Κατασκευή κλούβας κουνελιών

Κατασκευή κλούβας κουνελιών

Κλούβες για εκτροφή κουνελιών

Το ζητούμενο για την εν λόγω κατασκευή, εκτός των φθηνών υλικών, είναι η ασφάλεια, υγιεινή και η αξιοπρεπής και άνετη διαβίωση των ψυχών που θα φιλοξενηθούν από εμάς, ανεξάρτητα αν τα κουνέλια προορίζονται για άμεση κατανάλωση.
Δικαιούνται κάποια άνεση χώρου (τουλάχιστον) καθώς και θρέψη με φυσικές τροφές προκειμένου να κάνουμε τη διαφορά από τα βιομηχανοποιημένα, τα οποία και δε θέλουμε με κανένα τρόπο να αντιγράψουμε.

Προσωπικά σκέφτομαι στην κλούβα μου να φιλοξενήσω ένα ζευγάρι ενήλικα και τα παιδιά τους. Δηλαδή περίπου 10 άτομα.
Οι διαστάσεις που αποφάσισα μετά από σχετική μελέτη είναι 3 μέτρα μήκος, 1 μέτρο βάθος και 70 εκατοστά ύψος. Το ύψος μη σας φαίνεται πολύ, γιατί που και που τα κουνέλια θέλουν να κάνουν και κάποιο άλμα, μια και είναι στη φύση τους.
Για μια αντίστοιχη κλούβα έλαβα 3 προσφορές από μάστορες οι οποίες κυμαινόντουσαν από 1500 – 2200 €!!! Φυσικά και τα μούτρα μου στράβωσαν και μου έδωσαν την μεγάλη χαρά να πάρω την απόφαση να κάνω την κατασκευή μόνος μου, αφού και τα χέρια μου πιάνουν, αλλά και τα εργαλεία διαθέτω.

Ο τελικός απολογισμός τους κόστους ήταν μόνο 120 €, αλλά σημειώστε ότι για τα σίδερα δεν πλήρωσα τίποτε, αφού εδώ και κάμποσες μέρες ο πατέρας μου είχε βαλθεί να χαλάσει την κληματαριά του. Επίσης για το κόντρα πλακέ θαλάσσης θα βρείτε τιμές ιδιαίτερα υψηλές. Θα επιμείνετε λοιπόν να σας δώσουν κινέζικης προέλευσης γιατί αυτό είναι το φτηνότερο. Αν το εμποτίσετε καλά και το περάσετε και δυο χέρια βερνίκι θαλάσσης δεν πρόκειται να πάθει τίποτα.

ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

- Σίδερα (γωνιακά) για το σκελετό περίπου 22 μέτρα.
- Μια κουλούρα σύρμα
- Κόντρα πλακέ θαλάσσης (πάχους 0,80 cm) 4 φύλλα (2,5 μ Χ 1,25)
- 1 κιλό αντισκωριακό (οικολογικό για τα σίδερα)
- 1 κιλό βερνίκι εμποτισμού (για τα ξύλα επίσης οικολογικό)
- 1 κιλό βερνίκι θαλάσσης (για προστασία της ξυλείας)
- Κάμποσα μέτρα απλό σύρμα δεσίματος
- Ξυλόβιδες 1,5 cm (με τα ανάλογα ροδελάκια)
- Κουνελόσυρμα πυκνής πλέξης 8 μέτρα. (ύψος αναλόγως της κατασκευής)
- Καρδονάκια 5χ5 για το πέτσωμα.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

- Ηλεκτροσυγκόληση . Εναλλακτικά (σε περίπτωση που κάποιος δε διαθέτει) μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρικό τρυπάνι συνδέοντας τα σιδερένια παλούκια με βίδες και κόντρα παξιμάδια.
- Ηλεκτρικό τρυπάνι με τρυπανάκια κοβαλτίου.
- Τροχό για το κόψιμο των σίδερων και του κουνελοσύρματος
- Σέγα
- Πένσες για το σφίξιμο των συρμάτων
- Γάντια και γυαλιά για την ασφάλειά μας.

Η κατασκευή της κλούβας για τα κουνέλια

Η όλη κατασκευή στηρίζεται σε πόδια ύψους 70 cm, κάτι πολύ βασικό αφού τα κουνέλια αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια όταν βρίσκονται ψηλά. Προσοχή τώρα. Είναι σημαντικό τα 4 σίδερα που θα χρησιμοποιηθούν για τα πόδια της κατασκευής να προεκτείνονται σε ύψος τόσο, όσο επιθυμούμε να είναι το ύψος της κύριας κλούβας. Δηλαδή, στη δική μου περίπτωση χρησιμοποιήθηκαν σίδερα 1,40 (70 cm για τα πόδια της βάσης + 70 cm για την κλούβα). Έτσι γλυτώνεις και κόπο, αλλά και η κατασκευή σου είναι πιο στιβαρή.
Δεν πρέπει να παραλείψετε να κολλήσετε στις γωνίες της βάσης ισχυρά λαμάκια (εικόνα 4) για να μειώσετε κατά πολύ την ελαστικότητα της κατασκευής.

Ενδιάμεσα στα 3μετρα οριζόντια σίδερα της βάσης θα πρέπει να ενώσετε κάθετα και άλλα 2 σιδερένια δοκαράκια (εικόνα 1) για την τελική στερεοποίηση της βάσης.
Στο τελείωμα του σκελετού θα πρέπει να ενωθούν άλλα 4 σίδερα ή καδρόνια προκειμένου να μπορεί να τοποθετηθεί η σκεπή της κατασκευής, η ξύλινη πλάτη της κλούβας, αλλά και για να στηρίξουμε το κουνελόσυρμα.

Αφού ο σκελετός της κλούβας είναι έτοιμος, μπορούμε να ξεκινήσουμε την τοποθέτησης του κουνελοσύρματος. Μετράμε ακριβώς τα κομμάτια που θα χρειαστούμε και τα κόβουμε ή με ένα κόφτη χεριού, ή με τον τροχό (εύκολος τρόπος). Και ξεκινάμε από τη βάση. Για την τοποθέτησή του προτίμησα το γερό δέσιμο με σύρμα. Περνάμε κομμάτια λεπτού αλλά γερού σύρματος 15 εκατοστών από το πρώτο μάτι του κουνελοσύρματος και βγάζουμε τις δύο άκρες του στην εξωτερική μεριά των σίδερων της βάσης (εικόνα 6). Μετά με 2 πένσες ενώνουμε τις άκρες μέχρι να καταλάβουμε πως έχει σφίξει καλά. Τα συρματάκια τα τοποθετούμε ανά 10 ή 15 εκατοστά.
Αμέσως μετά συνεχίζουμε τη τοποθέτηση κουνελοσύρματος των κάθετων πλευρών ενώνοντας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Τώρα απομένει η ξύλινη πλάτη και στέγη της κλούβας. Πριν κάνουμε αυτό θα πρέπει να κατασκευάσουμε και δύο μικρά σπιτάκια για να φιλοξενήσουν τους φίλους μας και ακόμα περισσότερο να έχει το θηλυκό ένα ασφαλές καταφύγιο γι’ αυτήν και για τα μωρά της. Οι διαστάσεις που επέλεξα ήταν 50χ50. Κόβουμε τα κόντρα πλακέ στις διαστάσεις αυτές και τα ενώνουμε, αφού έχουμε τοποθετήσει τα καδρονάκια πετσώματος στις άκρες τους. Στη μία πλευρά που θα χρησιμοποιηθεί για είσοδο, κόβουμε με τη σέγα ένα κομμάτι σε σχήμα τόξου ή όπως βολεύει τον καθένα για είσοδο στο σπιτάκι. Η ένωση γίνεται με τις ξυλόβιδες 1,5 cm. (Στην εικόνα 9 μπορείτε να ξεχωρίσετε αρκετές λεπτομέρειες).

Για να μη μετακινούν τα κουνέλια τα σπιτάκια τους κάνουμε τρυπούλες με το τρυπάνι μας στη βάση τους και τα στερεώνουμε με σύρμα στη βάση της κλούβας. Αν αποφασίσετε οι στερεοποιήσεις να γίνουν με σύρμα, θα πρέπει όλα τα συρματάκια να είναι στην εξωτερική μεριά της κλούβας προκειμένου να μην πληγωθεί κανένα ζώο.
Η τοποθέτηση της πλάτης (αφού έχουμε κόψει το κόντρα πλακέ στις ακριβείς διαστάσεις) γίνεται πολύ εύκολα, χωρίς να ξεχάσουμε να βιδώσουμε στην επάνω μεριά του εσωτερικά ένα καδρονάκι πετσώματος κατά μήκος, προκειμένου να στηριχτεί με ασφάλεια η στέγη. (Εικόνα 10).

Τέλος απομένει η στέγη. Φροντίζουμε να προεξέχει αρκετά από το σώμα της κλούβας για προστασία από τον ήλιο και τη βροχή (εικόνα 8). Η στήριξη της στέγης στην πλευρά της πλάτης γίνεται με τις ξυλόβιδες και τις ροδέλες στο δοκαράκι πετσώματος που έχουμε ήδη τοποθετήσει. Στις υπόλοιπες πλευρές με δέσιμο λεπτού σύρματος από τα οριζόντια σιδερένια δοκάρια της κορυφής της κλούβας (στην εικόνα 5 μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες). Μη ξεχάσετε να στοκάρετε τις τρυπούλες που περνούν τα σύρματα για να έχουμε μόνωση από τη βροχή.

Σύμφωνα με το μέγεθος της κλούβας κάντε και τα αντίστοιχα πορτάκια. Σιγουρευτείτε πως μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλο το μήκος της, για να μπορείτε να καθαρίζετε με άνεση εσωτερικά και να φροντίζετε τα ζωντανά σας.
Με το αντισκωριακό εκτός από τα σίδερα, περάστε και τη βάση του κουνελοσύρματος οπωσδήποτε για να αποφύγετε την οξείδωση από τα ούρα των κουνελιών. Επίσης επειδή οι πατούσες τους είναι ευαίσθητες φροντίστε σε κάποια σημεία να υπάρχει στρωμνή από άχυρο, κατά προτίμηση μέσα και έξω από τα σπιτάκια τους, για να έχουν τη μεριά για τη ξεκούρασή τους.
Στην 5η φωτογραφία μπορείτε να δείτε την κλούβα σχεδόν ολοκληρωμένη.

Καλό είναι να κρεμάσετε κάποια κομμάτια σκληρού ξύλου εσωτερικά για να εκτονώνουν τις τάσεις ροκανίσματος και της όποιας επιθετικότητας μεταξύ τους. Να είστε έτοιμοι να βάλετε χωρίσματα όταν σιγουρευτείτε πως η κουνέλα σας πρόκειται να γεννήσει, προκειμένου να μη στρεσάρεται από το αρσενικό και να προφυλάξετε να μικρά από την επιθετικότητά του. Όταν τα μικρά θα γίνουν 3 εβδομάδων επίσης θα πρέπει να απομονωθούν από τη μητέρα και από τον πατέρα με νέο χώρισμα.
Για ταΐστρες και ποτίστρες (εικόνα 7) θα βρείτε στα καταστήματα νομής αρκετές ποιότητες και μεγέθη. Επιλέξτε αυτά που ταιριάζουν στις δικές σας ανάγκες.

Φωτογραφίες της κατασκευής της κλούβας κουνελιών

Κατασκευή κλούβας κουνελιώνΚατασκευή κλούβας κουνελιών

Κατασκευή κλούβας κουνελιώνΚατασκευή κλούβας κουνελιών

Κατασκευή κλούβας κουνελιώνΚατασκευή κλούβας κουνελιών

Κατασκευή κλούβας κουνελιώνΚατασκευή κλούβας κουνελιώνΚατασκευή κλούβας κουνελιών

Καλή επιτυχία!
Πηγή και κατασκευή του αναγνώστη Κώστα:C'est la vie mon ami !

Από το φίλο αναγνώστη Δημήτρη περισσότερες ιδέες για την κατασκευή:
Εδώ μερικές φωτογραφίες από τη δική μου κλούβα. Η κλούβα είναι μήκους 1.5 μέτρων χωρισμένη σε τρία ίσα χωρίσματα και το καθένα με την δική του ταΐστρα.

Κατασκευή κλούβας κουνελιών

Μπορεί το κάθε χώρισμα να έχει και το δικό του καπάκι για να ανοίγει ανεξάρτητα το κάθε ένα από το άλλο όμως η συγκεκριμένη έχει δύο καπάκια. Σε κάθε χώρισμα επίσης υπάρχει και μία πιπίλα για νερό τοποθετημένη σε τέτοιο ύψος ώστε τα μικρά κουνελάκια να φτάνουν να πίνουν.

Στο μεσαίο το χώρισμα βρίσκεται ο κούνελος και στα δύο ακριανά οι κουνέλες (μια σε κάθε ένα) και εξωτερικά από την κλούβα οι δύο κουνελοφωλιές. Οι κουνελοφωλιές αν και δεν κοστίζουν πάρα πολύ (15€)εγώ τις έφτιαξα μόνος μου από παλέτα και είναι σχετικά εύκολο.

Κατασκευή κλούβας κουνελιώνΚατασκευή κλούβας κουνελιών

Στις δύο επόμενες φωτό φαίνονται το τρίχωμα με το οποίο αφού η κουνέλα με τα νύχια της το έβγαλε από πάνω της έχει σκεπάσει τα μικρά της και στη δεύτερη αφού παραμέρισα λίγο το τρίχωμα διακρίνονται λίγο τα μικρά (8ημερών).

Κατασκευή κλούβας κουνελιώνΚατασκευή κλούβας κουνελιών

Όσο αφορά τις πιπίλες είναι συνδεδεμένες σε σειρά με ένα λάστιχο που καταλήγει σε ένα βαρελάκι με νερό. Το βαρελάκι είναι κρεμασμένο σε σκιερό μέρος ψηλότερα από την κλούβα για να τρέχει το νερό με την βαρύτητα και διαθέτει φλοτέρ για να γεμίζει χωρίς να ασχολούμαι καθόλου με το νερό τους.

Διαβάστε ακόμη:Το κουνέλι

126 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον αυτό το άρθρο.Δίνει κατευθύνσεις και σε εμάς που θέλουμε να ξεκινήσουμε να έχουμε κουνελάκια.Πιστεύω ότι εκτός από κότες και καμία κατσικούλα τα κουνέλια είναι απαραίτητα.Καλό θα ήταν να υπήρχε και χώρος για κανένα γουρουνάκι.Εγώ προσωπικά δεν έχω αλλά με τις συμβουλές και τις οδηγίες αυτές σίγουρα θα αποκτήσω κουνέλια.
    http://villapodrasi.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/3/11, 10:01 μ.μ.

    Ασχολήθηκα με τα κουνέλια πριν 2 χρόνια. Απο την μικρη μου ενασχοληση θελω να επισημάνω τα εξης:
    Κατα τη γνωμη μου τα κλουβια με γωνιες παρουσιαζουν πολλα μειονεκτηματα λογω του οτι τα κουνελια επιλεγουν τις γωνιες για να κανουν τις αναγκες τους. Επισης τα κουνελια χανουν αρκετες τριχες απο το τριχωμα τους στη διαρκεια της ζωης τους. Καταλαβενετε τι εννοω.
    Απο πλευρας υγιεινης δεν υπαρχει η σωστη αντιμετωπηση αν θα πρεπει να γινει με φλογιστρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/3/11, 7:47 π.μ.

    Φίλε ανώνυμε 10:01 Θα μπορούσες να μας διαφωτίσεις λίγο περισσότερο? Τα περί τριχώματος και φλόγιστρου που αναφέρεις είναι δυσνόητα. Τα δε κλουβιά με γωνιές δουλεύουν πολλά χρόνια τώρα. Απλά πρέπει να διαθέτεις χρόνο για την καθαριότητα κι όχι απλά να κοιτάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος30/3/11, 10:48 μ.μ.

    Φιλε φαντάσου το τριχωμα να εμποτίζετε με τις ακαθαρσίες, η καθαριότητα στα κουνελια ειναι το α και το ω. Αν ομως τα κρατας και με υψηλές θερμοκρασιες τα ακαρεα (Ψωρα) πως θα τα πολεμησεις; Με ψεκασμο και ενέσεις! Προσωπικα επειδη τα τρώω εγω, η γυναικα μου και τα 3 παιδια μου χρησιμοποιω μεταφορα των κουνελιων σε αλλη κλουβα με θειο-ελαιολαδο και χρηση φλογιστρου στην ηδη προσβεβλημενη με ακαρεα κλουβα.
    Φιλικα Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος30/3/11, 10:55 μ.μ.

    Αν τα κλουβια τα εκανα σημερα θα τα εκανα με την γνωστη πενσα τα κλιπς και θα τα κρεμουσα απο τη στεγη. Και στο πατωμα το πλεγμα 5x1
    Φιλικα Γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος14/4/11, 6:42 μ.μ.

    exv kanei kloybia για κουνελια 3 μηκος 75 πλατος 45 υψος και δε ληγηζει με το βαρος με 3 διαμερισματα χωρις πλαισιο μονο την ειδικη σητα για κουνελια τη στηριξα σε υψος απο το χωμα 60 ποντους .και εκει μεσα ειναι μονο τα νεογενητα ....η κουνελες η καθε μια σε δικο της κλουβι60 επι 60 ο κουνελος σε δικο του 60 επι 60 . .....................και παντα παμε την κουνελα στον κουνελο οχι το αντιθετο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα ηθελα να ρωτησω καποιον πιο εμπειρο
    απο μενα γιατι ερχονται μεγαλες πεινες αν
    ειναι συμφερον να παρω κουνελια γιγαντες
    φλανδρας φτανουν τα 7-8 κιλα και αν
    γνωριζετε ποσο τρωνε την ημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κυριακή, τα Φλαμανδικά φλάνδρας θα χρειαστούν πρώτα – πρώτα ένα τεράστιο κλουβί. Δεν αντέχουν στην πολύ ζέστη και θα χρειαστεί το καλοκαίρι να βάζεις μπουκάλια με παγωμένο νερό για να δροσίζονται.

    Το δάπεδο θα πρέπει να είναι ξύλινο με στρωμνή από άχυρο που θα την αλλάζεις κάθε 3 ημέρες, γιατί λόγω βάρους τα πόδια τους πληγώνονται με το κλασσικό κουνελόσυρμα. Την ποσότητα τροφής θα στην υποδείξουν τα ίδια, αλλά αν δεν προσέξεις τη διατροφή τους, οι κουνέλες (λόγω συσσώρευσης λίπους) θα δυσκολεύονται να συλλάβουν.

    Θα συνιστούσα λοιπόν μια μικρόσωμη Ελληνική ράτσα, που σίγουρα έχει προσαρμοστεί από πολλά χρόνια στο κλίμα της πατρίδα μας και σίγουρα είναι αποδοτική και συμφέρουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ευχαριστω για την συμβουλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ρωτησα ποιες ρατσες υπαρχουν και ειναι Βουργουνδίας, Καλιφόρνιας, Νέας Ζηλανδίας, Βελγικά, Ολλανδικά,Πεταλούδες (μαριποσα), Νεράιδα Μανδεμβούργου

    Ποια να παρω ? Στο σημειο που μενω το καλοκαιρι κανει ζεστη αρκετη και τον χειμωνας ειναι κρυος αρκετα αλλα οχι χιονια λεω να τα βαλω εξω στην πισω μερια που προστατευονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ας απαντησει στην ιδια ερωτηση που εκανε η κικη γιατι και εγω τα ιδια βρισκω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Exώ αρχίσει να ασχολούμαι με κουνέλια απο την αρχή του χρόνου περίπου ξεκίνησα με ένα θυλικό που μου χάρισαν και τώρα έχω 17 κουνέλια .Αν θέλετε δείτε αυτήν την σελίδα
    http://www.greekbirdclub.com/showthread.php?25327-%CE%A0%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος18/9/11, 9:00 μ.μ.

    Γεια σας ασχολουμαι με τα κουνελια εδω και 4 μηνες οι ερωτησεις μου ειναι πολλες!!! απο που να αρχψισω θα ελεγα... αλλα τελος παντων. χαιρομαι ομως που βρηκα αυτον τον τοπο και μπορω να τις αναφερω. ειναι αληθεια οτι η κουνελα μετα την γεννα μπορει να φαει καποια απ τα μικρα της? και αν ναι πως μπορω να αποφυγω κατι τετοιο. γιατι το κανει αυτο? μεχρι τωρα μου εχουν πεθανει 3 κουνελακια τι συμβαινει ειναι φυσιολογικο να χανουμε και μερικα? ρωτησα εναν κτηνιατρο και μου εδωσε την σκονη για την κοκκιδιωση στο νερο τους. αν και ο ιδιος θεωρει απ οτι καταλαβα φυσιολογικο καποια να ψοφανε. οι γεννες θα ενταθουν και ο αριθμος τους θα αυξηθει αριθμιτικα.
    ευχαριστω. Αντωνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος5/3/12, 11:23 μ.μ.

    φίλε Αντώνη από ότι έχω ακούσει οι κουνέλες που τρώνε τα μικρά τους το κάνουν λόγω έλλειψης βιταμινών και γενικά κακής διατροφής τα παραπάνω τα γράφω με κάθε επιφύλαξη τώρα αν ένας μικρός αριθμός κουνελάκια από κάθε γέννα ψoφάνε αυτό είναι κάτι που συμβαίνει

    κουνελάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος12/6/12, 11:00 π.μ.

    GIA EPIXIRISI ME KOYNELIA EPIDOTOYNTE??????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. οι κατασκευες των κλουβιων πρεπει να γινονται με προσοχη καθως στην πορεια διακρινονται οι ατελειες και τα οποια σφαλματα.
    σχετικα με τη φωλια θελω να επισημανω το εξης.να προσεχετε το ανοιγμα της φωλιας αποπου μπαινει η κουνελια να βρισκεται σε καποιο υψος τετοιο ωστε να μη μπορουν τα νεογεννητα να πηδουν εξω απο τη φωλια τους και να ψοφουν απο το κρυο ή να πατουνται απο τη μανα.το υψος αυτο αν και δεν το εχω μετρησει πρεπει να ειναι σιγουρα κοντα στους 10 ποντους.
    επισης να συμφωνησω με το πληγωμα των ποδιων απο το κουνελοσυρμα ειδικα αν τα κουνελια είναι βαρια.τελος η καθαριοτητα ειναι πολυ σημαντικη για την υγιεινη των κουνελιων μας. κυριες ασθενειες των κουνελιων αφορουν εντερικες διαταραχες οπως κοκιδιωση αλλα και διαταραχες του αναπνευστικου συστηματος οπως σηψαιμια (παστεριδιαση κ.α.)
    κατατην προσωπικη μου αποψη δεν ειναι φυσιολογικο να ψοφανε τα μικρα οπως ρωτησε καποιος αλλος φιλος. μπορει να το πατησε η κουνελα, μπορει να κληρονομησε καποια ασθενεια απο τη μαμα του η οποια ομως ηταν πιο ανθεκτικη στην ασθενεια αλλα το μικρο δεν αντεχει κτλ υπαρχουν παρα πολλες αιτιες ακομη και πιο απλες οπως το να ψοφισουν επειδη μεσα στη φωλια απομακρυνονται απο τα πολλα και παγωνουν απο το κρυο.
    αν θελετε ανταλλαγη αποψεων : xristospxxx@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος4/8/12, 1:47 μ.μ.

    Ρωτησα και εμαθα οτι οι κουνελες, ίσως φανε καποιο-α απο τα μικρα τους, λογω του οτι αγχωνονται και δεν γνωριζουν πως να αντιδρασουν, ιδιαιτερα αν ειναι η πρωτη φορα που γινονται μαμαδες. Για να αποφευχθει,όσο αυτο ειναι εφικτο, απαιτειται να εχουμε συνεχεια τροφη για τη μητερα, ωστε να τις αποσπασουμε (αν μπορουμε να το πουμε ετσι) την προσοχη απο το να φαει τα μικρα της. Απαγορευεται να μεταφερουμε αυτα αλλου γιατι θα την εξοργισουμε και ειναι πολυ πιθανο να πυροδοτησουμε την προαναφερθεισα πραξη-συμπεριφορα. Ειναι αναμενομενο να υπαρξουν και απωλειες απο μονες τους, προκειται για μικρους οργανισμους και αδυναμους. Τελευταιο αλλα οχι λιγοτερο σημαντικο, ειναι πιθανο μετα την πρωτη γεννα να υπαρξει και δευτερη, γιατι ενστικτωδως, η κουνελα κραταει μερος απο το σπερμα, και αν η ιδια θεωρησει οτι πρεπει να ξαναμεινει εγκυος θα ξαναμεινει,χωρις να ερθει παλι σε επαφη με κουνελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος4/8/12, 3:18 μ.μ.

    Θα ήθελα από τη μεριά μου να επισημάνω κάποια πράγματα που ίσως δώσουν μια άλλη απάντηση στις ερωτήσεις του Αντώνη. Ρώτησα και έμαθα για το συγκεκριμένο θέμα γιατί με ενδιαφέρει πολύ, μιας και έχω μια κουνελίτσα και θα ήθελα να αποκτήσω παιδάκια της. Οι κουνέλες είναι πολύ πιθανό να φάνε τα μωρά τους, ειδικά όταν είναι η πρώτη φορά που θα μείνουν έγκυες. Ίσως γιατί δεν ξέρουν πως να συμπεριφερθούν, είναι κάτι πρωτόγνωρο. Επιπλέον, για να αποφύγουμε αυτή την πράξη, θα μπορούσαμε να βάζουμε τροφή συνέχεια στη μαμά κουνέλα. Είναι ένας τρόπος για να σώσουμε τα μικρά της. Δεν είναι όμως σίγουρο οτι θα καταφέρουμε πολλά. Επίσης, για να μην πυροδοτήσουμε επιθετική συμπεριφορά της μητέρας, καλό θα ήταν να μην αγγίξουμε καθόλου τα μικρά της, ούτε για να τα μεταφέρουμε σε πιο ασφαλές-ζεστό μέρος. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια δεύτερη εγκυμοσύνη ακριβώς μετά την πρώτη. Από την πρώτη ήδη φορά που θα έρθει σε επαφή ο κούνελος με την κουνέλα, διατηρείται μέρος του σπέρματος για 3 μήνες μετά την πράξη. Αν θεωρηθεί από την κουνέλα οτι είναι έτοιμη να γίνει μητέρα θα γονιμποποιηθεί χωρίς να έρθει σε δεύτερη επαφή, με το ήδη υπάρχον σπέρμα. Αν δεν θέλει, θα το αποβάλλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. και μια δικη μου κλουβα

    https://picasaweb.google.com/117921524923397954780/ROYIfB?authkey=Gv1sRgCPvq497Oidy2Tg#5784344355436710626

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος7/11/12, 6:50 μ.μ.

    Ειδα κλουβι κουνελιων με κουνελοσυρμα στη βάση, αλλα με χοντρη σιτα 1 cm οπής στα υπόλοιπα τοιχώματα (σε σκελετό απο ξύλο).Τα κουνέλια δεν θα κόψουν την σίτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος7/11/12, 8:17 μ.μ.

    δεν είναι το θέμα αν θα το κόψουν άλλα πολύ απλά αυτό το πράγμα δεν θα αντέξει (οι σιτές σκουριάζουν και κόβοντε εύκολα) επίσης θα είναι τόσο μαλακό που δεν θα μπορούν να στηριχτούν σωστα επάνω τους η πιπίλα και η ταιστρά. Άσε που θα είναι και ακριβώ. Ποιος ο λόγος να φτιαξεις κάτι τέτοιο? Αγγελής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος12/11/12, 6:36 μ.μ.

    Μπορω να χρησιμοποιήσω τις πιπίλες που ειχα για τις κοτες (δεν τις χρησιμοποιησα) για να φτιαξω αυτοματο ποτισμα για τα κουνελια? Ειναι με πλαστικό κόκκινο κάλυμα και σκεφτομαι να τις ''κρυψω'' μεσα σε ανοξειδωτο σωλήνα ώστε να εξέχει μόνο η γλώσσα της πιπίλας (για να μην τις ροκανίσουν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος12/11/12, 8:31 μ.μ.

    Αν δεν κάνω λάθος οι πιπίλες για τις κότες είναι λίγο διαφορετικές απο των κουνέλιων. Κάποιες από αυτές στάζουν και μπαίνει ειδικό πιατάκι απο κάτω τους για να μαζέυει τις σταγόνες. Οπότε μόνο μπελάς θα είναι. Υπάρχουν πολύ φτηνές πιπιλες για κουνέλια ακόμα και με 1.40 ευρώ + ταφ μαζί. Αγοράσα πρόσφατα για μια κλούβα-παχυντίριο που θέλω να φτιάξω και έμεινα ευχαριστημένως που τις δοκίμασα σε κλίμακα 1-2 κουνελιων αρχικά. Αγγελής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος19/11/12, 5:32 μ.μ.

    Καλησπέρα.
    Μου έκαναν δώρο για το αγρόκτημα ένα ζευγάρι ενήλικα κουνέλια.Μαζί και μια κλούβα (μεγάλη) με χώρισμα.Με το που τα έφερε ο γείτονας, έβαλε την θηλυκιά στον χώρο του αρσενικού, και ενώ περίμενα να γίνει ''της κουνέλας'' , αυτός μονο την μύρισε και μετά άραξε.Ειχα την εντύπωση οτι θα ζευγάρωνε αμέσως.Να την αφήσω στον χώρο του 1-2 ημέρες ή πρεπει να την βγάζω απο εκεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος19/11/12, 7:24 μ.μ.

    Σε κοινο κλουβι για θηλυκό και αρσενικό κουνέλι, το χώρισμα μεταξύ τους να είναι απο πλέγμα (για να έχουν οπτική επαφή και να μην νοιώθουν μόνα ) ή απο αδιαφανές υλικό?Στην μεριά της μάνας ,στην άκρη θα κρεμαστεί και εξωτερική φωλιά.Υπάρχει περίπτωση να την αγχώνει ο κούνελος αν το χώρισμα ειναι κουνελόσυρμα και τον βλέπει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος1/12/12, 9:57 μ.μ.

    Παρατηρησα ενα φουσκωμα στο ποδι του κουνελιου μου και ενα κοκκινο σημαδι (σαν ξυμενο).Το αφησα να βγει βολτα σε κλειστο χωρο και με το που πηδηξε στο εδαφος πεταχτηκε απο το ποδι ενα παχυρευστο υγρο λευκο (σαν υγρο σαπουνι που κολλαει).Επιασα το κουνελι και ειδα οτι ειχε πρηξιμο στην λιγο πανω απο το πελμα και ειχε σπασει κατι σαν αποστημα.Το πιεσα και εβγαλα οσο περισσοτερο μπορουσα.Απολυμανα με batadin και οξυζενε.Χρειαζετε κατι αλλο? καποια αντιβιωση? Το κουνελι μετα εγλυφε την πληγη (και εφαγε ολο το μπεταντιν).Κατα τα αλλα τρωει πολύ και ειναι δραστηριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σίγουρα θα χρειάστει και αντιβίσωση (καλύτερα και για ευκολία σε σένα να την κάνεις ενέσιμη) ψιλάφησε με το χέρι σου όλο το τρίχωμα του κουνελιού μοπίπως έχει στην κοιλία ή κάπου άλλου που δεν το έχεις καταλάβει ακόμα. Τι κουνέλι είναι αρσενικό/θυληκό? κατοικοίδιο ή μεγάλου μεγέθους για κρέας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. εχω θυλικο για να γεννησει μονο του,σε κλουβι.πριν ηταν σε αγροκτημα.καθετε φοβισμενο ολη μερα στη φωλια.μπορω,να την βγαζω στην αυλη να ξεμουδιαζει?εκει υπαρχουν ενα ζευγος κουνελια και 5 νεαρα κοτοπουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος3/12/12, 9:48 π.μ.

    Θηλυκό ειναι το κουνέλι, new zealand για αναπαραγωγη.Το θεμα ειναι οτι ειναι εγγυος τωρα οποτε η αντιβιωση μηπως κανει ζημια στα μικρα?Τι αντιβιωση μπορω να δωσω (ξερετε το κοστος της?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αγαπητέ Γιάννη τα κουνέλια δεν είναι σκυλάκια για να χρειάζονται βόλτες. Αν το κάνεις αυτό θα στρεσαριστεί ακόμα περισσότερο. Φρόντισε να του δίνεις ποικίλα από τροφή και αρκετή ησυχία. Επίσης πρόσεξε να μην υπάρχει κοντά κάποιο ζώο ή μηχάνημα που να φοβίζει την κουνέλα σου ακόμα περισσότερο. Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Για το φύλλο σχετικά με την αντιβίωση. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να κάνεις ένεση σε σχέση με τα μικρά που έχει στην κοιλιά της. Το μόνο κακό είναι ότι θα στρεσαριστεί λίγο. (Αν είναι στην τελευταία εβδομαδα πριν την γέννα μπορείς να την αφήσεις να γέννηση και την επόμενη να την ξεκινήσεις) Το κόστος της αντιβίωσης είναι ακριβό γύρω στα 17 ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Αν μένεις Αθήνα μπορώ να σου δώσω εγώ (φυσικά δωρεάν). Αν την αφήσεις έτσι και δεν της κάνεις, και αν το πύον προέρχεται από παστερίδιαση τότε μόλις γεννήσει σίγουρα θα σου κάνει πρόβλημα με μαστίτιδα-μητρίτιδα, να κολλήσει τα νεογέννητα μέσω του αναπνευστικού και πάει λέγοντας με κακό τέλος. περιμένω νέα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ευχαριστω θερμα τον αγγελή.τωρα πρεπει να μαθουμε πολλα,λογο της καταστασης......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος3/12/12, 8:18 μ.μ.

    Για εξωτερική φωλια σε κουνελα νεας ζηλανδιας , οι διαστασεις 50χ40χ30 ειναι υπερβολικές ή οκ?Μου δινει ο γειτονας μια ξυλινη φωλια-κουτι και σκεφτομαι αν θα ειναι ενταξει για την κουνελα μου.Η μεταλλική που ειδα στο εμποριο μου φανηκε πολή μικρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Γεια σου φίλε ανώνυμε, η φωλιά για την κουνέλα είναι μια χαρά δεν χρειάζεται να μπαίνεις σε έξοδα από τη στιγμή που το έχει ο γείτονας σου.
    Φρόντισε να κάνεις την τρύπα λίγο ψηλά για να μην βγαίνουν εύκολα έξω τα μικρά. Επίσης με ένα ψιλό τρυπάνι κάνε αρκετές τρύπες στο πάτο για να φεύγουν τα κάτουρα (μετασυγχωρίσεως. Αν θέλεις να το πατεντάρεις και άλλο μπορώ να σου πω (θα στοιχίσει γύρω στα 5-6 ευρώ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος4/12/12, 6:20 μ.μ.

    Τελικά η κουνελα μου δεν χρειαστηκε αντιβιωση.Την ειδε ο κυριος που μου την πουλησε και ειπε οτι το σημαδι ειναι απο δαγκωμα του αρσενικου.Αφου ανοιξαμε την πληγη , την απολυμάναμε πολύ καλα και σημερα ειδα οτι το ποδι το πατα κανονικά και έχει καθαρισει το δερμα.Λειπει βεβαια λιγο τριχωμα αλλα ειναι ασημαντο.Ευτυχως δεν ηταν παστεριδιαση.Ευχαριστω για την αμεσα απαντηση τον συμφορουμιτη.Το blog απλα σκιζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Είναι πολύ σημαντική προστασία από το κουνέλι της αεριοποίησης των περιττωμάτων διάθεση
    Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να κάνετε καθώς και εξαερισμός εδώ http://www.rabbitax.com.ua/images/r8bvk.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος7/12/12, 12:27 μ.μ.

    Γιατί δεν τα γράφετε πιο απλοϊκά να καταλάβουμε τι θέλετε να μας πείτε? Συγνώμη αλλά δεν έβγαλα άκρη με το σχόλιο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος13/12/12, 6:14 μ.μ.

    Συμφορουμίτες τα φώτα σας.Ειδα πιο πανω την περιπτωση με το ποδι που ειχε πληγη και ειπατε για πεστεριδιαση.Ειδα οτι μια απο τις κουνελες αναπαραγωγης που εχω δεν πατα το μπροστινο της ποδι.Εχει κατι σαν σπυρι με εξοδο που εχει κλεισει (σαν πληγη που παει να θεραπευθει) αλλα πιανω το ποδι της και δειχνει να ενοχλειται.Επισης, ψηλαφω ενα πρηξιμο κατα μηκος του οστου, μαλακο σχετικα.Δεν βλεπω πυον ή αλλο υγρο.Επίσης, λειπει τριχωμα γυρω απο το ''σπυρι''. Απολύμανα προληπτικά την περιοχή αλλα δεν ξερω τι αλλο να κανω.Καμια άποψη? (κατα τα αλλα τρωει πινει και τριγυρνα στην κλουβα κανονικά).Καμια ''σπιτικη'' αντιβιωση υπάρχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος13/12/12, 7:08 μ.μ.

    φυσικό αντιβιωτικο??χμμμ.. Ρίγανη συνηθως και φυλλα/κλαδακια ιτιάς (και για αναλγητικό).Η γειτόνισσα μου το ειπε (εχει κουνελια στο χωριο της), αλλα δεν εχω δοκιμασει καποιο απο τα δυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. το ότι υπάρχει πληγη στο πόδι δεν σημαίνει ότι είναι παστεριδίαση. Μπορεί να είναι από την κακής κατασκευη κλούβα ή απλά το ζώο είναι παρά πολύ βάρη και πλιγιάζουν τα πόδια του πάνω στο σύρμα. σε ποιο σημείο είναι το πρόβλημα στο πέμα η προς τα πάνο? έχεις δει κάποιο αλλο πρόβλημα? φτέρνιζμα? μυξούλες (για να βγάλουμε απο το μυαλό μας την παστεριδίαση σε ρωτάω). Στα κουνέλια δεν μπορείς να κάνεις πειράματα με φυσικές αντιβιώσης επειδη είναι πολύ ευπαθεί ζώα. Υπάρχει περίπτωσει να το βγάλεις καμιά καλή φωτογραφία? σε ποία περιοχή μένεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος13/12/12, 8:11 μ.μ.

    Αγγελη η πληγη ειναι αρκετα πιο πανω απο την αρθρωση του πελματος , στην ωλένη (στο μακρυ οστο, σωστα δεν το γραφω?) .Ειναι στα πλαγια .Φωτο λιγο δυσκολο.Πρεπει να την πιασω και καποιος να βγαλει την φωτο.Δεν καθεται το σκασμενο με τιποτε.Αν το καταφερω που να σου την στειλω?Φτερνισμα πολυ σπανια και καθολου μυξες.Το ποδι το πατα μερικες φορες αλλα γενικα αποφευγει να το βαλει κατω.
    Μακρυα ειμαι δυστυχως. Καρδίτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  43. Φυσικό αντιβιοτικό έδιναν οι παλιοί στα γαλιά μία σκελίδα σκόρδο (ζήτω το φυσικό θειάφι)την ημέρα, αν υπολογίσουμε το βάρος γαλιού-κουνελιού-κοτόπουλου θα δώσουμε το 1/3 - 1/4 περίπου, για να κλείσουμε πληγές, κατευθείαν πάνω στη πληγή σκόνη από φλοιό βελανιδιάς και συνεχίζουμε από πάνω κάθε μέρα (ισχύει για ανθρώπους και φυσικά για όλα τα ζώα, ναι και έχει πολύ ασβέστιο) ή αλόη ή σύμφυτο ή πολυκόμπι, αναπλάθουν τους ιστούς με την αλλαντοΐνη ή το ασβέστιο και πυρίτιο που διαθέτουν (δείτε τα σχετικά άρθρα). (θέλω να τα δοκιμάσω και σε πληγές φυτών)
    Για τα εντερικά παράσιτα, ότι ισχύει και για τους ανθρώπους με ταυτόχρονο υπολογισμό του βάρους, καρυδιά, Αρτεμισία, άγρια ρίγανη.
    Δείτε το σχετικό άρθρο για το βάμμα καρυδιάς πως γιατρεύτηκαν άλογα του θανατά από αυτό…. Ναι είναι και αντιβιοτικό… αποδεδειγμένο στο μικροσκόπιο και στη πράξη (ζήτω το απαγορευμένο ιώδιο)
    Και μη ξεχνάτε η τροφή τους, το φάρμακο τους

    Αγγελή συγνώμη για τη παρέμβαση, θα επανέλθω με άρθρο από πολύ παλιά εξ Αγγλίας που αναβάλω εδώ και 2 χρόνια…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Θεωδορέ ευχαριστούμε για την παρέμβαση έγω δυστιχώς δεν έχω γνώσεις σε φυσικά φάρμακα όπως έσυ. Μόνο χημικές έχω. Την πληγή πότε την παρατήρησες? (ήταν έγκυος ζευγάρωσε πρόσφατα, γέννησε?) Μην το φοβάσε το κουνέλι ο καλύτερος τρόπος για να το ακινητοποιήσεις είναι να το πιάσεις απο το σβέρκο με το αριστέρο σου χέρι (σαν τη γάτα το γατάκι) και με το δεξί το κράτας-βαηθάς απο πίσω στα οπίσθια. Όταν ξανα πας για να το δεις ψιλάφησε το σημείο που περιγράφεις και πίεσε ελαφρά να δούμε αν είναι πύον ή όχι (ισως να έχει σκληρύνει) Αν είναι πύον αποφάσισέ αν μπορείς να βρεις τα φυτά που μας προτίνει ο Θεωδόρος αν όχι θα σου βρώ κάποιά λύση με χημικά. (Αν πιάνουν τα χέρια σου ζήτα απο το φαρμακείο της γειτονίας σου μια σύριγγα 2,5ml με βελόνα 21G (πράσινη) θα την μπηξεις στο σημείο του προξίματος και μετά τράβηξε το εμβολο να δεις τι θα βγάλει. Αν είναι πηχτο και δεν βγεί απο τέτοια χοντρή βελόνα θα δεις σίγουρα στο μποστινό σημείο κάποιο υπόλοιμα από πύον. Τότε πρέπει να πάρει κάποια είδος αντιβίωσης (βακτηριοκτόνα) καθώς και καλή απολύμανση της πληγής (μπορείς με ένα ψαλιδάκι να κόψεις τις τρίχες που είναι η πληγη. συνεχίζω περιμένοντας μήνυμα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος14/12/12, 7:53 μ.μ.

    Στο σημειο της πληγης (που εχει κλεισει και ειναι ροζ χωρις τριχες, αλλα εχει ενα ''λοφακι'' σαν σπυρι) δεν πιανω καμια κύστη.Εχει ομως κατι σαν κυστη πιο ψηλά απο την πληγη αλλα επειδη εχει τριχωμα εκει δεν βλεπω αν εχει πυον.Απλά ειναι μαλακο.Πηρα μια αποστειρωμενη σύριγγα 21G και ενα μπουκαλι οξυζενε.Αυριο θα προσπαθησω να τρυπησω ελαφρα την περιοχή της κύστης.Θα ενημερώσω.
    Α , ξεχασα. Η κουνελα ζευγαρωσε πριν 15 ημερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. οκ για δες και μου λες. Να ξέρεις ότι θα χρειάστει σίγουρα αντιβίωση όταν θα γεννήση (και αν το πύον οφείλεται σε παστεριδίαση) θα την γυρίσει σε μαστίτιδα ή ακόμα και σε μητρίτιδα. περιμένω νέα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος15/12/12, 6:11 μ.μ.

    Αγγελή καλησπέρα.Καταφερα να πιασω την κουνελα (με δαγκωσε φυσικα) και αφου καθαρισα την πληγη, την τρυπησα με την σύριγγα.Εχει πηχτο πυον.Πιεσα και εβγαλα αρκετο και η κουνελα φυσικα ενοχληθηκε πολυ.Απολύμανα οσο μπορουσα με οξυζενε και μτεταντιν αλλα εχει και αλλο πυον.Πηγα σε ενα κτηιατρο και μου ειπε οτι ειναι παστεριδιαση (εγω ελεγα οτι ειναι τραυμα) χωρις να την δει, και να μην της δωσω τιποτε.Να την σκοτωσω αμεσα.Επειδη ειναι και εγγυος και την λυπαμαι, υπαρχει καποιο φαρμακο να της δώσω? Και σε τι τιμη κυκλοφορει αν ξερεις.Σε 5 ημερες περιμενω να γεννησει και ηδη φτιαχνει την φωλια της.Τρωει κανονικά και ειναι δραστηρια.Αλλες κυστες δεν εχει, μονο στο ποδι.Να την ξανατρυπησω ή δεν εχει νόημα?Η παστεριδίαση θεραπεύεται?Ευχαριsτω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Συγνώμη που αργησα να σου απαντήσω. είχα και έγω μια κουνέλα που απο παστερίδιαση έπαθε και μαστίτιδα μπορώ να σου πω η καημένη μεγάλωσε και απογαλακτίσε χωρίς κανένα πρόβλημα 10 κουνελάκια παρακαλώ. Εν μέρει είναι σωστό αυτό που σου είπε. αλλά απο την στιγμή που δεν έχει πάθει μαστίτιδα δεν ύπαρχει πρόβλημα. Πρέπει να πάρεις teramycin long acting ενέσιμο είναι και να τις κάνεις 1 ml υπόδορία στον σβέρκο ανα τρείς μέρες (δηλαδή 3 φόρες) Το κόστος της αντιβίωσης είναι λίγο μεγάλο (γύρω στα 18 ευρώ) και τα συμπτώματα ξεκινούν και υποχωρούν ακόμα και απο την πρώτη ημέρα. Αν λοιπόν της πάρεις την αντιβίωση και της την κάνεις μέτα πρέπει να ξενα τρυπήσεις για να βγάλεις το πύον. Αν γεννησει, απογαλάκτισει και δεν έχει κάνενα πρόβλημα (μαστίτιδα-μπαλάκια μεγάλα σφιχτα ανάμεσα ή και πάνω στον μαστο) τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για να χαλάσεις την κουνέλα. Αν θα είσουν κοντά θα σου έδινα εγώ. Μπορείς να πάς σε κάποιο γνωστο σου ή ατόμο που έχει στάβλο (αυτοι παίρνουν με το λίτρα αυτη την αντιβίωση και ζήτα να σου δώσουν 3 ml θα αλλάζεις μετα την βελονα και όλα καλα (ιδανικές βελόνες για κουνέλια προτείνω τις 23G (γαλάζιες). Περιμένω μηνυμα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ανώνυμος17/12/12, 1:13 μ.μ.

    Αγγέλη ευχαριστω για την αμεση απαντηση. Πηγα σε κτηνιατρο για παραγωγικά ζώα για να βρω την αντιβιωση που προτεινες και μου ειπε οτι αφου δεν εμφανισε αλλου αποστηματα (κυριως στον λαιμο και στο κεφαλι) ή μυξες, δεν ειναι παστεριδιαση.Να βαλω αλοιφη Bactriban στην πληγη αφου σπασω το αποστημα και το καθαρισω με μπεταντιν προτεινε.Το δυστυχημα ειναι οτι ειναι ετοιμη να γεννησει αλλιως θα την πηγαινα αμεσα στον γιατρο.Θα δοκιμασω αυτη την λυση και ελπιζω να πιασει.Αλλιως, αν δω οτι παει χειροτερα θα προχωρησω σε ευθανασια και απολυμανση του χώρου της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Δυστυχώς εγώ δεν συμφωνώ. Τα κουνέλια είναι από τα πιο ευ πάθει ζώα και τώρα το παίζεις κορόνα γράμματα. Τι θα άλλαζε αν είχε και στο κεφάλι και στο λαιμό? Μόνο τότε θα του την έκανε? Η επιλογή είναι δική σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ανώνυμος17/12/12, 6:51 μ.μ.

    Κατι τελευταιο για να μην ζαλιζω αλλο τον Αγγελη.Μιας και να κανω ενεση στο κουνελι δεν το βλεπω (δεν το εχω ξανακανει και δεν το δοκιμαζω), αντιβιωση σε σκονη για το νερο δεν υπάρχει?
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Φυσικά και δεν με ζαλίζεις. Υπάρχει σε πόσιμη αντιβίωση αλλά σίγουρα δεν θα έχεις τα σωστά αποτελέσματα επειδή το κουνέλι μπορεί αν μην την πιει και για πολλούς άλλους λόγους. Είναι η terramycin sol. powder (σκόνη) (κάνει γύρω στα 3 ευρώ το φακελάκι). Θα βάλεις κάτι λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού (4gr σκόνης αν έχεις ζυγαριά) σε νερό ίσα ίσα να το πιει σε ένα 24ώρο όλο! θα δίνεις τουλάχιστον για 5-7 ημέρες. Πάντως η ενέσιμη δεν είναι δύσκολη να την κάνεις. Θα σου πω τον τρόπο και είναι το πιο εύκολο. Σκέψου μέχρι και ο ανιψιός μου που είναι 9 χρονών κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμος18/12/12, 1:17 μ.μ.

    Ειναι ασφαλες να δωσεις αντιβιωση σε ζωο που εγγυμονεί (για το κουνελι σου ρωτω) ? Ειδικα αν ειναι στο τελος της κυησης.Στους ανθρώπους σχεδόν απαγορεύεται.(απορία ειναι, οχι αποψη)
    ]Ακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Φίλε Άκη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν την δίνουμε για χαβαλέ αλλά επειδή είναι ανάγκη και προσπαθούμε να σώσουμε αρχικά την μητέρα και φυσικά τα κουνελάκια της αφού τα γέννηση. Εγώ πάντως έχω κάνει (επειδή υπήρχε σοβαρός λόγος) σε διαφορετικές ημέρες της εγκυμοσύνης (ενέσιμη πάντα) Το μόνο πρόβλημα είναι το άγχος/στρες που προκαλείται στην κουνέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ανώνυμος21/12/12, 7:25 μ.μ.

    Η κουνέλα μου θεωρητικά θα γεννουσε μεταξυ 20-22/12 (με διαρκεια κυησης 31 ημερες).Δεν βλεπω να στρωνει την φωλια με μαλλί αν και μπαινει μεσα και την διαμορφωνει.Ποση ειναι η διαρκεια κυησης για κουνελι New Zealand?Να αφησω και αλλες ημερες την φωλια στο κλουβι και ποσες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ανώνυμος27/12/12, 7:05 μ.μ.

    Τελικά η κουνελα μου (αυτη με το πυον στο ποδι) γεννησε.Πρωτη γέννα και βρηκα μονο 3 κουνελακια.Περιμενα περισσοτερα να πω την αληθεια (Νεας Ζηλανδιας ειναι).Εδωσα (με βοηθεια) την αντιβιωση που εγραφε πιο πανω ο Αγγελης (ενεσιμη) και το ποδι ειναι μια χαρα πλεον.Εχει ενα σημαδι εκει που ηταν η πληγη φυσικα.Περιμενω να δω αν εχει παρενεργειες στα κουνελακια η αντιβιωση.Καπου διαβαζα οτι προκαλει αποχρωματισμο των δοντιων.Ελπιζω μονο αυτο. Eυχαριστω ολα τα παιδια που εδωσαν τα φωτα τους στην περιπτωση μου.Καλες γιορτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ανώνυμος2/1/13, 6:00 μ.μ.

    Ειναι ασφαλες να δινω σε κουνελα που θηλάζει φρεσκια πρασιναδα (ζοχια πχ) μαζι με την υπολοιπη τροφή, ή δεν κανει? Απο πότε μπορουν τα μικρα να τρωνε φρεσκια πρασιναδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Χαίρομαι φίλε που πήγαν όλα καλά με την κουνέλα. Η επόμενη γέννα ελπίζω να είναι πιο μεγαλύτερη. Να ξέρεις τα κουνέλια Νεας Ζηλανδίας όπως και τις Καλιφόρνιας είναι επηρεπείς σε αναπνευστικές ασθένιες τύπου παστεριδίαση για πολλούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Καλό θα ήταν να τα δίνεις μαραμένα λίγον ημερών για να μην υπάρχει πρόβλημα με διάρροιες. Αν το κάνεις έτσι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μόλις αρχίσουν και κάνουν τις πρώτες τους βόλτες θα τρώνε και τα μικρά τα τρυφερά φυλαράκια. Προτίμησε όμως τριφύλλι για πολλούς λόγους. Που αν θέλεις φυσικά και μπορώ να σου πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ανώνυμος15/1/13, 7:23 μ.μ.

    Μέχρι πόσες φορες μπορω να βαλω μια κουνελα new zealand να ζευγαρωσει ανα έτος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Αυτό είναι σχετικό στα κουνεκλοτροφεία που έχουν εντατική εκτροφή κάνουν συνήθως 7-9 γέννες ετησίως. Φυσικά σε 2 χρόνια από την γέννηση της μητέρας την σφάζουν και τοποθετούν στην θέση της μία νέα. Για οικόσιτες εκτροφές ο ρυθμός είναι μέχρι 4 γέννες που το ζώο δεν καταπονείτε αλλά και τα μικρά του είναι πιο ανθεκτικά(αν τα θέλεις για ζωή). Γενικά να αποφεύγεις να μένει ένα ζώο έγκυο ή να γεννά τους καλοκαιρινούς μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ανώνυμος18/1/13, 7:55 μ.μ.

    Ειδα οτι τα κουνελακια (22 ημερων) βγαινουν απο την φωλιά και τρωνε ξερο τριφυλλι αλλα και μεσα απο το κουτι της τροφης της κουνελας.Πότε μπορω να τα απομακρυνω απο την θηλυκή, και τι τροφη τους δινω μετά (περα απο τριφυλλι)? Κουνελινη συντηρησης ή πάχυνσης (για σφάξιμο τα έχω)?Να σταματησω την κουνελινη γαλακτοφορίας στην μάνα τους και να ξαναδωσω συντηρησης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Δίνεις στα μικρά μέχρι και τις 45 ημέρες τροφή με γάλα/προβιοτικά. Απογαλακτισμό κάνεις αν η μάνα είναι έγκυος στις 30 αν όχι μέχρι και 35 ημέρες. (σε γιγαντόσομές ράτσες τύπου φλάνδρας, μπουσκάτ τα αφήνεις τουλάχιστον 35 αλλά και παραπάνω). Στην συνέχεια δίνεις πάχυνσης στα μικρά. Προσοχή όταν αλλάζεις τροφές να το κάνεις σταδιακά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ανώνυμος4/2/13, 6:29 μ.μ.

    στο κλουβι με τα μικρα κουνελακια (που μολις απογαλακτίστηκαν),έχω τοποθετησει σύστημα με πιπίλες για το νερο.
    Ενα απο αυτα ομως δεν δειχνει να τις προτιμα.Εβαλα για λιγο μια ποτιστρα με μπουκαλι (μεταλλικό στηριγμα και 1.5 λιτ μπουκαλι) και επινε για ωρα.Να την αφησω (οπότε πρεπει να βαζω σχεδον καθε ημερα νερο) ή αν αφησω το συστημα με πιπιλες θα αναγκαστει να πιει απο εκει? (δεν θελω να σκασει απο την διψα περιμενοντας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Καλημέρα, να ρωτήσω και γω με τη σειρά μου αν μπορείτε να με βοηθησετε με την εμπειρία σας.
    Πριν λίγο καιρό αγόρασα μια κουνέλα, μαζί με τα κουνελάκια της που ήταν 15 ημερών. Η κουνέλα εκτός αυτού ήταν πάλι εγκυος και έτσι μόλις τα μικρά έγιναν 30 ημερών τα χώρισα για να προετοιμαστεί για τη γέννα. Ακριβώς στην ημερομηνία που ήταν να γεννήσει όμως και αφού δεν είχε βγάλει καθόλου τρίχωμα, διαπίστωσα πως μέσα στη φωλιά υπήρχε ένα ξερό πράγμα, σαν ψώφιο έμβριο. Υπέθεσα ότι ίσως απέβαλε. Όμως σήμερα μετά από 3 μέρες διακρίνω την κοιλιά της ακόμη φουσκωμένη και έχει μια υγρή λευκή πληγή σε μέγεθος αυγού. Τι μπορεί να συνέβει? Ευχαριστώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Φίλε ανώνυμε με το πρόβλημα της πιπίλας. Μοίπως η πιπιλά είναι αρκετά ψηλά και δεν φτάνει το κουνέλι? επίσης υπάρχουν κάποιες πιπίλες (σχετικά φτηνότερες)που έχουν πολύ σκληρό ελατήριο και θα δυσκολεύται το συγκεκριμένο κουνέλι να πιει. Δες τις περιπτώσεις και πες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Ανδριάννα γεία σου, πόσες ημέρες μέτα τον απογαλακτισμό γέννησε η κουνέλα? Αυτό το περίργο τράυμα που περιγράφεις σε ποίο μέρος της κοιλιάς είναι απο κάτω κοντά στους μαστούς? κοντά στα γεννητικα της όργανα? στο πλάει? Οταν το ψιλαφίζεις πιάνεις στο εσωτερικό κάτι σαν μπαλάκι? τέλος σε ποιά περιοχή μένεις, μήπως είμαστε κοντά και μπορω να σε βοηθήσω καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Αγγελή χτες την πήγα στον κτηνίατρο, δεν ήταν κάτι ανησυχητικό τελικά, ένα απλό απόστημα που δημιουργήθηκε από τα νύχια της και αναπτύχθηκε. Μου έδωσε αντιβιοτικό σπρέι, πρωί βράδυ.
    Σήμερα πάλι είδα τον μικρό μου κούνελο αδύναμο, χωρίς να έχει πειράξει την τροφή και το νερό του και παρατήρησα βλεννώδη κόπρανα. Εντελώς διαφανή σαν μύξα. Μάλλον μου τα μάτιασαν. Τι λες να είναι? Μένω Λάρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Ανδριάννα αρχικά θα σου πω για την κουνέλα σου. Είχα καταλάβει (υποψιαζόμουν τι έχει και τελικά βγήκα αληθινός)Δεν μπορεί να ξυστεί το ζώο έτσι ώστε να πληγιάστει. Η κουνέλα σου μάλλον έχει παστεριδίαση και δημιουργήθηκε οίδημα. Το σωστό αφού έσκασε και βγήκε το πύον είναι να κάνει ενέσιμη αντιβίωση για να καταστρέψεις κάθε βακτήριο της παστρέλας ή άλλης λοίμωξης. Φυσικά με ένα απολυμαντικό περνάς και την πληγή. Τι σπρέι σου έδωσε αυτός με αντιβίωση? Αν δεν γίνουν αυτά που σου λέω όταν θα ξανά μείνει έγκυος θα πάθει μαστίτιδα ή μητρίτιδα και θα χάσεις και τα μικρά και αυτήν. Τώρα όσο αναφορά για τον κούνελο αυτές οι λεύκες μύξες μπορεί να είναι από κοκκίδια, απότομη αλλαγή σε διατροφή, γαστρεντερική στάση ή ακόμα και κολιβάκιλος δεν έχω κλινική εικόνα για να σου πω τι μπορεί να είναι. Σκέψου τι μπορεί να έχεις κάνει τις τελευταίες ώρες/ημέρα. Είσαι και μακρυά μου να την έβλεπα από κοντά. Άσχετο πόσο σου κόστισε η επίσκεψη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Το αντιβιοτικό σπρέι για την κουνέλα είναι το OXYVET( της Provet). Ρώτησα τον κτηνίατρο αν χρειάζεται ένεση, που το περίμενα δηλαδή, όμως μου είπε πως δεν χρειάζεται και το σπρέι είναι αρκετό. Τις 2-3 τελευταίες μέρες όμως, δεν τρώει αρκετά, ούτε πίνει πολύ νερό. Ισως φταίει κάτι άλλο δεν ξέρω. Οσο για τον κούνελο, είναι μικρο(3,5 μηνών), του δίνω Terramycin 1 κουταλακι κοφτο σε 2 λιτ νερό. Όμως δεν το πίνει και αναγκάζομαι να του δίνω με σύριγγα τουλάχιστον 100 ml τη μέρα. Ισως είναι από την αλλαγή τροφής, διαταραχή στο πεπτικό, γιατί του άλλαξα την τροφή από απλή κουνελίνη σε κουνελίνη με αντικοκκιδιακό. Ισως και η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. Τα έχω μεν κλειστά σε υποστεγο, με μουσαμά για το κρύο, όμως το βράδυ πεφτει αρκετά η θαρμοσρασία. Δεν ξέρω αν φταίει και αυτό, τις έχω σε διπλανό κλουβί με τις κότες, με διαχωριστική σίτα, στις οποίες επίσης δινω θεραπεία για κοκκίδια. Μήπως είναι επικίνδυνο που είναι τόσο κοντά? Επίσης 3 μέρες τώρα δεν βλέπω αλλαγή στη συμπεριφορά του κουνελιού με τη θεραπεία, θα πρέπει να περάσουν λίγες μέρες για να φανεί? Αυτά προς το παρόν...Πολλές απορίες, αλλά ασχολούμαι ελάχιστο καιρό μ'αυτά και δεν γνωρίζω πολλά. Αν θέλεις να μου δώσεις κάποιο mail να επικοινωνήσουμε πιο άμεσα, θα ήταν το ιδανικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Ανδριάννα καλημέρα, γράψε μου σε παρακαλώ το δικό σου μαιλ και θα τα πουμε απο εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Ανώνυμος21/2/13, 6:23 μ.μ.

    εχουν οντως διαφορα οι διαφορες μορφες πελετ που ταϊζουν τα κουνελια? Δλδ, παχυνσης, συντηρησης, αναπτυξης και γαλουχίας? Ειμαι νεος ''κουνελας'' και ψιλοχάθηκα.Ενας εμπορος τροφων μου ειπε οτι δινει μονο ενα ειδος, άλλος δίνει και τα 4.Σε τι σταδια και για ποσο διαστημα δινονται οι παραπάνω τροφές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Οι περισσότερες εταιρίες έχουν δικό τους πρόγραμμα σε σχέση με το πότε θα αλλάζεις την τροφή. Στις μάνες εφόσον είναι 8 μήνες το χρόνο έγκυος δίνεις πάντα γαλουχίας-μαζί τρώνε και τα μικρά τα οποία στις 40 ημέρες αλλάζουν και τρώνε απογαλακτισμού (το πολύ μέχρι τις 60 ημέρες) (σε κάποιες εταιρίας είναι το ίδιο πράγμα και στις 45 ημέρες δίνεις κατευθείαν πάχυνσης). Στην συνέχεια δίνεις για πάχυνσης μέχρι τους 3 μήνες που θα τα σφάξεις. Οι επιβήτορες τρώνε συντηρήσεις (για πιο οικονομικά συνήθως) και τέλος ανάλογα με τις οδηγίες που αναφέρει η κάθε εταιρία δίνεις τροφή άνευ κοκκιδιοστατικού πριν την σφαγή. Εγώ να σου πω την αλήθεια επειδή δεν είμαι στην φάρμα συνέχεια αλλά κάθε σκ. Έχω μια τροφή για όλα και όταν είναι να σφάξω δίνω σκέτους δημητριακούς καρπούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Ανώνυμος22/2/13, 10:30 π.μ.

    Αγγελη ευχαριστω.Απο τα δημητριακα τι δινεις και για ποσο καιρο?Ειναι ασφαλες (για διαρροιες κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Έχω κρατήσει και κουνέλια μέχρι και 2 μήνες που τρώγανε απλούς καρπούς (για οικονομικούς λόγους). Αυτοί είναι: Κριθάρι, Βρώμη, Καλαμπόκι (όλα σε νιφάδες) επίσης πίτουρο ίσως και λίγο στάρι. Το καλοκαίρι αν μένεις σε πεδινό μέρος δεν θα χρησιμοποιείς ποτέ κριθάρι γιατί παράγει στο σώμα τους αρκετή ζέστη, και θα ψωφούν. Οι διάρροιες έχουν να κάνουν με τις απότομες αλλαγές στην διατροφή όχι αν τρώει απλούς καρπούς (όπως και φρέσκια τροφή). Ξέρεις την διαδικασία πως θα αλλάζεις ομαλά την τροφή? (ισχύει για όλα τα ζώα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Ανώνυμος22/2/13, 6:35 μ.μ.

    την εναλλαγη απο τροφη σε τροφη δεν την ξερω για τα κουνελια (τις αναλογιες δλδ). Επίσης, οταν λες ''νιφαδες'' τα δημητριακα, εννοεις ψιλοαλεσμένα? Οντως βλεπω οτι τρωνε τον άμπακο τα σκασμενα.Θα με καταστρέψουν :) . Μολις κλεισουν 3 μηνες θα πανε για το τσουκαλι.Ξερεις τι βαρος εχουν περιπου τοτε τα νεαρα κουνελια? (τα κατασπρα με τα κοκκινα ματια)και τι καθαρο κρεας θα αποδώσουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Οι Νιφάδες είναι πατημένοι καρποί όχι αλεσμένη ή σπασμένοι. Κάνε στο γκούγκλ μια αναζήτηση με την λέξη flakes και θα καταλάβεις. Όταν θέλουμε να αλλάξουμε τροφή σε όλα τα ζώα ακολουθούμε τα παρακάτω σχήμα για να μην έχουμε προβλήματα. 1η μέρα 3 μέρη παλιά τροφή 1 μέρος καινούργια, 2η ημέρα 2/2, 3η ημέρα 1/3 και 4η μέρα μόνο καινούργια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Ανώνυμος26/2/13, 1:25 μ.μ.

    Τα κουνελακια μου (2 μηνων) έχουν την κακια συνηθεια να σκαλιζουν την ταιστρα (εξωτερική του κλουβιου σχηματος J) με αποτελεσμα να πετουν έξω πολλή τροφή.Καπου ειχα δει μια χειροποιητη ταιστρα απο σωληνα pvc με γωνια στο τελος (για να πεφτει η τροφη και να βαζουν εκει το κεφαλι τους).Δεν μπορω να θυμηθω ομως τι υλικα ειχαν χρησιμοποιησει.Εχει κανεις σας καμια ιδεα χειροποιητης ταιστρας με οδηγιες κατασκευης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Για να την σκαλίζουν σημαίνει ότι δεν τους αρέσει. Με λίγα λόγια πρέπει να αλλάξεις τροφή. Δεν χρειάζεται να φτιάξεις πατέντα για κάτι τέτοιο. Το έχω δει πολλές φόρες στα δικά μου ειδικά όταν μαζί με την κουνελίνη υπάρχουν και νιφάδες (ψάχνουν τις νιφάδες και πετούν όλο το φαγητό έξω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Ανώνυμος26/2/13, 7:25 μ.μ.

    Αγγελη ευχαριστω.Θα αγορασω μικρη ποσοστητα κουνελινης απο αλλο εμπορο (αλλη μαρκα) μπας και την προτιμήσουν. Επίσης, ειδα οτι στη φωλια που εχω την τελευταία γενιά (10 μικρά 7 ημερών) τα μισά ειναι στην θέση που τα γέννησε η μάνα . αλλά τα υπόλοιπα σημερα τα βρηκα σε διαφορετικό μέρος (εντος φωλιας) μαζεμένα.Πρέπει να τα συγκεντρώσω όλα μαζί? Η μάνα τα ταίζει ασχετα αν καθονται σε χωριστό μέρος μερικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Μην ανυσηχείς και να τα ξανα βάλεις πάλι θα χωρίζουν. Συμβαίνει να ψάχνουν πολλές φορές την μάνα τους ή ακόμα πέφτουν απο το μαστο της σε εκείνο το σημείο. Όταν μπείνει η μάνα μέσα τόσε αυτά ψάχνουν και βρίσκουν τον κάθε μαστό. Γενικά αν θα βάλεις χέρι φρόντισε να μην υπάρχει κάποια μυρωδιά στα χέρια σου ή ακομα και από άλλα κουνέλια (ιδανικά φόρα ενα γάντι η κανένα σακουλάκι όταν θέλεις να τα ψάχνεις)Προσοχή με την τροφή όταν θα την αλλάξεις. Αν δεν γνωρίζεις τον τρόπο διάβασε λίγο παραπάνω που έχω γράψει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Ανώνυμος1/3/13, 6:53 μ.μ.

    Δικιο ειχες .Τα έλεγξα σήμερα και τα ειδα να κοβουν βολτες σε διάφορες θέσεις. Παρατήρησα ότι καποια είναι πολύ μεγαλύτερα απο τα υπόλοιπα.Κινδυνεύουν να μενουν ατάιστα τα μικρότερα?Μπορεί να μεγαλώσει μια κουνελα 9-10 μικρά μαζί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Είναι πολύ φυσικό κάποια να είναι ακόμα και διπλάσια σε μέγεθος και κάποια άλλα πολύ μικρότερα. Μολίς θα ξεκινήσουν να τρώνε όλα αυτά θα διορθώθουν. Φυσικά και μπορεί να τα βγάλει μια κουνέλα πέρα. (Ανάλογα την ράτσα) Για παράδειγμα μια απο τις δικές μου (βελγίου) γεννά 12 κουνέλια κάθε φόρα και δεν έχασε κανένα επίσης και μία βουργούνδιας (10) χωρίς κανένα πρόβλημα. Όμως κουνέλες σαν της ν. Ζηλανδίας είναι 50-50. Γενικά δεν τις πολυσυμπαθώ πολλά προβλήματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Ειχα πριν 10 χρονια κουνελια και ειχα 3 κλουβες απο του εμποριου αγορασμενες.Τις εξω στην υπαιθρο και φυσικα σε καποια σημεια εχουν σκουριασει, οχι πολυ ομως.Επειδη θελω να αρχισω παλι να βαλω κουνελια,για να μην αγοραζω παλι και λογο κρισης δεν μας περισευουν,μπορω να τις βαψω και με τι ακριβως? (τα κλουβια ειναι γαλβανιζε) ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Ανώνυμος20/3/13, 10:20 μ.μ.

    Παρακολουθώ το blog αρκετό καιρό και με τις οδηγίες και τα σχόλια σας κατασκεύασα μια κλούβα στα δικά μου δεδομένα, μου χάρισαν και ένα ζευγάρι κουνέλια πεταλούδα και άρχισε η παράγωγη, από τον Ιουλίο έως σήμερα μεγάλωσαν τα κουνέλια που μου χάρισαν και είμαι ήδη στη δεύτερη γέννα, η πρώτη 11 κουνελάκια που είναι περίπου 4 μηνών και η δεύτερη 10 κουνελάκια που είναι περίπου 15 ήμερων, και όλα πηγαίναν καλά μέχρι σήμερα που παρατήρησα στον κούνελο που είναι περίπου ενός έτους το ένα του αυτί είναι πρησμένο και έχει σχεδόν φράξει από κάτι σαν σκληρή μύξα καφέ, και είναι αρκετά ζεστό, χρειάζομαι επείγοντος βοήθεια και είμαι αρκετά άσχετος, διαβάζοντας τα σχόλια σας ο κ. Αγγελής είναι γνώστης στα περί των κουνελιών θα παρακαλούσα εάν μπορεί να μου δώσει κάποιες οδηγίες. το e-mail μου είναι nikolasker@yahoo.gr ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Ανώνυμος26/3/13, 6:55 μ.μ.

    στα κουνελακια που προκειται να κρατησω για 3 μηνες συνολικα (μεχρι την σφαγη δλδ) πρεπει να δινω καθημερινά και κουνελινη (έχουν πάντα αρκετο ξερο τριφυλλι και καθε φορα που παω δινω μηλα και χλωρα χορτα) ή μπορω να τους δινω καθε 2 ή 3 ημερες? Το πρόβλημά μου ειναι οτι δεν μπορω να παω να τους βαζω τροφη καθε ημερα οπότε αναγκάζομαι να τους εχω μονιμη παροχη κουνελινης και τα σκασμένα τρώνε τον άμπακο!!! Θα με καταστρέψουν :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Φίλε ανώνυμε "το πρόβλημα σου" δυστυχώς δεν λύνεται. Είναι απαραίτητο να τρώνε καθημερινά κουνελίνη. Όσο για τα χόρτα αυτά πρέπει να είναι τουλάχιστον μαραμένα αν όχι ξερά γιατί θα έχεις προβλήματα-απώλειες.Τα κουνέλια όντως τρώνε πάρα πολύ και καταλαβαίνω τους λόγους που θέλεις να μειώσεις την κουνελιών (κόστος). Μπορεις να δίνεις μετά τους 2 2 1-2 μήνες νιφάδες από καλαμπόκι, βρώμη, κριθάρι μέχρι να τα σφάξεις. Έτσι θα μειώσεις το κόστος σχεδόν στο 50% (αν τα βρεις και φθηνά τα παραπάνω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. alni2826, Μην τις βάψεις προτείνω μόνο τρίψιμο με γυαλόχαρτο να φύγει η σκουριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Ανώνυμος27/3/13, 7:28 μ.μ.

    Ετοιμάζομαι να σφαξω την πρωτη γενιά κουνελιών μου.Σκεφτομαι να κρατησω τα δερματα αλλα δεν ξερω πως να τα επεξεργαστώ ώστε να μην χαλασουν.Εχει κανεις υποψην καμιά εύκολη και χωρις επικινδυνα χημικά μέθοδο ''βυρσοδεψίας'' για τοσο ευαισθητο δερμα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Ευχαριστω πολυ φιλε Αγγελη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Θελω να φτιαξω μια κλουβα για κουνελια 2,5 μετρα μηκος με 4 χωρισματα.Υψος απο το εδαφος 0,70μ και εσωτερικο 0,60μ.Ποιο οικονομικα θα μου ερθει να τη φτιαξω ξυλινη ή μεταλικη, στραντζαριστο ή με γωνιες ?? Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Ανώνυμος2/4/13, 7:47 μ.μ.

    Θες οπωσδήποτε πατο απο κουνελοσυρμα και ΟΧΙ απο σιτα.Τα πλαϊνά γινονται και απο ξυλο αλλα θα τα πιτσιλουν διαρκώς με ούρα και θα ροκανιζουν οτι προεξεχει.Θα αντέξουν αν το ξυλο ειναι καλο σχετικά , αλλά θα έχεις θεμα με τον αερισμο του κλουβιου ,τον καθαρισμό και με ζεστη .Το κοστος ξυλινου κλουβιου φυσικά ειναι πολύ μικροτερο απ οτι με κουνελοσιτα (αν εχεις τιποτε παλια σανιδια πχ).Για τελαρο, αν κανεις μεταλλικό, προτιμησε σιδερογωνιες.Πολύ καλύτερη αντοχή.Παντως με 6 σιδερογωνιες για πόδια (θες και στην μέση 2)και 4 για βαση και μερικά μετρα κουνελοσυρμα (4 ευρω το τετραγωνικο) θα εχεις ενα κλουβι για πααααρα πολλά χρόνια, θα καθαρίζεται πολύ πιο εύκολα και θα ειναι πολύ πιο γερό. Η σίτα θα σου βγει 32 ευρω περιπου για κλουβι 0.6χ0.6χ2.5 και 5 τεμ.0.6χ0.6 για χωρισματα.Σιδερογωνιες φθηνες σε ενωση σιδηρουργων (οχι πανω απο 2 ευρω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Ευχαριστω Ανωνυμε, ετσι θα το κανω τελικα, με γωνιες σιδερενιες οπως λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Ανώνυμος15/4/13, 12:59 μ.μ.

    Ειναι ασφαλες να δίνω περισσότερο ξερό τριφύλλι στα νεαρά κουνέλια και να μειώσω την κουνελίνη πάχυνσης? Εχω βρει προμηθευτή με καλή τιμή και δεν ξερω κατα πόσο ειναι καλό για τα κουνέλια (και φυσικά για εμενα που θα τα καταναλώσω) να τρωνε μονο πελετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Αγαπητε φιλε ανωνυμε. Καταρχας χαιρομαι που εθεσες το ερωτημα αυτο. Εχω και εγω κουνελια και το φαγητο τους αποτελειτε ΜΟΝΟ απο τριφύλλι καλαμποκι και κριθαρι. ΜΟΝΟ αυτα. Θεωρω μεγιστο λαθος να δινεις κουνελινη για τροφη στα κουνελια. Αυτη τη στιγμη υπαρχουν στο εμποριο κουνελινες με φαρμακα και διχως φαρμακα. Ειτε ετσι ειτε αλλιως για μενα ειναι μια απαραδεκτη διατροφικη επιλογη για τα κουνελια. Αν τυχει και παει καποιος σε καποιο εργοστασιο και δει πως κατασκευαζοντε τοτε πιστεψτε με δεν θα θελησετε να φατε ποτε ξανα κουνελι που εχει ταιστει με κουνελινη. Εγω που ειχα παει μια φορα με ενα φιλο για να προμηθευτει εκεινος κουνελινη αυτο που ειδα ειναι πως μεσα σε ενα μεγαλο σφυρομυλο εβαζα σαπιο τριφυλλι ασβεστη χωμα και αλλα πολλα. Οποτε μπορειτε να καταλαβετε και μονοι σας τι μπορει να εχει μεσα. Προσωπικα τα κουνελια μου τα δινω μονο τριφυλλι και δεν εχουν ΚΑΝΕΝΑ προβλημα. Ουτε διαρροιες που λενε πολλοι ουτε οτιδηποτε αλλο. Καθε χρονο αγοραζω 70 μπαλες τριφυλλι με 4-5 ευρω την μπαλα και εχω το κεφαλι μου ησυχο. Το μονο που να προσεξεις φιλε μου ειναι να μην αγορασεις μπαλες τριφυλλιου που ειναι απο το πρωτο μαχαιρι διοτι οι μπαλες αυτες θα εχουν μεσα και πολλα αγριοχορτα που δεν ειναι καλο για τα κουνελια. Επισης να προσεξεις η μπαλα να μην ειναι ποτισμενη με νερο διοτι στο εσωτερικο της θα ειναι σαπιο. Ελπιζω να σε βοηθησα. Αν εχεις οποιαδηποτε αλλη απορια πες μας να σε βοηθησουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Ανώνυμος15/4/13, 6:47 μ.μ.

    nik.greek οταν λες καλαμποκι και κριθαρι, εννοείς άσπαστα? ή πρεπει να ειναι αλεσμενα (ψιλοκομμένα ή μέτρια π.χ , όπως στις κότες)
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Το καλαμποκι καλο θα ειναι να ειναι σπαστο. Το κριθαρι δεν χρειαζεται να ειναι σπαστο αφου ο καρπος του ειναι εξ αρχης μικρος σε μεγεθος. Θα βαζεις σε ενα κουτακι του Nes Cafe σε αναλλογια μισο καλαμποκι (σπαστο) και μισο κριθαρι, ανακατεψε τα και εισαι ετοιμος. Αυτο το κουτακι θα το βαλεις στα κλουβια που εχεις τις μανες και τους αρσενικους. Προσεξε ομως να τα δεσεις τα κουτακια με καποιο σιρμα στα κλουβια σου για να μην τα γυρισουν αναποδα. Στα κλουβια που εχεις τωρα τα μικρα που τα εχεις τραβιξει απο τις μανες τους εκει κοιτα να φτιαξεις μια κατασκευη απο κομμενο πλαστικο υδροσωληνα και να βαζεις το μειγμα που προανεφερα στην ποσοτητα που εσυ κρινεις και επιθυμεις εκει. Αν θελεις καποια αλλη βοηθεια πολυ ευχαριστως να σε βοηθησω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Ανώνυμος16/4/13, 6:35 μ.μ.

    βρηκα σπασμενο καλαποκι αλλα η ερωτηση του πωλητή είναι το ποσο σπασμενο το θελω.Εχει πολύ ψιλο, μέτριο και χονδρό (για κοτοπουλάκια, πουλάδες και κότες αντιστοιχα).Μπορούν να μασησουν σπασμενο καλαμποκι και να το χωνεψουν , ή κινδυνευουν απο τις ακμες που εχει λόγω της θραύης του? Αυτο περι καλαμποκιου σε νιφαδες που ειδα πιο πανω δεν παιζει.Δεν φερνει κανεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Συγνώμη που επεμβαίνω στην κουβέντα σας αλλά θα ήθελα να αναφέρω αν σε ενδιαφέρει φυσικά και την δική μου άποψη. Δεν μπορείς να αντικαταστήσεις την τροφή με κάποιο χορταρίκο όσο και υψηλές πρωτεΐνες έχει το τριφύλλι σε σχέση με άλλους σανούς. Θα πρέπει να παρέχεις στα κουνέλια σου μια ισορροπημένη διατροφή που από το σιτηρέσιο τους δεν πρέπει να λείπει τίποτα! Ταΐζοντας μονάχα καλαμπόκι και κριθάρι στο τέλος θα δεις μεγάλο ποσοστό λίπους σε κάθε σφάγιο. (λόγο υψηλής συγκέντρωσης υδατανθράκων) Από την στιγμή που για τους δικούς σου λόγους (σεβαστούς) δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις έτοιμη τροφή σε πέλετ θα πρέπει να παρέχεις στα ζώα μια μεγάλη γκάμα από σιτηρά για να μπορούν να ανταπεξέλθουν. Το μοναδικό υλικό που θα δίνεις άφοβα σε ολόκληρη μορφή είναι η βρώμη. Το κριθάρι πρέπει να είναι σε νιφάδες γιατί δημιουργεί προβλήματα λόγο των αιχμηρών άκρων του. Το ότι δεν το έχει πάθει κάποιος δεν σημαίνει ότι είναι και το σωστό ή δεν θα το πάθει. Το δε καλαμπόκι να είναι και αυτό σε νιφάδες διότι τότε μονο το κουνέλι αφομοιώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των συστατικών του. Μπορείς επίσης να προσθέσεις σιτάρι αλλά και πίτουρο. Από την στιγμή που σε ενδιαφέρει τόσο πολύ η διατροφή θα πρέπει να ψάξεις να τα βρεις σε νιφάδες. Μπορείς να ζητήσεις από κάποιον που φαίρνει ζωοτροφές στα μέρη σου να παραγγείλει και να σου φέρει αφού δεν έχει. Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες σταματάμε το κριθάρι (αν εισαι σε ζεστό μέρος) γιατί παράγει πολύ μεγάλη ζέστη στο κουνέλι και υποφέρει ακόμα πιο πολύ μαζί με την εξωτερική υψηλή θερμοκρασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Ανώνυμος17/4/13, 10:22 π.μ.

    Ευχαριστω για τις αμεσες απαντήσεις σας κυριοι.Τους σπορους θελω να τους δινω μονο στα μικρα που θα τα σφαζω στους 3 μηνες.Στους γονεις θα συνεχισω τα πελλετ (0.55 σεντ/κιλο) καθως δεν θελω να εχουν λιπος.Τελικά βρισκω (τιμες για χυμα) μονο καλαμποκι σπασμενο (35-40 λεπτα το κιλο ), βρωμη 0.50, κριθαρι και σιταρι 0,40.Μαλλον και πιτουρο θα βρω αλλα ψιλο.Σε ξενο φορουμ που εψαξα, οι γνωμες διίστανται για το καλαμποκι. Μαλλον θα κανω μιγμα με καλαμποκι μετριο, βρωμη ολοκληρη, πιτουρο και κριθαρι (πλην καλοκαιριου).Και φυσικα τριφυλλι ξερο, πρασιναδες (περιστασιακα) και κανενα μηλο.Ελπιζω να μην εχω θεματα με εντεριτιδες.Πειραματιζομαι αλλα πως αλλιως θα μαθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Ανώνυμος22/4/13, 6:29 μ.μ.

    Μπορώ να διασταυρώσω κουνελια διαφορετικής ράτσας? Εχω new zealand και μου δινουν και Καλιφόρνιας και λαγοκουνελα (θηλυκά).Επειδή έχω μόνο ένα ζευγάρι γεννήτορες θέλω να κανω μια μίξη με αλλα θηλυκά για να αυξήσω και τα ζευγάρια αλλά και τα γονίδια.Εχει δοκιμάσει κανείς και ποια τα αποτελεσματα στην γέννα? (μειωση αριθμου μικρων, αρρώστιες κλπ)Ακης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Άκη, φυσικά και μπορείς να το κάνεις (αυτό είναι η βασική αρχή του υβριδισμού).
    Αν και τα καλιφόρνιας δεν τα πολύ συμπαθώ (άσχετο). Σαν κανόνα θα έχεις το εξής. Χρησιμοποιεις θηλυκά που είναι καλές μάνες και κάνουν πολλά μωρά (σαν ράτσα όχι το συγκεκριμένο ζώο) και ο επιβήτορας να είναι από ράτσα βαριά. Το κουνέλια που θα βγούν θα έχουν στοιχεία μάνας (πολλά μικρά, επάρκεια σε γάλα καλές μανάδες αλλά και γρήγορη ανάπτυξη βάρους απο τον πατέρα) Συνήθως γενικά τα ημιαιμα ζώα είναι παραπάνω ανθεκτικά από τα καθαρόαιμα χωρίς αυτό να είναι απόλυτο. Όμως αυτά τα ζώα θα τα χρησιμοποιήσει για κρέας και όχι σαν μάνες-επιβήτορες γιατι τα παιδιά αυτών θα βγαίνουν μερικά μονο μετα στοιχεία της μάνας και κάποια άλλα μόνο μετά στοιχεία του πατέρα και τα υπόλοιπα και με τα δυο στοιχειά των γονιών. Αλλά και πάλι μπορείς να το κάνεις (να γίνουν γονείς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Ανώνυμος26/4/13, 12:37 μ.μ.

    Καμία πατεντα για ταϊστρα για τα κουνέλια υπάρχει? Εχω μεγάλες απώλειες απο την ταίστρα του εμπορίου που πήρα.Πετούν έξω πολύ φαγητό.Εβαλα στο δάπεδο μπροστά ενα λεπτο σανιδι ώστε να μην πεφτει η σκόρπια τροφή μεσα απο το πλέγμα και χάνεται και παλι καλα που την τρώνε έστω και πεσμένη.
    Κάθε πρόταση θα βοηθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. Τι ταΐστρα πήρες? (εννοώ μονή, διπλή ή κάποιες άλλες πολλών θέσεων)Να σου πω αρχικά ότι αν ενα κουνέλι πετάει την τροφή έξω 1. Είναι στις τελευταίες μέρες και θέλει να γεννήσει 2. Δεν του αρέση η συγκεκριμένη τροφή άλλαξε προμηθευτεί. 3. Αν μέσα στην κουνελίνη βάζει και απλό καρπό τότε αυτά πετούν την κουνελίνη για να φάνε μόνο τον καρπό και αφού τελείωση τότε τρώνε και ότι βρούνε από κάτω. Δες τα λίγο και ξανά μιλάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. καλησπερα σε ολους
    εχω να προτινω καποια πραγματα σχετικα με την κουνελοδιατροφη και ''ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΗ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙΣΕΙ''
    χορτα[προτεινονται στο προπολεμικο αλλα πολυ ακριβες βιβλιο που υπαρχει στο σαιτ αυτο.γραφει ποια}
    ψωμι 3κιλα=1.8Ε βγαζουν 8 ψωμια και ειναι 2λαμαρινες ψωμια.[5μελης οικογενεια μας παν μια βδομαδα,τα κουνελια ποσο θα φαν?
    δια ταυτα
    σε πεινασμενα κουνελια βαλτε χορτα
    ψωμι και κουνελινη
    θαπαν στο ψωμι και τα χορτα και θα αγνοησουν την κουνελινη

    ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΟΥΝΕΛΙΝΗ?
    ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ?

    και μια ερωτηση
    πως διαπιστονουμε την εγκυμοσυνη?
    με την αφη?
    περιμενα 3 κουνελια να γενησουν και τελικα γεννησε αλλο.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Ανώνυμος29/4/13, 12:26 μ.μ.

    Αγελή καλησπέρα.
    Πηρα ταιστρα 2 θεσεων μεταλλική.
    Πετούν έξω τα πάντα: σκέτη κουνελίνη, σκέτο καρπό, μίγμα των παραπάνω.Το κακό ειναι οτι το λεπτο σανιδι που εβαλα μπροστά για να μην φευγει η πεσμενη τροφή μεσα απο το δάπεδο, το πειράζουν, οπότε πάλι φεύγει η τροφή.Οσο μενει βεβαια στη θεση του, απλά τρωνε οτι βρουν κάτω.
    Τωρα σχεδιαζω να κανω ταιστρα με σωληνες αποχετευσης πλαστικους (Ταφ και γωνιες κομμενες).Δεν κατέληξα ακόμα στο σχέδιο.Σκεφτηκα και ξυλινη αλλά θα την ροκανίσουν σε χρόνο μηδεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Ανώνυμος17/5/13, 1:18 μ.μ.

    πόσο καιρό μπορώ να αφήσω τα μικρά μαζί με την μάνα τους στο ίδιο κλουβί?10 μικρά + η μάνα σε χώρο 1.20χ0.60χ0,6. Δεν έχω σφάξει ακόμα την προηγούμενη γέννα (είναι 2 κιλά ζωντανα σήμερα) γιατί έλεγα να τα αφήσω ενα μήνα ακόμα να παχύνουν λίγο, οπότε δεν έχω διαθέσιμο το κλουβί πάχυνσης για να βάλω την νέα γέννα.
    Ακης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Ανώνυμος24/5/13, 2:13 μ.μ.

    nikolasker
    αν και καθυστερημένα, θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τον Αγγελή, για την άμεση επικοινωνία που είχαμε και τις συμβουλές του, στο πρόβλημα που είχα με έναν κούνελο και στην άμεση και αποτελεσματική λύση που μου πρότεινε. Με τις ταΐστρες εμπορείου είχα και εγώ μεγάλο πρόβλημα και ειδικά με τα μικρά που πετούσαν όλο το φαγητό κάτω και χάνονταν, η λύση που βρήκα και λύθηκε το πρόβλημα είναι να υπερυψώσω με μια μικρή λουρίδα λαμαρίνας 3-4 εκατοστά (από κουτάκι νεσ καφέ) την πρόσβαση για φαγητό με αποτέλεσμα να μην μπορούν εύκολα να σκαλίσουν με τα πόδια τους όποτε αναγκαστικά τρώνε αυτό που υπάρχει εκεί. από τροφές στα δικά μου δίνω πάρα πολύ αγριόχορτο που φυτρώνει στο κτήμα μια μέρα μετά την κοπή, και ανάλογα την εποχή τα υπολοιματα του λαχανόκηπου, από δημητριακά τους δίνω σπασμένο καλαμπόκι και στάρι, την κουνελινη παρόλο που τους βάζω δεν την συμπαρασταθούνε και αυτήν την εποχή τρελαίνονται με τις κορυφές από τα αμπέλια. Μέχρι τώρα δεν έχω προβλήματα με αρρώστιες και φουσκώματα, το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα με έναν κούνελο ήταν ψώρα στα αυτιά που καταπολεμήθηκε και τώρα είναι μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Ανώνυμος29/5/13, 10:43 π.μ.

    Συνφορουμίτες καλημερα.
    Σημερα ειχα δυστυχώς την πρωτη μου απώλεια σε κουνέλια. Ο καλύτερος αρσενικός που ειχα ,ενας μαυρος νεας ζηλανδιας (πολύ ''αποδοτικός'') βρεθηκε τεζα στο κλουβι του. Την προηγούμενη που ειχα παει τον ειδα μια χαρα, ολο χάδια και έτρωγε κανονικά.Να εμεινε απο καρδια μιας και ειχε γίνει τέρας? Κουνελίνη συντήρησης έτρωγε και ξερο τριφυλλι.Τα υπόλοιπα κουνέλια ειναι μια χαρα (σε χωριστά κλουβιά)(κοροϊδέυοντας ένας φιλος ελεγε οτι αυτοκτονησε γιατι δεν τον εβαζα να ζευγαρωσει καλοκαιριατικα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Ανώνυμος25/6/13, 9:25 π.μ.

    Καλημέρα.
    Ειδα χθες στο μαγουλο ενος απο τα κουνελακια 2 μηνων που εχω, ενα εξόγκωμα σαν βόλος διαμέτρου 2 εκατοστών. Είναι καποια πάθηση με τετοιο σύμπτωμα? Δεν επιχείρησα να το πειράξω μιας και δεν ξερω τι ειναι.Και σε ενα μηνα θα σφαχτεί το κουνέλι (αν ζει ως τότε)
    Ακης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Άκη, πολύ πιθανόν να μιλάμε για απόστημα. Για την δημιουργία του ευθύνεται ένα βακτήριο που ονομάζεται παστρέλλα (pasteurella). (όχι πάντα όμως) Αυτό το απόστημα δεν έχει σχέση με το κρέας άλλα ανάμεσα σε αυτό και στο δέρμα μέσα σε μια κύστη και μπορεί να μεγαλώσει παααρα πολύ (έχω δει ακόμα και σε μέγεθος ενός μέτριου πορτοκαλιού). (Δεν χαλάει την ποιότητα του κρέατος και μπορείς να το φας επειδή βρίσκεται εξωτερικά). Αν ένα ζώο είναι αξίας (συνήθως στους επιβήτορες γιατί στα θηλυκά υπάρχουν μεταγενέστερες επιπλοκές (μαστίτιδες, μητρίτιδες). Το πηγαίνουν στο κτηνίατρο και το αφαιρεί με μικρή επεμβαση. Έχει και καμία μύξα στην μύτη του? φτερνίζεται? Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να το βάλεις κάπου μόνο του. χωρίς να έρχονται άλλα ζώα σε επαφή μαζί του. Φυσικά θέλει και αντιβίωση (καλύτερα ενέσιμη) (με αυτή ή μπορεί να εξαφανιστεί ή απλά θα μείνει στάσιμο. Συχνά πυκνά να ψηλαφίζεις και τα αδέρφια του στην περιοχή του λαιμού ή στα πόδια (ψηλά γύρω από τους ώμους και στην κοιλιά)Μην βγάλουν και αυτά. Οτιδήποτε άλλο θέλεις πεσ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Ανώνυμος25/6/13, 6:23 μ.μ.

    Aγγελη καλησπερα κι ευχαριστω.
    Οχι, μυξες ή φταρνισματα δεν έχω παρατηρησει.Θα μπει σε καραντινα και μαλλον ποσιμη αντιβιωση θα δοθεί, αλλα το θεμα ειναι αν θα αντεξει αλλον ενα μηνα που θελει μεχρι την σφαγη του.Επίσης, αφου ειναι ήδη 2 μηνες σε κοινό χώρο με τα αδέρφια του, δεν θα την έχουν αρπάξει και αυτά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  114. Άκη, δεν θα έχεις πρόβλημα σίγουρα θα αντέξει και από την στιγμή που δεν έχει και αναπνευστικά τότε να του δώσεις πόσιμη αντιβίωση. (Αν και εγώ είμαι υπερ της ενέσιμης για πολλούς λόγους). Αντιβίωση μπορείς να δώσεις την γνώστη και φτηνή τεραμυκίνη. Αντιστοιχεί 1 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους. Μεγάλη προσοχή το νερό θα πρέπει να καταναλώνεται όλο καθημερινά για να πάρει τα απαραίτητα mg της δραστικής ουσίας το κουνέλι. Σύνολο θεραπείας 7 ημέρες. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το baytril 0,5 oral. Sol. 2ml αν kg για 5-7 ημέρες. Καλό θα ήταν όταν τελειώσεις την θεραπεία να πιάσεις το απόστημα να δεις σε τι κατάσταση βρίσκεται και αν δεν έχει εξαλειφτεί ή έστω συρρικνωθεί τότε μπορείς να αυξήσεις για άλλες 2 ημέρες την θεραπεία. Ιδιαίτερα στην τεραμυκίνη. Σίγουρα είναι εύκολο να κολλήσουν και τα άλλα. Αλλά δεν είναι απόλυτο. Για να κολλήσουν εξαρτάται από κάποιους παράγοντες. (δαγκώματα, βλέννες από αναπνευστικές εκκρίσεις, περιττώματα (αν δεν είναι συρμάτινη η κλούβα για να φεύγουν) οπότε μην ανησυχείς. Συχνά πυκνά να τα ελέγχεις και εκείνα. Είναι κρίμα να δώσεις προληπτικά αντιβίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  115. Να ρωτησω κατι ρε παιδια !στο τελος θα τρελαθουμε. διαβαζω σε καποια site απο ειδικους οτι το κουνελι δεν κανει να τρωει καλαμποκι.Αληθευει αυτο? και εγω πηγα και αγορασα 30 κιλα σε νυφαδες αυτη τη βδομαδα.Επισης τωρα εμαθα οτι υπαρχει τριφυλλι (καθαρο) οχι κουνελινη σε πελλετ.Αυτο ειναι καλο?μπορει να αντικαταστησει το κανονικο τριφυλλι?και ποιες οι διαφορες του απο το κοινο τριφυλλι στην υγεια του κουνελιου !! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  116. Αρχικά να σου πω ότι θα ακούσεις παααρα πολλές απόψεις λάθος και μη. Οι νιφάδες καλαμποκιού είναι η καλύτερη επεξεργασία για τα κουνέλια και για άλλα ζώα. Ο λόγος που δίνουμε σε νιφάδες και όχι απλά το σπαστό ή και ολόκληρο είναι γιατί μπορούν να το μεταβολλίσουν καλύτερα και να πάρουν ολα τα θρεπτικά συστατικά (είναι πιο ευπεπτό) με αποτέλεσμα να μην έχουμε και εντερικά/ στομαχικά προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  117. Ευχαριστω Φιλε Αγγελη. Για τα πελετ απο καθαρο τριφυλι τι εχεις να πεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  118. Η κουνελίνη έχει ένα ποσοστό μηδικαλέυρου. Οπότε αν την χρησιμοποιείς μην πάρεις και σε πελλετ. Μόνο αν βάζεις απλούς καρπούς πάρε. Εγώ πάντως σε συμβουλεύω να χρησιμοποιεις τριφύλλι ή για πιο φθηνά σανό βρώμης (μερικά δεν το πολύ τρώνε όμως) Οι χονδροειδές τροφές βοηθούν στην καλή στομαχική/εντερική λειτουργία. Οπότε τις προτιμάμε. Το μηδικαλευρο έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Αν δεν έχεις χώρο μπορείς εύκολα να το αποθηκεύσεις σε σχέση με τις μπάλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  119. Ανώνυμος12/12/13, 1:29 μ.μ.

    kalhspera..exw ena kounelaki to opoio to ena tou mati trexi sunexeia sthn gwnia kai einai kolodes ..gnwrizei kaneis ti einai..kai ti prepei na tou valw?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  120. Πιθανόν να οφείλεται απο ενα βακτήριο που ονομάζεται παστρέλλα. Να πας σε κάποιο κτηνίατρο να σου δώσει κάποια ενέσιμη αντιβίοση που να ανταποκρινεται στο συγκεκριμένο βακτήριο. Παράληλα μπορεις να χρησιμοποισήσεις και κάποιο οφθαλμικό κολύριο. Αριστά αποτελέσματα έχουν τα αντιβιοτικά που ανήκουν στις φθοριοκινολόνες. Να προσέξης το κολύριο με την ενέσιμη να ανήκουν στην ίδια οικογένεια ή τουλάχιστον να μην έχουν αλληλεπιδράσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  121. Φέτος έσπειρα βίκο και ταγή . όταν ξεραθεί είναι κατάλληλη τροφή για τα κουνέλια ? Ευχαριστώ για τήν πολύ καλή δουλειά στο σαιτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  122. Για τόν βίκο φυσικά και μπορείς και είναι εξίσου άριστος σανός όπως του τριφυλλιού-μηδικής. Όσο για την "ταγή" δεν γνωρίζω τι είναι μήπως υπάρχει άλλη ονομασία για αυτό το φυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  123. Άρη πέρυσι των έδινα βίκο και την περνούσαν ζάχαρη, ταγή δεν των έχω δώσει αλλά δεν πρέπει να την τρώνε. Εγώ τους κόβω τσόχους, θύμους, θρίμπι, φασκόμηλο, μάραθο, ξινόφυλλα και λίγο ψωμί και χαρούπι. Μόλις τα σακάσω δεν τους ξαναδίνω τροφή και πιο νόστιμο είναι το κρέα τους και δεν ξοδεύω και πολλά στις τροφές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  124. Ανώνυμος1/5/20, 2:02 π.μ.

    κριθαρι δεν κανει να τα δινουμε γιατι παθαινουν ψωρα.οσοι δινετε κουνελινι πριν τα σφαξετε να τους δινετε σιταρι μια εβδομαδα.μετα μια ημερα νηστικα και μετα να τα σφαζετε.μεσα στο νερο τους να βαζετε λιγες σταγωνες ιωδιο ετσι δεν παθαινουν ευκολα αρωστιες.στης μανες οταν ειναι εγκυες να ριχνετε και λιγο αλατι μεσα στην τρωφη τους ετσι δεν τρωνε τα μικρα τους. τα κλουβια να ειναι σιδερενια ωστε να τα καιμε με ενα φλογιστρο.και να καθαριζουμε απο κατω τα κλουβια τους μια φορα την εβδομαδα το λιγοτερο.μια χουφτα γεματη σιταρι πρωι και μια το βραδυ και λιγο τρυφιλλι ειναι αρκετα για τους γονοις.στα δωστε και καλαμποκι σπαστο να παχαινουν πιο γρηγορα.εχετε μια ωραια σελιδα και εχω μαθει αρκετα .και συγνωμη για το σχολιο μου σας ευχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα