Φυσικές θεραπείες: Υδροθεραπεία και λουτροθεραπεία
Η λουτροθεραπεία ή υδροθεραπεία είναι ειδικότητα της Ιατρικής που ασχολείται με τα ιαματικά ύδατα, τόσο για τη χημική σύστασή τους όσο και για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους. Η λουτροθεραπεία αποτελεί μια από τις αρχαιότερες μορφές υδροθεραπείας.
Αυτό φαίνεται τόσο από τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών, όσο και από τις παραστάσεις σε αγγεία ή τοιχογραφίες.
Ήδη από τον 3ο και 4ο αιώνα π.Χ., γινόταν συστηματική χρησιμοποίηση των λουτρών και μάλιστα για θεραπευτικούς σκοπούς στα διάφορα Ασκληπιεία, όπως της Επιδαύρου, της Κω και άλλων περιοχών. Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα ονομαστές πόλεις με ιαματικά λουτρά.
Λέγεται ότι κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί είχαν κάνει μία έρευνα και βρήκαν ότι η Λίμνη της Βουλιαγμένης είχε τα υγιεινότερα ιαματικά νερά σε όλα τα Βαλκάνια. Η θεραπευτική ιδιότητα των λουτρών οφείλεται στα συστατικά των πηγών τους. Άλλες είναι θειούχες, άλλες ραδιούχες, άλλες περιέχουν ιώδιο ή χρυσό κ.λπ.
Τις πρώτες ημέρες της λουτροθεραπείας εμφανίζεται μια κόπωση. Αυτή είναι πρόσκαιρη και λέγεται λουτρική. Δεν πρέπει να μας φοβίζει, γιατί είναι πρόσκαιρο και φυσιολογικό φαινόμενο.
Οι κυριότερες λουτροπόλεις της Ελλάδος είναι:
ΜΕΘΑΝΑ: Βρίσκονται στον Αργοσαρωνικό. Οι πηγές των Μεθάνων είναι φυσικά θειούχες. Περιέχουν υδρόθειο, θείο, χλωριούχο ασβέστιο, χλωριούχο μαγνήσιο, χλωριούχο νάτριο.Συνιστώνται για αρθρίτιδες, ρευματισμούς, χρόνια ουρική αρθρίτιδα, έκζεμα και αλλεργικές δερματοπάθειες.
ΛΟΥΤΡΑΚΙ: Βρίσκεται στον Κορινθιακό κόλπο. Στο Λουτράκι υπάρχουν δύο ειδών πηγές. Οι ολιγομεταλλικές και οι χλωριούχες. Είναι άριστες πηγές για τα νοσήματα του ουροποιητικού συστήματος, τις παθήσεις του ήπατος και της χολής.
ΑΙΔΗΨΟΣ: Βρίσκεται στην Εύβοια. Οι πηγές της κατατάσσονται μεταξύ των θερμότερων ιαματικών πηγών της Ευρώπης. Περιέχουν πολύ ανθρακικό οξύ, ανθρακικά άλατα, σίδηρο, υδρόθειο και ράδιο. Συνιστώνται στους χρόνιους ρευματισμούς, χρόνιες αρθρίτιδες, νευραλγίες, οσφυαλγίες και παθήσεις ήπατος και σπληνός. Άριστες θεραπευτικές ιδιότητες και για τους ρευματισμούς έχουν τα περίφημα λασπόλουτρά της.
ΥΠΑΤΗ: Είναι κωμόπολη του νομού Φθιώτιδος. Οι ιαματικές πηγές της περιέχουν:
χλωριούχο νάτριο, ασβέστιο, υδροανθρακικό ασβέστιο, μαγνήσιο και υδρόθειο. Τα λουτρά συνιστώνται για δερματολογικά νοσήματα και παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος.
ΚΑΪΑΦΑΣ: Βρίσκεται στο νομό Ηλείας. Οι ιαματικές πηγές, γνωστές από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, αναβλύζουν από σπήλαια. Περιέχουν ελεύθερο υδρόθειο, κατάλληλο για εισπνοθεραπεία και τις παθήσεις αναπνευστικών οργάνων. Επίσης περιέχουν χλώριο και νάτριο. Συνιστώνται για την θεραπεία αρθριτικών, διαβήτη, νοσημάτων του γαστρεντερικού συστήματος και δερματικών παθήσεων.
ΚΥΛΛΗΝΗ: Είναι κωμόπολη της Ηλείας. Η χημική ανάλυση απέδειξε ότι οι πηγές της Κυλλήνης περιέχουν: θειϊκό κάλιο, χλωριούχο νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο και πυριτικό οξύ. Έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για τις παθήσεις ρινικών κοιλοτήτων, λάρυγγα, τραχείας και κυρίως για τον χρόνιο βρογχικό κατάρρου και το βρογχικό άσθμα ανηλίκων και ενηλίκων, για βρογχεκτασίες και παθήσεις αυτιών και μύτης.
ΙΚΑΡΙΑ: Είναι νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου και υπάγεται στο νομό Σάμου.
Οι ιαματικές πηγές είναι οι πλουσιότερες σε χημικά στοιχεία όπως: χλώριο, νάτριο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, αργίλιο, ελεύθερο οξυγόνο, πυριτικό οξύ και μεγάλη ποσότητα ραδιενεργών στοιχείων. Ανήκουν στην κατηγορία των ραδιενεργών αλιπηγών. Τα λουτρά της Ικαρίας λειτουργούν θεραπευτικά για τους ρευματισμούς, τις ισχιαλγίες, τις αρθρίτιδες, τις νευροφυτικές διαταραχές, τις ενδοκρινολογικές και τις διάφορες γυναικολογικές παθήσεις.
Πολλές ιαματικές πηγές υπάρχουν στη Λέσβο, στην Αριδαία και άλλες πόλεις της Ελλάδος, αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί αν και είναι γνωστές από την αρχαιότητα με πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα. Ας επωφεληθούμε από τις ιαματικές πηγές της πατρίδας μας, τις τόσο χρήσιμες για την υγεία μας.
Πηγές: http://www.alzheimerathens.gr - Έθνος
Δείτε ακόμη:Ιαματική λουτροθεραπεία-Παρατηρίσεις και εφαρμογές
Διαβάστε ακόμη:Αερόλουτρα-αεροθεραπεία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.