Google

Ετικέτες

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2009

Φτιάχνω πλιγούρι

Τι είναι το πλιγούρι
Το πλιγούρι είναι ένα δημητριακό με το οποίο μπορείτε να αντικαταστήσετε το ρύζι και τα μακαρόνια. Μέχρι πρόσφατα δεν το είχα δοκιμάσει ποτέ και δεν ήξερα τι είναι ακριβώς.
Το πλιγούρι ή αλλιώς χόντρος είναι το αλεσμένο, για την ακρίβεια το σπασμένο σιτάρι.
Το χρησιμοποιούσαν παλαιότερα για να φτιάξουν τραχανά με αυτό βράζοντάς το με γάλα.
Παλιότερα επειδή δεν υπήρχε εύκολα ρύζι το χρησιμοποιούσαν κυρίως αντί αυτού.
 Θα έλεγα ότι σε όλα σχεδόν τα φαγητά που μαγειρεύονται με ρύζι θα μπορούσαμε να το αντικαταστήσουμε ανετότατα. Φαγητά όπως οι σούπες, τα ντολμαδάκια, τα γεμιστά, μαγειρευόταν με πλιγούρι τα παλιά χρόνια.

Φτιάχνοντας πλιγούρι
Στα παλιά τα χρόνια συνήθως έσπαζαν το σιτάρι στον χειροκίνητο μύλο άλεσης που διέθεταν τα περισσότερα σπίτια.

Εγώ έσπασα το δικό μου στο χειροκίνητο μύλο, πολύ εύκολα και γρήγορα μιας και δεν χρειάζεται πολύ πίεση για αυτήν την δουλειά. Αν ρυθμίσουμε και την απόσταση των πετρών μπορούμε να φτιάξουμε ψιλό ή χοντρό πλιγούρι ανάλογα για την χρήση που τον θέλουμε ή πως το προτιμάμε.


video

Τι κερδίζουμε, ας ρίξουμε μια ματιά…Το πλιγούρι επειδή είναι ουσιαστικά σπασμένο σιτάρι, έχει όλες τις καλές διατροφικές αξίες του σταριού. Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο και η συχνή κατανάλωσή του μπορεί μακροπρόθεσμα να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, καθώς και μια πολύ καλή πηγή μεταλλικών στοιχείων αλλά και ιχνοστοιχείων όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και το σελήνιο: http://www.nutritiondata.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5737/2
Περιέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες, σε σχέση με τα μακαρόνια και το άσπρο ρύζι.
Είναι άριστη πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς γιατί ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο ήπια .
Μας χορταίνει ευκολότερα και περισσότερο σε σύγκριση με άλλες τροφές, όπως το ρύζι και οι πατάτες, ενώ μας δίνει την ίδια ενέργεια.

Συντήρηση-ΑποθήκευσηΦυλάξτε το όπως όλα τα ζυμαρικά ή τα όσπρια σε δροσερό και σκοτεινό μέρος χωρίς υγρασία.

Δείτε ακόμα:
ΦΤΙΑΧΝΩ ΑΛΕΥΡΙ ΜΕ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ ΜΥΛΟ
ΦΤΑΧΝΩ ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΡΑΧΑΝΑ
ΦΤΙΑΧΝΩ ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ
ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

6 σχόλια :

History of Greek Food είπε...

Στην πραγματικότητα το πληγούρι είναι το βρασμένο, στεγνωμένο και κοπανισμένο σιτάρι, ενώ χόντρος λέγεται -ανάλογα με την περιοχή- τόσο το πληγούρι όσο και το κοπανισμένο σιτάρι αλλά και το προϊόν που παράγεται αν ανακατευθεί με γάλα και ξεραθεί.
..Και μου αρέσει πολύ το blog σας, το παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον.

Θεόδωρος είπε...

History of Greek food σε ευχαριστούμε για τις διευκρινίσεις και τα καλά σου λόγια. Παρεμπιπτόντως πολύ ωραία η σελίδα σου

Olia είπε...

Και εγώ έφτιαχνα πλιγουρι μέχρι που έσπασε το ενα κοματι απο το μυλο της γιαγιας.Ετσι τώρα αγοράζω έτοιμο....καμία σχεση με το σπιτικό...... προιον.
Θερμη παράκληση να μου πεις τη μύλός ειναι αυτος και απο που τον πηρες.
Η σελιδα σου ειναι μια οαση.
για να μαθαινουν οι νεοτεροι και να αναπολουν οι μεγαλυτεροι.
να΄εισαι καλά...
ολια απο εβρο

ΘΕΟΔΩΡΟΣ είπε...

Olia δες πληροφορίες για τον μύλο στην ανάρτηση ΦΤΙΑΧΝΩ ΑΛΕΥΡΙ ΜΕ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ ΜΥΛΟ

Ανώνυμος είπε...

Και σήμερα τον γλυκό τραχανά στην Μακεδονία τον φτιάχνουν με πληγούρι.2κιλά γάλα για 1 κιλό πληγουρι.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΨΑΧΝΑ ΝΑ ΒΡΩ ΠΩΣ ΦΤΙΆΧΝΕΤΑΙ Ο ΓΛΥΚΟΣ ΜΕ ΠΛΗΓΟΥΡΙ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ

Print Friendly and PDF