Τα κοτόπουλα, κλωσσόπουλα

Πως γίνοντε τα κοτόπουλα και τα κλωσσόπουλα

κοτόπουλα-κλωσσόπουλα

Καλή ωοτόκος

Λειρί: Μεγάλο, έντονο κόκκινο, μαλακό στιλπνό
Πρόσωπο: Λεπτό, αδυνατισμένο, μαλακό
Πρωκτός: Διεσταλμένος, μεγάλος, επιμήκης, μαλακός, υγρός
Οστά λεκάνης: Λεπτά, εύκαμπτα. Οι κορυφές τους στρέφονται προς τα έξω και σχηματίζουν μεγάλο άνοιγμα, που χωρεί 2 έως 3 δάκτυλα

Κοιλιακή χώρα: Εκτεταμένη, μαλακή, εύκαμπτη
Στέρνο: Εξέχον με κλίση προς τα κάτω που σχηματίζει άνοιγμα μεταξύ οστών λεκάνης 3-4 δακτύλων
Δέρμα: Μαλακό, απαλό
Μάτια: Εξέχοντα, φωτεινά, ζωηρά
Πτέρωμα: Φθαρμένο, λερωμένο, άτονο αλλά πυκνό
Πόδια: Άσπρα, λεπτά, πλακουδερά, λιπαρά

Σκάρτη

Λειρί: Μικρό, ξεθωριασμένο, ξηρό, λεπιασμένο
Πρόσωπο: Σαρκώδες, ξηρό, τραχύ
Πρωκτός: Μικρός, συνεσταλμένος, στρογγυλός, ξηρός
Οστά λεκάνης: Χοντρά, άκαμπτα. Οι κορυφές τους στρέφονται προς τα μέσα και σχηματίζουν μικρό άνοιγμα που χωρεί μόνο 1 έως 2 δάκτυλα

Κοιλιακή χώρα: Περιορισμένη, παχιά, σκληρή
Στέρνο: Κλίνει προς τα επάνω και περιορίζει το διάστημα μεταξύ οστών λεκάνης σε 2 δάκτυλα
Δέρμα: Χονδρό, ξηρό με υπόστρωμα λίπους
Μάτια: Ρουφηγμένα, άτονα, σκυθρωπά
Πτέρωμα: Σημεία πτερόρροιας, αραιό
Πόδια: Κίτρινα, στρογγυλά, λεία

Γενικές αρρώστιες

  • C.R.D. χρόνια αναπνευστική νόσος
  • Μολυσματική κόρυζα
  • Εσωτερική διφθερίτη
  • Ψευδοπανώλη
  • Κοκκιδίαση
  • Εντερίτις
  • Σκουλήκια
  • Ψείρες και τσιμπούρια

Για την εντερίτιδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γαλαζόπετρα (θεϊκό χαλκό) σκόνη 1 – 1.5 κιλό σε ένα τόνο φύραμα (καλή πρόσμιξη) επί 3-5 ημέρες. Με διακοπή μιας βδομάδας επαναλαμβάνετε αν είναι ανάγκη 3 ακόμα ημέρες.

Η γαλαζόπετρα μπορεί να δοθεί και με το νερό έως εξής:
Πρώτα παρασκευάζουμε ένα βασικό διάλυμα με αναλογία 32 γραμ. γαλαζόπετρα σκόνη, 4 κιλά νερό και μισό κιλό ξύδι. Βάζουμε σε ένα δοχείο την μισή ποσότητα του νερού (τα 2 κιλά) ρίχνουμε τη γαλαζόπετρα και μετά το μισό κιλό ξύδι. Αναταράσσουμε καλά για να διαλυθεί η γαλαζόπετρα και μετά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 2 κιλά νερό. (Μη χρησιμοποιείτε μεταλλικά δοχεία παρά μόνο πήλινα, ξύλινα, εμαγιέ ή πλαστικά).

Αυτό είναι το βασικό διάλυμα. Είναι δηλητήριο και πρέπει να προσέχετε τα παιδιά σας. Για περισσότερη ασφάλεια κολλήστε απάνω ετικέτα με την ένδειξη δηλητήριο.
Από το βασικό διάλυμα παρασκευάζουμε την διάλυση που δίνουμε στα πουλιά. Δύο μεγάλες κουταλιές βασικό διάλυμα σε κάθε 3.5 κιλά νερό (διάλυμα 1:2000).

Εμβολιασμοί

Οι νεοσσοί πρέπει να εμβολιάζονται στον καιρό τους. Εμβολισμοί γίνονται εναντίον 2 ασθενειών. Της ψευδοπανώλους και της διεφθερίτιδος.

Πρόγραμμα εμβολιασμών

4 ημερών
Σταγόνα στο μάτι ή στο πόσιμο νερό για την ψευδοπανώλη
4 εβδομάδων
Στο πόσιμο νερό για την ψευδοπανώλη
10-12 εβδομάδων
Τσίμπημα στη μεμβράνη της φτερούγας για τη διφθερίτιδα
4 μηνών
Ένεση στο στήθος για την ψευδοπανώλη

Καθαρισμός και απολύμανση του κοτετσιού

Πλύνετε καλά το δάπεδο με βούρτσα και διάλυση καυστικής ποτάσας 2-3% και καθαρίστε τις ταΐστρες και ποτίστρες με την ίδια διάλυση καυστικής ποτάσας. Η καθαριότητα είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη των ασθενειών.

Απολύμανση εναντίον των παρασίτων

Μετά την καθαριότητα ακολουθεί η απολύμανση και η εξόντωση των εξωτερικών παρασίτων των ορνίθων (ψείρες, τσιμπούρια κλπ.) Για να επιτύχουμε καλή απολύμανση ψεκάζουμε με ψεκαστήρα όλες τις εξωτερικές επιφάνειες, προσπαθώντας ώστε το φάρμακο να εισχωρεί σε όλες τις ρωγμές και χαραμάδες όπου κυρίως καταφεύγουν και κρύβονται τα παράσιτα. Αυτό γίνετε γιατί το συγκεκριμένο φάρμακο δρα με την επαφή, δηλαδή σκοτώνει τα παράσιτα μόνο όταν τα αγγίξει. Φάρμακα κατάλληλα για αυτό το σκοπό είναι το γαλάκτωμα πετρελαίου και γενικά όλα τα παρασκευάσματα που έχουν ως βάση το πετρέλαιο.

Απολύμανση εναντίον των μικροβίων

Μετά το καθάρισμα και την απολύμανση των κοτετσιών εναντίον των εξωτερικών παρασίτων ακολουθεί απολύμανση εναντίον των μικροβίων. Η απολύμανση αυτή μπορεί να παραληφθεί κάτω από κανονικές συνθήκες, καθίσταται όμως απαραίτητη, ύστερα από ξέσπασμα αρρώστιας.
Δεν υπάρχει πιο δραστικό απολυμαντικό εναντίον των μικροοργανισμών από τη φορμόλη. Έχει και το πλεονέκτημα ότι είναι φθηνή. Διαλύουμε 5% φορμόλη σε νερό και ψεκάζουμε με ψεκαστήρα πιέσεως τους τοίχους, το δάπεδο και τις φωλιές. Αν δε διαθέτουμε ψεκαστήρα κάνουμε την ίδια δουλειά με βούρτσα.
Κατά την διάρκεια του καθαρισμού ή της απολυμάνσεως έχουμε τις πόρτες και τα παράθυρα ανοιχτά για να φεύγουν τα αέρια έξω και φυσικά παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις ρούχα, γάντια, μάσκα κλπ.

Παλιότερα η απολύμανση γινόταν ρίχνοντας στο βρεγμένο ακόμα κοτέτσι αμέσως μετά τον καθαρισμό του, άσβεστο ασβέστη σε σκόνη.

Πόσο νερό πίνουν οι κότες

Κατανάλωση νερού από 100 πουλιά ανάλογα με την ηλικία
1η εβδομάδα 4 κιλά την ημέρα
2η εβδομάδα 8 κιλά την ημέρα
3η εβδομάδα 8 κιλά την ημέρα
4η εβδομάδα 8 κιλά την ημέρα
6η εβδομάδα 12 κιλά την ημέρα
8η εβδομάδα 12 κιλά την ημέρα
10η εβδομάδα 16 κιλά την ημέρα
12η εβδομάδα και πάνω 20 κιλά την ημέρα

Πόση κοπριά παράγουν οι όρνιθες

100 κότες μέσου ζωντανού βάρους 2.2 κιλών παράγουν τον χρόνο 1930 κιλά κοπριά που περιέχει 20 κιλά άζωτο, 7 κιλά κάλιο και 16 κιλά φώσφορο

Διάρκεια εκκολάψεως αυγών

  • Όρνιθας 21 ημέρες
  • Πάπιας 28 ημέρες
  • Πάπιας (Μοσκόβου) 35-37 ημέρες
  • Χήνας 28-32 ημέρες
  • Ινδιάνου 28 ημέρες
  • Φραγκόκοτας 28 ημέρες
  • Περιστεριού 18-20 ημέρες
  • Καναρινιού 14 ημέρες
  • Κύκνου 42 ημέρες
  • Φασιανού 21-24 ημέρες

Θερμοκρασία περιβάλλοντος νεοσσών

Την 1η εβδομάδα 34 βαθμούς
Την 2η εβδομάδα 32 βαθμούς
Την 3η εβδομάδα 30 βαθμούς
Την 4η εβδομάδα 28 βαθμούς

Και μετά κάθε εβδομάδα 3 βαθμούς χαμηλότερη έως τους 16 βαθμούς. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος, όπου τρώνε και κινούνται οι νεοσσοί είναι χαμηλότερη γύρω στους:

20-18 βαθμούς τις πρώτες 2-3 εβδομάδες
16-15 βαθμούς μετά την 3η εβδομάδα

Πηγή: Πρακτικές οδηγίες για την διατροφή και επίβλεψη των ορνιθών υπό Ιωαν. Κυλάβου/Αθήναι Νοέμβριος 1968

Διαβάστε ακόμη:Τροφές για κότες

20 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/5/10, 9:55 π.μ.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέλω να σε ρωτήσω, εάν πρέπει να πετάξουμε τ'αβγά, όταν τούς δίνουμε τα φάρμακα η εάν μπορούμε να τα φάμε ?
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/9/10, 12:42 π.μ.

    συγχαρητηρια για τη σελιδα σας και θελω να ρωτησω αν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/9/10, 12:45 π.μ.

    τα ασπρα πουλια τα κρεατοπουλα ειναι μεταλλαγμενα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος18/9/10, 5:01 μ.μ.

    Τώρα να σε ρωτήσω αν γνωρίζεις ΤΙ είναι τα "μεταλλαγμένα" ή αν γνωρίζεις τίποτα παραπάνω πλην της μαζικής υστερίας για αυτά, θα ήταν μάλλον άσκοπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος4/4/11, 3:52 μ.μ.

    συγχαρητηρια για τη σελιδα σας!!!θα σας παρακαλουσα να μου πειτε με ποιο τροπο απολυμαινονται τα αυγα για να τοποθετηθουν στη κλωσσομηχανη για εκκολαψη.ευχαριστω !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος18/4/11, 5:43 μ.μ.

    πήρα μικρά κοτοπουλάκια από τα οποία το ένα κοιμάτε σχεδόν συνέχεια και έφαγε πολύ λίγο τι λέτε να έχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ποσα αυγα να βαλω σε γαλοπουλες που κλωσσανε ?εχω 3 θυληκες κ ενα αρσενικο μαζεψα γυρω στα 60 αυγα απο τοτε που αρχισαν να γενναν, λεω να βαλω 20 αυγα σε καθε μια κ 5 αυγα να προσθεσω απο κοτα δηλ.συνολο 25 αυγα σε καθε μια ειναι καλα ετσι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Johnzi μία μέτρια διαστάσεων γαλοπούλα μπορεί να πλακώσει 15-18 δικά της αυγά ή 22-25 κότας. Αυτά από βιβλιογραφία, στη περιοχή μου έχω ακούσει από γειτόνισσα ότι της έβγαλε 40 κοτοπουλάκια (δε το έχω δει με τα μάτια μου). Τα κοτίσια αυγά τα βάζουμε την 7η ημέρα για να εκκολαφτούν την ίδια μέρα με τα δικά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου. Νομίζω πως όταν δίνουμε φάρμακα στα κοτόπουλα για 2-3 μέρες δεν παίρνουμε τα αυγά. Θέλω τη συμβουλή κάποιου που για το ζήτημα της συμβίωσης κότας με πάπια. Οι πάπιες λερώνουν το νερό από το οποίο πίνουν και οι κότες. Αυτό με προβληματίζει ειδικά για τα μικρότερα πουλάκια που πιστεύω πως είναι πιο ευαίσθητα. Ψόφησαν τρία κοτοπουλάκια από τότε που τά έβγαλα από το κλουβί τους. Λέτε να οφείλετε στο νερό που λερώνεται από τις πάπιες; Ας μου απαντήσει κάποιος που ξέρει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. {Όταν είχα χήνες, το νερό δε λέρωνε, αλλά κάποιες φορές οι χήνες άρπαζαν τις κότες με νεύρα και τις σκότωναν, οπότε δε σκοπεύω να ξαναβάλω στη μηχανή χηνάκια.}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος4/12/12, 10:06 μ.μ.

    Οταν δείνετε φάρμακο στις κοτες, αναλογα το φαρμακο και την παθηση, μπορει να μην κανει να καταναλωσουμε τα αυγα, ακομα και για 1 μηνα. Αυτος που θα σας δωσει το φαρμακο θα σας ενημερωσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλησπερα κυριε αγγελη
    οπως σου εχω ξαναπει εχω κοτες απο κλοσσομηχανη και μια απο αυτες εδειξε τον προηγουμενο μηνα οτι θελει να κλοσησει.τελικα την εβαλα μονη της καπου αλλου και την ψωνησε και σηκοθηκε.αυτην την φορα την αφησα εκει που καθησε(στην φωλια που γενναν) και εχει 3 μερεσ που σηκονετε μονο για φαι το μεσημερι.σημερα της εβαλα και10 γονημοποιημενα αυγα.(δεν εχω κοκορα,τον εφαγα).διπλα της εβαλα και νερο.επειδη ειμαι παντελως ασχετος μηπως εχουμε καποιες οδηγιες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. κ. Γιάννη εύχομαι με το καλό τα νέα μέλη του κοτετσιού. Δεν υπάρχουν μυστικά απλά πρέπει να την αφήσετε στην ησυχία της, την κότα και εσείς αλλά και το υπόλοιπο κοτέτσι. Δηλαδή μην πηγαίνει καμιά να γέννηση στα αυγά της ή να την διώχνει από την φωλιά. Δεν ήταν κακό που έβαλες νερό και φαγητό πιο κοντά της. Να προσέχεις την ημερομηνία που θα βγαίνουν τα πουλάκια να έχεις το νού σου μην χρειάστουν καμιά βοήθεια. Την πρώτη-δευτερή μέρα μπορεις να τους δώσεις και τριμμένο αυγό βραστό (χωρίς τσόφλι) στην συνέχεια φύραμα. Επίσης καλό θα ήταν να κάνεις και εμβόλια τουλάχιστον για ψευδοπανώλη-βρονχίτιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος8/9/13, 3:32 π.μ.

    Έχω 15 κότες σε που ζουν σε ένα "κλουβί" 8x8 Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν στον ίδιο χώρο μπορώ να εκθρέψω περιστέρια. Υπάρχει πρόβλημα συμβίωσης κότας-περιστεριού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πρόβλημα συμβίωσης για τα κοινά περιστέρια (δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις) δεν υπάρχει μαζί με τις κότες. Αρκεί να έχεις βάλει φωλιές, κούρνιες ακόμα και φαγητό και το νερό ψηλά. Το πρόβλημα είναι ότι τα περιστέρια μπορούν να σου μεταφέρουν στο κοτέτσι σου ασθένειες. Πράγμα που σίγουρα δεν θέλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος10/9/13, 7:35 μ.μ.

    Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

    Μια ακόμη λεπτομέρεια: αν τα περιστέρια δεν πετούν έξω ελεύθερα, αλλά μέσα στο "κλουβί" μεγέθους 8x8, πάλι μεταφέρουν αρρώστιες στις κότες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τότε όχι άλλα αν απο εκει που τα πάρεις έχουν αρπάξει κάτι? Δεν μιλάμε για ψείρες αυτό ειναι καθημερίνο.... Εγώ στην θέση σου δεν θα τα έβαζα μαζί. Τώρα η επιλογή ειναι δικη σου. (Αν μιλάμε για 2-3 ζευγαράκια δεν έγινε και κάτι φτάνει μόνο να τα βάλεις για 2 εβδομαδες καραντίνα να βλέπεις κοτσουλιες ή κάποια άλλο σύπτωμα και μετα τα βάζεις όλα μαζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καλησπερα εγω στο νερο βαζω ασβεστι ποτε δεν ειχα προβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χαίρετε, Είχα βάλει σε κλωσσομηχανή αυγά και μου βγήκαν το κλωσσοπουλάκια ...αλλά κάθε ημέρα μου πεθαίνουν και από ένα. Έχω παρατηρήσει ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι να κλείνει το ένα μάτι τους στη συνέχεια να μην στέκονται καλά στα πόδια τους και μετά βέβαια από 2, 3 ημέρες δεν μπορούν να φάνε και πεθαίνουν. Μήπως μπορείτε να με συμβουλέψετε τι να κάνω? Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρήσιμες πληροφορίες, αλλά ,Σχετικά με απολύμανση με φορμόλη, γνωρίζετε ότι: Εξαιτίας της ευρύτατης χρήσης της, της σημαντικής τοξικότητας και ευφλεκτότητας, η έκθεση στη μεθανάλη αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία[3]. Το 2011, το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα των ΗΠΑ (US National Toxicology Program), περιέγραψε τη μεθανάλη, ως ένα «...γνωστό ανθρώπινο καρκινογόνο...»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα