Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα

Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ένας περιηγητής επισκέπτεται μια απομονωμένη ορεινή περιοχή της Γαλλίας. Ανακαλύπτει ένα τόπο παρατημένο, με τους λιγοστούς κατοίκους του να οδηγούνται από τις κακουχίες στο μίσος και την τρέλα. Εκτός από τον Ελζεάρ Μπουφιέ, έναν μεσήλικα βοσκό που γαλήνια ξεδιάλεγει σπόρους βελανιδιάς και τους φυτεύει στις άγονες πλαγιές. Ενώ ο έξω κόσμος περνάει δύο παγκόσμιους πολέμους, ο Ελζεάρ θα καλλιεργήσει, σπόρο-σπόρο, ένα ατελείωτο δάσος, μετατρέποντας την περιοχή σε έναν φυσικό παράδεισο.

Νικητής του Acadamy Award for Best Animated Short Film and Short Film Palme d'Or το 1987, είναι ένα γοητευτικό αριστούργημα κινουμένων σχεδίων για έναν άνθρωπο ο οποίος αφιερώνει τη ζωή του στο να φυτεύει δέντρα.
Σε σκηνοθεσία του Frederick Back και επιμέλεια από τον Norbert Pickering, αυτή είναι η πλήρης έκδοση στην αγγλική γλώσσα μεταφρασμένη από τον Jean Roberts και αφήγηση από τον Christopher Plummer (η αρχική έκδοση είναι στην γαλλική γλώσσα με αφήγηση από τον Philippe Noiret).

Ο Jean Giono, ο συγγραφέας του διηγήματος πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία, έγραψε την ιστορία μετά από αίτημα των American editors το 1953 οι οποίοι του ζήτησαν να γράψει λίγες σελίδες για έναν αξέχαστο χαρακτήρα.

Το αίτημα τους ήταν για έναν αληθινό χαρακτήρα, αλλά ο Jean Giono δημιούργησε τον φανταστικό Elezeard Bouffier. Όταν οι εκδότες διαμαρτηρήθηκαν ότι κανένας με αυτό το όνομα δεν είχε πεθάνει στη Banon, ο συγγραφέας χάρισε το διήγημα στην ανθρωπότητα. Αυτό έγινε λίγο μετά την έκδοση του το 1954 από την Vogue. Πολλοί θεωρούν ότι ο Elezeard Bouffier ήταν πραγματικό πρόσωπο.

by Jean Geono, 1953-Frédéric Back' s animation, 1987-Société Radio-Canada
Ο υποτιτλισμός στα ελληνικά έγινε από την ομάδα της: http://www.european-village.org,και αφιερώνεται σε ανθρώπους ταγμένους στην αναγέννηση της φύσης.

Διαβάστε ακόμη:Γενετικά μεταλλαγμένα δέντρα

Δημοσίευση σχολίου