Ψήνω αρνί στη σούβλα

Ψήνω αρνί στη σούβλα

Πως ψήνουμε το Πασχαλινό αρνί στη σούβλα

Τα παιδικά μας χρόνια πέρασαν και μαζί τους πέρασαν και κάποιες υποχρεώσεις σε εμάς που μεγαλώσαμε. Η υποχρέωση - έθιμο αλλά και ευχαρίστηση του ψησίματος του αρνιού την Κυριακή του Πάσχα είναι μια διαδικασία που δεν είχα σκεφτεί ότι θα την έκανα ο ίδιος. Θα σας την μεταφέρω εδώ με τη απειρία του αρχάριου και την πείρα των μεγαλύτερων.

Το Πασχαλινό αρνί συνήθως σφάζεται μια ημέρα πριν, δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, από όπου τα εντόσθια φυλάγονται για την μαγειρίτσα ή το κοκορέτσι και το αρνί για το σούβλισμα στη σούβλα την Κυριακή του Πάσχα. Το αρνί πλένεται και καθαρίζεται καλά με νερό και κρεμιέται τυλιγμένο με ένα μεγάλο πανί, συνήθως ένα καθαρό σεντόνι για να μην έχει επαφή με μύγες και έντομα, για να στεγνώσει και να κρυώσει. Την επόμενη μέρα τη Κυριακή νωρίς το πρωί ξεκινάει η διαδικασία σουβλίσματος του. Το ιδανικό βάρος του αρνιού για ψήσιμο στη σούβλα είναι 12-13 κιλά. Αυτό γιατί το αρνί έχει πολύ λίπος και χάνει αρκετά από το αρχικό βάρος του, οπότε αν είναι μικρό δεν μένει πολύ, ενώ αν είναι μεγαλύτερο δεν ψήνεται τόσο καλά.

Εργαλεία για το σούβλισμα του αρνιού

  • Σύρμα για το στερέωμα-δέσιμο του αρνιού στη σούβλα (ούτε πολύ ψιλό, ούτε πολύ χοντρό)
  • Πένσα ή κόφτης για να δέσουμε το σύρμα
  • Σπάγκος για το ράψιμο του αρνιού
  • Χοντρή βελόνα (σακοράφα) για το ράψιμο του

Ψήνω αρνί στη σούβλα

Υλικά για την παρασκευή του αρνιού μας

  • 1 φλιτζάνι μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι χυμός λεμονιού
  • 1 φλιτζάνι αλατοπίπερο με χοντρό αλάτι
  • 1 κεφάλι σκόρδο για τη γέμιση
  • 1/2 κιλό κεφαλοτύρι σε κομμάτια για τη γέμιση

Προετοιμασία για το ψήσιμο του αρνιού

Η πρώτη δουλειά που γίνετε είναι το πέρασμα της σούβλας στο αρνί. Περνάμε στην σούβλα μας το σώμα του αρνιού, από τα πόδια προς το κεφάλι του στο εσωτερικό μέρος του.
Το δύσκολο μέρος είναι στο πέρασμα του κεφαλιού, γιατί χρειαζόμαστε αρκετή δύναμη για να μπάσουμε την σούβλα στο κεφάλι του αρνιού.

Μετά ξεκινάμε το δέσιμο του αρνιού στη σούβλα. Χρειάζεται γερό δέσιμο και πολύ προσοχή για να μην έχουμε προβλήματα κατά την διάρκεια του ψησίματος. Το δένουμε σε αρκετές μεριές στα πόδια, το σώμα και το λαιμό του με σύρμα.
Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι πρώτα δένουμε το μικρό κοκαλάκι των ποδιών του αρνιού με σύρμα στη σούβλα, μετά στο λαιμό του για να στηριχτεί και τέλος κάνουμε τα εσωτερικά δεσίματα στη ραχοκοκαλιά του αρνιού. Κάτι που πρέπει να προσέξουμε επίσης είναι ότι το σύρμα μας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ψιλό (γιατί θα λυγίζει όταν τρυπάμε το αρνί), αλλά ούτε και πολύ χοντρό γιατί θα είναι δύσκολο στο λύγισμα. Τέλος η εύκολη και σωστή διαδικασία τρυπήματος και δεσίματος με το σύρμα, είναι από τα εξωτερικό προς το εσωτερικό μέρος του αρνιού, για να μπορούμε να το δέσουμε χωρίς δυσκολία από την πίσω μεριά του.

Μόλις τελειώσουμε με το στήριγμα του αρνιού στη σούβλα, αλείφουμε το αρνί μας εσωτερικά και εξωτερικά με χυμό λεμονιού και μετά με λάδι ή μαργαρίνη. Αλατοπιπερώνουμε μέσα έξω και προσθέτουμε το σκόρδο και το κεφαλοτύρι στην κοιλιά του. Το κλείσιμο δηλαδή το ράψιμο της κοιλιάς του αρνιού γίνετε στο τέλος με σπάγκο και χοντρή βελόνα (σακοράφα). Το αρνί μας είναι πλέον έτοιμο για ψήσιμο.

Ψήνω αρνί στη σούβλα Ψήνω αρνί στη σούβλα
Ψήνω αρνί στη σούβλα Ψήνω αρνί στη σούβλα
Ψήνω αρνί στη σούβλα Ψήνω αρνί στη σούβλα

Η διαδικασία ψησίματος του αρνιού

Την φωτιά για το ψήσιμο τους αρνιού μας την ανάβουμε πρωί πρωί, υπολογίζοντας μία ώρα περίπου, πριν τοποθετήσουμε το αρνί μας για να έχουν γίνει τα κάρβουνα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα λάκκο διαστάσεων 1.50 x 0.80 μέτρων, βάθους 10 εκατοστών περίπου, για να ψήσουμε εκεί το αρνί μας αν δεν έχουμε έτοιμη μεγάλη ψησταριά.

Η φωτιά μας θέλει μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα στην αρχή. Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι η πολύ φωτιά στην αρχή του ψησίματος η οποία θα δώσει αμέσως χρώμα μέσα σε 10 λεπτά. Αν γίνει αυτό θα πρέπει να αραιώσουμε κατευθείαν την φωτιά μας για να ψηθεί το αρνί μας σωστά. Ένα τέτοιο λάθος έκανα και εγώ και το διόρθωσα βγάζοντας το αρνί από την φωτιά τυλίγοντας το με λαδόκολλα και αραιώνοντας τα κάρβουνα.

Ψήνω αρνί στη σούβλα Ψήνω αρνί στη σούβλα

Πως ψήνω το αρνί στη σούβλα

Το καλό ψήσιμο ενός μεγάλου αρνιού βάρους 12-14 κιλών γίνεται σε χαμηλή φωτιά και χρειάζεται 4 1/2-5 ώρες. Αν είναι μικρότερο, βάρους 8-10 κιλών χρειάζεται περίπου 4 ώρες.
Αν θέλουμε το αρνί μας να είναι έτοιμο μέχρι το μεσημέρι θα πρέπει να το τοποθετήσουμε στη φωτιά το αργότερο μέχρι της 8.30 το πρωί. Στη διάρκεια του ψησίματος συμπληρώνουμε με κάρβουνα αν χρειαστεί και αναλόγως χαμηλώνουμε την απόσταση του αρνιού με την φωτιά προς το τέλος.
Προσοχή θέλει και η κατανομή της φωτιάς, ιδιαίτερα στα πόδια και στο λαιμό που πρέπει να είναι περισσότερη, γιατί αυτά τα σημεία ψήνονται πιο δύσκολα.

Το γύρισμα στην αρχή του ψησίματος πρέπει να είναι αργό και προς το τέλος γρηγορότερο για να μην μας αρπάξει.
Η αρχική απόσταση του αρνιού από την φωτιά μας δεν πρέπει να είναι πάνω από 30 εκατοστά. Μία ακόμα συμβουλή από τον φίλο Αντώνη είναι ότι εάν δεν έχετε τυλιγμένο το αρνί σας σε λαδόκολλα, να τοποθετήσετε ένα αλουμινόχαρτο πάνω στα κάρβουνά σας, κάτω από την κοιλιά του αρνιού, για να ψηθεί το αρνί σας ομοιόμορφα και να μην σας αρπάξει σε εκείνο το σημείο που ψήνεται γρηγορότερα.

Για το ψήσιμο του αρνιού χρειαζόμαστε περίπου 10 κιλά κάρβουνα. Ένα τελευταίο "κόλπο" ή πείτε το καλύτερα προφύλαξη, είναι να έχουμε κάπου πρόχειρα αναμμένα κάρβουνα, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο για να καίγονται αργά, σε περίπτωση που χρειαστούμε φωτιά.

Ψήνω αρνί στη σούβλα Ψήνω αρνί στη σούβλα

Ελπίζω να βοήθησα λίγο τους αρχάριους και να άνοιξα την όρεξη στους υπόλοιπους!
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω κοκορέτσι

16 σχόλια:

  1. Ωραιότατη ανάρτηση.Μας αναστάτωσες μέσα στη νηστεία.Να'σαι καλά.
    Καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/4/09, 1:02 μ.μ.

    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!!!!!!!!!
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΥΟ ΑΡΧΑΡΙΕΣ ΨΗΣΤΡΙΕΣ.
    ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΣ ΠΟΛΥ!!!!
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!!!!
    Πολύ χρήσιμο τελικά αυτό το post!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος30/5/09, 12:14 π.μ.

    καταρχήν μαστόρι δεν θέλει και 5 ώρες, εκτός και είναι πάνω από 20 κιλά...
    κατά δεύτερον, το βασικό λάθος που το επισημάνεις και εσύ αλλά δεν λες τι πρέπει να κάνουν σωστά είναι το παρακάτω: για τουλάχιστον 3 ώρες, μιλάω για ένα αρνί 13 κιλά που το έψησα φέτος και το επιβεβαιώνω, δεν βάζεις καθόλου, μα καθόλου κάρβουνα στο κέντρο του αρνιού, στην κοιλιά δηλαδή. όταν κρίνεις ότι κοντεύει το αρνί στο μπροστινό ή πίσω μέρος τότε βάζεις τα κάρβουνα και στο κέντρο και το ψήνεις για το πολύ μισή ώρα ή όσο τέλος πάντων κρίνεις εσύ ανάλογα πάντα με τα γούστα σου, για μένα μισή ώρα στο "αργό" είναι αρκετή για να στραγγάνε που λέμε τα λίπη και να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο λιπαρό...

    αυτό γίνεται γιατί η κοιλιά του αρνιού είναι "ευαίσθητη" στην φωτιά και συνήθως εκεί καίγεται όταν παραβιάζουμε το αρνί λόγω βιασύνης...

    η καλύτερη συμβουλή που έχω να δώσω λοιπόν είναι η υπομονή, όσο μεγαλύτερη τόσο πιο νόστιμο αρνί θα φάτε...
    καλή ανάσταση ! (καλοκαιριάτικα...χαχα)

    αντώνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σκορδα και κεφαλοτυρι βαζουμε στην μοσχαροκεφαλη, στο αρνι ΟΧΙ κατι ξερουμε και εμεις οι βλαχοι απο τα Τρικαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος7/2/10, 11:59 μ.μ.

    ΑΠΟ Β.Γκ.
    ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ:
    ΟΥΤΕ ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΟ ΨΗΤΟ ΑΡΝΙ ΣΟΥΒΛΑΣ, ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ. ΜΠΟΛΙΚΟ ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΑ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΣΚΙΣΙΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΠΟΥΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΠΡΟΣΤΙΝΩΝ ΠΟΔΙΩΝ (ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΩΡΙΑ). ΕΝΑ ΦΥΛΛΟ ΔΑΦΝΗΣ (ΒΑΓΙΑΣ) ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ.
    ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ (ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ).
    ΤΟ ΚΡΥΟ ΨΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ. ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΣ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΛΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ.ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΡΕΣΚΩΝ ΣΚΟΡΔΩΝ Ή ΜΕΡΙΚΩΝ ΣΚΕΛΙΔΩΝ ΞΗΡΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ.

    ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΦΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΠΟΥΣ ΠΡΟΣΗΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ (ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙ).
    ΤΑ ΚΑΤΣΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟΤΕΡΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥΣ. ΣΠΑΝΙΑ ΣΤΑΒΛΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ.
    ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ: ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΟΒΕΛΙΑ, ΨΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΑΡΝΙ Ή ΚΑΤΣΙΚΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, ΤΟ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟ Ή ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ.ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΑ ΨΗΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΤΡΩΝΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΝΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ Ή ΠΟΙΟΙ ΤΡΑΒΟΛΟΓΑΝΕ ΤΙΣ ΠΕΤΣΕΣ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ ΚΑΘΩΣ ΨΗΝΕΤΑΙ (ΑΠΡΕΠΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΠΑΡΕΕΣ)

    ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΕΔΕΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΤΟ ΑΡΝΙ Ή ΚΑΤΣΙΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΣΕ ΛΑΣΠΩΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ & ΝΗΣΙΑ). ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΣΕ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΣΟΥΒΛΙΣΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΤΑΨΙ (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ, ΔΙΟΤΙ ΣΤΑΖΕΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΨΗΣΤΑΡΙΑ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλησπερα παιδια
    θα συμφωνησω με καποιους και θα διαφωνησω με καποιους αλλους.
    απο οσο κανω ...και απο οσο ξερω ο τροπος ο παραδοσιακος ειναι ενας γαι τ αρνιο στην σουβλα.

    ...ουτε λεμονια ουτε σκορδα ουτε τυρια ουτε ....κανελογαρυφαλλα!!!
    σουβλιζουμε τ αρνι με τον εξης απλο τροπο.
    περναμε τ σουβλι απο ...κατω ισια μεχρι το κεφαλι που το κραταμε σε ευθεια για να εχει μετωπο στη φωτια οπως και τα μπουτια τα ανοιγουμε οσο γινεται πιο πολυ για να τα βλεπει ...η φωτια και δενουμε ,,
    τα πισω ποδια αφου τα σταυρωσουμε το ενα κοτσι μεσα στ αλλο και τρια δεσιματα καλα ενα πισω στα νεφρα ενα στην κοιλια ενα στην πλατη και ενα στο λαιμο ελαφρυ για να μην κοπει το κεφαλι.
    ριχνουμε αλατοπιπερο στην κοιλια και ραβουμε ,ανοιγουμε απο 2 χαρακιες στα μπουτια μπροστα πισω και χωνουμε με το δαχτυλο αλατοπιπερο.
    ενα αρνι 13-14 κιλα θελει αναλογα την φωτια την ψησταρια τον αερα και τον ψηστη θελει 2 1/2 με 3 ωρες με πολυ ελαχιστη φωτια στην κοιλια και γρηγορα στην αρχη και αργα στο τελειωμα...!! ολα ομως ειναι ελαφρως σχετικα απο ψηστη σε ψηστη και ακομα μπορει να παιξει ρολο και η ποιοτητα του αρνιου (παχυ, γαλακτος, στεγνο η πολυ σιτεμενο ,τι εχει φαει κλπ)ενα μυστικο γαι καολο ψησιμο και ωραιο χρωμα ειναι και μην σας φανει περιεργο ειναι το αλατι απ εξω οταν το ψηνεται και ειδικα στην αρχη (μπολικο χοντρο) ψηνει τ αρνι και δεν μενει απανω του για να το κανει ..λυσσα!! αυτα καικαλη ορεξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν και το Πάσχα αργεί,αν και δεν είμαι σε θέση να ξέρω πόσοι Έλληνες φέτος λόγω μνημονίου θα κάνουν "ανάσταση" θέλω να πω,πόσο αναλυτικά γράφεται.Ειδικά για την συντήρηση των τροφίμων.Θα μου επιτρέψετε κάποια να τα αναπαράγω στον δικό μου χώρο;Αναφερόμενη όπως πάντα στην πηγή.Συνεχίστε.....
    Με εκτίμηση Μάρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάρα το Πάσχα είναι μακριά, ήδη κάποιοι βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση …
    Όσο αφορά τη συντήρηση τροφίμων, είναι βασική και ουσιαστική για την αυτάρκεια και την βιο-οικολογική συνείδηση, που επιτέλους πρέπει κάποτε να αποκτήσουμε.
    Ευχαρίστως χρησιμοποίησε ότι θες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος23/3/11, 12:09 π.μ.

    Ο dimitrisk69 έκανε μία σημαντική επισήμανση.Τό ψήσιμο ξεκινά από γρήγορα ώστε νά αρχίσει νά "βράζει" από μέσα καί όταν αρχίσει νά στάζει τό γυρνάμε σιγά σιγά.
    ΜΑΚΙΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Α ρε αθάνατε Έλληνα. Δεν σε φτάνει κανείς !!! Οι πάντες είναι ειδικοί και μάλιστα σε όλα. Ο μόνος που ξέρει από σούβλα είναι ο dimitrisk69. Μπράβο του. Απ’ότι καταλαβαίνω πρέπει να του έχει δώσει να καταλάβει του αρνιού. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του. Είμαι επαγγελματίας του είδους και ψήνω αρνιά ,κατσίκια, γουρουνόπουλα και κοτόπουλα στη σούβλα εδώ και 45 χρόνια. Αν πρόκειται αυτό που θα ψήσετε να το φάτε μόνοι σας δηλ. εσείς και η οικογένειά σας βάλτε ότι θέλετε, γιατί έτσι σας αρέσει και καλά κάνετε. Όταν όμως έχετε παρέα, σκεφθείτε ότι μπορεί να μη τρώνε όλα αυτά τα περίεργα που βάζετε μέσα ή πάνω στο ψητό. Μπορείτε να τα σερβίρετε δίπλα στο πιάτο υπό μορφήν σάλτσας ή αλοιφής. Ειδικά το αρνί-κατσίκι, θέλει μόνο λάδι ή βούτυρο, αλάτι και λεμόνι (για επάλειψη και όχι μέσα). Και κάτι ακόμα. Το αρνί δεν το πλένουμε ποτέ μα ποτέ, γιατί μαυρίζει εσωτερικά και μυρίζει περίεργα. Εκτός αν για κάποιο λόγο …έχει λερωθεί. Θα μου πείτε άλλος ένας εξυπνάκιας που τα ξέρει όλα; Μπορεί, γιατί και εγώ Έλληνας είμαι. Χαχαχα. Καλή Ανάσταση παιδιά σε όλους μας. Και μην ακούτε κανέναν. Ψήστε το ψητό σας όπως γουστάρετε, αφού έτσι σας αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ας πώ λοιπόν και την δική μου άποψη για το σούβλισμα. Συμφωνώ κατ’ αρχήν απόλυτα με τον dimitrisk69, απλά να προσθέσω τα εξής:
    --Να ξεπλύνετε με κρύο νερό (όχι μπουγάδα) το σφάγιο, ώστε να φύγουν τα αίματα από την κοιλιά και το λαιμό ειδικά. Αν δεν το ξεπλύνετε, τότε θα μαυρίσει και θα μυρίσει επειδή θα καούν τα ξεραμένα αίματα.
    --Αν το περνάτε στην σούβλα από το βράδυ, το αλατοπίπερο το πρωϊ. Εννοείται οτι την κοιλιά θα την ράψετε και αυτήν το πρωϊ. Το αλάτι πάνω στο κρέας κ.λ.π. όλη τη νύχτα, αφυδατώνει τοπικά έντονα και συχνά δημιουργεί «σαλιάσματα».
    --Σύρμα δεν χρειάζεται. Καλό δέσιμο με σπάγγο, ο οποίος συνεχώς διαβρέχεται από τα ζουμιά και όχι μόνο δεν καίγεται αλλά σφίγγει περισσότερο.
    --Γιά να μή μετακινείτε την φωτιά μπρός- πίσω κ.λ.π. που έτσι παίρνει συνεχώς περισσότερο αέρα και γίνεται γρήγορα στάχτη, στην θέση που είναι η κοιλιά του σφαχτού άρα και το πιό αδύνατο σημείο, τοποθετείστε διπλό αλουμινόχαρτο πάνω στην φωτιά. Αφαιρέστε το μισή ώρα πρίν το τέλος, ώστε να πάρει και εκεί χρώμα και
    ταυτόχρονα, τρυπήστε τα πλευρά (μία-δύο τρύπες) γιά να στραγγίσουν και τα ζουμιά που θα έχουν συσσωρευτεί στην κοιλιά.
    --Λάδια, βούτυρα, λεμόνια κ.λ.π. για επάλειψη ξεχάστε τα. Εξοικονομήστε ένα κομάτι μπόλια, δέστε το στην άκρη ενός ξύλου και κατά διαστήματα ακουμπάτε την μπόλια πά;νω στο ψητό που γυρίζει γιά να «λαδώνεται».

    Καλή όρεξη και βέβαια (για τους μερακλήδες), το ψητό τρώγεται κρύο!!! Ζεστό, το λίπος «στομώνει» το λαρύγγι, ενώ στο κρύο εύκολα αφαιρείται το περιττό πάχος.
    Προσθέστε και λίγο αλατοπίπερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος19/4/11, 3:04 μ.μ.

    Επιτρέψτε μου μια επιπλεόν ...τεχνική οδηγία. Πριν ξεκινήσεται να λάβεται υπ όψιν σας οτι στο ψήσιμο θα "παίζεται με την φωτιά" οπότε θα πρέπει να λάβεται τα μέτρα σας τόσο για εγκαύματα όσο και για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαιών ή ζημιών γενικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΚΑΡΝΑΒΑΣ19/4/11, 11:54 μ.μ.

    Στη Ρουμελη φτιαχνουν τα καλυτερα σουβλιστα αρνια,κοκορετσι,γαρδουμπα, ΚΑΙ ΕΔΩ ΒΟΓΓΑΕΙ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος7/4/12, 8:37 π.μ.

    φιλε δε ξερεις να ψηνεις.νομος πρωτα γυρνας γρηγορα και μετα απο μιση ωριτσα το κατεβαζεις και γυρνας πολυ αργα.εγω ψηνω ετσι αρνια 30αρια σε 3 ωρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να προσθέσω και 'γω κάτι στο κατα τα άλλα πληρέστατο αυτό post-οδηγό

    Αν ο μηχανισμός είναι αριστερόστροφος και ΔΕΝ έχουμε τυλίξει με λαδόκολλα το αρνί, τότε, βάζουμε τα κάρβουνα από την δεξιά πλευρά της ψησταριάς.

    Με αυτόν τον τρόπο, δεν στάζουν τα λίπη στα κάρβουνα - φωτιά, οπότε δεν πρόκειται να αρπάξει το αρνί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα