TEMPLATE ERROR: Invalid data reference post.thumbnailUrl: No dictionary named: 'post' in: ['blog', 'skin', 'view']

Κατηγορίες

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Πως διατηρείτε το γάλα και το τυρί

Πως διατηρείτε το γάλα και το τυρί

Οι περισσότεροι πήζουν το τυρί με πυτιά. Η καλύτερη πυτιά είναι από κατσίκι.
Επίσης πήζει το γάλα και με το καβουρδισμένο αλάτι και με το γάλα της συκιάς και με τα τρυφερά κλωνάρια ή τα φύλλα της και με τις τρίχες που βγαίνουν στο κοτσάνι τις αγκινάρας που δεν τρώγονται και με το πιπέρι και με της κότας την πέτσα που είναι μέσα από την κοιλιά της και έχει την κοπριά.
Όταν τα πρόβατα φάνε φλούδα από ιτιά, στυφό και καλύτερο γάλα θα κάνουν και ακόμα καλύτερο όταν τρώνε τριφυλλόκλαδο.

Διατήρηση γάλατος

Το γάλα διατηρείται 3 ημέρες, αν μια μέρα πριν το μεταφέρουμε, το χύνουμε μέσα σε αγγείο και αφού το ζεστάνουμε το μεταγγίσουμε σε άλλο και το ανακατεύουμε με ξύλο ή με καλάμι μέχρι να κρυώσει. Αν ρίξουμε λίγο αλάτι στο τυρί διατηρείται περισσότερο καιρό.

Διατήρηση τυριού

Το τυρί διατηρείται αν το πλύνουμε με νερό πόσιμο, το ξεράνουμε στον ήλιο και το βάλουμε σε πήλινα αγγεία μαζί με θρούμπι ή θυμάρι. Έτσι ώστε τα κεφάλια του τυριού να είναι χωρισμένα όσο είναι δυνατό το ένα με το άλλο. Έπειτα χύνουμε και ξύδι γλυκό και ή οξύ μέλι, τόσο που να σκεπάζει το τυρί.
Επίσης αν βάλουμε στο τυρί σπόρο από ασφούρι (αγριοζαφουράνα), μαζί με χλιαρό νερό ή χλιαρό μέλι.
Μερικοί διατηρούν το τυρί μέσα σε θαλασσινό νερό. Το τυρί διατηρείται άσπρο όταν το βάλουμε μέσα σε άλμη. Γίνεται δε σφιχτότερο και στυφότερο όταν το βάλουμε επάνω από καπνό.
Φαίνεται δε ότι όλα τα τυριά διατηρούνται καλύτερα αν τα βάλουμε μέσα σε όσπρια και μάλιστα σε λαθούρια ή σε μπιζέλια. Αν το τυρί επειδή πάλιωσε είναι σκληρό και πικρό το μουσκεύουμε μέσα σε αλεύρι από αφρυγάνιστο κριθάρι και κατόπιν το βάζουμε σε νερό και όσο τυρί βγαίνει από επάνω το αφαιρούμε.

Πηγή:Γεωπονικά-Κασσιανού Βάσσου

Διαβάστε ακόμη:Διατήρηση ζωικών τροφών

4 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΙΦΥΛΛΟΚΛΑΔΟ

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Θέλω να συμπληρώσω για το λαδοτύρι, το κασσέρι και γενικά όλα τα κίτρινα Ελληνικά τυριά ότι συντηρούνται για μια ζωή άριστα μέσα σε καλό ελαιόλαδο το όποιο όμως θα πρέπει να τα σκεπάζει απολύτως για να μην γίνει αερόβια οξύδωση του τυριού.

alex.koupi είπε...

ΓΕΙΑ σας και συγχαρητηρια για τουτη την πολυ χρησιμη ψηφιακη γειτονια, που βοηθα ανθρωπους που την αξια της υπαιθρου αναζηταν.Καποιοι απο αυτους και μεις μια οικογενεια 2 μεγαλοι 2 μικρες, που αφησαμε την πολη και ηρθαμε σε χωριο, ενα καποιο χωριο αφου οι καταγωγες μας ηταν απο Αθηνα και Θεσσχαλονικη. Τελοσπαντων, τωρα που ηρθαμε εδω θελουμε να ζησουμε και να δοκιμασουμε τα παραδοσιακα προιοντα. Οποτε ας ξεκινησω με την πιο απλη ερωτηση, ποσο να βρασω το γαλα το αγελαδινο για να
φτιαξω γιαουρτι? ποση ωρα ? και πως μπορει να γινει η γιαουρτη σφιχτη? ευχαριστωω που με σπρωξατε να ακολουθησω το ονειρο μου.

Αντώνης είπε...

Φίλε alex koupi ψάξε στην ομάδα "Φτιάχνω γαλακτοκομικά" και θα βρείς οδηγίες για τυριά, γιαούρτι και ό,τι άλλο σ' ενδιαφέρει. Πρέπει να διαβάσεις όμως προσεκτικά τόσο τα κείμενα όσο και τα σχόλια. Τα λένε όλα. Καλό διάβασμα με επιμονή και υπομονή.