Κυριακή, 2 Μαρτίου 2008

Φτιάχνω εκχύλισμα τσουκνίδας για φυτοπροστασία

Παρασκευή εκχυλίσματος τσουκνίδας

εκχύλισμα τσουκνίδας

Η τσουκνίδα είναι πολύτιμο φυτό. Καλυτερεύει το έδαφος, όπου φύεται. Περιέχει ένζυμα, σίδηρο, βιταμίνες, διάφορα άλατα και μυρμηγκικό οξύ, σε αυτό το τελευταίο οφείλεται η φαγούρα που προκαλεί καθώς και το όνομα της, "κνίδη".
Η τσουκνίδα ανάλογα με την περιοχή, ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο. Είναι δραστική για τα παρασκευάσματα που θα περιγράψουμε, όταν την κόψουμε λίγο πριν την ανθοφορία ή μόλις αρχίζει η ανθοφορία της. Κόβουμε τα φύλλα και τα στελέχη της και μπορούμε να την αποξηράνουμε στη σκιά για να την έχουμε και άλλες περιόδους.

Συνιστάται η χρήση 2 ειδών:
Της κνίδη της δίοικης (Urtica Doica) και της κνίδης της καυστικής (Urtica Urens). Εάν δεν βρούμε αυτά τα 2 είδη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την κνίδη τη σφαιροφόρο (Urtica Pilulifera).

Το διάλυμα τσουκνίδας από υδάτινο απόσταγμα τσουκνίδας χρησιμοποιείται από καιρό σαν ένα φυτοδιεγερτικό στη φυτοκομία.
Με την χρήση του διαλύματος έχει παρατηρηθεί ότι η ανάπτυξη αυξάνεται, τα φύλλα έχουν πιο σκούρο πράσινο χρώμα. Ακόμα αυξάνεται και η αντοχή απέναντι στα παράσιτα και ειδικά στις αφίδες.
Κόβουμε τα στελέχη και τα φύλλα της και μπορούμε να την αποξηράνουμε στη σκιά για μια εβδομάδα, για να την αποθηκεύσουμε. Μπορούμε να φτιάξουμε το έγχυμα μας με φρέσκια ή αποξηραμένη τσουκνίδα.

εκχύλισμα τσουκνίδας

Δοσολογία
Για κάθε κιλό φρέσκου φυτού ή 200 γρ. αποξηραμένου χρησιμοποιούμε 10 λίτρα νερό.

Για αντιμετώπιση εντόμων: Κρύο έκχυμα 12 - 24 ωρών με φρέσκια τσουκνίδα

Μέσα σε ένα δοχείο ρίχνουμε ένα μέρος τσουκνίδας φρέσκιας και 10 μέρη νερού. Ανακατεύουμε καλά ώστε η τσουκνίδα να σκεπαστή με νερό. Αφήνουμε το μίγμα 14 έως 24 ώρες το περισσότερο, ανάλογα με την θερμοκρασία της εποχής.
Σουρώνουμε το μίγμα που έχουμε και αμέσως ραντίζουμε τα προσβεβλημένα φυτά από μελίγκρες. Με το πρώτο ψεκασμό οι μελίγκρες θα αρχίσουν να λιγοστεύουν. Ξανά ραντίζουμε τα φυτά μετά από μια βδομάδα περίπου. Αυτό επαναλαμβάνεται ακόμα 3-4 φορές ανάλογα με το πρόβλημα. Μετά τα ραντίσματα τα φυτά έχουν ενισχυθεί και δεν προσβάλλονται πλέον εύκολα.

Προσοχή: Μόλις σουρώσουμε το μίγμα αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το εκχύλισμα αμέσως ή το αργότερο μετά δύο ώρες, αλλιώς χάνει την αποτελεσματικότητα του. Το παρασκεύασμα αυτό γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό, αν προσθέσουμε μέσα και κάποιο αιθέριο έλαιο, που απωθεί τις μελίγκρες.

Για λίπανση: Έγχυμα τσουκνίδας 10 – 14 ημερών

εκχύλισμα τσουκνίδας

Με τις ίδιες αναλογίες όπως και προηγουμένως, δηλαδή 10 μέρη νερού 1 μέρος τσουκνίδας, (ΠΑΝΑΓΟΣ 1997) φτιάχνουμε ένα παρασκεύασμα που το αφήνουμε όμως 10 – 14 ημέρες ανακατεύοντας το καθημερινά με ένα ξύλο.
Μετά από λίγες ημέρες αρχίζει να αφρίζει και να βγαίνει μια έντονη δυσάρεστη οσμή για αυτό τοποθετούμε το βαρέλι με το παρασκεύασμα σε κάποια άκρη του κήπου και το σκεπάζουμε με ένα καπάκι. Το χειμώνα, αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, τοποθετούμε το βαρέλι κάπου στον ήλιο, το καλοκαίρι όμως οπωσδήποτε στη σκιά. Αν θέλουμε να μειώσουμε την έντονη δυσάρεστη οσμή, ρίχνουμε μέσα μια χούφτα σκόνης από πετρώματα.
Όταν οι αφροί σταματήσουν μετά 10 ή 14 μέρες, το παρασκεύασμα είναι έτοιμο. Τότε το σουρώνουμε και το διάλυμα αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή το φυλάμε σκεπασμένο σε δροσερό μέρος για μετέπειτα χρήση.
Με το μίγμα αυτό ψεκάζουμε τα φυτά αραιώνοντας το με το τριπλάσιο μέχρι πενταπλάσιο νερό. Όσο πιο τρυφερά είναι τα φυτά τόσο μεγαλύτερη αραίωση χρειάζεται.

εκχύλισμα τσουκνίδας

Το ψέκασμα αυτό δρα ως αναζωογονητικό π.χ. σε φυτά που έχουν ταλαιπωρηθεί από ξηρασία.
Επίσης, κάνει τα φυτά πιο ανθεκτικά σε τυχόν μελλοντικές προσβολές. Αν έχουμε πολύ από αυτό το διάλυμα, το αραιώνουμε με δεκαπλάσιο νερό και ποτίζουμε τα φυτά στις ρίζες τους, έτσι δίνουμε στο έδαφος και άζωτο.
Υπάρχουν μερικοί βιοκαλλιεργητές που καταφέρνουν να έχουν υγιή φυτά χωρίς κανένα άλλο ράντισμα, εκτός αυτό το δυναμωτικό της τσουκνίδας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκουμε. Το παρασκεύασμα αυτό μπορεί να συνδυαστεί για ράντισμα των φυτών και με άλλα παρασκευάσματα.

Πηγή:ΤΕΙ Κρήτης-Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας

Διαβάστε ακόμη:Φυσικά εντομοκτόνα από φυτά

74 σχόλια :

ΧΑΤΖΗΣ είπε...

Φένεται καλό. Θα το δοκιμάσω σε ντομάτες και θα σας πώ τα αποτελέσματα.

Συγχαρητήρια για την σελάδα.

Μιχάλης.

Ανώνυμος είπε...

Τις πράσινες κάμπιες που τρώνε τα φύλλα τις απωθεί;

Θεόδωρος είπε...

Έχω γράψει για τις κάμπιες κάνε μια αναζήτηση στο blog εκεί που γράφει ΨΑΞΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ με τη λέξη κάμπιες και θα το βρεις, δες και την ανάρτηση και τα σχόλια στο φτιάχνω οικολογικό εντομοκτόνο με αψιθιά από τις καλύτερες βιολογικές λύσεις είναι και μια σκόνη που λέγετε βάκιλος Θουριγγίας

πιτσιρικα είπε...

καλησπερα σας πολυ χρησιμες οι ποληροφορειες σας. ο πατερας μου το εκανε αυτο με την τσουκνιδα αλλα τα φυτα χαλασαν.... μηπως εφταιξε το οτι την τσουκνιδα την ειχε πολυ καιρο μεσα στο νερο;

Θεόδωρος είπε...

Πιτσιρίκα κάτι λάθος θα έκανε ο πατέρας σου, με τις παραπάνω οδηγίες και δοσολογίες δεν έπρεπε να συμβεί αυτό

γιαννιτσα είπε...

gia sas kai eyxaristo gia tis politimes plirofories poy mas parexete,kai poy distixos diskola briskontai free.
oso gia tin tsoyknida ego ekana perisi tin dokimi se ntomata kai piperia kai ta apotelesmata itan entiposiaka.
mazepsa 1 kilo tsoyknida kai ta afisa mesa se nero kana mina peripoy.
gia to potisma areona ton ximo tsoyknidas 1 pros 20 gia potisma kai 1 pros 10 gia rantisma.
OYTE ena aleyrodi den eida stis ntomates,antitheta me tis ntomates poy eixa paradipla sta 20 metra poy eixan gemisi........
na eiste kala kai sinexiste me pio polles leptomeries gia botana alla kai dentra..........nikos apo giannitsa

Θεόδωρος είπε...

Φίλε Νίκο συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου να καλλιεργήσεις βιολογικά, αλλά και για τις πληροφορίες που μας έγραψες, οι οποίες πιστεύω θα βοηθήσουν και άλλους δύσπιστους να αποφασίσουν, να χρησιμοποιήσουν και να βρουν οικολογικές μεθόδους καλλιέργειας και φυτοπροστασίας . Οποιοσδήποτε έχει και άλλες εφαρμοσμένες καλλιεργητικές εμπειρίες πρέπει να τις αναφέρει, για να τις διαβάζουν και να τις μαθαίνουν όλοι.

ΣΚΟΥΜΠΙΝΤΟΥ είπε...

αν έχεις σε περιβόλι με πορτοκαλιές φυτρομένες τσουκνίδες κάτω από τις πορτοκαλιές ... τι είναι προτειμότερο να σκάψεις και να ανακατευτούν μέσα στο χώμα ή να τις κόψεις και να κάνεις διάλυμα αραιωμένο για να λιπάνεις τις πορτοκαλιές ;;

kdamakis είπε...

σ'ευχαρτιστώ για το άρθρο σου. θα ήθελα να μάθω αν η τσουκνίδα καλλιεργείται και αν ναι, πως?

Θεόδωρος είπε...

Σκούμπιντου αν έχεις φυτρωμένες τσουκνίδες στο χώμα σου σημαίνει ότι είναι ήδη πολύ καλό από άποψης λίπανσης… εγώ θα έλεγα αν δεν έχεις πρόβλημα στα δέντρα ή προβλημα ζιζανίων, να αφήσεις τη φύση να κάνει μόνη τη δουλειά της

Kdamaki η τσουκνίδα σπέρνεται το Σεπτέμβριο στα νότια. Χρησιμοποιείται για χλωρή λίπανση και βελτιώνει πολύ το έδαφος.

Dionysis Savramis είπε...

Όταν λέμε "αιθέριο έλαιο, που απωθεί τις μελίγκρες", ποιο βάζετε στο μυαλό σας; Το λεμονόχορτο για παράδειγμα ή κάποιο άλλο; Ίσως μία μίξη από διαφορετικά.
Και όλα τα αιθέρια έλαια είναι κατάλληλα για εφαρμογή πάνω σε κάποιο φυτό; Γιατί απ'όσο ξέρω όλα δεν είναι κατάλληλα για δερματική επαφή στον άνθρωπο.
Επίσης απ'όσο γνωρίζω, για να διαλυθεί το αιθέριο έλαιο χρειάζεται οινόπνευμα ή μπορούμε και με λίγο γάλα πριν να πέσουν στο νερό.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας και συγχαρητήρια για αυτό το υπέροχο ιστολόγιο!!!
Θα ήθελα να μου προτείνετε κάποιο βιβλίο για βιολογικές καλλιέργειες, που να αναφέρεται κυρίως στην παρασκευή βιολογικών εντομοκτώνων.

Υ.Γ. Αν κάποιος ξέρει και δε θέλει να γράψει δημόσια, για να μη θεωρηθεί διαφήμιση, η ηλεκτρ. διευθυνσή μου είναι kodikasdavitzi@yahoo.gr

Ευχαριστώ εξ αρχής
Γιώργος Β.

Θεόδωρος είπε...

Φυτοπροστασία χωρίς χημικά φυτοφάρμακα-Γαβριήλ Πανάγος

Great garden formulas από ξένα

Ανώνυμος είπε...

Δεν απαντήθηκε το ερώτημα για τα αιθέρια έλαια.
Αν δεν τηρηθούν οι αναλογίες τότε υπάρχει κίνδυνος για τα φυτά ιδιαίτερα όταν είναι μικρά (άκουσα ότι τα έκαψε...)
Πετρος

Θεόδωρος είπε...

Dionysie σε ξέχασα όπως και πολλούς άλλους… παρατηρούμε και βλέπουμε, π.χ. τη μέντα την πιάνει η μελίγκρα, τη ρίγανη, το φασκόμηλο τη καρυδιά γιατί δε τι πιάνει;
Γενικώς τα περισσότερα αρωματικά φυτά απωθούν με τη μυρωδιά τους. Στη βιβλιογραφία δεν έχω βρει πουθενά να αναφέρονται σε αναλογία αιθέριων λαδιών, ούτε και βάμματος που με ενδιαφέρει πιο πολύ, γιατί φτίαχνοντε πολύ πιο εύκολα.
Δοκιμή όμως έχω κάνει με αιθέρια έλαια μέντας και δάφνης, λεβάντας και δεντρολίβανου και είδα πολύ καλά αποτελέσματα.
Η δοσολογία είναι εμπειρικώς λίγες σταγόνες ανά λίτρο (20-40 πιστεύω είναι καλά), προσθέτεις σαπουνάκι και λίγο οινόπνευμα όπως στα άλλα οικολογικά σκευάσματα και δοκιμάζεις. Η μυρωδιά πρέπει « ακούγεται» όταν ψεκάζεις…
Το παραπάνω είναι εμπειρικό και δεν υπόσχομαι αποτελέσματα, όποιος το δοκιμάσει ας το κάνει μόνο σε ένα φυτό για να παρατηρήσει αποτελέσματα, θέλει παρατηρητικότητα και ψάξιμο….

billar85 είπε...

thodori na kano mia erotisi pou einai polu simantiki gia mena...thelo na xrisimopoihso to ekxulisma tsouknidas se viologiki kaliergeia elias...ti einai protimotero na to rikso san lipasma stin riza(poia i dosologia ana dentro 15-25 xronon)...i na rantiso ta dentra me ayto to ekxilisma???

Ανώνυμος είπε...

katarxin sinxaritiria gia to istologio!!!exairetiki douleia!!!
pernodas sto erwtima mou twra t opoio exei na kanei me tis ntomates.prosfata fytemenes ntomates peripou minos...gia prostasia apo ton peronosporo(mikitiasi) ti proteineis thodori?tsouknida tha voithouse?kai ean nai ti analogia?'h proteineis xydi ntopio pou diavasa se kapio allo simeio tou istologiou?

episis gia kaliteri anaptiksi tous ti tha voithouse?

p.s:tha parakalousa tis analogies ligo pio ksekathara dil tosa litra dialymatos ana tosa litra nerou...!eyxaristw ek twn proterwn..

Μανθος είπε...

Για το 5.49 γραψε Ελληνικα γιατι αυτα που γραφεις ειναι ακαταλαβιστικα.

Ανώνυμος είπε...

Έφτιαξα το εκχύλισμα, 20 μέρες στο νερό.
Ήταν αρκετά λίτρα κι έτσι το έβαλα σε μπετόνια των 5-6 λίτρων.

Πόσο καιρό διατηρείται?
Είναι καλύτερα να είναι ερμητικά κλειστό το δοχείο, ή να ανοίγεται ανά διαστήματα?

Ανώνυμος είπε...

Επιδρομή Αφιδών σε Ντομάτες

Αγαπητοί Βοήθεια,

Έχω ψεκάσει με τσουκνίδα 3 φορές
σε ντομάτες 8 εβδομάδων.
Δύο φορές αδιάλυτη (1ος τρόπος)
και μια φορά διαλυμένη (2ος τρόπος).

Ψεκάζω ανά διαστήματα μιας εβδομάδας.

Η τελευταία φορά ήταν την Δευτέρα
και την Τετάρτη τα φυτά ήταν γεμάτα αφίδες.

Αναγκάστηκα να φτιάξω και σαπουνόνερο. Μια μέρα μετά από το
σαπουνόνερο οι αφίδες υπάρχουν αλλά λιγότερες.

Τι μου προτείνετε?
Να μικρύνω τα διαστήματα ψεκασμού
με τσουκνίδα?
Για πόσο καιρό μπορώ να συνεχίζω να ψεκάζω με τσουκνίδα?

Ευχαριστώ.

Κώστας Ανδρεόπουλος είπε...

Φίλε ανώνυμε 9:03 καλημέρα,

Για τα εκχυλίσματα τσουκνίδας και το σωστό τρόπο παρασκευής των εκχυλισμάτων γενικότερα, επικρατεί κάποια σύγχυση ως προς την παρασκευή του. Για να είναι δραστικά θα πρέπει κατά τη διάρκεια της ζύμωσης τα δοχεία να είναι ανοιχτά και να αναδεύουμε όσο πιο τακτικά μπορούμε.

Επίσης για την άριστη ποιότητα των εκχυλισμάτων (τσουκνίδας, φυκιών, τσαγιού κομπόστας) θα πρέπει στο διαλύματα αυτά να παρέχεται αέρας (με μια απλή και φτηνή συσκευή οξυγόνωσης ενυδρείων με πωρόλιθους στον πυθμένα του δοχείου). Θα αναρτήσω σχετικό άρθρο προσεχώς.

Επειδή λοιπόν ενδέχεται το εκχύλισμα που παρασκεύασες να μην είναι δραστικό για διάφορους λόγους (ακόμα και από το είδος τσουκνίδας ή την εποχή συλλογής της) δοκίμασε την συνταγή με 3 μέρη νερού, 1 μέρος φωτιστικού οινοπνεύματος και λίγο υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι.

Περιμένουμε νέα σου.

Ανώνυμος είπε...

Απο Φωτεινη

Γεια και χαρα σε ολλους! εχω κατι ντοματιες μεγαλες πλεον, εχουν βγαλει ντοματουλες αλλα ειναι πρασινες ακομα...*καποιες-λιγες απο αυτες εμφανιζουν μαυρα σημαδια απο κατω, προφανως οφειλεται στην ελλειψη ασβεστιου.Τι λετε να κανω τωρα που μεγαλωσαν..? Αυτες μπορω τωρα να τις ψεκασω και με τσουκνιδα, τι λετε?


my email: anima_bpm@yahoo.com


ευχαριστω:)

Ανώνυμος είπε...

έχει κανένας πειραματιστεί σχετικά με το πόσο καιρό και σε ποιές συνθήκες διατηρείται το σκεύασμα;;;
ελένη

Ανώνυμος είπε...

Συγνωμη φιλε μου επειδη ο πατερας μου ενδιαφερεται για ραντισμα αμπελιου το εκχυλισμα τσουκνιδας θα επιφερει επιθυμητα αποτελεσματα ι οχι ?

Γεωργιος είπε...

Οποιος θελει τσουκνιδες,εχω μπολικες φυτρωνουν συνεχεια στο 1 στρεμα κτημα μου στη λυκοβρυση,δεν εχω τι να τις κανω χιλιαδες φυτα,τις ξηλωνω και φυτρωνουν παλι...ειναι καθαρες και ετοιμες για βιολογικο φαρμακο,στειλτε μυνημα στο
gopendrasanskrit@yahoo.gr να επικοινωνησω μαζι σας,για να ερθετε αν ειναι να σας δωσω οσες θελετε!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο τίλος του συγκεκριμένου άρθρου αναφέρεται σε δύο είδη τσουκνίδας την Urtica Doica και στην Urtica Urens. Αν παρασκευάσουμε με το είδος urtica pilulifera το εκχύλισμα θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα ; Είναι συνηθισμένο είδος τσουκνίδας, σίγουρα πολλοί το έχουν στην αυλή τους, και αν δε ''δουλέυει'' με αυτό το είδος καλό είναι να διευκρινιστεί για να μην έχουν οι όποιοι το δοκιμάσουν δυσάρεστα αποτελέσματα...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Αναστασία

sax είπε...

Λεει λιγο πιο κατω, πως μπορεις να χρησιμοποιησεις και αυτην την τσουκνιδα.
Παντως, καλα ειναι να μην ξεπατωνουμε τις τσουκνιδες. Κλαδευουμε ουτως ωστε σε 2-3 εβδομαδες να μπορουμε να μαζεψουμε παλι. Ετσι καθυστερουμε και την ανθοφορια τους. Κι αν αφηνουμε μερικα φυτα να ολοκληρωσουν τον κυκλο τους, ακομη καλυτερα...

Jim Archer είπε...

θελω να ρωτησω αν η τσουκνιδα κανει καλο στις πατατες και αν τις προστατευει απο τις ασθενειες..

Θεόδωρος είπε...

Η τσουκνίδα κάνει καλό σε όλα τα φυτά επειδή τους δίνει βιταμίνες, σκεφτείτε τι μπορούν να κάνουν στο ανθρώπινο σώμα ταυτόχρονα αχίλλεια, τσουκνίδα και σύμφυτο....

Αναγέννηση………… και είναι Ελληνική λέξη και εφεύρεση

Ανώνυμος είπε...

θέλω να ρωτήσω καθε πότε μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά με τσουκνίδα?

Ανώνυμος είπε...

Ηθελα να ρωτησω αν ξερει καποιος που μπορω να βρω τσουκνιδες?? εχω ενα μποστανι στην κατω κιφησια, ψαχνω στα τριγυρω οικοπεδα αλλα τιποτα. Υπαρχει καποιος που εχεις αρκετες στον κηπο του, να τον βοηθησουμε να τις καθαρισει??

Φιλικα Γρηγορης

sax είπε...

Γρηγορη, τα ρεματα ειναι το βασιλειο της τσουκνιδας. Τα δενδροφυτεμενα με ακακιες κλπ, οπου εχει λιγη σκια και σχετικη υγρασια. Εκει, εχει και ετοιμο κομποστ.

sax είπε...

Παντως, μην το παρακανουμε με το εκχυλισμα τσουκιδας στις ντοματες. Δεν το πολυσυμπαθουν το αζωτο οι ντοματες, οποτε δεν τα πανε καλα και με την κοπρια των πουλερικων.
Αν κανω λαθος, ας με διορθωσει καποιος.

mick είπε...

παιδια για λιπανση χρησιμοποιηστε ζαχαρη(1κιλο/100τ.μ)για τσουκνιδα εγω βαζω 2 κλουβες στα 100κιλα νερο και μετα 2 μερεσ τη στραγγιζω.επειτα χρησιμοποιω το αποσταγμα ειτε για ραντισμα(30κιλα αποσταγμα/500κιλα νερο)η ριζοποτισμα(30 κιλα αποσταγμα/κατα στρεμμα.μπορειτε να χρησιμοποιησετε αβα με ξυδι για αφιδες/αλευρωδει κ.α εντομα με δοσολογια 1κιλο αβα και 1 ξυδι στα 100 κιλα νερο.επισις ενα κουταλακι χλωρινη σενα λιτρο νερο για ριζοποτισμα για βακτηρια-ανδρομικωσεις-φυτοφθορα κ.α...δοκιμασμενα απο εμενα ολα αυτα και καλλιεργω 10 στρ.θερμοκηπια ΚΑΙ 20 στρ. εξοχωραφα.παραγωγως απο Ν.πελλας

CV είπε...

Ανώνυμος είπε...
Ηθελα να ρωτησω αν ξερει καποιος που μπορω να βρω τσουκνιδες?? εχω ενα μποστανι στην κατω κιφησια, ψαχνω στα τριγυρω οικοπεδα αλλα τιποτα. Υπαρχει καποιος που εχεις αρκετες στον κηπο του, να τον βοηθησουμε να τις καθαρισει??

Φιλικα Γρηγορης
2 Μαΐου 2012 3:01 π.μ.

Γρηγόρη στείλε μου μήνυμα στο greekphotography@live.co.uk

sevahsantal είπε...

Καλημέρα πολύ σπουδαία όλα όσα γράφονται εδώ.
Ηθελα να ρωτήσω το εξής:έκανα όλη τη διαδικασια για το εκχύλισμα των 15 ημερών αλλά κάτι μου συνέβει και έφυγα τώρα μέτα απο 40 ημέρες μέσα στο βαρέλι υπάρχει το νερό με τις τσουκνίδες που μυρίζει απαίσια αλλά και σκουλίκια και κουνούπια.Μπορεί αυτό να χρεισίμοποιηθει εαν το σουρώσω ή καλύτερα να το αδειάσω κάπου μακριά?Ευχαριστώ Ζ. απο την Άνδρο

Theodoros είπε...

Γεια σας και από εμένα. Θα ήθελα να με κατατοπίσει κάποιος γιατί έχω μπερδευτεί. Για το πότισμα των φυτών με το εκχύλισμα τσουκνίδας έχω διαπιστώσει πως οι αναλογίες διαφέρουν. Άλλοι λένε 1 προς 20, άλλοι 1 προς 10, κάπου αλλού είδα και 1 προς 6. Θέλω να το δοκιμάσω, αλλά επειδή είμαι αρχάριος δε ξέρω τελικά ποιο είναι το σωστό και ωφέλιμο. Επίσης κάθε πότε πρέπει να ποτίζουμε με τσουκνίδα; Θέλει συχνό πότισμα ή τον μήνα μια φορά για παράδειγμα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

sax είπε...

Οι αναλογιες εχουν να κανουν με το ειδος του φυτου και την ηλικια του.
Εχε υπ οψη σου οτι ειναι μεγαλη η δοση του αζωτου, οποτε αναλογα συμπεριφερομαστε. Σε μαρουλια και αλλα που μας ενδιαφερουν τα φυλλα, ριχνουμε ελευθερα. Στα υπολοιπα με μετρο -πριν αρχισει η ανθοφορια- και στα ψυχανθη καθολου.
Το ποσο θα αραιωσεις, εχει να κανει και με την δοση που θελεις να δωσεις.
Ζημια δεν μπορεις να κανεις, ομως με την υπερβολη μπορεις να εχεις τεραστια φυτα με ελαχιστους καρπους.
Συγκαλλιεργησα εγω μελιτζανες με φασολια, που τροφοδοτουν με αζωτο το εδαφος και εγιναν 2 μετρα οι μελιτζανες αλλα φρουτα δεν ειχαν, μεχρι που ξηλωσα τα φασολια.

Θεόδωρος είπε...

Γεια σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο το ράντισμα με το εκχύλισμα τσουκνίδας είναι καλό για όλα τα φυτά του κήπου. Κάπου είδα ότι σε κάποια φυτά προσελκύει ανεπιθύμητα έντομα. Σας ευχαριστώ.

teo είπε...

Ξέρει κανείς να με πληροφορήσει, εάν το εκχύλισμα τσουκνίδας είναι αποτελεσματικό ενάντια στον τετράνυχο; Έχουν γεμίσει οι καρπουζιές μου και επειδή έχω έτοιμο λέω να τα ραντίσω, αλλά φοβάμαι μη από καλό κάνω τελικά κακό.

Christos Savidis είπε...

Κακο δεν θα κανεις, αλλα δεν θα σε βοηθησει η τσουκνιδα.

Θεόδωρος είπε...

Συμφωνώ ότι με το τσουκονιδόζουμο δεν θα καταπολεμήσεις το τετράνυχο, θα κάνεις όμως καλό στο φυτό, πολλές φορές και με νερό φεύγει από το φυτό.
Ο τετράνυχος έχω ξαναγράψει σαν αραχνοειδές καταπολεμείτε βιολογικά, με θερινό πολτό, με ράντισμα-λούσιμο ιδιαίτερα τν κάτω φύλων των φυτών. Αν χρησιμοποιήσετε δικό σας μίγμα μπορείτε να δοκιμάσετε, αλλά με προσοχή μόνο σε ένα φυτό στην αρχή, το βασικό σπρεύ σαπουνιού προσθέτοντας μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στη βασική σύνθεση.
Δυστυχώς η πτητικότητα του εντόμου είναι 12-1.00 το μεσημέρι, κάτι που σημαίνει ότι καλό είναι να ψεκάσουμε εκείνη την ώρα, αλλά από τις θερμοκρασίες εκείνη την ώρα είναι κάπως απαγορευτικό, και πάλι δοκιμάζουμε σε ένα φυτό και προσέχουμε τη συμπεριφορά του τις επόμενες ημέρες.

Δημήτρης Κάμπουρας είπε...

γεια σας παιδια συγχαρητηρια για την καλη δουλεια και τις πληροφοριες που μας δινεται ειναι πολυ χρησιμες.

προσπαθω να καταλαβω την δοσολογια και μου φαινεται λγο περιεργη.
αν καταλαβα καλα με 200 γραμμαρια αποξηραμενη τσουκνιδα θα φτιαξω 100 λιτρα αζωτουχου λιπασματος?

Christos Savidis είπε...

Δημητρη, για καθε 200 γραμμαρια αποξηραμενης τσουκνιδας, βαζεις 10 λιτρα νερο, οποτε θα παρεις 10 λιτρα τσουκνιδοζουμο.
Τα 200 γραμμαρια αποξηραμενης αντιστοιχουν σε ενα κιλο φρεσκιας.

Δημήτρης Κάμπουρας είπε...

ναι αλλα μετα πρεπει να το αραιωσεις με 10 πλασιο νερο για ριζοποτισμα αρα
10*10=100.

Christos Savidis είπε...

Υπο αυτη την εννοια ναι, εχεις δικιο. Ομως εξαρταται τι θελεις να κανεις.
Ουσιαστικα τελικος οδηγος ειναι το χρωμα οταν θα ποτισουμε. Μαθαινουμε να το αναγνωριζουμε. Ακομη και η κατασταση των τσουκνιδων παιζει ρολο. Εγω μαζευω μονο κορυφες, οποτε γινεται ακομη πιο πηχτο και θελει μεγαλυτερη αραιωση.

Δημήτρης Κάμπουρας είπε...

θελω να πω ειναι σωστο αυτο που καταλαβα?
δηλαδη αυτη την δοδολογια προτεινει ο συντακτης του αρθρου?
μου φαινεται περιεργο ειναι πολυ το αραιωμα τοσο δυνατη ειναι πια η τσουκνιδα?
αν ακουει ο φιλος που το εγραψε θα των παρακαλουσα για να γινει πιο κατανοητος να δωσει αν μπορει ενα παραδειγμα με αναλογιες σε κιλα ολοκληρωμενο.

Christos Savidis είπε...

Δημήτρη Κάμπουρα, σωστα καταλαβες, αφου με σαφηνια τα περιγραφει ο αρθρογραφος.
Το ποσο δυνατη ειναι η τσουκνιδα, θα το νιωσεις οταν μυρισεις το διαλυμα...

Δημήτρης Κάμπουρας είπε...

ok ευχαριστω πολυ!
εχω βαλει εδω και 4 μερες 50 γραμμαρια αποξηραμενης σε 3 λιτρα νερο και περιμενω να δω τι θαγινει.μυριζει οντως ασχημα αλλα οχι υπερβολικα.
οταν το χρησιμοποιησω θα σας πω τα νεα!

Δημήτρης Κάμπουρας είπε...

λοιπον ετοιμο το τσαι τσουκνιδας.μετα απο 15 μερες στο νερο αραιωσα με 30 λιτρα νερο ψεκασα 5 μικρα φυτα κουνουπιδι που εχω και το υπολοιπο το ανακατεψα με σερμπετι (τσαι κοπριας) ψεκασα ολα τα φυτα μου και ριζοποτισα.με πολυ καλα αποτελεσματα.τα φυτα τα μικρα ειναι πολυ υγιη σταθηκαν δυνατα που λεμε και ολα τα υπολοιπα μεγαλωνουν πιο γρηγορα.πολυ το χαρηκα σε οσους δεν το εχουν δοκιμασει τους το προτεινω!

Δημήτρης Κάμπουρας είπε...

επειδη μου φαινοταν πονοκεφαλος με το μαζεμα της τσουκνιδας (που θα την βρω ποτε θα την κοψω και τετοια)ξεκινησα αγοραζοντας αποξηραμενη απο ενα μαγαζι.αλλα τωρα παρακολουθω στο περβολι μου οτι εχει παρα πολλες και οταν ανθισουν θα της κοψω ολες να εχω πολλες να καλω την δουλεια μου.

Christos Savidis είπε...

Δημητρη, εχε υπ οψη σου πως η σφαιροφορος (Urtica Pilulifera), που τα ανθη της ειναι σαν μπαλακια κατω απ τα φυλλα, δεν ειναι τοσο αποτελεσματικη οσο οι αλλες. Σιγουρα ομως, απ το να αγοραζεις ή απ το καθολου ειναι καλυτερη...
Συνηθως στους μπαχτσεδες, αυτη φυτρωνει.

Ανώνυμος είπε...

Απο Αποστολο Καλησπέρα σας συγχαρητήρια για το σαιτ και για τα πολύτιμα σας άρθρα. Στο νησί ( Αλόννησος) που μένω είναι πολύ δύσκολο να βρω τσουκνίδες και τις ελάχιστες που βρίσκω είναι η σγαιροφορος Urtica Pilulifera θα ήθελα να μου πείτε πότε σπέρνουμε τις τσουκνίδες έχω βρει σπόρο Urtica Doica και τι έδαφος και συνθήκες προτιμά. Επίσης βρήκα στο internet εκχύλισμα τσουκνίδας Aries αν δεν κάνω λάθος γνωρίζεται αν αυτό έχει τα ίδια αποτελέσματα η παραπλήσια με το εκχύλισμα που φτιάχνουμε από τσουκνίδες που συλλέγουμε εμείς . Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων

Ανώνυμος είπε...

και να ρωτησω..
αν εχω κρατησει το βαμμα απο περσυ..?
μπορω να το χρησιμοποιησω για να ποτιζω τα φετινα φυντανακια..?

Θεόδωρος Κ είπε...

Απόστολε τις τσουκνίδες τις σπέρνουμε το Σεπτέμβριο. Για το εκχύλισμα τσουκνίδας που βρήκες δε γνωρίζω, λογικά θα έχει και οδηγίες.

Για το βάμμα: εδώ μιλάμε για εκχύλισμα τσουκνίδας, το βάμμα περιέχει αλκοόλ και είναι διαφορετική η διαδικασία και η χρήση του εντελώς, διατηρείτε όμως απεριόριστα.

Ανώνυμος είπε...

ναι,εχεις δικιο.για εκχυλισμα ηθελα να πω.το ειωα αφησει σε νερο για 10-15μερες και το χρησιμοποιουσα για ψεκασμο στα φυτα,και μου χει μεινει αρκετο[ειναι στραγγισμενο κ κλειστο σ'ενα μπουκαλι απο περυσι].τωρα που θελω να το χρησιμοποιησω για δυναμωτικο στα σπορια που εχουν βγει,μπορω?και σε ποια δοσολογια?η να φτιαξω αλλο..?
ευχαριστω.νικος.

Μάνος είπε...

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για άλλη μια φορά.
Έχω ξεκινήσει εδώ και 12 μέρες να κάνω εκχύλισμα τσουκνίδας.
Η βρώμα είναι ανυπόφορη όντως και υποθέτω ότι πάει καλά.
Λέω την επόμενη εβδομάδα να το σουρώσω και να ψεκάσω (αραιωμένο φυσικά) τα σπορόφυτα μου.
Η απορία μου είναι η εξής:
Πόσο καιρό μπορώ να διατηρήσω το εκχύλισμα αυτό σε κάποιο δοχείο για μετέπειτα χρήση;

Christos Savidis είπε...

Μανο, εγω σουρωνω και το βαζω δε πλαστικα δοχεια που κλεινουν καλα και δεν εχω κανενα προβλημα.

Μάνος είπε...

Καλησπέρα και καλή Σαρακοστή,
Χρήστο ευχαριστώ για την απάντηση.
Αραιωμένο το βάζεις σε δοχείο ή όπως το σουρώνεις και το αραιώνεις όταν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις;

Mάγια είπε...

Καλησπέρα σε όλους.

Καταρχάς συγχαρητήρια για τη σελίδα σας, την επισκέπτομαι τακτικότατα. Κάνετε εξαιρετική δουλειά.

Ξεκίνησα πριν κάνα μήνα να φτιάξω τσουκνιδόζουμο, αυτό των 14 ημερών. Δεν ξέρω ποιόν τύπο τσουκνίδας μάζεψα, αλλά είχε πολύ πλατιά φύλλα και τα φυτά έφταναν πάνω από 1μ σε ύψος.
Χωρία να έχω ψαχτεί με αναλογίες (νόμιζα δεν έχουν ιδιάιτερη σημασία =\), γέμισα ένα 60λιτρο βαρέλι με τσουκνίδες κατά το 1/2-1/3 και συμπλήρωσα μέχρι πάνω με νερό.
Ανακάτευα που και που, αλλά λόγω απουσιάς μου, έμενε και χωρίς ανακάτεμα το διάλυμα. Στις 14 μέρες είχαν σχεδόν εξαφανιστεί οι τσουκνίδες, δεν υπήρχαν και πολλά να σουρώσω, οπότε το άφησα έτσι.

Με αυτά που διαβάζω περι αναλογιών, φοβάμαι πλέον να χρησιμοποιήσω το διάλυμα. Εσείς τι θα κάνατε? Ήταν λάθος που δεν το σούρωσα παρ'όλο που είχε ελάχιστα υπολέιμματα τσουκνίδας μέσα? Να το κρατήσω ή να το χύσω και να φτιάξω εκ νέου με μεγαλύτερη προσοχή στις αναλογίες και τη διαδικασία? Μήπως μπορεί κάποιος να καταλάβει το είδος της τσουκνίδας?
Κάποιος αναφέρθηκε στο χρώμα του τελικού διαλύματος. Πρέπει αυτό να είναι πράσινο ή ίσα που να υπάρχει χρωματισμός?

Christos Savidis είπε...

Δεν υπαρχει προβλημα με τις αναλογιες, αν το υγρο που θα ποτισεις εχει το χρωμα του τσαγιου.
Aφου προφανως το υγρο ειναι πυκνο, προσθεσε 50% νερο στις αναλογιες.

Δεν υπαρχει τσουκνιδα που μπορει να βλαψει τα φυτα σου. Απλα η σφαιριδιοφόρος (Urtica pilulifera), δεν ειναι τοσο χρησιμη οσο οι αλλες. Ομως αυτη, απ οσο ξερω, δεν γινεται τοσο μεγαλη οσο αυτη που περιγραφεις.

Δεν χρειαζεται να σουρωνουμε, παρα μονο οταν ψεκαζουμε κι αυτο για να μην βουλωνει το ψεκαστικο.

Προς θεου μην το πεταξεις! Αν φοβασαι μην ποτιζεις τα φυτα οσο ειναι νεαρα. Στην χειροτερη, αφου μπορεις να κανεις αλλη, μπορεις να το ριξεις αραιωμενο στον μπαχτσε σου για να τον προετοιμασεις.

Μάγια είπε...

Ωραία, με καθησύχασες =)
Θα κάνω όπως προτείνεις.
Σ'ευχαριστώ πολύ!

Μάγια είπε...

Καλησπέρα και πάλι!

Πρόσεξα σήμερα πως στο βαρέλι με το τσουκνιδόζουμο, στα τοιχώματα, έχουν αναπτυχθεί κάτι μικρά λευκά σκουλήκια. Δε μπόρεσα να διακρίνω αν βρίσκονται και μέσα στο υγρό. Είναι φυσιολογικό αυτό? Είναι ακόμα κατάλληλο για χρήση?

Christos Savidis είπε...

Ναι, ειναι φυσιολογικο. Συμβαινει οταν δεν την ανακινουμε καθημερινα. Σιγουρα εχει και μεσα. Θα σουρωσεις και θα την χρησιμοποιησεις. Οταν τελειωσουν τα υγρα θα εξαφανιστουν.

Μάγια είπε...

Ωραία =)

Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Κάνει να τη χρησιμοποιήσουμε σε νεαρά φυτά/φυντάνια;

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα σας
εχω φυτεψει ντοματες, κολοκυθια,μελιτζανες κ πιπεριες σε γλαστρες στο μπαλκονι μου κ στο χωμα εχω βαλει κοπρια απο αγελαδες θα ηταν καλο να βαλω κ τσουκνιδοζουμο η ειναι περιτο επειδη εβαλα κοπρια αν ναι σε τι αναλογια κ καθε ποτε?

Ανώνυμος είπε...

Ανάδευα καθημερινά αλλά δεν είδα κάποιο ιδιαίτερο άφρισμα του υγρού. Έχει σημασία το ότι φοβούμενος βροχές είχα σκεπάσμένο το δοχείο μου;
Το τσουκνιδόζουμο που έχω τώρα θα είναι χρήσιμο ή να επαναλάβω τη διαδικασία από την αρχή;
ευχαριστώ σας
Γιώργος

Φτιάχνω μόνος μου είπε...

Μάλλον φταίει η χαμηλή θερμοκρασία. Το χειμώνα τοποθετούμε στο βαρέλι μας στον ήλιο και το καλοκαίρι στην σκιά...
Αναλόγως την χρήση που θες να του κάνεις, φυσικά και δεν το πετάμε μπορείς να ριζοποτίσεις με αυτό.

Χρήστος Σαββίδης είπε...

Γιωργο, ηταν φρεσκια ή αποξηραμενη η τσουκνιδα;

Βάιος είπε...

Εκτός απο τα κηπευτικά, είναι ωφέλιμο και στα δέντρα;
Συγκεγκριμένα ρωτώ για καρυδιές Πεκάν. Τις πρωτοφύτεψα αρχές φεβρουαρίου.
Πολλά συγχαρητήρια για τη σελίδα σας!

Παντελης Βελτσος είπε...

Καλησπερα σε ολους και απο εμενα και συγχαρητηρια για το ομορφο blog σας. Ηθελα να σας πω και την δικη μου μεχρι τωρα εμπειρια με το τσουκνιδονερο.
Βασικα εχω ακολουθησει ολα τα βηματα που αναφερονται παραπανω αλλα με μια διαφορα. Τις τσουκνιδες τις εβαλα πρωτα σε νερο για μερικες ωρες (για να μαλακωσουν τα φυλλα τους) και μετα στο μπλεντερ. Τις λιωμενες τσουκνιδες τις εβαλα σε δοχειο και τις αραιωσα με δεκαπλασιο νερο.
Το αποτελεσμα ηταν ενα πολυ σκουρο πρασινο υγρο το οποιο δεν αλλαξε χρωμα τις επομενες εβδομαδες.
Ο λογος που εκανα το πειραμα ηταν για να παρω περισσοτερα θρεπτικα συστατικα απο το φυτο αλλα και να επιταχυνω την αποσυνθεση (λογω της μεγαλυτερης επιφανειας που δημιουργειται ετσι).
Προς το παρον εχω κανει μονο 2 ψεκασματα-ποτισματα σε νεαρα φυντανια τα οποια ομως δεν μπορω να πω οτι δειχνουν μεγαλυτερη αναπτυξη απο αλλα φυντανια που δεν χρησιμοποιησα το εκχυλισμα.
Ποια η αποψη των πιο εμπειρων για τον παραπανω τροπο παρασκευης;

Χρήστος Σαββίδης είπε...

Παντελη, σιγουρα επιταχυνεις την διαδικασια με αυτον τον τροπο, ομως δεν ξερω κατα ποσο μπορεις να εισαι βεβαιος, οτι το εκχυλισμα ειναι ετοιμο για να το χρησιμοποιησεις.
Οσο για την αναπτυξη των φυτων, δεν ξερω σε τι φαση ειναι, αλλα στα πρωτα τους σταδια ειναι δυσκολο να υπαρξει διαφορα. Και μονο η παρουσια αζωτου στο εκχυλισμα, κανει διαφορα που -μαλλον- θα την δεις αργοτερα.

Παντελης Βελτσος είπε...

οκ Χρήστο με κάλυψες, ευχαριστω για την αμεση απαντηση!