Φτιάχνω θειασβέστιο

Φτιάχνω θειασβέστιο

Παρασκευή θειασβέστιου

Για το φάρμακο αυτό χρειάζονται:
1 οκά ασβέστη φρέσκο καμένο
8 οκάδες νερό
2 οκάδες θειάφι ψιλοκοσκινισμένο
1 καζάνι 15 οκάδων από λαμαρίνα ή τενεκέ, ποτέ όμως χάλκινη

Παρασκευή του θειασβέστιου
Ρίχνουμε στο καζάνι 2-3 οκάδες νερό, τον ασβέστη και με ένα ξύλο ανακατεύουμε καλά.

Όταν ο ασβέστης λιώσει καλά τότε προσθέτουμε και το θειάφι, ανακατεύοντας καλά με το ξύλο, μέχρι ο ασβέστης και το θειάφι γίνουν ένα μίγμα ανοικτό κιτρινωπό.

Αμέσως μετά προσθέτουμε και τις υπόλοιπες 6 οκάδες νερό ανακατεύοντας και μετά τοποθετούμε το καζάνι πάνω στη φωτιά. Εξακολουθούμε να ανακατεύουμε και από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το αφήνουμε στη φωτιά τρία τέταρτα της ώρας.

Το υγρό θα αλλάξει εν το μεταξύ χρώματα και από κιτρινωπό που ήταν στην αρχή όταν το βάλαμε πάνω στη φωτιά, όταν το κατεβάσουμε, θα έχει πάρει το βαθύ χρώμα της σοκολάτας.

Επίσης πρέπει όταν το υγρό βράζει να προσθέτουμε το νερό που χάνεται με τον βρασμό.
Με ένα ξύλο λοιπόν σημαδεύουμε το ύψος που φτάνει το νερό όταν βάλαμε το καζάνι στη φωτιά και με το σημάδι συμπληρώνουμε το νερό που χάνεται.

Το θειασβέστιο αυτό διαλύεται μετά σε νερό σε αναλογία μιας οκάς θειασβεστίου σε 8-10 οκάδες νερού και με την διάλυση αυτή ραντίζονται τα δέντρα(αυτό εξαρτάτε από την εποχή, το καλοκαίρι η διάλυση είναι αραιότερη).

Πρέπει το ράντισμα να γίνεται με ψεκαστήρα από λεπτή λαμαρίνα, γιατί το θειασβέστιο προσβάλει τους συνηθισμένους ψεκαστήρες των αμπέλων από χαλκό.

Πηγή: Αι σπουδαιότεραι ασθένειαι των φυτών-Παράρτημα «Γεωργικού δελτίου» Αύγουστος 1932

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω βορδιγάλιο πολτό

3 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Πολύ χρήσιμες οι αναρτήσεις σου έχεις κάπου οδηγίες για οικολογικό λίπασμα το λεγόμενο "κομπόστ"??

Καλό σου βράδυ!

Ανώνυμος είπε...

mprabo sinxaritiria gia olo to ergosas sas efxaristo polli ean mporite na mou dosete mia pliroforia ua sas imoun ebgomon to uiasbestio meta ton brasmo sta posa bome - oxitita - prepi na to bgaloume apo tin fotia efxariso poli

valantis είπε...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΙΣΜΈΝΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΤΑ ΨΕΚΑΣΩ ΜΕ ΘΕΙΑΣΒΕΣΤΙΟ??