Μαγειρεύω με κολοκύθια

Παραδοσιακές συνταγές με κολοκύθια

μαγειρική με κολοκύθια

Κολοκυθάκια στη σχάρα

Κολοκυθάκια τηγανιτά

Ξύνουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε ψιλές φέτες. Τα αλατίζουμε ελαφρώς, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε άφθονο λάδι ή βούτυρο.
Αν θέλουμε κάνουμε χυλό με νερό και αλεύρι και αν θέλουμε προσθέτουμε και ένα αυγό στο χυλό μας, τα βουτάμε μέσα και τα τηγανίζουμε.
Στο χυλό μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε πιπέρι ή αλλά μπαχαρικά.
Μία έξυπνη παραλλαγή για σνακ για τα παιδιά είναι να τα κόψετε σε μέγεθος στικ και να τα τηγανίσετε με χυλό.
Σερβίρονται σκέτα ή με σκορδαλιά.

Κολοκυθοκορφάδες

μαγειρική με κολοκύθια μαγειρική με κολοκύθια

Τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο για 5 λεπτά τις κολοκυθορφάδες μας μαζί με φρέσκα ή ξερά κρεμμυδάκια, σβήνουμε με ένα ποτηράκι κρασί και συνεχίζουμε με χαμηλό βράσιμο για μισή ώρα περίπου.
Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκια ψιλοκομμένα ντοματάκια αν τα θέλουμε με κόκκινη σάλτσα.
Αν τα θέλουμε με φέτα, για να μην μας λιώσει, μόλις σβήνουμε τη φωτιά δηλαδή στο τέλος, προσθέτουμε κομματάκια φέτας και ανακατώνουμε ελαφρώς.
Για μυρωδικό θα συνιστούσα ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό στο τέλος, αν και οι κολοκυθοκορφάδες έχουν το δικό τους χαρακτηριστικό άρωμα.

μαγειρική με κολοκύθια μαγειρική με κολοκύθια

Κολοκυθάκια γεμιστά λαδερά

Υλικά
1300 γραμμάρια κολοκυθάκια
200 γραμμάρια περίπου λάδι
250-300 γραμμάρια ρύζι
300 γραμμάρια άσπρα ξερά κρεμμύδια
½ κιλό φρέσκια ντομάτα
1 ματσάκι μαϊντανό ή άνηθο
Αλάτι, πιπέρι
Προαιρετικά για τη γέμιση 3-5 κουταλιές της σούπας τριμμένο κεφαλοτύρι

Διαλέγετε ομοιόμορφα κολοκυθάκια σε πάχος, τα πλένετε και τα κόβετε από τη μία πλευρά και με το κατάλληλο εργαλείο βγάζετε τη ψίχα τους αφήνοντας πάχος μισό πόντο.

Ετοιμάζεται τη γέμιση έως εξής:
Ψιλοκόβεται τα κρεμμυδάκια και τη ψίχα από τα κολοκυθάκια και τα τσιγαρίζεται ελαφρώς με ελαιόλαδο. Προσθέτεται το ρύζι το αλάτι και το πιπέρι και τη ντομάτα και τα τσιγαρίζεται λίγο. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ντομάτα προσθέτεται απλώς λίγο νερό. Τέλος βάζετε τον μαϊντανό ή τον άνηθο και αποσύρεται τα από τη φωτιά.
Αφού κρυώσουν μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση το τριμμένο κεφαλοτύρι και να παραγεμίσεται τα κολοκυθάκια με το μίγμα.
Τα τοποθετείτε σε κατάλληλη κατσαρόλα με μεγάλο πάτο, βάζετε το υπόλοιπο λάδι και το χυμό ντομάτας αν σας έχει περισσέψει και συμπληρώνετε με νερό ίσα που να σκεπάζει τα κολοκυθάκια. Τα μαγειρεύεται σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιούν το νερό τους και να μείνει όση σάλτσα θέλετε.
Παραλλαγή για τη γέμιση είναι και μοσχαρίσιος κιμάς αλλά πιστεύω ότι είναι καλύτερα χωρίς…
Τέλος μπορούν να γίνουν και με σάλτσα αυγολέμονο.

Διαβάστε ακόμη:Κολοκύθια σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Δημοσίευση σχολίου