Φτιάχνω φυσικό βιοδυναμικό ενεργοποιητή κομπόστας

Παρασκευή βιοδυναμικού ενεργοποιητή κομπόστας με βότανα

φυσικός βιοδυναμικό ενεργοποιητή κομπόστας

Υλικά ενεργοποιητή κομπόστας:

  • Yarrow (Achillea millefolium)-Αχίλλεια η χιλιόφυλλος
  • Nettles (Urtica dioica)-Τσουκνίδα
  • Dandelion (Taraxacum officinate)-Άγριο ραδίκι πικραλίδα
  • Chamomile (Matricaria chamomilla)-Χαμομήλι
  • Valerian (Valeriana officinalis)-Βαλεριάνα
  • Oak bark (Quercus robur)-Δρύινος φλοιός
  • Καθαρό μέλι

Τα δύο ουσιαστικά συστατικά είναι η αχίλλεια και οι τσουκνίδες. Τα άλλα χρησιμοποιούνται λόγω των προφυλακτικών ιδιοτήτων τους και των θρεπτικών συστατικών τους και κάποιο από αυτά μπορεί να παραλειφθεί αν δεν υπάρχει.

Μέθοδος παρασκευής φυσικού βιοδυναμικού ενεργοποιητή κομπόστ
Συλλέξτε τα λουλούδια και τα φύλλα πριν από το μεσημέρι. Ξεράνετε τα το συντομότερο δυνατόν με χαμηλή θερμοκρασία, δηλαδή κοντά σε ένα καλοριφέρ ή μια σόμπα. Όταν ξεραθούν κοσκινίσετε ξεχωριστά το καθένα, σε ένα κόσκινο ή μια κρησάρα ή ένα μεγάλο σουρωτήρι. Κρατήστε το καθένα χωριστά.

Φλοιός βελανιδιάς:
Χρησιμοποιήστε τον εξωτερικό τραχύ φλοιό, τρίψτε τον να γίνει σκόνη και μετά κοσκινίστε τον.

Μέλι:
Τρίψτε 1 σταγόνα μέλι σε μία μικρή ποσότητα λακτόζης (περίπου ένα εικοσάλεπτο του euro) μέχρι το μέλι να απορροφηθεί εντελώς. (Η λακτόζη είναι ένα καθαρό προϊόν που χρησιμοποιείται για να ταΐσει τα μωρά, και υπάρχει σε φαρμακεία ή αλυσίδες τροφίμων).

Για να το αποθηκεύσετε
Πάρτε τα ίσα μέρη κάθε ένα από τα συστατικά, αναμίξτε καλά και αποθηκεύστε σε ένα κλειστό βάζο.

Για τη χρήση
Ανακατώστε πάλι για να εξασφαλίσετε ένα ομαλό μίγμα, και υγροποιήστε ως εξής:

Για να υγροποιήσετε:
Παίρνεται λίγο μίγμα περίπου όσο να καλύψει η σκόνη ένα δεκάλεπτο του euro (περίπου ένα κόκκο σιταριού) και ανακατεύεται με βρόχινο νερό 570 γραμμαρίων περίπου. Το ανακατεύεται καλά και το αφήνετε 24 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε. Διατηρείτε για περίπου τρεις εβδομάδες. Κουνήστε το καλά πριν τη χρήση.

Πηγές:
http://journeytoforever.org/farm_library/QR/QRapp1.html#app2
http://attra.ncat.org/attra-pub/PDF/biodynam.pdf

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω κομπόστ για λίπανση εδάφους

5 σχόλια:

  1. Θεόδωρε,
    διευκρινήστε μας παρακαλώ, αυτό το μίγμα το ρίχνουμε στο κόμποστ κάθε πότε και για πόσο χρονικό διάστημα;

    Αρκεί μια τόσο μικρή ποσότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/11/08, 1:30 μ.μ.

    Μαγισσούλα αυτό το μίγμα είναι καλύτερα να το ρίχνεις στην κομπόστα σου στην αρχή όταν ρίχνεις και τα υλικά σου, για να επιταχύνει από την αρχή την διαδικασία. Αν βρίσκεσαι ήδη στην διαδικασία της κομποστοποίησης και πάλι μπορείς να το ρίξεις τότε για να επιταχύνεις και ακόμα να καλυτερεύσεις την διαδικασία . Δεν χρειάζεται να ρίχνεις συνέχεια από αυτό μία φορά φτάνει.
    Αρκεί μια τόσο μικρή ποσότητα αν δεις και στο post η αξία των βοτάνων στον οργανικό κήπο, θα δεις ότι η αχίλλεια που είναι από τα 2 βασικά συστατικά του μίγματος είναι πολύ δυνατή.
    Το μίγμα αυτό το πουλάνε κανονικά στο εμπόριο και τις ίδιες αναλογίες δίνουν
    http://journeytoforever.org/farm_library/QR/QRCO.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα παραπανω υλικα ειναι μια τροποποιημενη συνταγη του 1930 και το ονομά της ειναι QR (quick return).Προσοχη απαιτειται αν προστεθουν ζωντανα αυτα τα φυτα στο σωρο του κομποστ γιατι μερικα ειναι βλαβερα ζιζανια και μπορουν να φυτρωσουν μεσα στο σωρο. Παρολα αυτα ειναι εξαιρετικα επιπονο να βρεις αυτα τα υλικα σε πολη και να κανεις ολη αυτην την διαδιακασια.Οι ενεργοποιητες αν το κομποστ παρασκευαστει σωστα απο την αρχη ειναι άχρηστοι ενω δε για τους ενεργοποιητες του εμποριου ειναι χημικο αζωτο το οποιο μπορει να επηρεασει αρνητικα την μικροβιακη ζωη του σωρου.Ο πιο απλος τροπος για να δωσετε μια ωθηση στο κομποστ σας ειναι να του ριξετε λιγο χωμα (απο δασος θα ηταν ακομα καλύτερα) ή να προσθεσετε λίγο ώριμο κομπόστ. Απο εκει και περα αν θελετε ενεργοποιητές οπωσδηποτε ιδου μια λίστα:
    Τα ούρα ειναι ο καλυτερος, αναλογία με νερο 1:4.
    Εξίσου καλο και το κουρεμένο γρασίδι.
    Φύκια φρεσκα η αποξηραμενα.
    Κοπρια. Λεπτες στρωσεις γιατι μερικες ειναι πολυ ισχυρες ιδαιτερως αν περιεχουν κουτσουλιες.Και ΝΑΙ ΤΟ BLOG αυτο ειναι ΓΑΜΑΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΒΡΗΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΨΑΧΝΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΡΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος30/3/11, 3:24 μ.μ.

    ξεκινησα να παρασκευασω κομποστ με κυριο υλικο τα φυκια. Εχουν περασει τρεις εβδομαδες και δεν μπορω να καταλαβω αν εχω καποιο αποτελεσμα. Σημ παρασκευαζω το κομποστ σε ενα πλαστικο βαρελι 50 lt με τρυπες για αερισμο.Μπορω να προσθεσω καποιο υλικο για πιο γρηγορη κομποστοποιηση??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα