Καταπολέμηση βλαβερών εντόμων με μηχανικά μέσα

Μηχανικά μέσα για καταπολέμηση βλαβερών εντόμων

Καταπολέμηση βλαβερών εντόμων=

1. Καταπολέμηση βλαβερών εντόμων με συλλογή

  • Μερικά κολεόπτερα (ρυγχίτες) που προξενούν ζημιές στα δέντρα, μπορούν να ριφθούν αν τινάξουμε με δυνατά χτυπήματα το κορμό ή τους βραχίονες του δένδρου, με στύλο που έχει στην άκρη του προσκεφάλι. Κάτω από τα δένδρα κρατούνται τεντωμένα πανιά για να συλλεχθούν και να φονευθούν τα έντομα. Ο τρόπος αυτός της συλλογής εάν γίνεται το πρωί όταν τα έντομα είναι ναρκωμένα από τη νυχτερινή δροσιά, δίνει καλά αποτελέσματα.
  • Έρευνα για την ανακάλυψη της προνύμφης ξυλοφάγων εντόμων επί του υπογείου κορμού (Capnodis tenebrioms ή μυλωνάς) και επί του υπέργειου κορμού και βραχιόνων (κόσσος και ζευζέρα) και θανάτωσης αυτών αποτελεί ένα είδος καταπολεμήσεως. Αν βρεθεί η τρύπα του εντόμου, τότε μπορεί να φονευθεί αυτό, αν εισαχθεί εντός της τρύπας βαμβάκι εμποτισμένο με βενζίνη και κατόπιν κλεισθεί η τρύπα με πηλό.

2. Καταπολέμηση βλαβερών εντόμων με παγίδες

Πολλά νυκτόβια έντομα (πεταλούδες, κολεόπτερα κλπ.) προσελκύονται από το φως την νύχτα. Αν τοποθετηθεί λυχνία ασετιλίνης (φωτοπαγίδα) σε μέρος ορατό από τα έντομα και αν αυτή βρίσκεται στο μέσο αβαθούς δοχείου περιέχοντας ποσότητα νερού και πετρελαίου, τότε το προελκυόμενα από το φως έντομα, ή θα καούν σε αυτή ή θα πέσουν εντός του πετρελαίου και νερού και θα πεθάνουν. Με αυτό τον τρόπο των φωτεινών παγίδων μεγάλος αριθμός εντόμων μπορεί να εξοντωθεί (πυρηνοτρίτης ελιάς κ.α.).

Τα έντομα σε ορισμένες περιόδους της αναπτύξεως τους και σε ορισμένες εποχές του έτους ζητούνε καταφύγιο για να παραμείνουν επί σχετικό χρόνο. Παράδειγμα τέτοιων εντόμων έχουμε το σκώληκα των μηλών, απιδιών, καρυδιών κυδωνιών κλπ. (carpocapsa pomonella). Το έντομο αυτό διαχειμάζει με μορφή κάμπιας (προνύμφη) εντός βομβυκίου υπό το φλοιό του κορμού και των βραχιόνων ή σε οποιοδήποτε σώμα που βρίσκεται στα μέρη αυτά. Αν αφαιρεθεί ο ξηρός φλοιός των δέντρων, ο οποίος θα χρησίμευε σαν φυσικό καταφύγιο και προσδεθεί επί του κορμού σάκος παλιός (παγίδα διαχειμάνσεως) κατά το τέλος του θέρους, τότε οι προς διαχείμανση προνύμφες θα ζητήσουν καταφύγιο υπό τον σάκο αυτό για να φτιάξουν το βομβύκιό τους. Αν κατά το χειμώνα αφαιρεθούν οι σάκοι αυτοί και εμβαπτιστούν εντός βραστού νερού, τότε οι προνύμφες σε αυτό θα πεθάνουν.

Άλλα έντομα διαιωνιζόμενα εντός ημίξηρων κλαδιών ή κλάδων των δέντρων (φοιοτρίβης της ελιάς, υλέζινος της φιστικιάς) μπορούν να καταπολεμηθούν αν καταστραφούν τα κλαδιά διαιωνίσεως και τοποθετηθούν δεμάτια ημίξηρων κλαδιών ως παγίδες διαιωνίσεως. Οι παγίδες αυτές καταστρέφονται όταν γεννήσουν σε αυτές τα έντομα και αντικαθιστώνται με νέες.

3. Καταπολέμηση βλαβερών εντόμων με την καλλιέργειας του εδάφους

Διάφορα έντομα διέρχονται μέρος της ζωής τους σε φάση συνήθως προνύμφης και νύμφης, εντός του εδάφους και σχηματίζουν συνήθως βομβύκιο στο χώμα (θρύπας αχλαδιάς, μύγα κερασιάς). Το βάθος που σχηματίζουν αυτό είναι έως 30 εκατοστά. Αν με οργώματα αναστρέψουμε το έδαφος καταστρέφοντας έτσι τα βομβύκια, εκθέτουμε τα ανυπεράσπιστα πλέον έντομα στις καιρικές μεταβολές και τους εχθρούς τους, τότε πετυχαίνουμε ένα είδος καταπολεμήσεως.

4. Καταπολέμηση βλαβερών εντόμων με την καταστροφή των φυσικών καταφυγίων

Ρυγχίτες και ανθονόμοι διαχειμάζουν ως τέλεια έντομα εντός φραχτών και υπό ξηρό φλοιό και φύλλα. Κατά την άνοιξη εξορμώντας από αυτά προξενούν ζημιές στα πλησίον δέντρα.
Καταστροφή των ξηρών φλοιών και φύλλων και κάλυψης των τελευταίων με οργώματα, εκθέτει αυτά τα έντομα σε ποικίλους κινδύνους οι οποίοι θα ελαττώσουν των αριθμό τους.

5.Καταπολέμηση βλαβερών εντόμων με προφυλακτήρες

Οι καρποί των δέντρων υφίστανται τις προσβολές των εντόμων. Τα έντομα αυτά είναι λεπιδόπτερα (καρπόκαψα) γεννούν τα αυγά τους κοντά στο καρπό ή σε αυτόν. Αν όμως ο καρπός προφυλαχτεί εντός χάρτινης σακούλας, αποφεύγει την προσβολή.

Πηγή: Οι εχθροί των καρποφόρων δέντρων-Πάνου Θ. Αναγνωστόπουλου/Αθήναι 1939

Διαβάστε ακόμη:Ωφέλημα έντομα στο βιολογικό περιβόλι

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/7/10, 5:25 μ.μ.

    Με μηχανηματακια υπεριχων απο τελεμαρκετινκ κλπ γινεται δουλεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/1/11, 11:08 μ.μ.

    αυτα βοηθουν τις τσεπες οσων τα πουλανε και τις βιομηχανιες που τα φτιαχνουν.. τιποτε αλλο... το καλοκαιρι αγορασα ενα τετοιο που αποθει τα εντομα και κοντεψα να με φανε τα κουνουπια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα