά σας,θέλω πρώτα να πω συγχαρητήρια στον Θεόδωρο για το bloc με βοήθεισαι αρκετά φτιάχνωντας τυρί φέτα και τώρα απο εδώ θέλω κάποιες πληροφορίες για φύτεμα καρπών δέντρων πότε και πως φυτεύωνται (κορομηλιές και βερυκοκιές)τώρα έχω την επιλογή απο δέντρα φίλων που μου αρέσουν γευστικά να κρατίσω κουκούτσια και να τα φυτέψω. Αλλά πώς; Αν γνωρίζει και κάποιος άλλος ας μου απαντήσει γιατί και ο Θεόδωρος λόγω χρόνου ίσως αργείσει να μου δώσει την γνώση του και δεν ξέρω αν επείγει.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος26/12/11, 8:26 μ.μ.

    Καλημέρα κι από μένα. Θέλω να ρωτήσω πως γίνεται η φύτευση για κονωφόρα, πε΄θκα, έλατα, κλπ με σπόρο.
    Πρέπει να επεξεργαστώ το σπόρο κάπως, να το βράσω, να τον ψυξω, να το λιμάρω? πόσο καιρό παίρνει να βλαστήσει και τι συνθήκες θέλει στην αρχή; Να φυτέψω τώρα ή να περιμένω την άνοιξη? Έξω ή σε ελγχόμενο χώρο;
    Και γιατί να γίνονται καύτερα τα δέντρα από σπόρο από τι με μοσχεύματα? Δε γλυτώνω πολύ χρόνο με το μόσχευμα?
    Ευχαριστώ γιατ το ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα!!
    Συχγαρητήρια για τις πληροφορίες!!
    Ενα ακόμα δένδρο που θα ήθελα να μάθω είναι το αχλαδόμηλο!!
    Εψαξα στο νέτ αλλα δεν βρήκα τίποτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ Φάνη δές εδώ :

    http://www.moa.gov.cy/moa/da/da.nsf/All/35ADE4BC749F0A93C2257352002E5B91/$file/71AsiatikiAchladia.pdf?OpenElement

    κι εδώ :

    http://www.agrotikistegi.gr/products-mainmenu-64?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1743&category_id=301

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χίλια ευχαριστώ!!
    Σημαντικές πληροφορίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος4/2/13, 7:56 μ.μ.

    Συγχαρητήρια για το blog σας!είναι εξαιρετική η προσπάθεια σας και ήθελα να πω ότι νιώθω απεριόριστη εμπιστοσύνη που βρίσκονται κάποιοι σαν εσάς να μοιράζονται τις γνώσεις τους με το κοινό!να λοιπόν που το διαδίκτυο έχει και τα καλά του.
    Επί του θέματος ήθελα να ρωτήσω: αναφέρεται τρόπους πολ/σμού των δέντρων!σπόρο, βέργες, παραβλάσταρα.στην συνέχεια δεν θα χρειαστεί μπόλιασμα;εγώ για παράδειγμα διάλεξα μια βέργα από κυδωνιά και την φύτευσα για αρχή σε μία γλαστρούλα κι απο ότι δείχνει πάει καλά (έπιασε)!μπορεί να εχει όμοιους καρπούς με το αρχικό δέντρο;δεν είναι απαραίτητο το μπόλιασμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος4/2/13, 8:16 μ.μ.

    κι η εμπιστοσύνη καλή είναι αλλά στην προκειμένη ήθελα να πω ευγνωμοσύνη,λάθος μου ευχαριστώ εκ των προτέρων!612

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. στην περιοχη μου υπαρχουν πολλες αυτοφυείς αγκοριτσες και πικρομυγδαλιες.
    απο ανεκαθεν μπολιαζαμε τις αγκοριτσες σε αχλαδιες και τις πικρομυγδαλιες σε αμυγδαλιες.
    εμαθα να τις μπολιαζω και εχω μπολιαση σε ολα σχεδον των αχλαδιων.
    πριν λιγο καιρο μου υπαν οτι γινετε να μπολιαστει η αγκοριτσα σε βερυκοκια.
    το προσπαθησα αλλα αποτυχα και αναρωτιεμαι αν εφτεξα εγω η απλως δεν γινετε κατι τετοιο.
    επισης μου ειπαν οτι γινεται να μπολιαστει η πικρομυγδαλια ροδακινια, νεκταρινια κλπ. γινεται?
    επισης ειδα στο διαδυκτιο οτι μπορει να μπολιαστει η μουρια σε αχλαδια. ισχειει κατι τετοιο?
    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος29/9/13, 12:44 μ.μ.

    αγαπητοί φίλοι χαίρετε και καλό φθινόπωρο.
    Με τριβελίζει η ιδέα να ασχοληθώ με την κρανιά, στον τόπο καταγωγής μου όπου υπάρχει γη οικογενειακή (Γιάννενα). 1)Υπάρχει κανείς που να έχει σχετική εμπειρία; και
    2)Γνωρίζει κανείς λεπτομερειακά για τη δημιουργία μοσχευμάτων, καθώς σκέφτομαι μήπως φτιάξω δενδρύλια από υπάρχουσες κρανιές στην περιοχή (και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους).
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα