Οι αρρώστιες των πουλερικών

Οι αρρώστιες των πουλερικών - κότες κοτόπουλα

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αρρώστιες των κοτόπουλων και πως καταπολεμούνται

Στην πρώτη περίπτωση, οι κότες που θα παρουσιάσουν τα συμπτώματα της αρρώστιας πρέπει να ξέρουμε, ότι δεν γιατρεύονται ή αν καμιά φορά γιατρευτούν θα είναι καχεκτικές, και επικίνδυνες να ξαναφέρουν την αρρώστια στο κοτέτσι. Για αυτό τις μεν άρρωστες κότες πρέπει να τις σφάζουμε και να τις θάβουμε σ' ένα βάθος τουλάχιστον ένα μέτρο, μαζί με λίγο ασβέστη άσβεστο, το δε κοτέτσι να το απολυμαίνουμε με ασβέστωμα και εν ανάγκη και με φωτιά. Επίσης πρέπει γα πλένουμε καθαρά και να ασβεστώνουμε τις ταΐστρες και τις ποτίστρες και αν μας είναι δυνατόν, ιδίως για τη Χολέρα και για την Διφθερίτιδα να μπολιάζουμε τις άλλες κότες.

Πως παρουσιάζεται η κάθε αρρώστια

Χολέρα

Η αρρώστια αυτή, η οποία δεν έχει καμιά σχέση με τη χολέρα των ανθρώπων, παρουσιάζεται έξαφνα και κάνει την κότα, πού την έχει προσβάλλει, να παρουσιάζεται κουρασμένη σαν να νυστάζει και να κάθεται μαζεμένη και ακίνητη με τις φτερούγες πεσμένες, το κεφάλι της χωμένο μέσα στις πλάτες της και τα μάτια μισόκλειστα, χωρίς να τρώει άλλα να θέλει νερό. Από την μισοανοιγμένη μύτη της, τρέχει ένα πηχτό σάλιο και το λειρί της μαραμένο, παίρνει ένα χρώμα μελιτζανί, έχει μεγάλο πυρετό και σε δύο έως πέντε ώρες, με μερικούς σπασμούς ψοφάει.

Στην οξεία αυτή μορφή της αρρώστιας παρουσιάζεται διάρροια στην αρχή βρωμερή, σταχτερή και κατόπιν ματωμένη και ανακατωμένη με αφρούς και μύξες ασπριδερές.
Καμιά φορά η κότα πού έχει προσβληθεί από χολέρα, μπορεί να ψοφήσει χωρίς κανένα σημάδι αδιαθεσίας, ξαφνικά εκεί που τσιμπολογά την τροφή και κακαρίζει, ή μόλις γεννήσει το αυγό. Άλλοτε πάλι την πιάνει μια ξαφνική αδιαθεσία και πέφτει χάμω σαν να της έχει έλθει ταμπλάς.

Όπως είπαμε πάρα πάνω θεραπεία δεν υπάρχει, αλλά μπορούμε να προλάβουμε την διάδοση της στα άλλα πουλιά ή στο κοτέτσι μας, αν δεν έχει έλθει ακόμη, μπολιάζοντας τις κότες μας. Το μπόλιασμα αυτό είναι δύο ειδών : Το ένα είναι όταν η αρρώστια δεν έχει φθάσει στο κοτέτσι μας. Το άλλο είναι όταν η αρρώστια έπεσε στο κοτέτσι μας και το πρώτο μπόλι, επειδή χρειάζεται 8-10 ημέρες για να ενεργήσει, δεν μπορεί να μας γλυτώσει τις κότες μας από την αρρώστια. Περισσότερες πληροφορίες θα ζητήσετε είτε από τον Νομοκτηνίατρον της περιφερείας σας ή από την Γεωργική υπηρεσία.

Η πανούκλα των ορνίθων

Η πανούκλα των κοτών παρουσιάζεται σαν αδελφή της χολέρας, αλλά δεν έχει την κεραυνοβόλο μορφή της χολέρας. Παρουσιάζεται δε με δύο μορφές : την οξεία και τη μαλακιά.
Στην πρώτη μορφή, η κότα, είναι σαν μελαγχολική, αδυνατισμένη, όλο νυστάζει και πηγαίνει ολομόναχη στην πιο απόμερη μεριά, έχει μεγάλη και εδώ θερμοκρασία, έχει αναπνοή βιαστική και ανασαίνει ανοίγοντας την μύτη της κάθε φορά. Κρατά το κεφάλι μαζεμένο στο κορμί της και τις φτερούγες ριγμένες κάτω. Το λειρί της και τα χαρχάλια της στην αρχή κιτρινίζουν και κατόπιν παίρνουν χρώμα μελιτζανί με σκούρους λεκέδες. Συνήθως δε έχει διάρροια. Τα συμπτώματα αυτά, όσο προχωρεί η αρρώστια, βαραίνουν περισσότερο, έως ότου αρχίζει το ψυχομάχημα, πέφτει η θερμοκρασία της κάτω από τη φυσική και η κότα ψοφάει. Η αρρώστια στη μορφή αυτή κρατάει 2- 3 ήμερες.

Στην άλλη μορφή, την μαλακιά, η αρρώστια βαστάει 3-5 και κάποτε έως 8 ήμερες με τα ίδια πάντοτε συμπτώματα. Η κότα δεν τρώει, δεν πίνει και κάθεται ακίνητη σαν να κλωσά, και αν υποχρεωθεί να περπατήσει τρικλίζει. Μια μύξα κιτρινωπή, γυαλιστερή της φράζει τα ρουθούνια και όσο προχωρεί η αρρώστια παθαίνει παράλυση του ποδιού, του λαιμού ή και γενική. Κατά το ψυχομάχημα και έπειτα από το θάνατο, βγαίνει από το στόμα της μία υγρή ύλη.
Όπως φαίνεται από τα πιο πάνω, η πανούκλα με την χολέρα μπορεί να μπερδευτούν μια χαρά. Εκείνο πού τις κάνει οπωσδήποτε να διαφέρουν είναι: Πρώτον ότι η πανούκλα δεν πειράζει μόνον τις κότες αλλά και τα άλλα πουλιά και τα κουνέλια και δεύτερον από τα συμπτώματα που αφήνει έπειτα από το θάνατο. Για την αρρώστια αυτή δεν υπάρχει ούτε θεραπευτικό, ούτε προληπτικό φάρμακο, προκειμένου για τα χωριά.

Και για τη μία και για την άλλη, πρέπει τα μεν άρρωστα να τα σφάζουμε και να τα θάβουμε, να απολυμαίνουμε καλά το κοτέτσι, τις ταΐστρες και τις ποτίστρες με ασβεστόνερο μέσα στο όποιο ρίχνουμε Κρεολίνη 5 ο]ο. Πριν όμως γίνει το ασβέστωμα και η απολύμανσης πρέπει να καθαριστούν όλα με ξύσιμο και σκούπισμα προσεκτικό, το πάτωμα, οι τοίχοι, οι κούρνιες, οι ποτίστρες να πλυθούν με ζεματιστό νερό, με αλισίβα και με διάλυση 2 ο]ο φαινικού οξέος. Τα σκουπίδια τα θάφτουμε μαζί με ασβέστη άσβεστο και τα κοτέτσια τα αφήνουμε να αεριστούν 5-6 ημέρες, χωρίς να βάλουμε μέσα κότες.

Διφθερίτιδα των πουλερικών

Ύστερα από τη Χολέρα και την Πανούκλα πιο επικίνδυνη αρρώστια είναι η Διφδερίτιδα την οποίαν ονόμασαν έτσι γιατί παρουσιάζει μέσα στο στόμα τα ίδια συμπτώματα που παρουσιάζει και στον άνθρωπο.
Όταν προσβληθεί μία κότα, από διφθερίτι στην αρχή παρουσιάζεται μελαγχολική με αδυναμία και ανορεξία. Σιγά σιγά η αδυναμία αυτή αυξάνει, η κότα ζητάει να μένει μοναχή της, έχει τα πούπουλα ανασηκωμένα, το κεφάλι και το λαιμό χωμένα στο κορμί και την ράχη καμπουριαστή. Η ανάσα της κάνει ένα σφύριγμα και καταπίνει με μεγάλη δυσκολία. Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα τα βλέπει κανείς και σε άλλες αρρώστιες.

Εκείνο πού ιδιαιτέρως μας δείχνει πώς ή αρρώστια είναι διφθερίτις είναι αυτά που παρουσιάζονται στο λαιμό της, τα μάτια της, τα ρουθούνια της. Αν ανοίξουμε το στόμα του άρρωστου πουλιού στην αρχήν το βλέπουμε όλο ερεθισμένο και φλογισμένο, επάνω δε στην γλώσσα παρατηρούμε μικρούς σταχτοκίτρινους λεκέδες σαν εξάνθημα σπειρωτό. Οι λεκέδες αυτοί μεγαλώνουν γρήγορα και ξαπλώνοντας γεμίζουν το στόμα και μάλιστα στο βάθος του. Σε 2-3 ημέρες γίνονται μάζες κιτρινωπές, σαν σάλιο πηγμένο και κολλημένο στα διάφορα μέρη του στόματος και μοιάζουν σαν τις πλάκες της διφθερίτιδος του ανθρώπου. Πολλές φορές αυτές οι πλάκες σχηματίζουνε γύρω τους ένα περιθώριο κόκκινο, ξεκολάνε εύκολα και τότε στη θέση τους φαίνεται μια πληγή κατακόκκινη πρησμένη και χωμένη μέσα στις σάρκες του στόματος.
Όταν φθάσει στο σημείο αυτό το άρρωστο πουλί, δεν μπορεί πια να καταπιεί τίποτε, κρατά μισοανοιχτό το στόμα του, που από τις γωνιές του τρέχει ένα σάλιο σαν μύξα με αφρούς. Μη τρώγοντας η κότα αδυνατίζει ολοένα έως ότου ψοφάει από νηστεία.

Από το στόμα το κακό ξαπλώνει μέσα στο λάρυγγα, αρχίζει η διάρροια και συχνότερα παθαίνουν τα μάτια και τα ρουθούνια, μάλιστα πολλές φορές αρχίζει πρώτα από αυτά.Τα μάτια τότε κοκκινίζουν, τα ματόφυλλα πρήζονται και μένουν κολλημένα από ένα πηχτό άσπρο υγρό, η κόρη του ματιού θολώνει και το πουλί στραβώνεται τέλεια, ενώ από τα ρουθούνια του τρέχει ένα υγρό σαν γάλα.Στην άλλη μορφή, τη χρόνια, περνούμε είδηση για την αρρώστια, όταν αρχίσει να παθαίνει το στόμα και τα μάτια.Η πρώτη, η οξεία μορφή, διαρκεί 5-8 ήμερες, η άλλη μπορεί να διαρκέσει και ένα μήνα.

Πουλιά άρρωστα από διφθερίτιδα, όταν είναι μάλιστα δυνατά και καλοθρεμμένα, μπορούν να γιατρευτούν. Τα περνούμε ένα-ένα και με ένα τσιμπιδάκι προσπαθούμε να τους βγάλουμε τις πλάκες πού έχουν μέσα στο στόμα, τις πληγές που μένουν τις αλείφουμε με ένα ξυλαράκι τυλιγμένο με βαμβάκι καθαρά βουτημένο με βάμμα ιωδίου ή διάλυση φαινικού οξέος 2% ή με νέφτι. Επειδή όμως οι πλάκες αυτές ξαναγίνονται με μεγάλη ευκολία, γι' αυτό πρέπει να κάνουμε αυτή τη θεραπεία κάμποσες φορές έως ότου θεραπευτεί το πουλί.
Και για την αρρώστια αυτή πρέπει να κάνουμε ότι και για τις άλλες, δηλαδή, να ξεχωρίσουμε αμέσως τις άρρωστες κότες, να απολυμάνουμε καλά το κοτέτσι βγάζοντας τις γερές κότες για 8 - 10 ημέρες από το κοτέτσι, εάν δε η αρρώστια είναι πολύ προοδευμένη στις άρρωστες κότες, τότε καλό είναι να τις σφάξουμε και να τις θάψουμε βαθειά μαζί με ασβέστη.

Ευλογία των πουλερικών

Η αρρώστια αυτή, είναι εν είδος διφθερίτιδας, αλλά εξωτερική του δέρματος.
Παρουσιάζεται ως ένα εξάνθημα, το οποίο βγαίνει προ πάντων στη βάση της μύτης, στο λειρί, στα χαρχάλια, γύρω στο αυτί και στα ματόφυλλα. Πολύ σπάνια φανερώνεται και σε μέρη που είναι σκεπασμένα από φτερά. Στα μέρη πού παρουσιάζεται αυτή η αρρώστια, βγαίνουν σπυριά μεγάλα σαν ένα κεφάλι καρφίτσας έως ένα σπυρί καλαμποκιού, σταχτοκίτρινο, τα οποία σκεπάζονται, έπειτα από λίγο καιρό, με μια κρούστα σκούρα και έχουν μέσα τους μία κίτρινη ύλη. Πολλές φορές, όταν βγαίνουν το ένα σιμά στο άλλο, φαίνονται σαν μία μεγάλη κρεατοελιά.

Εάν η αρρώστια πιάσει στα ματόφρυδα, τότε αυτά πρήζονται, φλογίζονται από μέσα και τσιμπλιάζουν.
Όταν η Ευλογία των πουλιών είναι πολύ ξαπλωμένη, το αρρωστημένο πουλί αδυνατίζει, το πιάνει πυρετός, γίνεται αναιμικό και ψοφάει από μαράζωμα .
Εάν αντέξει στην αρρώστια τα εξανθήματα της Ευλογίας ξηραίνονται και πέφτουν, το δε πουλί που έπαθε την ευλογία δεν ξανά κολλάει.
Η αρρώστια αυτή δεν είναι πολύ επικίνδυνη και γιατρεύεται εύκολα αλείφοντας τα σπυριά με βάμμα ιωδίου, νέφτι και βενζίνη, μάλιστα καλό θα ήταν να μεταχειριζόμαστε πότε το ένα και πότε το άλλο. Είναι απόλυτος ανάγκη να γίνει απολύμανσης του κοτετσιού, ασβέστωμα και χώρισμα των άρρωστων πουλιών.

Ψώρες των πουλερικών

Οι ψώρες γίνονται από κάτι μικρά έντομα, τα όποια ευρίσκονται στο χώμα και μέσα στα κοτέτσια, παρουσιάζονται με πληγές στην επιδερμίδα των ποδιών (ψώρα των ποδιών), στο σώμα ολόκληρο και τότε πέφτουνε τα φτερά.
Η θεραπεία της Ψώρας είναι εύκολη. Με ένα μπάνιο με χλιαρό νερό, βγάζουμε πρώτα τις κρούστες και πλένουμε καλά το χωρίς φτερά σώμα. Αφού στεγνώσουν, βάζουμε μία αλοιφή που λέγεται «Έ λ μ ε ρ ί χ, έτσι θα την ζητήσετε στα Φαρμακεία, και έπειτα αλείφουμε τα πόδια με γλυκερίνη ή βαζελίνη. Έπειτα από δύο μέρες τα σαπουνίζουμε και η ψώρα γιατρεύεται. Εις την ψώρα του κορμιού κάνουμε μετά από την σαπουνάδα και το άλειμμα με την γλυκερίνη ένα πασπάλισμα με μία εντομοκτόνο σκόνη. Τη θεραπεία αυτή επαναλαμβάνουμε δύο τρεις φορές φροντίζοντας να κάψουμε τις κρούστες που βγάζουμε από τα ποδάρια ή από το σώμα. Και για την αρρώστια αυτή όπως και για τις άλλες πρέπει να απομακρύνουμε αμέσως τις άρρωστες κότες και να απολυμάνουμε καλά το κοτέτσι και τις κούρνιες.

Κασίδα

Η κασίδα αρχίζει συνήθως από το λειρί και από τα χαρχάλια με κάτι άσπρες κοκκίδες, οι οποίες σιγά-σιγά μεγαλώνουν και σμίγουν ώστε να σκεπάσουν όλο το λειρί με ένα στρώμα άσπρης σταχτερής μάζας. Η μάζα αύτη λίγο-λίγο γίνεται πιο χονδρή και τέλος σχηματίζει μία κρουστά. Αργά και προχωρώντας ολοένα η αρρώστια, πάει και πάρα πέρα στο πετσί της κεφαλής, στο λαιμό και τέλος σε όλο το σώμα, αν εν το μεταξύ το αρρωστημένο πουλί δεν ψοφήσει. Το πετσί κατσιδιάζοντας χοντραίνει και γιομίζει από κρούστες σαν λέπια, οι οποίες πρώτα τριγυρίζουν την βάση των φτερών και έτσι τα κάνουν σε λίγο να πέφτουν.

Όταν αυτή η αρρώστια περάσει, από το λειρί εις το πετσί της κεφαλής, τότε αρχίζει το αδυνάτισμα του άρρωστου πουλιού το οποίον βγάζει μία ιδιαίτερη μυρωδιά μούχλας και τέλος ψοφάει από εξάντληση.
Η κασίδα στην αρχή ξαπλώνει αργά και συνήθως περνούν αρκετές εβδομάδες έως ότου σκεπάσει όλο το λειρί. Όταν όμως φθάσει στο πετσί του κεφαλιού και στο λαιμό, το ξάπλωμά της γίνεται με μεγάλη γρηγοράδα.
Η κασίδα γιατρεύεται όσο ακόμη μένει περιορισμένη στο κεφάλι, όταν όμως περάσει στο λαιμό και μάλιστα στο σώμα, συμφέρει καλλίτερα να σφάξουμε το πουλί, το οποίο τρώγεται.

Μόλις φανεί η αρρώστια, πρέπει αμέσως να ξεχωρίσουμε τα κασιδιασμένα πουλερικά και να τα απολυμάνουμε αμέσως και καλά το κοτέτσι, και εάν είναι σε υγρό μέρος να το μεταφέρουμε σε άλλο μέρος στεγνό, γιατί ή υγρασία βοηθάει στην ανάπτυξη της αρρώστιας.
Όσο για τη θεραπεία των αρρώστων πουλερικών, μεταχειριζόμαστε «αλοιφή του Καλομελάν» (1-8) ή διάλυση κανονική Σουμπλιμέ, επίσης βενζίνη, φαινικό οξύ ανάμικτο με πράσινο σαπούνι (1-20) μία φορά την ημέρα, έως ότου εξαφανιστεί η αρρώστια.

Οι ψύλλοι, οι ψείρες και τα τσιμπούρια των πουλερικών

Και τα τρία δείχνουν ότι τα κοτέτσια μας είναι ακάθαρτα. Ο καλλίτερος τρόπος για να κυνηγήσουμε τα έντομα αυτά, είναι το συχνό άσπρισμα και η απολύμανση του κοτετσιού. Δεύτερον το πασπάλισμα των πουλιών με μία εντομοκτόνο σκόνη και επί πλέον πρέπει να έχουμε στην διάθεση των πουλερικών μας ένα μέρος προφυλαγμένο από τις βροχές για αμμόλουτρο. Το αμμόλουτρο αυτό πρέπει να αποτελείται από 10 μέρη άμμο, 10 μέρη στάχτη, 1/2 μέρος θειάφι και 1/2 ασβέστη. Για να μη μπορούν τα παράσιτα αυτά να κολλάνε στις κότες μέσα ατό κοτέτσι τη νύχτα πού κουρνιάζουν, πρέπει να απομονώσουμε τις κουρνιάστρες βάζοντας τα ποδάρια των στηριγμάτων των μέσα σ' ένα κουτί πού περιέχει νερό με φαινικό οξύ ή κρεολίνη 3%.

Πηγή: Η κόττα-Α. Παρασκευόπολου-Αθήναι 1949

Διαβάστε ακόμη:Ασθένειες διάγνωση και θεραπεία των πτηνών

401 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/1/13, 7:05 μ.μ.

    Αγγελή, γεια χαρα, απο Ευβοια μερια!
    περασε 1 μηνας απο Baytril κ στη συνεχεια 10 μερες βιταμινες. Μια βλαχο-κοτουλα [πετρωτη] 10 μηνων, ξαφνικα εχει φανερα αδυνατισει κ απο την ουρα, το κεφαλι κ το λαιμο εχουν πεσει τα φτερα της. ειδα πως την τσιμπά αλυπητα μία μεγαλυτερη, ομως κι αυτο το μπασμενο τσιμπα αλλη. ορεξη εχει, αυγα δεν κανει, ενω η 'αδελφη' της καθε μερα. να ανησυχω?
    δε βλεπω στις κουτσουλιες παρασιτα, βαζω σταχτη, ασβεστο ασβεστη κ Pubet στα ροκανιδια κ κουρνιες.
    σε ευχαριστω πολυ,
    Ιωαννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/1/13, 9:01 μ.μ.

    Κε Αγγελη καλησπέρα. Έχω 2 κοτούλες που είναι σε ηλικία περίπου 6-7 μηνών και δεν έχουν ξεκινήσει να γεννούν ακόμη. Τις τελευταίες ημέρες (2 φορές) βρήκα στη φωλιά τους μόνο κρόκους και ασπράδια χωρίς ίχνος τσοφλιού. Επίσης δεν έχω δει σημείο εισβολέα. Τι μπορεί να έχει συμβεί? Στο κοτέτσι υπάρχει ακόμα μια κότα μεγαλύτερη η οποία μεχρι πριν από 2 εβδομάδες γεννούσε κανονικά. Σκέφτομαι να βάλω τις φωλιές-παγίδες για να μαζεύονται τα αυγά εκεί. Μπορεί να είναι κάποια διαταραχή λόγω των πρώτων γεννών? Ευχαριστώ. Θανάσης-θεσ/νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/1/13, 10:07 π.μ.

    λεω κι εγω η...εμπειροτερη, μεχρι να ευκαιρησει ο ειδικος: μαρμαροσκονη ή βιταμ.= λειπει ασβεστιο κι οσο περνουν οι μερες, θα δοκιμασουν τη γευση κ δε θα βρισκεις αυγα πια. απομακρυνε παντα τα υπολειμματα κ πασπαλισε λιγη μαρμαροσκονη* σε γιαουρτι π.χ. για 2-3 μερες.
    Η μεγαλυτερη, φανταζομαι λογω κρυου, επαψε, κι οι δικες μου 16 μηνων δε γεννουν εδω κ 1 μηνα. οι μικρες -9 μηνων, καθε 1-2 μερες γεννουν.
    * τη βρηκα σε τσουβαλακι 2ευρω, σε καταστημα σε χωριο. χρησιμη κ για ντοματες, βοτανα, χειμερινα, επισης.
    Ιω. εξ ευβοιας η πολυξεροσυνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Θανάση, σου έδωσε η Ιωάννα αρκετές καλές πληροφορίες. Όμως μην ανυσηχεις δεν είναι κάποια έλλειψη ασβεστίου αλλά κάποια ανωμαλεία (φυσική) και μέσα σε κάποιο διάστημα θα βλέπεις κανονικά τα αυγά (2-3 εβδομάδες). Προσπάθησε όμως να βρίσκεις και να πετάς τα αυγά που κάνουν γιατί μπορεί να μάθουν και να τα τρώνε. Η άλλη κοτούλα σταμάτησε λόγου κρύου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ιωάννα αυτή την φορά δεν θα σε φορτώσω με φάρμακα. Αφού δεν υπάρχει πρόβλημα με άλλο περιστατικό στο κοτέτσι σου θα πρότεινα να την σφάξεις και να την πετάξεις. Δυστυχώς είσαι και μακριά για να την έβλεπα νεκτροτομικά για να γνωρίζαμε που οφείλονταν. Πριν το κάνεις πειάστην στα χέρια σου μήπως έχει τίποτα ζουζούνια στα σώμα της (αν και διάβασα ότι ρίχνεις διάφορα υλικά κατά των παρασίτων)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος22/1/13, 9:04 μ.μ.

    Σας ευχαριστώ αμφώτερους κα Ιωάννα και κε Αγγελή για τις συμβουλές σας. Υπολείμματα τσοφλιών δε βρίσκω αλλά θα το έχω υπόψη μου.Θανάσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θαναση, συμβαινει καποιες φορες, οταν ξεκινουν οι πουλαδες να γεννουν, να κανουν αυγα διχως τσοφλι. Μονο η μεμβρανη συγκρατει το αυγο. Μπορει να τα βρεις σε διαφορα σημεια του κοτετσιου, αφου μπορει να πεσουν απ το πουλι σε οποιαδηποτε φαση. Σε λιγο καιρο, η κατασταση θα εξομαλυνθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος23/1/13, 4:47 μ.μ.

    Σας ευχαριστώ πολύ! Πραγματικά ανακουφίστηκα! Θα ενημερώσω όταν δω επιτέλους κανονικό αυγό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος25/1/13, 1:21 μ.μ.

    Αγγελη γεια σου
    Ειμαι η ΑγγελικηΛιο

    Τωρα μαλλον δεν την γλυτωνω το κοτακι μου θα ψοφησει...Θελω αν μπορεις να μου πεις κατι γρηγορα μηπως και προλαβω...
    Η κοτουλα μου 6 μηνων ξαφνικα απο εχτες σταματησε να τρωει,σημερα κουτσαινει και δεν περπαταει καθολου,κανει κατι μαυρα κακα και δεν ξερω τι να κανω....Πες μου οτι μπορω κατι να κανω..Σκεφτηκα να της δωσω τεραμικινι αλλα δεν τρωει τιποτα.Υπαρχει περιπτωση χτες με τον πολυ αερα να την χτυπησε το συρμα που περικλειει το κοτετσι γιατι με τον αερα λυθηκε αλλα δεν ειμαι σιγουρη γι αυτο.
    Περιμενω απαντηση με αγωνια.

    Aggeliki Lio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγγελική μου κρίμα, ίσως και να οφείλεται από κάτι τέτοιο. Ψηλάφισε την και ψάξε μέσα στα πούπουλα αν έχει κάποιο χτύπημα. Βάλτην κάπως σε ζεστό μέρος και δώστης με μια σύριγγα νερό τουλάχιστον. Τα μαύρα κόπρανα είναι ένα θέμα όμως. Μήπως έχεις amoxil αντιβίωση σε σιρόπι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος25/1/13, 2:28 μ.μ.

    θα παρω δεν εχω πες μου τι να κανω ποσο να δωσω?Να παρω των 500ml? Θα πεθανει δηλαδη και μου το λες με τροπο??Αχ κριμα κριμα......
    Αγγελη ευχαριστω για την γρηγορη απαντηση εισαι καλος φιλος!!
    aggeliki Lio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ελπίζω και εύχομαι πως θα πάνε όλα καλά! Πήγαινε σε κανένα παρακμιακό παλιό φαρμακείο και ζήτα amoxil σιρόπι των 125mg και δώστεις 2,5 ml την ημέρα. (δυστυχώς των 125mg έχει σταματήσει και ότι βρεις τώρα) Εναλλακτικά πάρε των 250mg αλλά θα δώσεις 1,25 ml την ημέρα. Το δοσολογικό σχήμα στο έβγαλα υποθέτοντας ότι η κοτούλα σου είναι 3-4 κιλά. Αφού της δώσεις την αντιβίωση με σύριγγα και βλέπεις ότι ανταποκρίνεται άλεσε λίγα μακαρόνια στο μπλέντερ με ελάχιστο γάλα να γίνουν κρέμα και δώστεις λίγο με την βοήθεια μιας ακόμα σύριγγας. Διάρροια κάνει συνέχεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. π.Καλλίνικος25/1/13, 8:13 μ.μ.

    καλησπέρα.ήθελα να ρωτήσω αν ΄τα αυγά μπορει να έχουν μικρόβιο.φέτος ήταν η χειρότερη χρονιά.πρώτη φορά πήρα αυγα για κλώσσα απο άλλον.έβαλα 21 και τα έβγαλε όλα.ήταν χωριστά με τη μάνα τους.αφού μεγαλωσαν 1 μήνα ξαφνικά αρχισαν να ψοφανε.τα άλλαξα μέρος αλλά τιποτα.όταν τα έσμιξα με τα υπόλοιπα κλωσσόπουλα που ήταν ήδη 3 μηνών παρατήρησα οτι ψοφουσαν και εκείνα.τρελαθηκα.20 χρόνια με κλωσσες πρωτη φορά θανατικο στα πουλιά.μόλις τα χωρισα όλα μαζι και τα ζαρωμένα δεν ξανα ειχα κρούσμα.αφου ψοφισαν απο τα 130 καμιά 40 καταλαβα οτι μάλλον τα αυγά ειχαν μικρόβιο.υφίσταται κατι τέτοιο?το θέμα είναι οτι από αυτα τα 21 μου έχει ζήσει μια πολύ όμορφη πουλαδίτσα την οποιά την έχω στην μπροστα αυλη μονη της και λυπάμαι να την σφάξω.λέτε να έχει σκοτωθεί το μικρόβιο.δεν ξερω τι να κανω.δεν εμπιστεύομαι τους κοινούς κτηνιατρους διοτι δεν κατέχουν την πτηνολογια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Π. Καλλίνικε πολύ καλά κάνεις οι περισσότεροι από αυτός δεν έχουν γνώσεις για τις κότες. Τώρα αν οι κότες ήταν θετικές σε κάποιο ιο ή βακτήριο τότε το μεταφέρουν και στα αυγά με αποτέλεσμα τα κλωσόπουλα να νοσήσουν. Δηλαδή αργότερα μόνο και μόνο που τα χώρισες σταμάτησαν να αρρωσταίνουν? Ποία ήταν η εικόνα σε αυτά που ψόφησαν? Αυτή δηλαδή η μοναδική πουλαδίστα που σου έμεινε είναι απόλυτα υγείες? Έχει βάρος είναι ζωηρή τρώει? Θα σου πρότεινα καλύτερα να την σφάξεις παρά να το παίξεις στοίχημα και σου αρρωστήσουν και τα υπόλοιπα. Σε ποια περιοχή βρίσκεσαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος26/1/13, 10:15 π.μ.

    Αγγελή καλημερα.αυτο που παρατήρησα είναι οτι τα πουλιά δεν είχαν τίποτα το ιδιαίτερο.δηλαδη έτρωγαν κανονικα και σε μιση μέρα ζαρωναν και αμεσως ψοφουσαν.είδα όμως σε μερικά οτι ειχαν εξανθηματα στο σωμα,σαν πληγες και μερικα στο ράμφος.αυτο το είδα επειδη μερικά ήταν γυμνολαίμικα.όταν τα έσμιξα όλα μαζί και έπιναν απο το ίδιο μέρος νερο τοτε αρχισαν να ψοφανε και τα δικά μου(εννοω απο τα δικά μου αυγά).δύσκολη κατάσταση και πολύ στεναχωρη.και αν σου πω οτι ψοφησαν τα καλυτερα πουλια.δεν ξερω ομως αγγελή ακομη.πολλα σκεφτομαι.ισως και οι μιξεις που προσπαθησα να κανω να παίζουν ρόλο.δηλαδη εκανα διασταυρώσειςπ.χ εβγαλα γυμνολαιμικη κότα με σκούφο και κάλτσα ή γυμνολαιμικη με σκούφο μουστάκια και κάλτσα.δεν ξέρω αν οργανικα μπορουν να γίνουν ή και ίσως αυτές οι διασταυρώσεις να γεννούν μικρόβια.οσον αφορά την πουλαδίτσα ειναι πολύ ζωηρη και χαριτωμενη.τρωει κανονικα.δεν ξερω αγγελη πολυ λυπάμαι.ειμαι απο την αλεξ/πολη.απο μωρό θυμάμαι τον εαύτο μου να βάζω κλώσσες.η ζωη μου όλη ήταν με τα ζώα και ειδικότερα με τις κότες.εχω μάθει πολλα απο εμπειρία χρονων αλλα πιστευω οτι εσυ εχεις να μου διδαξεις περισσοτερα.εκτος απο τα κοτόπουλα γνωρίζεις για όλα τα πτηνά?εχω σχεδόν τα πάντα απ ότι πεταει.σε ευχαριστω για τις συμβουλες.ο θεός να σου χαρίζει υγεία και κάθε ευλογία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. π.καλλίνικος26/1/13, 4:15 μ.μ.

    Αγγελη καλησπέρα.η πουλαδίτσα που σου είπα ειναι πολύ ζωηρή και τρώει κανονικα.τα υπόλοιπα πουλιά δεν έδειχναν να εχουν κατι το σημαντικό.απλά ειδα οτι είχαν βγάλει κατι εξανθήματα στο σώμα τους, σαν πληγές δηλαδη και μερικά είχαν κατι που μοιάζανε με σπυρί στο ράμφος.ενω έτρωγαν κανονικα ξαφνικα μεσα σε 2 ώρες ψοφουσαν.όταν τα έσμιξα με τα υπόλοιπα και ήπιαν από το ίδιο νερό τότε άρχισαν να κολάνε και αυτά που ήταν από τα δικά μου αυγά.είμαι από αλεξ/πολη.΄΄εχω μια υπόνοια οτι μήπως απο τις διασταυρωσεις που έκανα να δημιουργειται και μικροβιο.δεν ξέρω τι να πω.απο μωρό κλώσσες βάζω και αυτη την κατάσταση πρωτη φορα τη βλεπω.ευχαριστώ για τις συμβουλές σου και πιστεύω οτι θα εχουμε αρκετες συζητησεις.εκτος απο τις κότες γνωρίζεις και για τα άλλα πτηνά,διοτι εχω τα πάντα απ ότι πεταει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος27/1/13, 11:05 π.μ.

    Αγγελη καλημερα!
    Θα προσπαθησω να σου περιγραψω οσο καλυτερα μπορω τι γινεται με την κοτουλα.Ειμαι η AggelikiLio απο νικαια που μου ειπες να δωσω amoxil.
    Η κοτουλα μπορει να χτυπησε η να ειναι αρρωστη δεν ξερω τι απο τα δυο γιατι με μπερδευει.Δεν κινειται ευκολα δηλαδη καθεται ορθια πολλη ωρα σε ενα σημειο τρωει ομως ευτυχως παιρνει και την αμοξιλ τα κακα της ειναι μαυρα αλλα οχι ολες τις φορες εχει μια ασταθεια αλλα οχι στο περπατημα (παρολο που ειναι αργο)οταν την σπρωχνουν οι αλλες ανοιγει τα φτερα για σταθεροποιηση.Στο ποδαρακι της βλεπω κατω απο το πελμα κατι σαν φουσκαλες τις βαζω bedadin τι καταλαβαινεις φιλε Αγγελη απο ολα αυτα?Περιμενω τη βοηθεια σου οπως παντα.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ απο καρδιας για ολα!!
    AggelikiLio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος27/1/13, 2:01 μ.μ.

    Αγγελη
    επισης ξεχασα να σου πω οτι γενναει κανονικα ,αν ειναι αρρωστη γενναει?
    Τρωει κανονικοτατα αλλα μονο οταν τις βαζω το φαι μπροστα της ..
    ΣΕ χαιρετω

    AggelikiLio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κ. Αγγελή ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας αλλά με συγχωρείτε που επιμένω με τις ερωτήσεις. Αυτά τα κοτόπουλα που δυσκολευόντουσαν να περπατήσουν παραμένουν έτσι αλλά ζωηρά. Δεν έχει εμφανιστεί κάποιο άλλο με τέτοιο πρόβλημα. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι επιμένει η διάρροια με μπεζ προς το καφέ χρώμα, όμως δεν έχουν όλα τα κοτόπουλα αυτό το πρόβλημα. Μήπως μπορείτε να μου πείτε τι ακριβώς έχουν και τι πρέπει να δώσω για να σταματήσει η διάρροια;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Π. Καλλίνικε μονάχα από αυτά τα εξανθήματα δεν μπορώ να σου πω τι ακριβώς είχαν (γιατί δεν έχω κλινική εικόνα και νεκτρονομικά) και δεν μου αρέσει να κάνω εικασίες. Δεν υπάρχει περίπτωση λόγο των διασταυρώσεων που έχεις κάνει να πάθαναν κάτι. Πρέπει να ξέρεις ότι όταν ένα ζώο είναι υδρίδιο, καθαρόαιμο και άλλα πολλά τότε είναι πιο ευάλωτο σε σχέση με ένα άλλο που δεν είναι. πχ στα κουνέλια. Σίγουρα δεν τα ξέρω και όλα όποτε ότι θέλεις ρώτησε με και θα σου πω. Χαίρομαι πολύ που υπάρχουν άνθρωποι σαν και εσένα και έχουν μια τόση μεγάλη φάρμα. Ελπίζω να με λυπηθεί και μένα ο μεγαλοδύναμος και να μου "δώσει" δύναμη να φτιάξω και εγώ μια. Τα ξανά λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια σου Αγγελική μου, ήμουν εκτός ίντερνετ (κλασικά όπως κάθε σκ)Πως πάει η φίλη-κοτούλα? έχεις δει κάποια βελτίωση? Σου έδωσα επίτηδες αυτή την αντιβίωση γιατί έχει μεγάλη ανταπόκριση σε τραύματα αλλά και κάποιες άλλες λοίμωξης (είναι ευρέος φάσματος). Λόγο της μαυρηδερής κοτσιλίας σκεφτικά ότι αν δεν ήταν από χτύπημα μπορεί να έπαθε εντερίτιδα ή κάποιο πρόβλημα με την τροφή αφού δεν έχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Για φουσκάλες και διάφορα άλλα αποστήματα που μου περιγράφεις η δραστική ουσία της κάνει θαύματα. Για να καταλάβεις παλίοτερα κάθε εβδομάδα έκανα σε ένα κόκορα παρακέντηση από το στήθος και του έβγαζα 5-10 ml υγρό. Μόλις του έκανα σε ενέσιμη μορφή αυτή την αντιβίωση δεν ξανά δημιουργήθηκε ξανά οίδημα. Περιμένω νεότερα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γρήγορη δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο όπως σε εμάς που να επικεντρώνεται στο θέμα της διάρροιας για να μπορέσει να την σταματήσει. Σχεδόν σε όλες τις ασθένειες οι κότες παθαίνουν διάρροια. Με λίγα λόγια πρέπει να βρούμε τα αίτια για να το αντιμετωπίσουμε. Φυσικά δεν θέλω να σου δίνω φάρμακα και σε όποιο ανταποκριθεί είμαστε οκ. Στο τέλος δεν θα τρως κρέας αλλά αντιβίωση. Αν δεν με βοηθήσεις με κάποιον τρόπο δυστυχώς δεν θα έχω να σε συμβουλέψω για το τι πρέπει να κάνεις. Αρχικά ελπίζω να άλλαξες τροφή και να τους δίνεις αποκλειστικά φύραμα Β ηλικίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγγελή να προτείνω και εγώ κάτι για την περίπτωση της διάροιας των παραγωγικών ζώων που είναι διάλυμμα ενεργών μικροοργανισμών από http://www.emhellas.com/ είναι θαυματουργό αν δοθεί αμέσως στα ζώα.Για καλύτερα αποτελέσματα να το χρησιμοποιείται πάντα σε αραίωση μέσα στο νερό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δημήτρη ευχαριστώ για την πληροφορία, αλλά καλό θα ήταν ο φίλος μας και όποιος άλλος έχει πρόβλημα να βρίσκει τα αίτια αυτού και όχι να τα αντιμετωπίζει με διάφορα σκευάσματα. (Δεν το γνωρίζω αυτό το προϊών αν και βλέπω τα έχει τα λεφτάκια του).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος29/1/13, 7:36 π.μ.

    Αγγελη Καλημερα!!!!!!!!!!!!!!
    Ειμαι η συνονοματη AggelikiLio
    Το κοτακι μου παει καλυτερα!!!!!!!!!!!Πρεπει να ειχε χτυπησει ,περπαταει λιγο καλυτερα και ειναι πιο σταθερο!H Amoxil κανει θαυματα τελικα.Ποσο καιρο να την παιρνει?Γιατι να επαθε εντεριτιδα ομως?Το φαγητο τους το προσεχω πολυ.Επισης ηθελα να ρωτησω μηπως πρεπει να ριχνω κατι στο κοτετσι για τα παρασιτα?Δεν εχω δει κατι αλλα διαβασα πιο πανω κατι για σταχτη και ασβεστη..
    Ευχαριστω πολυ για ολα Αγγελη!!!

    ΥΓ. Οταν βρεθεις απο Νικαια μερια ελα να σου κανουμε ενα τρικουβερτο τραπεζι!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα Αγγελική!!!! Χαίρομαι πολύ που πάνε όλo και καλύτερα τα πράγματα για το αγαπημένο σου κατοικίδιο/κοτούλα. Μην είσαι τόσο σίγουρη ότι τα προβλήματα μπορεί να προήλθαν από χτύπημα γιατί και ένας πόνος στα εντερικά της μπορεί να της φέρνει αυτή την αστάθεια. (όπως και εμάς αν πονάει η κοιλία μας δεν μπορούμε να τρέχουμε και να κορδωνόμαστε) Η Εντερίτιδα πολλές φόρες μπορεί να προέλθει και από ακατάστατη διατροφή (σήμερα φλούδες από ντομάτες-αύριο τίποτα-μεθαύριο μια σακούλα με χόρτα και πάει λέγοντας), πολλές πρωτεΐνες ή και απότομες αλλαγές στο σιτηρέσιο στην κύρια διατροφή τους. Αρά δεν είμαστε σίγουρη ακόμα από τη προήλθε! Φτάνει που ανταποκρίνεται θετικά και γίνεται καλύτερα! Στάχτη για παράδειγμα εγώ ρίχνω στα κουνέλια για να απορροφά τις δυσάρεστες οσμές και ένα μικρό ποσοστό αμμωνίας ή ακόμα στα μαλακά κόπρανα του σκύλου για να τα ξεράνει και τα μαζεύω λίγο αργότερα. Θέλω να σου πω ότι δεν έχει καμιά μεγάλη δράση άδικα θα την ρίξεις. Ο ασβέστης άσβεστος (σκόνη δηλαδή) έχει και απολυμαντικές δράσεις και αν δεν κάνω λάθος σταματάει την δημιουργία σε ψύλλους και ψείρες. Εγώ θα σου πρότεινα να βρεις λίγο ασβέστη άσβεστο και να ρίχνεις πασπαλίζοντας με κανένα καλσόν σαν αγιαστούρα το κοτέτσι ή αχνηρίχτη για τα γλύκα (πρόσεχε με γυμνά τα χέρια και ειδικά τα γυναικεία τα καίει αρκετά. Εναλλακτικά μπορείς να πάρεις σκόνη για παράσιτα από κανένα πετ σοπ (έχετε ένα μεγάλο κάπου στην Νίκαια) για παραγωγικά ζώα όχι για σκύλους γάτες και να ρίχνεις. Ειδικά στην αρχή της άνοιξης πρέπει να ρίξεις.
    Όσο για το τραπέζι το κραταώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγγελική το κυριότερο δεν σου είπα (εε με την τσίμπλα στο μάτι συγχωρούμαι νομίζω). Την αντιβίωση θα την δώσεις συνολικά για 7 ημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. π.καλλίνικος30/1/13, 2:30 μ.μ.

    Αγγελη καλησπερα.εχω ενα προβλημα με ενα νανακι εδω και 2 μερες.παρατηρω οτι εχει ασταθεια και δεν μπορει να σταθει ορθιο οπως ηταν.βεβαια φαινεται καλα στην υγεια του και τρωει κανονικα.τι να του δωσω για να συνελθει.και επισης ηθελα να μου πεις αν υπαρχει κατι που να δυναμωνει τις κοτες γιατι ειδα κανα δυό φετινα αδυναμα και εξαντλημενα.ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. π. Καλλίνικε το να έχει αστάθεια είναι πολύ γενικό και δεν μπορώ να σε βοηθήσω και να σου δώσω αλόγιστα φάρμακα. Πρέπει να μου πεις συγκεκριμένα πράγματα. Αν ακούς κάποιον ήχο, αν φαίνεται αδυνατισμένο (θα το καταλάβεις από το βάρος και στην περιοχή του στήθους με την ψηλάφηση), πιθανών μύξες, διάρροια κ.τ.λ Για τις κότες που σου φαίνονται αδύναμες θέλεις να χρησιμοποιήσεις φυράματα και φάρμακα ή να σου πω πιο φυσικούς τρόπους? (είναι σε ηλικία που γεννάνε?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. π.καλλίνικος30/1/13, 4:15 μ.μ.

    Aγγελή το νανακι που εχει την ασταθεια δεν εχει απολυτως τίποτα.μολις τωρα πηγα και δεν ακουω τιποτα.οι κουτσουλιες ειναι κανονικες και δεν βλεπω καποιο εξανθημα.η γουλα του ειναι γεμάτη.δεν ξερω ξαφνικα το ειδα ετσι.τα αδυναμε ειναι 6 μηνων.δεν αρχισαν ακομη τη γεννα.όπως κρίνεις εσύ καλύτερα με τα φάρμακα.είτε φυσικα ειτε με άλλα.να εχω αποτέλεσμα και ας είναι οτιδηποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. π.καλλίνικος30/1/13, 4:19 μ.μ.

    Α και ξεχασά να σου πω οτι το νανακι το εχω κλεισμενο με το ζευγαρι του,δηλ αποκλειω το ενδεχομενο να το χτυπησε καμια φραγκοκοτα ή καποιο άλλο ζωο μεγαλόσωμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος30/1/13, 11:37 μ.μ.

    Αγγελη καλησπερα
    Εδω AggelikiLio
    Το κοτακι-κατοικιδιο-αγαπημενο ειναι περδικι!!!Ευχαριστω πολυ για ολα!!!!

    ΥΓ.Το τραπεζι οποτε θες!!!!!!!!!!!!Η εδω ή στην κορινθο..το καλοκαιρι κατεβαινουμε βραχατι!!
    Φιλια πολλα!!
    AggelikiLio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Π. Καλλίνικε λοιπόν πάρτους φύραμα πάχυνσης (αυτό που πουλάνε για τα κρεατόπουλα, A ηλικίας), επίσης σε ένα φαρμακείο με κτηνιατρικά πάρε ένα φακελάκι βιταμίνες COMBIVIT MA 100gr (γύρω στα 3 ευρώ κάνει) Οδηγίες γράφει πάνω αλλά αν δεν κάνω λάθος πάει 1γρ./λίτρο δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού στα 5 λίτρα νερό. Να κάνεις κάθε μέρα αλλαγή στο νερό. Δώστους για 2 εβδομάδες και βλέπουμε. Με το νανάκι πως πάνε τα πράγματα? Υπάρχει κάποιο σύμπτωμα τελικά? Αν είναι πές μου περίπου πόσα κιλά είναι να σου δώσω μια αντιβίωση ευρέως φάσματος (αν και θέλω να το αποφύγω αυτό αλλά αφού δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέλος πάντων) Γενικά να ξέρεις στις κότες για να δυναμώσουν θέλουμε υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Δηλαδή αποφάγια από όσπρια, υπολείμματα από μπάλες τριφυλλιού (τα φυλλαράκια που πέφτουν από τις μπάλες. Ζήτα από κτηνοτρόφους δεν θα σου αρνηθούν)ή έτοιμο μηδικάλευρο. Τέλος ρεβίθι σπαστό ή τρίμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλημέρα Αγγελική μου, Στο τέλος θα βγούμε και συγγενείς. χεχε. Το πατρικό μου είναι στο Ξυλόκαστρο. Κάθε σκ, αργίες και όταν δεν είμαι Αθήνα είμαι στα πάτρια εδάφη. Είσαι και εσύ από κάτω ή απλά είναι το εξοχικό στο Βραχάτι? θα κανονίσουμε σίγουρα να τα πούμε από κοντά. Με τον εξοπλισμο στις κότες σου είσαι οκ? (για ποτίστρα για παράδειγμα) αν ακόμα το ψάχνεις μπορώ να σου προτείνω κάτι. Ότι μπορώ να σε βοηθήσω πες μου. Εύχομαι ξανά να μιλήσουμε για απορίες και όχι για άλλο περιστατικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. π.καλλίνικος31/1/13, 1:57 μ.μ.

    Αγγελή καλημέρα.το νανάκι να είναι 200 γρ το πολυ.δεν έχει καποιο σύμπτωμα μόνο η αστάθεια.όσο για την τροφή μπορείς να μου πείς τι χρειάζεται να βάλω γιατί τη φτιάχνω μόνος μου?εχω και ισορροπιστες και απ όλα.φέτος ταλαιπωρήθηκα πολυ.και γενικά πές μου και τι τροφή θα ήταν καλό να τα'ί'ζω.ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αρχικά θα σου δώσω την αντιβίωση για να ξεκινήσεις και σε λίγο θα σου σχολιάσω πάλη για την τροφή. Πάρε από το φαρμακείο amoxil σιρόπι των 125mg και δώστου 0,6 ml την ημέρα. (δυστυχώς των 125mg έχει σταματήσει και ότι βρεις. Είναι πολύ φτηνή για αυτό στην προτείνω) Εναλλακτικά πάρε των 250mg αλλά θα δώσεις 0,30 ml την ημέρα. Σύνολο 5-7 ημέρες με την βοήθεια μίας σύριγγας (χωρίς την βελόνα) κατευθείαν στο στόμα. Εναλλακτικά για πιο εύκολα μούσκεψε την αντιβίωση σε λίγο ψίχα ψωμιού και δώστου αφού τρώει κανονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Π. Καλλίνικε ελπίζω αυτή η αστάθεια να μην έχει να κάνει με το πουλί να έχει το ένα πόδι μπροστά και το άλλο πίσω (σαν να λέμε σπαγγάτο)Εχείς σφυρόμυλο? σιλό και διάφορα τέτοια? Να περιμένεις το επόμενο σχόλιο μου σχετικά με την διατροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. π.καλλίνικος31/1/13, 4:33 μ.μ.

    Αγγελη απ ότι είδα το ενα το πόδι ειναι γερό.απο το άλλο δεν μπορει να σταθει.εχω σιλό μικρο στο σπίτι.το μυδικάλευρο τι είναι?ειναι αυτα που μοιάζουν σαν την τροφή του κουνελιού?σε ευχαριστω για όλα.Ο Θεος να σε έχει καλα και να σου δώσει καθε προκοπη στη φάρμα που θα φτιάξεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. π. Καλλινικέ ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές σου, καλύτερα να του τα μεταφέρεις εσύ γιατί τελευταία δεν με ακούει και πολύ. Δώσε λοιπόν στο νανάκι την αντιβίωση άλλα ελπίζω να μην είναι κάτι περίεργο. Γενικά όμως να είσαι λίγο προσεκτικός πλύνε τα χέρια καλά και μην πας στο χώρο του με αυτά τα παπούτσια που πας στα υγιείς πούλια (μην νοσήσουν και τα άλλα). Φόρα σακούλες και όταν βγαίνεις βγάλτες. Αν τελικά αυτό ήταν κάτι κολλητικό. πόδι που κουτσαίνει το βγάζει έξω απο το σώμα του λες και είναι σπασμένο ή το κρυβει κάτω απο την κοιλία του? Το πατάει έστω και λίγο η το σέρνει? Το μιδηκάλευρο το βρίσκεις σε διάφορες μορφές μια από αυτές είναι και αυτό που μου ανέφερες ότι μοιάζει με κουνελίνη (ε μορφή πέλετ). Η μηδική (τριφύλλι) είναι ένα χόρτο παρά πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες και σε καλά στοιχεία και είναι 100% οργανικό και πρέπει να καταταλώνεται από όλα τα ζώα (αν και είναι από τους πιο ακριβούς σανούς). Ο ισορροπιστής είναι ανάπτυξης? κρεατοπαραγωγης? αυγοπαραγωγης-συντήρησες? Έχεις κανένα σαιτ να τον δω? Σου έχουν δώσει κάποια βασική συνταγή για να φτιάξεις το σητηρέσιο ή κάνεις δικές σου? σφυρόμυλό δεν μου είπες αν έχεις (αυτό για να θρυμματίζεις τις τροφές?) Σε ρωτάω γιατί σίγουρα θα σου πω κάποια πράγματα τριμμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. π.καλλίνικος31/1/13, 5:36 μ.μ.

    Αγγελή το πόδι παει να το πατήσει αλλα μετα σαν να το μαζευει απο κάτω.δεν ξερω τι να πω.εμενα μου θυμιζει σαν κατι περιστερια μου που εχαναν τον προσανατολισμο τους και δεν μπορουσαν να πεταξουν.κατι τετοιο μου θυμιζει.δεν ξερω το ονομα της αρρωστιας που νομιζω.τις τροφες εχω μηχανημα που τις αλεθω.ο ισορροπιστης ειναι αναπτυξης.τον ειχα παρει ολοκληρο σακη απο ενα κτηνιατρειο.γενικα δεν γεννουν ακομη οι πουλαδες αγγελη.καπου σαραντα πουλαδες ειναι 7 με 8 μηνων και αυγο δεν πηρα ακομη.μηπως φταιει που ειναι ντοπια ρατσα και απο κλωσσα.προβληματιζομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αγγελής1/2/13, 1:58 μ.μ.

    Π. Καλλίνικε αν δεν έχουν αναπτυχθεί σωστά και σε συνδυασμό με τα κρύα της περιοχής είναι δυνατόν να μην γεννήσουν άμεσα (μπορείς αν θέλεις να σφάξεις κάποια με σκοπό να την φάτε και θα δεις την πορεία της ωοτοκίας της). Σου δίνω αρχικά ένα μείγμα που στην συνέχεια θα το διαμορφώσεις στα δικά σου γούστα. Για 10 κιλά φύραμα Β’ ηλικίας θα χρειαστείς: 4 κιλά καλαμπόκι τριμμένο, 1 κιλό κριθάρι τριμμένο, 1,5 κιλό πίτουρο ψιλό, 1,5 κιλό στάρι τριμμένο, 2 κιλά μηδικάλευρο ή κτηνοτροφικό ρεβίθι τριμμένο, 100 γρ. μαρμαρόσκονη. Πρόσθεσε την αναλογία του ισορροπιστή σου (αν έχει μαρμαρόσκονη δεν χρειάζεται να βάλεις και άλλη) Δεν γνωρίζω αν ο ισορροπιστής είναι καθαρός ή είναι συμπύκνωμα (θα γράφει επάνω στο σακί αν έχει ολικές αζωτούχες ουσίες επί τις εκατό αν όχι τότε είναι καθαρός ισορροπιστής επίσης δες αν έχει αντικοκιδιοστατικό ή όχι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος5/2/13, 9:12 π.μ.

    Γεια σου φίλε Αγγελή απο Κρητη

    Εχω ενα κοτετσι με 25 κοτες και 1 πετεινο τις τελευταιες 20 μερες εβαλα μεσα σε αυτες αλλους 3 πετεινους που ειχα σε αλλο μερος με αποτελεσμα οι κοτες να ειναι φοβισμενες να τις κυνηγανε και να τις εχουν σακατεψει τους ξαναεβγαλα αλλα παρατηρησα μια κοτα να μην τρωει καθολου να πινει μονο λιγο νερο και να ειναι συνεχεια μαζεμενη με λιγη διαρροια
    Μετα απο 2-3 μερες αφου την ειχα βαλει σε κλουβι ξεχωριστα μονη της την εσφαξα και με εκπληξη ειδα μεσα 3 αυγα τα οποια ηταν σκετο αιμα σαν 3 μπαλες αιμα θα ηθελα σε παρακαλω τις οδηγιες σου
    σε ευχαριστω
    Παυλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος5/2/13, 9:54 π.μ.

    εχω μερικα κοτοπουλακια 20 ημερων.Μεχρι ποια ηλικία να δωσω φυραμα Α'ηλικίας ωστε να μην έχουν θεμα με αδυναμία κλπ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Γειά σου Παύλε, Πιθανόν θα την περάσαν και οι 4 κόκορες αρκετές φόρες την ημέρα. Είναι καθαρά οργανικό δεν υπάρχει πρόβλημα για το υπόλοιπο κοτέτσι. Δεν είδες κάτι άλλο περίεργο στα σπλάχνα σωστά?. Η αναλογία είναι 10 κότες 1 κόκορας αλλά αν το κοτέτσι είναι μικρό μην βάλεις άλλον θα έχεις σφαγές. Από την στιγμή που δεν σε ενδιαφέρει και η εκκολαψημότητα των αυγών δεν χρειάζεται να έχεις άλλους. Φυσικά μπορείς σε ένα μικρό χώρο να έχεις έναν καβάτζα μην πάθει ο άλλος κάτι ή μετά από 2 χρόνια που μεγαλώνουν τα σπιρούνια του τον σφάζεις και βάζεις άλλον(μικρότερο ηλικιακά) για να μην τραυματίζει τις κότες κατά την επίβαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Μέχρι 45 ημερών δίνεις Α ηλικίας. Μερικές εταιρίες έχουν 1 φύραμα μέχρι τους 5 μήνες ζωής. Αλλά είναι 3 διαφορετικών τύπων. Δηλαδή άλευρο, σε κόκκους και τέλος τύπου τραχανάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμος5/2/13, 12:18 μ.μ.

    Αγαπητε Αγγελη σε ευχαριστω για την γρηγορη απαντηση σου. Αν εξαιρεσω αυτο που ειδα με τα αυγα οχι στα σπλαχνα δεν παρατηρησα κατι παραξενο αλλα τα πεταξα αμεσως για καθε ενδεχομενο. πιστευεις οτι θα πρεπει να πεταξω και την κοτα?
    Σε ευχαριστω και παλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αγγελής5/2/13, 1:19 μ.μ.

    Κανένα πρόβλημα φίλε Παύλο, Κοίταξε να δεις θα σου πω την προσωπική μου άποψη ότι εγώ στην θέση σου θα την πέταγα. Σίγουρα δεν θα σωθώ από μία κότα μου λείπουν πολλές περισσότερες. Γενικά τα παρασιτούμενα ζώα δεν είναι σωστό να τα τρώμε. Ακόμα και αυτά που έχουν φάει απίστευτες ποσότητες φαρμάκων. Εναλλακτικά καλύτερα να τα ψωνίζουμε έτοιμα την ίδια κακή ποιότητα θα έχουν. Ελπίζω να σε κάλυψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος5/2/13, 1:24 μ.μ.

    Μεχρι ποια ηλικια δινουμε φυραμα Α'ηλικίας στα κοτοπουλακια ώστε να μην έχουμε θεματα με αδυναμία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ανώνυμος5/2/13, 1:36 μ.μ.

    Με καλυψες φιλε Αγγελη αυτο θα κανω ετσι κι αλλιως αυτο σκεφτομουν απλα ειπα να ρωτησω για επιβαιβεωση

    Σε ευχαριστω για αλλη μια φορα
    Με εκτιμηση

    Παυλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Αγγελής5/2/13, 1:38 μ.μ.

    Φίλε ανώνυμε δεν είσαι και πολύ προσεκτικός σου απάντησα λίγο πιο πάνω για την ηλικία σε σχέση με το φύραμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ανώνυμος5/2/13, 1:46 μ.μ.

    αγαπητε Αγγελη, λες: ''μετά από 2 χρόνια που μεγαλώνουν τα σπιρούνια του τον σφάζεις ...... για να μην τραυματίζει κ.λ.π.''.
    μες το χρονο δοκιμασα σε 2 φουρνιές να αφησω 1 κοκκορα σε 9 κοτες. και τις 2 φορες μετα τον 5ο μηνα του εβλεπα πληγιασμενες κοτες. δε χρειαζονται 2 χρονια, φαινεται... 2ο κοτετσι για τα αρσενικα κι ολα ο.κ. απομονωση!!
    ιωαννα,
    με ατακτους κοκκορες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Αγγελής5/2/13, 2:00 μ.μ.

    Γειά σου Ιωάννα, για αυτό πρέπει να έχουμε επιλογή αρσενικών γιατί σε κάποια μεγαλώνουν πολύ γρήγορα τα σπιρούνια και φυσικά σε κάποιες ράτσες είναι πολύ μικρότερα έναντι από κάτι αλανιάρηδες. Σίγουρα όμως δεν είναι σωστή επιλογή να τα έχουμε ξεχωριστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμος6/2/13, 5:56 μ.μ.

    μέχρι ποια ηλικια δινουμε φυραμα Α'ηλικίας ώστε να μην έχουμε ζητήματα αδυναμιας κλπ...
    Εχω παρει μερικα κοτοπουλακια λευκα,κρεατοπαραγωγής 20 ημερων γι αυτο και ενδιαφερομαι ωστε να αλλαξω διατροφη τον σωστο χρονο.Ειδικά τωρα που έχει και κρυα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Μέχρι 45 ημερών δίνεις Α ηλικίας. Στην συνέχεια Β ηλικίας και όταν κλείσουν 3 μήνες τούς δίνεις απλούς καρπούς χωρίς προσμίξεις (ειδικά κοκκιδοστατικώ) για τουλάχιστον 1 εβδομάδα και στην συνέχεια τα σφάζεις. Καλη επιτυχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Αγγελή Καλημέρα,
    Το ΒΑΜΜΑ ΙΩΔΙΟΥ στο νερό που πίνουν οι κότες,3 σταγόνες σε 1,5 κιλό νερό, βοηθάει για την πρόληψη ασθενειών στίς κότες;Και αν ναι, με τι συχνότητα πρέπει να δίνεται;
    ευχαριστώ

    ΒΑΣΙΛΗΣ- ΚΕΡΑΤΕΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Φίλε Βασίλη αν θες την γνώμη μου η τακτική με το βάμμα ιωδίου είναι ξεπερασμένη και μη αποτελεσματική. Το έκαναν παλιά γιατί δεν είχαν άλλα μέσα. Αν μου πει κάποιος ότι το χρησιμοποιούσαν σαν πρόληψη τότε και δεν είχαν αρρώστιες τα πτηνά θα πρέπει να ξέρει ότι ΔΕΝ υπήρχαν αυτές οι αρρώστιες που προσβάλουν σήμερα. Όποτε δεν υπάρχει λόγος. (μικρό παράδειγμα) Εσύ θα έπαιρνες αντιβίωση 1-2 φόρες το μήνα για να μην πάθεις γρίπη? Όχι! Αλλά όλοι μας ξέρουμε πίνοντας χυμούς και με σωστή διατροφή δημιουργούμε μεγάλη ασπίδα για τον οργανισμό μας. Κάτι αντίστοιχό λοιπόν πρέπει να κάνεις και εσύ. Ελπίζω να σε βοήθησα κάπως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Καλησπέρα, πριν 2 μήνες περίπου μου έδωσε ένας φίλος 4 χωριάτικα κοτόπουλα τα οποία τα έσμιξα μετά υπόλοιπα δικά μου. Μετά από καιρό παρατήρησα πως και τα 4 έχουν στα πόδια πρηξίματα και εξογκώματα σαν λέπια. Πολύ άσχημα δείχνουν οπτικά και δεν μπορούν να σκάψουν άνετα το χώμα. Γνωρίζει κανείς εάν είναι αρρώστια και αν είναι μεταδοτική ?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Φίλε Πασχάλη είσαι λίγο ανυπόμονος, Το πρόβλημα αυτό μπορεί να σχετίζεται με το αν έχουν οι κότες παράσιτα (τύπου ψείρες ή ψωρίαση). Ψάξε και στο δέρμα σε ολόκληρο το κορμί τους μήπως έχουν παντού και δεν τις είχες ακόμα. Έχουν φαγούρα? Βλέπεις να τσιμπούν τα πόδια τους? Περιμένω νεότερα για να σου πω πως θα συνεχίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Καλησπέρα Κ Αγγελή , παρατηρώντας τα πτηνά βλέπω πως στο σώμα δεν έχουν κάτι και δεν τρώγονται παρά μόνο το συνηθισμένο τσίμπημα στο φτέρωμα που κάνουν όλα όταν λιάζονται, αλλά τα πόδια τους τα τσιμπούν δείχνοντας πως τα ενοχλεί. Από αυτό κατάλαβα πως κάτι έχουν και δεν είναι χαρακτηριστικά της φυλής που νόμιζα στην αρχή. Σήμερα ετοίμασα και το σιτηρέσιο συντήρησης – αυγό παραγωγής αλλά δεν μπορώ να βρω ρεβίθι και τριφύλλι καραμέλα. Όλοι πωλούν κουνελινή η οποία αποτελείται από 70-80% τριφύλλι αλλά έχει και σόγια μέσα. Θα ψάξω και αλλού εκτός περιοχής να βρω αυτά που πρέπει. Για βρόμη σκεπτόμουν να συμπληρώσω θα ήταν καλή ιδέα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Θέλεις να μου βγάλεις καμια καθαρή φωτογραφία και να μου στείλεις να δω? Χώρις κλινική εικόνα νομίζω ότι ειναι παράσιτα. Πρέπει να ετοιμασεις sebacil (2ml/λιτρο νερό) θα το βάλεις σε ενα βαθύ μπουκάλι (αφού κόψεις λίγο το επάνω μέρος) και θα βυθίσεις ένα-ένα το κάθε πόδι για κάποια δευτερολεπτα. Αυτό θα το κάνεις 1 φορά την βδομάδα (σύνολο 2 φορές). Τώρα σχετικά με το σιτηρέσιο μπορεις να βάλεις φύλλα απο υπολύματα τριφυλλιού στα αντοιστιχα κιλά σίγουρα μπορει και να τα βρεις και δωρεάν. Βρώμη για τα κοτόπουλα όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ανώνυμος19/2/13, 12:50 μ.μ.

    Προς τον κυριο Αγγελη Γεια σας ονομαζομαι Μαρια, ειμαι απο την Ιθακη και εκτρεφω ερασιτεχνικα περιπου 60 κοτοπουλα.

    Συγνωμη για την εννοχληση αλλα εχω ενα προβλημα με τις κοτες μου και καθως δεν υπαρχει κτηνιατρος στο νησι δεν εχω σε ποιον να απευθυνθω. Θα σας παρακαλουσα αν θα ηταν δυνατον να με βοηθησετε.

    Εδω και 3 μερες παρατηρησα οτι στις κουτσουλιες απο τις κοτες (μερικες οχι ολες) δεν ειναι συνηθισμενες σφιχτες αλλα σαν αφρος (οχι διαρρεια καθως εχουν σχημα) και εχουν μεσα σκουλικακια ή αυγα σκουλικιων? ειναι κατι ασπρα σε μεγεθος 2-3 χιλιοστα και μοιαζουν με αυγα μυγας στο σχημα αλλα πιο μεγαλα. Και τα πουλια μου δεν ειναι τοσο ζωηρα. Σημερα επισεις παρατηρησα οτι η γατα του σπιτιου στα κοπρανα της ειχε ακριβως τα ιδια σκουλικια (τουλαχιστον ετσι μου φανηκε) Για την γατα πηρα αμεσως ανθελιμικα (Drontal) αλλα δεν ξερω τι πρεπει να παρω για τις κοτες (οι κοτες μου ειναι απο ντοπιο στελεχος και απο κοτες απο ενα απομονωμενο νησι τον Καστο και εδω και 15 χρονια δεν εχουν ανακατευτει ποτε με πουλια απο φορτηγο οποτε ειναι σημαντικο για εμενα να τις διατηρησω).

    Ξερω οτι δεν ειναι σωστο να σας ζητησω διαγνωση απο μακρια αλλα ειλικρινα δεν εχω που αλλου να απευθυνθω. Μηπως μπορειτε να με συμβουλεψετε τι μπορει να ειναι? και πως να το καταπολεμησω? Σας ευχαριστω προκαταβολικα για τον χρονο σας και ελπιζω σε μια συντομη απαντηση το e-mail μου ειναι zouftero@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Καλησπέρα φίλε Αγγελή
    Και σε ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σου
    Έφτιαξα το διάλυμα και έκανα όπως μου είπες.
    Αν κατάλαβα καλά θα το επαναλάβω σε 7 ήμερες ξανά?
    Θα σε ενημερώνω για την εξέλιξη της υγείας τους.
    Για τις φωτογραφίες μου είναι λίγο δύσκολο για τεχνικούς λόγους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ναι σε 7 ημέρες θα το ξανα κανεις. περιμένω νέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Ανώνυμος25/2/13, 9:42 π.μ.

    Η μεγαλυτερη κοτα στο κοτετσι μου (1 έτους) τα τιναξε ξαφνικά.Την μια ημέρα ήταν μια χαρά καιχθες ηταν τεζα η καημένη. Ειχα παρατηρησει οτι ειχε πολλες κουτσουλιες στον πισινό της (την είχα καθαρισει καποια στιγμη) αλλα δεν σκεφτηκα οτι ειναι καποιο σοβαρό θέμα αφου δεν εμφανιζε κανενα αλλο συμπτωμα ασθενειας.Επίσης, πρεπει να ειναι και αυτη που μου εκανε αυγα με στιγματα αιματος (απο τοτε που πεθανε δεν ειδα αλλο τετοιο αυγο).Νεκροτομή δεν έκανα. Μπορει κανεις να υποθεσει τι μπορει να ηταν (τυχαιο γεγονός ή καποια αρρώστια).Ξερω οτι ειναι πολύ δυσκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Με λίγα λόγια δεν τα τίναξε ξαφνικά είχε τα θέματα της. Μπορεί να είχε παράσιτα, μπορεί να είχε νεκροτική εντερίτιδα μπορεί να είχε οτιδήποτε. Η διάρροια σχετίζεται με πολλές ασθένιες όποτε αφού δεν έχω και κλινική εικόνα δυστυχώς δεν θέλω-μπορώ να κάνω εικασίες. Οι άλλες να υποθέσω ότι είναι μια χαρά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Ανώνυμος27/2/13, 10:10 μ.μ.

    Αγγελη
    καλησπερα..
    Ειμαι η AggelikiLio απο νικαια και βραχατι..Σου θυμιζω οτι πριν περιπου ενα μηνα το κοτακι μου χτυπησε μαλλον απο την περιφραξη ποθ εχω στο κοτετσι , χτυπησε μαλλον και σταματησε να τρωει και να εχει ασταθεια.Μου ειπες να παρει αντιβιωση amoxil και σε δυο μερες ηταν περδικι!Δυστυχως σημερα το πρωι και χωρις να δωσει συμπτωματα στεκοταν πολλη ωρα στο ιδιο σημειο ειχε μαγαλη ασταθεια και μεσα σε τρεις ωρες πεθανε....
    Οταν το σηκωσαμε ειχε στην κοιλια του ενα καπαλο σαν απο χτυπημα.Τωρα θα μου πεις γιατι στα λεω ολα αυτα?Θελω να μου πεις μηπως καταλαβαινεις περι τινος προκειται γιατι φοβαμαι για τα αλλα δυο.Τι να κανω πρεπει να ψεκασω με κανενα απολυμαντικο?Αλλαξα νερα τροφες αλλα οχι το πελλετ που εχω μεσα στο σπιτακι.Επισης εδω και καιρο το ενα τρωει τα φτερα των υπολοιπων πισω στην ουρα.Ειναι ξεπουπουλιασμενα Αυτο που πεθανε ομως δεν ειχε φτερα και στην κοιλια που εκει δεν μπορουσε να του τα τραβηξει.Παιζει αυτο σε τιποτα ρολο?
    ΑΧ βρε Αγγελη στεναχωρεθηκα πολυ σημερα για την απωλεια μου!!Οπως καταλαβες ουτε χιουμορ δεν μπορω να κανω...
    Περιμενω νεοτερα σου!
    Αγγελικη
    ΥΓ Το τραπεζι παρολα αυτα ισχυει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Αγγελική μου δεν σε ξεγνάω, την άτιμη την γλυτώσαμε απο του χάρου τα δόντια τότε και μας την πήρε έτσι ξαφνικά? Συγνώνομη αλλά την καπάλο εννοεις? την έχεις ακόμα εκεί? ή την πετάξατε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Ανώνυμος28/2/13, 4:02 μ.μ.

    Αγγελη
    Το καπαλο ηταν σαν να εθρεφε μια πληγη (απο χτυπημα ισως).Δεν ειχε δειξει κανενα αλλο συμπτωμα.Τωρα φοβαμαι για τα υπολοιπα,ειναι βεβαια μια χαρα αλλα δεν ξερω αν πρεπει να απολυμανω και με τι ...Το σπιτακι ειναι απο σιδερο και ξυλο και δεν μπορω να ασβεστωσω για παραδειγμα.Η πληγη που σου ειπα ηταν σε διαμετρο περιπου 3-4 εκατοστα.Τι καταλαβες φιλε αγγελη?Επισης να φανταστω οτι θα πρεπει να πεταω τα αυγα απο τα δυο που μου εμειναν!? Φιλικα
    Αγγελικη Λιόλιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Αγγελική δεν χρειάζεται να τρελαίνεσαι, ίσως αυτό το σημάδι να ήταν από το τότε χτύπημα. Τώρα απο τι την έχασες δεν μπορώ να ξέρω γιατί δεν έχω εικόνα. Όταν έχεις ζώα είναι σίγουρο ότι θα έχεις και απώλειες. Φυσικά και δεν χρειάζεται να πετάξεις τα αυγά από τις υπόλοιπες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Κάνε κάτι εύκολο για απολύμανση (απομάκρυνε σε κανένα χαρτόκουτο τις κότες) και με ένα ψεκαστηράκι πέρνα όλα το μέρος με χλωρίνη διαλυμένη σε νερό (αναλογία είναι 1/10 αλλά βάλε παραπάνω χλωρίνη καλό θα τους κάνει) Άσε να στεγνώσει και να ξεμυρίσει και μετά από κανένα 2 ώρο ξανά βάλτες. Πρόσεχε μην πέσει χλωρίνη στην τροφή και στην ποτίστρα. Δεν σου προτείνω προληπτικά αντιβίωση για τις άλλες. Αλλά αν θες πες μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Ανώνυμος28/2/13, 4:51 μ.μ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ!!!
    Αγγελικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Θέλω να σε ακούω χαρούμενη και κεφάτη όπως σε γνωρίσαμε άλλωστε! Τα ξανά λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. π.Καλλίνικος4/3/13, 4:51 μ.μ.

    Aγγελή καλησπέρα.το νανάκι περδίκι μετά τη θεραπεία.επίσης ξεκίνησαν και όλες οι πουλάδες να γεννούν.ήδη έβαλα και την πρώτη κλώσσα.όλα πολύ καλά.σε ευχαριστώ για τη βοήθεια.αν θα ήθελες να μου έστελνες το τηλέφωνο σου γιατι πλέον δεν μπαίνω πολυ στον υπολογιστή οπότε αν χρειαστώ κάτι να σε πάρω τηλ.το mail μου είναι parharts@yahoo.gr...ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Ανώνυμος9/3/13, 12:18 μ.μ.

    Φιλε Αγγελή, έχω το εξης προβλημα. Δύο από τις 23 κότες που έχω παρουσιάζουν εδώ και 3-4 ημέρες μια "καταθλιπτική" διάθεση, στέκονται αρκετή ώρα στο ίδιο σημείο ελαφρώς φουσκωμένες με το κεφάλι λίγο χωμένο και τρώνε ελάχιστα. ΄Κάποια στιγμή η κότα φούσκωσε όπως όταν γεννά και έβγαλε ένα αυγό στα 2/3 κανονικά και το υπόλοιπο μαλακό με την κορυφή να έχει μονο ασπραδι. Η άλλη με παρόμοια διαδικασία έβγαλε το αυγό χωρίς κέλυφος. Προσωρινά φάνηκαν να ηρεμούν νομίζω ωστόσο ότι δεν έχουν επανέλθει. Λειρί όρθιο και κατακκόκινο και μάτια γεμάτα υγεία. Κανένα άλλο σύμπτωμα. Διάβασα για το φαινόμενο egg drop syntrome, αλλα δεν ξέρω αν είναι αυτό. Κάποιος κτηνίατρος μου είπε τηλεφωνικά ότι είναι μυκόπλασμα και θέλει αντιβίωση. Αναρωτιέμαι αν έχεις παρόμοια εμπειρία και αν είναι επικίνδυνο, αν αντιμετωπίζεται και αν ναι ή δυνοτόν χωρίς χημεία με φυσικό τρόπο.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    ΄Λιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Ανώνυμος11/3/13, 10:04 π.μ.

    εχω μερικα κοτοπουλακια κρεατοπαραγωγής (ασπρα) 50 ημερων.
    Χθες που αποφασισα να τα αφησω να βγουν στο χωραφι (πρωτη φορα μιας και τωρα εφτιαξε ο καιρος) ειδα οτι δεν περπατουν πολύ και κάθονται μετα απο λιγα βηματα κατω.Φταιει η ακινησία λόγω του ότι ηταν κλεισμενα μεσα καιρο?Πριν απο μερικές ημερες τους αλλαξα τροφή και δινω τελικου σταδιου (πανε για σφαγη).Μπορει να υπάρχει έλλειψη βιταμινών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Γεία σου Λιάνα, Σίγουρα μυκόπλασμα που σου είπε ο "γιατρός" δεν είναι. Χώρις να έχω μια κλινική εικόνα δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά. Αυτά τα συμπτώματα που μου περιγράφεις δημιουργούνται και από την βρογχίτιδα (και από μερικές άλλες). Υπάρχουν καθόλου αναπνευστική ήχοι? Καλό θα ήταν να τις χωρίσεις αυτές από τις υπόλοιπες. Πές μου όταν έχεις νεότερα να σου πω τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την φάση. (ποσό καιρό τις έχεις? Ήταν εμβολιασμένες για βρονχίτιδα, ψευδοπανώλη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Φίλε ανώνυμε το πρόβλημα με τα κρεατόπουλα δεν είναι και τόσο πρόβλημα. Είναι φυσιολογικό, αυτά τα πουλιά δεν δημιουργήθηκαν να τρέχουν και να γυρνοβολάνε στους αγρούς. Πιστεύω να είναι πλήρως κατανοητό ότι σε ηλικία 50 ημερών ζυγίσουν (1.500-2kg καθαρό κρέας)οπότε δεν είναι εύκολο να περπατάνε με τόσο βάρος που έχουν σε σχέση με την ηλικία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Ανώνυμος12/3/13, 9:15 π.μ.

    Καλημέρα Αγγελή.Ευχαριστώ για τον κόπο που κάνεις να ασχοληθεις με το προβλημα μου. Η μία κότα φαίνεται να επανήλθε. Ενα χθεσινό αυγό της ήταν ελαφρώς παραμορφωμένο στη μύτη αλλά με σκληρό τσόφλι. Η άλλη όχι, είναι 2 περίπου χρόνων, ήταν εμβολιασμένη πριν την πάρω (2 περιπου μηνων), δεν ακούω κανέναν ήχο ή δύσπνοια. Είναι ακόμη αργή στις κινήσεις της, στέκεται σαν χαμένη αλλά όχι μόνιμα. Για παράδειγμα όταν πλησιάζω τρέχει μαζί με τις άλλες. Δεν τρώει την τροφή που τους ρίχνω (΄καλαμπόκι 40%, σιτάρι 40%, κριθάρι 13%, φακή 7%, όλα βιολογικά), αλλά τσιμπολογάει από κάτω και τρώει φρούτα και χορταρικά (χωρίς λαιμαργία). Παρ' όλα αυτά δεν έχει αδυνατίσει είναι στρουμπουλη όπως ήταν. Μάλιστα θα έλεγα ότι μου δίνει την εντύπωση ανθρώπου που έχει φάει πολύ και από το φούσκωμα είναι λίγο αδρανής. Δεν έχω βρει αυγό προβληματικό και δεν ξέρω αν γεννάει. Υπάρχει περίπτωση κάτι να τη δυσκολέυει στη γεννα των αυγών και να έχουν συσσωρευτεί αυγά μλεσα της; Αν είναι βριχίτιδα τι πρέπει να κάνω;
    Λιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Καλημέρα Λιάνα, δεν μου είναι κόπος. Λοιπόν αν τελικά είναι egg drop syndrome, η εξάπλωση στις υπόλοιπες είναι αργή και φυσικά δεν γνωρίζω να υπάρχει γιατριά παρά μόνο με αντιβίωσης ευρέως φάσματος για να μην έχουν δευτερογενές λοιμώξεις. Όπως σου είπα καλύτερα να τις απομακρύνεις ή απλά σφάξτης. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν το πρόβλημα σου σχετίζεται με αυτή την ασθένεια γιατί πρέπει να γίνει καλλιέργεια (δεν είναι για σένα ξέχνα το) Μέτα αφού αποκλείσουμε ασθένειες όπως για παράδειγμα μάρεκ,λεύκοση, βρογχίτιδα και ψευδοπανώλη που οφείλονται σε δυσμορφία των αυγών τότε μπορούμε να πούμε είναι θετικές στην ασθένεια του egg drop syndrome γιατί δεν υπάρχουν μεταθανάτιες αλλοίωσης όπως στις προηγούμενες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Ανώνυμος12/3/13, 7:35 μ.μ.

    μπορω να δωσω στα κοτοπουλα κρεατοπαραγωγης μονο καλαμποκι και φρεσκα χορτα για 5 ημερες πριν την σφαγη τους η πρεπει να τους δινω πληρες σιτηρεσιο (ετοιμο μιγμα)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Χόρτα σε αυτά τα κοτόπουλα απεφυγέτο για να μην έχεις προβλήματα. Καλυτερα να φτιάξεις ένα μείγμα με σιτάρι, σπσμενο καλαμπόκι και πίτουρα και να τους δώσεις 7 ημέρες πριν την σφαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Ανώνυμος21/3/13, 8:27 μ.μ.

    Και εμενα τα πουλακια μου επαθαν το ιδιο,στραβωσαν τα ποδια τους και ρωτησα εναν κτηνιατρο και μου απαντησε οτι ειναι μυικη διαστροφια επειδη η τροφη ειναι αδυναμη. μου ειπε να βαλω στο νερο συμπληρωμα τροφης δηλαδη αμινοξεα,βιταμινες για 5 με 6 ημερες και μετα απο ενα μηνα παλι 5 με 6 ημερες.ελπιζω να σας βοηθησα.γεια σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Ανώνυμος23/3/13, 7:48 μ.μ.

    Αγγελη γεια σου!!
    Τωρα που ξεπερασα το θανατο του κατοικιδιου-φιλη κοτουλα και ξαναζωντανεψα....ειπα να τα πουμε λιγο παλι!!Μαλλον με καταλαβες ..ειμαι η Αγγελικη απο Νικαια.Δεν υπαρχει κατι ασχημο απλα θελω να μου πεις με τι ακριβως να ψεκασω τα δυο πια κοτακια που μου εμειναν για το καλοκαιρι και τα παρασιτα. Ελπιζω να συνεχισουν να ειναι καλα και να γεννουν αυγουλακια(καθε μερα γεννανε)γιατι δευτερη κηδεια δεν θα αντεξω...χαχα!Μου αρεσει που σου γραφω χαλαρα και δεν περιμενω απαντηση που να μυριζει αρρωστια!
    Απαντησε λοιπον με την ησυχια σου (παντα ηθελα να το γραψω αυτο,να που ηρθε η ωρα)γιατι δεν ειναι τιποτα επειγον....
    Φιλια
    Αγγελικη Λιόλιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Ανώνυμος29/3/13, 11:01 π.μ.

    Αγγελη παλι εγω!!
    Οι κοτουλες εδω και τρεις μερες τρωνε τα αυγα..Τι να κανω?Δε βγαινουν απο το σπιτακι με τιποτα!!Καποιο κολπο θα μας πεις σιγουρα!!
    Αγγελικη Λιολιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Ανώνυμος1/4/13, 2:10 μ.μ.

    Κύριε Αγγελή καλημέρα,

    διαβάζοντας τα σχόλια των προβληματισμένων φίλων σας, μπήκα και εγώ στον πειρασμό να ρωτήσω. ΄Εχω ένα χωραφάκι, περίπου μισό στρέμμα και σκέφτομαι να βάλω κότες για την οικογένεια.

    Προβληματίζομαι:
    1) για το πως να το ξεκινήσω, τι είδους κοτέτσι να έχω (με τσιμεντίλιθους ή ξύλινο),

    2)από που να προμηθευτώ τις κότες

    3)τις προμηθέυομαι μεγάλες 1~2 μηνών ή κοτοπουλάκια (μικρότερες των 45 ημερών); Μηχανής ή κλωσσόπουλα;
    Εφόσον τις προμηθευτώ από μαγαζί ζητάω κάποιο πιστοποιητικό?

    4) και το αν θα πρέπει να έχω συνεχεί επαφή με κτηνίατρο (η πρόληψη είναι καλύτερη της καταπολέμισης κάποιας ασθένειας)

    Η αλήθεια είναι πως η μόνη μου επαφή με κότες είναι όταν ταϊζω στο χωριό τις κότες τις γειτόνισσας.

    Θα ήθελα όμως να φτιάξω ένα κοτέτσι που να περιέχει κότες οι οποίες θα κάνουν αυγά και θα τα κλωσσούν.

    Πραγματικά ανίδεη, μόνο με πληροφορίες που διαβάζω....
    Υπάρχουν κάποια βιβλία που θα μπορούσα να διαβάσω? Εχετε να προτείνεται κάτι;

    Σας ευχαριστώ

    Μαρία από τη Μάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Αγγελική γεια σου και συγνώμη για την αναμονή, σχετικά με τα παράσιτα μην περιμένεις να πιάσεις με 2 κοτούλες που έχεις. Προσπάθησε να είναι πάντα καθαροί οι χώροι σου και όλα καλά. Να ξέρεις πως υπάρχουν πολλά παρασιτοκτόνα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις (σκόνη ή ψεκασμό) όμως δεν σου προτείνω. Καλύτερα αραιά και πού ρίχνε ένα άσπρισμα με ασβέστη. Αν όμως έχεις θέμα θα μου το πεις και θα σου δώσω εγώ μια δόση από παρασιτοκτόνο για να μην αγοράσεις (είναι και ακριβά τα ρημάδια). Τώρα όσο αναφορά το πρόβλημα με τις κότες που τρώνε τα αυγά είναι πραγματικά πονοκέφαλος. Κάποια στιγμή θα έσπασε το αυγό, το δοκίμασαν και από τότε κόλλησαν. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι: Να πάρεις φωλιά που να έχει κλέφτη και μόλις γεννάνε αυγό αυτό θα τσουλάει στο πιο κάτω μέρος και δεν μπορούν να το βρουν και να το σπάσουν. Εναλλακτικά αν αφήσεις αυτές τις φωλιές που έχεις τώρα θα πρέπει να βρεις κάποιο ψεύτικο αυγό να τους βάλεις έτσι ώστε να προσπαθούν να το φάνε να μην τα καταφέρνουν και να ξεσυνηθίσουν. Μπορείς ακόμα να αδειάσεις ένα εσύ προσεκτικά (όπως κάναμε μικροί στο νήπιο) και να το γεμίσεις με γύψο. Δοκίμασε να πάρεις και λίγο μαρμαρόσκονη και να τους την βάλεις να τρώνε έξτρα από το φαγητό. Επίσης πέταξε τους κανένα λαχανικό (γιατί θα το βλέπουν ως λειχουδιά και σιγά σιγά θα ξεσυνηθίσουν από την κακή συνήθεια. (κανονικά βρίσκουμε αυτή που το κάνει και την «αφαιρούμε από το κοτέτσι» άμα στο πω σοβαρά θα μου κόψεις και την καλημέρα χαχα…. Θα περιμένω νέα σου να δώ πως τα πάνε οι φιλές μου λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Γεια σου Μαρία από την όμορφη Μάνη, Αρχικά θα σου πρότεινα να διαβάσεις ένα άρθρο που είχα γράψει και έχει μερικά τιπ για το πώς να ξεκινήσεις το κοτέτσι αλλά και την αγορά των πουλιών. http://www.ftiaxno.gr/2013/02/blog-post_8540.html
    Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω φυσικά και στα ερώτημα τα που μου βάζεις άλλα σίγουρα θα έχεις και άλλες απορίες όποτε θα τα ξανα πούμε.
    1. Το είδος του κοτετσιού που πρέπει να φτιάξεις. Αυτό εξαρτάται από εσένα αποκλειστικά και πόσα χρήματα θέλεις να διαθέσεις. Αφού όμως θα γυρνοβωλάνε όλη την ημέρα έξω στο κτήμα μπορείς να φτιάξεις ένα μικρό σχετικά χώρο για να κουρνιάζουν το βράδυ αλλά εκεί θα βρίσκονται και οι φωλιές καθώς και τις ημέρες με κακό καιρό θα πρέπει να κάθονται με μια σχετική άνεση. Σίγουρα να είναι τσιμεντομένο για να ελέγχεις το μικροβιακό φορτίο, παράσιτα ή ακόμα και λάσπες. Επίσης να προσέξεις ο χώρος που θα κοιμούνται να είναι προφυλαγμένος από κρύο και αέριδες. Οι φωλιές με κάποιο κόλπο να τις φτιάξεις έτσι ώστε να έχεις πρόσβαση απέξω και να μην χρειάζεται να μπαίνεις και να τους προκαλείς αναστάτωση.
    2. Το μέρος που θα τις προμηθευτείς σίγουρα θα πρέπει να είναι κάποιος έμπιστος εκτροφέας που να έχει εμβολιάσει τα πουλιά και αν χρειαστείς κάτι στο μέλλον να μπορει να σε βοηθήσει. Μπορείς να ρωτήσεις στην περιοχή σου αν ξέρουν κάποιο και πόσο ευχαριστημένοι είναι.
    3. Αν θα τις πάρεις σε μεγάλη ηλικία (41/2 μηνών είναι ιδανική) απλά θα τις πληρώσεις 7-8 το κομμάτι άλλα θα ξεκινήσουν να γεννούν άμεσα. Αν τις πάρεις μικρές μπορείς να τις πάρεις πιο φθηνές άλλα θα τα πληρώσεις στις τροφές μέχρι να μεγαλώσουν καθώς επίσης πρέπει να τους κάνεις και τα απαραίτητα εμβόλια. Αν βρεις κλωσόπουλα τότε είναι μια καλή επιλογή γιατί θα μπορεις να αναπαράγεις και μόνη σου χωρίς την χρήση μηχανής. Δεν ζητάς κάποιο πιστοποιτικό (εφόσον δεν είναι εκθεσιακά ζώα και πανάκριβα μόνο τότε γίνεται αυτό)
    4. Όσο για τα ιατροφαρμακευτικά δεν χρειάζεται να έχεις συνεχή επαφή με κάποιον εφόσον τα πουλιά είναι σωστά εμβολιασμένα δεν θα σου παρουσιάσουν κανένα πρόβλημα (θα χρειαστεί όμως να κάνεις κάποιες εύκολες θεραπείες όπως για 2 φόρες το χρόνο απόπαρασίτωση απο σκουλικάκια στα έντερα εφόσον έχουν πρόβλημα (αδύνατες, διάρροια, σκουλικάκια στα κόπρανα) (είναι συχνό φαινόμενο από κοτες ελευθέρας αλλά και από μέρη που ζουν και άλλα ζώα μέσω των κοπράνων κολλάει το ένα το άλλο.
    5. Για κότες που θα κλωσσούν τα αυγά τους όπως σου ανέφερα τότε μόνο σε κάποιν ιδιώτη και όχι σε εκτροφέα που είναι μηχανης. Μπορείς όμως να πάρεις 2-5 κοινά νανάκια και να σου κλωσούν αυτά τα αυγά. Αφού δεν θέλεις- και δεν υπάρχει λόγος να πάρεις μηχανη εκκολαπτική.

    Υπάρχουν κάποια βιβλία που μπορεί να βρεις (ψάξε στο γκουγκλ με λέξεις κλειδιά και όλα και κάτι θα βρεις). Μην νομίζεις ότι θα μάθεις και κάτι το τρελό μερικά από αυτά είναι απαρχεώμενα ή είναι πολύ θεωρητικά με απλά πράγματα ή σύνθετα που πότε δεν θα σου χρειαστούν και εσυ που θέλεις να μάθεις κάποια ουσιαστικά πράγματα δεν θα μπορείς. Η καλύτερη μάθηση δεν είναι άλλή από την εμπειρία. Σελίδες μπορει να σου γράψει κάποιος μπροστά στα 5΄ εμπειρίας όμως δεν πιάνουν τίποτα. Να ξέρεις το μεγαλύτερό κόστος σε ότι ζώο και να έχεις είναι πρώτα η διατροφή και μετά όλα τα άλλα.

    Αυτά. Θα χαρώ να τα ξανά πούμε- ότι χρειαστείς εδώ θα μαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΠΤΗΝΑ. Αυτό το σαββατοκύριακο θα εμβολιάσω κάποιους νεοσσούς μου (βρογχίτιδα και ψευδοπανώλη) Με αποτέλεσμα από το κάθε εμβόλιο να περισσέψουν πάρα πολλές δόσεις. Όποιος Βρίσκεται στην Κορινθία και θα ήθελε, θα μπορούσα να δώσω. Όποιος επιθυμεί ας γράψει το μαιλ του και θα επικοινωνήσω. Σημείωση: τα εμβόλια μένουν ζωντανά μέχρι 2 ώρες το πολύ από την ανασύσταση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Ανώνυμος5/4/13, 9:55 π.μ.

    Κύριε Αγγελή καλημέρα

    ευχαριστώ για τις κατατοπιστικές απαντήσεις σας.

    Με ενθάρρυναν όσο ΔΕΝ μπορείται να φανταστείται.
    Θα δοκιμάσω και βλέπουμε. Θα σας ενημερώσω με τα πρώτα αποτελέσματα, αν και το μεγαλύτερο βήμα είναι να συμφωνήσει ο καλός μου, να βάλουμε κότες.
    Είναι μεγάλη δέσμευση, αλλά μας χρειάζονται

    Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι

    Μαρία από Μάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Ανώνυμος8/4/13, 9:41 μ.μ.

    Φίλε Αγγελή,
    Έχω μια νανούσα, περσινή είναι, και κλωσάει...Λοιπόν με τη συγκεκριμένη έχω ένα θέμα, αργεί πολύ την ώρα του φαγητού... τι προτείνεις;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Βγαίνει και τρώει κάθε μέρα? Και όταν λες αργή δηλαδή μέχρι 10 λεπτά ή παραπάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. καλησπερα
    περσι το καλοκαιρι πηρα 3 κοτουλες
    απο τον οκτωβριο ξεκινησαν να κανουν αυγα και μεχρι τωρα δεν σταματησαν.Εδω και μια εβδομαδα περιπου παρατηρησα την μια να απομονωνεται,δεν εδωσα πολυ σημασια γιατι η συγκεκριμενη ηταν πολυ ανεξαρτητηα και ζωηρη.Απο χθες ομως με προβληματισε γιατι την εβρισκα μονιμως σε μια γωνια μονη της.Σημερα την πηρα αγκαλια και παρατηρησα οτι αδυνατισε πολυ.Προαπαθησα να της δωσω να φαει αλλα δεν τρωει.Ειναι πολυ ησυχη ,και κρυβεται σε γωνιες,και σαν να καμπουριαζει.Μου φαινεται αδυναμη.Τις εχω σε μικρη αυλη στο σπιτι μου.Περσι τις εκανα εμβολιο
    Τι να κανω?ειναι η αγαπημενη μου κοτουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Γίωτα, δες πίσω στο "ποπο" της μηπως είναι λερωμένη και γενικά να κάνει διάρροια. Πολύ πιθάνον αφού δεν παρατήρεις κάποιο άλλο σύμπτωμα και λόγο επόχης να έχει παράσιτα-σκουλικάκια στα έντερα της. Δες και πές μου για να σου δώσο μια πολύ απλή σκόνη και φτηνη (1 ευρώ για 20 κότες) για το νερό. Εναλλακτικά δες μοίπως έχει άλλα συμπτώματα αν τα κακά της είναι κανονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Ανώνυμος15/4/13, 5:08 μ.μ.

    Αγγελη γεια σου!!
    Με το ψευτικο αυγο δεν εγινε τιποτα...Βλεπουμε αυγα που και που οταν τυχαινει να ειμαστε παροντες!!Σημερα πηρα αυτη τη φωλια παγιδα αλλα δεν μπαινουν μεσα με τιποτα.Ελπιζω να τη συνηθισουν !!Και πανω που γεννουσαν καθε μερα....Τελος παντων τι να κανω τωρα ,αν ειχα σκυλο ή γατα ας πουμε θα ειχα αυγα?Δεν θα ειχα !!χαχα!Αυτο το κατοικιδιο μου ελαχε!Θα σου γραψω αν εχω νεοτερα!
    Σε χαιρετω!
    Αγγελικη Λιο απο Νικαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Ανώνυμος8/5/13, 4:09 μ.μ.

    Η ΠΑΝΟΥΚΛΑ ΚΟΛΛΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝ8ΘΡΩΠΟΥΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Ανώνυμος13/5/13, 12:53 μ.μ.

    Πηγα να σφαξω τις κοτες (2 μηνων) ενος φιλου.Ειναι λευκες (υβρίδια) κρεατοπαραγωγής.Παρατήρησα οτι σε μια κοτα το ενα φτερό είχε γίνει πρασινο ολόκληρο και ηταν σφιχτο (σαν να ειχε χτυπησει και να μελανιασε).Επίσης σε μια δευτερη κότα ειχε γινει πρασινο το άκρο του φτερού μόνο.Να το έπαθαν απο χτύπημα και μόλυνση ή υπάρχει αρρώστια με τέτοιο σύμπτωμα? Φάρμακα ξέρω ότι δεν τους έδωσε ποτε, αλλα ουτε και έξω τις άφηνε να βγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Ανώνυμος22/5/13, 3:32 μ.μ.

    ο κοκορας μου υγειεστατος και ιδαιτερα γρηγορος και επιθετικος (εχει ηλικια ενος ετους) σημερα δεν μπορει να περπατησει. Προχωρα σαν ζαλισμενος και αναγκαζεται να καθεται συνεχως στο εδαφος. Τι νομιζετε οτι συμβαινει? Σας πληροφορω οτι το κοτετσι ειναι ιδιαιτερα ευρυχωρο και ο χωρος που κινουνται μεγαλος. Ταιζονται με σιταρι και καλαμποκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Ανώνυμος23/5/13, 8:32 π.μ.

    Αγγελή, καλημερα.
    προστρεχω στις συμβουλες σου παλι:
    [παρατηρησα πως οταν παιρνω νεα πουλια, καποιο απο τα παλια αρρωσταινει. ζηλευουν?!]
    μια κοτουλα βαρια 1ετους βγαζει χουρχουρητο πολυ δυνατο-σαν να βραζει νερο, στην αναπνοη. αλλο συμπτωμα δεν ειδα. τρωει πινει λαιμαργα, οπως πριν. νομιζω πως κ μια αλλη ψιλοακουγεται το ιδιο. δε μου ξανατυχε τετοιο 'κρυωμα'. ακομη κοιμουνται-4 παλιες- σε ξεχωρο κοτετσι, μα τη μερα κυκλοφορουν σε μισο στρεμμα, πινοντας νερο απο κοινου. και ημουν στη φαση πλησιασματος των 2 φουρνιών...-2 1/2 μηνων οι νεες.
    οπως κ να χει, σε ευχαριστω θερμα για το οτι ασχολεισαι τοσο ζεστα.
    Ιωαννα απο Ευβοια μεριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Φίλε ανώνυμε (13 Μαΐου 2013 - 12:53 μ.μ.) Πολύ πιθανόν κατά την σφαγή να χτυπήθηκαν οι φτερούγες τους και να έχουν πάρει αυτή την απόχρωση (πράσινη). Τυχαίνει πολλές φορές ανάλογα πως σφάζονται. Υπάρχει μια ασθένεια αλλά δεν έχει σχέση με αυτό που αναφέρεις. Έχει διαφορετικό χρώμα και επηρεάζει μόνο το δέρμα. Ενώ εσύ μας αναφέρεις για ολόκληρη την φτερούγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Ανώνυμε με το πρόβλημα που αναφέρεις για τον κόκορα σου δεν βοηθάει αυτά που περιγράφεις. Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το πρόβλημα σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Γεία σου Ιωάννα! λες να το κάνουν επίτηδες για να τους δώσεις και σε αυτές λιγάκι σημασία? χεχε. Κοίταξε να δεις το θέμα με τα αναπνευστικά μπορεί να προέρχεται από οπουδήποτε. Σίγουρα δεν κρύωσαν. Νομίζω καλύτερα θα είναι να τις σφάξεις και να μην πούμε στην διαδικασία να βρούμε τι έχουν και να παίρνουν και οι άλλες φάρμακα. Αλλά αν θέλεις το ψάχνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Ανώνυμος24/5/13, 9:33 μ.μ.

    Αγγελη, σε ευχαριστω πολυ. κοιτα συμπτωση: ειπα να το παιξω ψυχραιμη κι ο,τι γινει. την αφησα ετσι -την βραζουσα πολυ- 2 ημερες. Απο χτες δινω στις 4 παλιες 1 κουτ. γλυκου Τεραμισιν σε 1 1/2 λιτρο νερο. σημερα πρωι ως μεσημερι αργα δεν ακουσα καθολου βρασιμο. το απογεμα αργα, πηγε στη φωλια να γεννησει κι απο τοτε ακουγεται παλι. το συνεδεσα με το μαλακωμα του καιρου. υπεφερε τις τελευταιες μερες απο τη ζεστη. απομεσημερο ξαναρχισε λογω κουφοβρασης. ετσι ειναι? παντως παρασιτα μεσα εξω δεν εχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Ανώνυμος24/5/13, 9:35 μ.μ.

    α, τις σφαγμενες τις πεταμε σε παρομοιες καταστασεις? κι αν ναι, τα αυγα γιατι τα τρωμε μεχρι να παρουμε...ειδηση την ασθενη κοτουλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Ανώνυμος27/5/13, 12:35 π.μ.

    Κε Αγγελή καλησπέρα.
    Σας γράφω επειδή και εγώ είμαι ακόμα ένα θύμα των πειραμάτων και της άγνοιας των Κτηνιάτρων πάνω σε θέματα που αφορούν αρρώστιες των πτηνών. Και το λέω αυτό γιατί όταν κάποιες απο τις πουλάδες μου 5 μηνων υβρίδια, που τι έχω ελεύθερες σε κτήμα , παρουσίασαν συμπτώματα όπως χουρχουρητό ,καταρροή μύτης, πρήξιμο γύρω απο το μάτι μου έδωσαν ένα κάρο αντιβιώσεις που πρός στιγμή βέβαια ήλεξαν το πρόβλημα. Τις τελευταίες ημέρες όμως το πρόβλημα της μύξας είναι πιο έντονο σε 70 κότες περίπου το 90% απο τις οποίες είναι απο την ίδια εκτροφή , λίγες κότες εμφανίζονται με χουρχουρητό και μία μόνο με μικρό πρήξιμο στο μάτι .
    Έχω ήδη δώσει , τεραμυκίνη , καλημυκίνη , consumix, γεννόσημο Baytril, γενόσημο Tylan , ecosip . Ο εκτροφέας μου είπε ότι ευθύνεται ο κακός ψεκασμός με TRT που έκανε στις κότες και στο γεγονός ότι σε κάποιες δεν έπιασε. Κάποιος πιο εξιδεικευμένος πτηνίατρος-κτηνίατρος ιδιοκτήτης πτνοτροφικήες μονάδας μου πρότεινε να ψεξάσω με το TRT πάλι κάθε μια κότα και να δώσω Baytril ή BREMORAX τώρα για αρχή . Οικονομικά βέβαια έχω ισοπεδωθεί , οι κότες δεν γίνονται καλά και η ψυχολογία κάθε μέρα χαλια .
    Ταίζω καλαμπόκι , στάρι κριθάρι , και τις τελευταίες 15 ημέρες έτοιμη τροφή με σόγια για ωοτοκία και μίγμα από βότανα όπως ρίγανη , θρούμπι , δενδρολίβανο , μελισόχορτο , βασιλικό και θυμάρι για καλύτερη γεύση και ποιότητα αυγού και κρέατος .
    Το περίεργο είναι και αυτό μάλλον θεωρώ ότι οφείλετε στην ασθένεια απο τις 110 κότες της εκτροφής που έχει πρόβλημα , δεν παίρνω ούτε 10 αυγά την ημέρα παρότι είναι 7 μηνών και τις έχω 2,5 μήνες περίπου. Όσο αφορά βέβαια την διατροφή τους επειδή έχω διαβάσει σχεδόν όλες τις απαντήσεις-συμβουλές σας πάνω κάτω βρήκα μια άκρη.Βέβαια ακόμη δεν μπορώ να εξηγήσω εντελώς την πολύ μικρή ωοτοκία. Δίνω επίσης καθημερινά μαρμαρόσκονη .
    Θα μπορούσα να σας αναφέρω και μερικά άλλα προβλήματα ανάπτυξης που έχω με κάποιες άλλες πουλάδες απο άλλη εκτροφή αλλά πρός το παρόν θα ήθελα να με βοηθήσετε με τις γνώσεις και τις συμβουλές σας πάνω στα προβλήματα που προανέφερα.Θα περιμένω με αγωνία τα νέα σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Ιωάννα για καλύτερα αποτελέσματα τεραμισιν να δώσεις 1 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους σε τόσο νερό όσο να έχει καταναλωθεί μέσα σε λίγες ώρες. Τα αναπνευστικά σίγουρα επιβαρύνονται με τα την έντονη ζέστη + υγρασία αλλά δεν είχαμε κάτι τόσο ακραίο. Τώρα η απορία σου σε σχέση με τον αν κάνει να τρώμε τα αυγά μέχρι να καταλάβουμε ένα πουλί ότι αρρώστησε. αυτό γίνεται επειδή δεν έχουμε χορηγήσει κάποιο φάρμακο οι περισσότεροι ιοί και βακτήρια δεν μπορούν να κολλήσουν στον άνθρωπο (εκτός από σαλμονέλα κ.τ.λ) Για αυτό πρέπει να αποθυκέυονται σωστά και να μαγειρέυονται ακόμα πιο σωστά. Τα αυγά τα πετάμε επειδή χορηγήσαμε φάρμακα για κανέναν άλλο λόγο. Επίσης όταν αφαιρούμε άρρωστο πουλί το πετάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Αγαπητή/ε φίλε/η με το μεγάλο πρόβλημα με τις κότες και τον ένα τόνο φάρμακα. Γράψετε μου το μαιλ σας να επικοινωνήσουμε πιο άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Καλησπερα,
    Θα ηθελα τη βοηθεια σας σε καποιο θεμα που εχω με τις κοτες μου. Εχω 16 κοτες και ενα κοκκορα ηλικιας περιπου 3 ετων. Δεν τις ειχα απο την αρχη εγω οποτε δεν γνωριζω για εμβολιασμους αν εχουν γινει και ποιοι. Ολες ειχαν αγοραστει σε ηλικια 4 μηνων. Απο τοτε που τις κληρονομησα κανω οτι καλυτερο μπορω για να τις εχω οπως τους αξιζει.
    Τον 1,5 χρονο που τις προσεχω εχω χασει μονο μια κοτα η οποια δεν ξερω απο τι ειχε αρρωστησει αλλα ηταν υποτονικη και το δερμα της ειχε κιτρινισει. Οταν ψωφισε απολυμανα το κοτετσι και τα παντα και δεν ειχα αλλο κρουσμα.
    Πριν 2,5 μηνες σχεδον αγορασα 4 κοτοπουλακια και 2 κοκκορια απο pet-shop περιπου 2-3 εβδομαδων.
    Εχουν γινει θρεφταρια ολα τους.
    Το προβλημα μου ειναι οτι πριν 2 εβδομαδες μια απο τις παλιες μου κοτες αρχισε να απομονωνεται και να ειναι υποτονικη, καταλαβα οτι κατι δεν πηγαινε καλα αλλα δεν ειχε αλλα συμπτωματα, ουτε μυξα, ουτε φτερνισμα, ουτε αιμα σε κουτσουλιες.
    Οι κουτσουλιες ελεγχονται καθημερινα, το κοτετσι καθαριζεται καθημερινα μεσα και εξω.
    Στο νερο τους βαζω μηλοξυδο και μια φορα την εβδομαδα πολτοποιω σκορδο και τους ριχνω, κυριως για τα μικρα.
    Η κοτα ψωφισε μεσα σε 2 μερες πριν καλα καλα προλαβω να αντιδρασω.
    Στις αρχες της εβδομαδας ειδα μια κοτα παλι με τα ιδια συμπτωματα. Την παιρνω αγκαλια να την εξετασω και κανει ενα τρελο εμετο επανω μου, σκετο νερο αλλα καφε χρωμα. Επι τοπου την απομονωνω και την παρακολουθω. Εχοντας λιγες γνωσεις απο ασθενειες της φτιαχνω ρυζακι και της διαλυω και μια ασπιρινη μεσα. Μετα απο 2 μερες της εβαλα και σκορδο. Οι κουτσουλιες της ηταν κανονικες και οταν πια ειδα μετα απο 5 μερες οτι απεκτησε και παλι ενεργητικοτητα την ξανααφησα στο κοτετσι με τις αλλες.
    Αναρωτιεμαι αφου δεν εχουν αλλα συμπτωματα να προχωρησω προληπτικα σε καποια αντιβιωση σε ολες;
    Παρεπιπτοντως γεννουν κανονικα καθε μερα γυρω στα 11 αυγα. Στανταρ χανω το ενα γιατι σπαει στη φωλια και δεν προλαβαινω να το μαζεψω.
    Καποια απο τις κυριες δεν κανει τσοφλι (ειναι σαν να εχει μονο τη μεμβρανη και ενα τσοφλι γυρω γυρω τοσο μαλακο που αμα το ζουληξεις θρυμματιζεται).
    Και μην μου πειτε οτι ειναι θεμα ασβεστιου...
    Καθε μερα σχεδον τους βαζω 2 κεσεδακια γιαουρτι, στην τροφη τους εχει μεσα μαρμαροσκονη, σκονη απο τσοφλια αυγων που τα ψηνω και τους τα αλλεθω και εξτρα ασβεστιο που εχω παρει απο pet-shop.
    Για να βοηθησω λιγο με την τροφη εχω φτιαξει ενα μειγμα με φυραμα ωοτοκιας, καλαμποκι σπαστο, κριθαρι και ηλιοσπορο και βαζω μεσα για συμπληρωμα το ασβεστιο και τα τσοφλια σκονη. Τρωνε βεβαια πρασιναδα, μαρουλια, ψωμι παπαριασμενο σε γαλα πολλες φορες και υπολλειματα δικα μας.
    Οποια βοηθεια δεκτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Ανώνυμος30/5/13, 7:04 μ.μ.

    εσφαξα σημερα μια κοτα ενός έτους, που τις δυο τελευταιες ημερες την εβλεπα νωχελική, να στεκετε ορθια με τις αλλες αλλά χωρίς καλή διάθεση.Δεν έτρωγε στον κήπο όπως παλιά (ήταν η αρχηγός του κοτετσιού), ουτε τριγυρνούσε.Απλά έβγαινε απο το κοτετσι και στεκοταν σε μια μερια.Καθαρίζοντάς την, παρατήρησα ότι το συκώτι της είχε περίεργο χρώμα.Μουσταρδί με μια μεγάλη μαυρη γραμμή (σαν έγκαυμα απο πυρωμένο σίδερο) και μια σκουρη κηλίδα (μεγεθος ευρω).Κατά τα άλλα, δεν παρατηρησα δυσάρεστη οσμή του κρέατος ή άλλα σημάδια σε άλλα όργανα.Μπορεί κανεις να υποθέσει τι ασθένεια είχε? Το κρέας της είναι κατάλληλο για βρώση? Ακης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Ανώνυμος30/5/13, 7:43 μ.μ.

    Μπορεί να ειναι σαλμονέλα το παραπάνω????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Ανώνυμος30/5/13, 8:01 μ.μ.

    και κατι ακομα για την κοτα με το περιεργου χρωματος συκωτι. Ειδα οτι εκανε νερουλες κουτσουλιες , πρασινες και ο πισινος της ηταν λερωμενος.Αρα είχε υπερέκκριση χολής?
    Aν μπορει καποιος να βγαλει συμπερασμα ας απαντησει. Με ενδιαφερει ωστε αν δω συμπτωματα και σε αλλες κοτες να ξερω αν πρεπει να τις θανατωσω και να τις θαψω ή να τις βαλω στον καταψύκτη
    Ακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Ανώνυμος31/5/13, 7:17 π.μ.

    Αγγελη καλημερα..
    Ειμαι η αγγελικη απο νικαια και ειναι ΕΠΕΙΓΟΝ
    Πριν δεκα μερες η χοντρουλα κοτα μου γεμισε τον τοπο αιμα χωρις να ξερω τι να κανω'αφου δεν εδινες στο μπλογκ σημεια ζωης' της ξεκινησα αμοξιλ των 250 που μου ειχες πει για αλλη περιπτωση αλλα φανταστηκα μηπως εσπασε το αυγο μεσα της.η κοτα την αλλη μερα συνηλθε και 7 μερες ηταν μια χαρα ωσπου χθες το βραδυ παλι τα ιδια.καταλαβα οτι ειναι δυστοκια γιατι το αυγο ειναι εξω και δεν μπορει να βγει.Αγγελη βοηθησε με σε παρακαλω δεν ξερω τι να κανω.εχθες το βραδυ διαβασα οτι πρεπει να παρει υγρο ασβεστιο,βρηκα εφημερευον φαρμακειο και πηρα κατι αναβραζοντα τις εδωσα αλλα ουτε τρωει ουτε πινει...ΤΙ να κανω...Δε θελω να πεθανει
    Αγγελικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Ανώνυμος31/5/13, 9:57 π.μ.

    Αγγελη ...
    τα καταφεραμε γεννησε αλλα απο δω και περα τι να κανω?Αντιβιωση να της δινω?Ασβεστιο υπαρχει ειδικο για πτηνα η ταμπετες αναβραζοντες για ανθρωπους?Πολυ αγχωθηκα παλι !!
    Απο τι το επαθε αυτο τωρα?Μηπως πρεπει να δινω συμπληρωματα?Θα το παθαινει καθε φορα?Βομβαρδισμος ερωτησεων....Αγγελη ευχαριστω πολυ εκ των προτερων...
    Αγγελικη Λιολιου απο Νικαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. tripitiri, Δεν τα πάω καλά με τα ματζούνια και τις ασπιρίνες όποτε δεν μπορώ να σου πω κάτι σε σχέση με αυτό. Σε μικρά πουλάκια και ιδιαίτερα κάτω από 2 μηνών μην δίνεις ξίδια και σκορδοστούμπια. Καταστρέφεις την εντερική χλωρίδα και μπορεί να δημιουργηθεί και κανένα πρόβλημα εντερίτιδας. Σκέψου ένα μωράκι 4 χρονών να τρώει σκορδαλιά! Αφού έγινε καλά όμως πάω πάσο! Από την στιγμή που καμία άλλη δεν έχει κάποιο θέμα το βρίσκω παράλογο να δώσεις αντιβίωση και να αναγκαστείς να πετάς τα αυγά για ένα σορό μέρες. Όποτε καλύτερα κάνεις θεραπεία με την αντίστοιχη δραστική ουσία και το πρόβλημα που εμφανίζουν σε κάθε πουλί ξεχωριστά από τα υγιεί πάντα. Εκτός αν υπάρχουν πολλά κρούσματα στην εκτροφή σου τότε κάνεις σε όλα και δεν το ρισκάρεις. Το ότι μια ενήλική κότα κάνει αυγό μεμβράνη και όχι παροδικά 1-2 εβδομάδες στην αρχή της παραγωγής της. Μπορεί να δηλώνει ότι έχει βρογχίτιδα για παράδειγμα δεν είναι μόνο θέμα ασβεστίου το κακό κέλυφος. Αλλά και υγιείς να είναι δεν βρίσκω λόγο να κρατάς μια άχρηστη κότα που το μόνο που κάνει είναι να τρώει και τίποτα άλλο. Βρες την και σφαξτην. Παρατήρησε τα νεφρά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Άκη, τα συμπτώματα που περιγράφεις δεν έχουν να κάνουν σχέση με τα είδη της σαλμονέλωσεις. Πολύ πιθανόν η κότα να είχε εντερίτιδα, ή παράσιτα στα έντερα που της δημιούργησαν τον αποχρωματισμό του συκωτιού και πιθάνον με κάποια δευτερογεννής λοιμώξεις. Δεν μπορώ να σου πω σίγουρα γιατί απλά δεν εχω κλινική εικόνα. Αν δεν την έσφαζες ή κότα θα ψοφούσε άμεσα από σηψαιμικό σοκ. (λόγο της χολής) Αυτό το σημάδι που είχε σε μέγεθος κέρματος είχε και αυτό κιτρινωπή απόχρωση σαν σχεδιάκια? Μήπως είχες βγάλει καμία φωτογραφία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Ανώνυμος5/6/13, 5:59 μ.μ.

    Αγγελή , το συκώτι είχε γίνει ολο μουσταρδι. Το σημάδι σε μεγεθος κέρματος ήταν σαν να σχεδίασα έναν κυκλο σκουρο , πάχους 1 χιλιοστού, πάνω στο κιτρινωπό υπόβαθρο του συκωτιού.Δεν ήταν συμπαγής μαύρος δίσκος (το κέντρο δλδ ήταν πάλι μουσταρδί).Φωτό δεν έβγαλα δυστυχώς.Με παραξένεψε και η μαυρη γραμμή σαν απο πυρωμένο σίδερο,μήκους 2 cm σε σημείο του συκωτιού.Πάντως, οι άλλες κοτες που είχα μαζί με την μακαρίτισσα, είναι μια χαρα. Ακης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Κυριε Αγγελή ευχαριστώ για τις συμβουλές για τις νεαρές κοτούλες. Διαβάζοντας τα σχόλια παραπάνω άρχισαν να με ζώνουν τα φίδια. Κάποιο από τα τελευταία κοτόπουλα (2 μηνών) παρατήρησα οτι κάνει διάρροια καφέ-πορτοκαλί, δεν έχω τσεκάρει ακόμα αν κάνει κι άλλο. Μια μέρα είδα κουτσουλιά με βλέννα διάφανη σαν μύξα και πρασινη απο τα χόρτα φαντάζομαι αλλά δεν ξέρω από ποιά κότα προήλθε. Το απόγευμα που τάιζα τις μικρές άρχισε μια να βήχει-φτερνίζεται (δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω ακόμα) καμμιά 10 φορές απανωτά, υπέθεσα οτι πνίγηκε αφού έτρωγε προ ολίγου. Με όλα αυτά που διαβάζω όμως φοβάμαι μήπως υπάρχει καμμιά αρρώστια να την προλάβω.
    Τα μάτια τους είναι μια χαρά, μύξες δεν έχουν, αίμα σίγουρα όχι. Από ανάπτυξη είναι σουπερ, σε μέγεθος έχουν ξεπεράσει τις ενήλικες κότες. Α δε σας είπα... Πριν 2 εβδομάδες περιπου πρόσθεσα κριθάρι στη διατροφή τους και εφαγαν και λίγο τα μικρά στα κλεφτά, παρόλο που έχω ξεχωριστή τροφή γι αυτά. Ειπαμε ειναι λίγο δυσκολο σε κοινο κοτέτσι να έχουν ξεχωριστή διατροφή. Λετε να τα πείραξε το κριθάρι για τη διαρροια; Να τους δώσω κάποιο φάρμακο μόνο στα μικρά που ουτως ή αλλως δεν γεννούν και δεν θα έχω απώλειες; Λετε να γινομαι υπερβολική; Εσεις τι πιστευετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Ανώνυμος6/6/13, 6:17 μ.μ.

    Καλησπέρα,

    Είχα δυο παπιες εκ' των οποιων η μια ειχε σπασει το ποδι της πριν απο δυο εβδομαδες περίπου, και την σφαξαμε.
    Η δευτερη ομως πάπια, η αρσενική, περίπου 8 ετών, απο την επόμενη ημερα και μετα αρχισε να μην τρωει και αποτραβιοταν σε μια γωνια του κηπου, περιπου για 4-5 μερες.
    Για να μην πεθανει απο ασιτια, πήρα μια σύριγγα κι ενα σωληνάκι και το ταϊζα για 3-4 ημερες, ωσπου άρχισε να τρώει μόνο του και ζωήρεψε ξανά.

    Ομως μια εβδομάδα μετα , παλι τα ιδια, αυτη την φορα το προβλημα δεν ηταν ψυχολογικο αλλα αρρώστησε κανονικά.
    Τα βασικά συμπτώματα είναι τα εξής: πινει συνεχεια νερό, δακρύζει συνεχώς, πρησμενα ιγμόρεια μπροστά απο τα ματια, μαζί με τα δακρυα παραγονται και αφροι στα ματια, απωλεια βαρους κι εξάντληση(φυσικο επόμενο της νηστειας).
    Απο αυτα που διάβασα στο ιντερνετ μαλλον ειναι μυκοπλασμωση.

    Θα ηθελα την βοηθεια σας, ως προς τι μπορω να κανω για να το γιατρέψω, καθώς το εχω για κατοικιδιο.
    Ευχαριστώ εκ' των προτέρων,
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Ανώνυμος7/6/13, 12:12 μ.μ.

    Δημήτρη, με το πρόβλημα που έχεις στην πάπια σου μπορείς να πάρεις το Baytril 0,5 (πόσιμο είναι)και να δώσεις για 5-7 ημέρες. Η δοσολογία είναι για κάθε κιλό ζώων βάρους 2 ml. Για καλύτερη χρήση το δίνεις με μια σύριγγα απευθείας και δεν περιμένεις να το πιει μέσα σε νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Ανώνυμος7/6/13, 4:42 μ.μ.

    tripitiri, είναι πολύ συχνό φαινόμενο με την τροφή τα πτηνά να φτερνίζονται για να απαλλαχτούν από την σκόνη που μπαίνει στην μύτη τους. Για αυτό και οι γαλοπούλες πρέπει να τρώνε τροφή σε τρίμματα. Αλλά και τα πουλιά μετά τις 45 ημέρες ζωής. Υπάρχουν αρκετές εταιρίες που βγάζουν διαφορετικούς τύπους, π.χ τραχανάς, μακαρονάκι κ.τ.λ. Τώρα θα πρέπει να ξεχωρίσεις αν ήταν από την τροφή ή λόγο κάποιες ασθένειες. Η διάρροιες είναι συχνό φαινόμενο και φυσικά δεν δίνουμε με το καλήμερα σας φάρμακα. Μπορεί να έγινε απότομη αλλαγή στην διατροφή ή να έφαγαν πρασινάδα μετά από καιρό κ.τ.λ. Όταν ένα πουλί είναι άρρωστο δυστυχώς φαίνεται από μέτρα μακριά όποτε μην ανησυχείς. Πρέπει να είσαι όμως αρκετά παρατηρητική. Τέλος να σε ρωτήσω αν τα ταΐζεις κάποιο φύραμα ή φτιάχνεις δικό σου μείγμα? Είναι μεγάλο λάθος σε φύραμα να βάζεις και δικά σου πράγματα γιατί χαλάς την σύσταση των ουσιών. Για να φτιάξει κάποιος ένα επαγγελματικό φύραμα χρειάζεται πολύ μελέτη και δεν είναι εύκολο. Το να προσθετής μόνη σου πρώτες ύλες μόνο κακό μπορείς να κάνεις. Αν όμως φτιάχνει μόνη σου το μείγμα πάω πάσο. Μόνο να ξέρεις μην χρησιμοποιείς γενικά κριθάρι και δε άσπαστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Ανώνυμος8/6/13, 2:31 μ.μ.

    Ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή,

    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Ανώνυμος14/6/13, 3:10 μ.μ.

    καλησπέρα, έχω εδώ και ένα χρόνο 4 κότες σε 400 μέτρα οικόπεδο. Τρώνε αλεσμένο σιτάρι και καλαμπόκι και ότι βγάζει η γη. Εδώ και 2 εβδομάδες μια από αυτές είναι υποτονική και περπατά παράξενα, σαν να την έχεις σε γύψο, μονοκόμματα, το σώμα της μοιάζει περισσότερο κάθετο παρά οριζόντιο, δεν μπορώ να το περιγράψω αλλιώς. Δεν έχει αναπνευστικούς ρόγχους, ή παθολογικές εκκρίσεις. Δεν τρώει. Αν κάποιος μπορούσε να βοηθήσει θα ήμουν ευγνώμων. Ευχαριστώ (tratsdoc@netscape.net)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Να υποθέσω ότι η κότα δεν γεννάει σωστά? Διάρροια έχει καθόλου? Πιο συγκεκριμένα έχει λερωμένα πούπουλα στην περιοχή της αμάρας(πωπός), Βλέπεις κάποια πρήξιμο σε κάποιο από τα πόδια ή στους "κόμπους"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. και κάτι τελευταίο είναι φανερά αδυνατισμένη? (ειδικά στην περιοχή του στήθους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Ανώνυμος2/7/13, 12:31 μ.μ.

    Αγαπητέ Αγγελή γεια σου.
    Εχω πρόβλημα με δυο κοτουλες και θα ηθελα τη συμβουλή σου. Η μία εδώ και τρεις μέρες στέκεται ακίνητη, φουσκωμένη-ιδιαίτερα στο στέρνο- και τρώει ελάχιστα. Την πρώτη μέρα καθόταν μόνο ξαπλωμένη με κλειστα μάτια και εβγαζε κάποιος ήχους σαν ρόγχους. Τις επόμενες στέκεται όρθια χωρίς ρόγχους. Το μόνο που λέπω εξωτερικά είναι ότι το λειρί της έχει λίγο ξεθωριάσει, αλλά στάσιμα. Αν την αναγκάσω να κινηθεί περπατάει και τρέχει κανονικά. Την βρήκα έτσι το ίδιο απόγευμα που βρήκα μια άλλη πεθαμένη κοτούλα από κουνάβι ή νυφίτσα -δυστυχώς έχω χάσει άλλες 5 μέσα σε ένα μήνα και αναγκάστηκα να αφήσω μαζί τους το σκύλο μου που δεν τις πειράζει-. ενδεχομένως να την έπιασε και αυτήν και να μην πρόλαβε να τη σκοτώσει γιατί το μύρισε ο σκύλος αλλά να της έκανε κάποια ζημιά εσωτερικά; ή ίσως είναι σοκαρισμένη; -αν αυτό συμβαίνει. Η δεύτερη πριν 6 μήνες κάτι έπαθε στο πόδι και δεν περπατούσε καθόλου για 3 ημέρες, της έδωσα ασβέστιο στο νερό και σηκώθηκε, αλλά έμεινε κουτσή. Χθές έπεσε με δύναμη πάνω της ο κόκορας και ξανακατέρρευσε. Εχεις κάποια ιδέα τι πρέπει να κάνω και από που προέρχεται όλο αυτό; Κατά τα άλλα είναι μια χαρά.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω με ανυπομονησία τις συμβουλές σου.
    Ρένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  125. Ρένα, σε τι κατάσταση βρίσκεται τώρα η κότα. Σίγουρα τα αναπνευστικά δεν οφείλονται από την νυφίτσα ακόμα και απο το στρες να δημιουργήθηκαν (το μυκόπλασμα για παράδειγμα θέλει τουλάχιστον 1-2 24ώρα για να γίνει η επώαση την ασθένειες και να νοσήσει το πτηνό (φυσικά αυτό δεν είναι απόλυτο). Πιθανών η κότα το είχε και τότε να την παρατήρησες. Έχει κάποιες εκκρίσεις απο μάτια ή μύτη? το κεφάλι είναι κάπως πρησμένο ή στην περιοχή των ματιών? Πολλές φόρες αυτή η "κουτσαμάρα" οφείλεται σε ελλείψει κάποιον θρεπτικών στοιχειών ή σε συνδυασμό εσωτερικών παρασίτων που τους τα απομυζούν από τον εντερικό σωλήνα. Γράψε μου τα νεότερα σου για να δούμε τι θα κάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  126. Ανώνυμος4/7/13, 3:32 μ.μ.

    Καλό μεσημέρι Αγγελή.
    Η κότα δεν παρουσιάζει πλέον συμπτώματα που να εχουν να κανουν με το αναπνευστικό της. Ωστόσο παραμένει σε ένα σημείο-το περισσότερο διάστημα- και δείχνει φοβισμένη όταν την πλησιάζω. Τρώει λίγο θα έλεγα, πίνει νερό και όταν κινείται είναι φυσιολογική. Οσο στέκεται ακίνητη έχει το κεφάλι μαζεμένο και το σώμα της μου φαίνεται στρογγυλό σαν μπαλίτσα. Μάτια, μύτη κλπ όλα φυσιολογικά.
    Ισως δεν διευκρίνησα καλά, το πρόβλημα με το περπάτημα το έχει άλλη κοτούλα, η οποία από άσχημο πέσιμο έμεινε για 2-3 μέρες κάτω, της έδωσα ασβέστιο και ξαναπερπάτησε αλλά έμεινε κουτσή και εδώ και 4-5 μέρες μετά από ποδοπάτημα του κόκκορα ξαναέπεσε και πλέον δεν περπατάει. Τη βγάζω το πρωί, τρώει κανονικά και πίνει αρκετό νεράκι. Δεν ξέρω τι να της κάνω να περπατήσει ξανά.
    Σε ευχαριστώ για το χρόνο που μας διαθέτεις. Να είσαι καλά.
    Ρένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  127. Καλό μεσημέρι Ρένα και σε εσένα. Κοίταξε την κότα αν έχει αδυνατίσει (αν ναι στο στήθος της θα πιάνεις το μεσαίο κόκκαλο), δες αν έχει διάρροια ή αν δεν μπορείς να καταλάβεις αν είναι λερωμένα τα πούπουλα στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Όλα αυτά είναι κάποιες εικασίας που κάνω γιατί δεν θέλω να σε φορτώσω με περιττά φάρμακα-έξοδα γιατί ακόμα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έχει αφού δεν έχουμε δει κάποια άλλη νεκροτομικά. Αφού είχες δώσει παλιότερα βιταμίνες και είχες δει ότι υπήρχε βελτιώσει γιατί δεν τους βάζεις και τώρα? Βασικά μην ξεχάσω τι τις ταΐζεις? (κάποιο φύραμα ή δικό σου μείγμα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  128. Ανώνυμος4/7/13, 4:37 μ.μ.

    Δεν έχει διάρροια δεν είναι αδυνατισμένη, δεν παρουσιάζει τίποτα περίεργο εξωτερικά, εκτός από το φουσκωμένο στήθος-σαν να έχει φάει πολύ. Τις ταίζω με μίγμα από καλαμπόκι, κριθάρι, σιτάρι και φακή, όλα βιολογικά. Στο νερό τους ρίχνω βάμα πρόπολης και κατά διαστήματα αντί νερού τους φτάχνω αφέψημα από βότανα (τσουκνίδα, αρωματικά χόρτα κλπ.). Επίσης ζουν σε ένα περιφραγμένο χώρο 5 στρεμμάτων και τρώνε αρκετά χόρτα άγρια και ζαρζαβατικά από το λαχανόκηπο μου (ότι υπαρχει εποχής).Βεβαια επειδή η φύση έχει τα πάντα ενδεχομένως να έφαγε κανένα ζωάκι όπως σαύρα, φίδι(εχουμε αρκετά) ή ποντίκι που βρήκε κάπου ψωφιο; Δεν ξέρω τι να σκεφτώ. Το μόνο που με παρηγορεί είναι ότι δεν βλέπω να χειροτερεύει. Νομίζεις ότι μπορεί να έχουν πρόβλημα τα αυγά; αν π.χ. έχει μυκόπλασμα.
    Σε έχω ζαλίσει, αλλά για μένα αυτά τα τόσο παρεξηγημένα ζωάκια έχουν σταθεί οι καλύτεροι παρηγορητές σε πολύ δύσκολες στιγμές μου.
    Ευχαριστώ
    Ρένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  129. Ρένα, τι εννοείς ότι είναι φουσκωμένο το στήθος της? (Τον πρόλοβο?) Η φακή δεν ενδεικνύεται για τις κότες όπως και το ολόκληρο κριθάρι αν το σπας είναι εντάξει. Τώρα για τα αφεψήματα δεν θέλω να σχολιάσω γιατί απλά δεν έχω ασχοληθεί με τέτοιες τεχνικές πάρα μόνο με απλό και εύκολο ριγανέλαιο. (χρησιμοποιώ μόνο σκευάσματα για διάφορους λόγους) Για πιο λόγο να πίνουν τσουκνιδόζουμο οι κότες? Τα αυγά από την στιγμή που δεν έχεις χορηγήσει κανένα φάρμακο για καταναλώσει είναι μια χαρά όχι όμως για εκκόλαψη. Συνήθως στις περισσότερες ασθένειες οι κότες σταματούν να γεννούν. Το κακό είναι ότι δεν έχω περισσότερα στοιχεία για να βρούμε το νοσογόνο αίτιο αυτής της κατάστασης. Πες μου όμως αυτό με το "στήθος" γιατί ίσως να είναι το κλειδί. Αν χρειαστώ φωτογραφία θα μπορούσες να μου στείλεις. αν ναι γράψε μου το μαιλ σου για να μιλήσουμε από εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  130. Ανώνυμος14/7/13, 7:36 μ.μ.

    Φίλε Αγγελή,
    η Ρένα είμαι. Η κοτούλα είναι καλά, μόνο το λειρί της εξακολουθεί να είναι ροζ και όχι κόκκινο όπως οι άλλες. Δεν έκανα κάτι ιδαίτερο, βοήθησε η αυτοϊαση. Επίσης η κότα που ήταν αδύνατον να περπατήσει, λόγω του προβλήματος στο πόδι, σηκώθηκε και περπατάει, δυστυχώς κουτσαίνοντας, όμως ζει και λειτουργεί κανονικά. Φακή δίνω στις κόττες γιατί σε συνδυασμό με τα δημητριακά δημιουργείται πλήρης πρωτείνη (περιέχει κάποια βασικά αμινοξέα όπως λυσίνη κλπ). Το τσουκνιδόζουμο όπως και την πρόπολη τους τα βάζω στο νερό σαν αντιβιωτικό για την καλή λειτουργία του πεπτικου και για να σκοτώνονται τυχόν μικρόβια. Η τσουκνίδα κάνει καλό σε όλους τους οργανισμούς από άνθρωπο μέχρι φυτά. Δεν ξέρω αν κάνω καλά, πάντως στην πράξη δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα και κάποιες φορές που κάποια κότα παρουσιάσει σημάδια ασθένειας σε μια-δυο μέρες συνέρχονται. Επίσης σημαντικό είναι και το ρηγανέλαιο που αναφέρεις. Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιέρωσες, να είσαι πάντα καλά.
    Ρένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  131. Ανώνυμος16/7/13, 1:28 μ.μ.

    οι 2 κοτες που έχω (1 έτους) ξαφνικά σταμάτησαν εδώ και μια εβδομαδα να κανουν αυγά.Τρώνε μιγμα αυγοπαραγωγής και βόσκουν στο χωραφι που τις εχω ελευθερες. Ειναι φυσιλογικό ή να αλλάξω τροφή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  132. Ανώνυμος17/7/13, 6:46 μ.μ.

    σε συνεχεια του προηγουμενου ποστ, να προσθεω οτι ειδα σημερα οτι το κοτετσι που εχω τις 2 κοτες που δεν γεννουν, έχει γεμίσει φτερά. Περνούν κάποια φάση που αλλαζουν φτερο και δεν γεννουν αυγά ο κότες? (πρωτάρης γαρ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  133. Καλημέρα Αγγελή,
    αγόρασα 100 κότες ενός έτους από μονάδα παραγωγής αυγών με κλωβοστοιχίες. Μετά από ένα μήνα οι κότες παρουσίασαν φτέρνισμα, μύξα, δυσκολία στην αναπνοή και χουρχούρισμα το οποίο είναι ποιο αισθητό κατά την ώρα που κοιμούνται συν του ότι οι κότες σταμάτησαν να γεννάνε αυγά ούτε ένα δεν παίρνω από 90 κότες, τόσες μου μείνανε γιατί ανά διαστήματα μου ψοφάνε κότες με συμπτώματα την ατονία συν τα παραπάνω που προανέφερα. Ο κτηνίατρος μου έδωσε Gallimycin 5%(ερυθρομυκίνη) για 6 μέρες, είναι κάπως καλύτερα η αναπνοή τους αλλά σε μερικές κότες συνεχίζεται το πρόβλημα. Τι άλλο μπορώ να κάνω;
    Αν μπορείς να μου απαντήσεις θα με βοηθούσες πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  134. Θωμά γεια σου, Αρχικά θα σου πώ ότι από τα συμπτώματα που περιγράφεις είναι μυκόπλασμα κάθως επίσης και επιπλοκή από e. Coli (για αυτό και οι απώλειες) φυσικά δεν μπορώ να στο πω με 100% σιγουριά αφου δεν εχώ κάποια κλινική εικόνα. Η gallimycin δεν είναι η πιο ιδανική αντιβίωση για τέτοια μορφή πάθησης (με επιπλοκή αλλά και τόσες κότες που έχεις θέλεις κάτι πιο αποτελεσματικό). Σε τι αναλογίες την έδωσες? Αν δεν γιατρευτεί γρήγορά τότε αυτό γίνεται μια χρόνια κατάσταση. Σε ποια περιοχή είσαι? Κάποιος άλλος γιατρός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  135. Ανώνυμος25/8/13, 4:59 μ.μ.

    ΕΠΕΙΓΟΝ ΜΥΝΗΜΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

    Μεγάλη προσοχή συνιστούμε σε όσους αγοράζουν κότες μέσω internet και ειδικά σε όσους πρόκειται να έχουν συναλλαγή με κάποιον νεαρό ονόματι Θάνο που έχει τη Farma Δήμητρα. Εμείς πρόσφατα παραγγείλαμε για επαρχία 100 περίπου πουλάδες υποτίθεται για λευκές Λεγκόρν και μας έστειλε κόκκινα υβρίδια που δεν ξέρουν και αυτά τι είναι προσπαθώντας μάλιστα να μας βγάλει και τρελούς ενώ σε παρατηρήσεις που του κάναμε σχετικά απάντησε με απειλές και βρισιές .Παλιότερα μας πούλησε υβρίδια πάχυνσης για δυόμιση μηνών και αυτά αν ήταν 20-25 ημερών ενώ σε σχετική παρατήρηση μας επέμενε μάλιστα ότι κάναμε λάθος . Μάλιστα του ζητήσαμε να βρει μια μεταφορική φθηνή για να μας στείλει τις κότες και ο ¨κύριος ¨βολεύτηκε¨ με μία που μας πήρε για μια μπαλέτα 48 ευρώ τη στιγμή που καμία μεταφορική δεν παίρνει πάνω από 25 ευρώ !!!
    Τέλος γράφει στις αγγελίες του ότι οι κότες που πουλάει είναι δικές του ενώ σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα κάνει καθαρό εμπόριο μεταπουλώντας κότες . Εμείς ήδη αποφασίσαμε από κοινού τις επόμενες ημέρες μέσω δικηγορικού γραφείου να κινήσουμε διαδικασία ποινικής δίωξης του γιατί στις δύσκολες ημέρες που όλοι μας διαβιούμε είναι τουλάχιστον ανήθικο να υπάρχουν τυχαίοι που δεν σέβονται ανθρώπους οικογενειάρχες και κάνουν αρπαχτές με το μεροκάματο του κοσμάκη και στο τέλος τον βρίζουν και από πάνω . Για όσους έχουν αντιμετωπίσει ανάλογο πρόβλημα με τον προαναφερόμενο και θέλουν να συμμετάσχουν στην καταγγελία μας να επικοινωνήσουν μαζί μας στο email : mariant1@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  136. Ανώνυμος26/8/13, 3:44 μ.μ.

    Φίλε Θωμά δυστυχώς έμπλεξες .Τα συμπτώματα που περιγράφεις είναι είτε μυκόπλασμα όπως σωστά λέει ο Αγγελής ή πιο πολύ δείχνουν να είναι δευτερογενής λοίμωξη βρογχίτιδας ή Χ.Α.Ν ή CRD αφού πάνω κάτω τα ίδια συμπτώματα έχουν . Μπορώ να σου δώσω λύση άμεση όμως προσωρινή αλλά δυστυχώς το πρόβλημα που έχεις θα σε κυνηγάει συνέχεια αφού θα υποτροπιάζουν διαρκώς οι κότες σου και θα κολλάνε και όποιες καινούργιες παίρνεις. Γνώμη μου είναι να τις σφάξεις και να απολυμάνεις με ισχυρά απολυμαντικά το χώρο και θα βάλεις πουλιά μέσα οι κότες μόνο μετά από ένα μήνα τουλάχιστον .Αν θέλεις τηλ μου στο 6982006339 για να σου πω λεπτομέρειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  137. Καλησπέρα,
    άργησα να σας απαντήσω, να με συγχωράτε, Αγγελή την Gallimycin την έδωσα σε αναλογία 3 κουταλάκια του γλυκού σε 5 λίτρα νερό για 6 μέρες( η συνταγή του γιατρού), φυσικά οι κότες δεν έπιναν μόνο 5 λίτρα, πάντως για 6 μέρες οι κότες ποτίζονταν με Gallimycin. Στην Αριδαία έχω τις κότες οπότε οποιαδήποτε βοήθεια δεκτή με πολλή χαρά. Είχαμε και εξέλιξη στο όλο θέμα, οι κότες άρχισαν να κάνουν αυγά, περίπου 7 την ημέρα, και μία κότα έβγαλε κάτι σαν χοντρή εξογκωμένη πέτσα στο ένα της μάτι και στο λοφίο. Πολλά προβλήματα βρε παιδί μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  138. Θώμα γράψε μου το μαιλ σου να τα πούμε καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  139. Θωμάς Α.3/9/13, 8:27 μ.μ.

    Αγγελή το mail μου είναι tomampaleo@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  140. καλημερα.
    εχω προβλημα τον τελευταιο καιρο (μηνα) με τις κοτες μου.
    εχουν πεθανει σε μια εβδομαδα 8 κοτες και ενας κοκορας.μου εδωσαν ενα φαρμακο για εντερικα παρασιτα.τους το εβαλα στο νερο για 5 μερες αλλα και παλι χθες βρηκα πεθαμενο τον δευτερο κοκορα και μια απο τις κοτες που εχουν μεινει δεν φαινετε πολυ καλα.
    τα νεκρα πουλια εχουν ξεβαμμενο λιρι και κιτρινα πουπουλα μπροστα στο στηθος.
    τι μπορει να ειναι γιατι με το φαρμακο που μου εδωσαν δεν βλεπω να γινετε δουλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  141. Ανώνυμος25/9/13, 11:57 π.μ.

    Καλημέρα σας ,ονομαζομαι Βαγγέλης και στις αρχές του μήνα αγόρασα 4 κότες που μόλις είχαν αρχίσει να γεννούν.Τις πήρα για να τρώει ο μικρός και εμείς μαζί κάνα φρέσκο αυγό αλλά μέχρι τώρα τα πετάω γιατί το ρίξαμε στις αντιβιώσεις...να γίνω πιο συγκεκριμένος,μετά από μια βδομάδα που τις πήρα,η μία από αυτές είχε φτέρνισμα/βήχα και τους έδωσα NEO-TERRAMICYN για 7 ημέρες αλλά δεν της έκανε καμία διαφορά,καμία βελτίωση.για να μην τις φορτώσω και με άλλη αντιβίωση στα καπάκια με συμβούλεψαν να τις αφήσω λίγες μέρες να δου΄με αν παρουσιάσει κανένα άλλο σύμπτωμα γιατί πέρα από το φτέρνισμα/βήχα δεν είχε τίποτε άλλο,έτρωγε ,έπινε κανονικά και κάνει και αυγά κάθε μέρα.έτσι έπραξα και μετά από 5 ημέρες μετά το τέλος της neo-terramicyn,σήμερα το πρωί είδα λευκό υγρό στα μάτια της.Πήγα κια μου έδωσαν πριν λίγο το baytril και θα το βάλω από αύριο.Πως την βλέπετε την αγωγή?μέχρι τώρα δεν έχουν κολλήσει οι άλλες αλλά δεν μπορώ να πω ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος με τόσες αντιβιώσεις.Αν δεν στρώσει με το baytril την βλέπω να χάνει το κεφάλι της...Ξέχα να αναφέρω,τις έχω στην ταράτσα,με άμμο ποταμίσια (σκέφτηκα μήπως οφειλόταν και στην σκόνη από την άμμο όλο αυτό αλλά δεν το βλεπω πιθανό όσο περνάει ο καιρός)και τους δίνω φυρκο_7 αλευρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  142. Βαγγέλη αρχικά να σου πω ότι εισουν πάααρα πολύ κατανοητός και ότι με βοήθησε πολύ το μήνυμα σου χωρίς να έχω άλλες ερωτήσεις πάνω σε αυτά που ανέφερες. Η Οξυτετρακυκλίνη (και η νεομυκίνη για το συγκεκριμένο σκεύασμα) δεν ανταποκρίνονται θετικά για τέτοιου είδους ασθένειες. Αν κρίνω από τον αργό ρυθμό εξάπλωσης, τον ρονχο και την καταρροή από μάτια/μύτη ίσως τότε να έχει η κότα μυκόπλασμα (με κάθε επιφύλαξη γιατί απλά δεν έχω κλινική εικόνα). Το Baytril είναι σχεδόν το καλύτερο αντιβιοτικό νέας γενιάς και ανταποκρίνεται στα βακτηριακα 100%. Το κακό είναι αν έχει χορηγηθεί παλιότερα σε πολλές δόσεις θα έχουν αποκτήσει τα βακτήρια ανοσία στην συγκεκριμένη φ. κινολόνη και ίσως δεν δεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Να προσέξεις την δοσολογία. Θα πρέπει να πίνουν 10mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα. Επίσης αφού τα αυγά τα θέλεις για το παιδάκι σου και έχεις μόνο 4 κότες, σταμάτησε το φύραμα και φτιάξε δικό σου χαρμάνι να τις ταΐζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  143. Ανώνυμος26/9/13, 10:44 π.μ.

    Σε ευχαριστώ πολύ Αγγελή για την άμεση απάντηση σου, την περίμενα πως και πως γιατί έχω διαβάσει σχεδόν τα πάντα σε αυτό το site και καταλαβαίνω πως είσαι από τους καλύτερους δυνατόν «συμβουλάτορες» σε τέτοια θέματα. Προσπαθώ να διαβάζω και να ενημερώνομαι όσο το δυνατόν περισσότερο γύρω από τα θέματα που καταπιάνομαι και τώρα με τις κότες τα ψαχουλεύω όσο μπορώ περισσότερο τους τελευταίους μήνες. Ήδη βέβαια μετάνιωσα που πήρα μεγάλες και ακριβές κότες ,γιατί ήθελα να έχω ωραίες ράτσες, κανονικά έπρεπε να πάρω πιο μικρά σε ηλικία και πιο φτηνά ώστε να «ψηθώ» όσον αφορά τις αρρώστιες και την τροφή τους, να πάθω και να μάθω που λένε και να μην με πολυνοιάζει μέχρι να βρω την σειρά μου. Την ψάχνω και με την τροφή και θα βρω την άκρη, σίγουρα αργότερα. Θα δω τι θα γίνει με το baytril,αλλά δεν πρόκειται αν δεν συνέλθει να μπω στην διαδικασία νέας αντιβίωσης, πχ tylan.Θα καταλήξουν κινητό φαρμακείο στο τέλος οι κότες… Είμαι υπέρ των φυσικών τρόπων διατροφής και πιο πολύ πρόληψης και όπως καταλαβαίνεις μου την δίνει στα νεύρα να πρέπει να χορηγώ αντιβιώσεις. Είχα και έχω χρόνια κανάρια, αγριόπουλα και μόνο τον 1ο χρόνο χορήγησα φάρμακο, μετά μόνο με σωστή διατροφή και πρόληψη και κανένα πρόβλημα όλα τα χρόνια (και φαντάσου έκανα και αναπαραγωγή δικής μας καρδερίνας και υβριδίων της με επιτυχία). Όσο για την δοσολογία του baytril μου είπαν και είδα πως είναι 10ml ανά λίτρο πόσιμο νερού και εννοείτε το ανανεώνω καθημερινά.

    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  144. Βαγγέλη, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Φυσικά και δεν είναι λύση να αλλάζεις κάθε τόσο φάρμακα επειδή δεν δρουν θετικά αυτό το κατακρίνω από την πρώτη στιγμή που έγραψα εδώ μέσα. Το tylan είναι ν1 μπορώ να πω άλλα για συγκεκριμένο σκοπό. Αν θες μπορώ να σου το αναλύσω γιατί κάθε φάρμακο πρέπει να δίνεται μετά από μελέτη και σωστή επιλογή ενάντια της κάθε ασθένειες και των δευτερογεννων της (αν υπάρχουν). Όπως ακριβώς το είπες η καλύτερη θεραπεία είναι η "πρόληψη". Το θέμα ανθεκτικού πτηνού ή όχι και σε ποια ηλικία θα πρέπει κάποιος να τα αγοράζει θα έλεγα αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν είναι εύκολο να σου απαντήσω. σίγουρα ο νεοσσός ημέρας στρεσάρετέ λιγότερο από ένα πουλί 2-3 μηνών που θα έπερνες και από αυτό αρκετά λιγότερο ένα σχεδόν ενήλικο πουλί αλλά πολύ περισσότερο αν εμβολιαστεί (ελπίζω μην σε μπέρδεψα). Πρόληψη: Στρες=πεσμένο ανοσοποιητικό= ασθένειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  145. Βαγγέλη μην ξεχάσω, η δοσολογία που μου περιγράφεις είναι για πτηνά μέχρι 5 κιλά σωματικού βάρους και αφού έχουν καταναλώσει όλο το νερό σε μια μέρα. Καλύτερα ζύγισε και βγάλε το μεσο όρο (τώρα εσύ που έχεις λίγα πέρνα τα μια από την ζυγαρία και βγάλε την σωστή δόση) Θα υπολογίζεις δηλαδή 2 ml/kg σωματικού βάρους και σε τόσο νερό όσο να το έχουν πιει ακόμα και σε λιγότερο από μια ημέρα (μετά σκέτο νερό) διότι το baytril είναι δοσοεξαρτόμενο και όχι χρονοεξαρτόμενο. Αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  146. Ανώνυμος29/9/13, 1:15 μ.μ.

    Σε ευχαριστώ πολύ Αγγελή για την προσοχή και τις χρήσιμες συμβουλές που δίνεις.Σιγά σιγά θα τα καταφέρω και με τις κότες...που θα μου πάει...Σήμερα είναι η 4η μέρα που τους δίνω το baytril και ουδεμία αλλαγή στην παθούσα κότα.Πότε φαίνεται κανονικά η βελτίωση της αν έχει ανταποκριθεί στην θεραπεία,μέσα στις 5 ημέρες,νωρίτερα ή μετάπειτα;Όπως είχα πει δεν σκοπεύω να συνεχίσω τις αντιβιώσεις και θα πρέπει να πάρω την απόφαση να την κόψω πριν την μεταδώσει και στις άλλες.

    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  147. Ανώνυμος30/9/13, 8:24 π.μ.

    το περίεργο της υπόθεσης είναι πως τρώει κανονικά έως πολύ καλά,γεννάει κάθε μέρα και μάλιστα έχει σημειώσει και την μεγαλύτερη σωματική ανάπτυξη από την μέρα που τις πήρα.δεν θέλω να "σηκώνω" τα όπλα αλλά λυπάμαι τις άλλες μην κολλήσουν και έχω τα ίδια.σίγουρα θα μπει στα άμεσα πλάνα ένας άλλος μικρός χώρος για να λειτουργεί ώς χώρος καραντίνα/αναρωτήριο για τέτειες περιπτώσεις ώστε να μην χάνω τόσα αυγά όλες αυτές τις μέρες.

    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  148. Ανώνυμος19/10/13, 5:10 μ.μ.

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας. Ήταν ανέκαθεν ενα ερώτημα το πού να πάει κανείς την κότα/ το πουλερικό που αρρώστησε, όταν, για την πλειοψηφία των κτηνιάτρων, ζώα θεωρούνται μόνο οι σκύλοι, αντε κ οι γάτες..

    Εμείς έχουμε μια κοτούλα που ζει στον κήπο. Εδώ κ μερικές μέρες της πέφτουν τα πούπουλα. Ανασήκωσα τα φτερά της, αλλά δεν φαίνεται να έχει ζωύφια. Τι μπορεί να συμβαίνει?

    Ευχαριστώ εκ των προτερων

    Γεωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  149. κ. Γεωργία αν και έχετε δίκιο θα σας πω ότι και τα πουλερικά τα θεωρούν ζώα οι ειδικοι απλά εχουν μηδενικό κέρδος σε σχέση με τα τετράποδα κατοικιδια. Με λίγο ψάξιμο και σε περιοχές που υπάρχει πτηνοτροφία βρίσκει κανεις αξίολογος κτηνίατρους που εχουν ειδικευτει στα πτηνα!

    Σχετικά με το ερώτημα σας με το "προβλημα" της κότας σας πιθάνον να βρίσκεται σε πτερόροια ειναι μια φυσιλογική διαδικασία και τίποτε το ανυσιχιτικό. Μπορείτε αν θέλετε να την βοηθήσετε με λίγες βιταμινες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  150. Ανώνυμος21/10/13, 8:37 π.μ.

    Καλημέρα Αγγελή και καλή βδομάδα,επανερχόμενος στο θέμα που είχα αναφέρει σε προηγούμενο ποστ,τελικά ούτε το bayatril έκανε τίποτα στην κότα,συνέχισε το φτέρνισμα-βήχα και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και μετά από δυο μέρες την έκοψα για να ησυχάσω και για τις υπόλοιπες.Το θέμα είναι πως τώρα μετά από 3 βδομάδες σχεδόν παρατήρησα σε μία άλλη από τις 3 κότες που έμειναν να έχει το φτέρνισμα/βήχα,δεν έχει ακόμα άσπρη έκκριση από τα μάτια,γεννάει-τρώει-δραστήρια κανονικά όπως και πριν.Λέω να περιμένω για κάποιο άλλο σύμπτωμα αλλά αφού μέχρι τώρα της έχει χορηγηθεί λόγω της προηγούμενης άρρωστης και η neoterramicin και το bayatril,σε τι φάρμακο θα πρέπει να κατευθυνθώ?Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να την σφάξω και αυτή...τι διάλο,κάπως θα πρέπει να γιατρέυονται...στο τέλος δεν θα μείνει καμία έτσι που πάει το πράγμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  151. Ανώνυμος21/10/13, 10:45 π.μ.

    Ξέχασα το όνομα μου,ο Βαγγέλης είμαι Αγγελή στο προηγούμενο ποστ.Αν θα ήθελες θα μπορούσες να μου στείλεις στο evanthos_26@yahoo.gr ,έχω διάφορες ερωτήσεις να σου κάνω σε διάφορα θέματα για να τα λέγαμε μέσω mail για να μην ζαλίζω όλο το forum...

    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  152. Βαγγέλη σου απάντησα στο μαιλ σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  153. Ανώνυμος27/10/13, 2:12 μ.μ.

    Χαίρετε,θα ήθελα κι εγώ λίγη από την πολύτιμη γνώση σας!!!...οι κότες μας έχουν σκουλήκι,τη γνωστή ταινία!Ο κτηνίατρος μας πρότεινε levoplix και θα ήθελα να ρωτήσω: υπάρχει κάποιος φυτικός τρόπος αντιμετώπισης ώστε να αποφύγουμε τα φάρμακα??
    Ευχαριστώ πολύ,
    Φαίη από Καπανδρίτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  154. Ανώνυμος5/11/13, 10:00 μ.μ.

    Γεια σου Αγγελη, με λενε Τασο, εχω και εγω καποια προβληματα με κοτοπουλα, καποια ηλικιας 4 μηνων δειχνουν να μην εχουν διαθεση καθονται σαν να νυσταζουν χωρις διαθεση και κουραγιο για πολλα πολλα(ενα απο αυτα ειχε βρασιμο)...
    Ρωτησα στο φαρμακειο και μου ειπαν να δωσω ερυθρομυκινη, εβαλα στο νερο (5 μερες) και βλεπω καποια βελτιωση, επισης τους εδωσα και ντεπον αναβραζομενο με συριγγα και τα βλεπω καπως καλυτερα. ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΛΕΙΨΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΥΛΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΨΟΦΗΣΟΥΝ...
    ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΛΩΣΣΟΠΟΥΛΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ (ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΝΑΝΑ) ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΑΝΑΚΙΑ ΑΠΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  155. Φαι, ζητώ συγνώμη μου ξέφυγε το μηνυμα σου και το είδα μόλις. Πολύ σώστά σου είπε ο κτηνιατρός για το συγκεκριμενο φάρμακο. Τώρα κάτι σε ποιο φιλικό μπορεις να χρησιμοποιεισης σκόρδο όπως και σε εμας τους ανθρώπους. Επίσης ζήτα απο το φαρμακείο καποιο παρασιτοκτόνο για ανθρώπους (για σκουλικακια απο βοτανα - σίγουρα θα υπαρχει - να προσέξεις την δοσολογία μόνο!) Καλό θα ήταν όποιον τρόπο και να διαλέξης να καθαρίσεις σχολαστικά το κοτέτσι γιατί θα τα ξανα φάνε και όλο αυτό θα κάνει κύκλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  156. Τάσο, κάποιο άλλο σύμπτώμα βλέπεις? (διάρροια για παράδειγμα?) Οποιαδηποτε πληροφορία και να μου δώσεις σίγουρα θα με βοηθήσει. Πολλες φορές τα συμπτώματα μοιαζουν σε αρκετες αρρώστιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  157. Ανώνυμος6/11/13, 4:40 μ.μ.

    Γεια σας εχω 20 κότες και τώρα τελευταία εχουν αρρωστήσει.Πρίν δυο μέρες είδα τον κόκορα αδιάθετο με δυσκολία στην αναπνοή και γουργουρητό όταν ανάσαινε και είχε πρήξιμο από το ένα μάγουλο.Ακόμα οι κουτσουλιές του ήταν καπως νερουλές με ενα άσπρο κάπως αφρό μέσα.Την άλλη μερα παρατήρησα οτι και μια κότα είχε τα ίδια συμπτώματα μόνο που το μάτι της ήταν πολύ πιο πρησμένο και έτρεχε ένα άσπρο υγρό.Σήμερα το πρήξιμο εχει προχωρήσει ο κόκορας δεν βλέπει από το ένα μάτι είνα ακόμα πιο αδύναμος,αλλά παρατήρησα οτι και άλλες κότες κάνουν θορύβους στην αναπνοή,καταπίνουν δύσκολα και είναι νωχελικές.Τι μπορεί να φταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  158. Ανώνυμος6/11/13, 8:45 μ.μ.

    Τασος
    Αγγελη, ευχαριστω για την αμεση απαντηση, παρατηρω οτι ισως και να εχουν καποια ελαφρα διαρροια, δεν ειμαι σιγουρος γιατι τα εχω ελευθερα, επισης το ενα σκουφατο-σκαλτσουνατο σημερα φταιρνιζεται και εχει ελαφρυ βρογχο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  159. Ανώνυμε με τις 20 κότες, πιθανον να έχουν μυκόπλασμα. Ομώς φοβάμαι μήπως υπάρχει και κάποια ακόμα επιπλοκή. (δευτερογενής ασθένεια). Μπορείς να πας σε κάποιον γιατρό που να έχει εμπειρία στην πτηνοτροφία? Φυσικά αν ψόφησει κάποιο να το κρατήσεις και να το πας για νεκροψία. (αν δεν υπάρχει δυνατότητα πεσμου και θα βρούμε μια λύση.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  160. Τάσο, κανένα πρόβλημα! Λοιπον αυτή την περίδο που αλλάζει ο καιρος απότομα ειναι καταστρεπτικη για τα πουλία διοτι στρεσάροντε απο τις απότομες αλλαγες τις θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την βροχή, τον αέρα και το υψηλό ποσοστό υγρασίας είναι συχνό φαινόμενο αυτή την χρονική στιγμή να βλέπουμε συμπτώματα μυκοπλάσματος. Για να καταλάβης το συγκεκριμενο βακτήριο υπάρχει στον οργανισμό του πτηνου κάθε υγιους πτηνού και όταν το ανοσοποιητικο του πέφτει έχουμε την εμφάνιση της νόσου. Μεγάλη προσοχή πρεπει γιατί μαζη με αυτό το νοσήμα πολλές φορές μπορει να έχουμε και επιπλοκές απο αλλες ασθένιες. Μπόρεις να επισκευτεις κάποιο κτηνίατρο να σου δώσει την ανάλογη θεραπεία με κάποιο φάρμακο? Μην την αμελήσεις γιατί γίνεται χρονιαία και δεν θεραπεύται ευκολα. Όποια δυσκολία μου λες. Μπορεις να μου γράψεις και ενα μαιλ σου για να μιλήσουμε πιο άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  161. Ανώνυμος7/11/13, 5:08 μ.μ.

    Πήγα σε ένα κτηνίατρο και μου είπε ότι έχουν λοίμωξη του αναπνευστικού.Η κότα ψόφησε αλλά την έθαψα.Έχω και κάποια μικρά πουλιά σε ένα από τα οποία παρατήρησα πρήξιμο στο κεφάλι.Θέμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  162. Ανώνυμος7/11/13, 7:02 μ.μ.

    Λοιμώδης κόρυζα για την ακρίβεια.Θέμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  163. Ανώνυμος7/11/13, 10:15 μ.μ.

    Tasos
    ΑΓΓΕΛΗ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΙΛ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ, ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ...

    portes.gr papaki.gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  164. κ. Αγγελή,

    έχουμε 55 κότες, σήμερα το πρωί που πήγα να τις ανοίξω, είδα τη μια θηλύκια να είναι μέσα στο κοτέτσι μόνη της... και να κρέμεται από πίσω ο "κώλος" της!!! είχε βγει όλος έξω... την είδε ένας φίλος (και αυτός βέβαια άσχετος με κότες) και μου λέει φαίνεται σαν να έχει αυγό μέσα... αλλά βέβαια δεν το πιάσαμε... στάζει αίμα... είναι φοβισμένη... αυτή η κότα πρέπει να έχει γεννηθεί γύρω στο Μάρτιο-Απρίλιο...

    σίγουρα θα πρέπει να τη σφάξουμε... αναρωτιόμαστε... τι μπορεί να έγινε... μπορεί να πήγε να γεννήσει και να της βγήκε? από την άλλη έχουμε αρκετά κοκόρια (πήραμε κοτόπουλα τον Ιούνιο και μας βγήκαν μπόλικα αρσενικά, τα οποία έχουμε σκοπό να τα σφάξουμε) μήπως την τραυμάτισαν αυτά;... μπορεί να πάσχει από κάτι και να συμβεί και στις άλλες;

    τώρα έχει ψιλοκάτσει, την έχουμε απομονώσει...

    άμα θέλετε μπορώ να προσπαθήσω να την βγάλω φωτογραφία να τη δείτε... ή να τα πούμε μέσω email

    Σας ευχαριστώ, Νάνσυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  165. κ. Νάνσυ, Αν δεν σας κάνει κόπος θα το προτιμούσα. Γράψτε μου καλύτερα το mail σας να τα πούμε καλύτερα απο εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  166. θα τη φωτογραφήσω αύριο και θα σας τις στείλω ακόμα και αν ψοφήσει

    για να φανταστείτε... είναι σαν να κρέμεται μια μικρή "συκωταριά" από πίσω της...

    σας γράφω το ιμειλ με κενά, ώστε να τα αφαιρέσετε εσείς... sirenancy @ gmail.com

    σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση,
    Νάνσυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  167. Καλημέρα , το ίδιο ακριβώς μου έχει συμβεί και σε μένα . ξαφνικά βλέπω τη κότα να της κρέμεται έξω ο κωλος της, στην αρχή για τρεις τέσσερις ήμερες γεννούσε μέρα παρά μέρα παραμορφωμένα αυγά και μετά σταμάτησε τελείως η κατάσταση της επιδεινωνόταν συνεχώς δεν έτρωγε με όρεξη έχανε βάρος και τις τελευταίες μέρες πριν ψοφήσει έκανε ένα τσιριχτό κακάρισμα. Σε 10 ήμερες ψόφησε.
    Πιστεύω πως το έπαθε από έλλειψη ασβεστίου. Κ Αγγελη θα ηθελα να μαθω και εγω την απάντηση σας για την αρρώστια αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  168. Ανώνυμος15/1/14, 10:25 μ.μ.

    Γεια και από μένα και καλή χρονιά.Αγγελή χρειάζομαι τα φώτα σου.Εχω ένα μικρό κοτέτσι .Πέρσι η μια κότα άρχισε να κουτσαίνει και λίγο καιρό μετα ψόφισε.Το καλοκαίρι ακριβώς το ίδιο αρχισε να κάνει μια ακόμα κοτα που συνεχίζει και ζει κουτσαίνοντας τρώει όμως αρκετά λαίμαργα αλλά δεν μπορεί να σκάψει.Παντως πέρασαν 6 μήνες έτσι.Στο τέλος του καλοκαιριού ομως αρρώστησε ο κόκκορας μου κουτσαίνοντας πρώτα το ενα πόδι και μετά και το άλλο.Ψωφησε λίγες μέρες μετά παρα τις φιότιμες προσπάθειες του να τραφεί.Τώρα όμως αρρώστησε και ο κόκκορας που εκανε η κλώσσα μου την άνοιξη.Τρώει μόνο ότι τους δίνω μια και δεν σκάβει πια.Κρατάει το πόδι κάτω απο την κοιλιά του και κανει τεντώματα μπροστά σαν να έχει μουδιάσει.επίσης όταν το πατάει κάνει ένα περίεργο βάδισμα το τεντώνοντάς το πρωτα μπροστά.Οι κουτσουλιές του μοιαζουν μάλλον φυσιολογικές.Το μόνο που παρατήρησα ειναι ίσως ένα μικρό πρήξιμο στην αρχή του μεσαιου δακτύλου του .Γενικα θα έλεγα ότι χτύπησε αν δεν έκανε αυτές τις κινήσεις μπροστά και αν δεν υπήρχε προηγούμενο.Καμιά ιδέα? Μάνθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  169. Ανώνυμος29/1/14, 9:11 μ.μ.

    Καλησπέρα σας,
    Θα ήθελα και εγώ να ζητήσω τη βοηθεία σας, Έχω 24 κοτόπουλα 4 μηνών και είναι ολά καλά αλλά ένα έμεινε ποιο μικρό απο τα άλλα εχει καθυστεριμένη ανέπτυξη και τώρα έχει και μια βδομάδα που έχει αρχίσει να τρεκλίζει, έχει ασταθείαι στο βάδισμα, και κάκη ισπορροπία, πέρασε και μέρες που δυσκολέυοτάν πολύ, τρώει ομώς κανονικά και το πάλευει το καήμενο. Του κάναμε 3 ενέσεις με ταραμικίνη αλλά μαλόν δεν το βοήθησαν. Μπορώ να κάνω κάτι να το βοηθήσω? Η όψη του είναι κάλη και αγώνιζεται να επιβιώσει. Σας εύχαριστώ εκ των προτέρων.
    Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  170. Καλημέρα με λένε Γιώργο θέλω να ρωτήσω γιατί κάποιες κότες πιάνονται και μετά από μέρες πεθαίνουν...ειναι κρεατοπαραγωγής κόκκινες από μεγάλη βιομηχανία αυγοπαραγωγης στην Κόρινθο.. Είναι στης 60 μέρες και γύρω στο 1κιλο και κατι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  171. Να ρωτήσω κατι μπορεί να τα πειράξει αν τους δίνεις α ηλικίας για καιρό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  172. Γεια σας και συγχαρητήρια για το site σας .Εχω ένα πρόβλημα και περισσότερο απορία θα το χαρακτήριζα ,έσφαξα έναν κόκορα σήμερα και μέσα στο κέντρο του στήθους του και από την μέσα μερία ,στο κόκαλο, το κρέας ήταν καταπράσινο .Το πέταξα βέβαια αλλά αν μπορούσε κανείς να μου πει τι ήταν αυτό και αν το υπόλοιπο πουλί τρώγεται. Ευχαριστώ εκ των προτέρων Αντώνης απο Καλαμάτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  173. Ανώνυμος29/3/15, 2:23 μ.μ.

    Καλημερα. Ολως τυχαίως συνέβη σε μια κοτουλα μου και δεν ηξερα τι να κάνω. Η γυναίκα μου,πρότεινε να βάλουμε με το βαμβάκι σπαθόλαδο στα ματια του ζώου το οποιο μετα απο μιση με μια ωρα τα άνοιξε κι αρχισε να τρώει. Επιπλέον εβαλα σπαθόλαδο και στο λειρι της κότας για καθε ενδεχόμενο. Ελπιζω να κανεις το ιδιο και να βοηθηθουν τα ζωα σου αν βέβαια μιλαμε για την ιδια ασθένεια. Εσυ δεν εχεις να χάσεις κατι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  174. Ανώνυμος7/11/15, 3:00 μ.μ.

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΑΥΡΙΣΕΙ ΤΟ ΛΥΡΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΚΑΛΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ. ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  175. Εμένα η γαλοπούλα έχει ένα πρήξιμο σαν Ν έχει αέρα μέσα κατο απο το δεξί φτερό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  176. Ανώνυμος2/2/17, 8:20 μ.μ.

    Καλησπέρα,ο φίλος μου είχε 11κοτες,η δυο πέθαναν ,παρουσίασαν συμπτώματα :δυσκολια στην αναπνοή εναν περίεργο ήχο,φουσκώνει, όσο περνούσαν οι μέρες δυσκολία στην κινηση ,πήγαινε να κακαρισει κ με το ζόρι έβγαινε η φωνη της ,δεν έτρωγε κ απομωνονεται απ τις αλλες,μέσα σε 2 βδομάδες πρωτα η μια κ μετα η αλλη,την δεύτερη την έδωσε ενα φάρμακο οξυβετ κάπως έτσι λέγετε ,άντεξε 6 μέρες,στο κοτέτσι έχει ροκανιδι μήπως φταίει αυτό;τώρα κ 3 κοτα με τα ίδια συμπτώματα είναι περιπου 6 μηνών ,σας παρακαλώ αν κάποιος γνωρίζει κάτι το mail μου είναι foto940@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  177. Καλησπέρα.Εχω π΄ροβλημα με μυκόπλασμα στο κοτέτσι μου.
    Είχα 100 κότες στο κοτέτσι και είπα να τις πλυθήνω.Έτσι πήρα άλλες 30 από έναν προμηθευτή (όχι πλανώδιο)και μετά από 1 εβδομάδα πήρα άλλες 20 από έναν άλλον.
    Τις κότες τις έβαλα όλλες μαζί από την αρχή λόγω έλλειψης χώρου.
    Μετά από 2 εβδομάδες είπα να τις δώσω προληπτικά όλες tylan. Αφού τις έκανα την θεραπεία για 5 ημέρες μετά από 1 εβδομάδα άρχισαν μερικές (3-4)να παρουσιάζουν μυκόπλασμα (δακρυσμένα και κλεισμένα μάτια).
    Τις απομόνωσα και ξεκίνησα να τις δίνω tylan αλλά μετά από 5 μέρες χρήσης δεν είδα αποτελέσματα.
    Μετά τις έδωσα baytril και ακόμα και τώρα μετά από 6 ημέρες ακόμα δεν έστρωσαν.

    Η αιτία είμαι κατα 99% σίγουρος, είναι ότι τις πήρα από διαφορετικούς προμηθευτές και τις έβαλα όλες μαζί απευθείας.
    ΑΛΛΑ είναι τυχαίο ότι μετά την χορήγηση tylan μου παρουσιάσαν μυκοπλασμα? Και γιατί μου το εμφάνισαν μετά από 1 μήνα και όχι πιο νωρίς?
    Μυκόπλασμα δεν έχουν μόνο οι καινούργιες αλλά και άλλες δύο παλιές οι οποίες από ότι βλέπω αρχίζουν να στρώνουν σε σχέση με τις καινούργιες που αναγκάστηκα να τις σφάξω αφού είδα ότι δεν έχω αποτελέσματα.

    Τί άλλο μπορώ να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  178. Ανώνυμος3/2/18, 10:06 μ.μ.

    εχω ενα κοκορα -πρεπει να ειναι 3 ετων ισως και 4 και σημερα παρατηρησα πως οταν περπαταει παραπατει σαν μεθυσμενος..τι μπορει να του συμβαινει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  179. Γεια σας,τις μέρες του Πάσχα που πέρασε βρήκα κάτω από το σπίτι μου στο δρόμο μια γαλοπούλα, την είχαν πετάξει ,την μάζεψα. Είχε πρησμένο το ένα μάτι,όλο κλειστό,το ραμφος είχε στραβωσει και έτρεχε σάλια και από το μάτι υγρό και αφρός.Η γαλοπούλα ήταν ορεξατη για φαγητό και νερό και ζωιρη γι'αυτό αποφάσισα να ην κάνω καλά,μου έδωσαν φάρμακο για το νερό της tailan ,νομίζω το έλεγαν.Υπιε από αυτό 4 μέρες και δεν της ξαναδωσα,το μάτι άρχισε να ξεπρηζετε,μέχρι και προχτές είχε μείνει πολύ λίγο κάτω από το ματι σαν φασόλι.Ειναι πολυ ζωηρή ,μου έχει κάνει και 4 αυγά.Εχθες παρατήρησα ένα πρηξημο στο λυρι από την ίδια μεριά.Τι μπορεί να είναι ?δεν έχει αλλάξει κάτι στην συμπεριφορά της.Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  180. Καλησπέρα.θα ήθελα τη βοηθεια σας. Έχω αγοράσει είκοσι κοκόρια το Φλεβάρη. Το ένα ψόφησε σχεδόν αμέσως χωρίς συμπτώματα.το δεύτερο παρέλυσε και μετά από λίγες μέρες ψόφησε.τωρα έχω παράλυτο τρίτο κοκοράκι. Δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.κοτετσι καθαρό ούτε αίμα στις κοτσιλιες. Ευχαριστώ πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  181. Ανώνυμος15/9/18, 8:08 π.μ.

    Gallymicin Στο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες εγω προσωπικά εκανα το διαλυμα και το έδινα με σύριγγα για να είμαι σίγουρος πως το πίνει ..Αυτό είναι για τα αναπνευστικά. .Επειδή ήταν αρκετά άρρωστο δυο μέρες ταιζα τον κόκορα με κρόκο διαλυμένο σε νερό πάλι με σύριγγα. Το μυκοπλασμα είναι δύσκολο αλλά το εσωσα το πουλί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  182. Κώστας μορ24/1/19, 9:49 μ.μ.

    Καλησπέρα. Είχα 21 κοτόπουλα πριν 2 μήνες, αυτή τη στιγμή έχουν μείνει 15 και ένα είναι έτοιμο να ψωφήσει και κάποια άλλα έχουν αδυνατήσει . Είναι σχεδόν 7 μηνών δεν κάνουν ακόμα αυγά και πριν μια εβδομάδα τα έδωσα baycox αλλά δυστυχώς ψώφησαν άλλα 2. τα συμπτώματα δεν μπορώ να πω ότι ήταν ίδια όσο αφορά τις κουτσουλιές. Κάποια είχαν άσπρη διάρροια άλλα πρασινωπή και το τελευταίο διάστημα έβλεπα και αίμα οπότε και τα έδωσα baycox αλλά χωρίς αποτέλεσμα.Τα υπόλοιπα συμπτώματα είναι κοινά δηλαδή πεσμένα φτερά, κλείσιμο των ματιών,χώνουν το κεφάλι στο φτέρωμα απομονώνονται δεν τρώνε με όρεξη και σιγά σιγά σταματάνε τελείως με αποτέλεσμα να χάνουν τελείως το βάρος τους και να βγαίνει το στέρνο εντελώς και μου φαίνονται και πιο ζεστά. Η τροφή που τους δίνω είναι ανάμεικτη καλαμπόκι σιτάρι, φύραμα και πρασινάδες αποφάγια κτλ. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  183. Αγαπητοί φίλοι ... όσο αναφορά τις ασθένειες διαβάστε τα προηγούμενα σχόλια... έχουν δοθεί αρκετές απαντήσεις και δυστυχώς ο Αγγελής δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  184. Γεια σας κε Αγγελή. Οι κότες μου παρουσίασαν λευκή διάρροια, δεν τρώνε, γενικά είναι μαζεμένες και δεν έχουν κίνηση. Άρχισαν να ψοφάνε. Για την λευκή διάρροια διάβασα ότι μπορεί να είναι σαλμονέλα. Ακόμη και αν είναι σαλμονέλα δεν μπορώ να βρω τρόπους αντιμετώπισης. Διαβάζοντας τα σχόλια παραπάνω και βλέποντας πόσο έχετε βοηθήσει θα ήθελα την γνώμη σας.
    Σας ευχαριστώ, περιμένω απάντησή σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  185. Εχω δυο κοτες και το ραμφος τους ειναι μεγαλυτερο απο το πανω ραμφος και δυσκολευονται να φανε...τι να κανω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  186. Μπορείς να το κόψεις ώστε να μπορούν να φάνε. Το έχω δοκιμάσει σε κοτεκ που έτρωγαν τα αυγά. Είναι άψογη πατέντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  187. Καλημέρα, σε ποιο μέιλ θα μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί σας για ένα θέμα που έχει προκύψει? Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  188. Παρακαλω πολυ βοηθηστε με αν μπορειτε. Εχω ενα ζευγαρι γαλοπουλα 7 μηνων. Ο αρσενικος απο τους 4 μηνες και μετα αρχισε να εχει δυσκολια στο περπατημα ενω τα φτερα του ειναι σε κακη κατασταση. Τωρα πλεον δεν μπορει να περπατησει και ειναι συνεχεια καθηστος. Του εκανα θεραπεια με αντιβιωτικο ευρεος φασματος δινοντας του και βιταμινες μηπως τον βοηθησω λιγο αλλα δυστυχως..... Εχει ομως ορεξη για φαγητο.Οι συνθηκες υγιεινης ειναι οι καλυτερες δυνατες. Πεστε μου σας παρακαλω τι μπορω να κανω.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  189. Το ίδιο έπαθε και ένα κοτοπουλάκι από τα δικά μου ξαφνικά και δεν ξέρω τι είναι. Αν γνωρίζει κάποιος ας απαντήσει παρακαλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  190. Εχω 22 κοτες,πρινενα μηνα βρηκα μια κοτα ψοφια. Ανοιγοντας την ειδα τα εντερα της να εχουν την εικονα βρασμενων εντερων και η κοιλιακη κοιλοτητα γεματη υγρο. Σημειωτεον πως η κοτα 2 μερες πριν εδειχνε υγειεστατη. Μετα λοιπον απο ενα μηνα βρηκα δευτερη κοτα ψοφια.μπορειτε σας παρακαλω να μου δωσετε τα φωτα σας: ευχαριστω πολυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  191. Ανώνυμος16/5/20, 6:12 μ.μ.

    Μπορείτε να μου πείτε για τό πριονίδι, εγώ τούς βάζω ροκανιδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  192. Χρειάζομαι επειγόντως βοήθεια.Ενα από τα κοτόπουλα μου έχει συνεχώς ελαφρώς γυρισμένο το κεφάλι του χωρίς να μπορεί να το ισιωσει.Τι να κάνω ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  193. Καλησπέρα! Θα ήθελα να μάθω αν ισχύει ακόμα το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  194. Ανώνυμος9/5/21, 11:06 π.μ.

    Καλημέρα, έχω εφτά κοτούλες με έναν κόκορα οκτό μηνών,όλα απο κλώσα μου, σε ένα στρέμα με γρασίδι και τρώνε καλαμπόκι, σιτάρι και οτι βρουν στο χώρο τους. Ο κόκορας μόνο έχει σκουλίκια στις κοτσιλιες του. Τι μπορώ να κάνω γι αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  195. Το αρσενικο μου παγωνι κουτσαινει τι να του κανω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  196. Χαίρετε!Εμείς έχουμε περίπου 40 κότες ελευθέρας βοσκής κ τώρα τελευταία παρατήρησα πως 2 κότες όταν πάνε να κάνουν την κουτσούλια φωναζουν καπως περιεργα...σαν να πονανε το αντιλαμβάνομαι εγώ...τις απομόνωσε Αλλά σήμερα εμφανίστηκε άλλος ένας πετεινός...Είναι αρρώστια να ανησύχησω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  197. Ανώνυμος2/5/22, 8:08 μ.μ.

    Καλησυ και Χριστός Ανέστη....θα ήθελα την βοήθεια σας ...σήμερα μου πέθανε ένας κόκορας...το πρωί τον είδε ο άντρας μου...και καθόταν λίγο μαραζομενος...εγώ μετά δεν τον έβλεπα καθόλου..να μην σας κουράζω τον βρήκαμε πίσω από μια πέτρα σχεδόν νεκρό..όταν τον βγάλαμε έξω...έβγαζε από το στόμα ένα καφέ υγρό...και μετά ξεψύχησε...τι μπορεί να συμβαίνει??? ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  198. Ανώνυμος22/7/22, 5:52 μ.μ.

    Αγαπητέ κύριε Αγγελή.
    Θα ήθελα να με βοηθήσετε σχετικά με μια πουλαδιτσα μου 3 μηνών, η οποία απέκτησε ξαφνικά βράσιμο στην αναπνοή από χθες. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για την βοήθεια.
    Με εκτίμηση, Ιωάννης villadreamgarden21@yahoo.com
    Θα χαρώ πολύ να με ενημερώσετε για το τι θα μπορούσα να κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  199. Ανώνυμος16/3/23, 7:03 μ.μ.

    Καλησπέρα..τα τελευταία ερωτήματα βλέπω είναι 2013..τώρα έχουμε 2023..ο κύριος Αγγελής είναι παρόν;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα