Συγκαλλιέργειες φυτών στο βιολογικό περιβόλι

Συγκαλλιέργεια φυτών

Συγκαλλιέργεια φυτών και λαχανικών στο λαχανόκηπο

ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ-AMARANTH
Ετήσιο φυτό που θέλει ζέστη για να αναπτυχτεί. Κάνει καλό στο καλαμπόκι, τα φύλλα του παρέχουν σκιά και υγρασία στη ρίζα. Φιλοξενεί αρπακτικά σκαθάρια του εδάφους.
Μπορείτε να φάτε τα φρέσκα φύλλα σε σαλάτες.

ΑΝΗΘΟΣ- DILL
Βελτιώνει την αύξηση και την υγεία του λάχανου. Μην το φυτέψτε κοντά στα καρότα.
Είναι ο καλύτερος φίλος για το μαρούλι. Προσελκύει hoverflies και αρπακτικές σφήκες. Αποκρούει αφίδες και άκαρια αραχνών μέχρι ενός ορισμένου βαθμού. Επίσης μπορεί να αποκρούει το έντομο της κολοκύθας (διασκορπίστε μερικά μεγάλα φύλλα άνηθου στα φυτά.)
Ο άνηθος πηγαίνει καλά με τα κρεμμύδια, το λάχανο, το γλυκό καλαμπόκι και τα αγγούρια.
Ο άνηθος προσελκύει το σκουλήκι της ντομάτας έτσι θα ήταν σκόπιμο να φυτευτεί κάπου μακριά.

ΑΠΗΓΑΝΟΣ-RUE
Καλλιεργείτε με τριαντάφυλλα, φρούτα (κυρίως σύκα), σμέουρα και λεβάντα.
Αποτρέπει αφίδες, διάφορους σκώρους, σκαθάρια ψύλλων, προνύμφη κρεμμυδιών, γυμνοσάλιαγκες, σαλιγκάρια, μύγες και ιαπωνικά σκαθάρια στα τριαντάφυλλα και τα σμέουρα.
Για να γίνει αποτελεσματικότερο με τα ιαπωνικά σκαθάρια συντρίψτε μερικά φύλλα για να απελευθερώσετε τη μυρωδιά. Η μυρωδιά του απωθεί τις γάτες.
Δεν καλλιεργείτε με αγγούρια, λάχανο, βασιλικό και φασκόμηλο.
Προσοχή: Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.

ΑΧΙΛΛΕΙΑ Η ΧΙΛΙΟΦΥΛΛΟΣ-YARROW
Η αχίλλεια έντομο αποκρουστικές ιδιότητες και είναι ένα άριστο φυσικό λίπασμα. Μια χούφτα φύλλα αχίλλειας που προστίθενται στο σωρό λιπάσματος επιταχύνει πραγματικά τη διαδικασία. Προσελκύει πολλά ωφέλημα έντομα όπως αρπακτικές σφήκες και πασχαλίτσες. Μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο σε βότανα όταν φυτεύονται μεταξύ τους. Είναι από τα καλύτερα και απαραίτητα φυτά στο βιολογικό περιβόλι.

ΑΨΙΘΙΑ-WORMWOOD
Κρατά τα ζώα από τον κήπο όταν φυτεύεται ως σύνορα. Ένας άριστος αποτρεπτικός παράγοντας στα περισσότερα έντομα Δεν καλλιεργείτε με μπιζέλια και φασόλια. Ένα τσάι που γίνεται για ψεκασμό από αψιθιά, θα αποκρούσει αποτελεσματικά τους ψύλλους, τους σκώρους λάχανων, τους γυμνοσάλιαγκες, τα σαλιγκάρια, τα μαύρα σκαθάρια ψύλλων. Οι δύο καλύτερες ποικιλίες για την παραγωγή του ψεκασμού εντόμων είναι τα silver king και Powis Castle. Το Powis Castle προσελκύει τις πασχαλίτσες που αναπτύσσονται και αναπαράγονται εκεί. Δεδομένου η αψιθιά παράγει ένα βοτανικό δηλητήριο μην το χρησιμοποιήστε άμεσα στις συγκομιδές τροφίμων.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ-BASIL
Καλλιεργείτε μαζί με τις ντομάτες για να βελτιώσει την ανάπτυξη και τη γεύση. Ο βασιλικός απωθεί τους θρίπες τις μύγες και τα κουνούπια. Μην τον φυτέψετε κοντά σε απήγανο

ΒΟΡΑΓΚΟ-BORAGE
Καλλιεργείτε μαζί με τις ντομάτες την κολοκύθα, τις φράουλες και τα περισσότερα λαχανικά. Αποτρέπει την κάμπια της ντομάτας και τα σκουλήκια των λάχανων. Είναι από τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά. Προσθέτει μεταλλεύματα ιχνών στο χώμα και είναι καλή προσθήκη για την δημιουργία κομπόστας. Τα φύλλα περιέχουν την βιταμίνη C και είναι πλούσια σε ασβέστιο, το κάλιο και ορυκτά άλατα. Το μποράγκο μπορεί να ωφελήσει οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις που αυξάνονται δίπλα μέσω της αυξανόμενης αντίστασης στα παράσιτα και την ασθένεια. Παρέχει επίσης προστασία στις περισσότερες καλλιέργειες. τη γεύση και την παραγωγή φρούτων. Φυτέψτε κοντά στις φράουλες και τις ντομάτες για να βελτιώσετε την αύξηση και την ανθεκτικότητα στις ασθένειες. Αφότου το φυτέψετε μια φορά θα πολλαπλασιαστεί μόνο του μετά εύκολα. Τα λουλούδια του μποράγκο είναι φαγώσιμα.

ΓΕΡΑΝΙ-GERANIUM
Αποκρούει τα σκουλήκια λάχανων και τα ιαπωνικά σκαθάρια. Καλλιεργείτε μαζί με α σταφύλια, τριαντάφυλλα, καλαμπόκι και λάχανο.

ΔΑΦΝΗ-BAY LEAF
Ένα φρέσκο φύλλο δάφνης σε κάθε δοχείο αποθήκευσης φασολιών ή σιταριών θα αποτρέψει τα ρυγχωτά σκαθάρια (έντομα της οικογένειας των κουρκουλιονιδών όπως ο ανθονόμος) και τους σκώρους. Τρίψτε και πασπαλίστε ξηρά φύλλα δάφνης μαζί με καυτερή πιπεριά, μέντα και τανάκητο το κοινό (αθανασία) στον κήπο ως φυσική σκόνη εντομοκτόνου. Για να απωθήσετε τις κατσαρίδες διασκορπίστε φύλλα δάφνης στις εισόδους και γύρω από το σπίτι σας.

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ-ROSEMARY
Καλλιεργείτε με λάχανο, φασόλια, καρότα και φασκόμηλο. Αποτρέπει τους σκώρους λάχανων, τα σκαθάρια φασολιών και τις μύγες καρότων. Κομμένα κλαριά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις μύγες των καρότων.

ΔΥΟΣΜΟΣ-MINT
Αποτρέπει τους σκώρους άσπρων λάχανων, μυρμήγκια, τρωκτικά, σκαθάρια ψύλλων, ψύλλους, αφίδες και βελτιώνει την υγεία του λάχανου και των ντοματών.
Προστατεύει ακόμα τα μέλη της οικογένειας κραμβολαχάνου. Προσελκύει hoverflies και αρπακτικές σφήκες και τους καλούς γαιοσκώληκες του εδάφους. Τέλος η μέντα (φρέσκια ή ξηρή) απωθεί τα ποντίκια.

ΗΛΙΑΝΘΟΣ-SUNFLOWERS
Η φύτευση των ηλίανθων με το καλαμπόκι λέγεται από μερικούς ότι γίνετε για να αυξήσει την παραγωγή. Αν έχετε πρόβλημα με τις αφίδες φυτέψτε μερικούς ηλίανθους εδώ και εκεί στον κήπο. Οι ηλίανθοι έλκουν πάνω τους τις αφίδες αλλά είναι τόσο σκληροί που τους προκαλούν πολύ λίγη ζημία. Οι ηλίανθοι προσελκύουν επίσης τα κολίβρια που τρώνε τις λευκές μύγες. Το άλλο κόλπο είναι ότι οι ηλίανθοι μας δείχνουν πότε πρέπει να ποτίσουμε το καλαμπόκι.

ΘΥΜΑΡΙ-THYME
Αποτρέπει τα σκουλήκια λάχανων. Το θυμάρι είναι ένα θαυμάσιο υλικό για εδαφοκάλυψη. Το θυμάρι είναι εύκολο να προέλθει από τους σπόρους ή τα μοσχεύματα. Οι παλαιότερες ξύλινες εγκαταστάσεις πρέπει να διαιρεθούν την άνοιξη.
Το αιθέριο έλαιο θυμαριού, και ιδιαίτερα η καρβακρόλη, περιορίζει την αλτερναρίωση, τη σήψη των καρπών και την κορυφοξήρα στα εσπεριδοειδή.

ΚΑΤΙΦΕΣ/ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ-MARIGOLDS: (Calendula)
Από τα καλύτερα αποτρεπτικά φυτά ενάντια στα παράσιτα. Κρατά το χώμα χωρίς κακά νηματώδετα και αποθαρρύνει πολλά έντομα. Καλλιεργείστε το σε όλο τον κήπο. Οι καλέντουλες που επιλέγετε για φυτοπροστασία πρέπει να είναι συγκεκριμένες ποικιλίες όπως η γαλλικη Marigold (patula Τ.) και η μεξικάνικη (minuta Τ.). Οι λευκές μύγες μισούν την μυρωδιά του κατιφέ. Το αρνητικό είναι ότι οι καλέντουλες προσελκύουν τα ακάρια και γυμνοσάλιαγκες.
H συγκαλλιέργεια του κατιφέ με ελιά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη βερτιτσιλλίωση.

ΚΟΛΙΑΝΤΡΟ-CORIANDER
Αποκρούει τις αφίδες, τα άκαρια αραχνών και τα σκαθάρια των πατατών. Ένα τσάι από αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ψεκασμός για τα άκαρια αραχνών. Καλλιεργείτε μαζί με το γλυκάνισο.

ΛΕΒΑΝΤΑ-LAVENDER
Αποκρούει τους ψύλλους και τους σκώρους. Τα λουλούδια της λεβάντας τρέφουν με νέκταρ πολλά ευεργετικά έντομα. Προστατεύσουν τις κοντινές καλλιέργειες από τις λευκές μύγες και τα έντομα και τα οπωροφόρα δέντρα από τα σκουλήκια. Ξηρά κλαδάκια αποκρούουν τους σκώρους. Φυτέψτε το χειμώνα από μοσχεύματα.

ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ-PARSLEY
Καλλιεργείτε με ντομάτα, καρότο, κρεμμύδια, σπαράγγι και τριαντάφυλλα. Ψεκάστε τα φύλλα στις ντομάτες, και το σπαράγγι. Χρήση ως τσάι για να αποκρούσει τους κανθάρους σπαραγγιού. Προσελκύει hoverflies. Αφήστε μερικά να για σπόρο για να προσελκύσει τις μικροσκοπικές παρασιτικές σφήκες και hoverflies. Ο μαϊντανός αυξάνει το άρωμα των τριαντάφυλλων όταν φυτεύονται γύρω από τη βάση τους. Δεν καλλιεργείται με μέντα.

ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ-MARJORAM
Σαν συντροφικό φυτό καλυτερεύει την γεύση των λαχανικών και των βοτάνων. Η γλυκιά ματζουράνα είναι το καλύτερο είδος.

ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ-LEMON BALM
Ψεκάστε σε όλο τον κήπο για να αποτρέψετε πολλά ζωύφια και κυρίως της κολοκύθας. Το μελισσόχορτο έχει ενώσεις citronella για αυτό συντρίψτε και τρίψτε τα φύλλα στο δέρμα σας για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά.

ΜΕΝΤΑ Η ΠΙΠΕΡΑΤΗ-PEPPERMINT
Αποκρούει τους σκώρους άσπρων λάχανων, αφίδες και σκαθάρους ψύλλων. Είναι η μενθόλη το συστατικό που έχει η μέντα που ενεργεί ως απωθητική ουσία εντόμων. Οι μέλισσες και άλλοι καλά έντομα την λατρεύουν.

ΝΕΡΟΚΑΡΔΑΜΟ-NASTURTIUMS
Καλλιεργείστε ως εμπόδιο γύρω από τις ντομάτες, ραδίκια, λάχανο, αγγούρια, και κάτω από τα οπορωφόρα δέντρα. Αποτρέπει τριχωτές αφίδες, λευκές μύγες, ζωύφια κολοκύθας, σκαθάρια αγγουριών και άλλα παράσιτα της οικογένειας κολοκυθών. Μεγάλη συγκομιδή παγίδων για τα aphids (και κυρίως τις μαύρες αφίδες) που προσελκύει, ειδικά οι κίτρινες ποικιλίες ανθίσματος. Συμπαθεί το φτωχό χώμα με τη χαμηλή υγρασία και κανένα λίπασμα. Είναι η πρακτική μερικών καλλιεργητών φρούτων να φυτεύουν νεροκάρδαμο κάθε έτος στη ζώνη ρίζας των οπωροφόρων δέντρων, κάτι το οποίο επιτρέπει στα δέντρα να απορροφούν την πικάντικη μυρωδιά του και να αποκρούουν τα ζωύφια. Οι μελέτες λένε ότι είναι από τα καλύτερα φυτά στην προσέλκυση των αρπακτικών εντόμων. Δεν έχει καμία επίδραση στη γεύση των φρούτων. Μια καλή ποικιλία για καλλιέργεια είναι η Αλάσκα που έχει ελκυστικά πράσινα και άσπρα διαφοροποιημένα φύλλα. Τα φύλλα, τα λουλούδια και οι σπόροι είναι όλα φαγώσιμα και θαυμάσια στις σαλάτες

ΝΤΑΛΙΑ-DAHLIA
Αυτά τα όμορφα μεγάλα λουλούδια αποκρούουν τους νηματώδεις του εδάφους.

ΠΕΤΟΥΝΙΑ-PETUNIA
Καλλιεργείτε με ντομάτες αλλά φυτεύεται παντού. Αποκρούουν το σκαθάρι σπαραγγιού, τα τζιτζίκια, ορισμένες αφίδες, σκουλήκια ντοματών, μεξικάνικα σκαθάρια φασολιών και γενικά παράσιτα κήπων. Τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα τσάι για να κάνουν έναν ισχυρό σπρέι για ψεκασμό ζωυφίων.

ΡΙΓΑΝΗ-OREGANO
Κάνει καλό σε όλες τις καλλιέργειες και κυρίως στο λάχανο. Φυτέψτε κοντά στο μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι για να αποκρούσετε την πεταλούδα λάχανων και στα αγγούρια για να αποκρούσει το σκαθάρι των αγγουριών. Επίσης ωφελεί τα σταφύλια.

ΣΑΜΠΟΥΓΚΟΣ-ELDERBERRY
Ένας ψεκασμός με τα φύλλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια στις αφίδες, τη μύγα της ρίζας των καρότων, τα σκαθάρια αγγουριών και τα σκουλήκια των ροδακινιών.
Τα κλαδιά και τα φύλλα αποτρέπουν τους τυφλοπόντικες.
Τα φύλλα του που προστίθενται στο σωρό κομπόστας, επιταχύνουν τη διαδικασία αποσύνθεσης.

ΣΕΛΙΝΟ-CELERY
Καλλιεργείτε με φασόλι, οικογένεια λάχανων, πράσο, κρεμμύδι, σπανάκι και ντομάτα.
Δεν καλλιεργείτε με καλαμπόκι.

ΣΚΟΡΔΟ-GARLIC
Καλλιεργείστε το κοντά στα τριαντάφυλλα για να καταπολεμήστε τις αφίδες. Συσσωρεύει το θείο: ένα φυσικό μυκητοκτόνο που θα βοηθήσει στον κήπο με την πρόληψη ασθενειών.. Αμύνεται στις προσβολές από λεπιδόπτερα, σκώρους, τα ιαπωνικά σκαθάρια, τις προνύμφες των ριζών, τα σαλιγκάρια, και τη μύγα της ρίζας των καρότων. Οι ψεκασμοί σκόρδου έχουν παρατηρηθεί ότι αποκρούουν και σκοτώνουν λευκές μύγες, αφίδες και κατατρώνε τους μύκητες με μια συγκέντρωση 6-8%! Επίσης η χρήση του είναι ασφαλής και στις ορχιδέες.

ΤΖΙΝΙΑ-ZINNIA
Τα όμορφα τζίνια προσελκύουν τα κολίβρια που τρώνε λευκές μύγες. Οι παστέλ ποικιλίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συγκομιδή παγίδων για τους ιαπωνικά σκαθάρια. Όλα τα τζίνια προσελκύουν τις μέλισσες και άλλα έντομα επικοντιστές.

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ-NETTLES
Τα λουλούδια προσελκύουν τις μέλισσες. Οι ψεκασμοί που γίνονται με αυτήν είναι πλούσιοι σε ασβέστιο και πυρίτιο. Δυναμώνει τα φυτά και βελτιώνει την γεύση και την ανθεκτικότητα στις ασθένειες τους. Αφήνοντας το μίγμα για να σαπίσει, κάνει έπειτα μια άριστη υγρή τροφή για τα φυτά.

ΥΣΣΩΠΟΣ-HYSSOP
Καλλιεργείτε με αμπέλι και το λάχανο, αποτρέποντας τους σκώρους λάχανων και τα σκαθάρια των ψύλλων. Ο ήσσωπος είναι το πρώτο φυτό στην προτίμηση των μελισσών και για αυτό μερικοί μελισσοπαραγωγοί τρίβουν την κυψέλη με αυτό το για να ενθαρρύνουν τις μέλισσες για να μένουν στο σπίτι τους. Δεν καλλιεργείτε με ραπανάκια.

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ-SAGE
Καλλιεργείτε με το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το δεντρολίβανο, το λάχανο, και τα καρότα για να αποτρέψει τους σκώρους λάχανων, τα σκαθάρια, τα μαύρα σκαθάρια ψύλλων και τη μύγα του καρότου. Δεν καλλιεργείτε με αγγούρια, κρεμμύδια και απήγανο. Τα λουλούδια είναι πολύ όμορφα και προσελκύουν πολλά ευεργετικά έντομα.

ΦΛΥΣΚΟΥΝΙ-PENNYROYAL
Αποκρούει τους ψύλλους. Τα φύλλα όταν συντριμμένος και τριμμένος επάνω στο δέρμα σας θα αποκρούει τα ψύλλους, τις μύγες, τις σκνίπες, τα κουνούπια και τα τσιμπούρια.
Προειδοποίηση: Το φλυσκούνι είναι ιδιαίτερα τοξικό στις γάτες.

ΧΑΜΟΜΗΛΙ-CHAMOMILE, GERMAN
Βελτιώνει τη γεύση των λάχανων, των αγγουριών και των κρεμμυδιών. Προσελκύει hoverflies και αρπακτικές σφήκες. Συσσωρεύει το ασβέστιο, το κάλιο και το θείο, επιστρέφοντας τους αργότερα στο χώμα. Αυξάνει τα αιθέρια έλαια στα βότανα. Είναι ετήσιο φυτό και συμπαθεί τον πλήρη ήλιο. Αφότου το φυτέψετε μια φορά θα πολλαπλασιαστεί μόνο του μετά εύκολα σε όλους τους τύπους εδάφους.
Το χαμομήλι θεωρείται τονωτικό για ότι καλλιεργείτε.

Διαβάστε ακόμη:Συγκαλλιέργειες λαχανικών

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/6/08, 6:16 μ.μ.

    Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπορεις να μου πεις ποτε το φυτευουνε το θυμαρι ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/6/08, 11:55 π.μ.

    Για τον φίλο Καλαμιώτη: Το θυμάρι όπως θα δεις και εδώ, http://greekinfos.blogspot.com/2008/04/blog-post_16.html σπέρνεται νωρίς την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-21 C υπολόγισε το Μάρτιο μήνα. Η σπορά του είναι επιφανειακή επειδή ο σπόρος του είναι πολύ μικρός δηλαδή μην καλύψεις τον σπόρο με χώμα. Το θυμάρι φυτρώνει μέσα σε 15 μέρες περίπου και τα νέα φυτά θα σου πάρουν ένα χρόνο περίπου να μεγαλώσουν και να μεταφυτευτούν. Η καλύτερη και πιο γρήγορη λύση για ταχεία ανάπτυξη είναι με διαίρεση της ρίζας σε 3-4 φυτά τον Μάρτιο-Απρίλιο από άλλο φυτό ηλικίας τουλάχιστον 3 ετών. Μπορείς πολύ εύκολα να βρεις μια περιοχή με πολύ θυμάρι και να μεταφέρεις μερικά φυτά με ρίζες στην περιοχή σου και να τα μεταφυτέψεις πολύ εύκολα. Ελπίζω να βοήθησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/12/08, 5:20 μ.μ.

    Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ
    ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ.ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ
    ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΣΤΟΝ
    ΜΑΙΝΤΑΝΟ, ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ
    ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΦΥΤΟ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ
    ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ "ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος4/12/08, 9:29 μ.μ.

    Φίλε έχεις δίκιο απλώς είχα γράψει και μαϊντανό που δεν χρειαζόταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος17/2/11, 2:26 μ.μ.

    Οι ελιές όταν δεν ποτίζονται
    με ποιά άλλα φυτά μπορούν να συγκαλλιεργηθούν;
    (Ο κατιφές χρειάζεται νερό).

    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος21/3/11, 11:15 π.μ.

    Πως φυτεύεται ο ηλίανθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλέξανδρος17/6/11, 11:20 μ.μ.

    Το νεροκάρδαμο που αναφέρετε πως είναι καλή παγίδα για τις αφίδες πως λειτουργεί; Το τοποθετούμε σε παγίδες μαζί με νερό;;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. yiannis Forester21/8/11, 1:22 μ.μ.

    Τι αριθμό βοτάνων συγκαλλιεργούμε στο στρέμμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος4/4/13, 5:27 μ.μ.

    πρώτα απόλα να σου πω ότι είναι πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου και θα θελα να ρωτήσω τι είναι καλύτερο να φυτέψω στη βάση λεμονιάς και στη βάση πορτοκαλιάς. Ευχαριστώ εκ το προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα