Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008

Φτιάχνω εκχύλισμα με πολυκόμπι για προστασία φυτών

Πολυκόμπι-Equisetum arvense

Υλικά:
250 γραμμάρια φρέσκο πολυκόμπι ή 50 γραμμάρια ξεραμένο
1 κιλό νερό

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά μας και τα βράζουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε σε δροσερό μέρος το διάλυμά μας για άλλες 24 ώρες. Αυτό γίνεται γιατί οι μίσχοι από το πολυκόμπι είναι πολύ σκληροί και χρειάζεται να βράσουν και να μείνουν αρκετά μέσα στο νερό για να διαλυθούν τα πολύτιμα συστατικά του.

Αυτή η συνταγή είναι επίσης ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μυκητοκτόνο για την αποτροπή της μαύρης κηλίδας στα τριαντάφυλλα και του ωιδίου σε οποιοδήποτε φυτό. Αποτρέπει επίσης τη σκωρίαση στις μέντες και στην οικογένεια malvaceae.
Μπορεί να γίνει συνδυασμός με τσουκνίδα ή αλλά βότανα για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Το πολυκόμπι το μαζεύουμε αφότου έχουν εξαφανιστεί οι γυμνοί καφετιοί βλαστοί που έχουν τα σπόρια του, περίπου στα τέλη Μαΐου (στην Ευρώπη).

Διαβάστε ακόμη:Πολυκόμπι-Equisetum arvense

16 σχόλια :

witch of daffodils είπε...

A, Θεόδωρε, γίνομαι κουραστική΄, αλλά πείτε πλιζ, με αυτό το διάλυμμα ποτίζουμε ή ψεκάζουμε τα φυτά και κάθε πότε;

YΓ εκουιζέτο έχει το Πήλιο όσο τραβάει η ψυχούλα σας!

Θεόδωρος είπε...

Μαγισσούλα δεν με κουράζεις, εξάλλου από τις ερωτήσεις σου επωφελούνται και άλλοι. Με το διάλυμα αυτό ψεκάζεις προληπτικά κυρίως για τους εχθρούς και τις ασθένειες των φυτών. Ταυτόχρονα με το ψεκασμό τα λιπαίρνεις κιόλας όπως γίνεται και με την τσουκνίδα ή με το διάλυμα κομπόστας. Τα φυτά παίρνουν και από τα φύλλα τους τις θρεπτικές ουσίες. Αν δεις στο video για το forest gardening στο 6ο λεπτό περίπου, ο κύριος ψεκάζει στην ουσία με ένα ποτιστήρι με διάλυμα τσουκνίδας και σύμφυτου τα φυτά του. Οι ψεκασμοί αν έχουμε το διάλυμα έτοιμο σε ένα μεγάλο βαρέλι είναι πανεύκολοι και πρέπει να γίνονται περίπου ανά μία βδομάδα για να μην έχουμε ποτέ πρόβλημα στα φυτά μας.
Εκουιζέτο έχουμε πολύ στην Ελλάδα ακόμα και στα μέρη μου στην Πάτρα και όπως έχω γράψει κυρίως δίπλα σε σιδηροδρομικές γραμμές.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας. προσπαθω να φτιαξω βιολογικο κηπο και λαχανοκηπο αλλα εχω πολλες αποριες. Που θα βρω πολυκομπι και αψιθια στη Βοιωτια οπου και το εξοχικο; Επισης πως θα καταπολεμησω τα σαλιγκαρια που μας εφαγαν τα μαρουλια και τα γερανια αλλα και τις καμπιες που μας εφαγαν τα λαχανα;
Ευχαριστω
Σαββουλα

Θεόδωρος είπε...

Σαββούλα γειά και από εμένα. Αψιθιά πουλάνε στα φυτώρια και πολυκόμπι όπως ανέφερα θα βρεις συνήθως κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές. Τώρα για τα σαλιγκάρια μια λύση είναι να βάλεις μεγάλες τάβλες ή πέτρες δίπλα στα λαχανικά σου και την ημέρα να τα μαζεύεις κάτω από εκεί που κρύβονται. Αν χρησιμοποιήσεις δηλητήριο για τα σαλιγκάρια τουλάχιστον βάλτο σε ένα πλαστικό κουτί και σε μέρος που δεν βρέχετε γιατί θα λιώσει με τη βροχή. Για τις κάμπιες μπορείς να ψεκάσεις με φυσική πυρεθρίνη ή να ρίξεις μια σκόνη που λέγεται βάκιλος Θουριγγίας.Και οι 2 λύσεις είναι βιολογικές.

Δημήτρης Πηνειάδης είπε...

Θεόδωρε είμαι στα πρώτα στάδια της εξερεύνησης τουμπλογκ και μένω κατάπληκτος από τον όγκο και το εύρος των πληροφοριών που περιέχει. Τα σέβη μου!
Διατηρώ αμπέλι στην θεσσαλία και φέτος είναι η πρώτη χρονιά που θα κάνω καλλιέργεια κηπευτικών από παραδοσιακούς σπόρους. Ψάχνω ένα εκχύλισμα που να προστατεύει προληπτικά τα φυτά και να τους παρέχεικάποιου είδους λίπανση. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το παρόν εκχύλισμα; Σκέφτομαι επίσης το διάλυμα τσουκνίδας. Ποιά η εμπειρία σου; Ολα τα φυτά είναι ακόμα σε σπορεία. Πότε μπορώ να αρχίσω τους ψεκασμούς;
Ευχαριστώ προκαταβολικά και συγχαρητήρια για το μπλογκ.

Θεόδωρος είπε...

Δημήτρη ούτε όγκο ούτε εύρος έχει ακόμα για μένα. Από αυτά που θέλω να γράψω είναι γραμμένα ελάχιστα, λόγου χρόνου κυρίως….
Γιατί τα περισσότερα που βλέπεις εδώ τα έχω διαβάσει, φωτογραφίσει, καλλιεργήσει δοκιμάσει και εφαρμόσει εν μέρη στη ζωή μου, καταγράφοντάς τα στο blog.
Το blog είναι κομμάτι αν θες της ζωής μου, (…)
Οπότε φαντάζεσαι κάθε φορά που συμβαίνει κάτι στη ζωή μου (και των δίπλα μου) έχει ερευνηθεί και καταγραφεί με ένα δικό μου τρόπο εδώ, (οι πληροφορίες που μάζεξα, τα βιβλία που βρήκα και διάβασα, πράγματα που έκανα και κάνω, από τις καλλιέργειες μέχρι το φούρνο. Τα περισσότερα link και βιβλία στο blog είναι αυτά που έχω χρησιμοποιήσει και διαβάσει ψάχνοντας για θέματα που ασχολιόμουν και με ενδιαφέρουν.

Εξάλλου αυτό είναι το blogging, ένα ημερολόγιο καταγραφής των πραγμάτων που συμβαίνουν δίπλα μας και μας απασχολούν, από την δικιά μας οπτική γωνία, την οποία μοιραζόμαστε στο internet με άλλους….

Το πολυκόμπι είναι πολύ καλό γιατί περιέχει πολύ πυρίτιο και πολλά θρεπτικά στοιχεία, λόγο του πυριτίου κάνει πιο σκληρές της επιφάνειές τους με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικά και στα έντομα. Η χρήση μαζί με τσουκνίδα πιστεύω θα ήταν ιδανική.
Ψεκασμούς εγώ αρχίζω όταν είναι 10 εκατοστά περίπου.
Πάντα ξεκινάμε με όλα τα διαλύματα με δοκιμή σε ένα φυτό και περιμένουμε 1-2 ημέρες να δούμε τη συμπεριφορά του και μετά ψεκάζουμε τα άλλα. Αυτά τα λέω προληπτικά για τυχόν λάθη στις αναλογίες (τα μικρά φυτά θέλουν πιο αραιό διάλυμα).

Δημήτρης Πηνειάδης είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση. Χαίρομαι που υπάρχει διάθεση για συνεχή διεύρυνση των πληροφοριών του μπλογκ!
Μπορώ να αναμίξω τα δύο εκχυλίσματα; Κάποια προτεινόμενη αναλογία; Παίζει ρόλο η εποχή που θα μαζέψω την τσουκνίδα; (άργησα λίγο και θα το κάνω αύριο)
Υ.Γ εννοείται πως θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα!

Κώστας Ανδρεόπουλος είπε...

Αγαπητέ Δημήτρη,

Τσουκνίδα μπορείς να συλλέξεις όλες τις εποχές που θα τις βρεις φυτρωμένες. Κόψε από τη μέση κι επάνω, πριν σποριάσουν. Πιθανολογώ πως αυτό γίνεται για να αποφύγουμε την υπερβολική φύτρωσή της από τη διασπορά των σπόρων της μέσω των ψεκασμών. Προσωπικά για να αποφύγω το πρόβλημα, αλλά και για να συλλέξω το σπόρο, όταν το εκχύλισμα των 15 – 17 ημερών είναι έτοιμο, σουρώνω πρώτα με χοντρή κρισάρα και μετά με πολύ ψιλή. Έτσι δεν περνούν οι σπόροι στο εκχύλισμα.

Οι Peterson και Jensen (1986) μετά από πάμπολλα πειράματα συλλογής τσουκνίδας όλες τις εποχές και εφαρμογής σε κηπευτικά, δεν είδαν σπουδαίες διαφορές στις αποδόσεις των φυτών. Δηλαδή Άζωτο υψηλότερο στην τομάτα έδωσε το διάλυμα τσουκνίδας φτιαγμένο από ανοιξιάτικες τσουκνίδες ενώ στο κριθάρι οι τσουκνίδες που μαζεύτηκαν μέσα με τέλη καλοκαιριού.

Όσο αφορά το ερώτημά σου για την ανάμιξη εκχυλισμάτων, φυσικά και μπορείς. Αναλογίες για το συνδυασμό τσουκνίδα - πολυκόμπι δε γνωρίζω, αλλά συνδυασμός εκχυλισμάτων τσουκνίδας – φυκιών σε αναλογία 50 – 50 γίνεται και είναι εξαιρετικά αποδοτικό.

Καλή επιτυχία....

Αλέξανδρος είπε...

Χαίρετε, βρήκα σε ένα μαγαζί με βιολογικά προϊόντα ρίζα από πολυκόμπι. Αυτό κάνει για το εκχύλισμά μας ή όχι;

Θεόδωρος είπε...

Αλέξανδρε δεν ξέρω για πιο προϊόν μιλάς εκεί που το είδες δεν σου είπαν που και πως το χρησιμοποιείς;
Είναι για φυτά ή για φαρμακολογική χρήση και τι ποσότητες θέλεις να το χρησιμοποιήσεις;

Αλέξανδρος είπε...

Είναι για παρασκευή ροφήματος, και είναι σα μικρά κομματάκια σπασμένου ξύλου και θέλω να λιπάνω περίπου 20 ντοματιές. Τελικά το αγόρασα, και λέω να κάνω το πείραμα. Ευχαριστώ για την απάντηση

Ανώνυμος είπε...

παρακαλω πειτε μου πιο κανει για την παρασκευη?
σημερινα απο τον ιδιο τοπο.
[url=http://postimg.org/image/bc5c7aue5/][img]http://s22.postimg.org/bc5c7aue5/image.jpg[/img][/url]

Ανώνυμος είπε...

να συμπληρωσω το προηγουμενο ποστ μου.
ποιο σταδιο αναπτυξης ειναι το σωστο?

Θεόδωρος Κ είπε...

Το πολυκόμπι συλλέγεται αρχές του καλοκαιριού στην ανάπτυξή του πριν βγάλει το βλαστό και το άνθος του (την κεφαλή του δηλαδή). Στην νότια και πεδινή Ελλάδα από Μάιο αρχίζει να βγάζει σπόρο όπου υπάρχει αυτοφυές, το έχω συναντήσει όμως και όλο το καλοκαίρι παραθαλάσσια σε οργωμένα χωράφια και στα ορεινά, φυσικά δίπλα σε ποταμούς και υγρασία, το βότανο δείχνει ότι υπάρχει νερό και υγρασία από κάτω (όπως το πεντάνευρο και το σύμφυτο)

Ale είπε...

απο την φωτο ποιο σταδιο ειναι οκ?
απο την περιγραφη σου, νομιζω το πρωτο και δευτερο απο αριστερα.
(απο αυτα μαζεψα αρκετο)

σε εναν τοπο τα βρηκα ολα, σημερα.
ευχαριστω παντως

Θεόδωρος Κ είπε...

Εντάξει είναι το στάδιο, όχι ότι υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα για τα φυτά και να το μαζέψεις και αργότερα, είναι όμως καλύτερα.