Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2008

Σπορά φύτεμα καλλιέργεια λαχανικών

Σπορά φύτεμα καλλιέργεια λαχανικών

Το φύτεμα των λαχανικών από σπόρους είναι μια εύκολη δουλειά αρκεί να ακολουθήσουμε σωστά κάποιους γενικούς κανόνες. Το χώμα φύτευσης πρέπει να είναι ελαφρύ, καλά δουλεμένο απαλλαγμένο από άλλους σπόρους αν δεν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φυτόχωμα που είναι η εύκολη λύση.
Επίσης πρέπει να στραγγίζει καλά για να μην κρατεί υγρασία και σαπίσουν οι σπόροι μας. Ο γενικός κανόνας στο βάθος φύτευσης είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος του σπόρου, δηλαδή άλλο βάθος θα φυτεύουμε τις ντομάτες μας που είναι πολύ μικρός ο σπόρος και άλλο τα καλαμπόκια ή τον αρακά που είναι μεγαλύτερος ο σπόρος τους.

Το φως όπως η υγρασία και η θερμοκρασία είναι τα απαραίτητα για το φύτρωμα των σπόρων. Η εποχή σποράς και φύτευσης των λαχανικών πρέπει να είναι μέσα στους ακόλουθους πίνακες θερμοκρασίας διότι το μικροκλίμα κάθε περιοχής είναι διαφορετικό, άλλο δηλαδή για τη βόρειο και άλλο για την νότιο Ελλάδα.

Οι σπόροι βλαστάνουν και έξω από τις συγκεκριμένες θερμοκρασίες, αλλά υπολογίστε μεγαλύτερο χρόνο βλάστησης στις χαμηλότερες και μικρότερο χρόνο βλάστησης στις μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΠΟΡΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΑΓΓΟΥΡΙ-CUCUMIS SATIVUS

ΑΓΓΟΥΡΙ-CUCUMIS SATIVUS

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο
Βάθος φύτευσης: 1.5-2.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 25-30 ημέρες
Ωρίμανση: 25-50 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ-ZEA MAYS

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ-ZEA MAYS

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο
Βάθος φύτευσης: 2.5-5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-20
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 100-130 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία

ΚΑΡΟΤΟ-DAUCUS CAROTA

ΚΑΡΟΤΟ-DAUCUS CAROTA

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριο-Μάρτιο-Απρίλιο και Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-15
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 65-70 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία

ΚΟΛΟΚΥΘΑ-CUCURBITA PEPO

ΚΟΛΟΚΥΘΑ-CUCURBITA PEPO

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 21-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο έως Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 1.5-5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως
25-40 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς
μεταφύτευση.
Ωρίμανση: 40-50 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ-BRASSICA OLERACEA

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ-BRASSICA OLERACEA/BOTRYTIS

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή
όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 35-50 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 50-95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΚΡΕΜΥΔΙ-ALLIUM CEPA

ΚΡΕΜΥΔΙ-ALLIUM CEPA

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε με σπόρο την άνοιξη
νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30 C. Από βολβούς το φθινόπωρο για
φρέσκο και Φεβρουάριο για ξερό.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριο-Μάρτιο από σπόρο
Βάθος φύτευσης: 1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 30-50 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 90 μέρες μετά την βλάστηση και αναλόγως το μέγεθος που τα θέλουμε

ΛΑΧΑΝΟ-BRASSICA OLERACEA

ΛΑΧΑΝΟ-BRASSICA OLERACEA CAPITATA

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή
όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 7-12
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 65-95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΜΑΡΟΥΛΙ-LACTUCA SATIVA

ΜΑΡΟΥΛΙ-LACTUCA SATIVA

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε τέλος καλοκαιριού έως
αρχές φθινοπώρου (Αύγουστο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 5-26 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Αύγουστο-Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο-Μάρτιο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-15
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 15-25 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 40-90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ-SOLANUM MELONGENA

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ-SOLANUM MELONGENA

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 23-32 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο
Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-13
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40-55 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 50-80 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΜΠΑΜΙΑ-OKRA

ΜΠΑΜΙΑ-OKRA/ABELMOSCHUS ESCULENTUS

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-32 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάιο
Βάθος φύτευσης: 1.5-2.5 εκατοστά. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά. Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 30-35 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση.
Ωρίμανση: 50-60 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία

ΜΠΙΖΕΛΙ-PISUM SATIVUM

ΜΠΙΖΕΛΙ-PISUM SATIVUM

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε το φθινόπωρο όταν οι θερμοκρασίες είναι 5-20 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Οκτώβριο-Νοέμβριο
Βάθος φύτευσης: 1.5-2 εκατοστά. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά.
Ημέρες βλάστησης: 7-14
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 70-100 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία

ΜΠΡΟΚΟΛΟ-BRASSICA OLERACEA

ΜΠΡΟΚΟΛΟ-BRASSICA OLERACEA/BOTRYTIS

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 3-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 55-75 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΠΑΝΤΖΑΡΙ-BETA VULGARIS

ΠΑΝΤΖΑΡΙ/ΤΕΥΤΛΑ-BETA VULGARIS

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριο-Μάρτιο και Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 55-80 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία

ΠΑΤΑΤΑ-SOLANUM TUBEROSUM

ΠΑΤΑΤΑ-SOLANUM TUBEROSUM

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-21 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριο-Μάρτιο-Απρίλιο και Ιούλιο-Αύγουστο (καλοκαιρινή)
Βάθος φύτευσης: 7.5-10 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: Άμεση
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 90-120 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία

ΠΕΠΟΝΙ-CUCUMIS MELO

ΠΕΠΟΝΙ-CUCUMIS MELO

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 23-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιο-Μάιο
Βάθος φύτευσης: 3 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 20-30 ημέρες
Ωρίμανση: 60-90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΠΙΠΕΡΙΑ-CAPSICUM ANNUM

ΠΙΠΕΡΙΑ-CAPSICUM ANNUM

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 6-12
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 30-50 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 60-90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΣΚΟΡΔΟ-ALLIUM SATIVUM

ΣΚΟΡΔΟ-ALLIUM SATIVUM

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε με βολβούς φθινόπωρο για
φρέσκο και Φεβρουάριο για ξερό, όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-26 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Οκτώβριο-Φεβρουάριο
Βάθος φύτευσης: 1.5-2.5 εκατοστά με τη μύτη προς τα πάνω
Ημέρες βλάστησης: 7-20
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 90 μέρες μετά την βλάστηση και αναλόγως το μέγεθος που τα θέλουμε

ΣΠΑΝΑΚΙ-SPINACIA OLERACEA

ΣΠΑΝΑΚΙ-SPINACIA OLERACEA

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-23 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Αύγουστο-Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο-Μάρτιο
Βάθος φύτευσης: 1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 7-15
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 40-50 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία

ΤΟΜΑΤΑ-LYCOPERSICON ESCUTENTUM

ΤΟΜΑΤΑ-LYCOPERSICON ESCUTENTUM

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος
Βάθος φύτευσης: 1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-15
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40-60 ημέρες
Ωρίμανση: 55-90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

ΦΑΣΟΛΙΑ-PHASEOLUS VULGARIS

ΦΑΣΟΛΙΑ ΦΡΕΣΚΑ/ΞΕΡΑ-PHASEOLUS VULGARIS

Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-29 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιος-Αύγουστος
Βάθος φύτευσης: 2.5-5 εκατοστά αναλόγως το μέγεθος του σπόρου. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά.
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως
20-30 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση. Ωρίμανση φρέσκων: 50-95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
Ωρίμανση ξερών: 95-125 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία

>Πηγές: http://www.aces.edu/pubs/docs/A/ANR-1061/ANR-1061.pdf
http://theseedsite.co.uk/germination.html
http://tomclothier.hort.net/page11.html
http://www.heirloomseeds.com/germination.html

Διαβάστε ακόμη:Σπορά αρωματικών φυτών και βοτάνων

40 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Να ρωτήσω κάτι σχετικά; Όταν σπέρνουμε πεταχτά, υπάρχει ο κίνδυνος να μας πάρουν όλους τους σπόρους τα μυρμήγκια... Αν ρίξουμε μυρμηγκόσκονη θα τους σώσουμε, αλλά δεν αυτό ακούγεται και πολύ δελεαστικό!
Εκτός από συχνό κατάβρεγμα για να κολλάνε στο χώμα, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;;

Ανώνυμος είπε...

Οταν σπερνουμε πεταχτα το σκεπαζουμε με διχτυ που χρησιμοποιουν στην οικοδομη[ειναι φτηνο απο χρωματοπωλειο]σκεπαζεις καταβρεχεις και σε δεκα μερες περιπου που φυτρωνει το βγαζεις,.Το καταβρεχεις καθε μερα εκτος και αν βρεχει.

Ανώνυμος είπε...

mporis akoma afou spireis na rikseis apo pano mia strosi kopria peripou 2 pontous kai meta na potiseis psekasto nero

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, αν τα βλαστάρια των φασολιών, είναι γεμάτα μαμούνια καθώς σκάνε από το χώμα, τι σημαίνει;

Ανώνυμος είπε...

Γνωρίζει κανείς πως μπορούμε να προστατέψουμε τα ξερά όσπρια (κυρίως φασόλια) από το έντομο που τα τρυπάει? Με την ευκαιρία συγχαρητήρια για το site σας

Θεόδωρος είπε...

Για την προστασία των οσπρίων έχω γράψει εδώ http://www.ftiaxno.gr/2010/03/blog-post_10.html

YOSEF22ADAR είπε...

Ο βασιλικος (εγω προτιμω τον πολυετη) διωχνει τα μυρμηγκια (και οχι μονο).
Εχω φυτεψει μερικους εδω κι εκει.
Αλλη επιλογη ειναι να διασπειρουμε ξυλακια κανελας.
Επισης να ξερετε οτι τα μυρμηγκια δεν διασχιζουν μια λευκη γραμμη (ακομη κι αν ειναι απο ζαχαρη !)
οποτε η κιμωλια ειναι λυση.

Ανώνυμος είπε...

για τα φρεσκα φασολια που τα τρυπανε ψεκαζουμε με αιθερια ελαια σεκανελ.. κορτε και για τις καμπιες βακιλο θουριγιας ολα οικολογικα και κανει δουλια

JDK είπε...

Σας παρακαλω μηπως γνωριζετε αν υπαρχει καποιο προβλημα οταν περνω τα φασολια που εχουν σκασει στο χωμα και τα μεταφυτευω σε αλλο μερος?

poluvotis είπε...

Γεια σας, έχω φυτέψει με απευθείας σπορά στο χωράφι και σε αυλάκια σπόρους καρότου, ραδικιού, ραπανάκια, ρόκας και μπιζελιού. Έχουν περάσει από την σπορά 15 ημέρες και ακόμη δεν έχουν βλαστήσει.
Μήπως έχω κάνει κάτι λάθος; Να μην ελπίζω σε συγκομιδή;

Tolis369 είπε...

mpravo paidia ... exete kanei polu kali douleia!!!

κηπουρος είπε...

Θεωδορε πολυτιμες οι συμβουλες σου.θελω να σε ρωτισω γιατι οι πιπεργιες φλωρινης δεν κοκκινιζουν.Μηπως κανω κατι λαθος. Περιμενω τις συμβουλες σου.

Θεόδωρος είπε...

Κηπουρέ οι πιπεριές γενικώς αποκτούν το «πραγματικό» χρώμα τους όταν ωριμάσουν. Έτσι η Φλωρίνης θα γίνει από πράσινη-κόκκινη όταν ωριμάσει πλήρως, οι κίτρινες πορτοκαλί, κόκκινες, καφέ πιπεριές είναι απλώς διαφορετικές ποικιλίες που αποκτούν το χρώμα τους όταν ωριμάσουν πλήρως, όχι φυσικά ότι δεν υπάρχουν και υβρίδια.

Katerina ante portas είπε...

Kαθυστερημένες ευχές για τη γιορτή σας Θεόδωρε!
Οι πατάτες σε τι απόσταση φυτεύονται σας παρακαλώ;

sax είπε...

Aνα 30 ποντους στη σειρα. Aνα 60 οι σειρες.

Ανώνυμος είπε...

μια ερώτηση στη παρέα . θέλω να μεταφυτέψω τα λαχανικά μου στην αυλή του σπιτιού μου, έχω φτιάξει ξύλινα παρτέρια για να δώσω ύψος, και δεν ξέρω τη χώμα να αγοράσω και σε τη αναλογίες , μήπως μπορεί κάποιος να με βοηθήσει ??????


υ.π το χώμα του σπιτιού μου είναι ακατάλληλο {πολλή πέτρα ).

Ανώνυμος είπε...

Προς Ανώνυμος 20/1/12

Είναι μύκητας. Αν προσέξεις στο εσωτερικό το μαρούλι σα να γίνεται γκρι. έχασα και εγώ καμιά 10αριά φέτος έτσι αλλά τα υπόλοιπα βγήκαν κανονικά. Νομίζω λέγεται βοτρύτης.

Γιώργος

Αντώνης είπε...

καλημέρα σας και χρόνια πολλα!! Συγχαρητήρια για το BLOG πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο!!
ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κάποιος πότε σπέρνουμε ντοματιά για να έχουμε ντομάτες Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Αν τις σπείρουμε Ιούλη πχ θα γίνουν οι ντομάτες ή λόγω ζέστης δεν θα καρποφορήσουν? Οι ποικιλίες που φυτεύω είναι Brandywine, Black Krim, Cherokee Purple. Το προηγούμενο καλοκαίρι κάνανε πολλές ντομάτες αλλά κατά την περίοδο των πολύ ζεστών μερών-καυσώνων δεν καρποφορήσανε. Μετά ξεράθηκαν κιόλας. ευχαριστώ!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα και συγχαρητηρια για το μπλογκ σας το οποιο παρακολουθω καιρο. Εχω φυτευσει αρακα αλλα τωρα που μου εχει βγει το "φασολι" ο αρακας μεσα ειναι πολυ μικρος. θα μεγαλωσει ή εχει παει τσαμπα η καλλιέργεια;

Katerina ante portas είπε...

ευχαριστώ πολύ sax, δεν είχα προσέξει την απάντηση!

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα!! εχω ενα χωραφι που εχει ελιες γυρω γυρω κ στη μεση εχει χωρο στον οποιο θελω να φυτεψω διαφορα λαχανικα..μου ειπαν οτι θα εχω προβλημα λογω των ριζων απτις ελιες..αυτο ισχυει η οχι? ξερει καποιος να μου απαντησει? ευχαριστω....

Θεόδωρος είπε...

Οι ελιές όπως έχω ξαναγράψει παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, για αυτό δεν καλλιεργούμε από κάτω. Όπως βλέπετε τα κλαδιά της ελιάς να διακλαδώνονται πάνω από το έδαφος έτσι αντίστοιχο ακριβός τμήμα με ρίζες υπάρχει από κάτω διακλαδωμένο το ίδιο. Εάν κόψουμε ένα κλαδί ενός δέντρου αντίστοιχα ξεραίνεται και συγκεκριμένο τμήμα της ρίζας. Είναι οι βασικές αρχές της φυσικής καλλιέργειας για δέντρα.
Οπότε η λύση σου είναι να φυτέψεις μετά από εκεί που σταματάνε τα κλαδιά. Εκεί δεν υπάρχουν ρίζες από κάτω και πιστεύω θα υπάρχει και αρκετός ήλιος που είναι απαραίτητος.

Εάν πέσει λίγο κατά λάθος για μία φορά από ατύχημα ίσως αντέξουν. Το θέμα δεν είναι αν θα χαλάσουν, αναφέρεις ότι το λούκι πάει κατευθείαν στον κήπο, διόρθωσέ το , αν γίνεται επανειλημμένα ποιός θα ήθελε να τρώει λαχανικά δηλητηριασμένα με χημικά, εξάλλου για αυτό βάζουμε δικός μας περιβόλι για να ξέρουμε τι τρώμε...

Ανώνυμος είπε...

ο ανώνυμος. σχετικά με την ερώτηση του ανώνυμου στις 25 5 2012. μπορείς να φυτεύσεις ότι θέλεις όχι όμως στη σκιά των ελιών. και καλύτερα με νότιο προσανατολισμό.

nessa είπε...

γεια σας... τελειο μπλογκ, πολυ κατατοπιστικο.... να ρωτησω κατι, για την ποιοτητα του χωματος πως μπορουμε να ξερουμε παραπανω πραγματα? για να μην υπαρχουν βλαβερα στοιχεια εννοω...

Christos Savidis είπε...

nessa, τι εννοεις; Δεν ξερεις το ιστορικο του χωρου;
Μπορεις να πας ενα δειγμα να το αναλυσουν, αλλα δεν μπορεις να ξερεις αν μισο μετρο πιο εκει, εχουν καψει ενα ελαστικο αυτοκινητου.., οποτε παλι δεν θα εισαι βεβαιη.

Evi B είπε...

Καλημέρα, ευχαριστούμε που μοιράζεστε τις γνώσεις σας. Ως άπειρη κηπουρός θα ήθελα να κάνω 2 ερωτήσεις:
έχω 40τετρ μπαχτσέ, και θέλω να βάλω 4 διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας, 2 μελιτζάνες, κολοκυθάκι, αγγούρι, 2 πιπεριές, από παραδοσιακούς σπόρους που θέλω να τους κρατήσω. Οι ποικιλίες θα παραμείνουν αυτούσιες ή θα μπερδευτούν μεταξύ τους;
Λόγω πολλών ζιζανίων και πόνου στη μέση με το τσάπισμα, θα ήταν πρακτικό να κάνω εδαφοκάλυψη με γαιοΰφασμα ή όχι;
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας

Christos Savidis είπε...

Evi B, αν και καποια απο αυτα ειναι αυτογονιμοποιουμενα, εγω στην θεση σου δεν θα το εκανα, αφου δεν θα μπορουσα να ειμαι βεβαιος για το αποτελεσμα. Ακομη κι ενα αερακι ειναι ικανο να τα μπερδεψει.
Φυσικα θα σε βοηθησει η εδαφοκαλυψη που ομως ειναι καλο να συνοδευτει με ποτισμα με σταγονα.

Κώστας Μεθωναίος είπε...

Συγχαρητήρια για το Βlog σας, πολύ χρήσιμο για όλους τους καλλιεργητές.
Έχω μεγάλο πρόβλημα με τους τυφλοπόντικες ξέρει κανένας πως μπορώ να το αντιμετωπίσω?
Κώστας

Ανώνυμος είπε...

παρατηρώ ότι οποτε φυτευω παντζαρια στον κήπο μου, ελάχιστα απο αυτά σηματίζουν βολβό.Χρειάζεται καποιο λίπασμα (βιολογικό ή μη) ή φταει ο σπόρος?

nik.greek είπε...

Μπορει οντος το χωμα σου να ειναι φτωχο σε στοιχεια οποτε καλο ειναι να το εμπλουτισεις (κατα την αποψη μου οχι με χημικα σκευασματα αλλα με φυσικους τροπους) μπορει ομως να φταιει και το γεγονος οτι τα εχεις φυτεψει και πολυ κοντα το ενα με το αλλο ετσι ωστε να μην εχουν τον προαπαιτουμενο χωρο για να μπορεσουν να αναπτυχθουν

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας!
Είχα κάτι καρότα στο ψυγείο μου και τελικά βλάστησαν και έβγαλαν πολλά κοτσάνια. πριν τα φάω σκέφτομαι να κόψω τα κοτσάνια και να τα φυτέψω. υπάρχει κάποια τακτική που πρέπει να ακολουθήσω για να "πιάσουν"?

Ανώνυμος είπε...

η8ελα να ρωτησω εκει που γραφεται ημερες βλαστησης τι ακριβως εννοειται?τι ειναι οι ημερες βλαστησης?

Χρήστος Σαββίδης είπε...

Ειναι οι μερες που χρειαζεται ο σπορος να φυτρωσει. Να βγει απ το χωμα το φυτο.

skroutz kalfas είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
skroutz kalfas είπε...

να κανω μια ερώτηση: πριν μια βδομαδα εσπειρα σε κυπελακια ντοματες, μελιτζανες, πιπεριες κ αλλα, και εχω αγχωθει λιγο, υπαρχει περιπτωση να καταστραφουν τα φυτα απο τη πολυ ζεστη;, εχω βαλει ενα πλαστικο απο πανω σαν θερμοκηπιο και κραταει πολυ υγρασια, γινεται να χαλασουν οι σποροι απο τη ζεστη που μαζευει; (αθηνα τα εχω - 20 βαθμους max εχει ακομα εξω), συγνωμη αν ειναι ηλιθια η ερωτηση, μπορει να απαντησει καποιος;

Χρήστος Σαββίδης είπε...

Οσο ειναι σποροι. μονο απ το πολυ νερο μπορει να παθουν κατι. Να σαπισουν... Η θερμοκρασια που λες ειναι η ιδανικη για να φυτρωσουν. Αφου φυτρωσουν, να προσεχεις την υπερβολικη υγρασια γιατι θα ειναι προβλημα. Θα ανοιγεις που και που, να αεριζονται.

Δεν υπαρχουν φιλε μου ηλιθιες ερωτησεις...

skroutz kalfas είπε...

Χρήστος Σαββίδης, ευχαριστώ για την απάντηση, τώρα την είδα. Ανεβάζει πολύ θερμοκρασία το χώμα μεσα και έχει πολύ υγρασία και δεν εχει φυτρώσει ακόμα τίποτα, περίπου δυο βδομάδες μετά.. να ανησυχίσω;..
μου φένεται θα πρέπει να το ξανακάνω απ την αρχή το κέρατο..

Χρήστος Σαββίδης είπε...

Οι πιπεριες αργουν, ομως τα αλλα οχι. Θα επρεπε να αρχισουν να βγαινουν. Αν θελεις, γυρισε αναποδα ενα κουπακι απ τις ντοματες και βγαλε και διελυσε προσεχτικα το χωμα, να δεις τα σπορακια σε τι κατασταση ειναι. Ακομη και αν εχουν βγαλει φυτρες, δεν παθαινουν τιποτε αν το κανεις αυτο και ξαναβαλτα στην θεση τους. Αν τα σπορακια ειναι μαλακα, εχουν σαπισει...

Μίμης Γαληνός είπε...

Γεια σας! Αυτη την εποχη μπορουν να φυτευτουν πατατες? Ειμαι απο Μυτιλήνη. Ευχαριστω!

John Bkk είπε...

Καλησπέρα
Έχω βαλει σπόρους ντοματας σε μικρά πλαστικα με χωμα.Καθε πότε θα πρέπει να ριχνω νερό?Χρειαζεται να είναι εκτεθειμενοι όλη ην μερα στον ηλιο με του που βγει το πρωτο φύλλο?Η καλυτερα σε ενα εξωτερικο σκιερο(όχι σκοτεινο) μερος?

Print-it