Πατάτα: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Πατάτα σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Πως γίνετε η σπορά και η καλλιέργεια πατάτας

Το διάλεγμα του σπόρου της πατάτας
Ο πρώτος και πιο σημαντικός όρος για την επιτυχία της καλλιέργειας της πατάτας είναι η εκλογή των κατάλληλων πατατών για την σπορά.
Ως σπόρος της πατάτας για την γεωργική καλλιέργεια, χρησιμοποιούνται στη πράξη οι κόνδυλοι, δηλαδή η πατάτα, η οποία είναι ένα κομμάτι του κορμού (ένα μόσχευμα στη γλώσσα των κηπουρών).

Επομένως όπως για τον πολλαπλασιασμό του αμπελιού, της ιτιάς, της λεύκας, της κυδωνιάς, της τριανταφυλλιάς, της συκιάς, της ροδιάς και άλλων παρόμοιων θάμνων και δέντρων, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα, φροντίζουμε να πάρουμε τις βέργες ή τα μοσχεύματα από υγιείς και εκλεκτές ποικιλίες, το ίδιο πρέπει να φροντίσουμε και για το σπόρο της πατάτας.

Η μεγαλύτερη σοδειά επιτυγχάνεται μόνο όταν ο σπόρος προέρχεται από πατατόφυτα, που είχαν την μεγαλύτερη απόδοση. Γιατί η πατάτα που θα καλλιεργήσουμε θα διατηρήσει τα προτερήματα και τα ελαττώματα που έχει η μητρική πατάτα. Όταν η πατάτα είναι από νόστιμη και παραγωγική ποικιλία και τα παιδιά της θα γίνουν καλά όπως και αυτή.

Λόγο της μεγάλης σπουδαιότητας της προέλευσης και της ποιότητας του σπόρου οι καλοί πατατοκαλλιεργητές παράγουν και διαλέγουν μόνοι τους τον σπόρο από τα χωράφια τους και μάλιστα από την εποχή ακόμα της αναπτύξεως της πατάτας και όχι μετά την συλλογή της σοδειάς. Για αυτό πηγαίνουν στα χωράφια που έχουν φυτέψει με πατάτες 25-30 ημέρες μετά την έναρξη της βλαστήσεως και σημαδεύουν τα δυνατότερα πατατόφυτα, που έχουν 3-6 ζωηρούς βλαστούς, μπίχνωντας ένα καλάμι για σημάδι δίπλα τους. Μετά από ένα μήνα πηγαίνουν και εξετάζουν τα σημαδεμένα πατατόφυτα. Αν αυτά διατηρούνται ακόμα ζωηρά και έχουν άφθονα φύλλα και βλαστάρια και δεν είναι λίγα, ζαρωμένα ή κουλουριασμένα ή αρρωστημένα από περονόσπορο, αφήνουν το σημάδι.

Κατά την εποχή της συγκομιδής της πατάτας, πρώτα συλλέγουν προσεκτικά και χωρίς να τις πληγώσουν, τις πατάτες από τα σημαδεμένα φυτά. Τις διαλέγουν κατά μέγεθος και χρησιμοποιούν μόνο τις καλύτερες και μετρίου μεγέθους από αυτές για την σπορά της προσεχούς πατατοκαλλιέργειας.

Αν το πατατοχώραφο έχει τα περισσότερα φυτά του ασθενικά και με φύλλα κατσαρωμένα, ή τα φυτά είναι προσβεβλημένα από περονόσπορο ή σάπισμα του λαιμού του φυτού, τότε πρέπει κανείς να αλλάξει σπόρο και να φέρει από αλλού υγιή απαραίτητα για να μην γίνει επιζήμια η πατατοκαλλειέργειά του.

Για την Ελλάδα οι καλύτερες ποικιλίες για την ανοιξιάτικη σπορά είναι η πατάτα που προέρχεται από ψυχρά και ορεινά μέρη. Στα μέρη αυτά η πατάτα συλλέγεται συνήθως αργά μετά τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο και λόγο του χειμώνα ωριμάζει πολύ καλά μέχρι την άνοιξη και είναι πλουσιότερη σε άμυλο. Η αγορά του σπόρου πρέπει να γίνει όσο το δυνατότερο νωρίτερα, για να τον συντηρήσουν καλά μόνοι τους οι καλλιεργητές μέχρι την εποχή της σποράς του.

<>Η πατάτα που θα χρησιμοποιηθεί για σπορά πρέπει να είναι υγιείς, σφιχτή όχι μαλακή, να μην έχει εσωτερικά κενά(κουφάλες), να είναι βαριά και να έχει ανάβαθα μάτια. Να μην παρουσιάζει μελανά ή σκούρα στίγματα στο φλοιό της ή στη σάρκα της. Πρέπει να μην είναι χτυπημένη, λαβωμένη ή τρυπημένη από έντομα και σκουλήκια και να είναι ώριμη.
Η ώριμη πατάτα δεν ξεφλουδίζεται εύκολα, όταν τη χουφτιάζουμε και τρίβουμε το μεγάλο δάχτυλο στο φλοιό της. Η σοδειά από άωρες πατάτες είναι πρώιμες αλλά μικρότερες. Τότε ωριμάζουν εντελώς οι πατάτες, όταν μείνουν 5-8 ημέρες ακόμα μέσα στη γη, αφού ξεραθούν εντελώς τα φύλλα και οι κορμοί των πατατοφυτών.

Καλλιέργεια πατάτας: Το μέγεθος του σπόρου της πατάτας

Τα πειράματα απέδειξαν ότι όταν φυτεύουμε μεγάλες πατάτες από υγιή πατατόφυτα, η σοδειά είναι μεγαλύτερη, οι πατάτες περιέχουν περισσότερο άμυλο και τα φυτά αντέχουν περισσότερο στο περονόσπορο και σε άλλες ασθένειες. Γιατί η μητρική πατάτα τότε δίνει περισσότερη τροφή στα νέα φυτά και έτσι γίνονται οι βλαστοί και τα φύλλα τους ζωηρότερα και ανθεκτικότερα και έτσι τρέφουν καλύτερα τους κονδύλους τους. Επειδή όμως θα χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες σπόρων αν χρησιμοποιούσαμε αποκλειστικά τις πολύ μεγάλες πατάτες για σπορά αλλά και επειδή οι πολύ μεγάλες πατάτες δεν αυξάνουν τόσο σε απόδοση όσο οι μέτριες, για αυτό θεωρείτε πιο συμφέρον να χρησιμοποιούνται για σπορά πατάτες μεγέθους ενός μεγάλου αυγού κότας και με σάρκα σφιχτή και αλευρώδη (19-20% άμυλο). Δύο και τρεις ακόμη μικρές πατάτες, αποδίδουν μικρότερη σοδειά από μία μεγάλη πατάτα αυτού του μεγέθους. Όταν όμως ο σπόρος προέρχεται από αρρωστημένα ή εκφυλισμένα φυτά η σοδειά είναι μικρή έστω και αν χρησιμοποιηθούν οι μεγαλύτερες πατάτες. Σε αυτή τη περίπτωση ακόμη και οι μικρότερες πατάτες από υγιή φυτά αποδίδουν περισσότερο από το μεγάλο σπόρο της εκφυλισμένης.

Όταν το έδαφος είναι υγρό και πτωχό και οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς, πρέπει να χρησιμοποιούνται πατάτες, μεγαλύτερου μεγέθους από ένα αυγό για τη σπορά. Όταν ο σπόρος έχει 3-4 ζωηρά μάτια, η σοδειά αποδίδει μεγαλύτερες πατάτες. Για αυτό κάποιοι καλλιεργητές συνηθίζουν κατά το φύτεμα της ολόκληρης πατάτας, να στραβώνουν τα άλλα μάτια με το μαχαίρι και να αφήνουν μόνο ένα ζωηρό μάτι στη κορυφή. Το στράβωμα όμως αυτό των ματιών απαιτεί πολύ εργασία και για αυτό χρησιμοποιούνται στη πράξη πατάτες με 5-6 μάτια το πολύ, ή χρησιμοποιείται για σπορά μόνο το τμήμα της κορυφής από τις πατάτες. Πατάτες με περισσότερα μάτια παράγουν πολλούς μεν βλαστούς αλλά αδύνατους και η σοδειά από αυτές αποτελείται από πολλές αλλά μικρές πατάτες.

Σπόρος ολόκληρος και σπόρος κομμένος
Τα πειράματα ειδικών επιστημών απέδειξαν, ότι ολόκληρη η πατάτα σαν σπόρος είναι προτιμότερη από την κομμένη. Ο κομμένος σπόρος αποδίδει συνήθως 20-30% μικρότερες σοδειές από τον ολόκληρο σπόρο σε μέγεθος αυγού, ο οποίος έχει το ίδιο βάρος με τα κομμάτια. Αλλά και οι μικρές πατάτες για σπορά είναι προτιμότερες και αποδίδουν μεγαλύτερη σοδειά από τα κομμάτια του ιδίου βάρους.

Σε πειράματα σε 4 ίδια χωράφια που φυτεύτηκαν μεγάλες, μέτριες, μικρές, κομμένες πατάτες, τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Μεγάλες πατάτες 94 οκάδες
Μεσαίες πατάτες 78 οκάδες
Μικρές πατάτες 76 οκάδες
Με κομμάτια 64 οκάδες

Σε μία μόνο περίπτωση η κομμένη πατάτα αποδίδει σχετικός καλή σοδειά και υγιή φυτά. Όταν κόβεται στη μέση κατά πλάτος σε δύο τμήματα, το τμήμα της κορυφής και το τμήμα του ομφαλού. Από αυτά για τη σπορά θα χρησιμοποιηθεί το τμήμα της κορυφής που έχει τα ζωηρότερα μάτια, κομμένο στο μέγεθος του αυγού της κότας. Η κοπή με κοφτερό μαχαίρι μπορεί να γίνεται σιγά σιγά από την εποχή της συλλογής έως την εποχή της σποράς της πατάτας. Τα κομμάτια για τη σπορά διατηρούνται σε λεπτά στρώματα 20 εκατοστών εντός ξηρού και καλώς αεριζόμενου χώρου και όχι σε σωρούς.

Όταν οι παραπάνω μέθοδοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν και θέλουμε να κάνουμε οικονομία σπόρου, πρέπει να χωρίζουμε τη πατάτα για σπορά στα δύο κατά μήκος. Με αυτό τον τρόπο κάθε κομμάτι έχει τον ίδιο περίπου αριθμό ματιών και τα μισά της κορυφής και τα μισά του ομφαλού. Χρησιμοποιούνται σε αυτή την περίπτωση για σπορά και τα 2 κομμάτια. Όταν οι πατάτες κόβονται σε ακόμα μικρότερα κομμάτια, το οποίο είναι το χειρότερο, πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 μάτια το καθένα. Συνήθως κόβετε η πατάτα στα τέσσερα κατά μάκρος, για να μοιράζονται τα μάτια της κορυφής και του ομφαλού το ίδιο σε όλα τα κομμάτια. Η χρησιμοποίηση κομμένων πατατών για σπορά, εκτός ότι επιφέρει ελάττωση σοδειάς, αφήνει και πολλά κενά στα πατατοχώραφα. Γιατί πολλοί από τους κομμένους σπόρους προσβάλλονται ευκολότερα από διάφορες ασθένειες και κυρίως της γάγγραινας του κορμού λόγο των πληγών και καταστρέφονται. Εκτός όμως από αυτό, το κόψιμο προκαλεί και αργοπορία στην ωρίμανση των πατατών.

Τέλος όποιος έχει λίγες μόνο πατάτες από μια εκλεκτή ποικιλία, την οποία θέλει να πολλαπλασιάσει γρήγορα, φυτεύει αυτές σε εύφορη γη και όταν αναβλαστήσουν, χωρίζει κάθε βλαστό και τον μεταφυτεύει χωριστά, όπως γίνεται στη λαχανοκομία και ανθοκομία από τους κηπουρούς.

Προπαρασκευή του σπόρου
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η πατάτα για την ανοιξιάτικη σπορά μόλις την βγάλουμε από την αποθήκη, αλλά πρέπει να την αφήνουμε σε στρώματα 20-30 εκατοστόμετρων για 2-3 βδομάδες σε υπόστεγο ή στην ύπαιθρο ή στον αέρα, για να στεγνώσει και μετά να την φυτεύουμε. Επίσης όταν μεταχειριζόμαστε κομμάτια για σπορά, πρέπει να κόβουμε την πατάτα πριν 3-4 εβδομάδες και να τα στεγνώνουμε μα τον ίδιο τρόπο και μετά να τα φυτεύουμε.

Είναι αληθές, ότι ενίοτε η στεγνωμένη πατάτα αργεί να φυτρώσει, αλλά άμα φυτρώσει αναλαμβάνει ζωηρή βλάστηση και εξουδετερώνει την αργοπορία. Οι στεγνωμένες μάλιστα πατάτες που χρησιμοποιούνται για σπορά δίνουν όχι μόνο μεγαλύτερες αλλά και πιο πρώιμες σοδειές. Όταν δε έχει κανείς αρκετό καιρό, για να στεγνώσει τις κομμένες πατάτες διευκολύνει την επούλωση των πληγών τους με το πασπάλισμα αυτών με στάχτη ή με σκόνη ασβέστη ή με χώμα.

Για την φθινοπωρινή πατάτα (σπορά Ιουλίου-Αυγούστου) χρησιμοποιείται ο σπόρος της πρώιμης καλοκαιρινής πατάτας, η οποία συλλέγεται τέλη Μαΐου-Ιουνίου. Οι πατάτες αυτές τοποθετούνται μετά την συλλογή τους σε σκιερό μέρος σε στρώμα 30 περίπου εκατοστών πάχους, στο έδαφος ή σε σανίδες ή σε άχυρα και σκεπάζονται ελαφρός με χόρτα ή άχυρα. Καταβρέχονται δε ελαφρά ανά περιόδους με ποτιστήρι. Οι πατάτες αυτές αρχίζουν να πρασινίζουν σιγά σιγά και τα μάτια αρχίζουν να φουσκώνουν. Μετά από 40-50 ημέρες ο σπόρος είναι κατάλληλος για σπορά. Εάν οι πατάτες χρησιμοποιηθούν απ’ ευθείας για σπορά δεν φυτρώνουν όλες και αφήνουν κενά στα χωράφια.

Προβλάστηση της ανοιξιάτικης πατάτας
Οι κηπουροί των παραμεσόγειων περιοχών συνηθίζουν να φυτεύουν την άνοιξη πατάτες, οι οποίες έχουν προηγμένος πρασινίσει και βλαστίσει. Με αυτό τον τρόπο η σοδειά γίνεται μεγαλύτερη, οι πατάτες περιέχουν περισσότερο άμυλο και το σπουδαιότερο ωριμάζουν γρηγορότερα.

καλλιέργεια πατάτας

Ο τρόπος προβλαστήσεως είναι ο εξής:
Κατασκευάζονται τελάρα με ορθογώνια πλαίσια, με μήκος πλευρών 45-55 εκατοστών. Τα πλάγια πλευρά έχουν ύψος 10-12 εκατοστά και πόδια 5-10 εκατοστών ώστε να υπάρχει μεταξύ τους διάστημα για να διέρχεται ο ήλιος και ο αέρας. Το πάτωμά τους που μπορεί να γίνει με σύρμα σε κάποια μορφή σχάρας.

Οι πατάτες για σπορά τοποθετούνται όρθιες και η μία παραπλεύρως προς την άλλη, έξι εβδομάδες πριν την σπορά τους. Τα πλαίσια με την πατάτα τοποθετούνται κατόπιν σε σκιερό μέρος είτε σε υπόστεγο ή κάτω από δέντρα σε τοποθεσία ευάερη και φωτεινή και αφήνονται μέχρι την σπορά τους. Εάν υπάρχει φόβος παγετών τοποθετούνται σε αποθήκη φωτεινή και ευάερη.
Όταν η θερμοκρασία ανέλθει στους 12 βαθμούς καταβρέχουν την πατάτα ελαφρώς με νερό της ίδιας θερμοκρασίας. Στην ανάγκη θερμαίνουν την αποθήκη. Με αυτό τον τρόπο φουσκώνουν τα μάτια και βλασταίνουν. Οι πατάτες στην αρχή πρασινίζουν και κατόπιν αναπτύσσουν τους βλαστούς τους μέσα στα πλαίσια.

Όταν οι βλαστοί φτάσουν μήκος από 1-1.5 εκατοστό, μεταφέρονται με τα πλαίσια στους αγρούς και φυτεύονται μετά προσοχής για να μην σπάσουν οι τρυφεροί βλαστοί γιατί τότε ο σπόρος γίνεται άχρηστος. Η αύξηση της σοδειάς με την προβλάστηση αποδείχτηκε ότι είναι σοβαρή και ιδίως όταν φυτεύονται προβλαστημένα κομμάτια πατάτας.
Στη Γαλλία η διαφορά υπέρ του προβλαστημένου σπόρου έφτασε 500-600 οκάδες το στρέμμα. Ιδίως η προβλάστηση είναι απαραίτητη, όταν φοβόμαστε ασθένειες από νηματώδη.

Τι ποσό σπόρου πατάτας χρειάζεται στο στρέμμα

Όπως είπαμε ο καλύτερος σπόρος είναι η ολόκληρη πατάτα στο μέγεθος αυγού κότας. Στις πολύ παραγωγικές και όψιμες ποικιλίες το βάρος κάθε σπόρου πρέπει να είναι περίπου 30-50 δράμια. Στις συνηθισμένες 20-25 δράμια και στις πρώιμες 15-20. Εάν οι πατάτες φυτευθούν σε απόσταση 25-35 εκατοστά η μία από την άλλη υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 150-400 οκάδες ανά στρέμμα, αναλόγως της πρωιμότητας της ποικιλίας. Δηλαδή οι πολύ όψιμες 400 οκάδες, οι μεσαίες 200-250 και οι πρώιμες 150-200 οκάδες. Εάν φυτευθούν σε αποστάσεις 40 εκατοστών θα χρειαστούν 100-250 οκάδες.

Στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη όπου η φύτευση γίνεται συνήθως σε γραμμές που απέχουν 50 εκατοστά και τα φυτά απέχουν 40 εκατοστά εντός της γραμμής αυτής, ο αναγκαίος σπόρος είναι 75-200 οκάδες το στρέμμα.
Από συγκριτικά πειράματα που έγιναν στην Γαλλία απεδείχθη, ότι όταν χρησιμοποιήθηκε μεγαλύτερος σπόρος, η σοδειά απέδωσε παραπάνω από το διπλάσιο της διαφοράς του βάρους του μεγάλου από τον μικρό σπόρο.

Καλλιέργεια πατάτας: Το φύτεμα της πατάτας

Όταν φυτευτεί η πατάτα, δεν φυτρώνει εάν η θερμοκρασία είναι μικρότερη των 4 βαθμών. Τα πρώτα φύλλα εμφανίζονται όταν η μέση θερμοκρασία του αέρα είναι 10-12 βαθμοί, μετά από 15-25 ημέρες μετά την φύτευσή της πατάτας. Η ανθοφορία αρχίζει μετά από 35-40 ημέρες, εφόσον η μέση θερμοκρασία του αέρα είναι 14-16 βαθμούς. Η τέλεια ανάπτυξη των κονδύλων εντός της γης, δηλαδή η τέλεια ωρίμανση της πατάτας , τελειώνει συνήθως μετά 45-60 ημέρες μετά την άνθηση της πατάτας. Δηλαδή η διάρκεια της βλαστήσεως της πατάτας είναι συνήθως 100-130 ημέρες. Υπάρχουν βέβαια πρώιμες ποικιλίες που ωριμάζουν σε 70-80 ημέρες και άλλες όψιμες, που ωριμάζουν μετά από έξι μήνες.

Η Ελλάδα όπως και άλλες παραμεσόγειες χώρες ανήκουν σε αυτές που διακρίνονται για την ξηρασία τους κατά τους θερινούς μήνες μέχρι του φθινοπώρου. Η ξηρασία αυτή επιβραδύνει μέχρι και σταματά ακόμη την ανάπτυξη των ποωδών φυτών.
Η ξερική πατάτα στην Ελλάδα είναι μονόφορη, σπέρνεται τους μήνες της ανοίξεως από Φεβρουάριου μέχρι τον Απρίλιο και συγκομίζεται κατά τον Ιούνιο και Ιούλιο. Η πατάτα στην Ελλάδα έχει ανάγκη πολλών ποτισμάτων για να αποδώσει μεγάλη σοδειά που μπορεί να φτάσει τις 3500 οκάδες το στρέμμα.

Η ποτιστική πατάτα επιτυγχάνει και στα θερμότερα μέρη της Ελλάδος. Η ποτιστική πατάτα στην Ελλάδα είναι δίφορη, φυτεύεται 2 φορές το χρόνο και κάνει 2 σοδειές. Εάν φυτεύεται κατά τους μήνες της άνοιξης (σπορά ανοιξιάτικη), δηλαδή από Φεβρουάριο μέχρι αρχές Μαΐου, συγκομίζεται μετά από 100-120 ημέρες από την φύτευσή της, δηλαδή αρχίζει να ωριμάζει από τέλος Μαΐου μέχρι Αυγούστου. Η πατάτα αυτή συνήθως ονομάζεται πρώιμη ή καλοκαιρινή πατάτα.

Οι πατατοκαλλιεργητές, κυρίως στη νότια Ελλάδα που διαθέτουν νερό, φυτεύουν πατάτα και κατά τον Ιούλιο-Αύγουστο (καλοκαιρινή σπορά). Οι φυτεμένες αυτές πατάτες, ωριμάζουν και συγκομίζονται κατά τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Η πατάτα αυτή ονομάζεται όψιμη ή φθινοπωρινή ή χειμωνιάτικη πατάτα.

Καλλιέργεια πατάτας: Λίπανση της πατάτας

Μέσω πειραμάτων ο Γάλλος γεωπόνος Γκαρολά απέδειξε ότι μια όψιμη ποικιλία καλλιεργούμενη στη Β. Ευρώπη παρήγαγε 2400 οκάδες ανά στέμμα και απορρόφησε τα εξής ποσά θρεπτικών βασικών συστατικών:
Άζωτο 12 οκάδες, φωσφορικό οξύ 4 ½ οκάδες, κάλιο 22 οκάδες, ασβέστιο 10 οκάδες

Για να κάνουμε μια σύγκριση σημειώνουμε ότι μία καλή σοδειά σιταριού 250 οκάδων ανά στρέμμα απαιτεί περίπου κατά τον ίδιον, τις επόμενες ποσότητες θρεπτικών συστατικών κατά στρέμμα:
Άζωτο 10 οκάδες, φωσφορικό οξύ 5 ½ οκάδες, κάλιο 11 οκάδες, ασβέστιο 4 οκάδες

Η χλωρή λίπανση της πατάτας
Σε πολλά μέρη δεν υπάρχει κοπριά και για αυτό είναι δύσκολη η καλλιέργεια της πατάτας και των λαχανικών γενικά. Ο τρόπος για διορθωθεί εν μέρει η έλλειψη αυτής, είναι στα χωράφια πριν φυτεύσουμε πατάτα, σπείρουμε την προηγούμενη χρονιά πεταχτά την κατάλληλη εποχή ή βίκο ή σινάπι σε όλα τα χωράφια, ή λαθούρια ή κουκιά στα αργιλώδη, ή λούπινα στα πυριτικά (ξηρά και φτωχά σε ασβέστη).

Όταν τα φυτά αυτά φθάσουν στο άνθος τους, με ένα κύλινδρο ή μια σβάρνα ξύλινη πατιούνται και κατόπιν οργώνεται το χωράφι, ώστε να θαφτούν τα φυτά μέσα στη γη την κατάλληλη εποχή. Τα φυτά αυτά σαπίζουν σε λίγο χρόνο μέσα στο χώμα και γίνονται είδος κοπριάς (χλωρό λίπασμα).

Πηγή: Η πατάτα-Παναγιώτου Α. Δεκάζου-Παράρτημα «Γεωργικού δελτίου» Φεβρουαρίου 1933

Διαβάστε ακόμη:Καλλιέργεια πατάτας σε υπόγεια

151 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/2/10, 5:53 μ.μ.

    ΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΣΠΟΡΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ?
    ΘΕΟΔΩΡΕ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/3/10, 1:25 μ.μ.

    πολύ χρήσιμες πληροφορίες.
    θα τις εφαρμόσω.
    έχω βάλει τις πατάτες για προβλάστηση, σε ένα τελάρο με ροκανίδια.
    Άντε να δούμε, πότε θα αποφασίσει να σταματήσει να βράχει και να στεγνώσουν τα χώματα. Εδώ και ένα μήνα περιμένω...
    Ακόμα βάλτος.
    Και σήμερα ξαναβρέχει..
    γκρρ....

    :)
    Παντελής Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/3/10, 1:29 μ.μ.

    σχετικά με τις ποικιλίες, έχω δοκιμάσει σαρλότ, μία άλλη που δε θυμάμαι, και πέρσι ολλανδική spunta.
    Η τελευταία, πήγε καλύτερα από όλες.
    Το κλίμα μας , εδώ στη λήμνο, νομίζω πως συμβαδίζει κάπως, με το κλίμα της βόρειας ελλάδας. Εκτός και αν μιλάμε για ορεινές τοποθεσίες.

    Με την ευκαιρία, μήπως ξερείς κανείς τίποτα για ντόπιους πατατόσπορους;
    Υπάρχουν οι πατατες νευροκοπίου, αλλά αν τις αγοράσεις από τον μανάβη, νομίζω πως δε βλασταίνουν, γιατί έχουν ραντιστεί με ένα φάρμακο, ακριβώς για να μη βλασταίνουν...

    Παντελης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Skalistiri ότι άκουσες για τις πατάτες Νευροκοπίου δεν ισχύει.Κάθε χρονιά αγοράζω από την λαική μια μικρή ποσότητα πατάτες Νευροκοπίου και τις αφήνω να προβλαστήσουν.Τις φυτεύω τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου αναλόγως τον καιρό(βόρεια ελλάδα - Χαλκιδική) και τον Ιούνιο έχω πολλύ καλή απόδοση με πολύ νόστιμη πατάτα.Έχω δοκιμάσει και μια άγρια ποικιλία Αριδέας(έτσι την ονομάζουν στην λαική) με επίσης καλά αποτελέσματα.Βεβαίως με πολύ κοπριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος20/5/10, 2:58 μ.μ.

    Απόστολε, γιατί τόση κακία?
    Όσοι διαβάζουμε αυτά τα κείμενα, όλοι κάτι μαθαίνουμε. Προσπαθούμε να διευρύνουμε τις γνώσεις μας και να πληροφορηθούμε διάφορα, έστω και αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε. Πού βλέπεις το κακό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος19/9/10, 11:35 μ.μ.

    ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
    http://www.elia-diktyo.gr/Vivlia/Zante/13-18.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο!!!
    Σας ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος26/1/11, 2:38 μ.μ.

    Παλικάρια μου είμαι από κρητη κάμπο Μεσαρά χρησιμοποιώ Σπουντα καλός σπόρος αλλά μου την έχει δώσει με τούς εισαγόμενους σπόρους γνωρίζει κάποιος που μπορώ να βρω ΝΑΞΟΥ η αλλη ελληνικη ποικιλία για παραγωγή όχι για παιχνίδι.ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος26/1/11, 9:10 μ.μ.

    Γεια σου ανωνυμε απο τη Κρήτη
    Μήμπως ξέρεις που μπορώ να βρώ σπόρο λασιθιώτικης πατάτας?

    Φιλικά Έλενα απο Ευβοια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος2/2/11, 9:43 π.μ.

    Για την Ελενα απο Εύβοια, είναι μεγάλη ιστορία η Λασιθιωτικη πατάτα την καλλιεργούσα πολλά χρόνια, επειδή δεν μπορώ να αναφερθώ μέσω σαιτ αν θέλεις εποικινωνησε στο 6936-984-984 Γιώργος ψάχνω για αυτόχθονο σπόρο τομάτας αν γνωρίζει κάποιος ας εποικινωνηση.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΛΙΕΡΓΩ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ .ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΠΟΣΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ "ΜΠΑΡΟΥΤΙ"ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΤΡΕΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος28/2/11, 11:40 μ.μ.

    Θα επικοινωνισω συντομα μαζι σου Γιωργο απο Κρητη.Ποικιλιες ντοπιες ντοματας ειχα πολυ σπορο το μοιρασα το καλοκαιρι θαχω τωρα.
    Elena

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος11/3/11, 2:21 μ.μ.

    Καλησπέρα!

    Δεν ξέρω αν θα το θεωρήσετε διαφήμιση αλλά επειδή τυχαία βρήκα την συζήτηση στο google, παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών (ακόμα και κάποιες όπως Ροζέ Κρήτης, Καλαμάτας, Aυγουλάτη) μπορείτε να βρείτε στο http://www.olyplant.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος15/3/11, 8:03 μ.μ.

    Πετρο, πολυ ενδιαφερον το blog που μας εδωσες για να δουμε θα βρουμε καποτε ευσυνειδητους επαγγελματιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γιώργος απο Περιστέρι16/3/11, 10:29 π.μ.

    Κυρίες και κύριοι δεν ξέρω τις ηλικίες σας μα νιωθω καλά οραν βλέπω σημερινούς ανθρώπους να ασχολούνται με καλλιέργειες,γιατί δεν πιστεύω οτι είστε όλοι επαγγελματίες.
    Κατάγωμαι απο το Ρέθυμνο και μένω Περιστέρι, σ'ενα αγροτεμάχιο που έχω στους Αγ.Θεοδώρους Κορινθίας, κάνω αγροτοθεραπεία...
    Μιάς και η κουβέντα για την πατάτα βάζω spunta 10-12 κιλά σπόρο για να περνάει η ώρα.
    Κάνω κάθε δεύτερο χρόνο χλωρή λύπανση με βίκο και στη πατάτα βάζω κομπόστ που φτιάχνω μόνος μου.
    Τα αποτελέσματα είναι υπέροχα και αν καταφέρω να πάρω σύνταξη θα ασχολιθώ περισότερο.
    συγνώμη για τηξ ορθοργαφία, στη έκθεση επαιρνα 18 και στην ορθογραφία 7. ευχαριστω για τον χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και δε μου λές μωρέ σύντεκνε, από το Ρέθεμνος από πού? Από την πόλη μέσα, από τα "ψηλά χωριά"(Λιβάδεια κ.λ.π.) από τη άλλη μεριά (Σπήλι κ.λ.π.) από παραλιακά Αιγαίο ή από Λιβυκό μεριά? Έζησα ένα χρόνο δουλεύοντας με έδρα το Πέραμα (ξέρεις εσύ!!!) και καλογνώρισα πολλά. Μέχρι σε γάμο στα Ζωνιανά βρέθηκα!!!
    Και δεν μου λές μωρέ σύντεκνε, είντα τσικουδιά πίνεις? Έχεις πηγή καλή ή στη στέλνουνε πεσκέσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. υπαρχη σπορος πατατασ που να μιν χρειαζεται καθολου νερο????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΚΟΠΕΛΙΑ & ΚΟΠΕΛΙΕΣ ΓΕΙΑ ΟΣΟΙ ΕΙΣΤΕ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΩΤΕ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΠΟΡΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΖΟΓΥΡΟΦΑΣΟΥΛΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΩ ΔΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΞΕΤΡΕΛΑΘΕΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΕΧΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΨΕΙ ΤΟ ΚΡΥΟ ΠΟΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΩΣΤΙΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΣΠΟΡΟ ΣΤΟ katsantonisceram@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω βέβαια αλλά με ενδιαφέρει ο σπόρο, από Κύπρο είμαι ερασιτέχνης για το σπίτι καλλιεργώ διάφορα. Αν η προσφορά ισχύει και για εδώ θα το εκτιμούσα.

      Διαγραφή
  20. Μιας και είναι η εποχή για να φυτευτούν οι πατάτες θα σας αναφέρω μια τεχνική που μου είπαν πριν λίγες μέρες.
    Να σημειωθεί ότι αυτό είναι μόνο θεωρία και δεν το έχω δοκιμάσει άλλη φορά.
    Στην φετινή παραγωγή θα το δοκιμάσω σε 5-6 φυτά για να δω αν τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά.

    Η θεωρία υπόσχετε μεγαλύτερη παραγωγή κατά 100% το λιγότερο.
    Εκτέλεση.
    Ανοίγουμε ένα λακο σε βάθος περίπου 20-30 cm.
    Φυτεύουμε τον σπόρο της πατάτας και τον σκεπάζουμε με λίγο χώμα.
    Όταν αυτός βλαστίσει και γίνει σε ύψους 10-15 cm ,χώνουμε τον βλαστό περίπου μέχρι την μέση.
    Αυτό το επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές.
    Η θεωρία λοιπόν λέει ότι ο βλαστός που χώσαμε θα βγάλει νέες ρίζες με αποτέλεσμα να βγάλει και περισσότερες πατάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος27/3/11, 10:03 μ.μ.

    Αυτο που σου ειπαν ειναι λαθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. το εχεις δοκιμάσει?
    αιτιολόγησε το αν δεν σου κάνει κόπο. ειναι μια ευκαιρία να εμπλουτίζουμε τισ γνώσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. arrmadilo λογω ανειλημμενων υποχρεωσεων θα σου απαντησω συντομα.Αυτο που σου ειπαν ειναι ΛΑΘΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γιωργοs ceram.31/3/11, 9:06 π.μ.

    arrmadilo αυτό που λες ισχύει για για το αράπικο φιστικί όσο το παραχωνηs κάνει περισσότερο καρπό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. καλημερα σε ολους!

    ασχολουμαι και εγω με διαφορες καλλιεργειες μεν ερασιτεχνικα αλλα ολα πανε κατ ευχην.. θα ηθελα και εγω να πω πως αυτο που ανεφερε ο φιλος arramantilo το εχω ακουσει πριν λιγο καιρο, και εχω σκοπο να το εφαρμοσω γιατι μου φενεται λογικο. δηλ οσο μεγαλυτερο παραχωμα κανεις στο φυτο της πατατας, τοσο δυναμωνουν οι βλαστοι του. αυτο νομιζω πως εχει ως αποτελεσμα, να μεγαλωνουν και τα υπογεια μερη δηλαδη οι ρίζες και κατ επεκταση οι κόνδυλοι. αν κανω λαθος να με διορθωσει καποιος και να μας εξηγησει γιατι να μην ισχυει.
    την καλημερα μου και καλες σοδειες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος5/4/11, 4:42 μ.μ.

    καλησπερα εχο βαλει και εγω πατατες, και μου ειπαν και σε μενα να τις σκεπασο με χωμα και το εκανα. μπορει καποιος να μας πει γιατι να μην τις σκεπαζουμε, και γιατι να τις σκεπαζουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος16/4/11, 10:59 π.μ.

    paidia exv stenaxvreuei poly exv parei καμια 20 αρια τηλεφωνα χωρις πλακα για λασιθιωτικη πατατα και δε βρισκω πουθενα σε οσους με στελνουν να απευθυνθω ακομα κ σε καλιεργιτες ανταποκριση καμια!
    taraballoo@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΣΤΕΦΑΝΟΣ16/4/11, 8:18 μ.μ.

    Για 16/4/2011 19.59π.μ [αβαπτιστος/η] καλεσε το 2842022014.Λασιθιωτικη πατατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος17/4/11, 3:04 μ.μ.

    Κυριε Στέφανε ευχαιστω πολυ για τις πληροφοριες αλλα το τηλεφωνο αυτο πουμου δωσατε δε βγαινει μπορειτε σας παρακαλω να το ξανακοιταξετε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΣΤΕΦΑΝΟΣ17/4/11, 6:26 μ.μ.

    Στειλε Mail.cretacert1@ier.forthnet.gr για την Λασιθιωτικη πατατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος17/4/11, 7:22 μ.μ.

    στελνω εμαιλ αλλα γυριζει πισω μημπως εχετε καποιο αλλο στοιχειο μημπως καποια σελιδα η διευθυνση?ευχαριστω παντως για την εξυπηρετιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΣΤΕΦΑΝΟΣ17/4/11, 8:36 μ.μ.

    Καλεστε στο τηλεφωνο 28440.89040-045 εκει πιστευω να μπορεσετε να εξυπηρετηθειτε σωστα και να βρειτε λυση στο προβλημα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΔΗΜΗΤΡΗΣ19/4/11, 9:26 μ.μ.

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ ΦΕΤΟΣ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 10 ΚΙΛΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΟΥ ΦΥΤΡΩΣΑΝ ΟΛΕΣ (ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΣΠΟΡΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ)ΤΙΣ ΕΒΑΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΚΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΚΟΨΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΣΙΜΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΟΥΣ 30 ΠΟΝΤΟΥΣ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΤΟΜΑΤΑ (ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ)ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΣΠΟΡΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΤΑΞΕΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΒΛΑΣΤΟΥΣ, ΚΑΛΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος1/5/11, 1:05 μ.μ.

    Μου έχουν πεί ότι για να μεγαλώσει η πατάτα πρέπει όταν εμφανισθεί ο ανθός να τις κορφολογήσω. Ξέρει κάποιος αν πραγματικά έχει ισχύ αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος8/5/11, 5:00 μ.μ.

    to paraxwma twn fytwn ginete me lastixa aytokinhtwn otan einai 15 cm bazeis to lastixo kai to gemizeis me xwma.auto to kaneis me dyo h kai tria lastixa.den gnwrizw ti paragwgh 8a dwsei sygoura omws to fyto megalose perissotero apo ta alla.xristos larissa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. έφτασε η ώρα να βγουν οι πατάτες.

    ξεκίνησα να βγάζω τα φυτά που είχα χώσει περισσότερο (αυτό που μου είχαν πει)το αποτέλεσμα ηταν το ίδιο. η παραγωγή ανα φυτό ηταν η ίδια.
    άρα η πατέντα που μου είπαν είναι μύθος.
    και για την ιστορία.... στα 128 φυτά μάζεψα 140 κιλα πατάτες. άντε και του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναφυτεψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος27/5/11, 2:29 π.μ.

    Το όνομά της ''καραβίδα''.Η ομοιότητα με τη καραβίδα του ποταμού μεγάλη.Η ζημιά που προκαλεί(τρώει τους κορμούς των φυτών στη βάση τους-ντομάτα-πιπεριά),για τις πατάτες δε βγάζει και μαχαιροπήρουνα,δεν αφήνει τίποτε.Καμιά ιδέα γι αυτό?
    Αυτό που γίνεται εδω αν μη τι άλλο κατά τη φτωχή μου γνώμη είναι οτι καλύτερο για τα ελληνικά δεδομένα.Ευχαριστώ.
    Δημήτρης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμε φίλε 2:29....

    Μάλλον εννοείς τον κρεμμυδοφάγο ή αλλιώς κολοκυθοκόφτη.

    Ρίξε μια ματιά εδώ : http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CF%85%CE%B4%CE%BF%CF%86%CE%AC%CE%B3%CE%BF%CF%82

    και ενημέρωσέ μας αν μιλάμε για το ίδιο έντομο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος31/5/11, 2:43 π.μ.

    ΝΑΙ είναι κατά 90% αυτό το ''θηρίο''.
    Οταν πλημηρίζεις τον κήπο κάποια απ αυτά βγαίνουν στην επιφάνεια απ τις στοές τους.ΔΕΝ θέλω να βάλω δηλητήρια στο κήπο μου.Υπάρχει κάτι άλλο?
    ευχαριστώ εκ των πρωτέρων.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΓΙΆΝΝΕΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Δημήτρη, σωστά αναφέρεις για το πλυμμήρισμα με το νερό.

    Αν το πρόβλημά σου είναι μεγάλο πιθανά θα χρειαστείς παγίδες φερομόνης. Στο www.novagrica.com θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις το έντομο αυτό οικολογικά. Πάρε το 2103306490 για να τους εξηγήσεις κάποια πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος3/6/11, 10:26 μ.μ.

    ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
    ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ, ΠΟΣΑ ΠΟΤΙΣΜΑΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΠΑΤΑΤΑ, ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ?
    ΕΙΜΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ (ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ) ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ(ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΝΑΥΤΙΚΟΣ)
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Φίλε ναυτικέ δεν αναφέρεις την ποικιλία που φύτεψες και σε πιο μέρος. Ορεινό - πεδινό.
    Γενικά αν η ποικιλία σου είναι ποτιστική, φρόντισε το χώμα στις αυλακιές να είναι πάντα υγρό αλλά μετά το πότισμα να μη λιμνάζει.

    Κάνε τακτικά ποτίσματα ιδίως κατά την κονδυλοποίηση (ελέγχοντας πάντα την υγρότητα του χώματος) και προσοχή να μη ξεραθεί το χώμα κατά τη διάρκεια των πολύ θερμών ημερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμος6/6/11, 11:24 μ.μ.

    Χαίρετε!!
    Διαβάζω κι εγώ όλα όσα γράφετε εδώ και σας ευχαριστώ πολύ, για τις γνώσεις, που δίνετε!
    Έβαλα κι εγώ πατάτα πρώτη φορά φέτος.
    Είμαι τελείως άσχετη και το σπόρο μου τον έφεραν από Αλβανία. Δεν ξέρω το όνομα του σπόρου.
    Τον φύτεψα τέλος Φεβρουαρίου κι ως τὠρα δεν έχουν μεγαλώσει τα φυτά πάνω από 10 εκατοστά.
    Τα χτύπησε και περονόσπορος και παρόλο, που τα ψέκασα 2 φορές με οξοχλωριούχο χαλκό, τα χάλια παραμένουν. Έβαλα και λίπασμα και κοπριά, έσκαψα πιό βαθιά αυλάκια, για να μη βρέχονται τα φύλλα στο πότισμα, τις απανόχωσα, όπως λένε κι απελπίστηκα πιά.
    Τι κάνω λάθος??? Γιατί δε μεγαλώνουν τα φυτά.
    Επίσης πάντα μετά 2 μέρες από το πότισμα το έδαφος κάνει σκασίματα και δεν ξέρω αν πρέπει να ποτίζω συνέχεια, ενώ μου λένε ότι δε θέλει συνέχεια.
    Ας βοηθήσει όποιος μπορεί.
    Ευχαριστώ!
    Βίκυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος8/6/11, 12:27 π.μ.

    Καλησπέρα. Η πατάτα έχει γεμίσει λουλούδια, σε περίπου 15 ημέρες θα είναι έτοιμη για να βγεί. Την φύτεψα 15 Φεβρουαρίου. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ψηθεί καλά έχω αρχίσει και βγάζω τις πάνω πάνω από τα φυτά και μετά σκεπάζω τις υπόλοιπες πάλι καλά, όποτε χρειάζομαι για φαγητό. Η ποικιλία που πήρα είναι η Σπόυντα, αν την λέω σωστά. Θέλει περίπου 120 ημέρες για να είναι έτοιμη. Μόλις τα φυτά βγάλουν λουλούδια και αρχίσουνν να ξερένονται η πατάτα είναι έτοιμη. Επίσης μου είπε ο πωλητής ότι υπάρχει άλλη μια ποικιλία που θέλει 90 ημέρες, δεν θυμάμαι πως την λένε, την οποία θα δοκιμάσω του χρόνου για να έχω και λίγη πρώϊμη, περίπου στα μέσα Μαϊου θα είναι έτοιμη, αν φυτευτεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Φέτος εβαλα ένα τσουβάλι 20 κιλά σπόρο και υπολογίζω να βγάλω περίπου 400 κιλά πατάτα. Ποτίζω την πατάτα περίπου κάθε επτά ημέρες. το πρώτο πότισμα το έκανα στις 10 Μαϊου, όταν το φυτό ήταν αρκετά μεγάλο. Τέλη Αυγούστου θα βάλω άλλο ένα τσουβάλι για τον χειμώνα αφού απο την παραγωγή δίνω σε φίλους. Η καλοκαιρινή σπορά έχει διαφορά από την ανοιξιάτικη. Επαγγελματίες μου είπαν να ποτίσω τα αυλάκια πρίν φυτέψω τον Αύγουστο κάτι που δεν χρειάζετε τον χειμώνα. Και κάτι τελευταλιο αν δεν ψεκάσετε για περονόσπορο και δορυφόρο, πατάτα δεν πρόκειται να φάτε. Εγώ για να πώ την αλήθεια χρησιμοποιώ φάρμακα που παίρνω από Γεωπόνο, δεν μπάινω στην διαδικασία να φτιάξω βιολογικά αφού δεν μπορώ να ξέρω τα αποτελέσματα τους. Ψέκασα προληπτικά τα φυτά μέσα Μαρτίου και όλα πάνε καλά μέχρι σήμερα. Επίσης μπορεί να χρειαστεί να ρίξετε λίγο στάρι για ποντίκια (στην περιοχή τα λέμε αναβολιούς) αν δείτε ότι έχει πολλά για σκάβουν και δαγκώνουν τις πατάτες. Τέλος η πατάτα διατηρείται πολύ καλά στην κατάψυξη αν δεν προλάβεται να καταναλώσετε όλη την σοδειά σας και αρχίσει να χαλάει. Εγώ καθαρίζω πατάτες και για τηγάνι και για φούρνο, τις κάνω μερίδες και τις καταψύχω. Ακόμη και μετά από αρκετούς μήνες είναι σαν να καθαρίστηκαν σήμερα, κατάλευκες αρκεί να μαγειρευτούν κατευθείαν χωρίς να τις ξεπαγώσουμε. Μην ξεχνατε όταν βγάλετε τις πατάτες ότι τις μικρές που δεν κάνουν για φαγητό ή αν κάποιες μας έχουν πρασινίσει δεν τις πετάμε, τις αφήνουμε στο φώς να βλαστήσουν και τις φυτεύουμε πάλι... ΥΓ Φέτος έβαλα και φυστικί αράπικο για πρώτη φορά. όσο και αν έψαξα δεν βρήκα πληροφορίες για την καλλιέργεια του. Αν κάποιος γνωρίζει οτιδήποτε, δεκτή κάθε πληροφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Βίκυ, κάτι συμβαίνει με τα συστατικά του χώματός σου, ή με τον πατατόσπορο. Μια ανάλυση του εδάφους θα σου λύσει πολλές απορίες.

    Ανώνυμε φίλε 12:27 ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, αν και διαφωνώ ως προς τα φάρμακα και τα αραιά ποτίσματα της spunta κατά την κονδυλοποίηση.
    Για το αράπικο φυστίκι πληκτρολόγησε στο google "αραχίδα". Αν τα αποτελέσματα δε σε ικανοποιήσουν πληκτρολόγησε "groundnut cultivation". Αν τα πηγαίνεις καλά με τα αγγλικά έχει καλώς, διαφορετικά ζήτησε μετάφραση σελίδων και θα βρεις πολλές απαντήσεις για το αντικείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ΔΗΜΗΤΡΗΣ10/6/11, 8:12 π.μ.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΟΔΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΤΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΑΤΑ (ΠΟΣΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΒΓΑΛΟΥΜΕ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος10/6/11, 10:43 π.μ.

    2 εβδομάδες πριν το μάζεμα σταματάς το πότισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ανώνυμος13/6/11, 9:01 μ.μ.

    Για σας συγχαρητήρια σε όλους για τις πληροφορίες
    Επειδη είναι η πρώτη φορά που βάζω πατάτα θα ήθελα να ρωτήσω
    Πως θα καταλάβω ότι είναι έτοιμη για μάζεμα (έχω φυτέψει ποικιλία σπουντα στις 12 Μάρτιου)
    Επειδή είναι αρκετή ποσό καιρό μπορώ να την διατηρήσω στο χωράφι ;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ανώνυμος14/6/11, 2:21 μ.μ.

    Συνχαρητηρια για το ιστολογιο
    Ερωτηση:Γιατι μου σαπισαν ορισμενες πατατες (χθες τις εβγαλα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Φίλε 9:01, καταλαβαίνεις πως η σοδειά σου είναι έτοιμη, όταν τα φυτά έχουν κιτρινίσει και μαρανθεί και βρίσκονται ξαπλωμένα στο έδαφος. Μέχρι να ωριμάσουν, μπορείς να βγάζεις καναδυό πατάτες από κάθε φυτό. Μετά ξαναβάζεις το χώμα για να συνεχιστεί η ωρίμανση των υπόλοιπων κονδύλων. Μη ρισκάρεις όμως να τις αφήσεις στο χώμα για πολύ, γιατί μπορεί να τις χάσεις.

    Φίλε 2:21, πιθανολογώ πως σάπισαν από υπερβολικό πότισμα και ότι συνεπάγεται από αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ανώνυμος20/6/11, 6:04 μ.μ.

    ΓΕΑ ΧΑΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ.ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΙΠΑ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΠΑΤΑΤΕΣ.ΕΚΟΨΑ ΛΟΙΠΟΝ 3 ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΥΤΕΨΑ ΑΡΧΕΣ ΜΑΙΟΥ.ΑΠΟ ΤΙΣ 12 ΦΩΛΙΕΣ ΕΧΟΥ ΒΓΕΙ 10 ΦΥΤΑ .ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ,ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΑ ΓΙΑ ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟ ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΑ.ΠΟΣΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμος21/6/11, 7:28 μ.μ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΒΑΖΩ ΕΡΑΣΕΤΕΧΝΙΚΑ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩς ΦΕΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ... ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ.. ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΙΣΩ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. μενω βοπεια ανατολικα της Αθηνας τον χειμωνα εχουμε κρυο μπορει για λιγες μερες να εχουμε 0-ο2-ο3-04 .θα ηθελα ν'αρχισω να καλλιεργω λαχανοκηπο για το σπιτι.μπορει να που πει κανεις τι μπορω να βαλω.πατατες καροτα λαχανα,πατατες και που μπορω να βρω σπορους και οχι ιβριδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ανώνυμος7/7/11, 7:34 π.μ.

    Αυτά που ανέφερες μπορείς να τα φυτέψεις. Για σπόρο κάνε αναζήτηση στο net και θα βρεις. Μια καλή λύση είναι μια επίσκεψη στην επαρχία σε φυτώρια βιολογικών καλλιεργειών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ανώνυμος10/7/11, 1:47 μ.μ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΟΥ ΧΑΛΑΝΕ; (ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ανώνυμος10/7/11, 11:15 μ.μ.

    για σας θα ηθελα να ρωτησω ποτε θα μπορω να βγαλω τις πατατες τις εχω βαλει απο αρχες μαρτιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ανώνυμος11/7/11, 7:34 π.μ.

    Όταν δεις πως το 80% περίπου των φυτών έχει μαρανθεί, αφήνεις απότιστα καμμιά βδομάδα και μετά μαζεύεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. είμαι και εγώ κάπως ερασιτέχνης, ασχολούμε με τους λαχανόκυπους
    αλλά θέλω να μάθω ακόμα περισότερα, απο αυτούς που ξέρουν, όχι απο μερικούς που το πέζουν ξερόλες:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ανώνυμος15/7/11, 10:49 π.μ.

    Για πες, για πες. Τι θες να μαθεις;

    Και πως μπορει να σου απαντησει καποιος χωρις να κινδυνέψει να χαρακτηριστει ξερόλας απο σένα;
    Μπα! Καλυτερα δωσε κανα 20ευρο σε κανα γεωπονο κι ασε τους αλλους στην ησυχια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Φίλε Νίκο Διαμαντή.
    Δηλώνεις οτι διψάς για μάθηση επειδή δεν ξέρεις. Αλλά αφού μπορείς να ξεχωρίσεις τους ξερόλες από αυτούς που ξέρουν, θα πεί οτι εσύ ξέρεις. Αποφάσισε λοιπόν πρώτα αν είσαι γνώστης ή αμαθής.
    Όλοι είμαστε ερασιτέχνες γι’ αυτό κάνουμε και λάθη, προσπαθούμε μόνο να αλληλοβοηθηθούμε χωρίς να παριστάνουμε τους σοφούς και όσοι «επαγγελματίες» μπήκαν» για προσωπικό όφελος, το «κλίμα» τους απομάκρυνε.
    Σου προτείνω λοιπόν όταν θέλεις να μάθεις κάτι, να ρωτάς ευθέως στο αντίστοιχο θέμα. Όποιος ξέρει θα σου απαντήσει. Αν δεν σου απαντήσει κανείς, θα πεί οτι κανείς δεν ξέρει. Όμως οι απαξιωτικές δηλώσεις σου, δεν νομίζω οτι είναι σωστή ενέργεια.
    Σεβάσου έστω και μόνο τον χρόνο που διαθέτει κάποιος πρσπαθώντας να βοηθήσει ή να ενημερώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. nikosdiamantis!hotmail.com15/7/11, 4:07 μ.μ.

    πέσμου φίλεμου εσή αν ξέρης, πότε
    σταματώ να ποτίζω την πατάτα. Γιατί άλος μου λέει όταν πέσι ο ανθός, και άλος μέχρι που να ξεραθή
    το φυτό. Νίκος Διαμαντής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Νίκο όταν έχει πέσει το άνθος, η πατάτα έχει διανύσει το μισό της ανάπτυξής της. Και βέβαια μπορείς να τη μαζέψεις, αλλά η κονδυλοποίηση δεν θα έχει ολοκληρωθεί. Όταν το φυτό μαρανθεί είναι σημάδι πως ο κύκλος ωρίμανσης έγινε και μπορείς να τη μαζέψεις. Αυτά που σου λέω είναι από την εμπειρία μου και από τις συμβουλές επαγγελματιών καλλιεργητών.

    Νωρίτερα μαζεύεις μόνο όταν έχεις υπόνοιες για σοβαρές ασθένειες στην καλλιέργεια, μη αντιμετωπίσιμες βιολογικά.

    Καλή παραγωγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες.Και το καλύτερο είναι ότι προλαβαίνω να βάζω τις πατάτες.Πιστεύω να έχω αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ανώνυμος12/8/11, 9:38 μ.μ.

    εγω λεο να φιτεψο τορα αλα ειμαι πολι δισταχτικοσ γιατι θα εχουμε μεγαλι κακοκερια λενε φετοσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Σημερα εβαλα πατατες σε βαθος 10 εκ. και τις ποτισα αρκετα ,σας παρακαλω καθε ποτε θα τις ποτιζω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Για σας και από μένα και καλές σοδειές! Μία ερώτηση σκεπτόμουνα να βάλω καμμιά πατάτα σε γλάστρα. Μπορεί να μου δώσει κάποιος κάποια συμβουλή για το πότισμα τι πατάτα να βάλω η/και το χώμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ανώνυμος7/9/11, 10:59 μ.μ.

    ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. μένω κρήτη, μπορώ να φυτεψω πατατες τωρα ή θα αποτύχουν;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Λίγο αργά είναι τώρα για πατάτες, αλλά Κρήτη έχει πιο θερμό κλίμα ίσως προλαβαίνεις αν δεν κάνει βαρυχειμωνιά το Δεκέμβριο, γιατί δεν ρωτάς κάποιον στην περιοχή σου που έχει ξανακαλλιεργήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Ανώνυμος15/10/11, 5:25 μ.μ.

    Για την "καραβίδα" ή κρεμμυδοφάγο "ΑΝΩΝΥΜΕ" στο χωριό μου το αντιμετωπίζουν ως εξης:βάζουν πίτουρα σταριού εμποτισμενα σε δηλητήριο σε ενα πιάτο ή μια κεραμίδα στο έδαφος και το σκεπάζουν με μια καμπυλωτή κεραμίδα,έτσι ώστε να μπορεί να το προσεγγίσει απο κάτω ο κρεμμυδοφάγος και να μην μπορούν να το φάνε τα πουλιά. Σε δυο μερες θα ψοφησουν όλοι. Αν δεν θέλεις χημικα δηλητήρια βάλε φυσική πυρεθρίνη που διασπάται σε 3 μερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Σταύρος Ματζίρης25/10/11, 11:12 π.μ.

    Φέτος έβαλα για πρώτη φορά φυστικί αράπικο. όσο και αν έψαξα δεν βρήκα πληροφορίες για την καλλιέργεια του. Που και πόσο πουλιέται; Αν κάποιος γνωρίζει οτιδήποτε, δεκτή κάθε πληροφορία.
    eMail: smatziri@ee.duth.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Ανώνυμος3/11/11, 8:12 μ.μ.

    ψαχνω τη λασιθιωτικη πατατα πολυ καιρο πολoi με εχετε βοηθησει μου δωσατε τηλεφωνα αλλα δεν ειναι προθυμοι να με εξυπηρετισουν η δεν εχουν τη πατατα αυτη.Οποιος την εχει σιγουρα γιατι δεν αντεχω να περνω αλλα τηλεφωνα παιδια εχω παρει παρω απο 20 τηλεφωνα!Οποιος την εχει ο ιδιος θα ηθελα ενα σπορο μονο να πιασω τη ποικιλια!ευχαριστω.
    Ελενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Ανώνυμος17/11/11, 3:22 μ.μ.

    agria spunta melonti maesto ntaniela soprano natasa florents και η καλυτεερει ειναι η kelempek poy ypir3e pote

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Γεια σας.Θα ηθελα τη βοηθεια σας αν ειναι εφικτο.Εβαλα πρωτη φορα 50 ριζες πατατα, στις 15 Σεπτεμβρη και πριν 1 εβδομαδα που ειχε 9-10 μποφορ μου εκαψε μεγαλο ποσοστο απο τις φουντες τους.Τι γινετε τωρα; Θα κανουν τιποτα...η τσαμπα περιμενω;
    ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Ανώνυμος12/2/12, 11:14 μ.μ.

    Γνωριζει καποιος να μου πει, ανα ποσα φυτα πατατας φυτευουμε τον Τατουλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. χτες έβρασα πατάτες κυπρου απο τα carefour και εγω και ο άντρας μου καταλάβε κάτι πολυ άσχημο σαν δηλητήριο στο στόμα και ειδικά στον ουρανίσκο και ειδικότερα κατα την κατάποση! ξερετε τι ήταν αυτό . ο άντρας μου λέει ότι πέσαμε πάνω σε φάρμακο! πεταξαμε όλες τις πατάτες φυσικά! έχω ένα οικόπεδο και θέλω να φυτέψω πατάτες, μένω στην καρδίτσα σε πεδινή περιοχή. μπορώ τώρα να φυτέψω ανοιξιάτικη πατάτα? ευχαριστώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Ανώνυμος28/2/12, 3:04 π.μ.

    γεια σας και απο εμενα οπιος η οπια θελει πατατα λασειθιου να βρει στον χρυσο οδηγο την περιοχη του τζερμιαδο εκει σιγουρα καποιος εμπορος πατατας θα σας εξυπηρετηση.Κατι αλλο τωρα για την σπορα πατατας.Οποιος εχει ενα σακι αδειο το δυπλονη κατακορυφα μεχρι κατω τοσο ωστε να χωραει μια πατατα την φυτεβη οταν μεγαλωση λιγο και βγαλει βλαστο της βαζει λιγο χωμα και συκωνει λιγο το σακι μετα απο λιγεσ μερες κανει το ιδιο και συνεχειζη μεχρι να γεμιση στην ουσια το σακι.Οταν η πατατα κανει τον κυκλο της τοτε θα αδειαση το σακι και θα ειναι γεματο με πατατες.Αυτο ειναι καλο να το κανουν οσοι μενουν σε μεγαλα αστικα κεντρα και δεν εχουν κηπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Ανώνυμος28/2/12, 6:56 μ.μ.

    Ναι evelina, μπορεις να βαλεις τωρα πατατες. Σε 10 μερες καλυτερα, γιατι ο Μαρτης θα ειναι γδαρτης απ οτι λενε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Ανώνυμος1/3/12, 10:46 μ.μ.

    γιαννης γεια σας βρισκομαι στο διακοπτο.εβαλα το τελος σεπτεμβρι για πρωτη φορα δοκιμαστικα πατατες εμποριου μιας και δεν βρηκα σπορο και τις μαζεψα τωρα 29 φλεβαρι με βαθμο αποδοσης 1προς1.2.. και θελω να βαλω πατατα ξανα τωρα αγορασα σπορο ολλανδιας αλλα το εδαφος ειναι πολυ βαρη απο τις βροχες δυσκολα θα το φρεζαρω.καποιες οδηγιες για το φυτεμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Το φρεζάρισμα δε μπορείς να το αποφύγεις. Τουλάχιστον για την πατάτα. Και μάλιστα αρκετά βαθύ (40cm). Μπορείς να περιμένεις λίγο ακόμα να στεγνώσει η γη. Στο ftiaxno θα βρεις οδηγίες για την καλλιέργεια της πατάτας εδώ :

    http://www.ftiaxno.gr/2010/02/blog-post_24.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Φυτέψαμε και εμείς πατάτες.
    Παρατηρήσεις;

    Δείτε την διαδικασία εδώ:
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.196701257101813.35314.156974427741163&type=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Ανώνυμος2/3/12, 10:28 μ.μ.

    janokary, το εχεις ξανακανει αυτο και δουλευει; Εγω κανω λακο 20 ποντων βαθους και σκεπαζω τις πατατες με 10 ποντους χωμα -ετσι μου ειπαν- και αφου εμφανιστει το φυτο, το παραχωνω λιγο-λιγο. Κανω δλδ λοφακι, οποτε ειναι και ευκολο να βγαζω τις πατατες. Τοσο βαθεια που τις βαλατε, θα ταλαιπωρηθει για να βγει στην επιφανεια. Πρωτη φορα βλεπω αυτον τον τροπο -σαν να τις θαψατε ειναι.., διχως να θεωρω τον δικο μου σωστο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. καλησπερα σας ειμαι εντελως αρχαριος και θελω να φυτεψω πατατα ειτε σε μια γλαστρα ειτε σε μια ζαρτινιερα πως ακριβως το κανω και χρειαζεται να βαλω καποιο φαρμακο η λιπαντικο για να μην παθουν αρρωστια?και τι χωμα να χρησιμοποιησω?αν παρω χωμα με τα καταλλαληλα συσταικα ισως δεν χρειαστω φαρμακο για περονοσπορο?ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Αλέξανδρος8/3/12, 10:29 μ.μ.

    Καλησπέρα,
    θέλω να φυτέψω πατάτες, και να κρατήσω σπόρο ώστε να ξαναφυτέψω κλπ. Όπου έχω ρωτήσει μου έχουν πει πως αν βάλω μια οποιαδήποτε πατάτα δεν θα βγει τίποτα και πως πρέπει να αγοράσω έτοιμο πατατόσπορο από μαγαζιά ο οποίος έχει υποστεί "ειδική επεξεργασία" για τους μύκητες (και φυσικά φυτρώνει μία φορά μόνο). Επίσης μου είπαν πως υπάρχει σχετικός νόμος στην Ελλάδα που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ τη σπορά οποιασδήποτε πατάτας δεν έχει υποστεί αυτή την επεξεργασία (κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ το αναγράφουν μάλιστα και στη συσκευασία των πατατών) με τη δικαιολογία ότι θα εμφανιστούν μύκητες σε όλο το χωράφι. Έχει κανείς παραπάνω πληροφορίες για το θέμα ή να ξέρει πού θα βρω αληθινή πατάτα;
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Ανώνυμος9/3/12, 3:05 μ.μ.

    Πάρε μια πατάτα όποια θέλεις άστη σε σκοτεινό και ζεστό μέρος και όταν πετάξει μάτια-ρίζες (προβλάστηση) φύτεψέ τη στους 10-15 πόντους βάθος. Θα γίνει κανονικά φυτό και θα πάρεις και πατάτες. Οι ρίζες που θα πετάξουν να μην είναι πάνω από 3 εκατοστά. Αυτό επαγγελματικά δεν μπορείς να το κάνεις γιατί στους σπόρους υπαρχουν δικαιώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Συγχαρητήρια για την καλή δουλεία που κάνετε και τις πολύ ενδιαφέρουσες συμβουλές που δίνεται. Είμαι και εγώ άπυρος – νέος ερασιτέχνης αγρότης. Βάζω πατάτες σε ένα μικρό κτηματάκι στην Εύβοια. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής. Αγοράζω και φυτεύω πατατόσπορο spouda. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι η πατατιές δεν κάνουν ανθό, οφείλεται κάπου? Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσων ημερών πρέπει να είναι η πατατιά για να την ραντίσω προληπτικά για περονόσπορο και δορυφόρο? Ποιο λίπασμα είναι το ποιο κατάλληλο για τις πατατιές?
    Ευχαριστώ προκαταβολικά για την όποια βοήθεια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Σκεπτικέ μη σε απασχολεί το θέμα άνθους. Συμβαίνει συχνά. Καλλιεργούμε την ίδια ποικιλία. Βέβαια οι δικές μου γεμίζουν άνθη. Ράντισε με λίγο χαλκό όταν τα φυτά έχουν περάσει τα 15-20 cm.
    Για λίπασμα μη περιμένεις συμβουλές, αφού δε γνωρίζουμε τη σύσταση των χωμάτων σου και την προηγούμενη καλλιέργεια στο σημείο που πρόκειται να φυτέψεις.

    Οι φίλοι που ετοιμάζονται να φυτέψουν πατάτα, να κάνουν υπομονή μέχρι το χώμα να είναι ελαφρά νωτισμένο κι όχι λασπωμένο, προκειμένου να έχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. σκεπτικός13/3/12, 7:49 μ.μ.

    Φίλε Κώστα να είσαι καλά και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση σου και την συμβουλή σου. Εκεί που θα φυτέψω τώρα τις πατάτες δεν έχω ξαναβάλει ποτέ τίποτα παρά μόνο μια φορά κουκιά. Το χώμα είναι κοκκινόχωμα. Για των χαλκό που μου λες θα είμαι καλυμμένος για περονόσπορο και δορυφόρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Με το χαλκό δε θα βρείς λύση σε όλα σου τα προβλήματα, είναι όμως μια καλή πρόληψη. Για το δορυφόρο και τη βιολογική αντιμετώπισή του δες εδώ :
    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:gF4xNXt5umEJ:www.ftiaxno.gr/2011/03/blog-post.html+&cd=5&hl=el&ct=clnk&gl=gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Καλημέρα.Είμαι σχετικά αρχάρια αν και κατάγομαι απο αγροτική οικογένεια.Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας είναι πολύ χρήσιμες.Φέτος για δεύτερη φορά καλλιεργώ πατάτα.Τις έσπειρα μαζί με τον γιό μου,ηλικίας 19 χρονών.Θέλω να μάθει να καλλιεργεί τη μητέρα γή όπως και οι παππούδες μας.Μόλις φυτρώσουν οι πρώιμες,όπως θα έλεγε και η μητέρα μου,θέλουμε να σπείρουμε ακόμη μία παρτίδα πατατούλες.Ευτυχώς μένουμε σε χωριό και έχουμε άφθονο χώρο για καλλιέργεια.Να είστε καλά και καλή επιτυχεία με τις καλλιέργειές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Καλησπέρα και από μένα. Αγόρασα 100 κιλά σπόρο πατάτας για 600 τμ και θα είναι η πρώτη φορά που θα το επιχειρήσω. Μου είπαν οτι το σπόρο από κάτω τον τρώνε κάτι σκουλίκια αν δεν ρίξεις πρώτα στο χώμα φάρμακα κάτι που δεν είμαι προφανώς διατεθειμένη να κάνω.Αυτό το υπόγειο σκουλίκι όπως μου είπαν πως γίνεται ορατό?Υπάρχει περίπτωση εγώ να περιμένω παραγωγή και από κάτω να είναι φαγωμένος ο σπόρος? Κ επίσης είναι εφικτό να καθαρίζονται τα 600 με το χέρι από δορυφόρο ξεκινώντας έστω από τα ανατολικά του οικοπέδου όπως είπε ο κύριος Θεόδωρος? Κ κάτι ακόμα. Ο περονόσπορος τι είναι έντομο ή αρρώστια των φυτών? ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. ΠΑΙΔΙΑ ΕΓΩ ΜΕΝΩ ΚΡΗΤΗ ΤΩΡΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ 10 ΚΙΛΑ ΠΑΤΑΤΑ ΚΕΝΕΜΠΕΡΓΚ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΠΟΥ ΦΥΤΕΥΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΝΟΣΤΙΜΗ ΑΛΛΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ ΤΟΝ ΕΚΟΒΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΤΟ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ ΕΓΩ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΛΕΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΟΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Καλησπέρα,
    συγχαρητήρια για τις πληροφορίες.Άρχές Μαρτίου φύτεψα 250 ρίζες spouda.Ήδη έχουν ξεπεράσει τους 20-25 πόντους.Εχω κάνει βραγιές στις περισσότερες εξ αυτών, δηλαδή αυλάκι ,και ποτίζω με μπεκ απο πάνω, όπως έχω δει να κάνουν σε πολλές καλλιέργειες πατάτας των Ψαχνών Ευβοίας.Δυνατότητα για χύμα νερό υπάρχει,λέτε να το προτιμήσω και πότε; Δηλαδή με ποιο κριτήριο επι των φυτών ή του εδάφους γίνεται το πότισμα;Απο φάρμακα δεν εχω ρίξει κάτι ακόμα.Αν θέλετε , προτείνετε κάτι...Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Ανώνυμος11/5/12, 6:12 μ.μ.

    Κατ΄ αρχάς είμαι ερασιτέχνης κηπουρός. Μετά από κάποιο πολύ δυσάρεστο γεγονός που συνέβη στην οικογένειά μου, «μου την έδωσε» και ξεσπώ στον κήπο. Πρώτη φορά καλλιεργώ. Έφτιαξα όλα τα φυντάνια μόνη μου. Μιλάμε πάνω από 1.000 φυντάνια διαφορετικά από όλα τα κηπευτικά (δεν γνώριζα όταν θα βλαστούσαν όλοι οι σπόροι). Αποφάσισα να φυτέψω και πατάτα (30 gr) με τη βοήθεια μιας γειτόνισσας η οποία γνώριζε. Φύτεψα τα πρώτα 11 gr 3 Μαρτίου και μετά το πέραν 1 ½ εβδομάδας τα υπόλοιπα. Δόξα το Θεό όλα πηγαίνουν ρολόϊ. Την παράχωσα, τη ράντισα με χαλκό, την ξεβοτανίζω τακτικά (βοηθάει στο άγχος μου). Το θέμα είναι ότι χθες είχαμε ραγδαία βροχόπτωση. Ορισμένα από τα φυτά «πλάγιασαν» (έγειραν) προφανώς από το βάρος που δέχθηκαν και λογικά διότι το χώμα μαλάκωσε. Το ερώτημα είναι: Να προσπαθήσω να την παραχώσω πάλι, παίρνονταν προσεκτικά χώμα από τα αυλάκια; Ζημιές δεν έχει. Φοβάμαι όμως διότι αν τα φύλλα βρίσκονται μέσα στα χαντάκια και προσπαθήσω να την ποτίσω, μην προκαλέσω κάποια αρρώστια εν αγνοία μου. Αν γνωρίζει κάποιος και έχει την καλοσύνη παρακαλώ να μου απαντήσει. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Ανώνυμος13/5/12, 10:44 π.μ.

    "Ερασιτεχνη κηπουρε" δεν υπαρχει κανενα προβλημα με τις πατατες σου. Θα γυρισουν προς τα επανω, αν δεν το εκαναν ηδη. Και επειδη γενικως εχει βρεξει αρκετα, δεν θελουν και πολυ ποτισμα. Μην το παρακανουμε. Να μην σκασει το χωμα να εχεις τον νου σου...
    Ναι, ειναι καλη θεραπεια η κηπουρικη. Μπορει να μην βοηθαει και τοσο πολυ το μυαλο, αλλα γεμιζει ευχαριστα την μερα με δραστηριοτητες, οποτε μας κραταει μακρια απ τις αδιεξοδες καταστασεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Ανώνυμος14/5/12, 9:16 π.μ.

    Αγαπητέ/ή sax. Ευχαριστώ που προσφέρθηκες να απαντήσεις. Κατ΄ αρχήν θέλω να σου πω ότι όντος «βοηθά» το μυαλό. Έχασαν την αδελφή μου 37 ετών από καρκίνο πριν 3 μήνες και έχω σαλτάρει. Η κηπουρική, η «δημιουργία» μιας νέας ζωής, με βοηθά να ξεφεύγω, να μην μιζεριάζω, να μη σκέφτομαι. Δουλεύω στο γραφείο από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μόνο το μεσημέρι μπορώ για 1 ώρα να ασχολούμαι, το βράδυ μετά τις 10, κυρίως για πότισμα, και το Σαββατοκύριακο. Με βοηθά να ξεσπάω, να ξεφεύγω από την καθημερινή ρουτίνα, από τις προβληματικές σκέψεις. Με ηρεμεί. Τουλάχιστον σε μένα η ενασχόληση αυτή μου δίνει δύναμη, πέραν της δημιουργικής απασχόλησης. Πλέον του ότι αποφεύγω να καπνίζω κατά τις ώρες αυτές. Όσον αφορά τα φυτά της πατάτας, θεωρώ ότι από το βάρος δεν μπορούν να σηκωθούν. Δεν έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα. Τα έλεγξα εξονυχιστικά το Σαββατοκύριακο. Έχεις δίκαιο ότι θα γυρίσουν προς τα πάνω. Όντος έχουν γυρίσει οι κορυφές προς τα πάνω. «Το χώμα μην σκάσει» μου λές; Τι εννοείς; Όταν πλέον στεγνώσει να κάνει κρούστα; Αν εννοείς αυτό, συνήθως μετά από βροχή και όταν έχει στεγνώσει πλέον καλά, πάντα πηγαίνω μόνη μου και προσπαθώ με τα χέρια να μαλακώσω το χώμα για να μπορεί το φυτό να αναπνέει. Δεν ξέρω αν κάνω καλά. Προσπαθώ να βοηθήσω τα φυτά μου. Επιπλέον έχω ποτίσει μόνο μια φορά. Το χώμα είναι αμμώδες, όπως μου είπαν, και καλλιεργείται για πρώτη φορά. Έβαλα λίγη κοπριά χωνεμένη και κομπόστ που έφτιαξα μόνη μου και επιπλέον παρατηρώ τα φύλλα μη «γυρίσουν», μη «στρίψουν» από την έλλειψη νερού. Λογικά νερό θα χρειαστεί προς το τέλος της καλλιέργειας. Ακόμη έχει βροχές η Δυτική Ελλάδα. Επιπλέον την ψέκασα με χαλκό 2 φορές έως τώρα μετά από βροχή για περονόσπορο. Λιπάσματα δε ρίχνω. Δεν είμαι υπέρ της απόψεως αυτής. Θεωρείς ότι είναι σωστά αυτά που έχω κάνει έως τώρα; Μήπως χρειάζεται και κάποια άλλη φροντίδα; Παρεμπιπτόντως να σε ρωτήσω κάτι αν ξέρεις. Μου είπαν ότι οι επαγγελματίες καλλιεργητές πατάτας, προτού μεγαλώσουν πολύ τα φυτά (πριν ακόμη ανθίσουν) κόβουν μέρος του βλαστού με ψαλίδα και τον κρατούν σε χαμηλό ύψος. Αυτό βοηθά, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, το φυτό να διοχετεύει την ενέργειά του υπόγεια και όχι προς τους βλαστούς. Έτσι έχουν μεγαλύτερη παραγωγή πατάτας και σε ποσότητα και σε μέγεθος. Και επιπλέον ο ήλιος φτάνει άνετα στα αυλάκια. Η σκέψη αυτή έχει κάποια λογική. Το θέμα είναι, το φυτό θα μπορέσει να ανθίσει φυσιολογικά για να δέσει (οριμάσει) καρπό; Αν γνωρίζεις κάτι επί του θέματος, σε παρακαλώ απάντησέ μου. Με εκτίμηση. sofi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Ανώνυμος14/5/12, 10:38 π.μ.

    Sofi, αν στεγνωσουν σε βαθος τα χωματα, σκανε. Δημιουργουν ρωγμες και το χωμα γινεται σκληρο. Αυτο ειναι προβλημα για καθε καλλιεργεια και περισσοτερο σε αυτες οπου υπαρχουν κονδυλοι, αφου δεν μπορουν να σπρωξουν για να δημιουργησουν τον απαιτουμενο χωρο για την αναπτυξη τους. Οποτε η υγρασια ειναι απαραιτητη, ομως αυτο δεν σημαινει πολλα νερα. Η πατατα, λογω της μεθοδου καλλιεργειας της, που εκ των υστερων την σκεπαζουμε με χαλαρο χωμα, χρειαζεται λιγοτερα νερα απ τα παντζαρια, καροτα κλπ
    Αυτο που με ρωτας για το κλαδεμα δεν το γνωριζω, αφου ερασιτεχνης ειμαι κι εγω. Την θεραπεια μου κανω..:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. ΔΗΜΗΤΡΗΣ15/5/12, 2:27 μ.μ.

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΝΑΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ , ΤΥΦΛΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ, ΦΕΤΟΣ ΕΒΑΛΑ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 15 ΚΙΛΑ ΣΠΟΡΟ ΠΑΤΑΤΑ ΣΠΟΥΝΤΑ ΣΤΙΣ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ,ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΑΝΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΑ ΚΟΜΠΟΣΤ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΣΤΑΧΤΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΥΛΑΚΙ,ΤΙΣ ΠΟΤΙΖΩ ΜΕ ΚΑΤΑΚΛΙΣΗ ΘΑ ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΤΙΣΜΑ ΣΕ 5 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΣΕ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΒΓΑΛΩ, ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΚΑΛΗ ΣΟΔΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Ανώνυμος15/5/12, 6:59 μ.μ.

    Κατ΄ αρχήν ένα μεγάλο ευχαριστώ στον/στην SAX για τις πληροφορίες που μου έδωσε. Συγνώμη αν φάνηκα λίγο απότομη ή ξερόλας ή οτιδήποτε άλλο, αλλά λόγω δουλειάς βιάζομαι στη σύνταξη του κειμένου και μέσα σε λίγες γραμμές προσπαθώ να τα πω όλα. Χίλια συγνώμη, δεν έχω πρόσθεση να θίξω κανένα και ιδιαίτερα το «χέρι που με βοηθά». Και όσον αφορά την υγρασία του χώματος θα την ελέγχω συχνά. Χίλια ευχαριστώ. Μάλιστα χθες το βράδυ είχαμε έντονη βροχόπτωση και είδα ότι όλα τα φυτά της πατάτας γονατίσανε. Έπαθα ένα σοκ 6.30 το πρωϊ. Αλλά όλα εντάξει δεν έχει σπάσει τίποτα. (Λίγο τρελή έτσι!!!) Όσον αφορά τον ΔΗΜΗΤΡΗ, πρώτη φορά ακούω για στάχτη. Εγώ έβαλα λίγο ασβέστη (σκόνη οικοδομής). Μου είπαν ότι η πατάτα θέλει ασβέστιο, όπως και όλα τα άλλα φυτά (ντομάτες, μελιτζάνες κ.τ.λ.) και μάλιστα άτομο που καλλιεργεί πάνω από 30 χρόνια. Στάχτη από τζάκι διάβασα στο περιοδικό «ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ» ότι βάζουν στις μελιτζάνες. Για την πατάτα δεν το γνώριζα. Σε τι βοηθά η στάχτη; Παρεμπιπτόντως σε όσους έχουν πρόβλημα με τα σαλιγκάρια γιατί είχα και εγώ πρόβλημα. Μου έτρωγαν τα φύλλα από τα φυντάνια πεπονιού και κολοκυθιού. Έσκαψα στη γη ένα μικρό λάκκο, όπως μου είπαν, έβαλα ένα κεσεδάκι από γιαούρτι το παράχωσα γύρωθεν και ήρθε στην ίδια ευθεία με το χώμα. Τέλος το γέμισα μπύρα. Όλα τα σαλιγκάρια μαζεύτηκαν εκεί και όχι στα φυτά μου. sofi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Ανώνυμος15/5/12, 9:42 μ.μ.

    Sofi, δεν ησουν αποτομη. Κανενα προβλημα. Και χαλαρωσε με τις πατατες. Δεν παθαινουν τιποτε. Που να ειχες βαλει κι εξι στρεμματα!
    Εβαλε σταχτη ο Δημητρης, επειδη ειναι πλουσια σε καλιο και σε ασβεστιο, απαραιτητα για τις πατατες, ομως εγω απ οσο γνωριζω, ειναι επικινδυνο εαν το χωμα ειναι ουδετερο, αφου η σταχτη ανεβαζει το ph, και ευνοει την αναπτυξη του βακτηριου της πατατας «Streptomyces scabies», με αποτελεσμα καφε σημαδια επανω στους. Φιλε Δημητρη να το δεις το θεμα.

    Οσο για το μυαλο, εμενα δεν με βοηθαει η κηπουρικη, γιατι οι περισσοτερες δουλειες ειναι μηχανικες, με αποτελεσμα να μου φευγει... Ομως με βοηθαει που γεμιζει τον χρονο μου δημιουργικα.

    Να ειστε καλα
    Χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. ΔΗΜΗΤΡΗΣ15/5/12, 10:27 μ.μ.

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΤΗΝ ΣΤΑΧΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΟΤΑΝ ΠΕΡΥΣΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΒΑΛΕΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΚΑΨΕΙ ΚΛΑΔΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΝΔΥΛΟΙ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΝ ΑΛΛΩΝ ΦΥΤΩΝ. ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ SAX ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΟΣΟΣ ΚΟΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ. Ο ΑΣΒΕΣΤΗΣ SOFI ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ,ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΛΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΡΙΧΝΕΙΣ ΣΚΟΝΗ ΑΣΒΕΣΤΗ ΑΠΟ ΠΑΝΩ. ΑΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΘΕ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΣΤΗΝΕ ΚΑΙ ΑΝ ΠΕΙΝΑΣΕΙΣ ΠΙΑΣΤΗΝΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και την υπομονή σας. Θεωρώ ευτύχημα να βρίσκεις ανθρώπους (με όλη τη σημασία της λέξεως) να σε βοηθούν αφιλοκερδώς και να σε ανέχονται. Είμαι όντως αγχωμένη, διότι δεν γνωρίζω και φοβάμαι μη κάνω λάθος. Θα μου πείτε από τα λάθη μαθαίνεις. Σωστό!!! Έλα όμως μου γέμισαν φλεγμονές τα χέρια μου από τη συνεχή χρήση του τσαπιού (άμαθη βλέπετε δεν γνώριζα καν πως πιάνουν το τσαπί) και είναι κρίμα να πάει τόσος κόπος χαμένος. Πέρα του γεγονότος ότι διαθέτω το λίγο χρόνο που μου απομένει στον κήπο μου και όχι στην οικογένειά μου και μάλιστα τους έχω αγγαρέψει όλους (τα παιδιά μου 4,5 και 6 ετών) και τον άνδρα μου να ασχολούνται μαζί μου. Σκεφθείτε τα μουτράκια τους όταν αντιληφθούν ότι η μαμά έκανε λάθους χειρισμούς και κατέστρεψε ότι προσπάθησαν να κάνουν τόσο καιρό. Ευελπιστώ ότι όλα θα πάνε καλά.
    Θα ήθελα τώρα να καταχραστώ λίγο την υπομονή σας, ρωτώντας αν γνωρίζετε για καλλιέργεια πεπονιού. Ο θείος μου που διαμένει στον Έβρο μου έφερε σπόρο (βιολογικό) θρακιώτικου πεπονιού (Χρυσή κεφαλή). Καλλιεργεί 80 στρέμματα, δίπλα στο ποτάμι. Τους φυτεύει 23 Μαϊου και δεν τα ποτίζει καθόλου. Μόνο χρησιμοποιεί θειάφι όταν δέσει ο καρπός και χαλκό. Οι κλιματολογικές όμως συνθήκες εκεί είναι διαφορετικές και επιπλέον και τα χώματα, από αυτά της Δυτικής Ελλάδος που ζω εγώ. Κάποιοι γνωστοί μου μού είπαν ότι το πεπόνι θέλει πολύ νερό, καθώς και κάποια μπλόκ στο διαδίκτυο. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι θέλει μέτρια ποσότητα νερού. Το συμπέρασμα που έβγαλα εγώ τουλάχιστον από τα λεγόμενά τους είναι: νερό μέχρι να δέσει καρπό και εν συνεχεία πολύ λίγο πότισμα, ενώ στο τελικό στάδιο καθόλου πότισμα για να γλυκάνει ο καρπός και φυσικά πολύ θειάφι. Φύτεψα λοιπόν 10 ρίζες και ενδεχομένως να φυτέψω άλλες τόσες, αγόρασα ύφασμα εδαφοκάλυψης για να αποφύγω τα σαπίσματα και ως στιγμής τα ποτίζω στη ρίζα όταν αντιλαμβάνομαι ότι πάει να στεγνώσει. Το έδαφος του κτήματός μου είναι αμμώδες, όπως μου είπαν, κατάλληλο για την καλλιέργεια πεπονιού και ηλιόλουστο. Δεν γνωρίζω αν η τεχνική που εφαρμόζω είναι σωστή. Τι πρέπει να προσέξω; Αν γνωρίζει κάποιος παρακαλώ να απαντήσει. Τουλάχιστον να φάνε τα πιτσιρίκια κανένα πεπόνι από τα χεράκια της μαμάς. Ευχαριστώ. Sofi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Αγαπητέ Χρήστο (SAX) αναφέρεις σε προηγούμενη δημοσίευση για το φυτό τάτουλα το οποίο φυτεύεις ανάμεσα σε πατάτα. Από ότι γνωρίζω είναι δηλητηριώδες και μάλιστα, αν θυμάμαι καλά, το χρησιμοποιούσε ως παραισθησιογόνο η Πυθία στους Δελφούς. Προς τι χρησιμεύει με την καλλιέργεια πατάτας; Μήπως για ποντίκια; Σε ρωτώ γιατί κάποια γειτόνισσά μου έχει πρόβλημα με ποντίκια, τα οποία της τρώνε την πατάτα και δεν ξέρει τι να χρησιμοποιήσει για να λύσει το πρόβλημα. Μάλιστα στην ίδια περιοχή έχει δύο κατσίκες και κάποιες κότες και φοβάται τα φάρμακα μήπως και δηλητηριάσει κάποιο ζωντανό. Αν όμως το ανωτέρω φυτό κάνει δουλειά και δεν «μολύνει» την πατάτα να της το πω. Το μόνο που είχα βρει ήταν ναφθαλίνη μέσα σε νερό και μάλιστα σκεπάσαμε το δοχείο με τελάρο για να μην πάνε τα ζώα, αλλά απ΄ ότι μου είπε δεν είχε αποτέλεσμα. Τα τρωκτικά δεν πτοηθήκαν και συνέχισαν τη «δουλειά» τους. Είδα πρόσφατα ότι «φύτεψε» κλαριά πικροδάφνης και μάλιστα τα έβαλε μέσα σε πλέγμα για προστασία των ζώων της προφανώς. Δεν γνωρίζω αν έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Τι μπορεί να κάνει για να αποφύγει τις ανεπιθύμητες επισκέψεις τρωκτικών; Επιπλέον για τα φίδια τι μπορώ να κάνω; Βρήκα μια οχιά τυλιγμένη στη βρύση, εκεί που έπαιζε η μικρή μου κόρη και σε μεταγενέστερο χρόνο ένα καφέ φίδι (προφανώς από τα ντόπια) που διέσχιζε το σκαζόν. Έριξα θειάφι περιμετρικά αλλά δεν νομίζω να έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα. Μάλιστα σε καταστήματα ειδικά μου τόνισαν ότι ούτε θειάφι, ούτε σκόρδο, ούτε «μπόμπες», ούτε «κορδόνια» ή «σκοινάκια» μπορούν να αποτρέψουν τα φίδια να μπουν στο χώρο. Υπάρχει κάτι άλλο για την προστασία μας; Παρεμπιπτόντως έχω σκυλί το οποίο έχει αποτρέψει δύο φορές φίδι (μεγάλο) να περάσει στο χώρο μας (ελαιώνα στον οποίο έχω το σπίτι μου). Καθαρίζει συνεχώς ο άνδρας μου με το χορτοκοπτικό, δεν έχουμε άλλα ζώα (κότες κ.λ.π.), αλλά παρ΄ όλα αυτά φίδια εμφανίζονται. Help!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Ανώνυμος16/5/12, 1:03 μ.μ.

    Καλημερα Sofi. Ρωτησα για τον τατουλα επειδη τον προτεινουν για συγκαλλιεργεια με την πατατα, για τον ελεγχο του αζωτου. Κι εγω εχω σπορο, αφου βγαινουν 2-3 φυτα καθε χρονο στο κτηματος μου. Ομως αυτο που προτεινουν, μετα διαπιστωσα οτι δεν στεκει, επειδη ειναι διαφορετικη η περιοδοι τους. Ο τατουλας φυτρωνει τελη Μαιου, οταν η πατατες σχεδον εχουν ολοκληρωθει και τελειωνει οταν αρχιζει η δευτερη σπορα της πατατας. Αυτη ειναι και η μεγαλυτερη αρρωστια με τις πληροφοριες στο διαδυκτιο. Copy-paste οτι να 'ναι...
    Αν δεν θελει καποιος τατουλες στον χωρο του, πρεπει να εξισορροπισει την συσταση του χωματος προσθετοντας ασβεστιο. Ειναι δηλητηριωδες φυτο, ομως ακομη δεν εχει επιτεθει σε κανεναν... Πλακα κανω... Τα ζωα παντως ξερουν τι πρεπει να φανε και τι οχι...
    Για ολα τα υπολοιπα, παιρνεις μια θυλικη γατα. Ειναι το πιο χρησιμο πλασμα σ ενα κτημα. Μια γατα "δουλευει", ακομη κι οταν κοιμαται. Ουτε φιδια, ουτε τρωκτικα... Γιατι αν εχεις φιδια, εχεις και τρωκτικα...
    Παντως με τα φιδια, ειμαστε υπερβολικοι. Ακομη και αν τσιμπισει το παιδι μας μια οχια, ειναι ευκολη πλεον η αντιμετωπιση του προβληματος και πιο πιθανο ειναι να το δαγκωσει ενας σκυλος, οπου παλι θα τρεχουμε, αλλα δεν μας απασχολει τοσο πολυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Αγαπητέ Χρήστο (Sax) καλησπέρα. Κατ΄ αρχήν δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω. Αν δεν είσαι γεωπόνος, τότε αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις και μάλιστα πρέπει να το κάνεις πολύ καλά. Είσαι πολύ ενημερωμένος. Όσον αφορά τα τρωκτικά, εδώ και 2 χρόνια που χτίσαμε το σπίτι μας δεν έχω δει κανένα. Όμως οι γύρωθεν ιδιοκτησίες άλλες είναι εγκαταλελειμμένες γεμάτες χόρτα (παράδεισος φιδιών και ποντικιών) και άλλες έχουν ζώα (κότες κ.λ.π.). Τα φίδια ως ταξιδευτές (έτσι τα έλεγε η γιαγιά μου) περνούν δια μέσου της ιδιοκτησίας μου στις παρακείμενες για εύρεση τροφής. Και καλά τα μη δηλητηριώδη φίδια τα οποία αναπτύσσουν ταχύτητα και φεύγουν, οι οχιές είναι επικίνδυνες, γιατί και άνθρωπος που δεν τις πρόσεξε και περάσει δίπλα τους ορμούν. Γάτες έχει η γειτονιά και επισκέπτονται συχνά πυκνά την αυλή μου, λόγω ότι έχω το σκυλί (Λάσι, πολύ φιλικό με τα παιδιά) και πάντα κάτι βρίσκουν να φάνε. Αλλά να πάρω γάτα ούτε λόγος. Κάποτε είχαμε γάτα στο πατρικό μου, εμβολιασμένη, τηρούσαμε όλους του όρους υγιεινής, παρ΄ όλα αυτά η αδελφή μου ασθένησε με τοξόπλασμα και από τότε κόψαμε κάθε επαφή μαζί τους. Τέλος όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να έχει το χώμα, πως το βρίσκεις αυτό; (Μη γελάς, δεν γνωρίζω) Κάνεις ανάλυση σε κάποιο εργαστήριο ή υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέχουμε; Έχω διαβάσει για αμειψισπορά καλλιεργειών και μάλιστα προτίθεμαι να προβώ σε τέτοιες ενέργειες, στο κομμάτι που έχω φυτέψει πατάτα (μετά καρότα, ραπανάκια, φασολάκια, αρακά, λαχανικά) ώστε το χώμα στο κτήμα μου να έχει πάντα τα πολύτιμα συστατικά που του χρειάζονται, καθώς και σε συγκαλλιέργειες κηπευτικών και τα οφέλη τους. Αλλά δεν ξέρω κάθε φορά τι περιποίηση θα θέλει το κτήμα και τι του λείπει όσον αφορά τα θρεπτικά στοιχεία. Πως γίνεται αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Ανώνυμος16/5/12, 9:03 μ.μ.

    Οχι, δεν ειμαι γεωπονος. Ψαχνοντας πηγαινω... Αφου εμαθα τι ειναι ο τατουλας κανοντας ευρεση στο google, εμαθα οτι δεν φυεται κατω απο οποιεσδηποτε συνθηκες, οποτε κατεληξα στο συμπερασμα που σου ειπα.
    Την συσταση του χωματος σου, μπορει να στην πει ενας γεωπονος, αφου του πας λιγο. Ομως μπορουμε να καταλαβουμε πραγματα και απ τα αγριοχορτα που ευδοκιμουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Καλημέρα Χρήστο (Sax). Sorry που σε πρίζω με τις ανόητες ερωτήσεις μου, αλλά έχεις απόλυτο δίκαιο. Ξαφνικά νιώθω γελοία γιατί ξεκίνησα να καλλιεργώ χωρίς καν να γνωρίζω ούτε τον σωστό τρόπο, ούτε και τη μέθοδο. Πρέπει λογικά να «οικοδομήσω» σωστά τον κήπο μου για να μην έχω «παρατράγουδα». Η σύσταση του χώματος θα έπρεπε λογικά να είναι η πρώτη μου κίνηση για να μπορώ να ξέρω τι θα καλλιεργήσω και που. Αν σεβαστώ τη φύση, θα με σεβαστεί και αυτή αποφέροντάς μου καρπούς. Εγώ άρχισα ανάποδα, όμως ποτέ δεν είναι αργά. Όλη την ημέρα είμαι μπροστά σε έναν υπολογιστή, χωμένη στα βιβλία και στα χαρτιά και το μυαλό μου κουράζεται υπερβολικά. Το χόμπι, που από σπόντα απέκτησα, καλό θα ήταν να το «δομήσω» σωστά από την αρχή, για να μπορεί να «σταθεί» και να έχει συνέχεια. Και εσύ συνέβαλες αρκετά σε αυτό. Λίγες κουβέντες, μετρημένες, προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν θέλω να φανώ «γλύφτης», αλλά λέω αυτό που αισθάνομαι. Θεωρώ ότι οι οικείοι σου θα πρέπει να είναι περήφανοι για σένα. Ξέρεις έχω ρωτήσει επαγγελματίες και σε μαγαζιά και ούτε λίγο, ούτε πολύ απαίτησαν αντίτιμο για να πουν αυτά που γνωρίζουν. Γι΄ αυτό και ανέφερα σε προηγούμενη δημοσίευσή μου τη λέξη «άνθρωποι». Δεν ασχολούνται μαζί σου αν δεν έχουν κέρδος. Που καταντήσαμε!!! Σε ευχαριστώ και πάλι πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Ανώνυμος17/5/12, 2:34 μ.μ.

    Γελοιοι, ειναι μονο αυτοι που νομιζουν οτι τα ξερουν ολα. Κατα κανονα, ειναι αυτοι, που δεν ασχοληθηκαν σοβαρα και δεν το αγαπησαν αυτο που κανουν. Ολοι οι υπολοιποι, γνωριζουμε οτι δεν ξερουμε τιποτε, αφου καθε μερα μαθαινουμε κατι καινουριο που ανατρεπει κατι παλιο.
    Κατα τ αλλα, μαλλον εχεις μεγαλες απαιτησεις απ τον εαυτο σου. Παρτο αλλιως. Χαλαρα... Και πατατες θα φατε. Και πεπονια. Μπορει να ειναι μικρα, αλλα αν δεν ειναι κοντα σε κολοκυθιες θα ειναι νοστιμα. Ομως μερικες φορες δεν τρωμε. Κατι συμβαινει και ο κοπος παει στραφι. Δεν πειραζει. Παμε παλι απ την αρχη. Καθε φορα και καλυτερα...
    Ουτε εγω εκανα αναλυση του χωματος οταν ηρθα σ αυτο το κτημα. Δεν ηξερα καν οτι ηταν απαραιτητο η οτι μπορει να χρειαζοταν κατι. Ακομη δεν εκανα. Ομως εμαθα να το διαβαζω πλεον και σε 2 στρεμματα υπαρχουν 4 διαφορετικες συνθηκες. Θα μαθεις κι εσυ.

    Εδω, σε αλλες ενοτητες θα βρεις απαντησεις για οτι εχεις αναγκη. Και για τα φιδια. Ψαξτο καλα και ρωτα οτι χρειαζεσαι στην καταλληλη συζητηση.

    Να εισαι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. ΔΗΜΗΤΡΗΣ20/5/12, 3:40 μ.μ.

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ,ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΤΟ FTIAXNO.GR ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΤΑΧΤΗΣ.
    ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΕΒΡΕΞΕ ΚΑΛΑ ΠΡΟΧΤΕΣ ΓΛΥΤΩΣΑΜΕ ΠΟΤΙΣΜΑ ,ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. ΔΗΜΗΤΡΗΣ20/5/12, 3:45 μ.μ.

    ΣΥΓΝΩΜΗ ΞΕΧΑΣΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
    http://www.ftiaxno.gr/2012/04/blog-post_10.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Ανώνυμος3/6/12, 7:07 μ.μ.

    Γεια σας

    ευχαριστουμε πολυ για το αρθρο. Αν βάλω τωρα πατάτες υπάρχει περίπτωση να προλάβω να πάρω σοδεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Ανώνυμος8/6/12, 6:05 μ.μ.

    Η πατατα μου ειναι σχεδον ετοιμη για σηγκομιδη,και τωρα τι?
    παρακαλω ζητω την βοηθεια σας.ειναι η πρωτη φορα που ασχωλουμε με την πατατα,εβαλα σε ενα χωραφι 300 ριζες ασπρη βελγιου και ζαρλα, μεχρι τωρα ολα πανε καλα, εχω βγαλει σταδιακα μερικες για φαγιτο,σημερα εβγαλα ενα καφαση,το προβλαμα μου ειναι, 1)2) η πατατες βγενουν λιγακι βρεγμενες μαζι με χωμα,αφου τις αφησα να στεγνωσουν προσπαθησα να εφερεσω το χωμα με αποτελεσμα να φευγη κ η φλουδα τις,2)πως ειναι ο καλητερος τροπος να βγαλω τις πατατες χωρις να τις κοψω? 3)πως κ που πρεπι να αποθηκευτουν για να μην χαλασουν? επισης πρεπι να τους βαλω καποιο φαρμακο για να τις διατηρισω για καιρο?
    καθε αποψη μου ειναι χρισημη,μιας και δεν εχω ιδεα τι να κανω,Σας παρακαλω οποιος μπορει και ξερει να μου απαντιση. Ευχαριστω εκ των προτερων .
    Γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Τί έγινε ,μάζεψε κάποιος απο εσάς;;Τί παραγωγή είχε η ρίζα; Εγώ μαζεύω 5-7 Ιουλίου(φύτεψα 6 Μαρτίου, σπούντα)

    Για αποθήκευση δες εδώ : http://www.moa.gov.cy/moa/da/da.nsf/All/B33A571DD5D9DE0DC22571100053E392/$file/9_2005%20PATATA.pdf?OpenElement

    http://www.xrisima.gr/phtiaxto-pos-ginetai/ugeia-diatrophe-omorphia/diaterese-patatas-khoris-khemika.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Αγαπητέ sax/Χρήστο και λοιποί αναγνώστες. Όπως είχα προαναφέρει σε άλλη δημοσίευση, στις 4/3/2012 είχα βάλει τα πρώτα 11 κιλά πατάτας «Ολλανδική». Το θέμα είναι ότι το χωράφι δεν είχε φρεζαριστεί ποτέ, είχαν πατήσει φορτηγά για να χτίσω το σπίτι μου και γενικά η ποιότητα του εδάφους δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση. Το τρακτέρ που φέραμε για να φρεζάρει το χώμα το πέρασε μόνο μια φορά, άφησε μέσα όλες τις «μπλάνες» (όπως μου είπαν αυτοί που γνώριζαν) και γενικά δεν έγινε καθόλου καλή δουλειά (δεν γνώριζα καν πόσες φορές έπρεπε να φρεζαριαστεί το χωράφι). Παρ΄ όλα αυτά προσπάθησα με τσαπί να σκάψω μόνη μου το χώμα. ΔΕΝ ΕΒΑΛΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΘΟΛΟΥ, μόνο λίγη κοπριά και φυσικά ράντισα με χαλκό και μόνο.
    Αποτέλεσμα: Στις 16/6/2012 (104 ημέρες) άρχισα δειλά να βγάζω πατάτα. (Κανονικά η πατάτα πρέπει να βγαίνει από 103-120 ημέρες όπως μου είπαν). Στα πρώτα 8 αυλάκια, τα 11 κιλά πατάτα που φύτεψα μου έδωσαν παραγωγή 137 κιλά (12,45gr/1gr πατάτα περίπου).
    Παλιοί καλλιεργητές μου ανέφεραν ότι μια καλή παραγωγή ανά φυτό (ρίζα) είναι περίπου 1gr.
    Η φλούδα της δεν τρίβονταν καθόλου, ήταν στεγνή, μοσχοβολούσε και γενικά είχε υγιή όψη, η δε γεύση της ήταν καταπληκτική τόσο βραστή, όσο και τηγανιτή αλλά και γεμιστή και ψημένη στα κάρβουνα.
    Τα πιτσιρίκια ξετρελάθηκαν τόσο με τη διαδικασία της συλλογής της, όσο και στη διαδικασία διαχωρισμού της σε μεγέθη. Και μάλιστα, αν και κακόφαγα, έφαγαν με ευχαρίστηση την πατάτα που φύτευσαν και μάζεψαν με τα ίδια τους τα χέρια. Επιπλέον έχω ακόμη να βγάλω 19 κιλά τα οποία τα φύτευσα 15 ημέρες αργότερα.
    Αγαπητέ sax/ Χρήστο για πρώτη φορά, χωρίς να γνωρίζω καν πως φυτεύεται η πατάτα, μέσω αντίξοων συνθηκών (συνθήκες στο χωράφι) τα πήγα καλά;
    Περαιτέρω παρατήρησα τα εξής: Το χώμα είχε σχετική υγρασία (όχι βρεγμένο) όταν έβγαζα την πατάτα, οπότε λογικά μπορούσα να την αφήσω λίγο ακόμη. Εκεί που το χώμα ήταν σχετικά αφράτο οι πατάτες ήταν μεγαλύτερες σε μέγεθος και το αντίθετο ακριβώς συνέβαινε σε περιοχές που το χώμα ήταν πιο σκληρό. Έχουν σχέση αυτά που λέω με την ανωτέρω παραγωγή που έλαβα ή λέω βλακίες;
    Σαπίσματα ή πατάτες με προβλήματα ευτυχώς δεν βρήκα μέχρι τώρα.
    Όσον αφορά την αποθήκευσή τους τι γίνεται; Υπάρχει κάποια μέθοδος για να διατηρηθεί για ένα εύλογο χρονικό διάστημα υγιείς;
    Ευχαριστώ για την υπομονή σας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Ανώνυμος18/6/12, 3:22 μ.μ.

    Καλησπερα Sofi. Μια χαρα τα εχεις καταφερει και χαιρομαι που πηρες ικανοποιηση κι εσυ και τα πιτσιρικια σου.
    Θα πρεπει να βρεις ενα δροσερο υπογειο για να τις διατηρησεις. Εγω πανω απο 1.5 με 2 μηνες, δεν εχω μπορεσει, γι αυτο και δεν εβαλα πολλες και θα ξαναβαλω σε λιγο για να καλυψω οσο μπορω τις αναγκες μας.
    Αν δεις οτι δεν θα προλαβετε να τις φατε, βγαλτες στην λαϊκη..:)
    Τρακτερ δεν βαζω στο χωραφι. Προτιμω την ελαφρια φρεζα. Το τρακτερ εχω την εντυπωση πως κανει ζημια στις μικρης κλιμακας καλλιεργειες. Το εδαφος οπου εβαλες τις πατατες, θα ειναι καθε φορα και καλυτερο ουτως η αλλως.
    Φυσικα, οσο πιο αφρατο το χωμα, τοσο λιγοτεροι αλλα μεγαλυτεροι οι κονδυλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Αγαπητέ sax,
    Είμαι ευγνώμων για την πολύτιμη βοήθειά σου. Έως τώρα, δόξα το Θεό, όλα πηγαίνουν κατ΄ ευχήν, όσον αφορά τις καλλιέργειες που έχω κάνει. Διορθώνω τη λέξη «τρακτέρ» με φρέζα, γιατί αυτή φρεζάρισε το χωράφι. Δεν είμαι αγρότης και δεν γνωρίζω διαφορές από τρακτέρ και φρέζες. Είναι όμως γεγονός ότι μου πήρε πολλά € και δεν έκανε τη δουλειά για την οποία πληρώθηκε.
    Περαιτέρω πρώτη φορά που καλλιεργώ και έχω εντυπωσιαστεί με τα αποτελέσματα και την παραγωγή που έχω και μάλιστα με βιολογικό τρόπο.
    Ο άνδρας μου συνεχώς γελάει γιατί τον έχω τρελάνει στην κολοκυθόπιτα και σπανακόπιτα (παραδοσιακές), κολοκυθάκια γεμιστά, κολοκυθάκια με μοσχάρι, ιμάμ, κολοκυθοκεφτέδες πολίτικους, παντζαροσαλάτες απλές και πικάντικες, πιπεριές γεμιστές στα κάρβουνα, γκιούλμπασι αρνάκι με πιπεριές, τυριά και πατάτες, αρχοντικό και κλέφτικο κ.τ.λ. (σύμφωνα με τις συνταγές τις γιαγιάς μου, καθαρά Σμυρναίικη Κουζίνα) και όλα δικής μου παραγωγής.
    Άσε τους φίλους μας. Το Σαββατοκύριακο έγινε γερό «τσιμπούσι».!!!! Μαζευτήκαμε στο σπίτι μου (μετά από εξόρμηση στην παραλία) καμιά δεκαριά «λακάσες» (όπως μας λέει η μητέρα μου) και βόγκηξε η κουζίνα.
    Τα πιτσιρίκια και οι άντρες στον κήπο μαζεύανε πατάτες, κολοκυθάκια, φασολάκια, αρακά, κρεμμύδια, παντζάρια, καρότα, πιπεριές, αγγουράκια και εμείς ετοιμάζαμε το φαγητό, μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων. Ήδη περίπου 60 κιλά πατάτα έκανε φτερά.
    Όσο για τη λαϊκή, δεν νομίζω να μείνει κιλό για κιλό. Μακάρι να έχω πάντα το καλάθι μου γεμάτο για να μπορούμε να τρώμε όλοι μας. Η αλληλεγγύη είναι η δύναμις των αδυνάτων και σύμφωνα με τα παρόντα εκλογικά αποτελέσματα και με αυτά που σίγουρα θα ακολουθήσουν, το νόημά της είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ.
    Όσο για το μέρος αποθήκευσης της πατάτας, την τοποθέτησα σε σοφίτα πολύ καλά αεριζόμενη (δεν έχω υπόγειο) και προσπάθησα να την απλώσω, όσο καλύτερα γίνεται, για να αερίζεται. Ασβέστη, που μου πρότειναν, δεν έβαλα, ούτε κάποια άλλη σκόνη συντήρησης, την οποία και πάλι μου ανέφεραν. Άπλωσα απλά πάνω της (με σχετική απόσταση) ένα δίχτυ για να μην πάνε μύγες.
    Άκουσα όμως την κουμπάρα μου να αναφέρει, καθώς επίσης και τη θεία μου η οποία βρίσκεται στον Έβρο, ότι καθαρίζουν και κόβουν τις ποσότητες που χρειάζονται και τις διατηρούν στον καταψύκτη, όπως κάνουν και με άλλα λαχανικά. Ίδωμεν
    Όσο για τα πεπόνια, τα πάμε μια χαρά. Μάλιστα υπήρξε άρθρο και στον ερασιτέχνη κηπουρό για το συγκεκριμένο είδος που με βοήθησε πολύ (πλέον τις συμβουλές του θείου μου, ο οποίος όμως δεν το ποτίζει καθόλου). Αν και σχεδόν ο καρπός είναι πολύ μικρός ακόμη, μοσχοβολά ο τόπος. Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω σπόρο (αυθεντικό) θρακιώτικου πεπονιού (Χρυσή Κεφαλή) να μυρίσεις το άρωμά του και να δεις την ποιότητά του.
    Τέλος η ερώτησή μου είναι η εξής: Μπορώ στο ίδιο μέρος που καλλιέργησα πατάτα να ξανακαλλιεργήσω τώρα για το χειμώνα;
    Δεν πρέπει το έδαφος να αποκτήσει πάλι τα συστατικά που «κατανάλωσε» στην προκείμενη καλλιέργεια;
    Ποιές είναι οι ιδιαιτερότητες αυτής της καλλιέργειας σε σχέση με αυτή που φύτευσα τον Μάρτη;
    Παράδειγμα κάθε πότε ποτίζουμε, αφ΄ ενός για να μην σαπίσει ο σπόρος και από την άλλη να μην «στεγνώσει», λόγω καύσωνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Ανώνυμος19/6/12, 1:07 π.μ.

    Φυσικα και μπορεις να βαλεις παλι. Απλα θα βαλεις ακομη περισσοτερη κοπρια.
    Θα ποτιζεις μια φορα την εβδομαδα καλα.

    Φρεζα εγω, εννοουσα τον καλλιεργητη. Ειναι μικρο μηχανημα που παει μπροστα κι εμεις απο πισω. Οτι μηχανημα καθεται ανθρωπος επανω του, πιεζει το χωμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Ανώνυμος22/6/12, 12:45 π.μ.

    Γεια σας ρε αστερια ...και μονο που αγγιζετε το χωμα ...αυτο θα σας το ανταποδωσει χιλιες φορες μπραβο σ ολους σας μπραβο μπραβο ...Με λενε Γιαννη σε μια βδομαδα βγαινω συη συνταξη και εχω τρελα πολλα χρονια με λαχανικα κλπ ταρατσα ...εδω στην αθηνα και χωραφι...στο χωριο! Μη τα παρατησετε ηδη μιλαω σ ολους τους φιλους μου νγια την αγαπη σας στη γη...μπραβο ρε αστερια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Ανώνυμος22/6/12, 12:46 π.μ.

    Γεια σας ρε αστερια ...και μονο που αγγιζετε το χωμα ...αυτο θα σας το ανταποδωσει χιλιες φορες μπραβο σ ολους σας μπραβο μπραβο ...Με λενε Γιαννη σε μια βδομαδα βγαινω συη συνταξη και εχω τρελα πολλα χρονια με λαχανικα κλπ ταρατσα ...εδω στην αθηνα και χωραφι...στο χωριο! Μη τα παρατησετε ηδη μιλαω σ ολους τους φιλους μου νγια την αγαπη σας στη γη...μπραβο ρε αστερια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Ανώνυμος26/6/12, 5:39 μ.μ.

    geia se olou exo vali patates arxes fevrouariou k mexrei simera einai konta sto 1.5 m sigoura exoun xera8i poli ligo mpori kapios na mou apanthsh pote prepepi na tis vgalo.
    akoma fisika exoun arketa kladia prasinada k den xero an pr0epei na sinexeiso topotisma h an oxi.
    me liga logia 8a h8ela na mou peite mpos mporo na katalavo pote einai etimes gia mazema .
    tasos kilkis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Τάσο από το Κιλκίς
    Κατ΄ αρχήν δεν έχω την εμπειρία άλλων μελών και δεν γνωρίζω πολλά πρόγραμμα όσον αφορά την καλλιέργεια πατάτας. Βρίσκομαι στη νότια Ελλάδα και πρώτη φορά καλλιέργησα και εγώ πατάτες. Να είναι καλά ο sax/Χρήστος ο οποίος, με τις πολύτιμες συμβουλές του, με βοήθησε πολύ.
    Φύτευσα πατάτα στις 4 και 16 Μαρτίου αντίστοιχα και την έβγαλα ήδη όλη. Βέβαια οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή μου διαφέρουν από το Κιλκίς. Συνήθως οι πατάτες βγαίνουν στις 103-120 ημέρες και θα πρέπει να έχουν ξεραθεί τα φύλλα τους.
    Στην περιοχή μου όμως παρουσιάστηκε έντονη προσβολή από περονόσπορο, λόγω ότι ο καιρός τον Μάιο ήταν πολύ βροχερός. Στην πρώτη μου σοδιά που έβγαλα (16-6) δεν είχα κανένα πρόβλημα (104 ημέρες). Στις 24-6 που συνέχισα να βγάζω πατάτα παρατήρησα σαπίσματα στις επάνω πατάτες, λόγω περονόσπορου, όπως μου είπαν και μάλιστα έβγαιναν καυτές που λογικά σημαίνει ότι «έβρασαν». Ευτυχώς πρόλαβα και δεν επεκτάθηκε το πρόβλημα (σύμφωνα με τον γεωπόνο που ρώτησα). Βέβαια εδώ έχουμε καύσωνα.
    Καλό επομένως θα ήταν να ελέγξεις την καλλιέργειά σου. Σκάλισε λίγο το χώμα και πιάσε την πατάτα. Αν δεν ξεφλουδίζει, λογικά είναι έτοιμες. Έτσι και αλλιώς μπορείς και τώρα να αρχίσεις να βγάζεις για να τη χρησιμοποιήσεις στο μαγείρεμα.
    Μάλιστα χθες ένας γεωπόνος μου είπε ότι: 20 ημέρες προτού βγάλει την πατάτα κόβει τα φύλλα της με χορτοκοπτικό για το λόγο ότι πλέον έχει πάρει ότι συστατικά χρειάζονταν και για τις επόμενες 20 ημέρες την αφήνει να ωριμάσει.
    Κατά πόσο σωστό είναι αυτό δεν γνωρίζω. Ελπίζω να ξέρει ο sax, ο οποίος είναι αρκετά έμπειρος πάνω σε θέματα καλλιεργειών.
    Σου εύχομαι καλή σοδιά.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Μια ωραία και χρήσιμη ανάρτηση. Μια ερώτηση: τελικά το θαψιμο της πατατιάς θα δώσει περισότερες πατάτες. Καποιοι λένε ναι, κάποιο όχι, είδα να το αναφλερει και ο Παναγιώτης Μανίκης σε ένα απο τα σεμινάρια. Μπορει να πει καποιος αν το δοκιμασε και πέτυχε;

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Σε μια βδομάδα βγάζω τις πατάτες μου :) Καμια 50 αριά εξ αυτών είναι χωρίς μούλωμα.Θα ενημερώσω για το αποτέλεσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Ανώνυμος2/7/12, 9:25 μ.μ.

    Τασος Σαλαμινα . Μπραβο σ ολους για την προσπαθεια . Φετος εβαλα πατατα για πρωτη φορα για την φαμιλια μου . Με εφοδιο τις γνωσεις του πατερα μου (αγροτης) ξεκινησα τελος Μαρτιου να οργωνω με το τρακτερ περιπου μισο στρεμμα . Εκανα 4 αυλακια περιπου 20 μ. το καθενα κ φυτεψα εκει ανα 30 ποντους κομμενη στα 2 πατατα . Ποτισμα ανα 2 μερες τρεχουμενο . Μετα απο 100 μερες περιπου εβγαλα περιπου 120 κιλα πεντανοστιμης (οπως λενε τα "ζιζανια" μου) πατατας . Εχω ηδη καταναλωσει πανω απο 15 κιλα ... παντιοτροπως . Ειμαι ευτυχης που δινω κατι στα παιδια μου απο δικο μου κοπο . Σας ευχαριστω για τις συμβουλες που πηρα απο εδω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Μετά την πατάτα, τι φυτεύουμε στο ίδιο χώμα; Μπορούμε να ξαναφυτέψουμε πατάτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Ανώνυμος28/9/12, 10:53 μ.μ.

    Καλησπέρα σας! Θα μπορούσε κανείς να φυτεύσει αυτή την εποχή προβλαστημένη πατάτα στην περιοχή Θεσ/νίκης. Γενικά θα μπορούσε κάποιος να μας ενημερώσει από την εμπειρία του πότε μπορεί κανείς να φυτεύσει πατάτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Το πρωτο 15νθημερο του Μαρτιου και το δευτερο του Αυγουστου φυτευουμε πατατες στην περιοχη της Θεσσαλονικης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Ανώνυμος30/12/12, 7:39 μ.μ.

    Καλησπέρα και καλή σας χρονιά, με αγώνες και νίκες! Ήθελα μια ερώτηση να κάνω. Πρόσφατα (πριν 10-15 ημέρες) με τις παγωνιές δυστυχώς παγώσαν τα υπέργεια στελέχη (λειώσαν-ξεραθήκαν) από τις πατατιές που είχα βάλει το Σεπτέβριο. Σκάβοντας είδα ότι οι περισσότερες έχουν βγάλει πατατούλες μικρού εώς πολύ μικρού μεγέθους. Υπάρχει έννοια να τις αφήσω ακόμα; Θα μεγαλώσουν ή πρόκειται να αποτελέσουν σπόρο για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια; Βάζω πρώτη φορά πατάτες στην περιοχή Θεσ/νίκης και ήμουν πολύ χαρούμενος που τα φυτά μου είχαν αναπτυχθεί πολύ ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Καλησπέρα σας!Αρχίσατε μήπως διαδικασίες καλλιέργειας του εδάφους για το φύτεμα της πατάτας μας; Σκέφτομαι μέσα Φλεβάρη να φυτέψω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Ανώνυμος3/2/13, 9:53 μ.μ.

    Γειά σ ολουσ σασ!είμαι καινούριοσ ασ τ πούμε κ έτσι!είμαι από ένα χωριό τησ καλαμπάκας τρικάλων θεσσαλίας!ποια πατάτα είναι καλύτερη κ σ παραγωγή αλλά κ γενικότερα?η σπούντα η η γερμανική???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Ανώνυμος3/2/13, 9:58 μ.μ.

    Ποιες πατάτες είναι καλύτερες οι γερμανικές η η σπούντα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Δεν υπαρχουν «Γερμανικες πατατες» φιλε μου, παρα μονο πατατες που καλλιεργουν και στην Γερμανια. Ομως οπως και να εχει, οι πιο παραγωγικες πατατες θα ειναι αυτες που θα φροντισεις καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Καλημέρα φιλοι του blog,εχω να ρωτησω για την ποικιλία ΦΑΜΠΟΥΛΑ της πατατας που ετοιμαζομαι να φυτεψω.Προσφατα διαβασα οτι η φαμπουλα μαυριζει εξωτερικα στο τηγανισμα και μενει αψητη στο εσωτερικο.Ισχυει κατι τετοιο?και αν ναι ποια ποικιλια προτεινετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Ανώνυμος7/3/13, 8:19 μ.μ.

    Kaλησπέρα φίλοι μου γνωρίζει κάποιος σχετικά με καλιέργεια πατάτας σε νάυλον σακκούλες λόγω έλλειψης χώρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Εφέτος φύτεμα 500 ρίζες σπούντα!Θα κάνω χύμα ποτίσματα με λάστιχο φ40και 10 καρότσια κοπριά!Διαδικασία σποράς:καλλιεργητής, άφημα 20 μέρες , φρέζα,αυλακωτήρας και φτιάξιμο δύο βραγιών ,φύτεμα αν 30-40 πόντους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Πολυ ωραια η σελιδα, και πολυ χρησιμη.Μπραβο σε ολους που δινουν απ τον χρονο και την ψυχη τους για να βοηθησουν και αλλους. Ειμαι κ γω ερασιτεχνιδα κηπουρος καιπροσπαθω να μαθαινω, αλλα και να βοηθω αλλους με οτι γνωριζω(μαλον μαθαινω πιο πολυ θαλεγα) Ρωτουν πολλοι για το παραχωμα της πατατας.Τις παραχωνουμε, εμεις λεμε τις σκεπαζουμε με χωμα_ αν εννοειτε αυτο_ για να μην πρασινισουν απο το φως και τον ηλιο. Επισης για τις καραβιδες η κοφτες, ενα κολπο ειναι να γεμισεις γλαστρα με αχυρα και να την κρεμασεις αναποδα σε δεντρο, εκει μαζευονται και μετα τις παιρνεις και τις καις( δεν ειναι δικο μου, αλλου το ειδα)με βοηθησε πολυ το τσουκνιδοζουμο στην καταπολεμηση της μελιγκρας. Ελλειψει αυτου χρησιμοποιησα σαπουνονερο, θα σας πω τα αποτελεσματα. Τωρα εμφανιζεται μαυρη κηλιδα στις τριανταφυλιες. Ξερω οτι χρειαζονται χαλκουχα σκευασματα. αλλα δεν θελω να χρησιμοποιησω χημικα. Καμμια ιδεα? ευχαριστω εκ των προτερων ΜΑΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Γεια σας και από μένα, από Θεσσαλονίκη. Επειδή ήθελα να φυτέψω πατάτες ρώτησα και μου είπαν ότι θα έχω εξασφαλισμένο τον "δορυφόρο". Οπότε, μου λένε, άσε καλύτερα γιατί είναι κρίμα, θα σου χαλάσει και τα άλλα ζαρζαβατικά. Είπα λοιπόν να δω τι λέει και το ΧΡΥΣΟ BLOG - το ftiaxno, δηλαδή. Μόλις τώρα συνειδητοποίησα ότι διάβασα 138 σχόλια! και ξενύχτησα!, αλλά αποφάσισα να βάλω τελικά τις πατάτες. Το σπόρο θα μου τον φέρει γνωστός μου από Νευροκόπι. Έχασα πάνω από ένα μήνα, αλλά θα βάλω. Ήδη έχω σκάψει τα αυλάκια 30+ cm βάθος, το χώμα είναι αφράτο, πρώτα με φρέζα και μετά βάθυνα με το πατόφτυαρο τα αυλάκια, έριξα στις αυλακιές χούμο και Κάλιο. Είναι πρώτη φορά που θα βάλω. Θα σας πώ, αν πάνε όλα καλά, μετά το 15Αύγουστο τι έγινε. Πάντως ότι και να γίνει, οι εμπειρίες όλων σας, που μοιραστήκατε -και- μαζί μου, ήταν πολύτιμες για μένα και σας ευχαριστώ όλους για το χρόνο και τη διάθεσή σας να τις μοιραστείτε. Και βέβαια ένα θερμό ευχαριστώ στους οικοδεσπότες που μας δίνουν αυτές τις ευκαιρίες. Καλή δύναμη σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Γιώργο δεν γνωρίζω σε πιά περιοχή είσαι για να σου πω αν έχεις αργήσει εξαρτάτε στη περιοχή σου τι εποχή φυτεύουν... Καλή σου επιτυχία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. Ανώνυμος6/5/13, 4:14 μ.μ.

    καλησπέρα σε όλους.
    Διαβασα όλα τα σχολια σας και ομολογω οτι σε βοηθουν πολύ.
    Αλλα το πρόβλημα που εχω σε καλλιεργεια πατάτας είναι ότι έχω βρει μικρες στοες και μισοφαγωμενες πατατες.Βαζω το λαστιχο νερου μέσα στη τρυπα και το νερο χάνεται και δεν ξεχειλιζει καπου.Εχετε υποψη σας καποιο τροπο για προστασια απο τυφλοποντικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. πικος απικος6/5/13, 11:34 μ.μ.

    οι τυφλοποντικες ειναι σαρκοφαγοι.
    ειναι πολυ πιθανο να εχεις προβλημα με ποντικακια του αγρου. η κατακλυση σπανια ειναι αποτελεσματικη και χρειαζεται κατι περισσοτερο απο λαστιχο στην τρυπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Βαγγελης29/5/13, 7:47 μ.μ.

    Βαγγέλης απο Κρήτη
    Καλησπέρα συνάδελφοι, κάθε χρόνο την εποχή της άνοιξης φυτεύω κι εγώ πατάτες άλλοτε με επιτυχία άλλοτε όχι, φέτος ο κήπος έχει μεγάλη βλάστηση μιας και το περιβόλι ήταν σε αγρανάπαυση και το καλοκαίρι του έκανα βαθιά άροση, θέλω να ρωτήσω το εξής: μου είπε κάποιος να κορφολογήσω το φυτό για να κάνει μεγαλύτερο τον κόνδυλο χωρίς όμως να ξέρει πότε γίνετε μετά η πριν την άνθηση και από πιο σημείο, γνωρίζει κανείς κάτι; Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Ανώνυμος10/7/13, 12:44 μ.μ.

    ελενη αιτωλοακαρνανια
    γεια σας και απο εμενα.θα ηθελα να ασχοληθω και εγω με την καλλιεργεια της πατατας και θα ηθελα να ξερω σε τι εδαφος πρεπει να φυτευετε αμμωδες, τραγανα ή σε οτιδηποτε;
    ευχαριστω εκ των προταιρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Ανώνυμος6/8/13, 12:21 π.μ.

    Γεια σας.Ήθελα να αναφερθώ στο παράχωμα της πατάτας.Όντως όταν"φορτωθεί"παραχωθεί το φυτό κάνει κι άλλες πατάτες Αλλά δεν προλαβαίνει να τις θρέψει.
    Το φόρτωμα γίνεται για να εξασφαλίσωμε καλή ποιότητα γιατί η πατάτα όταν είναι "ψηλά" πρασινίζει και προσβάλλεται από φθοριμαία,η οποία είναι έντομο που αποθέτει εκεί τα αυγά της τρυπώντας τον καρπό.Για καλό και για κακό ας κάνουμε και 2-3 ραντίσματα με κατάλληλο φάρμακο.
    Αν βρούμε πατάτα "τρυπημένη" δεν πρέπει να την βάλωμε μαζί με τις άλλες γιατί θα τις χαλάσει.
    Στην αποθήκευση χρησιμοποιούμε σκόνη βάκιλλο για να τις κρατησωμε "καθαρές".
    Αυτά είχα να προσθέσω,συγγνώμη αν σας ζάλισα με την πολυλογία μου
    και σας ευχαριστώ.
    Γιώργης-Κρήτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Ανώνυμος15/1/14, 1:11 μ.μ.

    Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτησω σχετικα με την παραγωγή πατατόσπορου. θέλω να παραγγείλω από γερμανία κάποιες ποικιλίες παλιές όπως Blue Congo, Pink fir apple kai Highland Burgundy red. Από αυτες μπορώ να κρατήσω σπόρο επειδή είναι παλιές ποικιλίες. Τι γίνεται όμως με τις ποικιλιες που δημιουργήθηκαν πρόσφατα όπως Desiree και Agria??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. Αν πας σύμφωνα με τις πολυεθνικές και το νόμο δεν επιτρέπεται να κρατήσεις πολλαπλασιαστικό υλικό από πατενταρισμένες ποικιλίες. Αλλά αν είσαι ερασιτέχνης δεν έχει και μεγάλη σημασία, κράτα κονδύλους και φύτεψέ τους χωρίς κανένα άγχος. Οι πατάτες δεν καταλαβαίνουν από ανθρώπινους νόμους, υπακούουν στους νόμους της φύσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Ανώνυμος9/2/14, 9:43 μ.μ.

    Ευχαριστω πολυ!! τα χαρακτηριστικα της ποικιλιας μενουν αναλλοιωτα απο γενια σε γενια ή μειώνεται η αποδοση και η ποιοτητα?? ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Παιδιά.... σαν ερασιτέχνης και εγώ ..φύτεψα πατάτες.
    Οι πατατουλες μου τώρα είναι σε πολύ καλό στάδιο.... και έχουν ανθοφορία... και βλέπω ότι στο κάτω μέρος έχουν αρχίσει και κιτρινίζουν τα φύλλα.
    Η ερώτηση μου είναι;
    Να της ποτίσω;;;
    Και σε πόσο καιρό θα ξέρω αν είναι έτοιμες;;;
    Ευχαριστώ ....εκ των υστέρων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτίζεις όταν χρειάζονται όταν πιάσει ζέστη και το χώμα δεν έχει υγρασία.. και όπως λέει το άρθρο η ανθοφορία αρχίζει μετά από 35-40 ημέρες, εφόσον η μέση θερμοκρασία του αέρα είναι 14-16 βαθμούς. Η τέλεια ανάπτυξη των κονδύλων εντός της γης, δηλαδή η τέλεια ωρίμανση της πατάτας, τελειώνει συνήθως μετά 45-60 ημέρες μετά την άνθηση της πατάτας. Δηλαδή η διάρκεια της βλαστήσεως της πατάτας είναι συνήθως 100-130 ημέρες. Υπάρχουν βέβαια πρώιμες ποικιλίες που ωριμάζουν σε 70-80 ημέρες και άλλες όψιμες, που ωριμάζουν μετά από έξι μήνες.

      Διαγραφή
  149. Παιδιά έχω φρεζαρει προχτές.πηρα λΙγο σπόρο σπουντα κάνα 8αρι κιλά.ποσα αυλάκια και σε τι μήκος θα χρειαστεί να τα κάνω;είμαι Αίγιο παραθαλασια.δεν έχω ξαναβάλει.και κάτι άλλο:αν πάρω κάνα σακί από λαϊκή από τσιγγάνο πόσο καιρό θα μου πάρει να την αφήσω έξω και που; Για να πετάξει μάτια δηλαδή ώστε να τη φυτέψω.και βέβαια να μου πείτε αν είναι καλή ιδέα αυτή από το να πάω σε γεωπόνο να πάρω σπορο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα