Σεπτέμβριος στο αγρόκτημα

Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τρώμε τον Σεπτέμβριο

Σπέρνουμε: Μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άγρια και ήρεμα χόρτα, σπανάκια, σέσκλα, σινάπια, μυρώνια, καυκαλίθρα κ.α.
Φυτεύουμε:Κρεμμύδια, σκόρδα.
Μεταφυτεύουμε: Μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, πράσα.
Συγκομιδή: Ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, μπάμιες, φασόλια, αραποσίτια, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό.
Φρούτα: Αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, κάστανα, ρόδια, σταφύλια, φραγκόσυκα.

Σεπτέμβριος στο αγρόκτημαΣεπτέμβριος στο αγρόκτημα

Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Σεπτέμβριο
Οι δεντροκομικές εργασίες είναι μεν λίγες αλλά επαρκώς σημαντικές. Στους οπωροκήπους γίνονται ελαφρά οργώματα ή σκαλίσματα όλων των δέντρων των οποίων η καρποφορία έχει λήξει, με σκοπό αφενός να ευνοηθεί η βλάστηση και η κατόπιν παράχωση των διαφόρων ζιζανίων και αφ’ ετέρου δε, για να αεριστεί το από τα θερινά ποτίσματα και λοιπές εργασίες, πεπατημένο έδαφος. Συγχρόνως μπορεί επίσης να εκτελείται και η αναγκαία λίπανση, με κοπριά ή χημ. Λιπασμάτων. Όπου όμως αυτή είναι δυσχερής ενδείκνυνται η χλωρά λίπανσης με πυκνή σπορά και εν καιρώ παράχωση ψυχανθών φυτών. Αυτή την εποχή τα ποτίσματα δεν είναι πάντοτε απαραίτητα, εκτός εάν ο καιρός εξακολουθεί θερμός και ξηρός, οπότε κάνουμε 1-2 ποτίσματα, εννοείται κατά τις περιστάσεις και τα είδη των δέντρων.

Στα σπορεία και φυτώρια ενεργούνται εντατικά οι ενοφθαλμισμοί ιδίως των γιγαντόκαρπων, των καστανιών και φιστικιών, καθώς και αυτοί για εξημέρωση των αυτοφυών αγρίων οπωροφόρων.
Εξακολουθεί η καταπολέμηση των διαφόρων ζωικών και φυτικών εχθρών των οπωροφόρων και ιδίως η εξόντωση της σχιζονεύρας της μηλιάς, του καπνότη των πυρηνοκάρπων, της λιπαρίδος των δαμάσκηνων κλπ. δια των γνωστών μέσων.

Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937

Βότανα: Μαζεύουμε δεντρολίβανο, αψιθιά, απήγανο, δάφνη, μάραθο (σπόρους) και άλλα αρωματικά φυτά για να τα αποξεράνουμε.

Γενικές εργασίες και φροντίδες: Καθαρίζουμε το χωράφι μας από διάφορες καλοκαιρινές καλλιέργειες και το ετοιμάζουμε για τα χειμωνιάτικα κηπευτικά μας. Επιθεωρούμε τακτικά τα φυτά μας για ύπαρξη εχθρών και ασθενειών. Ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα, θερινό πολτό (όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 32 βαθμούς Κελσίου), χαλκό ή θειάφι τις καλλιέργειές μας ανάλογα με τις ανάγκες.

Για σπόρο: Μια από τις πιο σοβαρές και σημαντικές δουλειές το Σεπτέμβριο είναι η συλλογή σπόρων από τα φυτά μας. Μαζεύουμε και ξεραίνουμε σπόρους από τα καλοκαιρινά λαχανικά μας όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, αλλά και τα καλοκαιρινά αρωματικά φυτά και λουλούδια μας.

Σεπτέμβριος στο αγρόκτημαΣεπτέμβριος στο αγρόκτημα

Σεπτέμβριος στο αγρόκτημα

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω βιολογικό εντομοκτόνο με αψιθιά

12 σχόλια:

  1. Θα ήθελα την βοήθεια σου σε τρία πράγματα:
    1. 'Εχω αφήσει δύο μελιτζάνες να μεγαλώσουν αρκετά για να πάρω σπόρους.Πώς θα καταλάβω ότι ωριμάσανε αρκετά;
    2. Έχω δει σε φωτογραφίες σου ότι χρησιμοποιείς χόρτο ξερό αναμεμειγμένο με το χώμα όταν φυτεύεις τον χειμώνα ή την άνοιξη νέα φυτά.Γιατί;
    3. Παρήγγειλα σπόρους ντομάτας cherrokey purpe απο την Αγγλία γιατί από τα site που αναφέρεις δεν στέλνουν άλλο Ελλάδα.Λες να διαφέρουν απο τους αμερικάνικους σπόρους;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Goul οι μελιτζάνες είναι έτοιμες συνήθως 1 μήνα μετά την πλήρη ωρίμανσή τους και όταν το χρώμα τους έχει αλλάξει και γίνει προς το καφέ κίτρινο.
    Ξερό χόρτο χρησιμοποιώ για εδαφοκάλυψη όλες τις εποχές. Βοηθάει στη δομή του εδάφους να μην ξεπλένετε το χώμα με τις βροχές το χειμώνα , την διατήρηση της υγρασίας και της λιγότερης θερμοκρασίας το καλοκαίρι, βγαίνουν λιγότερα ζιζάνια γιατί δεν έχουν φως, το χώμα γίνεται ελαφρότερο και δουλεύετε πιο εύκολα και δίνει και αυτό με τη σειρά του οργανική ουσία στο έδαφος.
    Η τελευταία μου παραγγελία από southern exposure δεν ήρθε και σε μένα μάλλον σταμάτησαν δυστυχώς να στέλνουν Ελλάδα. Διαφορά δεν θα βρεις αν η ποικιλία είναι η ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεόδωρε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχω έναν λωτό 7 χρονών ο οποίος πέρυσι έδεσε γιά πρώτη φορά καρπούς αλλά δέν τους κράτησε ενώ φέτος δέν έδεσε ούτε έναν.Στα περίχωρα της Κομοτηνης όπου βρίσκομαι υπάρχουν δένδρα φορτωμένα λωτούς.Τί πρέπει να κάνω;Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειμαι παραδημη ελα να σου πω τα μυστικα για τον λωτο

      Διαγραφή
  5. καλημέρα φίλε, θα ήθελα να μου πεις σε τι χρησιμοποιείς εσύ τα αποξηραμένα αψιθιά, απήγανο, μάραθο.ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aikat έχω γράψει για άρθρα για την αψιθιά και τον απήγανο, είναι εύκολα να τα βρεις, τώρα εννοείς φαρμακευτικός ή στο χωράφι… για τον μάραθο που δεν έχω κάνει αφιέρωμα ενώ το αξίζει, στο χωράφι για να προσελκύει ωφέλημα έντομα, σα βότανο, για την δυσπεψία, τις πέτρες και άλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος31/8/12, 8:30 μ.μ.

    Ξέρει κανένας που μπορώ να βρω αχυρο δέματι στη θεσσαλονικη? Με πολύ προσπάθεια βρήκα σε φυτώριο αλλά χρεώνουν υπερβολικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος9/9/12, 1:35 μ.μ.

    Παρακαλώ Αν γνωρίζει κανείς σε μια καρυδια οι καρποί
    Της εινα μαύροι και εχουν σκουλήκι και ειναι έτσι πολλά χρόνια τι χρειάζεται το δένδρο;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος19/9/12, 11:15 π.μ.

    Εκτός από τα καρύδια έχει πολλή μεγάλη σημασία και το φύλλωμα. Αν τα φύλλα της καρυδιάς είναι μικρότερα και πιο ασθενικά τότε μάλλον έχει σκουλήκι στον κορμό της και δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα. Έχω ήδη χάσει δύο καρυδιές πολλών ετών από σκουλήκι στον κορμό. Ο κορμός της καρυδιάς όσο το δένδρο είναι υγειές θέλει ασβέστωμα για να αποφύγουμε την προσβολή του από το σκουλήκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος22/9/12, 5:05 μ.μ.

    Για το σκουληκι στον κορμο εχω την εντυπωση οτι υπαρχει θεραπεια αν εντοπιστει νωρις. Ρωτηστε ενα γεωπονο για να σας εισηγηθει τα καταλληλα φυτοφαρμακα. Εγω εχω σωσει πολλα ελαιοδεντρα στο κτημα μου που ειχαν τετοιο προβλημα (φλοιοτριτης)...Ισως να ειναι το ιδιο προβλημα.?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φέτος φύτεψα 3 βερυκοκιες 2 μπεμπεκο και 1 διαμαντοπουλου 3ετιας με γλάστρα και πήγαν πολύ καλα, η μια έβγαλε 19 βερίκοκα, τα περισσότερα όμως είχαν μέσα σκουλήκι χωρίς να έχει ο καρπός κάποια τρύπα, ξέρει κανεις τι να κανω; Επισης πρέπει να τις ραντισω τώρα τον Σεπτέμβριο με κάτι; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα