Ηλιοθεραπεία και υγεία

Ηλιοθεραπεία και υγεία

Τα οφέλη της ηλιοθεραπείας

Το σώμα συνθέτει τη βιταμίνη D (η οποία στην πραγματικότητα είναι περισσότερο ορμόνη παρά βιταμίνη) μέσω μιας διαδικασίας κατά την οποία οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου αλληλεπιδρούν με μια μορφή χοληστερόλης που βρίσκεται στο δέρμα. Η τακτική ηλιοθεραπεία ρυθμίζει τα επίπεδα της χοληστερόλης. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, ο ήλιος δεν αυξάνει τη χοληστερόλη στη χολή και συνεπώς, δεν προκαλεί χολόλιθους!

Το φως του ηλίου έχει ευεργετική επίδραση σε όλα τα συστήματα του οργανισμού. Έχει αποδειχτεί ότι οι υπεριώδεις ακτίνες μειώνουν την πίεση του αίματος, ευοδώνουν την καρδιακή λειτουργία, αυξάνουν τα αποθέματα γλυκογόνου στο ήπαρ, εξισορροπούν το σάκχαρο του αίματος, βελτιώνουν την αντίσταση του οργανισμού στις λοιμώξεις (αύξηση λεμφοκυττάρων και φαγοκυττάρων) και την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο, και αυξάνουν τις ορμόνες που συνδέονται με την ερωτική διάθεση και απόδοση.

Εντούτοις, η ηλιοθεραπεία μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβής για όσους ακολουθούν διατροφή πλούσια σε τροφές που δημιουργούν όξινο pΗ, τροφές επεξεργασμένες και ραφιναρισμένα έλαια και λίπη. Επιπλέον, το αλκοόλ, το τσιγάρο και άλλες ουσίες που εξαντλούν τα μέταλλα του οργανισμού, όπως τα αλλοπαθητικά φάρμακα και οι παραισθησιογόνες ουσίες, μπορούν να καταστήσουν το δέρμα ευπαθές στις υπεριώδεις ακτίνες

Πάνω από 42% των Αμερικανών υποφέρουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D και το 47% των εγκύων εμφανίζουν έλλειψη αυτής της τόσο σημαντικής ορμόνης. Τα παιδιά τους έχουν αδύναμα οστά, επιρρεπή σε κατάγματα, ακόμη και στα παιδικά τους χρόνια. Πολλές χρόνιες παθήσεις οφείλονται σε έλλειψη βιταμίνης D, όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος και η κατάθλιψη.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν έχουν καμία επίδραση στην ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η μόνη θεραπεία είναι το φως του ηλίου.
Για να λάβουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D, τα άτομα που έχουν σκουρόχρωμο δέρμα πρέπει να κάθονται στον ήλιο δύο με τρεις φορές περισσότερο από αυτούς που έχουν ανοιχτόχρωμο. Το δέρμα τους απορροφά τις ηλιακές ακτίνες λιγότερο άμεσα, γι' αυτό πρέπει να κάνουν ηλιοθεραπεία περισσότερη ώρα. Έτσι, οι Αφροαμερικανοί οι οποίοι εκτίθενται λιγότερο στον ήλιο, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με τους λευκούς Αμερικανούς. Η χρήση αντηλιακών και γυαλιών ηλίου αυξάνει ακόμη περισσότερο αυτό τον κίνδυνο.

Το καλοκαίρι:
θα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 10:00 και 15:00
.
Το χειμώνα και την άνοιξη αυτή η περίοδος είναι η πιο ωφέλιμη για ηλιοθεραπεία.

Για να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη, συνιστάται να κάνουμε ντους πριν από την ηλιοθεραπεία.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τα αντηλιακά, τα οποία όχι μόνο δεν προλαμβάνουν τον καρκίνο, αλλά τον προκαλούν. Επιπροσθέτως, εξουδετερώνουν την ευεργετική επίδραση του ηλίου.

Κάνετε ηλιοθεραπεία εκθέτοντας όλο το σώμα (εάν είναι εφικτό) στον ήλιο. Αρχίστε με λίγα λεπτά την ημέρα, ωσότου φτάσετε τα 20 με 30 λεπτά. Επίσης, είναι ευεργετικό να βαδίζετε στον ήλιο για μία ώρα καθημερινά. Αυτό θα παρέχει στο σώμα σας όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να παράγει βιταμίνη D. Έτσι, το σώμα και ο νους σας θα είναι υγιή (εφόσον τηρείτε τα βασικά στοιχεία ισορροπημένης διατροφής και σωστού τρόπου ζωής). Το σώμα είναι σε θέση να αποθηκεύσει αρκετή βιταμίνη D τις ηλιόλουστες ημέρες του χρόνου, για όλο το χειμώνα.

Πηγή: Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής-Andreas Moritz

Διαβάστε ακόμη:Ήλιος: Ευεργέτης της υγείας μας

5 σχόλια:

  1. Σ' ευχαριστώ πολύ Θεόδωρε, για τα τόσο χρήσιμα που μας μαθαίνεις.
    Έδωσα στα παιδιά μου να το διαβάσουν, γιατί πασαλείβονται με αντηλιακά, πιστεύοντας ότι προστατεύονται.
    Στην ζωή μου, ουδέποτε έβαλα αντηλιακό ούτε και ξάπλωσα στον ήλιο.
    Αλλά κολυμπάω μία ώρα κάθε μέρα και μαυρίζω μέσα στην θάλασσα.
    Καλό καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εξαιρετικό!
    http://yourdailynutritionist.blogspot.gr/2012/03/blog-post_12.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/7/12, 7:26 μ.μ.

    Το ότι τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο (ΟΛΑ, συλλήβδην) από πού προκύπτει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος3/8/12, 4:45 μ.μ.

    δεν ξερω τι λες εσυ περι καρκινου σε σχεση με τα αντιηλιακα, εγω θα σου πω οτι οταν ανοιξε κατα λαθος το αντιηλιακο και επεσε πανω στο κινητο μου απο το πρωι μεχρι το απογευμα που επρεπε να περιμενω αναγκαστικα για να το παω στο σερβις το κινητο ειχε διαβρωθει σε βαθμο τετοιο που οταν το ανοιξε μπροστα μου ο τεχνικος δεν υπηρχαν μεσα τα εξαρτηματα απο το κυκλωμα του. επεφταν απο την πλακετα με την αφη. αυτο το πραμα που λες εσυ αντιλιακο εμεις το βαζουμε στο δερμα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος12/8/12, 12:59 μ.μ.

    Τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα το έχετε ακουστά; Μπορείτε να μεταβολίσετε τη βιταμίνη D μέσω του ηλιακού φωτός σε σκιά ή και μέσα σε ένα φωτεινό δωμάτιο. Οι ακτινοβολίες UVA και UVB είναι άκρως επικίνδυνες. Ακούστε τους γιατρούς μόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα