Αρρώστιες διατροφή και πεπτικό σύστημα

Αρρώστιες διατροφή και πεπτικό σύστημα

Οι αρρώστιες ξεκινάνε από το πεπτικό σύστημα

Πριν από καιρό μια φίλη μου με ρώτησε αν υπάρχει κάτι φυσικό για τον πονοκέφαλο.
Εγώ της πρότεινα να δοκιμάσει μέντα τα βράδια (έχει χωνευτική και χαλαρωτική δράση).
Αρκετά άρθρα αναφέρουν ότι ο πονοκέφαλος όπως και οι περισσότερες ασθένειες, μπορούν να προκληθούν από πεπτικά προβλήματα, εξαιτίας της λανθασμένης σύγχρονης διατροφής μας. Όταν με συνάντησε έπειτα από λίγο καιρό, μου ανάφερε ότι οι πονοκέφαλοι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Για μένα όμως θα πρέπει να προσέχει περισσότερο και τη διατροφή της, όπως όλοι μας φυσικά. Τι εννοώ; Να ενημερωθούμε και να ενδιαφερθούμε περισσότερο σχετικά με την διατροφή μας...
Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα λάθη που κάνουμε χωρίς να το γνωρίζουμε, με το ακόλουθο παράδειγμα από την καθημερινή ζωή:

Θα μιλήσουμε για τον άνθρωπο του κρέατος και των πατατών

- "Γεια σου αγάπη μου! Είχα μια δύσκολη μέρα και πεθαίνω από την πείνα!"

Μα και βέβαια πεινάει. Δεν τρώει σωστά και είναι ανίκανος να χωνέψει, να αφομοιώσει την τροφή του και να αποβάλει τα απόβλητα αποτελεσματικά, εξαιτίας του τρόπου ζωής του. Ποια θα εξηγήσω αργότερα, αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό, ας ταΐσουμε αυτόν τον πεινασμένο κουρασμένο άνθρωπο του κρέατος και της πατάτας.
Έτσι για να είναι μια αγαπημένη σύζυγος, του δίνει μια μεγάλη μερίδα κρέας και πατάτες.

Λοιπόν ο πρώτος χρυσός κανόνας για την αποτελεσματική πέψη είναι:

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΕ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΜΕ ΑΜΥΛΟ.

Το κρέας απαιτεί για την πέψη ένζυμα πρωτεΐνης και οι πατάτες απαιτούν ένζυμα αμύλου. Όταν τα ένζυμα αυτά είναι μαζί, αλληλοεξουδετερώνονται μεταξύ τους και η τροφή σας αποσυντίθεται. Αντί να αφομοιωθεί από τα ένζυμα, θα αποσυντίθεται με κακά βακτηρίδια.
Επίσης, η ανάμειξη διαφόρων τύπων συμπυκνωμένων μαγειρεμένων φαγητών, απαιτεί περισσότερη ενέργεια για τη χώνεψη, από την ενέργεια που δίνεται σε αντάλλαγμα.

Ένα άλλο πρόβλημα: Δεν είναι μόνο τα εσωτερικά ένζυμα του σώματος ουδετεροποιημένα, αλλά και το μαγειρεμένο φαγητό έχει τα φυσικά του ένζυμα κατεστραμμένα με το μαγείρεμα. (Η τροφή σας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αποσυντεθεί λόγω αυτού). Αυτό σημαίνει ότι η τροφή δεν αφομοιώνεται μέσα από την ενζυματική διαδικασία, αλλά τώρα έχει διασπασθεί από κακά βακτηρίδια που οδηγούν σε έλκη, φλεγμονές, λοιμώξεις, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια, μύκητες, κλπ. Αυτό που έχετε είναι πεπτικές διαταραχές από το στόμα σε όλη τη διαδρομή έως το ορθό.

Ένας άλλος σημαντικός κανόνας:

πάντα παίρνεται ένα ποιοτικό προϊόν με ένζυμα σε κάθε γεύμα μαγειρευμένου φαγητού. Θυμάστε όταν ήσαστε νέοι και μπορούσατε να φάτε μία ολόκληρη πίτσα; Δοκιμάστε το σήμερα και δείτε πώς αισθάνεστε. Πολύ απλά δεν παράγουμε ένζυμα όπως κάναμε όταν ήμασταν νέοι.

Οπότε ας πάμε πίσω στον άνθρωπο του κρέατος και των πατατών.
Έχει αρχίσει να τρώει το φαγητό του και ο ίδιος αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα, διότι η γλυκόζη έχει αρχίσει να ανεβαίνει και έτσι αισθάνεται πιο δραστήριος.

-Η σύζυγός του λέει, "Αγάπη μου, θα σου άρεσε να έρθεις μαζί μου απόψε για μία βόλτα; Δεν έχουμε πάει το τελευταίο καιρό.
-" Σίγουρα αγάπη μου " συμφωνεί. Η σύζυγός του τελειώνει το φαγητό και ξεκινά το καθάρισμα των πιάτων και ο άνθρωπος του κρέατος και των πατατών έχει σχεδόν τελειώσει το βραδινό του και η γυναίκα του λέει
-"Αγάπη μου, χόρτασες;" Και φυσικά εκείνος ρεύεται.

Αλλά καθώς το γεύμα συνεχίζεται, αυτός αρχίζει να γίνεται όλο και πιο κουρασμένος.
Ο κακομοίρης! Όσο και να φάει δεν μπορεί να πάρει την ενέργειά του πίσω. Η τροφή του έχει είδη αρχίσει να αποσυντίθεται λόγου του χαλασμένου πεπτικού συστήματος.
Χωνεύουμε την τροφή μας με τα ένζυμα, ή διασπάτε λόγω σήψης με τα κακά βακτηρίδια.
Ο σκοπός του φαγητού είναι να ταΐσει το σώμα όχι να το γεμίσει.

-"Αγάπη μου, εγώ θα τελειώσω τα πιάτα και θα πάμε για ένα περίπατο με τα πόδια!" Λέει αυτή.
- «Χμ αγάπη μου δεν ξέρω. Νιώθω πολύ κουρασμένος για να πάω για έναν περίπατο. Νομίζω ότι απλώς θα κάτσω εδώ λίγο για να χωνέψω », απαντά.

Βλέπετε ο άνθρωπός μας δεν έχει φάει με ουσιαστικό τρόπο και η ροή του αίματος μειώνεται στα άκρα και στα όργανα του και αυξάνεται στο πεπτικό σωλήνα.
Αυτή είναι, η απάντηση του οργανισμού του για να μειώσει την αποσύνθεση του φαγητού, έτσι ώστε η τοξιναιμία (δηλητηρίαση του αίματος), να μη κλιμακωθεί.
Η μειωμένη ροή αίματος προκαλεί μείωση του οξυγόνου στα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι του, κάνοντας τον να είναι πολύ κουρασμένος. Το σώμα του δεν θέλει να τον σαπίσει περισσότερο από ό,τι είναι ήδη.

Μέχρι τώρα, έχετε μάλλον καταλάβει ότι έπρεπε να χαλαρώσει την ζώνη του μερικούς πόντους παραπάνω. Η αποσύνθεση των τροφίμων τρέφει τα κακά βακτήρια που παράγουν αέρια που θα τον ανατινάξουν σαν μπαλόνι μέσα σε λίγα λεπτά. Μετά από λίγο ένα γουργουρητό ξεκινά και το τραπέζι αρχίζει να κουνιέται...
Η σύζυγός του γυρίζει και βλέπει με τρόμο τον άντρα της, με το ένα χέρι στην κοιλιά του και το άλλο πάνω από την καρδιά του με ένα βλέμμα δυσφορίας στο πρόσωπό του.
Και ... KA-BOOM! Αφήνει ένα αέριο. Το αέριο ήταν τόσο έντονο που τον έριξε πάνω στον καναπέ. Αυτό ίσως είναι καλό αυτό για τρεις λόγους - μπορεί να μην είχε μετακινηθεί όλη τη νύχτα - μπορεί να τραβήξει τώρα τη ζώνη του επιπλέον πόντους και – για την πίεση που ήρθε από την καρδιά του. Εκατοντάδες άνθρωποι τη μέρα επισκέπτονται τις έκτακτες ανάγκες νομίζοντας ότι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή όταν όλα είναι μια επίθεση φυσικού αερίου.

-«Είσαι καλά, γλυκέ μου;" Ρωτάει από την κουζίνα.
Η πίεση έχει φύγει, αλλά νιώθει ακόμα λίγο σάπιος.
-"Νομίζω ότι θα μείνω ξαπλωμένος στον καναπέ να ξεκουραστώ για λίγα λεπτά (ώρες)», απαντά.

Λοιπόν, το μαντέψατε. Λίγα λεπτά αργότερα πριονίζει ξύλα, ροχαλίζοντας για να νικήσει τη μπάντα.
Ξέρετε γιατί ροχαλίζει; Η πέψη του φαγητού δεν έγινε με τα ένζυμα. Αποσυντίθεται με κακά βακτηρίδια. Έτσι, τα κακά βακτήρια διέσπασαν τη τροφή αφήνοντας πίσω τοξικά αέρια και απόβλητα, η οποία προκαλεί αυξημένη οξύτητα (ανισορροπία pH) και μειωμένο οξυγόνο. Το ροχαλητό προκαλείται από την εξαντλημένη κατάσταση του, από προβλήματα ιγμορείου και έλλειψη οξυγόνου. Μάχεται για τη ζωή του, είτε το συνειδητοποιεί, είτε όχι.

Έτσι λοιπόν, είναι 11 μ.μ. και ώρα για ύπνο. Η σύζυγός του τον ξυπνά απαλά, αλλά αυτός είναι γκρινιάρης σαν αρκούδα.
Γιατί; Γιατί κανείς δεν αισθάνεται καλά όταν είναι κουρασμένος και τοξινομένος. Θυμηθείτε το δίκτυο αποβολής του αποθήκευε για χρόνια και είναι τώρα μια καταβόθρα που γεννά ασθένειες.
Ξέρετε πώς τελειώνει η ιστορία. Μια ακόμη ανεκπλήρωτη νύχτα με την αγαπημένη του σύζυγο. Και φυσικά το περπάτημα είναι σε αναμονή.
Ο κύκλος συνεχίζεται. Ξυπνά το επόμενο πρωί κουρασμένος όπως όταν πήγε για ύπνο.
Το σώμα του δεν μπόρεσε να ξεκουραστεί, να αναρρώσει ή επιδιορθωθεί, γιατί δούλευε υπερωρίες σε αυτή τη τοξική κατάσταση.

Α, και να αναφέρω ότι, θα πρέπει καλύτερα να μην μιλήσετε μαζί του μέχρι να πάρει τον πρωινό καφέ του. Αισθάνεται ότι χρειάζεται καφέ για να δραστηριοποιήσει την εξαντλημένη του κατάσταση πριν να μπορέσει να συμμετάσχει στη ζωή.

Ο καφές είναι ένα διεγερτικό. Δεν δίνει οξυγόνο ή τροφή στο σώμα, αλλά όταν χτυπά το συκώτι αυξάνει το μεταβολισμό του, δίνοντας του μια ψεύτικη αίσθηση ενέργειας που είναι απλά κλεμμένη από αυτό το όργανο.

Τελικά, κάτι θα πρέπει να του δώσουν, αν εξακολουθήσει αυτό το δρόμο.

Πηγή: Κακομαθημένος σαπισμένος-Spoiled Rotten

Διαβάστε ακόμη:Βότανα & τροφές για τη σωστή λειτουργία του εντέρου

21 σχόλια:

  1. Φίλε μου Θοδωρή,
    επειδή το Δ.Ν..Τ η Ε.Κ.Τ., ο Γαλλο-Κολλιός παρέα με την Γερμανο-Αγγέλω, οι οικονομικοί δείκτες της τσέπης μου και χίλια μύρια όσα με μελαγχολήσανε Χριστουγεννιάτικα, δεν αντέχω να έχω και σένα να μου δημιουργείς γευστικά προβλήματα και να μου αλλοιώνεις πατροπαράδοτες διατροφικές συνήθειες που πλέον έχουν περάσει στο DNA μου ως τρόπος ζωής και όχι απλά διατροφής (!!!).
    Ως εκ τούτου θα πώ τα δικά μου επιδιώκοντας και να χαμογελάσουμε.
    Αυτά σαν πρόλογο. Στο θέμα μας τώρα.
    Αρχές της δεκαετίας του ’60 Άγγλος γιατρός ερευνητής, δημοσίευσε με πάταγο σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, τα αποτελέσματα μακροχρόνιας έρευνας πάνω στις διατροφικές συνήθειες. Ένα από τα βαρύγδουπα συμπεράσματα ήταν ότι μία μοσχαρίσια μπριζόλα βάρους 300 γραμμαρίων ψημένη στα κάρβουνα, ισοδυναμεί με 600 τσιγάρα !!! (Πιθανόν η αντίστοιχη σημερινή από τρελή αγελάδα να ισοδυναμεί με 1000αλλά δεν ξέρω ο καημένος, αν και με βάζει σε σκέψεις το διαπεραστικό και σπινθηροβόλο βλέμμα του Κάρολου).
    Η εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη απάντηση ήρθε άμεσα από τον αείμνηστο χρονογράφο, κωμωδιογράφο κ.λ.π. κ.λ.π. Δημ. Ψαθά που απάντησε ως εξής:
    " Αν καπνίσω 600 τσιγάρα θα μείνω τέζα, αν όμως φάω μια καλοψημένη μοσχαρίσια μπριζόλα θα αισθανθώ υπέροχα, ιδιαίτερα αν την δροσίσω με την ανάλογη ρετσίνα".
    Είναι προφανές ότι στο επίμαχο "πιάτο" περιλαμβάνονται τηγανιτές πατάτες, σαλάτα εποχής, τυρί φέτα και ψωμί, ενώ στο ποτήρι κάλλιστα εκτός από την "παραξηγημένη" και "παραποιημένη" ρετσίνα, μπορεί να "παιχνιδίζει" από λευκό αρετσίνωτο μέχρι μαυροκόκκινα διαμάντια Νεμέας, Νάουσας ή Αμύνταιου.
    Παϊδια στο κάρβουνο χωρίς τηγανιτές? Μετά την κατοχή και τον εμφύλιο, μεγαλώσαμε με το κλασσικό Κυριακάτικο φαγητό, "μπούτι αρνί στο φούρνο με πατάτες" ή το επίσης κλασσικό "γιουβέτσι με κριθαράκι" ή τις οικιακές χυλοπίτες. Άμυλο δηλαδή. Δεν θυμάμαι στομαχικές διαταραχές τότε ή τώρα (δεν άλλαξα συνήθειες), εκτός βέβαια αν φάω όλο το ταψί (χωρίς το ταψί εννοείται).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου Θοδωρή πιστεύω ότι φταίει ο τρόπος ζωής μας, η έλλειψη κίνησης και χειρωνακτικής εργασίας, ο μολυσμένος πιά αέρας που αναπνέουμε, τα δηλητηριασμένα με κάθε λογής φυτοφάρμακα, λιπάσματα και ορμόνες εδάφη και τα προϊόντα τους, τα μεταλλαγμένα που εν αγνοία μας καταναλώνουμε, τα μη φυσιολογικής εκτροφής και ανάπτυξης κρεατοπαραγωγά ζώα, πουλερικά ακόμη και τα ψάρια.
    Ο ανθρώπινος οργανισμός λοιπόν (πιστεύω ακράδαντα), αντιδρά σε όλη αυτή την αρρωστημένη διατροφή, (ας μη ξεχνάμε και τα σκύβαλα που έγραφα σε κάποια ανάρτηση), επειδή η είσοδός μας σε αυτήν έγινε απότομα και βίαια, οπότε δεν πρόλαβε να προσαρμοσθεί, βελτιώνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τα ένζυμα που παράγει. Θα γίνει σταδιακά, δεν ξέρω βέβαια σε πόσες γενιές, όμως θα γίνει οπωσδήποτε επειδή η εξέλιξη όλων των έμβιων, άρα και του ανθρώπου, είναι αναγκαία διαδικασία για την επιβίωση.
    Τώρα επειδή οι κρυό…λοι Βρετανοί τρελλάνανε τις αγελάδες και αποφασίσανε ότι για να με προστατέψουνε πρέπει να καταργηθεί το σπληνάντερο, ή επειδή οι παγκόσμιοι δυνάστες επιμένουν να με ποτίζουν κόκα κόλα και να με ταϊζουν μεταλλαγμένη σόγια, καλαμπόκι και ό,τι διεστραμμένο παράγουν τα εργαστήριά τους, ενώ από την άλλη μερικοί "Θοδωρήδες" (πλάκα έτσι?) βάλθηκαν να μου αλλάξουν τις γευστικές μου συνήθειες, εγώ ως γνήσιος Έλληνας Ρουμελιώτης (Βοιωτός με την άδειά σας) αρνούμαι να υπακούσω και θα αρνούμαι όσο ζώ.
    Γνωρίζεις φίλε μου Θόδωρε πόσα χορταρικά έχει φάει ένα πουρναρόψαρο βάρους 12 κιλών , ή ο αντίστοιχος αμνός ? (Αν δεν γνωρίζεις καλά την Ελληνική γλώσσα, πουρναρόψαρο είναι το κατσίκι!!!).
    Λοιπόν εγώ είμαι φανατικός χορτοφάγος και μην απορείς. Απλά τρώω τα χόρτα επεξεργασμένα και εξευγενισμένα μέσω των ανωτέρω τετραπόδων. Τα συνοδεύω πάντα με φέτα, τα "σβήνω" με κρύο κεχριμπάρι (ασύρτικο-σαββατιανό-ροδίτη σε αναλογία 70-20-10) ή ρουμπίνι (Νεμέα-ροδίτης 80-20) δικής μου κατασκευής και άντε για να μη σου χαλάσω το χατήρι, "δοκιμάζω" και σαλάτα εποχής πάντα, "κολυμπητή" βέβαια σε παρθένο ελαιόλαδο.
    Έ, η σχετική υπερβολή κάθε Πάσχα, ισορροπείται άμεσα με παραδοσιακό γιαούρτη.
    Ας μη σε κουράσω άλλο κυρίως μη νομίσεις ότι προσπαθώ να σε παρασύρω στον όλεθρο, ή να σε προσηλυτίσω σε "αμαρτωλές" συνήθειες.
    Σε διαβεβαιώνω πάντως ότι θα απαντήσω σε κάθε απορία δική σου ή οποιουδήποτε φίλου αναγνώστη. Υγίαινε.

    Y.Γ. Αν θέλεις να το αναρτήσεις, έτσι για αλλαγή στον "χαρακτήρα" της ιστοσελίδα, από μένα ελεύθερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντώνη σίγουρα όταν έγραφα το άρθρο δεν είχα στο μυαλό μου εσένα (ήξερα ότι θα είχες τις γαστρικές διαφωνίες σου:)
    Το άρθρο μιλάει για το μέσο Αμερικανό άνθρωπο και όχι για τον Έλληνα θέλω να πιστεύω. Αναφέρεται σε αυτούς που καταναλώνουν σχεδόν καθημερινός κρέας… και δεν έχουν στην διατροφή τους λαχανικά και φρούτα.
    Όπως έγραψες εσύ «Μετά την κατοχή και τον εμφύλιο, μεγαλώσαμε με το κλασσικό Κυριακάτικο φαγητό, "μπούτι αρνί στο φούρνο με πατάτες" ή το επίσης κλασσικό "γιουβέτσι με κριθαράκι" ή τις οικιακές χυλοπίτες», αυτό γινόταν την Κυριακή! Από εκείνη την Κυριακή μέχρι την εβδομάδα της Κυριακής του 2010 μήπως έχει αλλάξει κάτι; Μήπως οι περισσότερες μέρες έχουν γίνει Κυριακές; Μήπως και το κατσικάκι και αρνάκι εκείνης της εποχής είναι το ίδιο, χώρια που τώρα το έχουν αλλάξει σε μοσχαράκι και μπριζολίτσα; Ενώ είναι μοσχάρι και χοιρινό χωρίς τα χαϊδευτικά τους. Μήπως οι άνθρωποι εκείνης της εποχής είχαν λιγότερα προβλήματα υγείας; Υποθέσεις κάνω, αλλά η ιστορία δείχνει ήδη από μελέτες τι γίνεται και στην Ελλάδα. Απόδειξη και το ακόλουθο άρθρο…

    Ιστορίες παχυσαρκίας: Όταν οι Κρητικοί εγκατέλειψαν την παραδοσιακή διατροφή

    «Βουλιάζει» χρόνο με το χρόνο η Κρήτη κάτω από το βάρος των πιο παχύσαρκων σε Ελλάδα και Ευρώπη κατοίκων της. Δεν πρόκειται για λογοπαίγνιο αλλά για μια σκληρή πραγματικότητα, καθώς τα τελευταία 40 χρόνια (1970-2010) ο μέσος όρος βάρους των κατοίκων της Κρήτης αυξήθηκε κατά 20 κιλά.

    http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=165710

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε μου Θοδωρή, για να μη σε κουράσω θα προσπαθήσω να σου απαντήσω επιγραμματικά όσο γίνεται:
    --Έθιξα τον σημερινό τρόπο ζωής, κύριο αίτιο της αρρωστημένης παχυσαρκίας.
    --Έθιξα τον Αμερικάνικο τρόπο διατροφής που δυστυχώς εξαπλώνεται ταχύτατα και στην χώρα μας, δημιουργώντας νωθρά υπέρβαρα άτομα.
    --Έθιξα το πραγματικό γεγονός του Άγγλου «σοφού» την δεκαετία του ’60 και την απάντηση του αείμνηστου Δ. Ψαθά.
    --Έθιξα τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα του φυτικού και ζωϊκού βασιλείου που όλο και επεκτείνεται η κατανάλωσή τους, αφού είναι από τις κορυφαίες κερδοφόρες επιχειρήσεις.
    --Χρησιμοποίησα χιουμοριστικά για παράδειγμα τον εαυτό μου και την δική μου «φιλοσοφία» στην διατροφή, αναφέρθηκα στο πουρναρόψαρο (!), τα «υγρά» κεχριμπάρια και ρουμπίνια, στα λαχανικά εποχής (και όχι στις χημικές κατασκευές που παριστάνουν τις αγγουροντομάτες μέσα στο καταχείμωνο), στο παρθένο ελαιόλαδο, την φέτα και το ψωμί ρε γμτ μου και κατέληξα, μέσα από την άρνησή μου να «εκμοντερνισθώ» διατροφικά, στις τρελλές αγελάδες (που κανένας δεν ασχολείται πλέον αλλά κατά πάσα πιθανότητα εξακολουθούν να εκτρέφονται) και στην μετάλλαξη που θα υποστούμε και εμείς.
    Φίλε μου Θοδωρή, οι παχύσαρκοι ή και υπέρβαροι οιουδήποτε διαμερίσματος στην Ελλάδα, με χίλια μύρια προβλήματα υγείας, είναι επειδή εγκατέλειψαν την Μεσογειακή διατροφή και στράφηκαν στα «σκουπίδια».
    Τώρα αν κάθε «έρευνα» κάθε «σοφού» ανακαλύπτει με καθυστέρηση εκατονταετηρίδων τα αυτονόητα, ας κάνουν τον κόπο οι διατροφοερευνητές να ασχοληθούν σοβαρά με όσους διέσχισαν τις χιλιετηρίδες βρέχοντας τα πόδια τους στη Μεσόγειο. Η κόκα κόλα και η ακολουθία της είναι ξενόφερτα.

    Υ.Γ. Προς όσους «ιστοπλόους» διαβάσουν τους διαλόγους μας με τον φίλτατο Θόδωρο, διευκρινίζω ότι αυτά είναι οι δικές μου απόψεις χωρίς να παριστάνω τον ειδικό. Σωστές ή λανθασμένες, αυτές είναι και βέβαια δεν προσπαθώ να προσηλυτίσω κανέναν αναγνώστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος30/12/10, 10:15 μ.μ.

    Καλά ...είναι τρελός αυτός ο Βοιωτός!!!

    Μήτσος
    (Αιολός με την άδειά σας)
    Χε!χε!χε! :Ρ :Ρ :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος30/12/10, 11:08 μ.μ.

    Χρόνια σας πολλά και καλά,εξελίσσεται ωραία η κουβέντα συνεχίστε.donasonora

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς όλους τους φίλους που επισκέπτονται την ιστοσελίδα:
    Καλημέρα, χρόνια πολλά και καλά με υγεία βέβαια, για να υπάρχει δύναμη και υπομονή ώστε να αντέξουμε τις θύελλες που ήδη λυσσομανούν αλλά και όσες θα ακολουθήσουν.
    Φίλε Μήτσο Αιολέ, τρελός με ανάγκη ιατρικής περίθαλψης(εγώ) ή με αποδεκτή διαφορετικότητα? Αιολός από τα παράλια (εσύ) ή από τις Ανατολικές Σποράδες? Το άφησες αδιευκρίνιστο. Επίσης κατανοητό και αποδεκτό το γέλιο, αλλά αν έχεις την καλοσύνη το :Ρ:Ρ:Ρ. τι σημαίνει?
    Φίλη donasonora, η εισαγωγή με τις ευχές μου προς τους φίλους επισκέπτες είναι και ανταπόδοση στις δικές σου. Περιμένω πάντα την συνέχειά μας για τα υδατικά και όχι μόνο προβλήματα της Βοιωτίας. Απλή αναφορά κάνω, χωρίς ίχνος «κεντρίσματος» σε διαβεβαιώνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αντώνη καλημέρα χρόνια πολλά σε όλους με τις ευχές μου. Το :P είναι ίδιο με το χαμόγελο στην αργκό γλώσσα των συμβόλων των ηλεκτρονικών υπολογιστών για συντομία. Όσο για την κουβεντούλα μας δεν τελείωσε θα την συνεχίσω με αποδείξεις:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος31/12/10, 3:51 μ.μ.

    ΑΝΤΩΝΗ
    Νεροβγάλτη (κατά το ψυχοβγάλτη)
    Πόσες φορε΄ς θα σου εξηγησω τί ειναι τα :Ρ τα :-) και τα :-(
    Μια χαρά σου το εξηγησε και ο Θόδωρος
    παρ όλο που από τάκτ δεν σου είπε ότι το :Ρ είναι "σου βγάζω τη γλώσσα"
    Οπως βλέπεις ναι!! είμαι και της "αργκούς" ...και του σαλονιού και του λιμανιού χα χα
    Και αφού ρε φίλε βλέπεις πως δεν σου κάθεται το ηλεκτρονικό τι το βασανίζεις???

    Παιδιά ( :Ρ :Ρ :Ρ )
    Καλή Χρονιά σε όλους σας
    και χρόνια σας πολλά (ή θα έχεις ροπή στο έμμετρο ή δεν θα έχεις)

    ΥΓ : οι σποράδες κατα που πέφτουν??
    Δλδ .αν πάρουμε ως κέντρο ρολογιού το Πήλιο της "Αράχωβας" ο δείχτης τι ώρα θα δείχνει????
    ΜΗΤΣΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή χρονιά με υγεία σε όλους.
    Γράφω πρώτη φορά σε αυτό το φόρουμ αν και το παρακολουθώ τους τελευταίους 6 μήνες. Αποφάσισα να γράψω γιατί αρκετές πληροφορίες για το τι είναι καλό και τι όχι όσον αφορά την διατροφή του ανθρώπινου είδους είναι ανακριβή. Εν συντομία:

    > Τα πεπτικά ένζυμα προσλαμβάνονται μέσα από ωμές τροφές όπως λαχανικά, άψητους ξηρούς καρπούς και σπόρους, βλαστούς οσπρίων και δημητριακών. Το μαγείρεμα είναι γεγονός ότι καταστρέφει τα ένζυμα. Κατά συνέπεια απαιτείται ισορροπία ανάμεσα στις ωμές και ψημένες τροφές που

    > Το κρέας δεν κάνει κακό. Το παραπάνω γίνεται αντιληπτό από το γεγονός ότι φυλές όπως οι λάπωνες τρέφονται κατά 90% με κρέας (πρωτεΐνη και λίπος) και είναι υγιέστατοι με πολύ υψηλή θέση στη λίστα μακροζωίας. Αντίθετα η ποιότητα του κρέατος που καταναλώνει ο σύγχρονος άνθρωπος θα έπρεπε να μας προβληματίζει.

    >Μη συμβιωτικά βακτηρίδια και μύκητες επωφελούνται από συγκεκριμένες τροφές. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης με υδατάνθρακα δεν έχει καμία σχέση με την θρέψη τους. Η ικανότητα του πεπτικού μας συστήματος στο να πέψη και να αφομοιώσει συνδυασμούς θρεπτικών συστατικών είναι αποδεδειγμένη. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις εμφανίζεται προβλήματα στην πέψη συνδυασμένων θρεπτικών συστατικών με την οποία συνυπάρχουν συνήθως και άλλα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μέρος Β

    >Τα επεξεργασμένα σάκχαρα όπως το αλεύρι(ειδικά το λευκό) και όλα τα προϊόντα του, το αποφλοιωμένο ρύζι και όλα τα προϊόντα του, όλα τα γλυκά φυσικά (ζάχαρη, σιρόπι και αλεύρι καλαμποκιού) , και οι μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης αποτελούν την καλύτερη τροφή για τα μη συμβιωτικά βακτήρια και μύκητες.

    >Η λακτόζη αποτελεί την καλύτερη και κύρια τροφή των συμβιωτικών οξεώφιλων βακτηρίων.

    > Η θρέψη τον κατάλληλων βακτηρίων αποτελεί ασπίδα προστασίας για την υγεία του ανθρώπου από την πρώτη στιγμή της επαφής του με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Ο φυσικός τοκετός προμηθεύει το έμβρυο με τα πρώτα πολύτιμα οξεώφιλα βακτήρια (σε αντίθεση με την καισαρική)καθώς επίσης και ο σωστός θηλασμός. Το μητρικό γάλα είναι η πιο πλούσια φυσική τροφή σε οξεώφιλα βακτήρια.

    > Τοξίνες από το πεπτικό σύστημα στην κυκλοφορία του αίματος μπορούν να απελευθερωθούν όταν:
    1) H ισορροπία ανάμεσα σε συμβιωτικά και μη συμβιωτικά βακτήρια και μύκητες στο λεπτό έντερο αναστραφεί υπέρ τον μη συμβιωτικών.
    2)Το άτομο εμφανίζει το σύνδρομο’’ leaky gut’’. Που σημαίνει ότι το λεπτό έντερο δεν είναι στεγανό και κατά συνέπεια οι τοξικές ουσίες παλινδρομούν προς την κυκλοφορία του αίματος. Σε αυτές τις δύο συνθήκες εμφανίζονται συμπτώματα αυτοτοξίκωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μέρος Γ

    Δυστυχώς το παστεριωμένο γάλα είναι θρεπτικά σε πολύ μεγάλο ποσοστό νεκρό. Νεκρό από ένζυμα και οξεώφιλα βακτήρια. Σε αρκετές περιπτώσεις βρέθηκε να αφαιρεί θρεπτικά συστατικά από τον ανθρώπινο οργανισμό. Για την θρέψη των οξεόφιλων και όλου του σώματος σε χώρες όπου απαγορεύεται η κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος και όλων των προϊόντων του η αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή σύμφωνα με την Sally Fallon Morell ειναι το ξυνόγαλα , και το γιαούρτι με ενεργά γλακτικά ένζυμα.

    Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά διατροφικούς μύθους και την σωστή διατροφή σας παραπέμπω σε ένα πραγματικά αξιόλογο site.

    http://www.westonaprice.org/home-mainmenu-1.html

    Καλή μελέτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ζητώ συγνώμη προκαταβολικά για τυχών ορθογραφικά λάθη. Η ορθογραφία δεν είναι το δυνατό μου σημείο.

    Ευχαριστώ για την κατανόηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ηλιάνα Ν.23/3/11, 10:25 π.μ.

    Συγχαρητήρια!Πάρα πολύ χρήσιμο ιστολόγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κώστας Γ.23/3/11, 10:28 π.μ.

    Ενα μεγάλο μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Tο θέμα διατροφής σε σχέση με την υγεία μας, είναι πολύ σημαντικό.

    Γιώργο σου απαντάω καθυστερημένα, συμφωνώ στα περισσότερα στοιχεία που παρέθεσες διαφωνώ, όμως σε ένα. Στο ότι το κρέας δεν κάνει κακό. Η πρωτεΐνη από το κρέας κάνει πράγματα που δε μπορείς να φανταστείς, ενεργεί σε πολλούς μηχανισμούς, μέχρι και την ψυχολογία μας επηρεάζει… χώρια που είναι λίπασμα για πολλές αρρώστιες…

    Προτείνω σε όσους γνωρίζουν αγγλικά, το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ «Healing Cancer From Inside Out - by Mike Anderson»
    και το βιβλίο «The China study».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θεόδωρε η έρευνα της κίνας είναι η μοναδική έρευνα που αναφέρεται στην σχέση που έχει το κρέας με τον καρκίνο και με άλλες ασθένειες. Θέλω να σε ρωτήσω αν θυμάσαι τη κρέας χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη έρευνα. Σε καμία περίπτωση σου αναφέρω ότι δεν ήταν το κρέας που προέρχονταν από ζώα που τρέφονται με χόρτα, που ζουν ελεύθερα στην φύση, που δεν εμβολιάζονται, που δεν τους χορηγούνται ορμόνες, που δεν τους χορηγούνται αντιβιώσεις και γενικότερα κρέας από ζώα που ζουν μια άθλια ζωή. Φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος της επιρροής των παραπάνω παραμέτρων στην επίδραση του κρέατος στην ανθρώπινη ομοιόσταση. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ούτε μια, μα ούτε μια έρευνα που να υποστηρίζει τα όσα λέει η έρευνα της κίνας και το κρέας που χρησιμοποιήθηκε να πληροί της παραπάνω προϋποθέσεις. Τώρα όσον αφορά την πρακτική ανατροπή της παραπάνω αλλά και σχετικών θεωριών σου αναφέρω το παράδειγμα των Εσκιμώων. Είναι από τους μακροβιότερους στον κόσμο, τους υγιέστερους στον κόσμο και τρέφονται τους περισσότερους μήνες του χρόνο κατά 90% με κρέας. Όχι μόνο ψάρι. Φώκιες, φάλαινες και πολλά άλλα. Επίσης φυλές του Αμαζονίου τρέφονται σχεδόν με την ακριβώς αντίθετη αναλογία και επίσης ζούνε πολλά και εύρωστα χρόνια. Επίσης στην μέχρι τώρα ζωή μου δεν έμαθα ότι κάποιο λιοντάρι ή άλλο σαρκοβόρο εμφάνισε χοληστερίνη η καρδιοπάθεια. Μην μου πείτε ότι γυμνάζεται πολύ. Είναι ξάπλα 24-48 ώρες και όταν πεινάσει τρέχει μερικές φορές όσο πιο γρήγορα μπορεί για να πιάσει την τροφή του. Επίσης ποτέ δεν θα έχετε ακούσει για κάποια καμηλοπάρδαλη να έχει αυξημένο ζάχαρο. Όλα τα ζώα τρώνε με βάση το DNA τους και όχι με βάσει αυτά που τους λέει ο διαιτολόγος της ζούγκλας. Αντιθέτως τρελές αγελάδες είδαμε. Γιατί; Γιατί πολύ απλά ένα φυτοφάγο ο άνθρωπος αποφάσισε να το ταΐζει κρέας. Τέλος θα ήθελα να αναφέρω την γενετική προσαρμογή του ανθρώπινου DNA στην κατανάλωση κρέατος λαχανικών και φρούτων. Αποδεδειγμένα λοιπόν το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου είναι προσαρμοσμένο σε αυτές τις τροφές καθότι αποτελούν την βάση της διατροφής του ανθρώπου εδώ και 2,5 εκατομμύρια χρόνια. Λέω κάτι τέτοιο γνωρίζοντας ότι η επιστήμονες σήμερα έχουν αποδείξει ότι η φυσιολογία του ανθρώπου είναι κατά 99,6% ίδια με αυτή του παλαιολιθικού ανθρώπου. Ακόμα και αν κάποιος δεν θέλει να δεχτεί ότι είναι απόγονος του Homo Hambilis και ότι η μοναδική σχέση που έχει είναι με τον Homo Sapiens βλέποντας πάλι την χρονολογική εμφάνιση του Homo Sapiens πριν από 130.000 αλλά και τις διατροφικές του συνήθεις καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Η Γεωργική επανάσταση υπολογίζεται ότι έγινε 10.000 πριν. Το αναμενόμενο ποσοστό προσαρμογής του ανθρώπινου DNA στα δημητριακά και τα όσπρια υπολογίζεται σύμφωνα με κορυφαίους γενετιστές στο 0,4%. Ενδεικτικά αναφέρω ότι περίπου πριν από 150-200 χρόνια δεν υπήρχαν διαιτολόγοι, γιατροί, και διαγνωστικά μέσα στο βαθμό που υπάρχουν σήμερα και παρόλα αυτά ο καρκίνος, οι χρόνιες εκφυλλίστηκες ασθένειες και ασθένειες του καρδιαγγειακού ήταν σχεδόν μηδενικές. Τέτοια ανοσία στα παραπάνω σύγχρονα νοσήματα εμφανίζουν ακόμα απομονωμένες φυλές του κόσμου που τρέφονται με λαχανικά, φρούτα κρέας και παράγωγα του κρέατος στη σωστή αναλογία σύμφωνα πάντα με το μεταβολικό τους τύπο. .Η κατανάλωση κρέατος αυγών και φρέσκου βουτύρου μειώθηκε και παρόλα αυτά χοληστερίνη LDL, τα τριγλυκερίδια έχουν πιάσει ταβάνι. Ο γνωστός σε αρκετούς καθηγητής Τριχόπουλος δίδασκε στο πανεπιστήμιο πριν 26 χρόνια την σχέση του ανθρώπου με το κρέας και το λίπος και τα δεινά που έφεραν στην υγεία μας τα δημητριακά και κυρίως τα επεξεργασμένα. Για το τέλος αν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάτι είναι ότι όποιος καταναλώνει άρρωστα και εξαθλιωμένα ζώα και τα προϊόντα τους ναι μπορεί να αρρωστήσει και ο ίδιος. Η ματιά πρέπει να είναι σφαιρική και η παρατήρηση να είναι το κύριο μέσο που οδηγεί σε συμπεράσματα και αλήθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θα ήθελα να προσθέσω και μερικά νούμερα από την έρευνα τις Κίνας (του T Colin Cambel)για να μπορούν όλοι να δουν την σχέση της ζωικής πρωτεΐνης αλλά και τη σχέση της φυτικής πρωτεΐνης με τα διάφορα είδη καρκίνων. Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι ανάλογος με τον καρκίνο που θέλει κάποιος να αποκτήσει τρώει κρέας ή λαχανικά. Υπάρχουν πάρα πολλά καινά σε αυτή την έρευνα αλλά πιο δύσπεπτα και από το κρέας για τους περισσότερους από εμάς.
    Το + αναφέρεται σε θετική συσχέτιση και το - με αρνητική.Όσο μεγαλύτερο το νούμερο τόσο μεγαλύτερη ή μικρότερη η σχέση του καρκίνου με την πρωτείνη απο κρέας ή απο λαχανικά.

    Καρκίνός και κρέας:

    Lymphoma: -18
    Penis cancer: -16
    Rectal cancer: -12
    Bladder cancer: -9
    Colorectal cancer: -8
    Leukemia: -5
    Nasopharyngeal: -4
    Cervix cancer: -4
    Colon cancer: -3
    Liver cancer: -3
    Oesophageal cancer: +2
    Brain cancer: +5
    Breast cancer: +1

    Καρκίνος και λαχανικά:

    Nasopharyngeal cancer: -40**
    Brain cancer: -15
    Liver cancer: -14
    Penis cancer: -4
    Lymphoma: -4
    Bladder cancer: -3
    Breast cancer: +1
    Stomach cancer: +10
    Rectal cancer: +12
    Cervix cancer: +12
    Colon cancer: +13
    Leukemia: +15
    Oesophageal cancer +18
    Colorectal cancer: +19

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και κάτι ακόμα από αυτή την έρευνα μιας και ήταν ή αιχμή του δόρατος ενάντια στην κατανάλωση κρέατος.
    Μια συσχέτιση που δεν έχει να κάνει με το καρκίνο αλλά δεν παύει να είναι πολύ ενδιαφέρον. Για να δείτε πώς από κάθε έρευνα μερικές φορές ο καθένας μπορεί να παίρνει όσα στοιχεία εξυπηρετούν τα πιστεύω του.

    Ενώ λοιπόν συσχετίζει το κρέας θετικά με καρδιοαγγειακές παθήσεις μόνο +1, το κρέας από ψάρι το συσχετίζει αρνητικά με -11.
    Το πιο εντυπωσιακό όμως από αυτή την έρευνα που ούτε ο Cambel περίμενε είναι η συσχέτιση του σταριού με τις καρδιακές προσβολές με το εντυπωσιακό νούμερο +67 αλλά και τις φυτικές πρωτεΐνες (λαχανικά) με το επίσης εντυπωσιακό νούμερο +25.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ξέχασα το σημαντικότερο.

    Όλα αυτά δεν τα έβγαλα απο το μυαλό μου. Για όσους θέλουν και έχουν χρόνο να δούν με τα ίδια τους τα μάτια μπορούν με μικρό κόστος:

    http://www.amazon.com/Diet-Life-Style-Mortality-China-Characteristics/dp/0801424534

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος16/10/11, 7:32 μ.μ.

    Καλησπέρα σε όλους και συγχαρητήρια για την όλη προσπάθεια. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια δικια μου ιστορία η οποία συνέβη πριν 3 χρόνια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου.
    Όπως όλες οι νέες μητέρες, έτσι και εγώ, μέσα στο αγχος μου και τον πανικό μου να μην πάθει τίποτα το μωρό μου, ακολουθούσα κατα γράμμα τις συμβουλές του γυναικολόγου μου, σε θέματα διατροφής.Όσπου ξεκίνησε να μου λέει ότι πρέπει να πέρνω σε καθημερινή βάση διάφορα συμπληρώματα διατροφής, όπως φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο κλπ. Έλα όμως που εγώ είμαι κατά των φαρμάκων και δεν βρίσκω κανένα λόγω να πέρνω συμπληρώματα.Τον ρώτησα λοιπόν σε ποιές τροφές θα μπορούσα να βρώ τις βιταμίνες που μου έλεγε, και η απάντησή του ήταν ότι δεν υπάρχεικαμία τροφή η οποία να περιέχει τόσες μεγάλες ποσότητες και ότι πρέπει οποσδήποτε να παίρνω τα χάπια αυτά για να μην πάθει το έμβρυο τίποτα, και να αναπτυχθεί σωστά.
    Τι να κάνω και εγώ, πάνω από όλα η υγεία του μωρού, "Γιατρός είναι, κάτι θα ξέρει παραπάνω από εμένα", άρχισα να παίρνω τα διάφορα χάπια.Μέσα μου όμως κάτι μου έλεγε ότι θα πρέπει να το ξανασκεφτώ. Στο κατω κάτω δεν είμαι άρρωστη απλά έγκυος. Τι πιο φυσιολογικό για μια γυναίκα. Και τόσα χρόνια πως γεννούσαν χωρίς συμπληρώματα.
    Είχα όμως και μια άλλη απορία... γιατί δεν μου "μυρίζει" τίποτα?
    Μετά από πολυ σκέψη και έχοντας πάντα το άγχος μηπως κάνω κακό στο μωρό μου, αποφάσισα να κόψω τα πάντα, και ως εκ θαύματος 2 εβδομάδες μετα ο οργανισμός μου άρχισε να ζητάει πράγματα ( να μου μυρίζουν όπως έλεγαν οι παλιοί).
    Την μία μέρα ήθελα ψάρι ( ποτέ δεν μου άρεσε το ψάρι), την άλλη γάλα, κάποιες φορές φρόυτα ή λαχανικα κ.ο.κ.
    Ετσι λοιπόν έβγαλα όλη την εγκυμοσύνη, γέννησα με φυσιολογικό τοκετό, παρόλο που ο γιατρός προσπαθούσε να με πείσει για καισαρική μέχρι την τελευταία στιγμή, και έβγαλα ένα υγιέστατο αγοράκι.
    Απο την στιγμή αυτή και μετά ανακάληψα την φύση μου. Εμπιστέυομαι το σώμα μου, και έχω ανοιχτές όλες μου τις αισθήσεις, ώστε να ακούω τι θέλει να μου πεί.
    Τα ζώα στην φύση δέν έχουν διατροφολόγους να τους λένε τί μπορούν να φάνε, ακολουθούν το ένστικτό τους.
    Η γνώμη μου είναι ότι ακριβώς αυτό θα πρέπει να κάνουμε και εμείς. Να τρώμε ότι μπορόυμε να βρούμε στην φύση (όχι στο super Market) και να ακούμε το ένστικτό μας. Καθένας μας είναι διαφορετικός και χρειάζετε άλλες ουσίες, και ο μόνος που ξέρει τι ακριβώς χρειάζετε είναι ο εαυτός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα