Σελίδες

Βαλεριάνα: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Βαλεριάνα σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Καλλιέργεια βαλεριάνας

Βαλεριάνα η φαρμακευτική-Valeriana officinalis
Τρόπος πολλαπλασιασμού: Με σπορά ή ριζώματα
Εποχή σποράς: Φυτεύουμε με σπόρους την άνοιξη Μάρτιο με Απρίλιο και πολλαπλασιάζουμε με ριζώματα το Φθινόπωρο
Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 3-4 εβδομάδες
Απόσταση φύτευσης: 30 εκατοστά απόσταση στα φυτά, 50 εκατοστά στις γραμμές

Μεταφύτευση: Μόλις φτάσει τα 5-10 εκατοστά
Ανθίζει: Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο
Κλίμα: Είναι αυτοφυής στην βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα που σημαίνει ότι ταιριάζει στο κλίμα της. Στη νότια πεδινή Ελλάδα η βαλεριάνα μπορεί να καλλιεργηθεί αλλά χρειάζεται πότισμα το καλοκαίρι.
Τοποθεσία: Της αρέσουν τα υγρά και ηλιόλουστα εδάφη.
Συλλογή-συγκομιδή: Οι ρίζες της Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
Συμβουλή: Ο σπόρος της βαλεριάνας χάνει γρήγορα τη βιωσιμότητα του, για αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε όσο πιο πρόσφατο σπόρο.

Σκοπός καλλιέργειας

  • Ως φαρμακευτικό φυτό για φυσικό ηρεμιστικό και για καλυτέρευση του ύπνου μας
  • Ως φυτό για συγκαλλιέργεια και για προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων στον κήπο μας
  • Όπως έχω γράψει και στο «Η αξία των βοτάνων στον οργανικό κήπο», η βαλεριάνα είναι σημαντική λόγω της δυνατότητάς της να ανακατώσει και να αυξήσει τη δραστηριότητα του φωσφόρου στο χώμα γύρω από αυτήν αλλά και επειδή προσελκύει τους γαιοσκώληκες
  • Στο ψάρεμα το ίδιο το φυτό προσελκύει τα ψάρια στα δίχτυα μας. Το ίδιο ισχύει με ένα πανάκι βρεγμένο με το λάδι της

Βαλεριάνα σπορά φύτεμα καλλιέργεια Βαλεριάνα σπορά φύτεμα καλλιέργεια
Βαλεριάνα σπορά φύτεμα καλλιέργειαΒαλεριάνα σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Διαβάστε ακόμη:Σπορά αρωματικών φυτών και βοτάνων

9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/4/10, 8:46 π.μ.

    καλημερα σασ και να στε καλα.που θα μπορουσαμε να βρουμε σπορους βαλεριανας και πυρεθρου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!!είδατε μήπως στην ΕΡΤ3 την εκπομπή για τον ΠΕΛΙΤΙ χτες βράδυ.
    Του χρόνου δεν πρέπει να χάσουμε με τίποτα την εκδήλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε δυστυχώς δε γνωρίζω αν πουλάνε σπόρους βαλεριάνας ή πύρεθρου στην Ελλάδα.
    Εγώ σπόρους βοτάνων προμηθεύομαι από το horizon herbs. Διευθύνσεις για σπόρους υπάρχουν στην σελίδα στην ενότητα «περί σπόρων»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/6/11, 10:50 π.μ.

    Όλα τα ελληνικά βότανα μπορούμε να τα βρούμε στο φυτώριο Παραγυίος, Ασκληπιου 8, Νέα Πεντέλη 210 6135962. Δεν έχει σπόρους, μόνο φυτά. Εκεί βρήκα πύρεθρο, βαλεριάνα, αχίλλεα, ύσσωπο, άγριο θυμάρι, μποράγκο (βοραγινο), σαμπούκο. Έχει πραγματικά απίστευτη ποικιλία. Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/6/11, 10:46 π.μ.

    Μήπως γνωρίζε κανείς πως είναι οι σπόροι της Βαλεριάνας. Το λουλούδι είναι ο σπόρος; Ευχαριστώ για την απάντηση. Δήμητρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/6/11, 12:34 μ.μ.

    Δήμητρα από το λουλούδι θα πάρεις το σπόρο. Για το πως είναι ο σπόρος δες λίγο τη φωτο παραπάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θωμάς Ακριτίδης13/4/12, 4:03 μ.μ.

    Σπόρο Βαλεριάνας θα βρείτε στο κέντρο της Αθήνας (αρχές οδού Ευριπίδους (κάθετος προς την Αθηνάς, στο ύψος του μέσου της οδού Αθηνάς, δηλαδή ανάμεσα στη Βαρβάκειο αγορά και το Μοναστηράκι))!... Έχει δύο μαγαζιά για φυτά και σπόρους, εκεί θα βρείτε τα πάντα!... (Κι εγώ από κει αγόρασα τους σπόρους της Βαλεριάνας (υπέροχη νόστιμη και πολύ υγιεινή σαλάτα, πασίγνωστη στη Βόρεια Ευρώπη και δυστυχώς ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα, όπου μάλιστα τη βρίσκουμε να ευδοκιμεί και αυτοφυής!!!...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος18/4/12, 2:44 μ.μ.

    Βρήκα βαλεριάνα σε γλαστράκι έτοιμη για μεταφύτευση στο κατάστημα Alegre, στην Εμμ. Μπενάκη στο κέντρο της Αθήνας (αλλά έχει κι αλλού). https://www.growshop.gr/

    Αλεξάνδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος26/4/13, 10:11 π.μ.

    Παιδιά προσοχή. Στο εμπόριο κυκλοφορεί ένα άγριο μαρουλάκι, επιστημονικό όνομα Βαλεριανέλλα, ψευδώς ως Βαλεριάνα. Προφανώς ο Θωμάς (πιο πάνω) αναφέρεται σ' αυτό. Καμμία σχέση με την Βαλεριάνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ