Παλιές συμβουλές για σπόρους

Παλιές συμβουλές για σπόρους

Βελτίωση και προστασία σπόρων τα παλιά χρόνια

Για να επιτύχει ο καρπός, όταν τον σπέρνεις να κάνει περισσότερο
Όταν θέλεις να σπείρεις σιτάρι, βάλε κοπριά από γίδια σε ένα κοφίνι και από κάτω ας είναι ο καρπός σε ένα πιθάρι ή άλλο δοχείο και από πάνω βάνε κάμποσο νερό στην κοπριά, να στάζει στον καρπό, και όταν στραγγίσει βάνε πάλι και άλλο νερό έως να πάρει την ουσία όλη της κοπριάς, για να πάει στο σιτάρι. Όταν φουσκώσει καλά να χορτάσει νερό, σπείρε το και κάνει διπλά από όσο έκανε να το αφήσεις άβρεχτο. Το ίδιο και τους άλλους όμοιους καρπούς να κάνεις όπως πιο πάνω, όχι μόνο θα έχεις αυτήν την ωφέλεια, αλλά και τα σκουλήκια και άλλα μικρά δεν τρώγουν τις ρίζες των φυτών για να σε ζημιώσουν.

Να κάνεις τα κουκιά να φυτρώσουν σε τέσσερις ώρες
Βάλε τα κουκιά σε λάδι καυτό να καίει (μέχρι περίπου τους 45-50 βαθμούς Κελσίου πρέπει να εννοεί ο συγγραφέας), άφησέ τα εννέα ημέρες, τότε ξέραινέ τα και φύλαξέ τα. Όταν θέλεις να κάνεις την δοκιμή, σπείρε τα νωρίς και το βράδυ να τα δεις μια πιθαμή φυτρωμένα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να κάνεις και τις κολοκύθες και τα όμοιά τους.

Για να σπείρεις όσπρια, να γίνουν καλύτερα και να μην τα τρώγουν ζωύφια
Όταν θέλεις να φυτεύσεις ρεβίθια και άλλους όμοιους σπόρους, μούσκεψε τα νωρίτερα με σαπούνι και ζεστό νερό, γιατί έτσι γίνονται μεγαλύτερα και δεν τα τρώνε τα ερπετά ή τα ποντίκια.

Για να μην πειράζονται τα λάχανα από κάμπιες ούτε από άλλα ζωύφια, βρέχουμε τους σπόρους με χυλό από αμάραντο πριν τα σπείρουμε. Όλοι δε οι σπόροι και των λαχάνων και των σπαρτών προφυλάσσονται από όλα τα ζωύφια αν πριν τους σπείρουμε, τους βρέξουμε σε χυλό από κοπανισμένη ρίζα αγριοσυκιάς.
Επίσης δεν θα έχουν κάμπιες αν βρέξουμε τον σπόρο σε αλυσίβα από στάχτη συκιάς και κατόπιν τον σπείρουμε.

Πηγές: Γεωπονικά/Κασσιανού Βάσσου-Γεωπονικόν/Αγάπιου μοναχού του Κρητός

Διαβάστε ακόμη:Φυσικά εντομοκτόνα από φυτά

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος3/12/08, 4:20 μ.μ.

    ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΙ ΑΝ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ
    ΚΟΥΚΙΑ ΣΕ ΚΑΥΤΟ ΛΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΜΑΤΟΝ
    ΝΑ ΦΥΤΡΩΣΟΥΝ ΜΕΤΑ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ
    ΚΑΙΓΕΤΑΙ Η ΦΥΤΡΑ.ΠΑΝΤΩΣ ΘΑ ΤΟ
    ΔΟΚΙΜΑΣΩ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα