Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Μελιτζάνα: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Μελιτζάνα σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Καλλιέργεια μελιτζάνας

Η καλλιέργεια της μελιτζάνας είναι παρόμοια με των πιπεριών.
Ξεκινήστε τους σπόρους 8-10 εβδομάδες πριν τους βγάλετε έξω, τοποθετήστε τες έξω 1-2 εβδομάδες μετά από την τελευταία ημερομηνία με παγετό. Μια βιάζεστε γιατί ένα κρύο σοκ μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξή τους.
Οι μελιτζάνες δεν κάνουν φρούτα κάτω από τους 21 C βαθμούς, αλλά δίνουν πολλή παραγωγή κάτω από τη πολλή ζέστη.

Σπορά μελιτζάνας: 0.5 εκατοστά βάθος
Απόσταση φύτευσης: Τα φυτά διαχωρίζονται 60 εκατοστά σε ίσες αποστάσεις ή σε 50 εκατοστά στη σειρά και 90 ανάμεσα στις σειρές.
Ημέρες βλάστησης: 5-13
Εποχή σποράς-Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 23-32 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40-55 ημέρες μετά
Ωρίμανση-Συγκομιδή: 60-80 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία. Μαζεύεται συχνά τις μελιτζάνες για να κρατήσετε το φυτό σε παραγωγή. Τα μικρά φρούτα έχουν την καλύτερη ποιότητα.

Συγκαλλιέργεια μελιτζάνας
Καλλιεργείται με φασόλια-αμάραντο-κατιφέ. Τα φασόλια προστατεύουν από το σκαθάρι της πατάτας και ο αμάραντος από τα επιβλαβή έντομα.

Έντομα: Ο έλεγχος των σκαθαριών στα σπορόφυτα είναι βασικός.

Το πύρεθρο και η ροτενόνη είναι αποτελεσματικοί μέθοδοι αντιμετώπισης ή χρησιμοποιήστε την ακόλουθη μη χημική μέθοδο:
Σκληρύνετε τα σποριόφυτα σε ένα τραπέζι 10 εκατοστά πάνω από το έδαφος.(Σε αυτό το ύψος γίνεται πολύ λίγη ζημιά).
Μεταφυτέψτε τα σποριόφυτα κάτω από πλαστικά μπουκάλια νερού του 1 ½ λίτρου για να τα προστατεύεστε μέχρι να μεγαλώσουν. Αφήστε τα πλαστικά μπουκάλια για κάλυμμα όσο μπορείτε περισσότερο.

Για τον δορυφόρο στην πατάτα και την μελιτζάνα:
1ος τρόπος: Σύμφωνα με τις παρακολουθήσεις που έχω κάνει ο δορυφόρος πετάει με κατεύθυνση από ανατολή προς δύση. Οπότε πετώντας το πρώτο χωράφι με πατάτες που θα συναντήσει θα καθίσει στην αρχή της ανατολικής πλευράς του..
Επί ένα μήνα καθημερινά τις πρωινές ώρες μαζεύω με το χέρι τον δορυφόρο, ο οποίος έχει καθίσει στις πατάτες με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω ( διαθέτω 10 λεπτά της ώρας την ημέρα)
2ος τρόπος: Υπάρχει και ο εχθρός του δορυφόρου που τρώει τα αυγά και τα νεογέννητα.

Ασθένειες: Αποφύγετε την καλλιέργεια μελιτζανών σε έδαφος που προηγμένος είχαν καλλιεργηθεί ντομάτες, πατάτες, πιπεριές και ειδικά μελιτζάνες τα τελευταία 3 χρόνια.

Σώσιμο σπόρων: Απομονώστε τις ποικιλίες τουλάχιστο 200 μέτρα για σπιτική παραγωγή και για αγνό σπόρο 1000 μέτρα.

Μελιτζάνα σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Ποικιλίες μελιτζάνας

Black Beauty-Μαύρη ομορφιά
Ωρίμανση: 73-83 ημέρες
Μια αξιόπιστη μέσης εποχής ποικιλία. Μπορεί να καλλιεργηθεί και στις νότιες περιοχές που έχουν μεγαλύτερη περίοδο. Παράγει περίπου 15 φρούτα.
Έχει εξαιρετική γεύση και είναι ανθεκτική στα σκασίματα.
Τα φρούτα γίνονται πολύ μεγάλα αλλά καλύτερα να μαζεύονται όταν είναι μικρά. Είναι η καλύτερη ποικιλία μελιτζάνας για αποθήκευση

Μελιτζάνα σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Rosa Bianca-Ροζ ιταλική μελιτζάνα
Ωρίμανση: 83 ημέρες
Ιταλική ποικιλία μέσης εποχής. Είναι ίσως η καλύτερη ποικιλία σε γεύση. Έχει κερδίσει πρώτη σε διαγωνισμούς για την υπέροχη κρεμώδη σάρκα της. Είναι λευκή στη βάση ης με ακανόνιστες ροζ-μωβ λωρίδες στο πάνω μέρος.

Μελιτζάνα σπορά φύτεμα καλλιέργειαΜελιτζάνα σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Listada De Gandia
Ωρίμανση: 75 ημέρες
Ποικιλία από τη Γαλλία το από το 1850. Αυτή η Ιταλική ομορφιά έχει σχήμα αυγού και μωβ χρώμα με λευκές λωρίδες και γίνονται είναι 12-15 εκατοστά. Δεν γίνονται τόσο μεγάλα φυτά όσο άλλες ποικιλίες, αλλά τα ώριμα φυτά τα πάνε καλά στις υψηλές θερμοκρασίες και αντέχουν καλά την ξηρασία. Ταιριάζει στις περιοχές με μακριά ζεστή καλλιεργητική περίοδο. Οι φλούδες τους δεν χρειάζεται να ξεφλουδιστούν για να μαγειρευτούν.

Μελιτζάνα σπορά φύτεμα καλλιέργεια Μελιτζάνα σπορά φύτεμα καλλιέργεια-Listada De Gandia

White Beauty-Λευκή ομορφιά
Ωρίμανση: 70 ημέρες
Αυτή η ποικιλία τα πάει καλά σε ζεστές νοτισμένες περιοχές. Τα φρούτα είναι λευκά και οβάλ σχήματος. Οι μελιτζάνες έχουν καλή γεύση και γίνονται είναι 12-15 εκατοστά. Είναι παραγωγικές στις νότιες περιοχές.

Μελιτζάνα σπορά φύτεμα καλλιέργεια-White Beauty Μελιτζάνα σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Round Mauve-Στρογγυλή μελιτζάνα
Ωρίμανση: 80 ημέρες
Είναι μια όμορφη σκούρα μωβ στρογγυλή μελιτζάνα με λευκή σάρκα. Είναι πολύ παραγωγική και αντέχει αρκετά στις ζέστες.

Μελιτζάνα σπορά φύτεμα καλλιέργεια-Round Mauve

Long Purple-Μακριά μελιτζάνα
Ωρίμανση: 75 ημέρες
Τα φρούτα των μακριών μελιτζανών είναι μακριά και λεπτά.

Μελιτζάνα σπορά φύτεμα καλλιέργεια-Round Mauve Μελιτζάνα σπορά φύτεμα καλλιέργεια-μακριά μελιτζάνα

Little fingers-Μικρά δάκτυλα
Ωρίμανση: 68 ημερών
Πρώιμη ποικιλία που κάνει πολλούς μικρούς καρπούς. Τους μαζεύουμε όταν φτάσουν το μέγεθος μικρών δακτύλων.
Μελιτζάνα σπορά φύτεμα καλλιέργεια-Little fingers Μελιτζάνα σπορά φύτεμα καλλιέργεια-Little fingers

Τσακώνικη Μελιτζάνα
Είναι η μόνη μελιτζάνα που έχει γλυκιά γεύση κάτι που ασφαλώς οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπικού εδάφους. Επίσης διακρίνεται γιατί είναι επιμήκης χωρίς κυρτότητα, μήκους 20-25 εκ. και διαμέτρου 4-6 εκ. με μεγαλύτερη διάμετρο στη μέση. Η επιφάνεια του φλοιού είναι λεία, γυαλιστερή, χρώματος μωβ με ραβδώσεις κατά μήκος του καρπού οι οποίες έχουν ανοιχτό μωβ χρώμα.
Ο καρπός της τσακώνικης μελιτζάνας χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Ευρύτατα γνωστό για την ποιότητα και τη γεύση του είναι το παραδοσιακό γλυκό κουταλιού, το μελιτζανάκι, που παρασκευάζεται από μελιτζανάκια μήκους περίπου 5 εκ.

Μελιτζάνα σπορά φύτεμα καλλιέργεια-¨σπόρος

Διαβάστε ακόμη:Τα λαχανικά και ποιές αρρώστιες θεραπεύουν

25 σχόλια :

Benikos place είπε...

Πολύ ωραια και χρισημη παρουσιαση.Στο χωριο μου φυτευουν παντα κοντα στην μελτζανα βασιλικο.Προστατευει τα φυτα απο παρασιτα και λενε πως γλυκαινει τον καρπο.Απο οτι θυμαμαι ο πατερας μου εβαζε κηπο στο ιδιο παντα σημειο με παντα πολυ καλα αποτελεσματα.Εβαζε παντα ομως μπολικη χωνεμένη κοπρια.Καλο βραδυ.

Ανώνυμος είπε...

Apo germania Xristos exo ftiaxi ena mikro thermokipio (mikro5x4 metra) mono kai mono gia na futepso ntomata,melitzana,kai piperia episis mia lemonia pou tin exo apo feri apo to xorio mou prin apo 12 xronia(Turanietai kai auti mazi mou) THELO AKOMI na Balo kai 2 klimata Einai telios trelo?

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΧΡΗΣΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΡΕΛΛΟ,ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ BLOGSPOT ΤΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΑΝΤΑΛΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟΨΕΙΣ

xmanavis είπε...

Se euxaristo polu gia tin apantisi etsi akriBos einai. Oso gia ton k Theodoro na rou dini o theos igia kai dinami gia na sinexisi: To (FTIAXNO MONOS MOU)Pera apo antalagi apopseon prosferi poli gnosi. toso i ellada oso kai oi anthopoi pou prosferoun kati mou exoun lipsi geiasas

Αλέξανδρος είπε...

Αφού ευχαριστήσω το Θεόδωρο για το απίστευτο ιστολόγιό του, θα ήθέλα να ρωτήσω αν είναι λάθος που έχω φυτέψει στο ίδιο κηπάκι μελιτζάνες με ντομάτες (σε διαφορετικές βραγιές) και επίσης αν είναι λάθος που έχω βάλει διαφορετικές ποικιλίες από το καθένα (επειδή σκοπεύω να κρατήσω σπόρο).
Ευχαριστώ πολύ.

Κώστας Ανδρεόπουλος είπε...

Αλέξανδρε δεν ενοχλείται η ντομάτα από τη μελιτζάνα και το αντίθετο. (Ελπίζω να έχεις φυτέψει ανάμεσα και λίγους βασιλικούς και κατιφέδες).

Οι ποικιλίες όμως στη κοντινή φύτευση θα "μπασταρδευτούν" κατά τη γονιμοποίηση. Οι αποστάσεις από τη μια ποικιλία στην άλλη θα πρέπει να είναι πάνω από 70-80 μέτρα.

Καλή επιτυχία στον κήπο σου!

Αλέξανδρος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σου φίλε Κώστα!!
Πραγματικός χρυσός αυτή ησελίδα!!

Κυριαζής είπε...

Φυτεύω μελιτζάνες και ενα έντομο
τρώει τα φύλλα του.
Πώς θα καταπολεμήσω το έντομο αυτό?
Υπάρχει κάποιο βιολογικό φάρμακο?
Ευχαριστώ.......

ΝΙΚΟΣ είπε...

Οι μελιτζανες που εχω φυτεψει κανουν πολυ λιγα ανθη αλλα και απο αυτα σχεδον κανενα δεν γονιμοποιειται. Δηλ.εχω 12 ριζες και εχει δεσει μονον μια. Αλλες χρονιες δεν ειχα αυτο το προβλημα. Μηπως εχετε την καλοσυνη να με ενημερωσετε
Ευχαριστω
ΝΙΚΟΣ ΣΙΓΑΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

χειαζονται ενα σκευασμα αμα ριχνουν τα λουλουδια το βρισκεις στα φυτορια .patent kali λεγεται
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΕΡΜΙ

Bασιλης Γ είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ SITE ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΡΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΤΣΑΚΩΝΙΚΗ , ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ,
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Ανώνυμος είπε...

psaxno na vro sporo melitsanas paradosiako trakiotiko mipos xeri kapios kati ???

Ανώνυμος είπε...

Βρε παιδιά, σιγά μη χρειάζεται 8 με 10 (ειδικά 10) εβδομάδες για να βγάλει κανείς έξω τις μελιτζάνες, μήπως είναι λάθος αυτό, μήπως χρειάζεται μία διόρθωση εδώ;
6 εβδομάδες δεν είναι αρκετές;
Ευχαριστώ πολύ, πολύ καλό ιστολόγιο με πολύ βοηθητικές αναρτήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά καλησπέρα! εχω θεμα με τις μελιτζανιές μου! κάτι μασουλάει τα πρωτα 10 εκατοστά της ρίζας απο την επιφανεια του εδάφους και κατω. Δεν την κοβει αλλα την ροκανίζει γυρω γυρω. ΑΝ ξερει καποιος τι ειναι ας μου πει καποιο τροπο αντιμετώπισης

Ανώνυμος είπε...

φιλε ειναι κρεμυδολογος (gryllotalpa gryllotalpa)

Ανώνυμος είπε...

Πολύ χρήσιμη ιστοσελίδα, την έβαλα να ανοίγει κάθε φορά που μπαίνω στο δίκτυο.
Μια απορία: γιατί οι μελιτζάνες μου βγαίνουν πικρές; Άκουσα διάφορες εκδοχές, για πιο πολύ πότισμα, άλλος είπε οτι φταίει η ποικιλία. Αν κανείς γνωρίζει σχετικά, θα μου μικρύνει την απογοήτευση (να τις φροντίζεις τόσο καιρό και να σε πικραίνουν, είναι πικρό ποτήρι). Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Christos Savidis είπε...

Παιζει ρολο η ποικιλια, ομως το περισσοτερο νερο βοηθαει πολυ και αμεσα.

Ανώνυμος είπε...

Eυχαριστώ Χρήστο, την επόμενη σαιζόν θα ξεκινήσω ανάποδα: Πολύ νερό για αρχή και θα το λιγοστεύω.

Christos Savidis είπε...

Οχι αγαπητε-η μου. Να μην το λιγοστευεις. Οι μελιντζανες θελουν περισσοτερο νερο απ οτι οι ντοματες, σε ολες τις φασεις. Ειναι λαθος να ποτιζουμε τον μπαχτσε, ριχνοντας το ιδιο νερο σε ολα τα φυτα μας. Το καθε ενα, εχει αλλες αναγκες. Ομως και τωρα δεν ειναι αργα για να φας γλυκες μελιντζανες.

angelo είπε...

καλησπερα σε ολους, μηπως γνωριζει καπιος αν και οι μελιτζανες χρειαζονται παραχωμα οπως οι ντοματιες?

Christos Savidis είπε...

Οχι Angelo.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα σε ολους...εχω μεταφυτευσει απο τις αρχες του μηνα μελιτζανες και παρατηρω οτι τα μεγαλυτερα φυλλα ειναι βαριεστημενα κυριως μετα το μεσημερι και τα καινουργια(μικροτερα)ειναι καπως κρυσταλλωμενα και μαραμενα...στιγματα δεν εχουν πανω...τι μπορει να φταιει??

Christos Savidis είπε...

Σε ποιο μερος εισαι αγνωστε που φυτεψες τοσο νωρις μελιτζανες;

Ανώνυμος είπε...

ειμαι στην αθηνα...εκανε καποιες μερες σχετικη ψυχρα αλλα γενικα δεν ειχε πολυ κρυο ή εκτος αν θελουν πιο πολυ ζεστη...

Ανώνυμος είπε...

ειμαι η Χριστινα,ζω στην Αγγλια και φυσικα εφτιαξα κι εγω ενα θερμοκηπιο διοτι μου λειπουν οι μελιτζανες,οι ντοματες και οι πιπεριες οπως προανεφεραν και αλλοι συνομιλητες παραπανω.δεν ηξερα οτι πρεπει να αποφευγουμε να φυτευουμε διπλα στις ντοματες μελιτζανες.εχω στη μια πλευρα τις μελιτζανες(ειναι ακομη μικρα βεβαια)στη μεση τις ντοματες και διπλα απο τις ντοματες παντζαρια.ποιες θα ειναι οι επιπτωσεις?μηπως θα εμποδισουν την αναπτυξη των φυτων?ευχαριστω