Φτιάχνω χαλούμι

Φτιάχνω χαλούμι

Παρασκευή τυριού χαλουμιού

Πως να φτιάξεις τυρί χαλούμι
Όταν τυροκομήσεις το γάλα και φτιάξεις και τη μυζήθρα, αφού τη βγάλεις από το δοχείο, κόψε το φρέσκο τυρί που έφτιαξες σε κομμάτια των 100 γραμμαρίων περίπου και βάλτο πάλι μέσα στο δοχείο που έχει τον ορό του γάλακτος.
Τα κομμάτια πηγαίνουν μόνα τους στον πάτο του δοχείου και εσύ βάλε πάλι φωτιά να ξαναβράσουν και όταν τα δεις να ανεβαίνουν στην επιφάνεια και να πλέουν, βγάλε τα με τρυπητή κουτάλα να στραγγίσουν και βάλε τα σε μια καθαρή λεκάνη.

Τότε τα πιάνεις ένα ένα και τα διπλώνεις πέντε-έξι φορές στα χέρια σου εάν δεν καίγεσαι ή στη λεκάνη που είναι και τα άλλα κομμάτια για να πέφτει το υγρό τους μέσα και να μη χάνεται και για να κρατούν και τα άλλα ζεστά.
Όταν τα ζυμώνεις στα χέρια σου να έχεις αλάτι ψιλό και να τους βάζεις όσο χρειάζεται, για να μην γίνουν πολύ αλμυρά και δεν τρώγονται ούτε πάλι ανάλατα και χαλάσουν.

Όταν τα ζυμώσεις καλά και τα κάνεις σαν γλώσσες, τα τοποθετείς σε δοχείο και τα στοιβάζεις επιμελώς.
Όταν τα τοποθετήσεις στο δοχείο βάλε μέσα και το ζουμί που έβγαλαν και εάν δεν φτάσει να τα σκεπάσει συμπλήρωσε με ορό γάλακτος από το δοχείο που τα έβρασες και φύλαξέ τα όλο το χρόνο.
Μερικοί άνθρωποι τα βγάζουν από το δοχείο που τα φυλάνε αφού ωριμάσουν, τα δένουν με σπάγκο και τα κρεμούν να στεγνώσουν και τότε βαστούν όσο καιρό κρέμονται και όταν θέλουν να τα φάνε τα ζεσταίνουν στην σχάρα και στάζουν βούτυρο.

Πηγή: Γεωπονικόν-Αγάπιου μοναχού του Κρητός

Η συνταγή από την Κύπρο

Tο χαλούμι είναι το κυριότερο είδος τυριού που παρασκευάζεται στην Κύπρο από όπου έχει και την προέλευσή του. Είναι ημίσκληρος τύπος τυριού και διατηρείται για αρκετό χρονικό διάστημα σε άλμη από νωρό. Έχει συνεκτική σύσταση και όταν κόβεται σε φέτες μοιάζει με στρώμα από λεπτά φύλλα. Σταδιακά γίνεται πορώδες με το λίπος συγκρατούμενο μέσα στους πόρους του όταν ωριμάσει. Tο χρώμα του είναι άσπρο στην αρχή και αλλάζει προς το κιτρινωπό με την πάροδο του χρόνου. Όταν είναι από γάλα αγελάδας είναι κιτρινωπό στην αρχή και γίνεται πιο έντονο αργότερα.

Παρασκευή χαλουμιού

Aρχικά χρησιμοποιείτο μόνο προβατίσιο και αιγινό γάλα για την παρασκευή χαλουμιού. Mε την επέκταση όμως της αγελαδοτροφίας και με την αύξηση της παραγωγής του αγελαδινού γάλακτος άρχισε να χρησιμοποιείται και αυτό σε αυξημένες ποσότητες για την παρασκευή χαλουμιού. H ποιότητα βέβαια του χαλουμιού αυτού είναι υποδεέστερη τόσο σε γεύση και άρωμα, όσο και σε εμφάνιση.

Θερμοκρασία πήξης: Tο γάλα θερμαίνεται στη θερμοκρασία των 32°-35° Kελσίου (C) και προστίθεται σ΄ αυτό ποσότητα πυτιάς ώστε η πήξη να γίνει σε 30-45 λεπτά της ώρας. H θερμοκρασία πήξης ποικίλλει ανάλογα με την εποχή (χαμηλότερη το καλοκαίρι και ψηλότερη το χειμώνα) και την ποιότητα του γάλακτος.

Επεξεργασία του τυροπήγματος: Μετά το πήξιμο, το τυρόπηγμα τεμαχίζεται σε κόκκους μεγέθους 5-10 χιλ. και αναθερμαίνεται σταδιακά, ανακατεύοντας το ταυτόχρονα, μέχρι τους 38°C. Παραμένει στη θερμοκρασία αυτή για 10-15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αποκτήσουν οι κόκκοι την επιθυμητή σύσταση.

Μετά, το τυρόπηγμα μεταφέρεται σε τσαντίλες (τυρόπαννα) και πιέζεται σταδιακά ώστε να συνενωθούν οι κόκκοι και ταυτόχρονα να φύγει αρκετή ποσότητα νωρού (ορός, τυρόγαλα). H πίεση στην αρχή είναι διπλάσια του βάρους του τυριού και αυξάνεται σταδιακά στο πενταπλάσιο. Σχηματίζεται μάζα πάχους 2 - 4 εκ. Όταν το τυρόπηγμα στραγγίσει ικανοποιητικά κόβεται σε κομμάτια διαστάσεων 10x10 εκ. περίπου, ανάλογα με το μέγεθος του χαλουμιού που επιθυμούμε. Tο τυρόπηγμα μπορεί, αντί σε τσαντήλες (τυρόπαννα), να τοποθετηθεί σε «ταλάρια» μέχρι να στραγγίσει ικανοποιητικά. (Tα ταλάρια παλαιότερα ήταν κατασκευασμένα από σκληνίτζια αλλά σταδιακά αντικαθίστανται με πλαστικά για λόγους υγιεινής και εύκολου καθαρισμού).

Τοποθετούμε τα κομμάτια στο ζεστό νωρό από τον οποίο έχει αφαιρεθεί προηγουμένως η μυζήθρα (αναρή). O νωρός με τα χαλούμια θερμαίνεται σταδιακά μέχρι βρασμού, μέχρις ότου τα κομμάτια βγουν στην επιφάνεια του νωρού και επιπλέουν.
Aφήνονται έτσι για 15-20 λεπτά για να ψηθούν και να αποκτήσουν την κατάλληλη ελαστικότητα. Tότε, τα χαλούμια αφαιρούνται από το νωρό και αλατίζονται επιφανειακά με 5-7% άλας (15 γραμμάρια περίπου για κάθε χαλούμι).Aν είναι επιθυμητό, στο άλας προστίθενται και φύλλα δυόσμου για να δώσουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά. Aφού κρυώσουν, γύρω στους 70° Kελσίου, τα κομμάτια του χαλουμιού διπλώνονται στα δυο και τοποθετούνται σε ειδικές θήκες ή το ένα κοντά στο άλλο, πάνω στην τυροτράπεζα, για να διατηρήσουν το σχήμα τους, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Συσκευασία
Αφού τα κομμάτια του χαλουμιού κρυώσουν, συσκευάζονται σε δοχεία χωρητικότητας 2-15 κιλών. Tα δοχεία ακολούθως γεμίζονται με άλμη νωρού πυκνότητας 15% περίπου ώστε να καλύπτει τα κομμάτια του χαλουμιού και κλείνονται καλά για να προφυλαχθούν από τις τυρόμυγες που δημιουργούν σκουλήκια.Tα δοχεία τοποθετούνται σε δροσερό μέρος (12°-15°C) για να υποστεί το χαλούμι την κατάλληλη ζύμωση για 20-40 μέρες. Εξαερίζουμε τα δοχεία κατά διαστήματα για να μη φουσκώσουν.

Όταν η ζύμωση τελειώσει, τα δοχεία κλείνονται αεροστεγώς και τοποθετούνται σε ψυγείο για φύλαξη. Mε αυτό τον τρόπο το χαλούμι μπορεί να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες σε καλή κατάσταση.
Πολλές φορές στα τυροκομεία, το χαλούμι, αφού μείνει για 2-3 μέρες στην άλμη νωρού, ακολούθως συσκευάζεται αεροστεγώς σε πλαστικά σακούλια, κάθε κομμάτι χωριστά, χωρίς νωρό και τοποθετείται στα ψυγεία ή στην κατάψυξη για να διατηρηθεί φρέσκο μέχρι την κατανάλωση.

Πηγή: http://www.moa.gov.cy

Τυροκόμηση Χαλουμιού και μυζήθρας
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Τεχνολογίας Γάλακτος ΙΙ: Βιντεοσκόπηση Τυροκόμησης Χαλουμιού και μυζήθρας.

Πώς φτιάχνεται το Κυπριακό Χαλούμι


Πώς φτιάχνεται το κυπριακό Χαλούμι από KRASODAD

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω φρέσκο τυρί

7 σχόλια:

  1. Θόδωρε δεν τα έγραψες όλα για το χαλούμι που αναφέρει ο Μοναχός περί καθαρότητας και αγνότητας και θα μας χαλάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Theodore συνονόματε χάρηκα πολύ που με διόρθωσες. Αυτό σημαίνει ότι διαβάζεις και εσύ γιατί το ερευνάς το θέμα. Στη βιβλιοθήκη που έχω οργανώσει στο blog έχω ξοδέψει περισσότερο χρόνο από το να κάνω αρκετές αναρτήσεις. Γιατί πολλά που γράφω και θέλω να γράψω εδώ, όπως έχεις καταλάβει τα παίρνω από αυτά και τα αναφέρω, για να τα διαβάσετε και εσείς. Για αυτό έχω βάλει και περιγραφές και συνδέσμους για να κατεβάζεται τα βιβλία. Όλα τα βιβλία που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη, για μένα είναι πραγματικά διαμάντια, κυρίως αυτά που είναι γραμμένα από εμάς τους Έλληνες. Αυτό το έχουν καταλάβει από καιρό οι ξένοι και τα μελετούν και τα εκμεταλλεύονται αναλόγως, αντιθέτως από εμάς που μελετάμε τα δυτικά τους βιβλία.
    Έχω σκοπό να την εμπλουτίσω και να την ανανεώσω με διάφορους τρόπους στο μέλλον.

    Όσο αναφορά κάποια πράγματα που παραλείπω σαν συντάκτης των άρθρων, (έχω παραλείψει και σε άλλα άρθρα), είναι γιατί διαλέγω αυτά που προτιμώ ή θεωρώ καλύτερα από το όλο θέμα, π.χ. δεν μεταφέρω όλους τους τρόπους ή όλες τις συμβουλές για κάτι που γράφω, αλλά επιλέγω τον πιο εύκολο ή τον πιο σίγουρο τρόπο, ή ακόμα και αυτόν που πιστεύω ότι είναι πιο σωστός, επειδή μπορεί να το έχω διαβάσει ή ξανασυναντήσει κάπου. Πολλοί και διάφοροι μπορεί να είναι οι λόγοι, ακόμη και συντομίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η καθαριότητα που πρέπει να έχουμε είναι αυτονόητη, κυρίως όταν διαχειριζόμαστε ευπαθή προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς θεόδωρο Δίγκα.
    Αν έχεις τον χρόνο,δεν βαριέσαι και το κυριότερο άν θέλεις, γράψε δυό κουβέντες σχετικά με το άν ξανάρχισες να τυροκομείς και τι αποτελέσματα έχεις.
    Είναι παράλληλα και ένα test, γιά όσα σου πρότεινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντώνη συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά δεν είδα το μήνυμα σου παρ’ ότι η σελίδα είναι η πρώτη που ανοίγει ξεκινώντας την περιήγηση.
    Όχι δεν έχω αρχίσει την τυροκόμιση ακόμη γιατί η κατσικούλα γέννησε 3 μικρά δύο τραγάκια και ένα θηλυκό αρχές Απριλίου και ακόμη θηλάζει.
    Όταν αρχίσω θα σε ενημερώσω για το αποτέλεσμα, και εγώ ανυπομονώ.
    Έχω βίντεο από την γέννα της κατσίκας με μαμή την κόρη μου, εάν ο Θόδωρος που μας φιλοξενεί ανοίξει κάποιο θέμα με κτηνοτροφικά μπορώ να του το στείλω.
    Χαιρετώ
    Θεόδωρος Δίγκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χρονια πολλα κια χριστος ανεστη βρικα πολλι ενδιαφερον το θεμα της τυροκομιας κανω και εγω τυρι-κεφαλοτυρι.θα ηθελα την γνωμη σας για τον γαρο εγω αλατιζο με χοντρο αλατι 4 ημερες και τον γαρο τον κρατω απο το προτο τυρι πριν το βρασω για να βγαλω την μυζιθρα αν την παρω την μυζιθρα και κρατισο το γαρο εινε καλιτερα για το δοχειο ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗ 22/04/2012

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Θανάση από Κατερίνη.
    Αφού μιλάς γιά δοχείο, φαντάζομαι οτι μιλάς γιά φέτα. Βγάζοντας την μυζήθρα, ο γάρος είναι καλύτερος γιά το τυρί (όχι για το δοχείο), επειδή η μυζήθρα αφού λείπει, δεν επηρεάζει την γεύση. Από την άλλη, μαζί με την μυζήθρα, αφαιρείται και όσο λίπος έχει μείνει από την τυροκόμηση, άρα ο γάρος είναι σχεδόν νερό.
    Αφαιρείς την κορυφή από το γάλα? Άσε την μυζήθρα στο γάρο της φέτας και βγάλτην από το γάρο του κεφαλοτυριού.
    Δεν αποκορυφώνεις καθόλου? Τότε βγάλε την μυζήθρα.
    Αυτό θα έκανα εγώ. Η απόφαση είναι δική σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φιλε αντωνη χαρικα για την απαντηση αλλα δεν το καταλαβα καλα μου λες να κρατισω τον γαρο πριν βγαλο την μυζιθρα η οχι [τα κατσικια κια τα προβατα που εχει οξαδερφος μου τα εχει στον Ολυμπο και το γαλα ειναι καλο-παχυ] και μετα απο λιγο καιρο βγαινει η κρεμα πανω-πανω.Ευχαριστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα