Σελίδες

Συντήρηση ντομάτας εκτός ψυγείου για καλύτερη γεύση

Συντήρηση ντομάτας εκτός ψυγείου για καλύτερη γεύση

Πως συντηρούμε την ντομάτα χωρίς ψυγείο

Νέα Υόρκη
Οποιοσδήποτε «παλιός» μανάβης θα σας πει ότι είναι καλύτερα να μη βάλετε τις τομάτες που αγοράσατε στο ψυγείο γιατί θα γίνουν άνοστες. Η παραδοσιακή συμβουλή επιβεβαιώνεται τελικά και από τα επιστημονικά ευρήματα.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, το ψυχρό περιβάλλον του ψυγείου κάνει τις τομάτες άνοστες και λιγότερο ζουμερές.

Γεννημένες για τη ζέστη
Οι τομάτες έχουν γεννηθεί στις θερμές ερήμους των δυτικών ακτών της Νότιας Αμερικής και άρα δεν έχουν τα κατάλληλα «εφόδια» ώστε να προσαρμόζονται στις αρκτικές θερμοκρασίες των ψυγείων μας, τόνισε ο Χάρολντ Μακ Γκι, αναλυτής της «επιστήμης της κουζίνας» των «New York Times» και συγγραφέας σχετικών βιβλίων, μιλώντας στον δικτυακό τόπο επιχειρηματικών ειδήσεων Quartz.

«Η μυρωδάτη, γήινη γεύση της τομάτας είναι το αποτέλεσμα μιας αντίδρασης ενζύμων η οποία παράγει θειώδεις αρωματικές ενώσεις» εξήγησε.
«Το ψυχρό κλίμα του ψυγείου εμποδίζει τη δράση αυτών των ενζύμων με αποτέλεσμα οι τομάτες σταδιακά να χάνουν τη γεύση τους».

Ανάλογα είναι τα συμπεράσματα της Κατρίν Ρενάρ από το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Ερευνας της Γαλλίας, η οποία παρουσίασε συνοπτικά τα ευρήματα των μελετών της μιλώντας στον δικτυακό τόπο Business Insider.
«Η μέση θερμοκρασία ενός οικιακού ψυγείου είναι περίπου 4,4 βαθμοί Κελσίου, όμως οι μελέτες μας έχουν δείξει ότι οι τομάτες δεν αντεπεξέρχονται καλά σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου» υπογράμμισε η ερευνήτρια.
Όπως ανέφερε, το ψυχρό περιβάλλον δεν προκαλεί μεταβολές στην περιεκτικότητα της τομάτας σε σάκχαρα ή στην οξύτητά της αλλά κάνει τη σάρκα της κοκκώδη και λιγότερο ζουμερή.

Οι φανατικοί της «σιγουριάς» που προσφέρει η συντήρηση των λαχανικών στο ψυγείο μπορεί να αντιτείνουν ότι τα ίδια θειώδη αρώματα που κάνουν τις τομάτες νόστιμες τις κάνουν επίσης να χαλάνε και να σαπίζουν και ότι αν τις βγάλουμε από το ψυγείο λίγες ημέρες προτού τις καταναλώσουμε η διαδικασία του «νοστιμίσματος» έχει ενεργοποιηθεί και πάλι προσφέροντας ικανοποιητική γεύση. Η κυρία Ρενάρ ωστόσο συμβουλεύει να προτιμούμε για τη φύλαξή τους ένα δροσερό και φωτεινό σημείο στον πάγκο της κουζίνας, όπου μπορούν να διατηρηθούν περίπου για μια εβδομάδα.

Πηγή:Το βήμα-Science

Σημειώσεις:
- Οι ώριμες ντομάτες μπορούν να διατηρηθούν για 10-12 ημέρες σε θερμοκρασία 4-5 βαθμών Κελσίου, δηλαδή στο ψυγείο.
- Οι μισοπράσινες ντομάτες διατηρούνται περίπου ένα μήνα σε θερμοκρασία 12-15 βαθμών Κελσίου.

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω τοματοπολτέ-πάστα τομάτας

1 σχόλιο:

  1. Για όποιον ενδιαφέρεται, δύο πανεπιστημιακά συγγραμμάτα διατροφής σε free pdf!


    1. Clinical Nutrition in Practice http://sgh.org.sa/Portals/0/Articles/Clinical%20Nutrition%20in%20Practice.pdf


    2.Nutrition and Metabolism: Underlying Mechanisms and Clinical Consequences
    https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB0QFjAA&url=http%3A%2F%2Fxa.yimg.com%2Fkq%2Fgroups%2F23466667%2F290588854%2Fname%2FNutrition%2Band%2BMetabolism%2BUnderlying%2BMechanisms%2Band%2BClinical%2BConsequences%2B_Nutrition%2Band%2BHealth_.pdf&ei=0iTFU5nqDoiw0QWe74Bw&usg=AFQjCNHP9OjWDg0IfPQPA-KmU39Z7A4bgQ&sig2=YrueRBbsSsb2GUGUZ7Gu8Q&bvm=bv.70810081,d.bGQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ