Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Αποθήκευση τροφίμων ανά έτος

Τί πρέπει νά αποθηκεύσετε στό κελλάρι σας

Αποθήκευση τροφίμων ανά έτος

Τό κελλάρι σας θά πρέπει νά αποτελείται άπό τρεις βασικές κατηγορίες τροφίμων: ξηρά τροφή, κονσερβαρισμένη τροφή, καί βοηθητικά τρόφιμα. Γιά τά τρόφιμα σέ κονσέρβες, νά ακολουθείτε μονίμως τόν κανόνα Ότι Μπαίνει Πρώτο Βγαίνει Πρώτο, ώστε νά τά ανανεώνετε.
Πάντα νά τοποθετείτε τίς νεώτερες κονσέρβες στό πίσω μέρος τοϋ ραφιού, καί νά μετακινείτε τίς παλιότερες μπροστά. Νά τρώτε τά παλιότερα τρόφιμα πρώτα. Είναι καλή ιδέα νά βάζετε ημερομηνία σέ κάθε αποθηκευμένο τρόφιμο. Έγώ χρησιμοποιώ έναν μαρκαδόρο μέ μύτη μέσου πάχους. 'Άν έχετε πολλές κονσέρβες νά σημαδέψετε, χρησιμοποιείτε μία σφραγίδα χρονολόγησης. Γιά νά είστε πάντα ενήμεροι, νά χρησιμοποιείτε ένα ημερολόγιο πολλαπλών ετών.

Μερικά επιπλέον πράγματα πού θά χρειαστείτε στό κελλάρι σας

  • Καπάκια κονσερβοποίησης καί δαχτυλίδια σύσφιξης. Αγοράστε πολλά επιπλέον γιά νά τά χρησιμοποιήσε­τε ώς ανταλλάξιμο είδος.
  • Αλάτι. Αποθηκεύστε το σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά αν τό καταφύγιο σας βρίσκεται περισσότερο από πε­νήντα χιλιόμετρα μακριά από τίς ακτές.
  • Θειάφι γιά νά αποξηραίνετε φρούτα
  • Ξύδι. Αγοράστε ένα - δύο κιβώτια μέ δίλιτρες μπουκάλες.
  • Καρυκεύματα
  • Μαγειρική σόδα
  • Μαγιά
  • Σακκούλες αποθήκευσης τροφίμων (γιά ψυγείο καί αεροστεγείς).
  • Αλουμινόχαρτο. Νά αγοράσετε πολλά ρολλά. Έχει 101 χρήσεις, καί μία από αυτές είναι οί πρόχειροι ηλιακοί φούρνοι.
  • Μεγάλες σακκούλες γιά αποθήκευση κυνηγιού.

Τά δέκα βασικά τρόφιμα για αποθήκευση

01) Αλάτι: Πρέπει νά αποθηκεύσετε πολύ αλάτι, τόσο γιά τήν γεύση όσο καί γιά τήν συντήρηση των τροφίμων, αλλά καί ώς έναν πρακτικό τρόπο γιά νά ελκύετε άγρια ζώα στό κυνήγι. Σέ πολλές περιοχές, οί εκτάσεις μέ φυσικό αλάτι είναι απαγορευμένες στους κυνηγούς, άφού τό κυνήγι εκεί είναι υπερβολικά εύκολο καί δεν θεωρείται άθλημα. Αυτό θά πρέπει νά σάς λέει κάτι. Σας συστήνω λοιπόν νά αποθηκεύσετε πολλαπλάσια ποσότητα αλατιού άπό αυτήν πού φαντάζεστε πώς μπορείτε νά χρειαστείτε. Έκτος καί αν ζείτε κοντά σέ αλυκή ή άλλο τόπο μέ φυσικό αλάτι, δεν μπορώ νά σάς περιγράψω πόσο μεγάλη σημασία έχει ή αποθήκευση αλατιού. Τό αλάτι είναι φτηνό καί άφθονο τώρα, αλλά σέ περίπτωση κρίσης, θά είναι ένα σπάνιο καί πολύτιμο αγαθό στις περισσότερες περιοχές μακριά άπό τήν θάλασσα. Επίσης, τό αλάτι έχει μία σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής. Κάντε μία έρευνα πάνω στά αποθέματα φυσικού αλατιού πού υπάρχουν στήν περιοχή όπου σκοπεύετε νά κάνετε τό καταφύγιο σας. Αυτή μπορεΐ νά αποδειχθεί μία ιδιαίτερα πολύτιμη γνώση σέ πε­ρίπτωση κρίσης.
Αποθηκεύστε περίπου πέντε κιλά αλάτι γιά κάθε μέλος της οικογένεια σας. Μπορεί νά σας φαίνετε πολύ, άλλά πε­ριλαμβάνει καί επιπλέον γιά νά προσελκύσετε άγρια ζώα στό κυνήγι. Όσο θά χρησιμοποιήσετε στό μαγείρεμα καί στό τραπέζι πρέπει νά είναι ιωδιούχο.

Αποθήκευση αλατιού

02) Ρύζι: Προτιμώ τό καστανό ρύζι γιά τά διατροφικά του πλεονεκτήματα, έστω καί άν ό χρόνος συντήρη­σης του είναι μικρότερος άπό εκείνον τού λευκού. Τό συνδυασμένο βάρος θά πρέπει νά είναι περίπου δε­καπέντε κιλά άνά ενήλικο άτομο άνά έτος. Ό χρόνος πού μπορεί νά διατηρηθεί είναι περίπου οκτώ έτη.

Αποθήκευση ρυζιού

03) Σιτάρι(ή άλλα δημητριακά): Ή αποθήκευση δημη­τριακών είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της οικογενειακής προετοιμασίας. Τά σιτηρά μπορεί σύντομα νά μήν είναι τόσο φτηνά ή άφθονα, γιά αυτό αποθηκεύστε. Αγοράστε 100 κιλά άνά ενήλικα άνά έτος. (Ένα μέρος άπό αυτά μπορεί νά είναι μέ τήν μορφή ζυμαρικών). Μπορούν νά διατηρηθούν μέχρι καί τριάντα ή καί πα­ραπάνω χρόνια. Συστήνω επίσης τήν αγορά επιπλέον κιλών γιά ανταλλαγές καί αγαθοεργίες. Δέν σας συστήνω νά αποθηκεύσετε αλεύρι, άφοϋ αυτό διατηρείται μόνο γιά δύο ή τρία χρόνια. Τό σιτάρι πού δέν έχει υποστεί επεξεργασία διατηρεί τό 80% της θρεπτικής του αξίας γιά τριάντα καί πλέον χρόνια. Αγοράστε λοιπόν μή επεξεργασμένο σιτάρι καί έναν χειρόμυλο γιά νά τό αλέθετε.
Μή παραβλέψετε τήν εύκολώτερη μέθοδο προετοιμα­σίας: τούς μουλιασμένους σπόρους. 'Άν μουλιάσετε σέ νερό γιά εικοσιτέσσερις έως τριάντα έξι ώρες τό σιτάρι, αυτό φουσκώνει καί μαλακώνει, ένώ στην συνέχεια, αν τό ζεστά­νετε, φτιάχνετε μέ αυτό ένα θρεπτικό πρωινό.

Αποθήκευση σιταριού

04) Καλαμπόκι: Τά ολόκληρα καλαμπόκια διατηρούνται πολύ περισσότερο άπό τά σπυριά τού καλαμποκιού ή τό καλαμποκάλευρο. γι' αυτό νά αποθηκεύετε ολόκληρα καλαμπόκια καί νά αλέθετε μόνοι σας όσα χρειάζεστε. Υπολογίστε 25 κιλά ανά ενήλικα τόν χρόνο. Ό χρόνος αποθήκευσης τού ολόκληρου καλαμποκιού είναι οκτώ έως δώδεκα χρόνια, άλλά τό σπασμένο ή αλεσμένο καλαμπόκι διατηρείται μόνο δεκαοκτώ μέ τριάντα έξι μήνες.

Αποθήκευση καλαμποκιού

05) Βρώμη: Αποθηκεύστε κάπου δέκα κιλά ανά ενήλικα, ανά έτος. Ό χρόνος αποθήκευσης της βρώμης είναι τρία μέ έπτά χρόνια, ανάλογα μέ τήν ποικιλία καί τήν μέθοδο συσκευασίας.

06)Λίπη καί έλαια: Σάς συστήνω νά αποθηκεύετε κυ­ρίως ελαιόλαδο (παγωμένο, σέ πλαστικά μπουκάλια), μαγιονέζα, βούτυρο σέ σφραγισμένα δοχεία, καί φυστικοβούτυρο. Τό συνδυασμένο βάρος όλων αυτών πρέπει νά είναι γύρω στά πενήντα κιλά άνά ενήλικα, ανά χρόνο. Τά συσκευασμένα προϊόντα θά πρέπει νά ανανεώνονται συνεχώς, ή διαφορετικά νά δωρίζονται σέ φιλανθρωπικές οργανώσεις άνά δύο χρόνια. Τό παγωμένο λάδι πρέπει επίσης νά ανανεώνεται ή νά δωρίζεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Αποθήκευση λαδιού

07) Γάλα σέ σκόνη: Αγοράστε τήν ποικιλία χωρίς λίπος. Αποθηκεύστε κάπου δέκα κιλά άνά ενήλικα, άνά έτος. Γιά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αγοράστε γάλα σέ σκόνη συσκευασμένο μέ άζωτο, άπό έναν πωλητή τροφίμων μακράς διαρκείας. Αυτό τό είδος μπορεί νά κρατήσει γιά πέντε καί πλέον χρόνια.

Αποθήκευση γάλατος

08) Φρούτα καί Λαχανικά σέ Κονσέρβες: Είναι πιό οικο­νομικό (καί μία καλή εξάσκηση) νά κονσερβοποιείτε τά δικά σας. Εφόσον ανανεώνετε συνεχώς τό απόθεμα σας, πρέπει νά ετοιμάζετε αρκετές ώστε νά καλύ­πτουν τίς ανάγκες του κάθε μέλους της οικογένειας γιά δύο χρόνια. Οι ποσότητες θά ποικίλλουν ανάλογα μέ τό πόσα φρούτα καί λαχανικά καταναλώνετε στό διαιτολόγιο σας.

Αποθήκευση κονσέρβες

09) Κρέας σέ Κονσέρβες: Καί πάλι, θά πρέπει νά ανα­νεώνετε τό απόθεμα συνεχώς, και δέν θά πρέπει νά αποθηκεύετε περισσότερο άπό όσο θά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσα σέ δύο χρόνια. Έγώ προτιμώ τά κονσερβαρισμένα χοιρινά της μάρκας DAK.

10) Σάκχαρα: Προτιμώ τό μέλι (έκτος, ασφαλώς, γιά τά βρέφη), άλλά ανάλογα μέ τά γούστα σας μπορεί επίσης νά θέλετε νά δημιουργήσετε ένα απόθεμα μέ ζάχαρη, μελάσσα, σόργον, σιρόπι σφένδαμου, καί διά­φορες μαρμελάδες καί ζελέδες. Τό συνδυασμένο βά­ρος όλων αυτών θά πρέπει νά είναι περίπου είκοσι πέντε κιλά άνά ενήλικα, άνά έτος.

Αποθήκευση ζάχαρης

Τό πραγματικό κλειδί της αυτάρκειας είναι νά διαθέτετε όχι μόνο αποθηκευμένα τρόφιμα αλλά καί τήν δυνατότητα καλλιέργειας των δικών σας δημητριακών καί λαχανικών.

'Άν ανησυχείτε γιά τήν διατροφική αξία τών τροφίμων, τότε τίποτα δέν ξεπερνά σε αξία τά φρέσκα καλλιεργημένα τρό­φιμα. Θά πρέπει νά σκεφτείτε πώς ή αποθήκευση σπόρων πού δέν ανήκουν στά υβρίδια έχει ίση, ίσως καί μεγαλύτερη σημασία από τήν αποθήκευση τροφίμων.
Ή καλλιέργεια ενός δικού σας λαχανόκηπου καί ή εκτροφή οικόσιτων ζώων είναι τά σημαντικότερα πράγματα πού θά εξασφαλίσουν τήν διατροφή μας στήν περίπτωση ενός σεναρίου ιδιαίτερα μακρόχρονης κατάρρευσης

Πηγή: «Οδηγός επιβίωσης για το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε»

Διαβάστε ακόμη:Λεπτομέρειες για την αποθήκευση τροφίμων

35 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις πότε είναι έτοιμα τα σπόρια των μαρουλιών για μάζεμα. Έχω φαει τον κόσμο και δεν το βρίσκω. Α...και μετά τι φύλαξη θέλουν ?

Γιώργος

harry είπε...

νομιζω οτι το παρακατω βιντεο ειναι ιδιαιτερα ενημερωτικο για την οικιακη αυταρκεια...
http://www.youtube.com/watch?v=z6ps7jmJ9XQ
δεν θα μπορουσα να συμφωνησω περισσοτερο με τις παρατηρησεις σας για το ποσο ευκολα μπορει να ερθει ανω κατω η καθημερινοτητα μας στις μερες που περναμε...
μηπως ξερετε που μπορω να βρω mylar bags και oxygen absorbers για μακρα συντηριση τροφων?μιλαμε για σιταρι μακαρονια ρυζι και οτιδοιποτε αφυδατωμενο για πανω απο 20 χρονια συντηριμενο τελεια...
ευχαριστω, συνεχιστε την πολυ καλη δουλεια στο blog....

ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

ΑΓΟΡΑΣΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΑΛΟ
ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΕΥΓΝΩΜΩΝ
1)ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΑΦΥΔΑΤΟΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;\
2)ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΡΩ ΜΗΛΟΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ
3)ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΙΤΑΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 18ΛΙΤΡΑ ΔΟΧΕΙΑ ΝΕΡΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΩ μηχάνημα κενού ΓΙΑ ΔΟΧΕΙΑ
ΟΙ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ
4)ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΑΝ ΠΑΛΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΟ;
5)

Θεόδωρος είπε...

Ανώνυμε της 23 Μαΐου τα σπόρια των μαρουλιών γίνονται όταν καφετιάσουν ξεραθούν με το χνούδι τους πριν φύγει, συνήθως του καλοκαιρινούς μήνες. Αν το φυτό μας είναι μεγάλο, ξεριζώνουμε συνήθως όλο το φυτό, το τοποθετούμε σε μεγάλη σακούλα και το τινάζουμε. Από ένα φυτό μπορούμε να κρατήσουμε σπόρο για 4-5 χρόνια για μας και για άλλους…. Τόσο απλά, απλώς δεν ήταν η κατηγορία εδώ για αυτή την ερώτηση…

Harry το video καλούτσικο, στο internet υπάρχουν πολλά σχετικά για αποθήκευση τροφίμων λίγα από αυτά θεωρώ καλά, ίσως κάνω ένα αφιέρωμα ή γράψω περισσότερα μελλοντικά για τα απαραίτητα… ναι θα αναφερθούμε στα βασικά.
Τώρα για mylar bags και oxygen absorbers δεν το έχω ψάξει καθόλου. Μου αρέσουν οι κλασσικές παραδοσιακοί μέθοδοι. Βέβαια η τεχνολογία είναι εδώ για να μας διευκολύνει, αν κάποιος ξέρει καλό θα ήταν να αναφέρει κάτι .

Γιάννη το βιβλίο είναι καλό και για αρχάριους αλλά και για εξειδικευμένους(ακόμα δεν έχω προλάβει να το τελειώσω). Εγώ οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είμαι τόσο εξειδικευμένος. Καλλιεργώ και αποθηκεύω τα δικά μου σιτηρά και προϊόντα με φυσικές μεθόδους και παροτρύνω και άλλους στην περιοχή μου. Ο ρόλος της συντήρησης των τροφών και της παραγωγής μας είναι βασικός. Κανείς δεν έχει γνώση για μεγάλες ποσότητες. Πρόσφατα είδα και ολόκληρη σοδειά σταριού σχεδόν καταστραμμένη εντελώς από έντομα μέσα σε 3-4 από έντομα λόγου κακής αποθήκευσης. Έχω σιτάρι αποθηκευμένο 3 χρονών μόνο για δοκιμή, δυστυχώς αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις, είναι θέμα πείρας και προσοχής που πολύ δεν έχουν. Αλλά δεν είναι εδώ το θέμα για παραπάνω ανάπτυξη.
Πρέπει να δείξουν όλοι οι τοπικοί παραγωγοί ευαισθησία στα προϊόντα τους και στην τοπική αγορά.
Γιατί να μην υπάρχουν μικρές τοπικές κοινωνίες και χωριά που να παράγουν και να προμηθεύουν τις γειτονικές πόλεις με τα βασικά προϊόντα, όπως λάδι, αλεύρι, δημητριακά, λαχανικά και φρούτα;

Μηλόπετρες δύσκολα θα βρεις, Η καλή πέτρα βγαίνει από τη Μήλο, μάλιστα παλιά έδιναν άδειες για να πάρεις (αυτά έχω ακούσει, τώρα δεν γνωρίζω).

ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΓΙΑΝΝΗΣ είπε...

http://stenievias.blogspot.com/

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ BLOG ΜΟΥ
ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ
ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΧΡΟΝΟ ΡΙΞΤΟΥΣ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΕΛΕΝΗ είπε...

Καλησπέρα και από μένα. Πολύ ενδιαφέρον και πολύ ενημερωτικό το άρθρο σου. Σχετικά με τους oxygen absorbers νομίζω στην Ελλάδα για οικιακή χρήση δεν κυκλοφορεί κάτι. Αν θέλεις όμως να συσκευάσεις απλώς τρόφιμα σε κενό αέρος υπάρχουν μερικές συσκευές απλές και σχετικά οικονομικές που πωλούνται στα μεγάλα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Το θέμα είναι ότι καταναλώνουν όμως ρεύμα για να λειτουργήσουν, και καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε είδους σενάρια [ακόμα και σε αυτά χωρίς ρεύμα :(] Πάντως εμείς δοκιμαστικά πέρυσι κονσερβοποιήσαμε ντομάτες και το αποτέλεσμα ήτανε πολύ καλό (μέχρι και το τελευταίο βάζο μοσχοβολούσε)δυστυχώς ξέχασα να κρατήσω μερικά για να δοκιμάσω τη διάρκεια ζωής τους -πάντως ένα χρόνο άντεξαν σίγουρα.
Φιλικά Ελένη

harry είπε...

μολις μου ηρθαν mylar bags και oxygen absorbers απο ενα αξιοπιστο καταστημα http://stores.ebay.co.uk/Emergency-Food-Storage-Supplies-UK?_trksid=p4340.l2563
δειτε τα παρακαλώ γιατι με αυτα μπορείς να αποθηκεύσεις οτιδήποτε αφυδατομένο ,σπορουςή αλεύριπχ,για πανω απο 10 χρονια...
εγω βρηκα αλευρι ολικης απο σιταρι και σικαλη το αναμιξα μισο μισο και το σφράγισα σε σακουλες μισοκιλες και δυκιλες

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΑΛΕΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΣΠΡΙΩΝ.ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Errika είπε...

Καταπληκτική ιστοσελίδα!
Συγαρητήρια,για το έργο σας!
θα ήθελα παρακαλώ περισσότερες πληροφορίες για φυσικές μεθόδους αποθήκευσης οσπρίων-δημητριακών,αλλά και περισσότερες διευκρινήσεις για την μέθοδο του harry.Στην ιστοσελίδα που προτείνει,εκτός απο mylar bags και oxygen absorbers,αυτό το εργαλείο που τις κλείνει ερμητικά, που μπορεί κανείς να το προμηθευτεί; Πολύ χρήσιμο επίσης θα ήταν να βρούμε και το μηχάνημα κενού για μεγαλύτερες ποσότητες.

Ανώνυμος είπε...

dry ice

Ανώνυμος είπε...

πιο φθηνα με τον ξηρο παγο και αν υπαρχουν αμφιβολιες ξαναριχνεις και ησυχαζεις.
προμηθευτης ΛΙΝΤΕ

harry είπε...

έρικα χρησιμοποίησε σιδερο ,χωρις ατμο, αφησε μια μικρή τρύπα ασφράγιστη για να βάλεις την ηλ.σκούπα εκει ,κάνεις κενό με τη σκόυπα, ρίχνεις τον απορροφητή οξυγόνου ,σφραγίζεις σιδερώνοντας...έτοιμο

george είπε...

Συγχαρητήρια για το ωραίο άρθρο που έχετε γράψει άλλα πως μπορεί να γίνουν αυτά μέσα στην Αθήνα ; Εσεις που βρίσκεστε και μπορείτε και έχετε χώρο για να παράγετε και αποθηκεύετε όλα αυτά τα υλικά ;

Ανώνυμος είπε...

παιδιά συγνώμη αλλα σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μας σώσει μια καβατσα οσο μεγάλη κ'αν είναι ...μάλλον μιαλλο θα θέλει η φάση ..α και κανένα οπλο θα βοηθούσε ...τα supermarket και οι αποθήκες ειναι γεμάτες πράγματα ....

Ανώνυμος είπε...

γεια σας.Για την αποθηκευση σιταριου γνωριζω οτι αν στον χωρο οπου βρισκεται τοποθετησετε κλαδια πο συκια δεν παθαινουν τιποτα...καποιος φιλος μου που ειναι αγροτης και ετσι συντηρουσε το σιταρι του

Ανώνυμος είπε...

Δείτε αυτό το site:
http://shop.conserva.de/epages/es116266.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/es116266_conserva/Categories
Θα βρείτε aluminium laminated bags (mylar bags) και Oxygen absorbers για αποθήκευση μακράς διάρκειας. Είναι το μόνο site εντός Ευρωπαϊκής ζώνης που βρήκα με τέτοιου είδους προϊόντα.

Ανώνυμος είπε...

Έχω ακούσει τον εξής τρόπο για συντήρηση αλευριού επί δεκαετία:
Σε τενεκέ από φέτα (καθαρό και στεγνό) στρώνουμε στον πάτο αλάτι, ύστερα αλεύρι ύστερα αλάτι κλπ Ανάμεσα στις στρώσεις μπαίνει λαδόκολα

zoyd είπε...

Γειά σε όλους τους αναγνώστες.

Τυχαία βρεθηκα στο ιστολόγιο αυτό και να σκεφτείτε οτι δεν έψαχνα κάν κάτι τέτοιο...χαχα
Αλλά με μεγάλη ευχαρίστηση βλέπω οτι το βιβλίο, The end of the world as we know it, που χω διαβάσει εδω και 2 καλοκαίρια στα αγγλικά υπαρχει στα ελληνικά;

Δεν ζώ μόνιμα για την ώρα στην ελλάδα, αλλα η όλη θεματολογία πάντα μ ενδιέφερε, και γι αυτο κατα περιόδους διαβάζω για τετοιου έιδους θέματα και οταν κάτι μου είναι και χρήσιμο...ακόμη καλύτερα να μαθαίνουμε!

Απο δώ και πέρα έχετε έναν ακόμη αναγνώστη, και αν καποια στιγμή έχω κάτι να μοιραστώ μαζί σας ευχαρίστως να βοηθήσω!

Τατιάνα είπε...

Σε τενεκέ μεγάλο σαν αυτούς που βάζουν το τυρί και το λάδι, καινούργιο και αποστειρωμένο αν βάλουμε αλεύρι όχι μέχρι τέρμα πάνω να έχει λίγο αέρα, και βάλουμε ένα κλαδάκι φρέσκο βασιλικό και σφραγίσουμε καλά τον τενεκέ τον αλείψουμε εξωτερικά με λάδι για να μη σκουριάσει, το αλεύρι διατηρείται δέκα χρόνια! Ο βασιλικός έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες....

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Δυστυχώς δεν γίνεται λόγος για το πως ακριβώς θα προστατευτουν τα αποθηκευμένα προιόντα των νοικοκύρηδων από όσους δεν προνόησαν και σε μια περίπτωση κρίσης θα περιφέρονται με σκοπό να πάρουν τα δικά σας. Εγώ Θα προσέθετα στις προμήθειές μου θωρακισμένη πόρτα και διπλά κάγκελα στα παράθυρα καθώς και στις παροχές νερού και ηλεκτρισμού, υποπολυβόλο, ασύρματες κάμερες με ηλιακή μπαταρία, φλογοβόλο και πολλές πολλές σφαίρες για να χορτάσουν οι εισβολείς.

Ανώνυμος είπε...

γεια και χαρα
σχετικα με τα oxygen absorders δεν ειναι φτηνη ιστορια και εχουν και ακριβα μεταφορικα.Εγω προτεινω καδους 25 αρηδες 20 αρηδες με τσιμουχα επανω και καλη ποιοτητα πλαστικο με δυνατο σπειρωμα στο καπακι(εχω βρει μεταχειρισμενο φαρμακευτικο γιατι ειναι πανακριβος).Σαν μεσο αφυγρανσης χοντρο αλατι που θα το περασετε φουρνο πρωτα.Θα συμφωνουσα με τον φιλο με τα στρωματα αλατι/λαδοκολες στο αλευρι οσπρια ρυζι σιταρι.Επισης βαζω και μερικα κομματια δαδι το οποιο μυριζει πολυ ομορφα και δεν αφηνει το μαμουνι να πιασει.Αυτο μου το ειπε παραγωγος και το κανει στο σιταρι.Τωρα για το οπλο ειναι μια πικραμενη ιστορια, καθως εαν το τραβηξεις πρεπει να ναι και τελειωμενη ιστορια οτι μπορεις να το χρησιμοποιησεις αποτελεσματικα.Αλλιωτικα και θα στο παρουνε και στην καλυτερη θα μαζεψεις πολυ βρωμοξυλο.Εαν κυκλοφορουν ενοπλες ομαδες;Μονο με ενοπλες και εκπαιδευμενες ομαδες αντιμετωπιζονται.Παμε αλλου με λιγα λογια.Εδω θα ηθελα να σας πω ενα σοβαρο προβληματισμο που αντιμετωπιζω, μπας και κανεις εχει λυσει αυτη την ασκηση.Ξεκινας να ενημερωσεις καποιους φιλους/συγγενεις να παρουν τα μετρα τους καθως νοιωθεις μια ηθικη υποχρεωση, ωστε να μην τους βρει μια εκρυθμη κατασταση ξεβρακωτους και το αποτελεσμα ειναι να βρισκεσαι εκτεθειμενος ειτε ως γραφικος τυπος ειτε ως αυριανος στοχος ως ο τυπος με την καβαντζα.Ελα ντε ομως που οτι προβλεψη και να κανεις δεν μπορεις να υπστηριξεις στρατευμα.Αυτα τα λεω ωστε καποιοι που ξεκινανε τωρα μια σοβαρη αποθηκευση, να ειναι πιο προσεκτικοι με θεμα.θα ευχαριστουσε εαν εβλεπα καποιο σχολιο εαν ειναι συμφωνος και διαχειριστης της σελιδας. Μ.ΟΙ.

Θεόδωρος είπε...

Μ.ΟΙ. συμφωνώ απολύτως μαζί σου μαζί σου σε ότι έγραψες.
Καλλιεργώντας ο ίδιος σιτάρι με παραγωγή γύρω στους 3 τόνους ανά δεύτερη χρονιά γιατί την επόμενη κάνω χλωρή λίπανση και δε χρησιμοποιώ καθόλου λιπάσματα και χημικά στο χωράφι αναγκάστηκα να μάθω τι και πως.
Φυσικά και δοκίμασα όλες τις μεθόδους που αναφέρεις εκτός αυτή με το δαδί παρότι έχει αναφερθεί στην ανάρτηση «Αποθήκευση και συντήρηση σιταριού και αλευριού», ουσιαστικά γιατί δε κατάλαβα τι σημαίνει λιπαρό δαδί.
Με το αλάτι τι πάτησα σε μικρή ποσότητα αλευριού, γιατί δε το είχα βάλει σε φούρνο πρώτα και η υγρασία του δημιούργησε σκουλήκια.
Επίσης κάθε 2η χρονιά το σιτάρι πιάνει πάλι έντομα για αυτό πρέπει να το βγάζουμε (όπως κάνα παλιά) πάλι το καλοκαίρι στον ήλιο και να το λιάζουμε.
Χρησιμοποιώ πλέον τη μέθοδο στρώσεων με φύλλα καρυδιάς που διαθέτω για το σιτάρι σε ανοιχτά δοχεία. Θα μπορούσαμε όπως έχω γράψει να χρησιμοποιήσουμε και φύλλα μελιάς http://www.ftiaxno.gr/2010/09/neem-azadirachta-indica.html
Αλλά και αν το αποθηκεύσουμε και με τα σκύμβαλα και αυτό φτάνει
«Εύκολη διατήρηση ρυζιού και δημητριακών» http://www.ftiaxno.gr/2012/06/blog-post_05.html

Για το προβληματισμό σου τώρα όσο αναφορά τους φίλους και συγγενείς…
Μου θυμίζουν τη παραβολή με τις μωρές παρθένες ή τη ρήση εδώ «ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι»… όποιος καταλαβαίνει καταλαβαίνει εάν δεν είναι εγωιστής, εμείς δε μπορούμε να βάλουμε μυαλό σε όλο τον κόσμο, πρέπει όμως να τα λέμε για να είναι αδικαιολόγητοι μετά.

Ανώνυμος είπε...

α)Για οσους αγγλίζουν υπάρχει το βιβλίο "EMERGENCY" του Neil Strauss όπου περιγράφεται η ιστορία του συγγραφέα να γίνει "αυτάρκης" και να αντιμετωπίσει την κατάρρευση που προφητεύουν πολλοί αμερικάνοι εδώ και 50 χρόνια. β)Συντήρηση τροφίμων επιδιώκεις όταν τα παράγεις προσωπικά και θέλεις να βγάλεις τη χρονιά τρώγοντας δική σου παραγωγή και όχι σουπερμαρκετάδικη.Ουδέν νόημα να αγοράσεις τρόφιμα "εμπορίου" και να τα διατηρήσεις 10 χρόνια.γ)Στην τελική κρίση δεν θα σωθείς με τα τρόφιμα αλλά με καλάσνικοφ-μαχαίρια-και μπόλικη γουρουνιά.Το πριν θα ήταν "οποιος δεν παράγει δεν τρώει" , το μετά θα είναι "Οποιος δεν σκοτώνει δεν τρώει".

Ανώνυμος είπε...

Θοδωρε καλησπερα
Το Δαδι ειναι το προσαναμα απο πευκο που εχει και ρετσινι ακομα ζωντανο.(εαν καταλαβα καλα)

φιλε 18.08
δεν ξερω εαν τελικα εχεις καταληξει στην ΄εκτιμηση οποιος δεν σκοτωνει τρωει΄.
Αλλα πρεπει να εχεις υποψη σου οτι μιλας για κατι πολυ βαρυ ψυχικα που σε συνοδευει μια ζωη.
Δεν θα διαφωνησω στο να φροντισεις να εχεις την δυνατοτητα να εξαλειψεις τετοια περιστατικα οταν απειλεισαι εσυ η οικογενεια σου.
Πρεπει επισης να λαβεις υποψην σου οτι καποιος που φερεται σαν λυσασμενο σκυλι, σαν λυσασμενο σκυλι θα παει.
Δεν ειναι δυνατον καποιος που πιστευει οτι την πραγματικοτητα εμεις την δημιουργουμε να εχει στοχο το μοντελο υπαρξης αυτο.
Νομιζω οτι ειναι πιο αποτελεσματικο να προσπαθησει καποιος να στηριξει μια ομαδα και να βρει στηριξη απο αυτη.
Δεν ξερω εαν ξεφυγαμε λιγο .
moi

Ανώνυμος είπε...

Για να ξαναγυρίσουμε στην αποθήκευση τροφίμων.
Το αλεύρι όπως το έκανε η γιαγιά μου, για να μην πιάσει μαμούνια. Σε τενεκέ ή μεταλλικό σκεύος, στον πάτο βάζουμε φύλλα συκιάς πράσινα. Συνεχίζουμε με το αλεύρι και από πάνω φύλλα βασιλικού. Τον τενεκέ το περνάμε με κερί. Είναι πλήρης συσκευασμένο για 10 χρόνια.
Συγχαρητήρια για την blog.))

Unknown είπε...

καλημερα,δυστυχως σε μενα το μαυρο αλευρι επιασε τελικα σκουλικια.Κατι μικρα ασπρα σαν καμπιες.Απο την αρχη μυριζε καπως.Αγορασα τσουβαλι 30 κιλων.Ποικιλια μαυραγανι,ολικης αλεσης.Τι κανω τωρα φιλοι? το πετω ή το σωζω , και με πποιο τροπο?
μανος titillator@hotmail.com

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ένα κουμάντο αλλά με ορίζοντα τριετίας αν είναι δυνατόν. Από εκεί και πέρα θα μπει το νερό στο αυλάκι και θα επανέλθει μια σειρά, αν υποθέσουμε ότι θα συμβούν όσα προφητεύονται...
Όμως είναι αντικειμενικά δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο όταν ζεις στην πόλη... Η λύση θα μπορούσε να είναι η εγκατάσταση στην επαρχία.... και πάλι όπου αυτό είναι εφικτό.
Άρα λοιπόν τι? Αυτοί που ζουν στην πόλη είναι καταδικασμένοι? Κατά την άποψη μου είναι κατά μεγάλο βαθμό...
Πρέπει λοιπόν αυτοί να κάνουν την μέγιστη προπαρασκευή ή να φύγουν για την επαρχία....αλλιώς τα πράγματα θα είναι τρομερά δύσκολα...

Ανώνυμος είπε...


φιλε με το αλευρι ολικης
δεν ξερω εαν αξιζει να μπεις στην διαδικασια να το κοσκινισεις.Εαν βεβαια ειμασταν σε καμια πεινα θα το βλεπες το θεμα με αλλο ματι.
Το ειχες αφησει με το σακι η ειχες κανει καποιες ενεργειες να το προστατευσεις?Νομιζω οτι οι αποτυχιες μας ενδιαφερουν ολους, καθως ειναι ο μισος δρομος για την επιτυχια.

Ανώνυμος είπε...

Σε ένα μοναστήρι μου είπαν πως για να διατηρηθεί το αλεύρι για χρόνια, πρέπει να τοποθετηθεί σε τενεκέ από φέτα ως εξής: Μια στρώση αλεύρι, μια στρώση χοντρό αλάτι εναλλάξ, προσέχοντας κάθε φορά να πιέζουμε με τα χέρια μας προς τα κάτω τις στρώσεις, να μην αφήνουμε κενά, να συμπυκνώνουμε όσο μπορούμε το προιον.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΠΗΚΑ ΣΤΟ ΣΑΙΤ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ .ΕΙΜΑΙ ΑΡΧΑΡΙΟΣ ΜΑΖΕΥΩ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ Κ ΣΤΑΡΙ .ΜΑΖΕΥΟΣΑΣΤΕ ΚΑΠΟΥ Κ ΜΙΛΑΤΕ ΝΑ ΕΡΘΩ Η ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΔΩ ;γιωργος α.γ

Ανώνυμος είπε...

Όταν ΟΛΟΙ ΠΕΙΝΑΝΕ είναι εύκολο να καταλάβεις ΠΟΙΟΣ έχει τρόφιμα!

Ανώνυμος είπε...

Σπορια Σαλατας πρασινης.

Τελειως τυχαια διαπιστωσα το πως συλλεγονται σποροι πρασινης σαλατας.

Οταν παρετε απο τον κηπο σας πρασινη σαλατα για να φατε, μην την ξεριζωσετε αλλα κοψτε την ενα-δυο εκατοστα πανω απο το χωμα.
Σε λιγο καιρο θα δειτε να ξαναβγαζει φυλλα και να υψωνει ενα κλωναρι . Αυτο το κλωναρι θα ανθισει και θα σας γεμισει σπορια.
Κοψτε το κλωναρι πριν πεσουν τα σπορια και αφηστε το να ξεραθει για να παρετε τους σπορους.

Ανώνυμος είπε...

εγω εφτιαξα αλευρομυλο χειροκινητο και ποδοκινητο με αυτους τους δισκους και κανουν πολυ καλη δουλεια.μου στηχισαν ολα μαζι περιπου 120 ευρω.με το πρωτο χερι ειναι λιγο χοντρο,με το δευτερο ειναι σαν του εμποριου.εχω αλεσει σταρι,ρυζι και καλαμποκι.
http://www.pet-eshop.gr/index.php?route=product%2Fproduct&path=71_131&product_id=480
υπαρχει και η αλλη λυση για αυτος που θελουν μυλο με μυλοπετρα
http://www.iport.gr/%CE%9C%CE%A5%CE%9B%CE%9F%CE%A7%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%93%CE%95%CE%A9%CE%A1%CE%93%CE%99%CE%9F%CE%A3-%CE%A6%CE%9B%CE%9F%CE%9A%CE%91%CE%9B%CE%97%CE%A3-p-35737.html

dimios είπε...

Μπράβο σου!Τέτοιες γνώσεις και πατέντες είναι πολύ χρήσιμο να μοιράζονται και σε άλλους.θα ήθελα πολύ να δείξεις και σε μας πώς έφτιαξες το μύλο σου,αναλυτικά,και μονο με 120 ευρώ.Ψάχνω και εγώ να κάνω το δικό μου αλεύρι αλλά οι μύλοι είναι πολύ ακριβοί.