Google

Ετικέτες

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Κολοκύθια σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Καλλιέργεια: Η καλλιέργεια των κολοκυνθών και της κολοκύθας είναι παρόμοια με του πεπονιού και του αγγουριού που είναι και αυτά μέλη της οικογένειας των κολοκυνθών. Απαιτούν ζεστές μέρες και νύχτες για να ωριμάσουν καλά.
Σπορά: 1.5 - 5 εκατοστά βάθος (αναλόγως την ποικιλία)
Απόσταση φύτευσης: Στις σειρές σε χωράφι: 60-70 εκ. / Ανάμεσα στις σειρές: 90-150 εκ.
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Εποχή σποράς-Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 21-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Αύγουστο
Έδαφος: Κρατήστε το χώμα υγρό με σάπια φύλλα και βρεγμένα άχυρα ή χορτάρια όταν αρχίζουν οι ζέστες.
Συγκομιδή: Μαζέψτε τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια όταν είναι μικρά για βραστά ή φρέσκα και μέχρι 20 εκατοστά για τηγανιτά. Τα μικρά κολοκυθάκια θα γίνουν υπερβολικά μεγάλα σχεδόν σαν κολοκύθες αν δεν τα κόψετε.
Οι χειμωνιάτικες κολοκύθες είναι έτοιμες για συγκομιδή όταν ο φλοιός τους χάνει τη φυσική λάμψη τους. Μετά από το στάδιο της πλήρης ανάπτυξής τους, αφήστε τις κολοκύθες άλλες 10-15 ημέρες να ωριμάσουν και κόψτε το κοτσάνι 3 εκατοστά πάνω από την κολοκύθα. Μην αφήσετε τα φρούτα να κρυώσουν. Αποθηκεύστε τες σε καλά αεριζόμενο μέρος με θερμοκρασίες 7-16°C.

Συγκαλλιέργεια κολοκυθιών

Τα κολοκύθια μπορούν να καλλιεργηθούν μαζί με καλαμπόκι-πεπόνι-τάτουλα-ραπανάκι-καπουτσίνο-κατιφέ-ρίγανη.
Ο κατιφές αποτρέπει τους κανθάρους και η ρίγανη παρέχει τη γενική προστασία παρασίτων. Το νεροκάρδαμο αποτρέπει τα ζωύφια.
Δεν καλλιεργούντε μαζί με πατάτες.

Ασθένειες: Τα κολοκύθια προσβάλλονται από περονόσπορο, ωίδιο, και βακτηριακή μάρανση. Για να αποτρέψετε τη μάρανση των κολοκυθιών διατηρήστε μία σταθερή υγρασία στο έδαφος.

Έντομα εχθροί: Ανακατέψτε στάχτη μέσα στο χώμα πριν την φύτεψη τους για να μειώσετε τα σκουλήκια των κολοκυνθών.
Για μικρές ποικιλίες άλλη μία στρατηγική είναι να τσιμπήσετε τις αναπτυσσόμενες κορφές τους, όταν φτάσουν τα 30-60 εκατοστά μάκρος.
Χρησιμοποιήστε πύρεθρο ή sabadilla για τον έλεγχο του σκαθαριού του αγγουριού και του σκαθαριού των κολοκυνθών.
Καταστρέψτε τα αυγά του σκαθαριού της κολοκύθας με το χέρι ή τοποθετήστε τα σε ένα δοχείο με νερό και σαπούνι. Για να παγιδέψετε τα σκαθάρια του κολοκυθιού τοποθετήστε τάβλες ή σανίδες γύρω από την βάση των φυτών.
Τα σκαθάρια θα κρυφτούν από κάτω από τις σανίδες το βράδυ και μπορούν να μαζευτούν εύκολα νωρίς το πρωί.
Μερική έξτρα προστασία για τα σκουλήκια των κολοκυθών μπορεί να παρθεί, αν εφαρμόσουμε ροτενόνη γύρω από τη βάση των φυτών.
Κρατώντας τα φυτά κάτω από κάλυμμα μέχρι την ανθοφορία επιμηκύνει την επιβίωση του φυτού. Χρησιμοποιήστε ανθεκτικές ποικιλίες όπου έχετε πρόβλημα αν σας είναι εφικτό.

Σώσιμο σπόρου: Υπάρχουν 4 είδη από κολοκύθια και κολοκύθες.
Η διασταύρωση γίνεται συνήθως εύκολα μέσα στα ίδια είδη ποικιλιών και σπάνια μεταξύ ειδών.
Απομόνωσε τις ποικιλίες του ίδιου είδους με μικρότερη απόσταση 200 μέτρων για σπιτική χρήση.
Η παραγωγή αγνών σπόρων απαιτεί γονιμοποίηση με το χέρι ή απομόνωση από άλλη ποικιλία σε απόσταση 400-1600 μέτρων, αναλόγως την μεριά φύτεψης.

Πως γίνονται άσπερμα τα κολοκύθια και τα αγγούρια.

Στα γεωπονικά ευρίσκονται δύο μέθοδοι για να κατορθώσει κανείς να κάνει κολοκύθια χωρίς σπόρο (άσπορα.
Κατά τους Καντιλίους αυτό κατορθώνεται αν βραχεί ο σπόρος που είναι για σπάρσιμο μέσα σε σηνάμινο έλαιο.
Κατά δε του Βάρωνα αν παραχωθούν οι καυλοί του φυτού και αφεθούν οι κορφές έξω, αφού δε μεγαλώσουν και αυτές και παραχωθούν οι κληματσίδες τους, αυτό δε να γίνει τρεις ή τέσσερις φορές και να κόβονται τα μεταξύ μέρη. Το τελευταίο μέρος της κολοκύνθης που δε συνεχίζεται με τα άλλα δίδει άσπερμα κολοκύθια. Αυτό μπορείς να το δοκιμάσεις και στα αγγούρια.

Πηγή: Γεωργική και οικιακή οικονομία παρά Γρηγόριου Παλαιολόγου-Τόμος 2ος-Εν Αθήναις 1835

Οδηγός ειδών ποικιλιών κολοκύθων και χαρακτηριστικά τους-(Cucurbita spp)

C. pepo: Οι ποικιλίες pepo συνήθως τρώγονται πριν την πλήρη ωρίμανσή τους σαν καλοκαιρινά κολοκυθάκια επειδή συνήθως δεν διατηρούνται για πολύ καιρό. Τα φρέσκα κολοκυθάκια είναι απαλά σε γεύση και συνήθως φτιάχνονται βραστά, ψητά ή τηγανιτά.
Η ποιότητα της σάρκας ελαττώνεται κατά την αποθήκευσή τους και οι περισσότερες ποικιλίες τρώγονται καλύτερα σε ένα μήνα από την συγκομιδή τους. Οι θαμνώδεις pepo ποικιλίες είναι καλύτερα να φυτεύονται στη σειρά. Δοκιμάστε κολοκύθες λούφα ή Tromboncino που είναι ανθεκτικές στα έντομα για παραγωγή κολοκυθιών.

C. maxima: Πολλές ποικιλίες από αυτή την ομάδα γίνονται αρκετά μεγάλες. Τα πάνε αρκετά καλά στη αποθήκευση, από μερικούς μήνες μέχρι ένα χρόνο ή και περισσότερο αναλόγως την ποικιλία. Η σάρκα έχει εξαίρετη υφή και πολύ καλή γεύση. Δυστυχώς οι ποικιλίες maxima είναι γενικώς ευαίσθητες στη μάρανση, στα σκουλήκια και σε άλλα έντομα.

C. moschata: Οι ποικιλίες moschata είναι εξαιρετικές για διατήρηση. Η σάρκα τους είναι συνήθως πορτοκαλί στο χρώμα, γευστικές, γλυκές και συχνά μυρωδάτες. Οι moschata ταιριάζουν για πίτες και κέικ, αφού συχνά ψήνονται ή βράζονται. Οι ποικιλίες αυτές έχουν καλή αντοχή στο σκουλήκι των κολοκυθιών και στο σκαθάρι του αγγουριού όταν τα φυτά περάσουν το στάδιο του σπόρου. Κατά την περίοδο της ανάπτυξης των φυτών, οι ποικιλίες moschata χρειάζονται βραδινές θερμοκρασίες πάνω από 16°C για να αναπτυχτούνε καλά.

C. argyrosperma: Οι περισσότερες μίξης έχουν μακρά παράδοση να καλλιεργούνται στο νότο και είναι λιγότερο δημοφιλής από ότι τα παλιά χρόνια. Το φρέσκο τους χρώμα είναι συνήθως απαλό κίτρινο ή κρεμώδης, με χονδροειδές κάπως σχήμα και δεν είναι τόσο γλυκές και γευστικές όσο οι maxima και οι moschatas.
Συνήθως μαγειρεύονται με γλυκαντικά όπως μαύρη ζάχαρη ή ψήνονται με γεμιστά μίγματα. Μερικές καλλιεργούνται κυρίως για τους γευστικούς και μεγάλους σπόρους τους που κάνουν πολύ καλά σνακ. Όπως οι moschata έχουν καλή αντίσταση στο σκουλήκι των κολοκυθιών και στο σκαθάρι του αγγουριού. Σαν ποικιλία έχουν την καλύτερη αντοχή στην ξηρασία.

Ποικιλίες κολοκυνθειών

Grey-C. pepo
Ωρίμανση: 52-60 ημέρες
Μικρομεσαίο κολοκυθάκι με γκρι-πράσινο χρώμα. Έχει εξαιρετική γεύση και υφή.
Γίνονται γεμιστά, ψητά, βραστά. Συνεχίζει να παράγει κολοκυθάκια για πολύ καιρό.


Costata Romanesco-C. pepo
Ωρίμανση: 52-60 ημέρες
Έχει μεγάλα φύλλα με γκρι-πράσινα και ανοιχτού πράσινου νευρώσεις και κηλίδες. Ιταλικού τύπου. Έχει πολύ γρήγορη παραγωγή σε κολοκύθια και αργότερα καλή παραγωγή σε αρσενικά λουλούδια που μπορούν να γίνουν γεμιστά. Η σάρκα του είναι νόστιμη και με μαλακό δέρμα. Αν το αφήσετε να γίνει κολοκύθα μπορείτε να το κάνετε ψητό σε πίτες.

Early Prolific Straightneck-C. pepo
Ωρίμανση: 48-50 ημέρες
Τα κολοκύθια είναι ίσα με χρώμα λεμονί κίτρινο και το σχήμα τους δεν είναι πάντα ομοιόμορφο.. Η ποιότητα και η γεύση τους είναι εξαιρετική. Τα φυτά είναι μεγάλα, ανθεκτικά, και παραγωγικά.



Ανοιχτοπράσινα κολοκυθάκια-C. Pepo

Spaghetti Squash-C. Pepo
Ωρίμανση: 90 ημέρες
Οι κολοκύθες γίνονται 20-25 πόντους περίπου και από αχνές κίτρινες γίνονται κιτρινωπές όταν ωριμάσουν. Η σάρκα του είναι απαλή κίτρινη και σπάει σε μικρές λωρίδες όπως του σπαγγέτι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πίτες ή να φαγωθεί βραστό. Βράζουμε για 20 έως 30 λεπτά και αφαιρούμε τη σάρκα με το πιρούνι.

Rouge Vif D'Ιtampes-C. maxima
Ωρίμανση: 110 ημέρες
Γαλλική παλιά ποικιλία προ του 1900. Έχει κοκκινωπό πορτοκαλί καρπό. Στρογγυλή ριγωτή ομοιόμορφη κολοκύθα κατάλληλη για πίτες και διακόσμηση. Είναι γνωστή σαν την ποικιλία της σταχτοπούτας ‘Cinderella’. Κάνει κολοκύθες βάρους 5-12 κιλών. Αποθηκεύεται πολύ καλά

Luffa edible-Ποκιλία κολοκύθας για φυσικό σφουγγάρι
Ωρίμανση: 150 ημέρες
Θέλουν πολύ καιρό να ωριμάσουν για αυτό φυτέψτε από νωρίς. Είναι ανθεκτικές στα έντομα και γίνονται μεγάλες και αναρριχόμενες, για αυτό δώστε τους αρκετό χώρο. Όταν ωριμάσουν πλήρως τα βάζετε σε ζεστό νερό να μαλακώσει η εξωτερικός φλοιός τους τα καθαρίζεται και μένει ο σκληρός εσωτερικός φλοιός τους που χρησιμοποιήστε σαν σφουγγάρι ή φίλτρο.



Άλλες ποικιλίες κολοκύθων

Πηγή: www.southernexposure.com

Διαβάστε ακόμη: Η λίπανση των λαχανικών

35 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΘΕΟΔΩΡΕ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ.ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ.

Κωστής Α είπε...

Σε ποια αιτία μπορεί να οφείλεται το κιτρίνισμα των φύλλων ενός νεαρού φυτού κολοκυθιάς, που είναι τοποθετημένο σε φυτώριο (με λάμπες φθορισμού) μέσα στο σπίτι και βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης του τρίτου πραγματικού φύλλου;

Ανώνυμος είπε...

Oσο αφορα για τη συγκαλλιέργεια κολοκυθιας με πεπονια εμεις εδω εχουμε αλλη γνωμη διοτι οπως πιστευεται οταν γινει συγγαλιεργεια αυτων των δυο μαζι το κολοκυθι περνει τη γλυκαδα του πεπονιου και το πεπονι γινεται ανοστο σα κολοκυθι γιαυτο κραταμε μεγαλη αποσταση απο αυτα τα δυο
το λενε πολλοι πα΄λιοι αυτο κ πιστευω θα ξερουν κατι παραπανω

Αλέξανδρος είπε...

Φίλε Θεόδωρε χίλια ευχαριστώ για το απίστευτο ιστολόγιο σου με τις τρομερές πληροφορίες!!
Είσαι τρομερή βοήθεια στους μαύρους καιρούς που ζούμε..

Ανώνυμος είπε...

Το πρωτο κολοκυθακι απο το μπαξε μου μεγαλωνει ικανοποιητικα!

YOSEF22ADAR είπε...

Ευχαριστω παρα πολυ
για τις πληροφοριες.
Εχω ηδη φυτεψει 240 κολοκυθΕΣ
μεσαιου μεγεθους.
Το μεγαλο τους πλεονεκτημα ειναι οτι αποθηκευονται στο ραφι για μηνες.

Ανώνυμος είπε...

Ξερει κανεις αν ειναι αργα να ριξω τωρα σπόρο πεπονι?
Ελενα

christos είπε...

elena μπορεις να φυτευσεις πεπονι θα εισαι λιγο οψιμη αλλα δεν πειραζει, αρχες Αυγουστου κανονικα πρεπει να φας απο τα πεπονια σου

Ανώνυμος είπε...

εχω φυτεψει και λιγα κομματια νωριτερα .ευχαριστω christos.
Ελενα

poluvotis είπε...

Γύρω από τους ανθούς των κολοκυθιών μου έχουν μαζευτεί αρκετά μυρμήγκια και μικρά μαύρα σωματίδια και τα μαραζώνουν. Μήπως ξέρει κανείς να μου πεί πως μπορώ να απαλλαγώ από αυτά

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλά αυτά που λέτε και πολύ χρήσιμα...αλλά πέστε κάτι και για το πότισμα..δηλαδή κάθε πότε πρέπει να ποτίζεται κάθε λαχανικό..ειμαι καινούργια στην καλλιέργεια λαχανόκηπου και χρειάζομαι λεπτομέρειες όσο αστείο κι αν ακούγεται...

apostolos είπε...

Kalispera, se merikes apo tis kolokithies pou exo fitepsei, ta kolokithakia kitrinizoun kai peftoun otan einai akomi mikra. pou borei na ofeiletai auto?
ps. theodore se euxaristo poly gia oles tis plirofories pou mas exeis dosei, episkeptomai to blog sou sxedon kathimerina!

Ανώνυμος είπε...

Μια χελωνα μου ρημαξε τα αγγουρια.Την ειχα δει απο καιρο κ εκανα το λαθος κ την αφησα στο κτημα.Τα τρωωει ολοκληρα κ μερικα τα βρηκα μισοφαγωμενα επισης τρωει κ τις κορφες απο τις αγγουριες με αποτελεσμα να τις καταστρεφει.ειναι κριμα εχω 22 αγγουριες κ ηδη η χελωνα εχει ρημαξει πολλα αγγουρια ακομα δε γιναν πως να τη προσελκισω για να τη πιασω? αμα τη πιασω θα μεταναστεψει αρκετα μακρυα γκρρ
Ελενα

Κώστας Ανδρεόπουλος είπε...

Χαχα!! Καλό κι αυτό. Έλενα τις αγγουριές δεν τις έχεις υποστηλώσει; Αν δεν το έχεις κάνει μέχρι τώρα, θα πρέπει να το κάνεις με καλάμια για πολλούς και διάφορους λόγους.

Επίσης, όσοι καλλιεργούμε βιολογικά, θα πρέπει να δεχτούμε πως ένα μέρος της σοδειάς μας θα το μοιραζόμαστε με αυτούς που θεωρούμε "εχθρούς".

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ Κωστα.Ε ας φαει κιαυτη αλλα ναφησει κ σε μενα .Δε τα υποστιλωνω εχω πολλα δε προλαβαινω .Αλλα αμα τα στηριξω αμα κανουν αγγουρια δε θα πεσουν απο το βαρος?
Ευχαριστω
Ελενα

Ανώνυμος είπε...

Σημερα παλι εξαφανισμενα τα αγγουρια απο 22 αγγουριες.Αλλα βρηκα το κλεφτη κ τον επιασα μια χελωνα τεραστια διπλα στα αγγουρακια !Ελπιζω νανε μονο μια αγανακτισα

Αλέξανδρος είπε...

Καλησπέρα, μήπως μπορεί να μου πει κάποιος γιατί τα κολοκυθάκια μου κάνουν λουλούδια τα οποία μεγαλώνουν, κιτρινίζουν και μετά μαραίνονται και πέφτουν;; Κάποιες φορές εξαφανίζονται κιόλας, οπότε υποπτεύομαι κάποιο έντομο.. Όποια βοήθεια ευπρόσδεκτη, γιατί ακόμα δεν έχει γίνει ούτε ένα κολοκυθάκι!!

Ανώνυμος είπε...

Αλεξανδρε προσωπικα θα σε συμβουλευα να βρεις σπορους παλιους πουνε πιο ανθεκτικοι στις ασθενιες δε ξερω αν ειπα βλακεια.
Ελενα

Ανώνυμος είπε...

Μήπως γνωρίζει κανείς πως μπορώ να συντηρώσω κολοκυθάκια στην κατάψυξη;

Αλέξανδρος είπε...

Ευχαριστώ Έλενα, αλλά ρώτησα ένα παππού στο χωριό μου και μου εξήγησε πως τα κολοκύθια έχουν αρσενικά και θυληκά λουλούδια όπως τα αγγούρια και εμένα όλα αυτά που πέφτουν ήταν προφανώς αρσενικά. Οπότε ελπίζω πως δεν έχουν πρόβλημα τα φυτά μου..

Ανώνυμος είπε...

γειά σας
έχω που παίρνω αγγουράκια και κολοκύθια 3 βδομάδες, και τώρα οι αγγουριές φαίνονται πολύ χάλια, με κιτρινοκαφέ μεγάλες κηλίδες στα φύλλα, μοιάζουν να μαραίνονται. ποτίζω κανονικά -μήπως δεν ζούνε έτσι κι αλλιώς πολύ και πρέπει να σπέρνει κανείς συνεχώς καινούριες, όπως λέει και το άρθρο για τα κολοκύθια; HELP!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΗΣ
HELP PLEASE .............ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΡΜΑ ΚΑΙ ΨΟΦΑΝΕ; ....... ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΟΙ ΚΟΛΟΚΥΘΙΕΣ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΘΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΟΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΛΕΩΩ .....ΝΑΤΟ ...ΝΑΤΟ ΠΕΤΙΕΤΕΕΕΕΕ............ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΛ.... ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΣΑΚΟΘΕΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΓΕΙΤΟΝΑ ; ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΓΟΥΡΙΕΣ ... ΦΑΣΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΕΣ.... ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ;

ΑΣΤΑΚΟΣ είπε...

Οι κολοκυθιες θελουν τακτικο ποτισμα και κορφολογημα για να δυναμωσουν,διαφορετικα αδικος θα περιμενεις να δεσει κολοκυθι.

nikpol είπε...

emena parolo pou desan oi anthoi vgike full oi prwtoi sodia kolokithia, twra exoun arxisei ta filla kai asprizoun xanoun dld to kataprasino tous xrwma kai xathike kai i dinamiki tis sodeias. kapoia simvouli?

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΤΑΚΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΡΦΟΛΟΓΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΛΟΚΥΘΙΩΝ.... ΕΝΝΟΕΙΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΡΦΟΛΟΓΩ ΤΟΥΣ ΒΛΑΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΚΛΩΝΑΡΙΑ; Η ΠΡΠΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΩ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΟΥΣ;

ΑΣΤΑΚΟΣ Δ.Σ.Ε είπε...

Ναι να κορφολογεις τους βλαστους και τα νεα κλωναρια,αυτα μην τα πετας να τα βρασεις λαδακι λεμονι και θα με θυμηθεις,τους ανθους μαζεμα το πρωι και στο τηγανι με αυγα,αν το κανεις αυτο θα φας κολοκυθι φυσικα και ποτισμα. για τον nikpol 10.05

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΣΤΑΚΟΣ ... ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ;

ΑΣΤΑΚΟΣ ΔΥΤ.ΣΤΕΡ.ΕΛΛΑΔΑ είπε...

To ιδιο,προσεχουμε μη παταμε την κολοκυθια γιατι ειναι ευαισθητο φυτο,θελει χειρουργικη επεμβαση.

ΜΗΤΣΟΣ είπε...

ΑΣΤΑΚΕ ,ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΕΣ ...ΘΑ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ,ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΔΩ ΚΟΛΟΚΥΘΙ.
(ΘΕΟΔΩΡΕ...ΕΙΣΑΙ ΘΕΟΥ ΔΩΡΟ)

ΑΣΤΑΚΟΣ Δυτ.Στερ. ΕΛΛΑΔΑ είπε...

Mητσο ακουλουθησε τις συμβουλες και θα δεις τρομακτικη αλλαγη, προσεχε τα ραντισματα.

Ανώνυμος είπε...

kalispera pedia exo fitepsi prin 2 mines peripou sporo apo nerokolokithes...twra arxisan kai megalonoun arketa...prepei na ta anipsoso se kalamia?gia na arxiso na mazevo nerokolokithes poso kero tha kano akomi?opoios gnorizi as me voithisi pls...
efxaristo Giwrgos apo KYpro

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΟΡΦΟΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΟΛΟΚΙΘΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΟΒΩ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΓΕΡΑΣΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ¨?

Mike P. είπε...

Σχετικά με την κολοκυθιά, αρκεί μόνο το κορφολόγημα ή μπορούμε να κόψουμε και τους βλαστούς που δεν έχουν κολοκύθες πάνω, έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι καρποί περισσότερο? Και κάτι ακόμα, είδα σε μια κολοκυθιά ότι έχει βγάλει 7 κολοκύθες που τώρα αρχίζουν να μεγαλώνουν, να τις αφήσω ή θέλουν αραίωμα για να γίνουν μεγάλες??

Christos Savidis είπε...

Εχει καλλιεργησει κανεις petit pan squash; Γνωριζει ποια ειναι η ονομασια τους στα ελληνικα;

filippos nik είπε...

Ξέρει κανείς πότε κόβουμε τις κολοκύθες ;