17η Πανελλαδική γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας

Πανελλαδική γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας

17η Πανελλαδική γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΟΡΤΗΣ

17η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας

«Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ»
30 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου, Πάρκο Τρίτση, Ίλιον Αττικής

«Ένας άλλος κόσμος είναι εδώ», υπαρκτός και με αυτοπεποίθηση. Ένας κόσμος που δημιουργεί, που γεύεται, που μοιράζεται και γιορτάζει.

Φέτος, η 17η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας έρχεται στην Αθήνα Σκοπός της είναι να συναντηθούν οι ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες οικολογικής γεωργίας, διατήρησης των ντόπιων ποικιλιών, απαγόρευσης εισαγωγής των μεταλλαγμένων με εγχειρήματα αλληλέγγυας οικονομίας, εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσης και δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων. Πρόθεση των συμμετεχόντων είναι να αναδείξουν έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στις αξίες της αυτάρκειας, της αλληλεγγύης, του μοιράσματος, του κοινοτισμού, του σεβασμού προς την φύση.

Στη Γιορτή συμμετέχουν:

» Αγρότες που χρόνια τώρα επιλέγουν μία βιώσιμη και αειφόρα γεωργία χωρίς δηλητήρια (βιολογική και φυσική καλλιέργεια, βιοδυναμική και ομοιοδυναμική γεωργία). Αγρότες που επιλέγουν, επιδιώκουν και προάγουν ένα μοντέλο παραγωγής το οποίο βασίζεται στην ποιότητα και τοπικότητα των προϊόντων και όχι στο χρηματικό κέρδος.

» Χειροτέχνες και μεταποιητές που επιλέγουν φυσικά υλικά και ήπιες μεθόδους κατεργασίας.

» Συλλογικότητες που ασχολούνται με ζητήματα οικολογικού περιεχομένου, με το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο, με την αυτοδιαχείριση των βασικών αναγκών και με την επανοικειοποίηση και δημιουργική αξιοποίηση των δημοσίων χώρων.

Η έκθεση και πώληση των προϊόντων δεν γίνεται για αναζήτηση πελατών. Είναι η διάθεση των συμμετεχόντων να μοιραστούν τον ιδρώτα τους, τις γνώσεις τους, τις δεξιότητές τους και να αναπτύξουν άμεσες και τίμιες σχέσεις με τους καταναλωτές των προϊόντων τους.

Είναι η διάθεση να σπάσει το ανταγωνιστικό δίπολο παραγωγού-καταναλωτή που ευνοεί τη διαμεσολάβηση, την εκμετάλλευση και τον κατακερματισμό και να αναζητήσουμε νέες συνθέσεις.

Tο ζητούμενο αυτής της Γιορτής είναι η προώθηση όχι απλά της οικολογικής γεωργίας, αλλά η παρουσίαση και προώθηση μιας αυτοοργανωμένης οικολογικής ζωής. Είναι η ανάπτυξη τίμιων σχέσεων και η δημιουργία δομών αλληλέγγυας οικονομίας.

Η μακροβιότητα του θεσμού μαζί με τα αποτελέσματα των επιλογών και των πρακτικών των συμμετεχόντων στη Γιορτή αυτή, επιβεβαιώνουν και το εφικτό και το βιώσιμο ενός άλλου τρόπου ζωής. Με άλλα λόγια, αυτά τα πράγματα γίνονται, λειτουργούν! Δεν είναι ουτοπικά, ούτε αποκυήματα της φαντασίας κάποιων ρομαντικών ή θεωρητικών.

Κάθε χρόνο η γιορτή διοργανώνεται σε διαφορετική πόλη από διάφορες συλλογικότητες και παραγωγούς με ανώτατο όργανο τη συνέλευση των συμμετεχόντων. Φέτος, συνδιοργανώνεται από τον συνεταιρισμό για το εναλλακτικό και Αλληλέγγυο Εμπόριο «ο Σπόρος» (www.sporos.org) και το Δίκτυο Οικοκοινότητα (www.oikodiktyo.espiv.blogs.net).

Πληροφορίες για πρόσβαση , πρόγραμμα, τρόπους συμβολής στη διοργάνωση και τους συμμετέχοντες: http://oikogiorti.gr/ / info@oikogiorti.gr

Για όσους είναι κοντά στην Αθήνα θα πρότεινα να μην το χάσουν...
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα και θα καταλάβετε!

Διαβάστε ακόμη:Παραγωγή ενέργειας στο σπίτι

9 σχόλια:

  1. Θεόδωρε ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση θα προσπαθήσω να πάω.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξανθή οι όλες οι εκδηλώσεις που έχουν στο πρόγραμα είναι πολύ καλές
    Αξίζει να αναφέρω ότι συμετέχει και το Πελίτι που θα έχει δύο εργαστήρια: Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010 στις 12:30 -14:30 Θέμα: "Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια" με παρασκευή τυριού, μερέντας και αλάτι από βότανα. Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2011 στις 18:00-20:00 Θέμα: "Κρατώντας το δικό μας σπόρο"
    Οχι οτι και τα άλλα δεν είναι αξιόλογα....
    Έχει ακόμα παρουσίαση κατασκευής μικρής ηλεκτρογεννήτριας, δόμηση με πηλό, υφαντική με αργαλειό, βαφές από φυσικά υλικά, παρασκευή σαπουνιού, πως παρασκευάζεις σιρόπια για το βήχα και άλλα ενδιαφέροντα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήθελα πολλή να πάω αλλα είναι μακριά.
    Θεόδωρε εάν θα πας, να μας βγάλεις φωτογραφίες, έστω να δούμε και εμείς πως ήταν.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος30/9/10, 3:05 π.μ.

    γεια σας και συγχαρητήρια για το τόσο πλούσιο ιστολόγιο!
    Σε άσχετο θέμα γράφω το σχόλιό μου, απλά το σχετικό με την απορία μου θέμα είναι πολύ παλιότερο και ανησυχούσα αν το βρείτε...
    Λοιπόν, πρόκειται για τη φύτευση και τον πολ/σμό δέντρων. Υπάρχουν κάποια δέντρα τα οποία ανήκουν σε φίλους και αποτελούν παλαιές ποικιλίες με πολύ νόστιμου καρπούς!
    ενδιαφέρομαι να τα "επαναλάβω" στο δικό μου κήπο. Είναι σωστή η μέθοδος της "ριζοβολίας"? (νομίζω λέγεται έτσι. είχα πάρει ένα φάρμακο από ένα γεωπόνο, που κόβεις το κλαδί, το βουτάς στο φάρμακο αυτό και φυτεύεις απευθείας και αυτό ριζώνει).
    ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΛΕΝΗ-ΚΡΗΤΗ30/9/10, 11:12 π.μ.

    ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΕΠΑΡΧΙΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θεόδωρε πολύ ωραία όλα αυτά αλλά λυπάμαι που το λέω μου φαίνονται ακόμη μετά από τοοόσα χρόνια πολύ ερασιτεχνικά. Σαν την εξαίρεση που είναι κι αυτή απαραίτητη για να επιβεβαιώνει τον κανόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3/10/10, 11:33 μ.μ.

    Αν πηγε καποιος ας μας το αναφερει
    Εγω πηγα σημερα στις 6 το απογευμα και δεν υπηρχε εκθεσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος15/10/10, 8:31 μ.μ.

    Εγώ πήγα την πρώτη μέρα(απόγευμα) και δεν είχε στηθεί,πήγα όμως και την τελευταία και ήταν πολύ όμορφα.
    http://neaguinea.org/
    http://sporos.org/sporos
    http://www.peliti.gr/
    http://www.oiko-em.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα