Σελίδες

Θερισμός σταριού

Θερισμός σταριού

Ο χειρωνακτικός θερισμός του σιταριού

Ο καιρός πέρασε και το στάρι ήρθε και λύγισε το στάχυ του ελαφρά, σαν κουρασμένο από το βάρος του καρπού του. Ήταν θεριστής και έπρεπε να κάνουμε την αναβίωση του χειρωνακτικού θερισμού μιας και αυτός ήταν ο σκοπός μας για να δούμε στην πράξη τον πόνο και το μόχθο της δουλειάς στα χωράφια από την μία αλλά και τον τρόπο που ήταν "δεμένες" πραγματικά οι ανθρώπινες σχέσεις της εποχής εκείνης.

Θέρος – τρύγος – πόλεμος
Κανείς δεν μπορούσε να κάνει κάποια μεγάλη αγροτική εργασία αν δεν υπολόγιζε στην βοήθεια των συγχωριανών του, των συγγενών του και των φίλων του. Αυτό σήμαινε ότι όλη την διάρκεια του έτους έπρεπε να φροντίζει να έχει καλές και αγαθές σχέσεις με τους συγχωριανούς του. Η παρέα μας δεν ήταν μεγάλη μιας και δεν ήταν πάνω από ένα στρέμμα το στάρι. Οι περισσότεροι είχαν θερίσει ξανά, πολλά χρόνια πριν αλλά η χαρά τους ήταν μεγάλη που θα το έκαναν και πάλι. Η πιο έμπειρη της παρέας η κ. Γιαννούλα ξεκίνησε με την θεωρητική εκπαίδευση των νέων.

Xερόβολα: Κάθε μάτσο σταχυών που χωρούσε και συγκρατούσε η παλάμη δενόταν με 4-5 στάχυα του μάτσου γρήγορα και όμορφα ενώ το δρεπάνι στεκόταν στον ώμο ελευθερώνοντας το άλλο χέρι.

Δεμάτια: Πολλά χερόβολα μαζί στο ίδιο σημείο μετά από λίγο συμπλήρωναν ένα δεμάτι διαμέτρου περίπου μιας αγκαλιάς και δενόταν πάλι με στάχυα τα οποία είχαν ξεριζωθεί για το σκοπό αυτό από το προηγούμενο βράδυ και ήταν στο νερό να μαλακώσουν έτσι ώστε να πλέκονται κοτσίδα χωρίς να σπάνε και να σφίγγουν τα χερόβολα. Αυτό βόλευε να μετακινηθούν και να σταθούν όλα τα δεμάτια μαζί αρχικά στο χωράφι και μετά στο αλώνι.

Ο Κώστας από την παρέα, μας εξήγησε και το κοκολόγημα. Όταν οι εργάτες άφηναν κανένα στάχυ πίσω τους σπασμένο ή αθέριστο ήταν η χαρά των νεοτέρων γιατί μετά το θερισμό περάσουν και να μάζευαν ένα προς ένα αυτά τα στάχυα που εφόσον με το χέρι έκαναν όλες τις διαδικασίες μέχρι να μείνει καθαρός ο καρπός τον πουλούσαν και είχαν ένα χαρτζιλίκι ίσως και από τα μοναδικά σε όλη την χρονιά ή το αντάλλασαν με κάτι χρήσιμο της εποχής.

Η Ελευθερία συμπλήρωσε ότι η μητέρα της διηγούνταν ότι όταν έκαναν το αντίστοιχο μάζεμα του καλαμποκιού στον κάμπο σαν εργάτρια η αμοιβή της ήταν να κάνει το αντίστοιχο κοκολόγημα στο καλαμπόκι και με εκείνο έφτιαχνε μπομπότα για τα παιδιά της.
Δύσκολες εποχές αλλά κανείς δεν απελπίστηκε ούτε το έβαλε κάτω. Το ένστικτο της επιβίωσης του Έλληνα ήταν και παραμένει ισχυρό φτάνει να ενεργοποιηθεί έγκαιρα.....

Θερισμός σταριού

Η διαδικασία του θερισμού για ένα στρέμμα με έξι άτομα ήταν περίπου μία και μισή ώρα χωρίς καμία κούραση. Η ψυχική ανάταση των παλαιοτέρων που θυμήθηκαν εκείνες τις εποχές θα κρατήσει μέχρι την επόμενη χρονιά. Η εμπειρία μοναδική και ευχαρίστως θα το κάναμε ξανά και φροντίσαμε για αυτό. Ο καρπός θα διανεμηθεί συσκευασμένος με τα κατάλληλα "συντηρητικά" που προανέφερα, σε έξι ίδια μερίδια με την υποχρέωση την επόμενη χρονιά να σπαρθεί. Η συμφωνία έκλεισε και είμαι σίγουρος πως θα κρατηθεί από όλους ότι και να γίνει. Στον επόμενο θερισμό ελπίζουμε να είναι πολλοί περισσότεροι στην παρέα μας.

Διαβάστε ακόμη:Η καλλιέργεια του σιταριού σε λάκκους

3 σχόλια:

  1. Όμορφο κείμενο Αγέλαε!
    Ένα κομμάτι του χωραφιού μου θα το διαθέσω φέτος για σπορά σταριού κι όλα θα γίνουν με τη παραδοσιακή διαδικασία. Εσύ ελπίζω να βάλεις το άλογο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ψάχνουμε να βρούμε αλώνι να κάνουμε όλη την σχετική διαδικασία αλλά ακόμα τίποτε. Ελπίζω να βρεθεί σύντομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρετε κύριε Ανδρεόπουλε.Θέλω κι εγώ φέτος να αποπειραθώ την καλλιέργεια σιταριού. Έχω ρωτήσει 3 γεωπόνους σε φυτώρια της περιοχής μου και δεν διαθέτουν σπόρους. Μήπως ξέρετε πού μπορώ να βρω σπόρους και μήπως θα μπορούσα να παρακολουθήσω κομμάτια της διαδικασίας στο χωράφι σας; Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ