Ο μυστικός κόσμος των φυτών

Ο μυστικός κόσμος των φυτών

Έχουν τα φυτά συναισθήματα και μνήμη;

Ο μυστικός κόσμος τους
Όλα τα φυτά έχουν ψυχή, αισθάνονται, διαισθάνονται «βλέπουν» και «ακούνε» έχουν μνήμη. Έχουν δηλαδή όλο εκείνο το σύστημα που στον άνθρωπο ονομάζουμε «νευροφυτικό». Άλλωστε το βασικό μέρος του σώματός μας προέρχεται από τα φυτά.
Ο καθηγητής Κλήβ Μπάξτερ, που χρησιμοποιούσε τις «μηχανές της αλήθειας για να ξεσκεπάζει τους εγκληματίες, ανάμεσα στα πρώτα του πειράματα, έκανε το 1988, κι' αυτό: Έβαλε μέσα σε ένα δωμάτιο δύο φυτά. Έπειτα μέσα από το δωμάτιο, πέρασαν διαδοχικά, ξεχωριστά ο ένας από τον άλλο, πέντε βοηθοί του και ο ίδιος. Ένας από τους πέντε, χωρίς να ξέρουν οι άλλοι ποιος, διαλέχτηκε στην τύχη για να κομματιάσει το ένα φυτό.

Αμέσως μετά το άλλο φυτό συνδέθηκε με τη «μηχανή της αλήθειας» και οι έξι άντρες ξαναπέρασαν από μπροστά του — μέσα σ' αυτούς και ο «εγκληματίας» -, που σαν βρέθηκε πάλι μέσα στο δωμάτιο. το φυτό «τρελάθηκε» από το φόβο του, και «λιποθύμησε».
Έτσι, μ' αυτό το πείραμα ο Μπάξτερ ανακάλυψε ότι, τα φυτά, όταν νοιώθουν πως απειλούνται, φτάνουν ακόμα και μέχρι λιποθυμίας, για να μην πονέσουν και να σώσουν τη ζωή τους...

Έχει αποδειχτεί ότι τα φυτά συνδέονται «συναισθηματικά» με τον κηπουρό τους, που τα φροντίζει και τα περιποιείται. Κυριολεκτικά συντονίζονται μαζί του σαν ραδιοφωνικοί δέκτες. Πάνω σ' αυτό ακριβώς το θέμα έγινε ένα πολύ εντυπωσιακό πείραμα, από τον Αμερικανό ηλεκτρονικό Πήτερ Σωβίν (1986) που ασχολείται με μελέτες πάνω στην εξωαισθητική αντίληψη. Κατάφερε να κάνει ένα φυτό να του ανοίγει την καγκελόπορτα του κήπου του, όποτε αυτός πλησίαζε στο σπίτι. Φυσικά το φυτό «αγαπάει» τον Σωβίν και μόνον αυτόν.
Επομένως «συγκινείται» με την παρουσία του, ακόμα και όταν βρίσκεται σε κάποια απόσταση. Η συγκίνηση αυτή προκαλεί μιαν ενέργεια, που συνήθως μετριέται με τις «μηχανές της αλήθειας». Ο Σωβίν, όμως, αντί να συνδέσει το φυτό με έναν απλό μετρητή, κατασκεύασε έναν υπερευαίσθητο διακόπτη, ο οποίος θέτει σε λειτουργία το ηλεκτρικό μοτέρ, που ανοίγει την πόρτα.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από πειράματα που έγι­ναν στο Ινστιτούτο Ερευνών στης Καλκούτας, ο Ντεζιντέριους Παπ γράφει:

Το φυτό αποκάλυψε το πιο συγκλονιστικό μυστικό του όταν ο καθηγητής Μπάζε του έκανε ερωτήσεις μέσω ραδιοτηλεγραφικών σημάτων. Τα ραδιοσήματα κατευθύνθηκαν πάνω ο' ένα σπόρο σιταριού, που βρισκόταν κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της ρυθμιστικής συσκευής. Και είδαμε ότι ο σπόρος πήρε μέρος στο διάγραμμα!

Τον επηρέασε η ακτινοβολία. Όποτε αυτή δυνάμωνε, επιδρά­δυνόταν ο ρυθμός αναπτύξεως του σπόρου. Δηλαδή, το φυτό μπορούσε να «πιάνει» ακτινοβο­λίες, που ο άνθρωπος δεν μπορεί, γιατί δεν έχει το κατάλλη­λο όργανο. Κι όχι μόνον αυτό. Τα φυτό σχεδόν «απαντούσε».
Ο Μπάζε υποψιαζόταν την ύπαρξη κάποιου νευρικού συστήματος στα φυτά και ανακάλυψε ένα «μηχανισμό», ανάλογο με την καρδιά που προορισμό έχει την κυκλοφορία της λύμφης. Πολλά φυτά, γράφει ο Παπ, διαθέτουν ένα οπτικό όργανο, σε σχήμα αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Αυτή η αποκάλυψη του φυσιολόγου Χάμπερλαντ, που άφησε κατάπληκτο τον επιστημονικό κόσμο, με αποτέλεσμα να μη γίνεται πιστευτή, σήμερα έ­χει αποδειχτεί και δεν χωρά καμιά αμφισβήτηση.

Η «σελατζινέλλα», ένα παράξενο φυτό, που ευδοκιμεί μέσα στα τροπικά δάση, έχει αυτό το «μάτι» και μάλιστα τώρα ευδιάκριτο, που εξουδετερώνει κάθε αμφιβολία. Ασφαλώς υπάρχουν κι' άλλα φυτά που διαθέτουν οπτικό όργανο, διαφορετικής μορφής βέβαια.
Ο Μπάζε κατάφερε ακόμη να αποδείξει ότι πολλά φυτά αντιδρούν ακόμη και σε ακτίνες που διαρκούν ελάχιστο κλάσμα του δευτερόλεπτου. Οι σημερινές μεταλλάξεις των φυτών, ιδίως των παραγωγικών, από τον άνθρωπο επιβεβαιώνουν όλα αυτά.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΣΗΜΑΤΩΝ

Μια ομάδα επιστημόνων του Νοβοσιμπίρσκ της Ρωσίας με επικεφαλής τον καθηγητή Σέϊν, απέδειξε ότι κύτταρα φυτών και ζώων μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες, με τη μορφή απειροελάχιστων φωτεινών σημάτων.
Οι επιστήμονες αυτοί έκαναν το ακόλουθο πείραμα: Έβαλαν ομοιογενή ζωικά και φυτικά κύτταρα μέσα σε δυο γυά­λινα δοχεία, χωρισμένα από ένα λεπτό διάφραγμα. Στο ένα οπό τα δύο κύτταρα χορηγήθηκε έ­νας ιός. Και τότε ο ιός άρχισε να προκαλεί «σήματα συναγερμού», σε κανονικά χρονικά διαστήματα, που μεταδίδονταν με τη μορφή απειροελάχιστων λάμ­ψεων από τα «υγιή» κύτταρα τού δεύτερου δοχείου.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Αποδείχτηκε ότι άτομα προικισμένα με εξαιρετική υπερευαισθησία, μπορούν να έχουν επίδραση στα φυτά.

Αλλά γιατί να ψάχνουμε; Δε μας φθάνει ότι τα φυτά στρέφονται προς το μέρος του ήλιου. Άλλωστε είναι αποδεδειγμένο ότι τα φυτά «αισθάνονται» τον κόσμο γύρω τους, σαν να βλέπουν. Αν φυτέψεις μια φασολιά κοντά σε κάγκελα, και παράλληλα δέσεις ένα σπάγκο που πηγαίνει ψηλότερα, όταν θελήσει να αναρριχηθεί, δεν θα πιαστεί στα κάγκελα, αλλά στο σπάγκο που πηγαίνει ψηλότερα - κι ας βρίσκεται μακρύτερα – σαν να βλέπει (προσωπικό πείραμα).

ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ

Η πιο εκπληκτική διαπίστωση, που έκαναν οι επιστήμονες, έγραψε η σοβιετική επιθεώρηση «Νοβόστι», είναι ότι τα φυτά έχουν και μνήμη - ιδιότητα που χαρακτηρίζει μόνο τους ανώτερους Ζωικούς οργανισμούς, οι οποίοι διαθέτουν τε­λειοποιημένο νευρικό σύστημα. Έτσι κι αυτά υπόκεινται στο βασικό μηχανισμό των «ελεγχομένων αντανακλαστικών». Και αυτό αποδεικνύεται με το ακόλουθο πείραμα:

οι ρίζες ενός φασολιού τοποθετήθηκαν μέσα σε νερό θερμοκρασίας μηδέν βαθμών, και λίγο αργότερα, σε νερό κανονικό. Και όμως, τα «σήματα κινδύνου» που έ5ινε το φυτό, δεν σταμάτησαν, αμέσως μόλις βρέθηκε σε κανονικές συνθήκες. Το φασόλι «θυμόταν» ακόμη την παγωνιά και συνέχισε να συμπεριφέρεται με προφύλαξη. Διαπιστώ9ηκε επίσης, ότι τα αγγούρια, τα φασόλια, το σιτάρι και οι πατάτες, μπο­ρούν να θυμηθούν τέλεια τις δυσάρεστες στιγμές που πέ­ρασαν.

ΤΑ ΦΥΤΑ ΑΚΟΥΝΕ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ

Στην Ινδία, ο καθηγητής Σίνγκχ, του Πανε­πιστημίου του Ανομαλάϊ βεβαίωνε (1985) ότι τα φυτά είναι πολύ πιο ευαίσθητα στη μουσική από τους ανθρώπους. Διάφορα πειράματα που έκανε, τον οδήγησαν στο συμπέρασμα, ότι τα φυτά επιταχύνουν πολύ την ωρί­μανση των καρπών τους, κάτω από την επίδραση ορισμένων μελωδιών.

Το γεγονός αυτό το έχει διαπιστώσει και ο Σκανδιναβός ειδικός επιστήμονας Κάρλ Κρίστιανσεν, που γράφει σε μελέτη του:
«Κάτω από τους ήχους ενός βιολιού, για παράδειγμα, η « Μιμόζα Πούντικα» αναπτύχθηκε και οι ρίζες της δυνάμωσαν κατά 60% πιο γρήγορα, απ όσο θα αναπτύσσονταν σε κανονικές συνθήκες. Φαίνεται ότι οι υψηλοί τόνοι είναι πιο αποτελεσματικοί από τους χαμηλούς και οι φωνές των γυναικών και των παιδιών επιδρούν ευεργετικά ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τις φωνές των ανδρών. Ωστόσο, οι προτιμήσεις αλλάζουν από φυτό σε φυτό.

Και κάτι άλλο ακόμη: Ο καθηγητής Ιβάν Γκουνάρ, διευθυντής της έδρας Φυσιολογίας των φυτών, της Αγροτικής Ακαδημίας της Μόσχας, μπόρεσε να ενισχύσει, με κάποια ειδική ηλεκτρονική συσκευή τις «φωνές» των φυτών. Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι ένα βλαστάρι κριθαριού «φωνάζει» όταν το βουτήξουμε μέσα σε νερό πολύ ζεστό. Αυτή είναι μια απόδειξη ότι τα φυτά έχουν νευρικό σύστημα και αισθητήρια όργανα, ανάλογα με εκείνα των ανώτερων Ζωικών οργανισμών. Άλλωστε ίσως έχουμε ακούσει γεωργούς να λένε ότι «ακούνε» τις φωνές των φυτών, και το χυμό που τρέχει μέσα τους – κάτι τέτοιο έγραφαν τα παλιά αναγνωστικά βιβλία.

Τέλος να πούμε ότι ακόμη και τα κομμένα άνθη αντιδρούν ανάλογα – όσο είναι τρυφερά – στον ανθρώπινο μαγνητισμό. Αν το άτομο που τάχει τα καταδέχτηκε τότε διατηρούνται περισσότερο τρυφερά, αν τα πήρε με άρνηση, ή αδιάφορα, τότε μαραίνονται πιο γρήγορα.

Ακόμη και στη μακρινή αρχαιότητα ο Εμπεδοκλής, ο Αριστοτέλης και άλλοι πίστευαν ότι τα φυτά έχουν ψυχή.

Πηγή: Κοπυράϊτ: ΒΑΣΙΛΗΣ Π. ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ-Δημοσιογράφος-ερευνητής

Διαβάστε ακόμη:Σπορά αρωματικών φυτών και βοτάνων

13 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/11/11, 12:01 π.μ.

    Ίσως το μόνο άρθρο στο site Που δε διαβαζεται. Ενα σωρο κοτσανες και ψευτοπειραματα που δεν αποδεικνυουν τιποτα. Κρίμα και ελπίζω να το κόψει η σύνταξη γιατί δεν έχει θέση εδω μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/11/11, 2:29 π.μ.

    MA τοσο απολυτος? λοιπον τα φυτα φιλε μου οχι μονο αισθανονται, εξελισσουν τα γονιδια τους οπως ακριβως και οι ανθρωποι, ανταγωνιζονται μεταξυ τους, οι απογονοι τους μπορουν σε μερικα να επανελθουν σε ζωη μετα απο 100 χρονια!! ΘΕΟΔΩΡΕ εγραψες παλι.....σε χαιρετω με υγεια φραγκισκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εγω θα συμφωνήσω πως τα φυτά και ακούν και αισθάνονται με τον τρόπο τους. Το οτί δεν ακούμε και βλέπουμε κάποια πράγματα δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν. Ας μην είμαστε τόσο στενόμυαλοι. Συγχατηρήτια για το blog. Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/11/11, 12:44 μ.μ.

    Η μεγαλη μου κορη ειναι περιεργο πλασμα... Ειναι πλεον 22 και μπορει να πλησιασει, οποιοδηποτε ζωο σε οποια κατασταση και αν ειναι. Moνο που το κοιταει, ηρεμει.
    Οταν ηταν 4-5, εφτιαχνε -οπως και τα περισσοτερα παιδια- φανταστικους κοσμους στο μυαλο της. Σε καποια φαση, ειχε αναπτυξει σχεση μ εναν θαμνο -λιγουστρο. Εναν, απ τους πολλους που υπηρχαν στην σειρα σ εναν φρακτη. Του μιλουσε σαν να ηταν ανθρωπος και τον χαιδευε. Μεσα σ ενα καλοκαιρι, αυτος ο θαμνος, εγινε διπλασιος απ τους διπλανους.
    Για τον απιστο Θωμα -κι εγω τετοιος ειμαι- του πρωτου σχολιου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος25/11/11, 1:59 μ.μ.

    Συμφωνω με τον 1ο ανωνυμο. Τετοια αρθρα δεν προσφερουν κατι θετικο στην κατα τα αλλα εξαιρετικη εικονα του μπλογκ, το οποιο προσφερει σημαντικοτατες πληροφοριες. Και γενικα πρεπει να προσεχουμε τις πηγες μας, να κανουμε και καποια στοιχειωδη ερευνα πριν αναπαραξουμε καποιες αποψεις.
    Συμφωνοι, εχουν γινει σοβαρα πειραματα σχετικα με την συμπεριφορα των φυτων και θα επρεπε να αναφερθουν ως πληροφορια για να τα αναζητησει καποιος εαν ενδιαφερεται. Αλλα τοση ευκολοπιστια γιατι απλως θελουμε να πιστεψουμε καποια πραγματα, δεν κανει καλο, κυριως οταν προερχεται απο πηγες που υποστηριζουν παραψυχολογιες (ατεκμηριωτες), θεωριες συνομωσιας και διαγαλακτικες αρμαδες! (υπερβαλω για αστειο)
    Ενα καλογραμμενο προγραμμα τεχνητης νοημοσυνης μπορει να επικοινωνησει με τον ανθρωπο, να εκφρασει συναισθηματα και να παρει πρωτοβουλιες. Ψυχη δεν νομιζω ομως οτι εχει. Καποιες λειτουργιες ειναι αντανακλαστικες και πρεπει να αντιμετωπιζονται ετσι.

    Ευχαριστω και συνεχιστε την εξαιρετικη δουλεια ενημερωνοντας μας για θεματα καλλιεργειας, οικολογιας (κοινωνικης), διατροφης και ολα τα αλλα ωραια που αναρτωνται στο μπλογκ! Καλημερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είναι τυχαίο πως επιστήμονες ασχολούνται με πολλά πειράματα που γίνονται όσον αφορά στα φυτά και μάλιστα πολλά αποτελέσματα τέτοιων πειραμάτων έχουν δημοσιοποιηθεί.
    Έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζεται η ανάπτυξή τους όταν στον χώρο που βρίσκονται ακούγονται ήχοι κλασσικής μουσικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος25/11/11, 7:48 μ.μ.

    Παραθέτω από το βιβλίο του Γιάννη Μανέτα τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών κεφάλαιο 6:
    Πριν από 30 χρόνια εκδόθηκε στην Αμερική ένα βιβλίο με τίτλο Η μυστική ζωή των φυτών. Έκανε ανεπάλλήλες εκδόσεις και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά. Δικαίως, η ελλήνική έκδοση συμπεριλήφθηκε σε μία σειρά παραψηχολογίας, μια και το βιβλίο ήταν γραμμένο από δημοσιογράφους που στόχευαν στον εντυπωσιασμό του κοινού και στη συνακόλουθη εκδοτική επιτυχία. ...Φυσικά τα επιχειρήματα του βιβλίου δε μπορούσαν να αντέξουν σε σοβαρή κριτική...Το βιβλίο Η μυστική ζωή των φυτών ήταν ένα άθροισμα πραγματικών και φανταστικών όψεων της συμπεριφοράς των φυτών, που οι ευφάνταστοι συγγραφείς του ερμήνευαν με ανεπίτρεπτα ανθρωποκεντρικούς όρους...
    Και άμα το έχει κανένας το βιβλίο ας το ανεβάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος26/11/11, 9:29 μ.μ.

    έχω κι εγώ ένα φυτό κι αναγνωρίζει δύο άτομα. εμένα και τη συγκάτοικό μου. το πρωί, όταν σηκωνόμαστε μας κάνει πρωινό (συγκεκριμένα αυγά) και μάλιστα είναι τόσο έξυπνο και αισθάνεται το μαγνητισμό μας τόσο διαφορετικά, που σε εμένα τα κάνει και τα δύο μελάτα ενώ στη συγκάτοικο το ένα το κάνει σφιχτό.

    Έλεος δλδ, τι άλλο θα ακούσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος26/11/11, 11:11 μ.μ.

    Συνέχισε έτσι φίλε μου.Οποιος αγαπάει τη φύση,συμπεριφέρεται στα ζώα και γιατί όχι,και στα φυτά με ευαισθησία.Η φύση είναι η μάνα μας.Σε ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές και για το μεράκι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς ανώνυμο 9:29, μάλλον τα 2 μελάτα αυγά είναι Τουρκίας και όχι ότι το φυτό καταλαβαίνει τη νοημοσύνη σου, είναι αδύνατο γιατί δεν έχεις με αυτά που γράφεις…

    Και πες μου πιο είναι πιο έξυπνο το φυτό που παίρνει τα ανόργανα άλατα από το νερό και τα κάνει τροφή για να μας τα δώσει ή ο άνθρωπος που ούτε αυτό δε μπορεί να κάνει;

    Μάλλον δεν ξέρεις καν και ποιος ήταν ο Αριστοτέλης …

    Για τους υπόλοιπους που θέλουν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να διαβάσουν για τα καταπληκτικά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα φυτά στο βιβλίο «Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών» του Γιάννη Μανέτα… με επίσημη βιβλιογραφία

    και μια περίληψη του βιβλίου:

    Γιατί η κίνηση είναι περιττή στα φυτά;
    Πώς κάνει σεξ και πώς αμύνεται ένας ακίνητος οργανισμός;
    Γιατί τα φυτά είναι ασύμμετρα και χωρίς σταθερό μέγεθος;
    Γιατί μερικά είναι πρακτικώς αθάνατα;
    Γιατί στον φυτικό κόσμο η δημιουργία κλώνων είναι καθημερινό φυσικό φαινόμενο;
    Με ποιον μηχανισμό καταφέρνουν τα φυτά να εκμεταλλεύονται μια πρακτικά ανεξάντλητη, εξωγήινη ενεργειακή πηγή;
    Με ποιον τρόπο ρυθμίζουν τη σύσταση της γήινης ατμόσφαιρας, τον υδρολο γικό κύκλο, τη ροή της ύλης και της ενέργειας και, τελικά, το κλίμα;
    Γιατί τα φυτά δεν υπέστησαν στο παρελθόν μαζικές εξαφανίσεις, όπως τα ζώα;
    Πώς αντιλαμβάνονται τα φυτά τον έμβιο και άβιο κόσμο και πώς επικοινωνούν μεταξύ τους;
    Είναι, εν τέλει, τα φυτά ευφυείς οργανισμοί;

    Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που πραγματεύεται τούτο το βιβλίο, σε μια προσπάθεια να πεισθεί ο αναγνώστης ότι κακώς τα φυτά θεωρούνται απλοί οργανισμοί χωρίς εμφανή συμπεριφορά και ευφυΐα, άρα και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην πραγματικότητα θα εκπλαγεί τόσο ευχάριστα όσο η Αλίκη όταν έπεσε στη λαγότρυπα για να βρεθεί σ’ έναν κόσμο τόσο διαφορετικό από τον δικό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εμένα μια χαρα αστειο μου φανηκε αυτο με τα αυγα, ενώ γελοίο μου φαίνεται να συγκρίνεισ πιος είναι πιό έξυπνος, ο άνθρωπος ή το φυτό. Η ερώτηση αυτή στερείται νοήματος. Δε βλέπουνε τα φυτά, καταλαβαίνουν από που έρχεται το φως, δεν ακούνε τα φυτά, δεν έχουν αυτιά και δε θα αποκτήσουν ποτέ γιατί δε τους χρειάζονται. Δεν αισθάνονται και δε μιλάνε, και άμα συνεχίσεις να τα ερμηνεύεις με ανθρωποκεντρικούς όρους μάλλον ξαναδιάβασε το βιβλίο. (Εγω το διάβασα δύο φορές, δε κάνω τον έξυπνο.)
    Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω και περιμένω απάντηση από αυτόν που δημοσίευσε το θέμα: τι ακριβώς εννοεί με το κόπιράιτ στο τέλος? έκανε κάποιο πείραμα, καμία ανακάλυψη ή γράφει κάτι προτότυπο και δε θέλει να του το κλέψουνε?
    Τι κοπιράιτ ρε καραμήτρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος30/11/11, 10:50 π.μ.

    loukritia δεν ηταν ο Καραμητρος το προβλημα στο ανεκδοτο, αλλα ο τετραπερατος λοχιας... Λογω αυτων πασχουμε κι οχι επειδη υπαρχουν Καραμητροι... Που σε πειραξε το copywrite λες και δεν καταλαβες τον -εστω και υπερβολικο- λογο της υπαρξης του.
    Οσο για το αστειο με τα αυγα.., κι εγω γελασα κι ας εχω γνωρισει ενα σωρο "φυτα" που δεν μπορουσαν να ψησουν δυο αυγα...
    Πειτε την γνωμη σας. Αυτην εχουμε αναγκη. Μεσω αυτης, εκθεστε τις αλλες. Ολα τ αλλα ειναι περιττα. Σκουπιδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. juggygmt
    "Οι ρίζες της νοημοσύνης των φυτών"
    λέγεται το παρακάτω βίντεο
    Αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω και έχει και το επιστημονικό υπόβαθρο που χρειάζεστε.

    http://www.ted.com/talks/lang/en/stefano_mancuso_the_roots_of_plant_intelligence.html

    Είναι τόσο δυσκόλο να δεχτείτε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν κατάλαβαίνουμε για τον κόσμο και δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα σαν ανθρώπινο είδος?

    Πριν 300 χρόνια αμα έλεγες ότι θα πετούσαμε θα σε είχαν για τρέλο.

    Αυτό κι αν είναι ανθρωποκεντρισμός και φόβος για το καινούργιο.

    Δε λέω να δεχόμαστε τα πάντα άκριτα αλλά απο την ολοκηρωτική απόρριψη προτιμώ να αφήνω καποια θέματα ανοιχτά μέχρι νεωτέρας.

    Και επειδή ένα δε φτάνει πάρτε κι άλλο ένα για επιδόρπιο

    http://www.ted.com/talks/lang/en/michael_pollan_gives_a_plant_s_eye_view.html

    άνθρωπος: 23.000 γονίδια
    ρύζι: 35.000 γονίδια
    Έχουν και ελληνικούς υπότιτλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.