Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008

Φτιάχνω βιολογικό εντομοκτόνο με αψιθιά

Όταν οι θερμοκρασίες το Φθινόπωρο είναι ακόμα υψηλές, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από πολλά βλαβερά έντομα στο περιβόλι μας. Πρέπει να ελέγχουμε σχεδόν καθημερινά το περιβόλι μας για τυχόν εχθρούς, για να παρέμβουμε έγκαιρα.
Με μια βόλτα στο περιβόλι μου συνάντησα στα μπρόκολα και στα κουνουπίδια μου, δύο εχθρούς ταυτόχρονα, μελίγκρα και κάμπιες.


Σκεπτόμενος τι βιολογικό εντομοκτόνο από εκχύλισμα φυτών να χρησιμοποιήσω, ήμουν μεταξύ δύο μιας και είχα γράψει πρόσφατα 2 άρθρα για αυτά, τον απήγανο ή την αψιθιά. Προτίμησα την αψιθιά γιατί ήξερα ότι δρα σαν εντομοκτόνο και γιατί ήθελα να την δοκιμάσω και σε μεγάλα έντομα όπως οι κάμπιες.
Τον απήγανο τον απέκλεισα γιατί είχα παρατηρήσει στο κήπο μου ότι οι κάμπιες, όχι μόνο δεν απωθούνται από αυτόν αλλά τον τρώνε κιόλας.

Υλικά
1 κιλό νερό
100 γραμμάρια φρέσκιας αψιθιάς
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι

Διαδικασία εγχύματος
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 κιλό νερό και 100 γραμμάρια φρέσκιας αψιθιάς (περίπου μία χούφτα). Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, για να μην φεύγουν με τους υδρατμούς τα πολύτιμα συστατικά της.
Προσέχουμε να μην βράσει το νερό μας. Η ιδανική θερμοκρασία είναι γύρω στους 80-90 βαθμούς. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου μία ώρα.
Μετά το σουρώνουμε και το βάζουμε στο ψεκαστήρα μας. Εκεί όσο είναι ακόμα χλιαρό διαλύουμε και 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και ανακινούμε. Το φυσικό εντομοκτόνο μας είναι πλέον έτοιμο για χρήση.

Διαδικασία τριψίματος πράσινου σαπουνιού
Μέχρι να γίνει το νερό με την αψιθιά, αποφάσισα να ενισχύσω λίγο το εντομοκτόνο μου, με πράσινο σαπούνι που και αυτό σκοτώνει τις μελίγκρες δια επαφής, δεν ήξερα όμως αν είναι αρκετά ισχυρό από μόνο του, για να σκοτώσει μεγαλύτερα έντομα όπως οι κάμπιες.
Με ένα κοινό τρίφτη έτριψα δύο πλάκες πράσινου σαπουνιού. Η ποσότητα που έτριψα μου έδωσε περίπου 40 κουταλιές της σούπας τριμμένο σαπούνι το οποίο και αποθήκευσα σε ένα γυάλινο βαζάκι για μετέπιπτα χρήση.

Διαδικασία ψεκάσματος
Επειδή το προηγούμενο βράδυ είχε βρέξει περίμενα μέχρι να στεγνώσουν αρκετά τα φυτά και ράντισα αργά το μεσημέρι. Δεν είχα πολλά χρονικά περιθώρια γιατί το βράδυ, θα ξαναέπεφτε υγρασία με αποτέλεσμα να αδυνατίσει το εντομοκτόνο μου.
Έπρεπε όμως να ψεκάσω γρήγορα γιατί ένα δύο φυτά μου είχαν πολλά έντομα και δεν ήθελα να εξαπλωθούν στα υπόλοιπα.
Το ψέκασμα πρέπει να γίνεται από κοντά και να λούζουμε στην κυριολεξία όλο το φυτό για να πετύχουμε όσο τον δυνατό περισσότερους εχθρούς. Τα οικολογικά εντομοκτόνα είναι συνήθως επαφής, δηλαδή πρέπει να πέσουν πάνω στο σώμα των εντόμων για να τα σκοτώσουν, αντίθετα από τα εμπορικά εντομοκτόνα που είναι και μασητικά, δηλαδή το δηλητήριο μένει πάνω στα φύλλα του φυτού και όταν το τρώει το έντομο πεθαίνει. Για αυτό όταν ψεκάζουμε με οικολογικά εντομοκτόνα πρέπει να κάνουμε έλεγχο μετά από 2-3 μέρες και να ξανά ψεκάσουμε αν είχαμε αφήσει κάποια σημεία αψέκαστα.

Την επόμενη μέρα νωρίς το πρωί...

video

Διαβάστε ακόμη:Αψινθιά-Artemisia absintium

21 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ .ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΓΝΩΣΕΙΣ,
ΦΕΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΑ ΣΤΑ ΛΑΧΑΝΑ,ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑ , ΜΠΡΟΚΟΛΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΜΠΙΩΝ ΛΕΠΙΔΟΠΤΕΡΩΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΒΑΚΙΛΛΟ ΘΟΥΡΙΓΓΙΑΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ.
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΣΒΟΛΩΝ ΑΠΟ ΠΡΟΝΥΜΦΕΣ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΣΑ ΕΙΤΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΥΡΕΘΡΙΝΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ, ΕΙΤΕ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΒΑΚΙΛΛΟ ΑΝ ΟΙ ΠΡΟΝΥΜΦΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

Θεόδωρος είπε...

Έχεις δίκιο για τον βάκιλο Θουριγγίας τον είχα χρησιμοποιήσει και εγώ πριν 2 χρόνια σε ίδια περίπτωση όχι προληπτικά αλλά μετά από μεγάλο πρόβλημα που είχα με κάμπιες.
Δεν είναι τυχαίο βέβαια το πρόβλημα που έχω με τις κάμπιες. Ένα μέρος του κτήματος ήταν καλλιεργημένο με τριφύλλι, από εκεί ξεκίναγε πάντα το κακό αυτή την περίοδο.
Και από ότι είχα διαβάσει ο βάκιλος είναι βιολογικό όπλο. Απλώς φέτος που κοίταξα το κουτί, που μου είχε μείνε από πρόπερσι και είδα ότι είχε λήξει. Επειδή ο βάκιλος Θουριγγίας κάνει και για άλλες προσβολές, η σκέψη μου δεν σου κρύβω, ήταν πως θα μπορούσαμε να τον φτιάξουμε και από που βγαίνει, αλλά επειδή θα πήγαινα σε άγνωστα νερά, προτίμησα να δοκιμάσω με τα όπλα που είχα στο κτήμα μου, και αν αποτύχαινα θα ξαναγόραζα βάκιλο.

Γιάννης Χαλκίδα είπε...

Ελπίζω φίλε μου να πετύχει και στα δικά μου λάχανα

Ανώνυμος είπε...

kalispera sas mporoume na ftiaxoume to entomoktono kai na to diatirisoume ( na min to xrisimopoiisoume amesa )? kai an nai gia poso kairo ginete i sintirisi tou mexri ti xrisi tou oste na minei analioto ?

Θεόδωρος είπε...

Τα εντομοκτόνα αλλά και τα μυκητοκτόνα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε άμεσα αφότου τα αναμίξουμε. Αν τώρα μιλάς για τα φυσικά φυτικά συστατικά που θέλουμε να διατηρήσουμε και τα αναμίξουμε όταν τα χρειαστούμε, αυτό γίνεται αν διατηρήσουμε αποξερένοντας τα φυτά και φτιάξουμε το μίγμα μας με αυτά σε άλλη αναλογία βέβαια από τα χλωρά ή κατασκευάσουμε βάμμα ή αιθέριο έλαιο από αυτά. Έτσι και «συμπυκνώνουμε» τη δύναμη ενός φυτού σε μικρό «χώρο» αλλά και τα διατηρούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θέλει βέβαια γνώσεις και ακριβές δοσολογίες για την επιτυχή εφαρμογή τους.

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΙΡΕΤΑΙ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ. θΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΨΕΚΑΣΟΥΜΕ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ ΜΕ ΑΨΙΘΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΦΥΛΛΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΥΣ ΠΟΥ ΨΕΚΑΣΑΜΕ.

Θεόδωρος είπε...

Συγνώμη για τη καθυστερημένη απάντηση. Η αψιθιά είναι ένα βότανο που το πίνουμε και σαν τσάι. Έχω γράψει για αυτή στην ανάρτηση «Τα βότανα και οι χρήσεις τους». Καταπολεμάει τα σκουλήκια του εντέρου και βελτιώνει τη χώνεψη. Στη γεωργία του Columella που υπάρχει στο blog αναφέρεται ότι μετά το φαγητό στους εργάτες στο αγρόκτημα έδιναν αψιθιά για να χωνέψουν και να μπορούν να εργαστούν. Πόση αψιθιά λες να μένει μετά το πλύσιμο εξάλλου;

Νανά είπε...

Καλησπερα και ευχαριστώ για τις πολυ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Είμαι πολυ καινουργια στο θέμα του λαχανοκηπου και με βοηθάτε πολυ. παρατηρησα στα λαχανα που φυτεψα πριν δυο εβδομαδες, καμπιες πρασινες και μικρες σε μεγεθος,που δε μοιαζουν με αυτες στις φωτογραφιες και πολλα φαγωμενα φυλλα.Μπορω να χρησιμοποιησω το ιδιο σκεθασμα; Και αν ναι μπορει να γίνει με αποξηραμένη αψιθια; Ευχαριστω πολυ!

Θεόδωρος είπε...

Νανά, καλησπέρα. Ναι πρόκριτε για τις ίδιες κάμπιες που βγαίνουν από την λευκή πεταλούδα. Ψέκασε με το ίδιο σκεύασμα και έλεγξε το επόμενο πρωί νωρίς αν ψόφησαν, αλλιώς ξαναψεκάζεις προσθέτοντας περισσότερη αψιθιά. Άλλος βιολογικός τρόπος είναι να πασπαλίσεις τα φυτά νωρίς το πρωί με σκόνη βάκιλου θουριγγίας, σε 2-3 μέρες πεθαίνουν.
Χρειάζεται πολύ προσοχή στα φυντάνια μας αυτή την εποχή μέχρι να πιάσουν τα πρώτα κρύα γιατί βγαίνουν συνέχεια κάμπιες και τα καταστρέφουν πολύ γρήγορα. Προσοχή κυρίως στα μαρούλια, μάπες, κουνουπίδια και μπρόκολα.

SpIrToKoYto είπε...

μπήκα στη σελίδα σου με σκοπό να δω το μειλ σου και να σου στείλω φωτό από κάμπιες που είδα χθες στη λεμονιά μου και στα φαγωμένα φύλλα από τα μπρόκολα και τα μαρουλάκια μου και να σε ρωτήσω τί είναι αυτές και πώς τις καταπολεμώ με φυσικό τρόπο...
Ψάξε ψάξε,έφτασα και σε αυτή την ανάρτησή σου και τσουπ...οι κάμπιες μου πρώτο πλάνο...
πολλά ευχαριστώ για τις πληροφορίες και ακόμα περισσότερα συγχαρητήρια για την
ιστοσελίδα σου...-:))

SpIrToKoYto είπε...

επανέρχομαι για μία ερώτηση...
σε περίπτωση που δεν βρω φρέσκια αψηθιά,την αποξηραμένη σε τί ποσότητα πρέπει να τη χρησιμοποιήσω σε ψεκαστήρα 1 λίτρου...???
ευχαριστώ και πάλι για τη φιλιξενία..

Vadim είπε...

Είναι λίγο δύσκολο να βρω φρέσκια αψιθιά.
Πέρασα καυτερές πιπεριές από το μπλέντερ και τις άφησα σε νερό για μια-δυο ώρες. Μου είπαν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λαχανικά. Χρησιμεύει σαν εντομοκτόνο; Μπορεί να χρησιμοποιηθει και για τις κάμπιες;
Σχετικά με την καταπολέμηση των σκουλικιών γνωρίζετε κάτι;

sax είπε...

Εγω παντως, 30 λαχανα, 10 κουνουπιδια και 10 μαυρα λαχανα, σε 10 λεπτα -μια φορα την εβδομαδα, τα καθαριζω με τα χερια μου και δεν εχω προβλημα με τις καμπιες. Ακομη και αν καποιος σιχαινεται για να τις πιασει, μπορει να το κανει μ ενα μανταλακι. Τα δε φυλλα που εχουν αυγα, τα αφαιρω και τα καταστρεφω.
Αν το κανουμε απ την αρχη, δεν θα εξαπλωθουν και μπορουμε ευκολα να ελεγξουμε την κατασταση.

ΧΑΤΖΗΣ είπε...

Θεόδωρε καλησπέρα και συγχαρητήρια για το ιστιολόγιο σου. Ερώτηση: αυτό που περιγράφεις με την αψηθία το ψεκάζεις όπως είναι ή το διαλύεις? και αν ναί με ποία αναλογία? σ' ευχαριστώ εκ τον προτέρον.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΥΜΠΑΚΙ

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να κατ' αρχάς να ευχαριστήσω την ιστοσελίδα "ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟ ΜΟΥ" γιατί μέσα από αυτή έχω μάθει πάρα πολλά. Θέλω να σας ρωτήσω, αν γνωρίζετε, υπάρχει βιολογική καταπολέμηση της toyta apsolouta; που καταστρέφει τις ντομάτες μας; ευχαριστώ και πάλι.

cummulus είπε...

Μιά φίλη μου,μοῦ εἶπε ὄτι καταπολέμησε τήν tuta μέ βάκιλλο Θουριγγίας.

Ανώνυμος είπε...

χρησιμη συμβουλη θα την χρησιμοποιησω γιατι εχουν ηδη εμφανιστει καμπιες στα κονουπιδια μου .Μονο που εχω μια απορια τι ειναι η αψιθια και που μπορω να τη βρω
κωστης ματουλας 15 χρονων απο βολο μαγνησιας

Χρήστος Σαββίδης είπε...

Φιλε Κωστη η αψιθια ειναι φυτο. Ομως μπορεις να φορεσεις ενα γαντι και να μαζεψεις τις καμπιες απ τα κουνουπιδια σου. Και μ ενα ξυλακι μπορεις να τις απομακρυνεις ή ακομη και να αφαιρεσεις τα μολυσμενα φυλλα.

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστω φιλε χρηστο .το γαντι πρεπει μετα αφου πιασω τις καπμπιες να το πεταξωή ειναι ακινδυνες .καποια φυλλα τα εχουν φαει κανονικα να τα κοψω η θα ξαναβγουν
κωστης ματουλας

Χρήστος Σαββίδης είπε...

Ακινδυνες ειναι. Και διχως γαντι μπορεις να τις πιασεις.
Τα παραφαγωμενα φυλλα μπορεις να τα κοψεις, μπορεις και να τ αφησεις.

κωστης ματουλας είπε...

οκ ευχαριστω φιλε χρηστο.θα σου δειξω και καποιες φωτογραφιες γιατι εχει μεινει μονο το κοτσανακι τα εχουν φαει ολοκληρα καποια φυλλα

Print-it