Παραδοσιακές συνταγές για κουραμπιέδες
Κουραμπιέδες φουντουκιού
- 250 γραμ. φουντούκι ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο
- 150 γραμ. ζάχαρη
- 500 γραμ. βούτυρο γίδινο
- 650-700 γραμ. αλεύρι μαλακό
- 4 βανίλιες
- άχνη ζάχαρη για τύλιγμα
- λίγο ανθόνερο
Πως φτιάχνω, σπορά φύτεμα καλλιέργεια, παρασκευή, αποθήκευση τροφίμων, βότανα, φυσικές θεραπείες, επιβίωση, δωρεάν βιβλία, κατασκευές
Υλικά για τη ζύμη:
Κρίθινο ψωμί, μιγαδερό, ή τριομίγαδο ήταν η βάση της διατροφής των Κρητικών. Μόνο μετά τη δεκαετία του 1970 άρχισε να εκτοπίζεται το πλούσιο σε φυτικές ίνες και πληθωρικό σε γεύση ψωμί του χωριάτικου φούρνου. Είχε συνδεθεί, βλέπετε, με τη φτώχεια και τη στέρηση. Και το λευκό ψωμί αποτελούσε το συμβολικό πέρασμα σε ένα άλλο επίπεδο ζωής, σε φυγή από την πενία της αγροτικής και της ποιμενικής ζωής, σε «απόδραση» από τη στέρηση και την πείνα.