Ύπνος και υγεία

Ύπνος και υγεία

Η σημασία του ύπνου στην υγεία μας

Όπου και να ψάξεις στο internet για τον ύπνο θα διαβάσεις τα ίδια πράγματα, πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε...όχι όμως τα σημαντικά, αυτά που όλοι έπρεπε να γνωρίζουμε... Δηλαδή την αλήθεια.
Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα θέματα υγείας, το αλάτι που τόσο καιρό μας έλεγαν ότι κάνει κακό, πρόσφατη έρευνα που βγήκε το Μάιο λέει ότι κάνει καλό στην καρδιά πλέον... Λες και μιλάνε σε τίποτα ηλίθιους, τόσα χρόνια, για να μη πω το χειρότερο σε πειραματόζωα.
Ναι θα γράψουμε αναλυτικότατα και για το αλάτι εδώ, γιατί για μένα το αλάτι είναι φάρμακο αλλά και το αντίθετο. Τέλος ελπίζω να μη νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι...

Η κόπωση προηγείται όλων των παθήσεων -από καρκίνο και Aids έως καρδιοπάθειες. Παρότι η ανεπαρκής ηπατική λειτουργία, η μειωμένη απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος και η πολυφαγία μπορούν να προκαλέσουν κόπωση, στις περισσότερες περιπτώσεις η κόπωση οφείλεται σε έλλειψη καλής ποιότητας ύπνου (δηλαδή στον ύπνο πριν από τα μεσάνυχτα).

Ορισμένες από τις πιο σημαντικές διεργασίας αποτοξίνωσης και ανανέωσης εκτελούνται στις δύο ώρες ύπνου πριν από τα μεσάνυχτα.

Υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικοί τύποι ύπνου, όπως προκύπτει από τα εγκεφαλογραφήματα. Αυτοί είναι ο ύπνος πριν από τα μεσάνυχτα και ο ύπνος μετά τα μεσάνυχτα. Ο ύπνος που λαμβάνει χώρα τις δύο ώρες πριν από τα μεσάνυχτα είναι συνήθως βαθύς ύπνος. Ο βαθύς ύπνος ως επί το πλείστον διαρκεί μία ώρα και γενικά λαμβάνει χώρα από τις 23:00 έως τα μεσάνυχτα. Στον βαθύ ύπνο δεν βλέπουμε όνειρα και το σώμα καταναλώνει περίπου 8% λιγότερο οξυγόνο. Η ανάπαυση που αποκομίζουμε σε εκείνη τη φάση είναι τρεις φορές πιο βαθιά σε σχέση με την ίδια ποσότητα ύπνου μετά τα μεσάνυχτα (όπου η κατανάλωση οξυγόνου αυξάνεται ξανά).

Ο βαθύς ύπνος σπάνια λαμβάνει χώρα μετά τα μεσάνυχτα

Βιώνουμε τον βαθύ ύπνο μόνο αν κοιμόμαστε τουλάχιστον δύο ώρες πριν από τα μεσάνυχτα. Αν χάνετε πάντα τον βαθύ ύπνο, το σώμα και ο νους κουράζονται και οι στρεσογόνες αντιδράσεις είναι αφύσικα υψηλές. Στις στρεσογόνες αντιδράσεις περιλαμβάνεται η έκκριση των ορμονών αδρεναλίνη, κορτιζόλη και χοληστερόλη (ένα τμήμα της χοληστερόλης που εκκρίνεται σε μια στρεσογόνο αντίδραση μπορεί να μετατραπεί σε χολόλιθους). Για να διατηρήσετε αυτές τις ενεργειακές «εκρήξεις», μπορεί να καταφεύγετε συχνά σε διεγερτικά όπως το τσιγάρο, ο καφές, το τσάι, τα γλυκά, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, οι σοκολάτες, το αλκοόλ, κ.λπ. Όταν τα ενεργειακά αποθέματα του οργανισμού τελικά εξαντληθούν, επέρχεται η χρόνια κόπωση.

Όταν νιώθετε κουρασμένοι, όλα τα κύτταρα του σώματος είναι κουρασμένα και όχι μόνο ο νους. Ουσιαστικά, τα όργανα, το πεπτικό και το νευρικό σύστημα υποφέρουν από έλλειψη ενέργειας και υπολειτουργούν. Όταν είμαστε κουρασμένοι, ο εγκέφαλος παύει να λαμβάνει επαρκείς ποσότητες γλυκόζης, νερού, οξυγόνου και αμινοξέων, τα οποία είναι η κύρια τροφή του. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πολυάριθμα προβλήματα στο νου, το σώμα και στη συμπεριφορά.

Γιατροί στο Πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, διαπίστωσαν ότι η παράλειψη λίγων ωρών ύπνου όχι μόνο μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι την επόμενη ημέρα, αλλά και να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, υποσκάπτοντας την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τους εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες. Επειδή η ανοσία εξασθενεί με την κόπωση, το σώμα αδυνατεί να αμυνθεί ενάντια στα βακτήρια, τα μικρόβια και τους ιούς, αλλά και να αντεπεξέλθει στη συσσώρευση τοξικών ουσιών.

Συνεπώς, ο επαρκής ύπνος είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για την αποκατάσταση της υγείας του σώματος και του νου. Προσπαθείτε να πηγαίνετε για ύπνο πριν από τις 22:00 και να σηκώνεστε στις 6:00 με 7:00 ή νωρίτερα, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Είναι προτιμότερο να μη χρησιμοποιείτε ξυπνητήρι, ώστε να τελούνται κανονικά οι κύκλοι του ύπνου.

Πηγή: Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής-Andreas Moritz

Διαβάστε ακόμη:Ο νόμος του ύπνου και της χώνευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Σπόροι και φύτεμα