Οι αγρότες της Ελλάδας

Οι αγρότες της Ελλάδας

Οι Έλληνες αγρότες

Γιατί η Ελλάδα μια γεωργική χώρα δεν παράγει πια γεωργικά προϊόντα;
Γιατί ένας καλλιεργεί και δέκα μεταπωλούν;
Γιατί ένα γεωργικό προϊόν καταλήγει έως και δέκα φορές πιο ακριβό στον καταναλωτή;
Γιατί τα τρακτέρ είναι πλέον πιο γνωστά από τα μπλόκα και όχι από το όργωμα;
Η εκπομπή παρουσιάζει τη μοναχική πορεία του αγρότη και της γεωργίας τις τελευταίες δεκαετίες. Τι συνέβη στην Ελλάδα; Η αγωνιώδης προσπάθεια του Έλληνα καλλιεργητή, αλλά και ο χορός των δισεκατομμυρίων στο όνομά του. Πώς η πρακτική των επιδοτήσεων δημιούργησε παρασιτικές λογικές; Γιατί οι αγρότες προτιμούν να αφήνουν τη σοδειά να σαπίζει και να εισπράττουν τις επιδοτήσεις;

Η χώρα μας καταναλώνει 33.000 τόνους φασόλια, αλλά παράγει μόνο τους 8.000. Το βαμβάκι όμως πλεονάζει. Οι λογικές του «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» που απέδωσαν στο 20% των παραγωγών, το 80% των επιδοτήσεων.
Υπάρχει μέλλον για την ελληνική γεωργία, ή η επόμενη βασική καλλιέργεια θα είναι τα... φωτοβολταϊκά;
Ένα αποκαλυπτικό οδοιπορικό για ένα θέμα ταμπού, για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση.

Διαβάστε ακόμη:Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα της Ελλάδας

4 σχόλια:

  1. Θεόδωρε το βίντεο δεν μπόρεσα να το δω αλλά έχω κι εγώ τις ίδιες απορίες.
    Πέρσι είχα πάει στην Καστοριά και μας έκανε μεγάλη εντύπωση το πόσοι μικροπωλητές υπήρχαν με φασόλια.
    Ήταν μαζί μας και τα παιδιά μας και η σύζυγος του γιου μου απόρησε για το γεγονός μιας και δεν είναι και Ελληνίδα.
    Ρωτήσαμε λοιπόν γνωστό μας αν πράγματι παράγονται τόσα πολλά φασόλια;;και η απάντηση ήταν ποιος σας είπε ότι είναι Ελληνικά από τη Βουλγαρία είναι τα περισσότερα, αλλά πωλούνται ως Ελληνικά της περιοχής.
    Καληνύχτα Ελλάδα τώρα θα παράγεις και φωτοβολταϊκά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/10/10, 1:16 π.μ.

    Το έγκλημα προς την αγροτιά ήταν/είναι συστηματικό.

    Δε μπορούμε να κατηγορήσουμε τους απαίδευτους αγρότες για το ότι έπεσαν (δεν έβαλαν απλά το δαχτυλάκι τους), στο μέλι των επιδοτήσεων.

    Μπορούμε να κατηγορήσουμε όλους τους "ηγέτες" που τους έσπρωξαν προς αυτό το δρόμο.

    Τα λαμόγια έγινα πάμπλουτοι.

    Οι αγρότες θα γίνουν πάμπτωχοι αν δεν απαγγιστρωθούν από τη λογική των επιδοτήσεων. Θα γίνουν πάμπτωνοι αν δεν αγαπήσουν ξανά αυτό που κάνουν και δεν το βλέπουν απλά ως εύκολο(;) κέρδος.

    Ηλίας
    www.kalliergo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γλαυκωψ
    Προσφατα αγορασα 2 τοματες για 2 ευρώ και τσατιστικα. Εκοψα την μία και ειπα θα την φυτέψω. Χωρίς καμμία γνωση σαν απο πείρα γνωση που υπαρχει στην ανθρώπινη φύση και απλώς χρειάζεται να την θυμηθούμε όπως λέει και ο Σωκράτης, φύτεψα τους σπόρους και τώρα έχω 30 τοματιες τις οποίες μάλιστα τις καλλιεργώ μαζί με βασιλικό και άλλα. Τις φροντίζω με φυσικούς τρόπους και χωρίς χημικά και μάλιστα όταν γίνουν πολλές σκέφτομαι να τις πουλήσω και σε ελέυθερη φθηνή τιμή σε όποιον γνωστό μου θέλει μαζί με το δένδρο στην γλάστρα για να τρώει τομάτες όλο το χρόνο ή να τις ανταλλάξω με κάτι που καλλιεργει αυτός. Έβαλα και 4 είδη πιπεριάς διάφορα βότανα και μερικά είδη κάκτων που τρώγονται και τώρα αγόρασα μία μελιτζάνα και την άφησα να γινει με φυσικό τρόπο. Πειραματίζόμενος σε μία ταράτσα στην Αθήνα πήρα καλό κανονικό χώμα και το άφησα χωρίς να φυτέψω κάτι. Μετά από τις βροχές έγινε χαμός κάθε είδους άγριο φαγώσιμο χόρτο και φυτό βγήκε και περιέργως όλα τρώγονται και τα περισσότερα ωμά με λίγο ξυδάκι. Η φύση της Ελλάδας όχι μόνο μπορεί να θρέψει όλη την Ελλάδα αλλά θα περισεύουν τόσα που στο τέλος θα τα χαρίζουμε. Μόνο το λεκανοπέδιο Αττικής μπορεί να θρέψει όλα την Αθήνα και να παράγει και για άλλες πολείς. Τα παραμύθια των ειδικών είναι σίγουρα πληρωμένα από τους γελοίους εμπόρους οι οποίοι δεν σέβονται ένα από τα πιο ιερά δώρα της φύσης την τροφή. Γνώμη μου είναι ότι οι καλλιεργητές τροφών είναι πιο αξιόλογοι από κάθε ψυχοπαθή και άρρωστο πολιτικό και τεχνοκράτη. Αν εξαφανιστούν οι καλλιεργητές αυτοί θα ψάχνουν τις πατάτες στα δένδρα -όπως μου είπε κάποιος οικολόγος όταν τον ρώτησα που φυτρώνουν οι πατάτες! Γιατί άραγε απαγορεύουν την καλλιέργεια στην Αθήνα. Μήπως κάποιες εταιρίες ετέρες απαγορεύουν κάτι τέτοιο; Θυμάμαι πως ο Σκλαβενίτης στο Γαλάτσι έδιωξε την λαική αγορά και κάποιος έδιωξε ένα πολύ καλό βοσκό που υπήρχε κάπου στο άλσος Βεικου. Μη μου πείτε ότι εμπλεκόταν και δημαρχοι και άλλοι για να διωχθούν αυτά; Γνώμη μου καλλιεργείστε ό,τι μπορείτε και τσακίστε τους. Πρόσφατα μάλιστα άρχισα να μην αγοράζω προιόντα χωρών που έχουν πυρηνικά εργοστάσια. Γαλλία Γερμανία Ιαπωνία Αμερική και άλλα -Βρείτε τα μόνοι σας και δώστε τους ένα μάθημα χωρίς βία που θα το καταλάβουν καλά -μην αγοράζετε τα προιόντα τους ώς να συμορφωθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2/9/11, 4:00 μ.μ.

    πρεπει η νεολαια να ασχολιθει με τη γεωργεια και να δουλεψει και οχι να καθεται στα καφε και να ζητα δουλεια γραφειου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα