Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΑΡΙΟΥ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΙ

Γιατί επέλεξα να καλλιεργήσω την συγκεκριμένη ποικιλία...
Το μαυραγάνι είναι ποικιλία σιταριού του είδους triticum durum και ανήκει στην κατηγορία των σκληρών σιταριών, που είναι ιδανικό για την παραγωγή ζυμαρικών, κίτρινου ψωμιού και μπισκότων. Είναι ανοιξιάτικου τύπου και έχει σύντομη περίοδο ανάπτυξης. Το άγανό του είναι μαύρο και από αυτό πείρε την ονομασία του. Είναι ανθεκτικό σε σκωρίαση και ξέρα. Οι σπόροι του έχουν πολλούς αλευρόκοκκους. Είναι από τις παλαιότερες ποικιλίες και δυστυχώς δεν καλλιεργείτε πλέον πολύ σήμερα.

Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι

Η καλλιέργειά του με φωτογραφίες στο χωράφι μου

Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι Καλλιέργεια σιταριού ποικιλίας μαυραγάνι

*Το άρθρο το αφιερώνω στον φίλο μου Johnchore που μου προμήθευσε τον σπόρο

Διαβάστε ακόμη:Σπορά σιταριού με 8 κιλά το στρέμμα

15 σχόλια:

  1. Σε ευχαριστώ για αυτό που μοιράστηκες μαζί μας. Ενδιαφέρομαι για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας. Πως μπορεί να γίνει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νίκο καλώς ήρθες στο blog. Έχεις ξαναβάλει σιτάρι; Θα καλλιεργήσεις πολλά στρέμματα; Σε πιά περιοχή της Ελλάδας;
    Την συγκεκριμένη ποικιλία είδα πρόσφατα ότι την πούλαγε και μια εταιρία σπόρων αλλά δεν συγκράτησα πια, αν θες κοιτάω αν ξαναπεράσω από εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σπέρνουμε από το 2004 μαζί με φίλους σε χωράφι 10 στρεμμάτων. Ξεκινήσαμε με 30 κιλά μίας ποικιλίας (δεν γνωρίζω ποια) και έχουμε φτάσει σε παραγωγή ενός τόνου. Πρόσφατα αγοράστηκε άλλο ένα χωράφι 8 στρεμμάτων και από το επόμενο φθινόπωρο θέλουμε να το σπείρουμε.
    Τα κτήματα βρίσκονται λίγο έξω από την πόλη της Τρίπολης και ευτυχώς φέτος προλάβαμε τις βροχές και σπείραμε.
    Στο λίγο χρόνο που διαθέτουμε προσπαθούμε να βγάλουμε προϊόντα από την γη χωρίς χρήση χημείας και βιοτεχνολογίας.
    Άμα θυμηθείς την εταιρεία θα μας βοηθήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος5/1/10, 12:56 μ.μ.

    φέτος άρχισα να παίζω κι εγώ με το σιτάρι...
    έβαλα 400μ² περίπου, μία ντόπια ποικιλία, μαυραγάνι Λήμνου.
    ( http://skalistiri.wordpress.com/2009/12/16/σιτάρι-μαυραγάνι-λήμνου )

    Θέλω να δω πως θα πάει , και επίσης ψάχνω για συμβουλές, ώστε να μη γίνει καμία χρήση χημικών, ούτε στην καλλιέργεια, ούτε όμως και στην αποθήκευση.

    Παντελής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Nki στείλε μου email στο ftiaxnw@gmail.com να τα πούμε από εκεί.

    Παντελή συγχαρητήρια για την απόφασή σου να καλλιεργήσεις μια παλιά ποικιλία σιταριού. Για τόσο μικρή έκταση αν μπορούσες έπρεπε να ενσωματώσεις κοπριά στο χωράφι και να το σπείρεις σε σειρές για τα ζιζάνια αν είναι παρθένο το χωράφι και για καλύτερη απόδοση. Για την λίπανση μπορείς να διαβάσεις τι χρειάζεται το σιτάρι στο blog.
    Προσπάθησε να το λιπάρεις με βιολογικό λίπασμα αν το χωράφι σου δεν έχει πολύ οργανική ουσία. Για την συγκομιδή του και την αποθήκευσή του έχω γράψει ορισμένα πράγματα θα γράψω και κάποια αλλά εμπειρικά μόλις βρω το χρόνο. Ότι θες ρώτα με

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θεοδωρε το μπλοκ ειναι καταπληκτικό θα το προτεινω σε ολους τους φίλους..
    1,Ποιος πουλα αυτην ποικιλια μαυραγανι για να την αγοράσω οχι για φύτεμα αλλά για βρωση...
    2.Γνωριζειςαπο Αλοη φυτεψα κατι φυτα που μου εστειλαν αλλα βλεπω οτι οι ακρες τους εγιναν καφε σαν να μαραθηκαν,τις ειχα δυο μερες σε νερο πριν αν γνωριζεις κάτι...και διαβασα οτι δεν θελει ηλιο ισχυει?
    ευχαριστω
    χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρήστο πιστεύω ότι από αυτό το καλοκαίρι επειδή έχω μοιράσει σπόρο και έσπειραν αρκετό στη περιοχή μου θα υπάρχει αρκετό διαθέσιμο. Δυστυχώς το πρόβλημα είναι μετά στην μεταφορά του αν είσαι μακριά. Όσο για την αλόη μη τη φοβάσαι μαυρίζει πάντα αν τη μεταφυτεύεις όταν υπάρχει ακόμα κρύο, αλλά την άνοιξη συνέρχεται. Έχω πρόθεση να γράψω και ένα άρθρο για την καλλιέργειά της όταν βρω χρόνο, πάντως εδώ στα δυτικά πάει καλά και στον ήλιο και στη σκιά δεν έχω διαβάσει όμως που ευδοκιμεί καλύτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ22/3/11, 3:05 μ.μ.

    γειά σας κι από μένα, λέγομαι Λευτέρης 39 ετών και δεν είχα καμία σχέση με τις καλλιέργειες.Τώρα σκέφτομαι να επιστρέψω στην επαρχία, στο χωριό μου και να ασχοληθώ με την άγια Ελληνική γη.Υπάρχει ελπίδα σ΄αυτόν τον τομέα; Έχω 15 στρέμματα γης σ΄ένα ημιορεινό σημείο της β,Ελλάδας, λίγο έξω από την θεσ/νίκη, όπου δεν είναι ποτιστικό.Υπάρχουν καλλιέργειες για τέτοιου είδους εδάφη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελευθέριε πρέπει να συμβουλευτείς ένα γεωπόνο που ξέρει το μικροκλίμα της περιοχής σου. Καλλιέργειες χωρίς νερό είναι σχεδόν όλες των δημητριακών και οσπρίων. Από σιτάρι μέχρι φακή. Πρέπει όμως να σπέρνονται την κατάλληλη εποχή. Επειδή τα στρέμματα δεν είναι πολλά δε θα έχεις μεγάλο κέρδος, ιδιαίτερα από τα σιτηρά. Αν όμως κάνεις στοχευόμενες ή βιολογικές καλλιέργειες τα λεφτά θα είναι καλύτερα. Στα ημιορεινά μέρη μια καλή επιλογή είναι και η καλλιέργεια φρέσκων φασολιών που είναι αρκετά προσοδοφόρα, παίζει όμως ρόλο και πως θα διαθέσεις το προϊόν σου στην αγορά.
    Μια άλλη λύση είναι η καλλιέργεια βοτάνων αρκεί να έχεις κάνει έρευνα αγοράς, θα σε πείραζε πχ. να φυτέψεις ρίγανη που δεν ζητάει και τίποτα παρά μόνο στη συγκομιδή;
    Επειδή όμως δεν έχεις καθόλου εμπειρία η λύση είναι ένας καλός γεωπόνος που θα σε κατευθύνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ24/3/11, 2:18 μ.μ.

    ευχαριστώ Θεόδωρε για την απάντηση.Αυτό που θα ήθελα είναι να μπορέσω να ζήσω στο χωριό, όσο πιο οικολογικά και με την αυτάρκεια που θα μου προσφέρουν αυτά που θα παράγω σον κήπο του σπιτιού π.χ φασολάκια,ντομάτες,μελιτζάνες, αλλά και αυγά, κότες, κουνέλια κτλ.Απλώς ψάχνω ένα συμπληρωματικό <> εισόδημα για να πληρώνονται κάποιοι λογ/μοί που μας υποχρεώνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. που μπορώ να βρω σπορο απο την συγγεκριμενη ποικιλία μπορει καποιος να μου πει κ συγγεκριμενα ψαχνω να βρω την παλια ποικιλια αυτο το σπορο που εσπερναν πριν τον μεταλαξουν. αν μπορει καποιος να με βοηθειση σε αυτο?? ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος17/8/11, 11:39 π.μ.

    Θεόδωρε καλημέρα
    ψάχνω γιά μαυραγάνι επίσης.
    Στην διεύθυνση http://www.e-natural.gr/default/text/trofes/biologika.asp βρήκα κάποιους καλλιεργητές φυσικών ποικιλιών σιτηρών.
    καλημέρα
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος6/7/13, 4:39 π.μ.

    εχω μαυραγανι ιωαννινων βιολογικης καλλιεργειας εξαιρετικό...nianiop@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος18/1/22, 12:09 π.μ.

    Καλησπέρα,θα ήθελα να αγοράσω το συγκεκριμένο σπορο.Γνωριζει κάποιος αν έχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.