Βοηθώντας τα ωφέλημα έντομα

Βοηθώντας τα ωφέλημα έντομα

Πως βοηθάμε και πολλαπλασιάζουμε τα ωφέλιμα έντομα

Έχουμε δει ήδη πως μπορούμε να προσελκύσουμε τα ωφέλιμα έντομα στο κήπο μας σε άλλο άρθρο μιλώντας για το ρόλο των λουλουδιών. Τα περισσότερα από τα ευεργετικά έντομα θέλουν να τα ενθαρρύνουμε για να εργαστούν στο κήπο μας παρέχοντάς τους γύρη και νέκταρ δηλαδή τροφή για την επιβίωσή τους στα διάφορα στάδια της ζωής τους.
Πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και να προσελκύσουμε περισσότερο τα ωφέλημα έντομα για να κάνουμε σπίτι τους τον κήπο και το χωράφι μας;

Η μόνιμη θέση για να βρουν τροφή ή να περάσουν το χειμώνα τους είναι πολύ σημαντική για την επιβίωσή τους. Είναι επίσης χρήσιμο να επιλεχθούν διάφορα λουλούδια που να ανθίζουν διαφορετικές εποχές για να έχουν συνέχεια τροφή. Ακόμα και η συμπερίληψη λουλουδιών με διαφορετικό ύψος μπορεί να είναι πολύ σημαντική. Μερικά έντομα απαιτούν την κάλυψη του εδάφους με χαμηλά φυτά σε ύψος. Ο χρύσοπας για παράδειγμα γεννά τα αυγά του σε σκιερές, προστατευόμενες περιοχές, έτσι η παροχή τέτοιων θέσεων κοντά στις καλλιέργειες μας είναι ένα πολύ καλή ιδέα.

Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε τα ωφέλημα έντομα είναι να ψεκάσετε ένα μείγμα αποκαλούμενο «Wheast» στον κήπο σας. Είναι συνήθως ένα μείγμα μαγιάς, ορού γάλακτος ή ζάχαρης και νερού και είναι ελκυστικά τρόφιμα για πασχαλίτσες, χρύσοπες και παρασιτικές σφήκες. Μπορείτε είτε να φτιάξετε το δικό σας, είτε να αγοράσετε ένα έτοιμο μείγμα. Μια βασική συνταγή wheast είναι η ακόλουθη:

1 μέρος ζάχαρης-1 μέρος μαγιά
Ανακατέψτε τη ζάχαρη και τη μαγιά με νερό για να γίνει μια λεπτή κόλλα. Τοποθετήστε τη στα φύλλα ή προσθέστε περισσότερο νερό για να διαλυθεί και να το ψεκάσετε.

Τροφή ωφέλιμων εντόμων

Αναμίξετε όλα τα ακόλουθα συστατικά μαζί σε ένα δοχείο:

  • 2/3 φλιτζανιού ζεστό νερό
  • 4 κουτάλια σούπας μαγιά μπύρας
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

Χρήση:Πάρτε 2 κουτάλια σούπας του μίγματος και το αραιώστε σε 1 λίτρο χλιαρό νερό. Χρησιμοποιήστε αυτό το διάλυμα για ψέκασμα στα φυτά την άνοιξη και την αρχή του καλοκαιριού. Θυμηθείτε δεν ψεκάζουμε τις καλλιέργειες όταν είναι οι θερμοκρασίες πάνω από 27 βαθμούς Κελσίου. Αποθηκεύστε το μείγμα σε ένα σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο για να μη χαλάσει. Μπορεί να διατηρηθεί έτσι για 7-10 ημέρες. Η ζάχαρη που περιέχει είναι πραγματικά καλή για τα φυτά σας.

Ψεκασμός με ζάχαρη-νερό

Αναμίξετε μαζί πολύ καλά αυτά τα συστατικά:

  • 1 μέρος άσπρης ζάχαρης
  • 6,5 μέρη ζεστού νερού

Ψεκάστε όταν απαιτείται σε καλλιέργειες, με πρόβλημα από αφίδες και άλλα έντομα.
Έρευνα που έγινε στο κρατικό πανεπιστήμιο της Γιούτα έδειξε ότι ο ψεκασμός της λύσης ζάχαρη-νερού στο κέντρο μιας καλλιέργειας άλφα άλφα αύξησε τον πληθυσμό στις πασχαλίτσες σε μια έως δύο ημέρες κατά 200% ως 1300%.

Αυτό γίνετε γιατί οι αφίδες παράγουν συχνά μια ουσία γνωστή ως μελίτωμα. Τα αρπακτικά έντομα αναγνωρίζουν την παρουσία αυτού του ζαχαρούχου υλικού ως σημάδι των αφίδων (δηλ. το μεσημεριανό γεύμα τους). Οι κηπουροί έχουν διαπιστώσει ότι ο ψεκασμός του μίγματος νερού-ζάχαρης στις καλλιέργειες προσελκύει τους τις πασχαλίτσες και άλλα αρπακτικά ζώα που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των πληθυσμών των αφίδων. Οι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει αυτήν την τεχνική σε διάφορες υπαίθριες δοκιμές και έχουν βρει επίσης ότι είναι αποτελεσματικό και στην προσέλκυση συγκεκριμένων ειδών παρασιτικών σφηκών.

Πηγές: http://www.garden.org

Διαβάστε ακόμη:Ωφέλημα έντομα στο βιολογικό περιβόλι

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα, πολύ ωραία λύση όμως θέλω να ρωτήσω , αν θα ψεκάσω με το μείγμα της ζάχαρης δεν θα τραβήξει και περισσοτερα μυρμήγκια ή δεν μας ενοχλούν καθόλου αυτά πάνω στα δέντρα λαχανικά κλπ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα