Προστασία από φίδια

Προστασία από φίδια

Πως προστατευόμαστε από φίδια και δηλητηριώδη ζώα

Τα φίδια-Του Φλωρεντίνου
Στο μέρος που κατοικούμε δεν θα γίνουν φίδια, αν γύρω από το σπίτι φυτέψουμε αψέντι ή αγριαψιθιά ή μυρμηγκοβότανο. Όσα είναι τα διώχνουμε αν θυμιατίσουμε με ρίζα από κρίνο ή με κέρατο ελαφιού ή με νύχι γίδας. Θα φύγουν δε όλα τα ερπετά αν κοπανίσουμε το χυμό του συλφίου, μαυροκούκκι καιχαλβάνη, κέρατο ελαφιού, ύσσωπο, θειάφι, βασκανήθρα, πευκέδανο και νύχια από γίδα και τα ανακατέψουμε όλα μαζί και κατόπιν χύσουμε μέσα και ξύδι δυνατό και κάνουμε μικρά μπαλάκια και θυμιατίσουμε το μέρος που κατοικούμε. Και με το καθένα από αυτά τα είδη ξεχωριστά αν θυμιατίσουμε, διώχνει τα ερπετά.

Καθώς λένε μερικοί και το κλαδί της ροδιάς διώχνει τα ερπετά και για αυτό τα βάζουν για προφύλαξη στα αχυροστρώματα. Ο Απουλήιος λέει ότι αν χτυπήσουμε μια φορά το φίδι με καλάμι μουδιάζει, αν όμως το χτυπήσουμε πολλές φορές δυναμώνει. Ο Ταραντίνος λέει ότι όταν κανείς είναι αλειμμένος με χυλό δρακοντιάς δεν τον πλησιάζουν τα φίδια, το ίδιο και όταν είναι αλειμμένος με χυλό ή με σπόρο από ρεπάνι. Και αν βαστάει μόνο στα χέρια του δρακοντιά ή ρεπάνι δεν τον πειράζουν τα φίδια.
Ο Φλωρεντίνος λέει ότι το φίδι δε πλησιάζει όπου υπάρχει ξύγκι από λάφι ή ρίζα από θερμαποβότανο, ή δίκταμος, ή γαγάτης.
Αν λιώσουμε τριβόλι σε νερό και το βάλουμε στη τρύπα του φιδιού φεύγει το φίδι.

Αν χώσουμε γύρω από το σπίτι πήλινα δοχεία από παστό κρέας, όλα τα ερπετά θα πέσουν μέσα. Κατόπιν βουλώνουμε τα δοχεία καλά και τα μεταφέρουμε μακριά και τα καίμε.
Τους δαγκωμένους από φίδια τους ποτίζουμε πρώτα με χυλό από φύλο μελιού και κατόπιν με κρασί αν δεν έχουν πυρετό, αν έχουν με κρασί νερωμένο.
Αλείφουμε δε και τη δαγκωματιά με φύλλα από μελιό ζουλισμένα.
Γεωπονικά/Κασσιανού Βάσσου

Τα δηλητηριώδη ζώα τα διώχνουν αν μπουν κάτω από το στρώμα τα εξής:

το αβρότονο, η λυγαριά, το έχιο, η καλαμίνθη, η κόνυζα, η ρίγανη, το έρπυλο, το πόδιο και ο ασφόδελος.

Αν καούν σαν θυμίαμα:
Τα φύλλα της λυγαριάς, η άσφαλτος, το βδέλλιο, το κέρατο ελαφιού, η καλαμίνθη, το καρδάμωμο, η χαλβάνη, το καστόριο, η κόνιζα, τα πριονίδια του κυπαρισσιού ή του κέδρου, το ορυκτό γαγάτης, η λυσιμαχεία, το μελάνθιο, το πευκέδανο, το σαγαπηνό και το πόλιο.

Αν επαλειφθούν εμποδίζουν τα δηλητηριώδη ζώα να πλησιάσουν και τα διώχνουν:
Ο καρπός της αλθαίας με λάδι και ξύδι, οι καρποί της δάφνης με λάδι κα ξύδι, η χαλβάνη και τα κεδρόμηλα, ο καρπός της πανάκειας του Ασκληπιού και τα άνθη της μαζί με λάδι και γαλάκτωμα συλφίου, αν αλειφθεί κανείς με τα λιωμένα φύλλα της μολόχας μαζί με λάδι διατηρείται ατσίμπητος από τις σφήκες και τις μέλισσες.

Αδάγκωτους από τα ερπετά διατηρεί τους ανθρώπους αν ποθεί:

H ρίζα του έχιου και ο σπόρος του άγριου καρότου αν φαγωθεί. Αν κανείς αλείψει τα χέρια του με το χυμό της δρακοντιάς, είναι δυνατόν αυτός να πιάσει ανενόχλητα με τα χέρια του τις οχιές, ή αν αλειφθεί με γαλάκτωμα πευκέδανου.

Τα φίδια τα διώχνει:

Tο ορυκτό οφίτης αν κρεμαστεί σαν φυλαχτό και η ρίζα του φιλεταίριου η οποία αν κρεμαστεί σε φυλαχτό εμποδίζει γενικά να πάθει κανείς οτιδήποτε από σκορπιό.

Αν ριχτούν σκοτώνουν τα δηλητηριώδη ζώα τα εξής:
Η χαλβάνη μαζί με σφονδύλιο και λάδι, ο σπόρος του άγριου καρότου αν ριχτεί, τα καβούρια αν τριφτούν με βασιλικό και ριχτούν σκοτώνουν τους σκορπιούς και η άγρια λυχνίδα ναρκώνει τους σκορπιούς.

Πηγή:Διοσκουρίδης-Περί ευπόριστων και απλών φαρμάκων βιβλίον δεύτερον

Διαβάστε ακόμη:Δαγκώματα από φίδια

12 σχόλια:

  1. Συγγνώμη το κέρατο ελαφιού που να το βρεις;Κάτι πιο δημοφιλές σε βότανο δεν υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/6/11, 10:27 π.μ.

    καλησπερα εγω ειχα προβλημα με φιδια στο κτημα μου και ενας γνωστος μου απο τα Ψαρα μου εδωσε χωμα απο εκει οπου δεν ζουν φιδια γτ τα καταραστηκε ενας παπας που του ειπιαν την Θεια Κοινωνια. Ε απο τοτε που ραντισα με το χωμα σωθηκα δεν ξαναεμφανιστηκε τιποτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/7/11, 8:44 μ.μ.

    Τι χωμα ειναι αυτο??? κατι αλλο ασ πουμε καποιο υγρο? μου τσιμπισαν το σκυλο μου και πεθανε βρε παιδια ελεοσ πια δηλ ειλικρινα πιστευς οτι οι οικολογοι κανουν πολυ μεγαλη ζημια εμενα τον σκυλο μου ποιος απο αυτουσ θα μ τν φερει πισω μου λετε? Δεν ειμαι αντιθετη με τους οικολογους αλλα να φτιαξουν ειδικα μερη για να ζουν και να βοηθουν κ φιδια κ οτι ζωα θελουν οχι να τα πηγαινουν μεσα στον κοσμο .. Αν ξερει καποιος κατι σας παρακαλω να μ πει. ευχαριστω πολυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/8/11, 2:33 μ.μ.

    ΑΠο: http://www.psarra.tk/


    Ο ΟΦΙΣ Ο ΚΟΛΟΒΟΣ

    Μια περίεργη δοξασία των Ψαρών λέει, πως φίδι δεν εφάνικε ποτέ στα Ψαρά και πως, όποιος πάρει χώμα απ' το φιδόλακο και ραντίσει μ' αυτό τόπο που έχει φίδια, εκείνα φεύγουν.Πολλοί έφεραν φίδια στα Ψαρά μ' αυτά σαν πάτησαν στο χώμα το Ψαριανό ψόφησαν. Πολλές φήμες υπάρχουν γι' αυτό, εξήγηση καμία, κι πιο παράξενη απ' αυτές το παρακάτω παραμύθι:

    Απόσπασμα από το βιβλίο του Νικου Γιαλούρη ”Ψαρρά η κούνια της φώτιας ” Χίος -1988.

    ”Μια φορά κι ένα καιρό γέμισαν τα Ψαρά φίδια και κανείς δεν ήξερε από πού ήρθε τούτη η κατάρα. Ο κόσμος έφυγε απ' το νησί και πήγε στ' Αντίψαρα, ως να περάσει το κακό. Οι όφιδες γεμίσανε το νησί. Μικροί, μεγάλοι, κόκκινοι, πράσινοι, άλλοι με τρογοκεφαλές κι άλλοι με ψοροκεφελές. Ήτανε και ένας χρυσός, με μεγάλα κέρατα μα και κολοβός κι άλλοι τον ετρέμανε. Πήρανε τα σπίτια, τα ζά, τα καλά και τ' αγαθά των ψαριανών.Κι ούτε λέγαν να φύγουν. Ήταν και μιά γριά πανηρή, που δεν το ‘βαζε κάτω. Ήθελε σώνι και καλά να μάθει τι ήταν όλα αυτά τα φίδια. Μια αυγή λέει της κόρης της: "Εγώ θα πάω στα Ψαρά να πάρω κάτι χρυσά που ΄χω κρυμμένα σε μια μπουρνιά." Και παίρνει, λοιπόν, την βάρκα και πάει. Ήταν ακόμα σκοτεινά κι ακούει η γριά τα φίδια να μαλώνουν για το ποιός θα φάει τα πιο πολλά.Πάει και στο σπίτι της και τι να δει! Έναν οξαποδώ ίσα με το ταβάνι να κάθεται στον καλό της τον καναπέ και να μετρά φλουριά. Δίπλα του κάθονταν μια οξαποδίνα. Κρύβεται κι ακούει: "Όποιου του βαστά ας έρθει να παλέψουμε. Τώρα που ΄χω τα Ψαρά παλάτι κι έχω και φλουρί, τύφλα να ΄χει η κόλαση." Του απαντά όμως η οξαποδίνα: "Μη λες μεγάλα λόγια, δεν, τους ξέρεις καλά τους Ψαριανούς! Άμα μάθουν πως οι όφιδες είναι οξαποδοί, θ΄ αρχίσουνε τα ξόρκια και τότε να σε δω." Θυμώνει ο οξαποδός και της δίνει μια απ' πάνω στο κεφάλι.Μα εκείνη το δικό της. "Αχ! άντρα μου άφησε τους έρημους τους Ψαριανούς ήσυχους να γυρίσουν στα σπίτια τους. Που ξανακούστηκε ο οξαποδός να πίνει Ψαριανό κρασί και να τρώει για μεζέ κοπανιστή; Άμα το μάθουνε αυτό οι Γερο-Βελζεβούληδες θα σε καταραστούνε.". Και εκείνος απαντά: "Ούρια είσαι μωρέ γυναίκα, εμένα δεν βρέθηκε άνθρωπος να με γελάσει ως τώρα! Μόνο τον παπά-Νικόλα φοβάμε γιατί σα ξημερώσει και γίνω πάλι ο όφις ο κολοβός μπορεί να με πιάσει και να με ποτίσει Αγία Κοινωνία, και τότε θα με φάει το ΄΄πύρ το εξώτερο΄΄ και τότε δεν θα ξαναπατήσει φίδι στα Ψαρά." Ακούει αυτά η γριά και παίρνει ένα δρόμο και πάει στα Αντίψαρα και τα λέει με το νι και με το σίγμα στον παπά-Νικόλα. Λέει και ο παπάς: " Έννοια σου και θα τον κανονίσω τον κερατά." Παίρνει μια βάρκα και βγαίνει στα Ψαρά. Τον παίρνουν από πίσω οι όφιδες ,μα εκείνος εβάστα ένα σταυρό και τους χτυπούσε στα κεφάλια. Νάσου και ο Κολοβός και του λέει: '' Παπά, τούτος ο τόπος είναι δικός μου .Πάρε ό,τι θα πάρεις και άμε στο καλό." Ο παπάς κάνει τον ανήξερο και του λέει: "Αφέντη Κολοβέ έχω ένα βαρελάκι κρασί για κοινωνία θαμμένο στην Αγιά Κιουρά κι ήρθα να το πάρω γιατί ψυχομαχά ένας χωριανός και είναι κρίμα να πάει ακοινώνητος." Και ‘κεινος απαντά: "Αν είναι έτσι δώσ’ μου το μισό και παρ΄ το. "Πάνε στην εκκλησιά και βάζει ο παπάς στο δισκοπότηρο κρασί και το δίνει στον Κολοβό μα πριν προλάβει και το πιει τον αρπάζει τον ρίχνει σε ένα λάκκο μπροστά απ΄ την εκκλησιά και τον καταριέται. Κι από τότε δεν ξαναπάτησε φίδι στα Ψαρά.”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος14/8/11, 2:13 μ.μ.

    Τα φίδια είτε είναι μικρά είτε είναι μεγάλα ειναι το ίδιο αποκρουστικά, αηδιαστικα,απαίσια δεν συμφωνήτε? Μπορεί να μου πεί καποιος πως τα εξολοθρεύουν.. Με πρακτικούς τρόπους και ΟΧΙ με κέρατα.. Τα σέβη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα φίδια στην Ελλάδα τα περισσότερα δεν είναι δηλητηριώδη και κακώς τα φοβόμαστε τόσο, απλώς πρέπει να μάθουμε να τα ξεχωρίζουμε και να μη τα σκοτώνουμε αλλά να απωθούμε από τα μέρη που θέλουμε να προστατέψουμε.
    Δυστηχώς για αφανισμό χρησιμοποιούν γάλα με δηλητήριο αλλά θέλει μεγάλη προσοχή, σκεφτείτε πόσα ζώα μπορούν κατά λάθος να πιούν από αυτό…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος9/1/12, 10:59 μ.μ.

    KRIOLINI RIXNO AREOMENI ME NERO 3 XRONIA EXO NA DO FIDI STO KTIMAMOU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα.Ρίχνω θειάφι που και που σε μέρη που περνάνε ή μπορεί να φωλιάσουν και έχω πάρει κ ένα 'φιδόσχοινο' λέγεται στο εμπόριο.Μέχρι τώρα δεν έχω δει φίδι και ελπίζω έτσι να πάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Stef θειάφι σκέτο δεν γνωρίζω αν φτάνει... έχω την εντύπωση ότι παλιότερα ίσως το έκαιγαν και η μυρωδιά τα απωθούσε αλλά και πάλι δεν ξέρουμε για πόσο χρονικό διάστημα...

      Σαν συμβουλή όχι πέτρες και κοπριά κοντά στα σημεία του εξοχικού... μαζεύονται κρύβονται ή κοιμούνται εκεί πολλές φορές και φυσικά αγαπάνε την ζέστη...
      Πάντα η πρόληψη βοηθάει πολύ... και μια γάτα ή ένα σκυλί ή και χήνες στην εξοχή βοηθάνε... και προειδοποιούν

      Διαγραφή
  9. Έλεος πια μαζική υστερία με την Φιδοφοβία!!! Δηλαδή μόνο ό άνθρωπος θα πρέπει να υπάρχει Σ αυτόν τον πλανήτη και ότι δεν του ταιριάζει να εξαφανιστε!; Ζω σε ένα κτήμα ζούγκλα και βλέπω καθημερινα φίδια... και τι έγινε λοιπόν; το φίδι αν αισθανθεί ανθρώπινη παρουσία σηκώνετε και φεύγει γιατί ξέρει πόσο επικίνδυνο είδος είμαστε! Ηρεμήστε σε ένα οικοσύστημα χρειάζονται και τα φίδια! Απαλαχτήτε απ τις φοβίες σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ, ζω στο χωριό ένα χρόνο και στο χωράφι μου που είμαι όλη μέρα έχω δει φίδια από πολύ κοντινή απόσταση αλλά δεν με έχουν πειράξει.
      Μια φορά είχε πέσει ένα μέσα στο πηγάδι και το έβγαλα με ένα μακρύ ξύλο και το πήγα έξω από το χωράφι μου.
      Αφήστε τα φίδια ήσυχα, δεν μας πειράζουν, απλά πρέπει να προσέχουμε να μην τα κάνουμε και νιώσουν κίνδυνο, τότε θα αμυνθουν με επίθεση, και σεις αυτό θα κάνατε.

      Διαγραφή
    2. τα φίδια καλά είναι αλλά έχεις οχιές στο χωράφι τι κάνεις?

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα